Connect with us

Društvo

Tihomir Dujmović napisao otvoreno pismo Aleksandru Stankoviću

Objavljeno

- datum

Kolega, zašto ne bi za promjenu jednu nedjelju s bejzbol palicom obilazili hrvatske domove i mlatili pretplatnike, mnoge bi to manje boljelo od uvreda Igora Mandića?

Može biti da ja nisam idealan izbor za ovo otvoreno pismo Vama, dragi kolega, jer Vam nisam ni nadređen ni podređen. Vidim, puno ste ležerniji nego prošle godine, ali niste se trebali bojati, Vi znate da su Vaše karte puno bolje od mojih.

Bit ću iskren: ništa više, ni bolje, ništa ilustrativnije, ne govori o hrvatskoj politici nakon Tuđmana od činjenice da upravo Vi, Aleksandar Stanković, držite monopol na najvažniju, najubitačniju, najprobitačniju, najutjecajniju političku formu na državnoj televiziji koja živi od pretplate, dakle eksplicitno od državnog nameta! Imate gledanost? Imao sam i ja, ali mi nije pomoglo. I to držite monopol usred tobože mitske, tobože nacionalno isključive, države Hrvatske, navodno nastale na najradikalnijim stečevinama hrvatske desnice! Koja diže glavu! Desnice koja vlada medijskim prostorom! Desnice koja je kriptoustaška! Kakav povijesni sarkazam! I budimo realni: Vama se sad već i smiješi zlatni jubilarni sat, a izgledan je i Šibl! Zašto ne?

Borite se kao i ja za svoje mjesto pod suncem i ja to poštujem. Vodite provokativne emisije s kim god poželite i pri tom nedvosmisleno jasno zagovarate jednu te istu političku opciju. I to ljudski razumijem. Zašto ne bi, kad Vam je to dopušteno zar ne? Zašto biste ugostili nekog svećenika poput Ike Mandurića ili do jučer profesora Tomislava Ivančića ili Zvjezdana Linića kojima je narod punio i puni dvorane i crkve već godinama, da progovori sirotinju koju riječ na Dušni dan, kada se Vama nitko neće usuditi slova reći što ste jedva koji dan nakon dana Svih Svetih, pozvali Igora Mandića da pljune u tanjur sirotinji zgnječivši joj najtanje strune njihove duše.

Zapravo sam Vas to htio zamoliti, ljudski, ako smijem reći kolegijalno, ali primarno ljudski: ako možete nekako, suspregnite se barem na te dane od svjetonazorskog delirija i budite tako dobri, pa bar na Dušni dan nemojte pljuvati sirotinji u tanjur nedjeljnog objeda. Učinite tu uslugu običnom hrvatskom puku, jednom kad HDZ dođe na vlast, narod će vam se pljeskom revanširati. Nađite nekako toliko empatije prema toj sirotinji, preživjet ćete nekako jednu emisiju bez uvreda, a sirotinji ćete sačuvati ponosa i dostojanstva koji su im jedino i preostali. Pa dajte bar neku napojnicu ljudskosti, da baš tako: napojnicu ljudskosti, ako ne može mrvica više… Jer, možda je Vama to sve nevažno, možda ste Vi odgojeni u nekom drugom duhu, možda ste Vi, a tko će ga znati, u pravu, ali nemojte zaboraviti da živite od sirotinje koja vam mora plaćati danak i valjda ima pravo na minimum koji traži da mu se u neke svete dane ne pljuje u lice.

Inače, može, znaju da inače moraju dobiti porciju uvreda, svake nedjelje, pa nije HDZ na vlasti zaboga, zna narod da se Vas ionako ne može zauzdati, ali dajte neki znak milosti, pa bar na neke dane probajte podignuti ručnu. Naime, nema dvojbe da ste ugostivši Igora Mandića uvrijedili najdublje osjećaje tisuća ljudi! Znate, ako mislite da postoji publika koja će uživati koji dan nakon dana svih Svetih slušati bljuvotine čovjeka koji je odavno dušu prodao vragu, onda nešto s Vama nije u redu.

Ali, ja znam da Vi znate, da ste naciju uvrijedili, dvojim još samo do koje ste razine mazohistički, da ne velim sadistički, u tome uživali. Kad govorim o čovjeku koji je odavno prodao dušu vragu, govorim dakako o legendarnom Igoru Mandiću, koji je ispisao najsramotniju rečenicu u povijesti modernog hrvatskog novinarstva i to jedva koji dan i sat nakon što je krema hrvatske nacionalne inteligencije uhićena u siječnju 1972. napisavši otprilike da „ako je u zatvoru nekoliko hrvatskih književnika, nije uhićena hrvatska književnost“.

Dok ste vi skupljali sličice „fudbaleri i timovi“ ja sam taj tekst čuvao u svom novinskom herbariju kao mjeru hrvatske novinarske nakaze. I danas ste Vi suveren hrvatske državne televizije, a ja samoprozvani javni bilježnik hrvatske sirotinje koja moli da se bar neke nedjelje preskoče u redovitim porcijama uvreda.

Da ne zaboravim dodati glede Vašeg zadnjeg gosta: da nema ničega drugoga, već bi zbog spomenute rečenice Igoru Mandiću sva vrata državne televizije u hrvatskoj državi iz pristojnosti trebala biti zatvorena. Da, u hrvatskoj državi! Ali, ovo nije mitska hrvatska država, ovo je sadržajno bivša socijalistička republika Hrvatska i zato ste Vi u njoj neupitna veličina.

Niste do sada jednom uvrijedili ovaj narod, ali ovaj put ste tom sadizmu dodali i dozu nekrofilije. Jer Vi ste, dakako, posve svjesno i namjerno pozvali prvi vikend nakon dana Svih Svetih, jedno moralno čudovište da sirotinji što još crninu nije skinula od srijede, poruči i da mu križ ništa ne znači i da prkosno na grobu križa neće imati i da je ljubav kolosalna laž kao i priča o duši, jer i to mu je laž i da je smrt ništavilo, a da je „blagdan Svih Svetih i Dušni dan masovna orgija sudjelovanja ni u čemu“.

Zašto ne bi za promjenu jednu nedjelju s bejzbol palicom obilazili hrvatske domove i mlatili pretplatnike jer neke bi to manje boljelo od ovakvog mahnitanja? Kako imate obraza i srca bez riječi distanciranja, očito s pritajenim uživanjem, ovako vrijeđati sirotinju koja Vam plaću daje? Jeste li kad zavirili u srce žena u crnini što desetljećima u ove dane čiste grobove, ponosno nose buket cvijeća i pale svijeće na grobovima svoje djece i muževa, paleći s tom svijećom spokoj mira u svojoj duši?

Gdje ste Vi rasli Stankoviću da ste do te razine operirani od minimuma pijeteta i razumijevanja za tu našu sirotinju, kojoj su sve vrijednosti koje ste u tom piru vampira vas dvojica izvrijeđali u nedjelju, uistinu gola svetinja?

Vi dakako znate da je Mandić izvrijeđao narod, da je pljunuo našem običnom čovjeku ravno u lice, jer je tom našem običnom čovjeku sveto baš ono što je tu nedjelju Mandić svojom jugoslavenskom cokulom zgnječio. Ja vam ne zamjeram što jugoslavensku cokulu volite kao i Igor Mandić, imate pravo na to kao i na Vašu permanentnu jugonostalgiju.

Netko drugi bi trebao reći da za 80 kuna ovaj napola poklani narod bar ne mora dobivati porciju batina i uvreda svaku nedjelju. Točno na nedjeljni ručak!

Na hrvatskoj državnoj televiziji nota bene!!! Naime, ovo nije prvi put da se nedjeljom u dva zahvaljujući Vama i Vašem odabiru gostiju i tema gutaju apaurini i obiteljski razgovori skreću s obiteljskih tema na novu dozu pljuvačke što leti na nedjeljnu goveđu juhu ravno iz vašeg studija.

Ovo Vas dakle želim ljudski zamoliti jer mi je jasno da se od Vaših nadređenih nitko neće usuditi slova progovoriti. Govorim Vam ono što Vam je urednica trebala reći na crti profesionalnosti, ljudskosti i osnovne kršćanske etike, ali obzirom na to da znam da Vam ona ako takva naredba ne piše na zaslonu njena mobitela, ni u snu neće reći što misli, evo mene nepozvanog u ime izvrijeđane sirotinje.

Da, naravno da ćete Vi reći da niste Vi vrijeđali naciju, nego eventualno Vaš gost i da nitko ne može odgovarati za mahnite misli Igora Mandića i niste daleko od istine. Ali, nekako mi se čini da je bilo tko u Vašoj emisiji rekao da su hrvatski Srbi hulje da biste reagirali. Zar ne?

Igor Mandić je ovoj naciji rekao da su domoljubi hulje. Hulja je u prijevodu, nepošten, nečastan čovjek, pokvarenjak, lažljivac koji uporno laže.“Patriotizam je posljednje utočište hulja“ nije samo Mandićev citat jednog engleskog pisca u što se hoće pobjeći u pratećim medijskim invektivama na ovu njegovu diverziju, nego jasna poruka sirotinji pri nedjeljnom stolu – za goveđom juhom. To je zapravo poruka s hrvatske državne televizije, Hrvatima i Hrvaticama za nedjeljni ručak. Može li perverznije?

Da skratim: doveli ste jedva koji dan iza Dana svih Svetih u studio čovjeka koji je izvrijeđao i taj dan i ljude što do njega drže i sve one koji prvog studenog kreću na groblja ne držeći da idu na „orgije sudjelovanja ni u čemu“.

Jednom riječju se niste distancirali od tih uvreda premda bi kao svojevrsni državni službenik, a primate plaću po zakonskoj odredbi koja pod prijetnjom zakona nalaže da se Vašoj kući, pa onda dio i Vama, mora svaki mjesec dati 80 kuna, inače slijedi prisilna naplata, trebali imati osjećaja odgovornosti u tom kontekstu.

Niste državni službenik? A tko Vam daje plaću? Privatni poslodavac na crti gledanosti ili saborska većina koja kaže, „ma Aco može uvijek“? Naime, Vi kako znate, ne dobivate plaću na crti tržišne utakmice, nego po logici zakonske obaveze koja kaže da za Vas, vodu i struju, moramo davati novce.

Imamo li onda pravo zamoliti da nas se barem ne vrijeđa za naš novac? Ne svaku nedjelju, ne bojte se! Samo na neke dane, kao što je dan Svih Svetih? Što nam spremate za Božić?

Uskrs je još rano, pa zacijelo još plana nemate, ali sjevnut će neka ideja za novu porciju uvreda, zar ne, Aco? Bilo bi zanimljivo jednom vidjeti da odete na privatnu televiziju pa da vidimo kakvu bi gledanosti imali i kakvu bi plaću zaradili s ovim uvredama, ali izvan ovog monopolističkog gnijezda! Ali, zašto bi Vi nekamo išli: drugi lete i na drugima je da lete, a samo Vi stojite postojano kano klisurina! U srcu hrvatske države, u jeku konzervativne revolucije, u samom vrtlogu neoustaštva!

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Turska hitno povukla sve svoje zlato iz SAD-a. Pitanje je zašto?

Objavljeno

- datum

Središnja banka Turske odlučila je vratiti u zemlju 220 tona zlata pohranjenih kod FED-a Sjedinjenih Država. Velike poslovne banke u Turskoj su učinile isto kao i Središnja banka. Radi se o preteči povratka na multipolarni globalni financijski sustav, rekao stručnjak za plemenite metale iz Švicarske.

Od 2012. godine, nekoliko zemalja odlučilo je vratiti svoje zlatne rezerve pohranjene u blagajni FED-a Sjedinjenih Država, a aktualni potez Turske odražava predstojeći povratak globalnoj financijskoj multipolarnosti, izjavio je u intervjuu Claudio Grass, stručnjak za plemenite metale u Švicarskoj.

“Po mom mišljenju, postoji nekoliko objašnjenja za ovaj korak Ankare. Tursko gospodarstvo trenutno je suočeno s velikim poteškoćama, uključujući i pad turske lire u odnosu na američku valutu posljednjih godina”, rekao je sugovornik.

Prema njegovim riječima, vraćanjem zlatnih rezervi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazuje kako se više ne oslanja na Sjedinjene Države kao partnera.

“Turska je i dalje članica NATO-a, ali ima razloga vjerovati da Erdogan sada namjerava ići svojim putem, a zlato mu dopušta financiranje, kupnju i prodaju valuta bez prolaska kroz globalni bankarski sustav”, tvrdi gospodin Grass.

Treba naglasiti da svijet postaje manje centraliziran, ili se čak vraća iz unipolarnog svijeta u multipolarni svijet.

“Vidimo da zemlje sve više postaju svjesne da je mnogo pametnije zadržati zlatne rezerve na svom teritoriju”, rekao je sugovornik.

Neki promatrači pretpostavljaju, da je  preuzimanje svih zaliha zlata iz Sjedinjenih Država, Ankara jednostavno reagirala na pogoršanje odnosa s Washingtonom. Postavlja se pitanje je li turski predsjednik “igrao” protiv američke valute. On je kritizirao kredite u dolarima tvrdeći da međunarodni krediti trebaju biti odobreni u zlatu, umjesto u dolarima.(logicno.com)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

PUTIN DOVEO U PITANJE OPSTANAK SVJETSKE BANKE: E tako se to radi kad IMAŠ MOĆ!

Objavljeno

- datum

Rusija neće sudjelovati u dokapitalizaciji Svjetske banke zbog njenog zamrzavanja projekata u Rusiji, izjavio je zamjenik ministra financija Rusije Sergej Storčak na marginama proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svijetske banke.

Akcijska grupa Svjetska banka odobrila je dokapitalizaciju od 13 milijardi dolara.

Storčak je objasnio da se Rusija ne slaže sa novim principima kreditne politike međunarodne ekonomske organizacije koji mogu dovesti do prekida podrške najvećih i najpouzdanijih korisnika kredita svjetske organizacije — Kine i Indije.

Prema Storčakovim riječima, nakon te odluke udio Rusije u kapitalu Svijetske banke bi mogao biti smanjen. Zamjenik ministra je dodao da zbog sadašnje politike Svjetska banka može izgubiti financijsku stabilnost.

„Nećemo prisustvovati u tome. Povijest zabrane rada Svjetske banke na teritoriju Rusije je poznata. Kako u takvim uvjetima možemo tražiti od rukovodstva zemlje da idemo u Državnu dumu sa budžetom ili sporazumom koji podrazumjeva naše učešće u dokapitalizaciji“, rekao je Storčak.

Osim toga, zamjenik ministra je ukazao na pogubni princip raspodjele sredstava unutar banke.

„Ne slažemo se sa tim da se IDA (dio Svijetske banke) drži na površini zarad profita koje dobija banka, a on se dobija od onih kojima je pomoć najviše potrebna — dužnika“, rekao je on.

Prema Storčakovim riječima, SAD također ne žele prisustvovati u dokapitalizaciji Svijetske banke, ali će sačuvati kontrolni paket.

Svijetska banka je međunarodna organizacija koja pruža financijsku pomoć i savjete zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije. Sastoji se od dvije institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

STRUČNJACI: “Hrvatska se za nekoga NAMJERNO PRAZNI; uskoro kreće ZAMJENA STANOVNIŠTVA!”

Objavljeno

- datum

NETKO JE GINUO DA BI JE SADAŠNJA POLITIČKA ELITA UNIŠTILA   ”Smrtnost u Hrvatskoj povećava se nevjerojatno brzo, zbog čega godišnje nestaje (umire ili iseljava) od 90 do 100 tisuća ljudi!

To znači da će u deset godina nestati gotovo milijun stanovnika, i već sada je opasno ugrožena domovinska sigurnost!  No, zapanjuje da vladajuće političare ti podaci uopće na zanimaju’, upozorio je demograf dr. sc. Stjepan Šterc u nedjelju u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, tijekom programske konvencije stranke Promijenimo Hrvatsku.

Dodao je da smo, ako zbrojimo iseljavanje tijekom zadnjih stotinu godina, prvi u svijetu po brzini nestajanja te se upitao: kome je namijenjen prostor Hrvatske, kada se tako brzo i sustavno prazni?

Nije tada želio odgovoriti na ovo pitanje, no zlokobna slutnja, temeljena na iznesenim činjenicama, itekako je ostala ‘visjeti u zraku’.

Za koga se, uistinu, prazni Hrvatska i tko će zauzeti dragocjeni prostor uz istočnu obalu Jadranskoga mora, ako Hrvati nastave iseljavati i izumirati ovim tempom, upitali smo ponovno Šterca, ali i druge znanstvenike koji se bave ovom tematikom.

”Postoje špekulacije o tome tko bi mogao i htio zauzeti prostor Hrvatske, ako doživimo potpuni demografski slom, kojemu smo sve bliži. No, te teze nemoguće je znanstveno dokazati, pa zato ne bih još govorio o tome. No, činjenica je da se Hrvatska nevjerojatno brzo prazni, a da politika baš ništa ne čini da zaustavi tu katastrofu, zbog čega se logično nameće zaključak da se ovaj prostor ‘čisti za nekoga’. Činjenica je, također, da će uskoro početi zamjena stanovništva, ako se ovaj trend nastavi! Svjedočimo, u isto vrijeme, nejverojatnoj blokadi Hrvatske na svim poljima i na svim razinama. I to je blokada s osmijehom. Sa svih strana stižu pritisci na Hrvatsku, nazivaju nas fašistima, antisemitima, a ja – koji dvadeset godina radim s mladima na fakultetu – svo to vrijeme nisam vidio fašizam ili nekakvu netrpeljivost među studentima. No, vladajući HDZ na sve te pritiske samo mirno gleda!”, primijetio je u uvodu dr. Šterc.

Upozorio je potom da višegodišnje mirno gledanje kako Hrvatska juri u propast  ne može biti slučajnost.

”Očito je da se prostor prazni namjerno. Ministarstvo za demografiju i obitelj provodit će Istanbulsku konvenciju, što je potpuno suprotno demografskom oporavku i poticanju rađanja! Sada se pokazalo da je tako, iako je Plenković u početku govorio da mu je demografski oporavak važan. Jasno je da to nije točno. Najveća vrijednost društva su djeca. Oni su smisao, a ovo drugo je dekadencija. To su dvije suprotne strane. Jer, tko će osigurati novac za mirovine, ako ne bude djece? Što ćemo kada ljudi za tridesetak godina krenu u mirovinu, a ne bude novca? Prvi smo u svijetu po negativnim demografskim trendovima. Izumiranje i iseljavanje ugrožava nacionalnu sigurnost, no Vlada ni da mrdne! Baš ih briga”, upozorava ugledni demograf.

U Vladi svjesni situacije, ali ne rade ništa

Kaže da u HDZ-u i u Vladi znaju sve o problemu, ali da svjesno i namjerno ne čine ništa.

”Govorio sam o opasnostima depopulacije i Plenkoviću i ministrima više puta, no sve je jasnije da ta problematika njih ne zanima. Nije to ono što moraju odraditi, što od njih očekuje EU. Koga je u Europskoj Uniji briga što se Hrvatska prazni? Nikoga. To je u njihovom interesu. Plenković i HDZ su se bavili demografijom u predizborno vrijeme, no sada im to više ne treba”, bez dlake na jeziku po običaju govori Šterc.

A na pitanje: ‘Koga slušaju premijer i ministri te čije interese brane, kada je očito da ne zastupaju hrvatske građane i ne slušaju znanstvenike?’, Šterc odgovara da vjerojatno slušaju zapovjedi iz EU, ali i od koalicijskih partnera, kojima je demografski oporavak samo teret.

”Prošli tjedan ministar Štromar izjavio je da je osigurao milijardu kuna za fasade. Kako ga nije sram? Zar su fasade važnije od djece? Izašao je i podatak da su banke iz Hrvatske prošle godine iznijele 16 milijardi kuna! Sve drugo propada, no bankama je odlično. U Hrvatskoj kao da banke imaju vlast! S druge strane, postoji podatak da hrvatsko iseljeništvo godišnje u Hrvatsku šalje doznaka u vrijednosti od čak 14,3 milijarde kuna, što je od 11 do 12 posto državnog proračuna. No, vladajući te iseljenike ne žele u Hrvatskoj?! Odmaknuli su ih od sebe, a kukaju da nema investicija. Pa što ne pozovu iseljeništvo da ulaže? No, iseljenici su im politički neprijatelji. Previše su domoljubi i previše idealistički raspoloženi prema Hrvatskoj, da bi smjeli ovdje ulagati”, ogorčeno nabraja demograf koji je nedavno boravio u Švicarskoj, gdje se susreo s mnogo hrvatskih iseljenika te s tog puta nosi izuzetno pozitivne dojmove…

Suočavanje, pak, s hrvatskom realnošću ponovno ga je ispunilo zebnjom.

”Višegodišnje sustavno ignoriranje najvećeg hrvatskog problema, odnosno sve intenzivnijeg iseljavanja i izumiranja, a sve slabijeg nataliteta, ne može biti slučajno”, ponovio je profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Zapad uzima školovano i potentno stanovništvo

Povjesničar dr. sc. Josip Jurčević, profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu, složio se sa Štercovim zaključcima te dodao da u Hrvatskoj ne postoje slučajnosti.

”Dva su glavna uzroka ovako snažnog iseljavanja i izumiranja. Prvi je što razvijene europske zemlje također muku muče s depopulacijom, zbog čega su počeli uzimati suvremeni ‘danak u krvi’ iz bivših komunističih zemalja. Ljudi masovno iseljavaju ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih država s istoka i jugoistoka Europe. Zapadne i sjeverne zemlje okrenule su se potentnom stanovništvu – u demografskom i u radnom smislu. Uzimaju školovane i gotove ljude i zato se Hrvatska prazni, baš kao i druge zemlje bivšeg socijalističkog bloka”, objašnjava Jurčević.

Dodaje kako se često zaboravlja da pražnjenje Hrvatske nije od jučer, već da snažna depopulacija traje već stoljeće i pol.

”Kontinuirano se potiče iseljavanje s ovih prostora. U komunizmu su vlasti silom htjele stvoriti radničku klasu, pa su ljudi migrirali u gradove, što je dovelo do pražnjenja vrijednog prostora. Nije bitno što su migracije bile unutar zemlje, jer značajan prostor ostao je bez ili s malo ljudi. Sredinom šezdesetih krenulo je masovno iseljavanje u inozemstvo.  Danas je još gore, jer su odlazak mladih i izumiranje poprimili dramatične razmjere”, ne dvoji profesor Jurčević.

Naglašava da je vladajuća oligarhija u Hrvatskoj posve bešćutna i nedgovorna, te otuđena od naroda, već desetljećima.

”Jasno je da ne služe građanima. Samo povećavaju represiju i oslanjaju se na vanjske čimbenike. Zbog svega toga, doći će do zamjene stanovništva. Dokaz za to je i način na koji je Hrvatska ušla u EU. Ušli smo posve nepripremljeni i bez da smo prethodno zaštitili nacionalne interese. Jedino što je tada pripremljeno su potpisi na dokumentu prema kojem o migracijskim procesima odlučuje Bruxelles, a ne Zagreb. Osim toga, ako se netko nastani u RH, odmah dobije pravo glasa na lokalnoj razini, dok za nekoliko godina glasovati može i na državnoj razini. Ako u Hrvatsku useli pet milijuna stanovnika, to znači da ćemo dobiti novi identitetski obrazac. To više neće biti Hrvatska kakva je danas, jer naciju čine jezik, kultura, mentalitet i ostale identitetske odrednice, a sve to će se tada u potpunosti promijeniti”, podvlači profesor Jurčević pa dodaje da su hrvatske institucije odavno okupirane, zbog čega i ne reagiraju na ovako zabrinjavajuće trendove.

Hrvatska među 11 ugroženih zemalja

Ni politolog, dr. sc. Anđelko Milardović, koji upravo priprema osvrt na temu ‘Globalizacija i migracije’, nije demantirao zloslutne tvrdnje Šterca i Jurčevića.

”Pronašao sam podatak da je, prema projekcijama na osnovu postojećih trendova, jedanaest zemalja u svijetu posebno opasno ugroženo depopulacijom. Među tih 11 zemalja je i Hrvatska”, ističe Milardović, pa dodaje da će se vrlo negativan demografski trend u Hrvatskoj nastaviti, ako se ne izmijeni postojeći politički sustav.

”Pitate se kakve veze ima politički sustav s masovnim iseljavanjem? Tvrdim da je to jedan od glavnih razloga iseljavanja, jer je postojeći sustav omogućio istim ljudima da već četvrt stoljeća obnašaju vlast. Loše upravljaju, ali ništa se ne mijenja! Ljudi odlaze jer su nezadovoljni nepravdom, odnosno nemogućnošću vertikalnog napredovanja. Sve pozicije rezervirane su za političke stranke, pa telentirani ne mogu napredovati. Zato odlaze”, smatra profesor Milardović.

Tumači da bi hitno trebalo mijenjati postojeći politički sustav, kao i izborna pravila, kako bi u društvu napokon došlo do provjetravanja i do nužno potrebne izmjene kadrova.

”Treba, kao prvo, u statute političkih stranaka unijeti odredbu o ograničenosti mandata, kako ne bi isti ljudi desetljećima obnašali glavne funkcije. Iste odredbe trebalo bi prenijeti i u državu. To bi pokrenulo vertikalnu pokretljivost, odnosno provjetravanje stranaka. Na površinu bi napokon isplivali kvalitetni i novi ljudi. Svježa krv donijela bi promjene. Trenutno u Hrvatskoj imamo predinfarktno stanje, jer je onemogućen dotok svježe krvi”, slikovito je objasnio ugledni politolog.

Zaključio je da će se dogoditi potpuni demografski slom te zamjena stanovništva u Hrvatskoj, ako se vladajuća oligarhija pod hitno ne promijeni.

”Kada kupuju borbene zrakoplove, neka razmisle tko će upravljati tim letjelicama. Kulture i civilizacije su propadale kada je dolazilo do unutarnje dekadencije. U Hrvatskoj je vidljiv upravo takav trend”, upozorava Anđelko Milardović.

Autor: Damir Kramarić/Dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno