Connect with us

Društvo

Tko stoji iza hrvatskog i američkog savezništva!?

Objavljeno

- datum

Samit u Varšavi u sklopu inicijative Tri mora te bilateralni razgovori hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević i predsjednika SAD –a Donalda Trumpa, pokazatelj su da u ovom trenutku hrvatsku vanjsku politiku vodi predsjednica države, te da je vlada napokon usaglasila tu politiku i postigla apsolutno suglasje u tom segmentu.

Do toga nije došlo iznenada već je prekretnica nastala prilikom iznenadnog i za neke tajanstvenog puta predsjednice u SAD, u trenutku kad su izbori za američkog predsjednika završili, i kad je postalo jasno da pobjeda Donalda Trumpa donosi bitne promjene u politici američke administracije i uspostavi novih geopolitičkih odnosa, odnosno vraćanje na davno uspostavljene interesne zone. Iako su je lijevo liberalni mediji razapinjali, sprdali se, a neki tražili i nekakav sukob interesa, predsjednica tamo nije išla nepozvana.

Kontroverzno slikanje predsjednice kod kapije Bijele kuće, s kojim su se naslađivali njeni politički protivnici, nije ništa drugo nego njihova politička nepismenost i opsjednutost poraženim snagama na američkim predsjedničkim izborima. Osnovno političko pravilo glasi- ne idi kod odlazeće administracije ali ni kod dolazeće jer je odlazak kod odlazeće uvreda za dolazeću i obrnuto. Tom prilikom, predsjednica je vješto hrvatskoj javnosti servirala susrete sa benignim američkim političkim akterima, a susret sa ključnom osobom za daljni razvoj hrvatsko-američkih odnosa uspješno zatajila.

Iz tog tajanstvonog susreta razvijala se i razvija i dalje na hrvatsku korist diplomatska suradnja, koja je rezultirala dolaskom Donalda Trumpa na samit u Varšavi i održavanje bilateralnog sastanka sa američkim izaslanstvom. Treba li posebno naglašavati da je američki predsjednik došao na poziv Kolinde Grabar Kitarović i da je jedino sa njom i domaćinom – poljskim predsjednikom, održao bilateralni sastanak.

U politici, pogotovo u diplomaciji, ništa se ne događa slučajno, a dobrom poznavatelji geopolitičke situacije i diplomatskih promišljanja, jasno je da LNG terminal nije jedina spona odnosa na relaciji Zagreb Washingtona. Nije slučajan ni dolazak pomoćnika državnog sekretara za jugoistočnu europu baš na dan izricanja arbitražne odluke kao i priopćenje veleposlanstva SAD.

Operacija traženja posmrtnih ostataka američkih pilota nastradalih 1944 godine, koja je na nekim medijima prošla nezapaženo, te druženje ministra Krstičevića sa američkim kolegom, uvod su u nešto što će se događati u danima koji dolaze, a vezani su uz hrvatske oružane snage. Hrvatska do kraja ove godine, treba donjeti odluku o nabavci novih borbenih zrakoplova i po prvi puta se spominju SAD kao zemlja od koje je moguća kupovina novih ili polovnih ratnih zrakoplova. Do sada su se spominjale Švedska, Koreja i Izrael. Sjetimo se na koji način i čijom inicijativom su nabavljeni vojni helikopteri tako da je ta opcija u ovom trenutnu ne izgledna već vjerojatno i dogovorena.

E sada tu dolazimo do ključne osobe, vjerojatno one tajanstvene osobe s kojom je Kolinda Grabar Kitarević obavila sastanke o kojima niti je htijela nii je smijela izvjestiti ne samo hrvatsku javnost. U tom trenutku ta je osoba bila dio Trumpove prelazne administracije, bila savjetnica za nacionalnu sigurnost te figurirala ka savjetnica u budućoj administraciji, neko vrijeme bila u Bijeloj kući i slovila kao najmoćnija žena, a danas je ključna osoba za prodaju američkog naoružanja i vojne opreme. Bez njenog odobrenja ne smije se nikome prodati niti jedan metak, znači ona je ta ključna osoba koja će odlučivati o prodaji ili čak donaciji Hrvatskoj američkih ratnih zrakoplova, vjerojatno ne samo njih.

Ta žena, zove se Mira Radielović Ricardel rođena u Pasadeni od oca Petra i majke Brigitte, hrvatskih emigranata. Mira je odgojena u hrvatskom katoličkom duhu u kući gdje se govorilo hrvatski i nikada nije zaboravila svoje korijene.

Ante Rašić/kamenjar.com

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Kreće ‘rušenje’ Plenkovića: Iznenadit će vas tko je ‘mozak operacije’

Objavljeno

- datum

Nakon što je prije nekoliko dana u javnost dospio popis ministara koji su trebali sudjelovati u tehničkoj vladi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, postalo je jasno kako šefica države ulazi u još jedan sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovom Vladom, što se uostalom i potvrdilo tijekom njezina gostovanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Od tamo je ponovno prozvala vladajuće, zbog demografske politike – piše dnevno.hr.
”Nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”, oštro je poručila predsjednica, na što joj ministri nisu ostali dužni. Po vladinim kuloarima priča kako iza otrovnih strjelica koje Grabar-Kitarović svako malo ispuca na njihovu adresu stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, no jednako tako valja znati da je i predsjednica strateg te igrač na duge staze.

>> ZASTUPNICI koji su glasali PROTIV ISTAMBULSKE IMAJU 4 PUTA VIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA OD ONIH ZA IK – toliko HITNOSTI izmjene izbornog zakona

Znakovito je da ovaj posljednji napad stiže u trenutku kada su se tek prividno smirile strasti u vladajućoj stranci do kojih je dovela ratifikacija Istanbulske konvencije, protiv koje je između ostaloga ustao i predsjedničin prijatelj Milijan Brkić, čovjek zahvaljujući kojem upravlja državom, a s kojim odnose nikada nije zahladila, jer povezuje ih Brkićev brat Jozo s kojim je predsjednica u izrazito kvalitetnim odnosima. Upravo s njime, Grabar-Kitarović kuje zgodan plan, a Brkić nije jedini koji bi trebao sudjelovati u puču i rušenju Andreja Plenkovića, jer u priču se odnedavno uključio i ličko-senjski župan Darko Milinović, koji sukob s vladajućima sve teže uspijeva skriti. Milinović, prema izvorima bliskim ličkom šefu ulazi u partnerstvo s HSP-ovim gradonačelnikom Gospićem Karlom Starčevićem.

Ovaj dvojac polako, ali sigurno zakapa ratne sjekire te zajedničkim snagama pokušavaju pronaći adekvatnu zamjenu za župansku fotelju, nakon čega bi Milinović trebao odmrznuti svoj mandat u Saboru. Plenkovićeva saborska većina izrazito je tanka i nestabilna pa stoga baš s te pozicije kane pucati na njega, a mozak ove operacije navodno je upravo Brkić, za kojeg se uostalom znade da s Plenkovićem nije u dobrim odnosima, već surađuju silom prilika. Plan je skoro realiziran, tvrde upućeni, a na koji će ga način akteri ove priče do kraja provesti ostaje za vidjeti, jer ne treba zanemariti niti činjenicu da je Plenković taj koji trenutno vlada strankom, pa nije nemoguće da preduhitri pobunjenike.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Globalistički kabalisti kliču zbog islamizacije Europe. Osim što se raduju – JESU LI i sami RAZLOG?

Objavljeno

- datum

Svakako da jesu. Njemački povijesničar Wolfgang Eggert navodi razloge radosti židovskih fundamentalista zbog muslimanske invazije Europe. Radi se o čistoj mržnji prema kršćanima i zapadnoj kulturi – piše bloger na O dosta toga još i dublje.

Razlozi ovih zadojenih mržnjom mogu se sažeti:

1. Povratak na strogost. Prema njima, muslimani trebaju pokazati moralno dostojni život europljanima. Da, baš kao u tolikim drugim muslimanskim državama. Pakao na zemlji, da skratimo.

2. Kršćani su smatrani od ovih fanatika za “idolopoklonike” jer vjeruju da je Krist Bog. Ako promotriš pažljivo, cijepaju sebi odjeću poput Kaife.

3. Revanš. “Platiti ćete za sve što ste učinili židovima kroz stoljeća”. Ali zašto su toliki narodi kroz povijest imali probleme sa židovima, to je pitanje. Nije li slučajno u njima krivica, u njihovoj nadrasi, u njihovoj aroganciji? Ne duljimo, uvrijeđena je viša rasa, i to zaslužuje kaznu.

Licemjeri, dobro reče o vama Sv. Pavao:

“Doista, vi ste, braćo, postali nasljedovatelji crkava Božjih koje su u Judeji u Kristu Isusu: i vi isto trpite od svojih suplemenika što i oni od Židova, koji su i Gospodina Isusa i proroke ubili, i nas progonili, te Bogu ne ugađaju i svim se ljudima protive kad nam priječe propovijedati poganima da se spase, da bi tako u svako vrijeme navršili mjeru zlodjela svojih. Ali sručio se na njih konačni gnjev.” (1 Sol 2, 14-16)

Ovdje ste netko i nešto, ali vaša moć preko ove zemlje ne može preći. Imate mržnju za ideologiju, i finance i lože za sprovesti je u djelo.

Ali kad zlo izgleda da trijumfira, bude na koncu jadno, osramoćeno i poniženo. 

Napomena: Stavovi navedeni u članku, ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Croative.net.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak izvanredno zasjeda u povodu Izetbegovićevih ratnohuškačkih izjava

Objavljeno

- datum

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi zastupnici trebali raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda o, kako je rečeno, “ratnohuškačkim izjavama” predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić potvrdio je u srijedu novinarima u Sarajevu kako je odlučio sazvati tu sjednicu na zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik a iz kluba Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) odmah su poručili kako na sjednicu uopće neće doći ocijenivši kako je rječ o “primitivnoj i politikantskoj” zloporabi državnog parlamenta.

Iz Dodikovog SNSD-a na Izetbegovića su se obrušili nakon što je u ponedjeljak na obilježavanju obljetnice Masakra bad Bošnjacima u Ahmićima pohvalno govorio o jačanju vojne industrije u Federaciji BiH.

Izetbegović je tada kazao kako će vojna industrija nastaviti širiti proizvodnju namijenjenu izvozu a dodao je kako oružje i vojna oprema koji se proizvode u BiH mogu biti važni za eventualnu obranu zemlje.

“Radit ćemo za ta tržišta ali i za ‘ne daj Bože”, kazao je Izetbegović dodajući kako se više nikada ne smije dopustiti da Bošnjaci nespremo dočekaju one koji bi ih pokušali ugroziti.

“Te izjave, uključujući izjavu predsjednika vlade Fedracije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tome entitetu značajno su uznemirile javnost i građane BiH a posebice Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako u cijeloj regiji”, SNSD-ovo je obrazloženje zahtjeva za izvanrednom raspravom u parlamentu BiH.

Zatražili su i da se na sjednicu pozove Izetbegović kako bi pred zastupnicima obrazložio što je točno mislio kada je govorio u Ahmićima.

SDA-ov dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je ovo neviđena zloporaba parlamenta u politikantske svrhe dodajući kako je zapravo Dodik a ne Izetbegović taj koji neprekidno daje izjave kojima dovodi u pitanje teritorijalni integriret BiH.

“Kada bismo mi na to reagirali svaki dan bismo ovdje imali izvanredne sjednice”, kazao je Džaferović novinarima.

(Hina)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno