Connect with us

Promo

ŠTO LI SKRIVA PARTIJSKA ARHIVA?

Objavljeno

- datum

Raspadom Jugoslavije, tamnice nesrpskih naroda, od tadašnjih socijalističkih republika nastale su nacionalne države. Svaka od njih krenula je svojim, novim putem uobličujući svoje zakonodavstvo i institucije. Proces razdruživanja nije bio jednak za sve, a isto tako i  posljedice tog procesa.

Tijekom agresije srbočetničkih hordi i takozvane JNA na Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu  počinjeni su stravični ratni zločini, nastala su  silna razaranjima, što je naravno dovelo do  međunacionalnog  nepovjerenja koje ne jenjava ni 27 godina nakon sukoba. 

PREDAVANJE 7. TRAVNJA 2017. U DVORANI „VIJENAC“ S POČETKOM U 18 SATI.

Predavči: Roman Leljak, prof.dr. Boštjan M. Turk i dr. Rade Pezdir

UDBA i KOS kao ključni čuvari partijskog režima uvidjeli su 80-tih godina kako su demokratske snage stvorile kritičnu masu koja će srušiti temelje partijskog totalitarnog režima i prave strateški plan svog djelovanja u koliko do toga dođe. Vrlo je interesantna
činjenica kako tom svom strateškom planu daju ime „MOST“.  Svoj strateški plan utemeljuju na daljnjoj suradnji s partijom jer je ona kao ideološki pokrovitelj upravljala s UDB-om i KOS-om pa je tako  zainteresirana za spašavanje svojih članova u novonastalim  nacionalnim državama. Shvaćaju kako će jedino daljnjom zajedničkom suradnjom i borbom uspjeti izbjeći kaznu za smaknuća stotine tisuća ideoloških protivnika nakon II svjetskog rata, kao i smaknuća političkih emigranata širom svijeta. Upravo zahvaljujući izradi tog strateškog plana UDBA i KOS uspjeli su osigurali svoj bezbolni izlaz iz raspada Jugoslavije, organizacijski ojačani i dobro pripremljeni za nastavak djelovanja.  Dio vrlo kompromitirajuće arhive uspijevaju uništiti a nad ostatkom uspostavljaju kontrolu. Sve svoje djelovanje usmjeravaju na stvaranje preduvjeta za povratak na vlast njihovih idejnih vođa – partije. Odjeli tajnih službi za dezinformiranje fabriciraju i puštaju u opticaj čitav niz dokumenata kojima treba  difamirati vodeće osobe nove vlasti i stvoriti pomutnju i tako omogućiti lakši povratak partije na vlast.  

SDP kao slijednik KPJ-e je u novim okolnostima prisiljen predati svu dokumentaciju u Državni arhiv no i dalje nekom suludom logikom zadržava ekskluzivno pravo nad izdavanjem dokumenata partijske arhive.  Kao glavna smetnja njihove daljnje kontrole nad arhivskim gradivom  pojavljuje se ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji radi na pripremi novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Pokušavajući zamagliti pravi razlog napada na Hasanbegovića bitku protiv njega usmjeravaju na njegove odluke vezane uz područje kulture i financiranje  nevladinih udruga.  Odmah se po uhodanom obrascu pronalaze slike i tekstovi kojima ga se želi oblatiti, a u tom smjeru organizira se „kulturna elita“ kao podrška za njegovo smjenjivanje. Očito je kako nastaje strah od otkrivanja podataka iz partijske arhive koji bi trebali bili temelj za rasvjetljavanje (lustraciju), a isto tako i podizanje optužnica za počinitelje politički motiviranih zločina.

Preko 75 godina intrigantno je pitanje što nam skriva partijska arhiva?

Bez obzira na smjenu gospodina Hasanbegovića novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima ipak se donosi. Hoće li taj novi Zakon konačno omogućiti potpuno rasvjetljavanje prošlosti i u kojem vremenskom periodu, još je uvijek je nepoznato.  Hoće li konačno istraživači poput Romana Leljaka,, Josipa Jurčevića i drugih imati mogućnost  uvida u tu tajnim velom prekrivenu arhivu.  Potpuno razumijevajući sve probleme oko pristupa arhivskom gradivu Roman Leljak posjetio je Hrvatski sabor i obavio razgovore s dijelom političkih stranaka. O čemu se tom prilikom razgovaralo možete saznati  

07. travnja 2017. godine, s početkom u 18:00 sati, u dvorani „Vijenac“ pastoralnog instituta zagrebačke nadbiskupije, na adresi Kaptol 29a na predavanju o prijedlogu novog arhivskog zakona Republike Hrvatske s pogledom na rješenja tih zakona u Republici Sloveniji i Srbiji.

Na  predavanju će biti predstavljena arhivska građa Vojnog arhiva u Beogradu, o Upravi KOS-a JNA od 1944. do 1954. godine.

Predavati će Roman Leljak, prof.dr. Boštjan M. Turk te dr. Rade Pezdir.

Zoran Čapalija – Čaplja

Komentari

Oglasi
Komentari

Promo

Danas u Splitu sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju danas (nedjelja) 19. studenog 2017.s početkom u 17.30 sati u kapeli samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu u Splitu služit će se sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, koju će predvoditi dr. sc. don Mladen Parlov.

Po završetku svete mise u dvorani samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu održat će predstavljanje zbornika pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”, koji se sastoji od domoljubnih pjesama 30 pjesnika iz svih krajeva Hrvatske.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Ja sam 6387″ u Makarskoj

Objavljeno

- datum

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska udruga Benedikt i Gradska knjižnica Makarska pozivaju Vas na predstavljanje knjige 

“Ja sam 6387″

 autora Jakoslava Davida Rojnice,

koje će se održati u srijedu, 25. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Gradske knjižnice Makarska, Don Mihovila Pavlinovića 1.

Uz autora knjigu će predstaviti prof. Matko Španje i doc. dr. sc. don Josip Dukić. U ime Hrvatske udruge Benedikt prigodnim riječima obratit će se Marijo Popović, član Upravnog vijeća HUB-a. Događajem će moderirati Denis Šabić.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.” u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt poziva Vas na predstavljanje prva dva sveska knjige

“Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.”

autora prof. Kazimira Katalinića,

 

koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvojeva 2.

Knjigu će predstaviti Josip Jović, novinar i publicist, mr. sc. Šime Letina i mr. sc. Ante Šošić. Događajem će moderirati Ivan Baćak, novinar.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno