Connect with us

Društvo

TAKOZVANA HRVATSKA NARODNA BANKA PRINTA GODINAMA KRIVOTVORENE KUNE!!! SAV “HRVATSKI NOVAC” JE LAŽAN!!!

Objavljeno

- datum

Napomena od 20.10.2017:  O TOME DA SU LAŽNE HRVATSKE KUNE POKRIVENE “POVJERENJEM”, MOŽE SE VIŠE PROČITATI NA LINKU:

https://paralelahr.wordpress.com/2017/10/15/dva-audio-snimka-lazne-hrvatske-kune-nisu-pokrivene-zlatom-nego-povjerenjem-da-da-da-dobro-ste-procitali-povjerenjem-u-koga-u-sto-povjerenjem-u-zeljka-rohatinskog-i-bo/

O TOME, ŠTO JE KRIMOS ŽELJKO ROHATINSKI ODGOVORIO ZAŠTO JE POTPISIVAO NALOGE ZA PRINTANJE LAŽNIH KUNA, MOŽE SE VIŠE PROČITATI NA LINKU:

https://paralelahr.wordpress.com/2017/02/20/evo-sto-je-bivsi-takozvani-guverner-hnb-zeljko-rohatinski-odgovorio-na-pitanje-zasto-je-potpisivao-naloge-za-printanje-krivotvorenih-kuna-a-tu-nam-je-odmah-do-njega-i-marijan-benko-bivsi-takozvan/


 

POD NADZOROM I PO NALOGU ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE HDZ/SDP  TAKOZVANA HRVATSKA NARODNA BANKA VEĆ SKORO 25 GODINA,  PRINTA KRIVOTVORENE KUNE, TO JEST TAKOZVANI HRVATSKI NOVAC!

DRŽAVA  HRVATSKA NEMA NI GRAMA ZLATA. SVO ZLATO JE U PRIVATNIM RUKAMA. ZATO HRVATSKA  NARODNA  BANKA I PRINTA SAMO BEZVRIJEDNU PAPIRUŠTINU (IAKO JE ZLATNI STANDARD UKINUT 1971. GODINE, NAMJERNO SAM NAPRAVILA PARALELU SA ZLATNIM REZERVAMA, KAKO BI SLIKOVITIJE PRIKAZALA DA HRVATSKE NEMA I DA KADA JE NEMA, NE MOŽE ONDA NIŠTA NI POSJEDOVATI).

VIDJET ĆEMO DA  LI  ĆE  SVIJET  REAGIRATI   NA SVE OVE DOKAZE ISPOD. AKO NITKO NE REAGIRA, TO  ĆE  ZNAČITI  DA  I  DRUGE  ZEMLJE  IMAJU  KRIVOTVORENI  NOVAC.

SADA BIH VAS UPITALA, ŠTO VI ZAPRAVO TOČNO ZNATE O “DRŽAVNOJ” IMOVINI, ZLATNIM REZERVAMA I UOPĆE KOJIM BOGATSTVOM RASPOLAŽE  “DRŽAVA HRVATSKA”? JE LI TAKO DA NEMATE POJMA O TOME.  PA NARAVNO DA NEMATE POJMA, JER KAKO BI SE INAČE MOGLO DESITI DA VAM NETKO PRED NOSOM OTME CIJELU DRŽAVU I PODMETNE VAM LAŽNI BEZVRIJEDNI NOVAC, NOVAC BEZ POKRIĆA. ALI BAREM SADA RAZUMITE DA AKO HRVATSKI NOVAC IMA BILO KAKVO POKRIĆE, ZBOG ČEGA SE ONDA NA NOVČANICAMA NALAZI LAŽNI HRVATSKI GRB?

ZAŠTO JE TO KRIVOTVOREN NOVAC MOŽETE VIDJETI DOLJE NA SLIKAMA. 

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA HDZ/SDP, AKO VEĆ KAO TAKVA POSTOJI A POSTOJI, NE MOŽE NI DA HOĆE NEŠTO URADITI NI PO BOŽJIM NI PO LJUDSKIM ZAKONIMA. NI SVOJU RIJEČ NE MOGU  ODRŽATI  NI  DVIJE SEKUNDE. ONI SU JEDNOSTAVNO SEBE IZDIGLI IZNAD BOGA, IZNAD LJUDSKIH ZAKONA I IZNAD ONOGA ŠTO SAMI GOVORE. TO JE ČISTO ZLO.

SVE  ALI  BAŠ  SVE  ŠTO  JE  RADILA IKADA I ŠTO OVA ORGANIZACIJA RADI SADA, JE REZULTAT TEŠKIH I PRETEŠKIH KAZNENIH DJELA, UROTA, IZDAJE I OSTALIH VRSTA ZLOČINA.  OVAKVIM   SVOJIM  DJELOVANJEM  ONI SU UVUKLI I SVE “DRŽAVLJANE”  OVOGA ŠTO NAZIVAMO  HRVATSKOM, U SVOJ KRIMINAL. AMA BAŠ SVE, UKLJUČUJUĆI I NOVOROĐENE BEBE. SVI SMO U TOME NAMETNUTOM KRIMINALU, RAĐAMO  SE I ŽIVIMO U NJEMU KONSTANTNO I NE MOŽEMO IZBJEĆI TO DA I SAMI TAKOĐER (ALI NESVJESNO) POČINJAMO SVAKODNEVNO RAZNE KRIMINALNE RADNJE, KAO ŠTO JE NA PRIMJER, U OVOME  SLUČAJU,  RASPAČAVANJE   KRIVOTVORENOG  NOVCA. ODMAH ĆETE SE ZAPITATI KAKO TO, O ČEMU JA TO GOVORIM? PA EVO, GOVORIM O TOME DA SVAKI DAN I VI I JA, KUPNJOM, ODNOSNO PLAĆANJEM BILO ČEGA UČESTVUJEMO U KRIMINALU, RASPAČAVANJU KRIVOTVORENIH KUNA, KOJE NAM JE HRVATSKA NARODNA BANKA SERVIRALA   POD  STAVKOM  “HRVATSKI NOVAC”.

KADA SE NETKO OVAKO PONAŠA KAO ŠTO SE PONAŠA OVA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA, ONDA JE TU RIJEČ O VRLO POREMEĆENOJ PERCEPCIJI STVARNOSTI, KOJA SE MANIFESTIRA NA RAZNE NAČINE. MNOGI IH NAZIVAJU PSIHOPATIMA. MEĐUTIM, SMATRAM DA JE TO VRLO BLAGA DEFINICIJA. JER, KAKO RECIMO OBJASNITI TO DA NEKOGA PITATE KOLIKO JE SATI A ON VAM ODGOVORI DA NA ALJASCI PADA SNIJEG. MOŽE LI SE OVO NAZVATI KOMUNIKACIJOM? ETO, UPRAVO U NAVEDENOME PRIMJERU SE MOŽE JASNO VIDJETI O ČEMU SE RADI. NO, O OVOME VIŠE NEKOM DRUGOM PRILIKOM.

OVO GORE JE BIO MALI UVOD U OVO ŠTO SLIJEDI ISPOD.

U  KONKRETNOJ STVARI,  OD  SVIH  NAS,  KOJI  KAO  PLATEŽNO  SREDSTVO KORISTIMO TAKOZVANE   HRVATSKE   KUNE,  SU NAČINILI KRIMINALCE KOJI SVAKODNEVNO RASTURAJU LAŽNE, KRIVOTVORENE NOVČANICE. NEMOJTE SE PITATI PA KAKO TO DA MOŽEMO SA TIM NOVCEM PLAĆATI, KUPOVATI, PODMIRIVATI DUGOVE I SLIČNO, JER ĆU VAM ODGOVORITI DA TO ISTO SVE MOGU I ONI KRIVOTVORITELJI NOVCA KOJI GA SAMI ISPRINTAJU. OVDJE JE JEDINA RAZLIKA ŠTO ĆE OVI POJEDINAČNI KRIVOTVORITELJI NOVCA BITI KAŽNJENI “PO ZAKONU” KADA IH SE ULOVI, DOK ĆE RECIMO, TAKOZVANI GUVERNER HRVATSKE NARODNE BANKE, BORIS VUJČIĆ, BITI ZA KRIVOTVORENJE NOVČANICA NAGRAĐEN  PLAĆOM OD 50. 000,00 HRK (NARAVNO LAŽNIH, JER ISPRAVNE KUNE NIKADA NISU  NI  POSTOJALE.  A MOŽDA  MU  PLATE  I  U  ZLATU ILI ČEMU DRUGOM, TKO TO MOŽE ZNATI).

O BIVŠEM DUGOGODIŠNJEM TAKOZVANOM GUVERNERU HRVATSKE NARODNE BANKE, ŽELJKU ROHATINSKOM ĆE BITI VIŠE RIJEČI DRUGOM PRILIKOM.

50000.png_guverner

DRŽAVA   HRVATSKA  NEMA  SVOJE  NIŠTA!  NI BOGATSTVA U ZLATU NITI U BILO ČEMU DRUGOM.  VI  GRAĐANI, TAKOĐER NE  POSJEDUJETE NIŠTA. DA STVARNO POSJEDUJETE IŠTA, U TOM SLUČAJU NE BI NIKAKAV PROBLEM BIO  KORISTITI ISPRAVNE PEČATE S GRBOM REPUBLIKE  HRVATSKE, ISPRAVNE HRVATSKE GRBOVE I ZASTAVE, HRVATSKE OZNAKE NA PREDMETIMA,  HRVATSKE  ZAKONE  I USTAV, ISPRAVAN HRVATSKI NOVAC ITD.

OVO ŠTO SE NAZIVA HRVATSKIM NARODOM JE ZAPRAVO ISTRGOVANA GOMILA, KOJOJ NIJE JASNO NI TKO JU JE KUPIO NI KADA. DAKLE, SA PRAVNE STRANE HRVATSKI NAROD JE U ISTOJ POZICIJI KAO I CRNCI U AMERICI U 18 STOLJEĆU.  SVE JE U PRIVATNIM RUKAMA A TAKOZVANI GRAĐANI REPUBLIKE HRVATSKE SU KAO NEKA VRSTA SLUŽINČADI, KOJOJ JE KRIVOTVORENI NOVAC DAT DA NE BI PRAVILA PROBLEME, DA MOŽE MALO UMIŠLJATI KAKO JE NETKO I NEŠTO DRUGO A NE OBIČNA SLUŽINČAD, DA IMA PRAVO ODLUKE, DA OVO, DA ONO……. A SVE IZ RAZLOGA DA BI SE TA “SVJETINA” LAKŠE DRŽALA POD KONTROLOM .

TO ŠTO IMATE NAVODNE VLASNIČKE PAPIRE “SVOJIH” KUĆA I OSTALOGA, “SVOJ” NOVAC ITD., NE ZNAČI NIŠTA. SVE JE TO LAŽNO I KRIVOTVORENO.  SVAKOG MOMENTA, BEZ OBZIRA KOLIKO STE “BOGATI”, SVE TO VAM SE  MOŽE  ODUZETI  U TRI  POTEZA  A  DA  NI  NE  ZNATE  TKO VAM JE TO ODUZEO (KAO ŠTO JE VEĆ TISUĆAMA NJIH VEĆ I ODUZETO). ZAŠTITU NE MOŽETE DOBITI NI NA RAZINI SUDA U STRASBORGU NI OD EUROPSKE KOMISIJE NITI OD UJEDINJENIH NACIJA, UKRATKO NIGDJE.

OVAJ KRIVOTVORENI NOVAC VAM JE KONAČAN DOKAZ DA SE O SVEUKUPNOM ŽIVOTU, U OVOME ŠTO NAZIVAMO HRVATSKOM, ODLUČUJE IZA NEKIH ZASTORA, PO NEKIM DRUGIM PRAVILIMA, O KOJIM PRAVILIMA NITKO OD VAS NEMA POJMA.

TKO TOČNO STOJI IZA TIH ZASTORA UOPĆE NAS NE TREBA ZANIMATI, BAREM ZASADA.

VAŽNO JE, U KONAČNICI, SAMO ONO ŠTO ĆETE VI SVI PODUZETI NAKON ŠTO OVO SVE PROČITATE, ODNOSNO HOĆETE LI PODUZETI UOPĆE IŠTA, OSIM NIJEMOG PROMATRANJA.

AKO NE PODUZMETE NIŠTA, ONDA TO DOSLOVNO ZNAČI DA STE SVE OVO VI SAMI TRAŽILI I ZASLUŽILI PA ONDA NEKA VAM I BUDE TAKO. 

PRIJE  NEGO  SE MOŽEBITNO ODLUČITE  ZA  NIJEMO  PROMATRANJE POMISLITE  NA NEBROJENE  KOJI SU OKONČALI   SVOJ   ŽIVOT    NASILNO,  ZBOG  OVE DOLJE PRILOŽENE BEZVRIJEDNE PAPIRUŠTINE.   UČINITE (UČINIMO),  AKO  NIŠTA, BAREM   NEŠTO   ZA SVE ONE, KOJIMA ZBOG VLASTITIH   SLABOSTI,  PRIJETI   ISTA  SUDBINA. UČINIMO   NEŠTO  ZA  SVE  NJIH, PRIJE NEGO I ZA NJIH BUDE KASNO. A  IMA  IH  MNOGO,  MNOGO, MNOGO. 

JA  VAM  TVRDIM  DA  SE  U  ROKU  JEDNOG  DANA  SVE  MOŽE  RIJEŠITI I TO MIRNIM PUTEM!!! 

DAKLE, EVO O ČEMU SE RADI:

NA  SVIM  DOLJE  PRILOŽENIM  “NOVČANICAMA  HRVATSKOG  NOVCA” ILI BOLJE REĆI NOVČARKAMA,  SE NALAZI OVAKAV “HRVATSKI  GRB” I TO U RAZNIM NIJANSAMA, OVISNO  O  KOJOJ  NOMINALOJ VRIJEDNOSTI   NOVČARKE   JE   RIJEČ:

GRB_NA_KUNAMA1.   OVAJ GRB NEMA VEZE NI SA JEDNIM HRVATSKIM ZAKONOM NI USTAVOM,  IZ RAZLOGA JER  HRVATSKI  ZAKONI  I  USTAV  NE  POSTOJE  NITI  SU  IKADA POSTOJALI! (PRISJETITE SE DA  SVI OVI TAKOZVANI HRVATSKI ZAKONI NOSE JUGOSLAVENSKE BROJČANE OZNAKE KLASE, TO JEST BROJČANE OZNAKE KLASE JUGOSLAVENSKIH DRŽAVNIH ORGANA!)

2.   OVAJ GRB TAKOĐER NEMA NIKAKVE VEZE NI SA “VAŽEĆIM” JUGOSLAVENSKIM ZAKONOM O GRBU, ZASTAVI I HIMNI, KOJI ZAKON JE, ZNAMO,  POTUREN HRVATIMA KAO HRVATSKI ZAKON.

3. NADALJE,  OVAJ  “VAŽEĆI” JUGOSLAVENSKI ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI PROPISUJE  DA JE OVO  ISPOD IZVORNI HRVATSKI  GRB I DA SE PO NJEMU  MORAJU  IZRAĐIVATI SVI OSTALI HRVATSKI GRBOVI.

IZVORNI_GRB

4.   OVAJ JUGOSLAVENSKI ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI TAKOĐER PROPISUJE DA SE U GRBU NE MOŽE NIŠTA MIJENJATI (članak 4. st. 2.).

AKO JE PROPISANO DA SE NIŠTA NE MOŽE MIJENJATI, TO SE SVAKAKO ODNOSI I NA BOJE GRBA. 

AJMO SAD   POGLEDATI   OVU   KRIVOTVORENU  PAPIRUŠTINU, KOJU NAZIVAMO  HRVATSKI  NOVAC  ILITI HRVATSKE KUNE.  STRELICA  POKAZUJE NA  KOJEM  MJESTU  SE  NALAZI  TAJ  KRIVOTVORENI HRVATSKI GRB, KOJI ČINI   SVE  HRVATSKE  KUNE  BEZVRIJEDNIMA:

KUNA_5

KUNA_10

KUNA_20

KUNA_50

KUNA_100

KUNA_200

KUNA_500

KUNA_1000

 

DAKLE, ŠTO ĆEMO SADA?

HOĆEMO LI OTIĆI U KUPNJU ILI IZAĆI MIRNO SVI ODJEDNOM NA ULICE I PROŠETATI SE?

DOK NE ODLUČITE ŠTO ĆETE, MOLIM VAS DA  MI  POJASNITE ŠTO VAS TO SPRJEČAVA  DA SAMI SEBI NE ISPRINTATE  OVIH NOVČARKI ONOLIKO KOLIKO VAM TREBA ZA SVE VAŠE POTREBE?

ZAŠTO BI SAMO “GUVERNER” BORIS VUJČIĆ I NJEGOVA BRATIJA IMALI TU PRIVILEGIJU?

I JOŠ NEŠTO:

AKO  JE  SUDITI  PO  ONOME ŠTO JE “SABORSKI  ZASTUPIK” DAMIR KAJIN REKAO  (POST OD 26.09.2015.),  VI  STE   ZAPRAVO   SVJESNO   GLASALI  ZA  SVE OVO  GORE  I  SVE  OSTALO  O  ČEMU  GOVORIM  NA  OVOME  BLOGU!

ON TVRDI DA NITKO NEĆE MOĆI SPRIJEČITI DA VI, ZA NEKOLIKO DANA, DEMOKRATSKI  IZGLASATE OPET KRIVOTVORENE KUNE, LAŽNE ZAKONE I USTAV, LAŽNE HRVATSKE GRBOVE, LAŽNE PEČATE S GRBOM ITD., ITD., ITD……… LAŽNE SVOJE ŽIVOTE?

DA  LI  JE  DAMIR  KAJIN  U  PRAVU?

Izvor: Hrvatska paralela

Komentari

Komentari

Društvo

Rakitić napisao svoju životnu priču koja će mnoge raznježiti, a emotivniji bi mogli i zaplakati

Objavljeno

- datum

”Trenutak kad ih je moj otac izvadio iz paketa, moj brat i ja smo znali… Nikad ih više nećemo skinuti.”  Tako je Ivan Rakitić za The Players’ Tribune započeo svoju životnu priču.

Pekrasna priču o odrastanju u Švicarskoj, odluci da nastupa pod hrvatskom zastavom, što je to značilo njegovom ocu i jednom posebnom dresu, najvažnijem u njegovu životu, mnoge će raznježiti, a one emotivnije čak i rasplakati.

“Paket je to koji je bio stigao na našu adresu u Švicarskoj, nismo znali što je točno unutra, no na njemu je stajala povratna adresa u Hrvatskoj. Bilo je to mjesto koje smo smatrali domom, no isto tako bilo je to mjesto u kojem ni moj brat, a ni ja nismo nikad prije bili.

U našem domu pričao se hrvatski, a u našem gradu u Švicarskoj bilo je jako puno Hrvata. No Hrvatska je za nas i dalje bila nešto daleko. Moja obitelj Hrvatsku je napustila početkom rata 1991. godine i nikada se nije vratila. Moj brat Dejan i ja rođeni smo u Švicarskoj, a Hrvatsku smo poznavali samo s TV-a i fotografija koje su nam naši roditelji pokazivali.

Bilo nam je teško shvatiti što se točno događa na Balkanu, bili smo djeca. Roditelji nam nikad nisu pričali o ratu, razumljivo, nisu htjeli pričati o tome. Sjećam se trenutaka kako su plakali razgovarajući na telefon s ljudima iz Hrvatske.

Ne znam kako bih napisao kako sam se u tim trenucima osjećao. Možda kao da je to grozan san? Imali smo sreće. Bili smo daleko od svega toga pa nismo ni vidjeli što se zapravo događalo. Ali to je nekako uvijek bilo u mislima mojih roditelja, ipak im je puno prijatelja i obitelji ostalo u Hrvatskoj, a moji roditelji su za vrijeme rata izgubili puno dragih ljudi.

Sjećam se kad sam imao četiri ili pet godina, gledao sam na TV-u vijesti, vidio sam snimke i fotografije rata i pomislio: “Ovo je nemoguće, kako se ovo može događati?”

Prije nego što je Hrvatska službeno proglasila neovisnost, naša reprezentacija je već odigrala utakmicu. To vam može opisati koliko nam nogomet znači, našoj državi i ljudima, bez obzira na to gdje žive. Kad je tata uzeo nož i otvorio taj paket i izvukao dva hrvatska dresa, bilo je jako emotivno, brat i ja smo dobili dresove, pomislili smo nešto kao, o, da, mi smo također dio toga.

Čak smo spavali u tim dresovima, nosili smo ih sljedeći dan u školu i dan poslije. Jednostavno ih nismo htjeli skinuti. Vau, mi imamo hrvatske dresove bez imena na leđima. Htjeli smo ih imati deset jer nismo htjeli odjenuti ništa drugo osim njih, bili su posebni.

Da budem iskren, kad sam tek počeo igrati, nisam nosio hrvatski dres. Nosio sam dres moje druge domovine Švicarske. Ljudima sam govorio da sam Švicarac, to je izgledalo pomalo čudno, no ja sam rođen i odrastao u Švicarskoj, išao sam tamo u školu, a moji prijatelji su Švicarci…

Bio sam ponosan što sam nosio dres Švicarske u mlađim kategorijama. No najveći dio mog srca pripada Hrvatskoj, uvijek je to bilo tako.

Nekoliko godina poslije rata, moja obitelj je napokon mogla posjetiti Hrvatsku. Kad smo došli, nitko još nije mogao pričati o ratu, kao da su svi razmišljali: “Moramo to što prije zaboraviti.”

Prvi posjet Hrvatskoj podsjetio me na moj Möhlin u Švicarskoj. Puno se Hrvata preselilo u taj grad pa je tamo bilo jako puno hrvatskih restorana. Kad je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. bilo je jako puno zastava na kućama i prozorima stanova. To Svjetsko prvenstvo brat i ja smo gledali kod kuće s tatom, u svojim dresovima, i nismo smjeli pričati. Jedino važno je bilo to što je na TV-u. Tata bi nam rekao: “Možemo pričati poslije. Sada samo gledajte utakmicu.”

Pitajte bilo kojeg Hrvata i sjetit će se četvrtfinala protiv Njemačke, to je nemoguće zaboraviti. Priznati smo tek 1992., a šest godina kasnije igrali smo četvrtfinale SP-a protiv Njemačke.

Mislim da nitko nije bio toliko zaluđen nogometom kao moj otac Luka. A to vam kaže čovjek koji igra u Barceloni. Moj otac se počeo baviti građevinom kad se preselio u Švicarsku, a kad je bio mlad igrao je nogomet, bio je defenzivni vezni i nosio je broj 4.

Nakon što smo pobijedili Njemačku, letio je…

Često se osjećam kao da živim njegov i svoj san. Igrao je na velikom nivou u BiH prije preseljenja u Švicarsku. Kad je prestao igrati, napravio je sve što je mogao da bi gledao moje utakmice. Nogomet i Hrvatska mu doista znače jako puno.

Kad je došao trenutak da odlučim za koga ću igrati, Hrvatsku ili Švicarsku, znao sam da on pokraj vrata prisluškuje moj razgovor sa švicarskim trenerom. Iskreno, bilo je trenutaka kad sam mislio da neću igrati ni za koga drugog osim Švicarske. Igrao sam za Švicarsku, bila je to moja momčad. No prije deset godina Slaven Bilić i predsjednik HNS-a došli su me gledati u Basel, a nakon toga smo popričali.

Biti u istoj sobi sa Slavenom… Mogao je reći što je htio, ja bih mu odgovorio: “U redu, idem s tobom.” Bio je moj heroj, nije postavljao pred mene pritisak, samo mi je rekao svoje planove i kako želi da ja budem dio reprezentacije Hrvatske koju je on vodio.

”Dođi sa mnom”, rekao je. ”Dođi igrati za svoju domovinu.”

Croatian national soccer team head coach Slaven Bilic (C) hugs his player Ivan Rakitic (R) after the EURO 2008 preliminary round group B soccer match between Croatia and Germany at the Woerthersee stadium in Klagenfurt, Austria, 12 June 2008. Croatia won 2-1. EPA/KERIM OKTEN

Mislio sam si: Tu sam, idem s tobom. Napunio me samopouzdanjem.

Što mogu reći o Slavenu? On je jedan od najvažnijih ljudi u mojoj karijeri. Ne samo kao trener nego i kao osoba. On je čovjek za kojeg odmah želite zaigrati, sutra, i opet, i opet, i opet… I uvijek će iz vas izvući ono najbolje. Pomislit ćete: Je*ote, ovaj čovjek će dati sve za mene.

Čak i sjedeći preko puta Slavena i slušajući što ima za reći, znao sam da ne mogu odlučiti odmah tada. Švicarska mi je puno dala, stoga sam uzeo vremena da razmislim. Sezona u Baselu mi je završila i došao sam nakratko kući, prije odlaska u Njemačku da igram za Schalke. A odluka za koju ću reprezentaciju nastupati dugo me opterećivala. Morao sam to riješiti prije odlaska u Njemačku, da u novom klubu počnem čiste glave.

Sjedio sam sam u sobi i nisam znao što da napravim. Šetao sam i razmišljao o svemu. A onda sam pomislio samo na ono što mi je u srcu. Uzeo sam telefon i počeo nazivati.

Prvo sam nazvao švicarskog izbornika. Cijelu sam karijeru igrao za Švicarsku, zato mi je bilo važno da prvo njega nazovem i objasnim mu da ću igrati za Hrvatsku. Rekao sam mu da to nije odluka protiv Švicarske, nego za Hrvatsku.

Nazvao sam Slavena.

“S vama sam, želim biti dio toga.”

A Slaven mi je rekao:

“Svi će ljudi u Hrvatskoj biti ponosni što si s nama, nemoj razmišljati ni o čemu drugom, samo uživaj u nogometu.”

Razgovori nisu dugo trajali, a ja sam čuo oca kako stoji ispred vrata moje sobe. Kad sam napokon otvorio vrata, samo je stao i gledao me.

Nisam mu rekao što sam odlučio, a on mi je rekao da će me podržati što god ja odlučim. Bio je to golem trenutak za nas. Pa sam se odlučio našaliti s njim.

“Igrat ću i dalje za Švicarsku”, rekao sam mu, a njegova reakcija je bila:

“Oh… U redu…”

Počeo sam se smijati.

”Ne, ne, igrat ću za Hrvatsku!”

Počeo je plakati… Kad god dođem igrati za Hrvatsku, sjetim se oca i razmišljam o tom trenutku. Znam da bi on volio biti na mom mjestu, znam i da bi toliki Hrvati to htjeli, da mogu igrati za domovinu… Nema riječi da se to opiše.

Ljudi iz Hrvatske su posebni, kad sam s momčadi pred navijačima… Poželim da utakmica nikad ne završi! Kao da… ne znam… jednostavno želim zagrliti sve njih. Ne želiš otići, želiš svaki dan igrati pred njima.

Zanimljivo, puno sam stariji nego kad mi je taj paket stigao kući, ali i dalje ne želim svući taj dres.

Uvijek postoji pritisak kad ga nosite ali to je pozitivan pritisak. želiš pokazati svijetu što Hrvatska može, želiš nastaviti putem Slavena i Davora Šukera.

Mislim da i dalje pokazujemo svijetu što možemo. Kvalifikacijska utakmica protiv Grčke bila nam je najbolja utakmica u zadnjih pet-šest godina. Rekao sam dečkima u svlačionici:

“Idemo nastaviti ovako!”

Luka Modrić i ja smo se pogledali “Zašto to nismo i dosad radili?”

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

SVJEDOČENJE OČEVIDCA: Ponavljanje partizanskih laži o Brezovici, nikad ne će postati istina!

Objavljeno

- datum

 DATUM KOJI NEMA VEZE S HRVATSKOM    Devedeset mi je godina života pa je ovo, nakon nekoliko neuspješnih članaka u tisku, posljednji moj zov hrvatskoj javnosti da se konačno napusti obilježavati i proslavljati 22. lipnja lažni Dan antifašističke borbe.

Toga dana, 22. lipnja 1941. godine, dvojica istaknutih europskih zločinaca, Hitler i Staljin, prekršili su neki svoj sporazum i zaratili, što nema nikakve veze s Hrvatskom niti postoji neki razlog da mi taj datum još i danas obilježavamo i proslavljamo.

U Hrvatskoj se za komunističke vladavine proširila jedna laž, da je tobože 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi partizanski odred protiv fašizma, što nije istina. Ta je laž ušla i u priznate povijesne knjige, pa ona u knjizi povjesničara Ive Goldsteina „Hrvatska 1918.-2008.“ na str. 79. glasi: „22. lipnja 1941. u šumi Brezovica osnovan je Sisački partizanski odred pod zapovjedništvom Vlade Janića – Cape i Marijana Cvetkovića sa 77 boraca, a već sutradan je odred minirao prugu Sisak-Sunja kod Blinjskog Kuta“. Od kuda Goldsteinu ova očita laž? Pa prepisuje ju od onih koji su ju izmislili.

Osjećam se pozvanim prije smrti pozvati hrvatsku javnost da konačno odbaci komunističke laži o tobožnjem sisačkom partizanskom odredu i da o događajma oko Siska, u mjesecima lipanj-rujan 1941. godine, usvoji istinu. Nakon što preko 20 godina živimo u neovisnoj Hrvatskoj državi, imamo pravo odbaciti laži i živjeti u istini. Dužni smo to učiniti i prema današnjim i budućim naraštajima. Od kuda meni pravo da upravo ja, nepoznato ime u javnosti, upućujem ovaj poziv hrvatskoj javnosti. Pa otuda što sam ja možda još jedini živi svjedok, koji sam imao čast o ondašnjim zbivanjima razgovarati upravo s Vladom Janićem, komu se pripisuje osnivanje partizanskoga odreda.

Bilo je to daleke 1955. godine, sastao sam se s Vladom Janićem u Sisku u kući njegove sestre i zeta mu zvanoga Panča na jednom podužem razgovoru. Bili smo trojica, Nikola Zečić. tada student šumarstva, Vlado i ja, a razgovor je uz kavicu nešto duže potrajao. Vlado Janić nam je tada ispričao punu istinu o onim danima: travanja – rujan 1941. godine. Prvih dana travnja 1941. srušen je noću u Sisku spomenik kralja Petra Karađorđevića. Za taj su čin osumnjičeni sisački komunisti i tako zvani „frankovci“ (kasnije su se prozvali ustašama), jer su im ciljevi bili podjednaki u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju. Na kratko su se našli zajedno u zatvoru. Zbog toga a i radi toga što su Hitler i Staljin potpisali neki svoj sporazum, u vremenu travanj – lipanj između sisačkih komunista i ustaša nije bilo nekih većih problema. Međutim, problemi su nastali, i to veoma ozbiljni, kad je Hitler prekršio sporazum sa Staljinom i 22. lipnja 1941. napao Sovjetski savez. Isti taj dan je Janić pošao u Petrinju i to, kako nam je rekao, partijskim biciklom, da se s tamošnjim komunistima dogovori o povlačenju u ilegalnost. Marijan Cvetković je po istom zadatku pošao vlakom u Sunju i Kostajnicu. U večer istoga dana, i Janić i Cvetković, našli su se u selu Žabno kod Siska, kod partijskih drugova Ive Lovrekovića i Jose Lasića. Uz još po nekoga člana partije, koji se tu zatekao, odlučeno je da se viđeniji komunisti povuku u ilegalnost i u prvo vrijeme da to bude Žabenska šuma. Ilegalcima treba odmah dopremiti oružje, koje su komunisti u svoje vrijeme spremili na tavan kapele svetoga Fabijana u selu Vurot. Tu u Žabnu su Janić i Cvetković i prespavali. Kao što se vidi, nema toga, dana 22. lipnja 1941., nikakve Brezovice i nikakvoga odreda.

Sljedećih dana, pričao nam je Janić, tražili su i našli pogodna skloništa za svoje baze u Žabenskoj šumi. Jedno su sklonište nazvali „Šikara“, a drugo, 500 metara dalje, „Mali kolićevac“. U Šikaru se smjestio Janić i Cvetković, a nekoliko dana im se pridružila i Nada Dimić. U Kolićevac su se počeli okupljati sljedećih dana, na čelu s Mikom Špiljakom, pa ih se za mjesec dana skupilo desetak ustanika. Međutim, tu su nakon mjesec dana bili otkriveni, pa ih je 22. srpnja napala hrvatska vojska. Sklonište Šikara nije otkriveno, ali je otkriven Mali kolićevac, kojom su prilikom dvojica ustanika poginula, a ostali se povukli i Gornju Posavinu. Janić nam reče i da im je u Žabensku šumu na četiri dana došao iz Zagreba Ivan Rukavina, koji je govorio da bi trebalo osnovati neku vojnu postrojbu, međutim tada nije za tako nešto još bilo uvjeta.

Odmah drugi dan, nakon vojne akcije na Žabensku šumu, Janić je poslao Cvetkovića na Banovinu da tamo pronađe sigurnije sklonište, jer ovdje blizu grada nisu sigurni. A Nadu Dimić je poslao u Sisak da izvidi tamošnju situaciju i da vidi zašto su im iz Žabna prestali donositi hranu. Nadu su tom prilikom uhitili, ali je ona uspjela pobjeći i to na karlovačko područje i nije se više vraćala Janiću. Tako je Janić nekoliko dana ostao sam samcat u Žabenskoj šumi bez hrane, vode i veze sa selom Žabno. Konačno je i on napustio Žabensku šumu, vratio se u Sisak i mjesec dana, kako nam reče, skrivao se po savskim vrbacima. Koncem kolovoza je saznao da su se neki ustanici počeli okupljati u šumi Brezovici, pa je uspio i on doći do njih. Sredinom rujna su iz Brezovice uspjeli izvesti i neke diverzije, čime su i tu bili otkriveni. Predusreli su hrvatsku vojsku, koja je oko 20 rujna krenula na Brezovicu, oni su dan ranije u Crncu prešli Savu i preselili se na Banovinu. Tamo ih je dočekao četnički vođa Vasilj Gaćeša, s kojim je Janić prvi dan došao u sukob, napustivši Banovinu i skupinu ustanika koju je tamo doveo.To mi je u grubo ispričao Vlado Janić – Capo, komu se pripisuje da je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica osnovao Prvi partizanski odred u Jugoslaviji.

Navodim ovdje i literaturu, svakomu dostupnu, koja djelomično ili potpuno potvrđuje istinu, koju mi je ispričao Janić. Iako je literatura iz komunističkog vremena, pa se pokušava spominjeti neki odred, ona je ipak u svojoj osnovi istinita. U njoj nema Brezovice ni odreda, koji da je tamo osnovan.

l. Miroslav Matovina i Dragan Božić „Prvi partizanski odred“, Zagreb 1981. Sisački novinari Matovina i Božić razgovarali su s Vladom Janićem i drugim sisačkim prvoborcima pa im je knjiga gotovo u cijelosti istinita.U knjizi se opisuje stanje oko Siska od lipnja do rujna 1941. Dana 22. lipnja 1941. se spominje samo Sisak – Petrinja – Sunja – Kostajnica – Žabno. Zatim mjesec dana Žabenska šuma, mjesec dana potpuno zatišje i mjesec dana Brezovica, u koju je Janić došao tek koncem kolovoza.

2. Muzej Sisak i Turistička zajednica Sisak izdali su letak „Sisak-Brezovica, spomenik Prvom partizanskom odredu“, Turistkomerc Zagreb 1981. U letku ima istine ali i neistine ili laži. Istina je da se sisački komunisti u lipnju i srpnju 1941. nisu okupljali u Brezovici nego u Žabenskoj šumi. A laž je da su u nekoj šumi Šikara 22. lipnja 1941. osnovali partizanski odred.

3. Dragan Božić, „Žabenska šuma“ članak u časopisu „Forum“ 1985. i pretiskan u Božićevoj knizi „Povijest rijetke ptice“, Sisak 2009. str. 5-36. Božić kao novinar a pomalo i kao književnik, nakon što je detaljno razgovarao sa sisačkim prvoborcima, jednako je tako detaljno opisao što se je događalo 22. lipnja 1941. i sljedećih dana u Sisku, Petrinji, Sunji, Kostajnici, Žabnu i Žabenskoj šumi. Bitno je da u tom detaljnom opisu na 30 stranica nema nikakve Brezovice niti partizanskoga odreda.

4. Konačno, uredniku Novog sisačkog tjednika od 24. lipnja 2010., Željku Maljevcu, dala je veliki intervju na cijeloj stranici Ljubica Čulig, bivša partizanka iz sela Žabno. Ona za sebe tvrdi da je 1941. godine, kao 19 godišnja djevojka, bila komunistička aktivistkinja i da je usko surađivala s vodećim komunistima u Žabnu, Ivom Lovrekovićem i Josom Tuškancem. Poznato joj je da su 22. lipnja 1941. u Žabno došli Vlado Janić i Marijan Cvetković i da su se sljedećih mjesec dana, do 22. srpnja, s još nekoliko drugova, skrivali u Žabenskoj šumi. Ona je svakodnevno po selu skupljala hranu i druge potrebštine, koje su nošene drugovima u Žabensku šumu. Iako je bila veoma aktivno uključena u tadašnja zbivanja, ona tvrdi da tada, u to vrijeme, nije čula za nikakvo osnivanje partizanskoga odreda.

Kad sve ovo znademo, obvezni smo, dužnost nam je, odbaciti do sada nam nametane laži i usvojiti istinu. Obveza nam je to prema Europi, čiji smo član, prema RH, u kojoj živimo već preko 20 godina, ali i prema današnjim i budućim naraštajima, koji imaju pravo živjeti u istini. Ne postoji nikakav razlog da laži, koje nam je nametala komunistička vlast, još i dalje podržavamo u državi, koja je osudila zločine komunističkog poretka. Zločine komunističkog poretka je osudila i Europa. Deklaracija Europskog parlamenta od 23. kolovoza 2008. je proglasila 23. kolovoza Danom europskog sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, što je potvrđeno i Rezolucijom Europskog parlamenta od 2. travnja 2009.. Konačno, Hrvatski je sabor 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1999. (NN,76/2006.), u kojoj je navedeno da je totalni komunistički režim bio, bez iznimke, označen masovnim povredama ljudskih prava.

Na kraju, pozivam sve mjerodavna i konačno Hrvatski sabor da se iz naših kalendara, naših glava i naših sjećanja briše lažni Dan antifašističke borbe 22. lipnja i usvoji istiniti Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma 23. kolovoza. Točan naziv praznika i njegov datum neka se odrede prema našim prilikama.

Lojzo Buturac, Sisak

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

(VIDEO) Tito je Hitleru 1943. nudio zajedničku borbu protiv zapadnih antifašista

Objavljeno

- datum

Istraživač povijesnih arhiva u Moskvi i Beogradu, Pero Simić, iznosi povijesne činjenice koje pokazuju kako je Tito 1943. godine, po svojim pregovaračima, Hitlerovim nacistima iskazao spremnost da se partizani bore protiv zapadnih antifašističkih saveznika u slučaju njihovog iskrcavanja na jadranskoj obali, te nacistima ponudio sporazum o međusobnom nenapadanju koji je bio po Titovoj zapovijedi i proveden na par mjeseci. Ove informacije pokazuju da je Tito bio beskrupulozan čovjek spreman na sve samo da bi se domogao vlasti.

Dio u kojemu Simić govori o Titovim ponudama Hitlerovim nacistima pogledajte od 28. minute do 31:20 minute njegovog intervjua.

Nacija.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno