Connect with us

Magazin

Što je u Kumu istina, a što samo priča?

Objavljeno

- datum

Klasik Francisa Forda Coppole, baziran većim dijelom na istoimenoj knjizi Maria Puza koji je i sam sudjelovao u produkciji filma, sadrži u sebi mnoge reference – izravne ili posredne – na društvenu zbilju američkoga podneblja. Preciznije, Puzo je određene likove i događaje gradio inspiriran biografskim crticama poznatih italoameričkih gangstera. No, između ostalih, pronaći ćemo i zanimljive reference na ikone pop kulture bliske mafijaškim krugovima. Govoreći o pop ikonama, zanimljivo je i to što se određene mafijaške ličnosti, posredstvom Puza, Coppole i genijalnih glumaca, na neki način pretvaraju upravo u – pop ikone. Ovdje ćemo malo ”pretresti” relaciju između fikcije i zbilje u Kumu, tako što ćemo izdvojiti značajne likove, događaje i organizacije koji su se svojim djelovanjem upisali u američku, ali i svjetsku, povijest.

5 njujorških obitelji

obitelji
Susret njujorških obitelji – pomirenje obitelji Tattaglia i Corleone

Malu povijest američke mafije valja započeti govoreći o krovnoj mafijaškoj organizaciji u SAD-u, ”Komisiji”. Ovu organizaciju čine glave petero njujorških obitelji, dok je sama organizacija nastala nakon žestokog mafijaškog rata između rivala Joea Masserije i Salvatorea Maranzana. Situaciju je iskoristila grupa okupljena oko Luckyija Luciana, tako što je izgradila novu hijerarhiju modernizirane američke Cosa Nostre, eliminirajući ‘old skul’ šefove. Uspostavilo se vrhovno tijelo – pet njujorških obitelji. Činile su ga obitelji Gambino, Lucchese, Genovese, Bonanno i Colombo. U Kumu su ove obitelji preimenovane u: Tattaglia, Stracci, Cuneo, Barzini i Corleone.

Frank Sinatra – Johnny Fontaine

fontaine i sinatra
Sinatra i Fontaine

Sinatra, osim što je poznat po svojoj sjajnoj karijeri, poznat je i po svojoj ”mračnijoj” strani. Naime, Sinatra se vrlo često kretao u krugovima visokih članova Cosa Nostre. Imao je mnogo prijatelja u američkom podzemlju, čiju je pomoć nerijetko i koristio u napredovanju u svojoj karijeri. Ondašnji direktor FBI-a, J. Edgar Hoover, za Sinatru je izjavio kako ga muči kompleks „siladžije“, kojega se mogao riješiti jedino druženjem s gangsterima. Nerijetko su ga nazivali i mafijaškom sponzorušom. I Sinatru je, poput Johnnyija Fontainea, moćan prijatelj spasio od obvezujućeg ugovora nakon kojega je Sinatra doživio procvat karijere, koju je spasio pojavom u ratnom filmu. Poput Fontainea u Kumu.

sinatra i mafijasi
Frank Sinatra u društvu mafijaške elite

Meyer Lansky – Hyman Roth

roth i lansky
Lansky i Roth

U drugom nastavku Kuma, upoznajemo moćnog i bogatog Hymana Rotha. Njegov lik je građen prema Meyeru Lanskom. Lansky je bio glava financijskog kompleksa Cosa Nostre, čvrsti oslonac za Luckyija Luciana i Franka Costella, o kojemu će biti riječ nešto kasnije u tekstu. Kao što je Roth prihvatio i podržao likvidaciju nekad bliskog suradnika Moea Greenea, tako je i Lansky u stvarnosti odobrio likvidaciju Bugsyija Siegela, koji je za Puza poslužio kao inspiracija za samoga Greenea. Rothov citat „Veći smo od US Steela“, smatra se izvornim citatom Meyera Lanskog. Lansky je, navodno, nakon što je pogledao Kuma, pozvao glumca Leeija Strasberga kako bi mu čestitao na odličnoj izvedbi, prigovorivši kako je Rothu nedostajalo malo Meyerove empatije…

Ubojstvo Sollozza i McCluskeyija

Nakon što je narko boss Virgil Sollozzo organizirao atentat na Vita Corleonea, koji je sustavno odbijao suradnju s njime, mlađi sin Michael preuzima inicijativu vendette u svoje ruke. Organizirao je susret sa Sollozzom i policijskim zapovjednikom McCluskeyijem, koji je Sollozzu čuvao leđa. Nalaze se u talijanskom restoranu. Ispričavajući se zbog nužde, Michael odlazi na WC, uzima skriveni pištolj, vraća se u salu te ubija svoje neprijatelje. Slična se situacija dogodila s Luckyijem Lucianom, koji se isto tako ispričao zbog nužde, nakon čega su njegovi ljudi uletjeli u restoran i likvidirali staroga šefa Joea Masseriju.

Povratak/bijeg u Italiju

Michael_in_Sicily
Michael Corleone sa svojim zaštitarima na Siciliji

Nakon ubojstva Sollozza i McCluskeyija, Michael Corleone odlazi u Italiju, kako bi izbjegao mogući progon i kaos koji je uslijedio nakon dvostruke likvidacije veoma važnih ljudi. Odlazi na Siciliju, u selo Corleone. Ondje se zaljubljuje u Apolloniju, s kojom ulazi u veoma kratki brak. Kada je mafijaški šef Vito Genovese pobjegao u Italiju, učinio je to iz istog razloga – izbjegavanje progona i odmazde. I Lucky Luciano se vratio u Italiju. Doduše, bio je deportiran, ali ga to nije spriječilo da povlači konce s talijanskog poluotoka. Luciano se, međutim, poput Michaela, u Italiji zaljubio i vjenčao s mlađom djevojkom.

Napad mafijaških elita na producente Kuma

Jesu li i producenti Kuma dobili ponudu koju nisu mogli odbiti?

U ovom se slučaju fikcija i zbilja dodiruju na drukčiji način. Naime, njujorški šef Joe Colombo nije bio zadovoljan serijalom Kum, odnosno smetalo ga je konstantno portretiranje italo-amerikanaca kao mafijaša. Nije baš dobro prihvaćao holivudski trend kreiranja mafijaških filmova i serijala, od kojih je Kum svakako bio vrhunac. Započela je serija prijetnji upućenih odgovornim ljudima iz produkcijskoga tima. Razbijeni automobili i prijeteći telefonski pozivi bili su samo uvod. No, producent Al Ruddy je zatražio sastanak s Colombom, nakon čega je Ruddy prihvatio zahtjev da jednostavno izbriše riječ ”mafija” iz scenarija. To je i učinjeno, donekle, pošto se pojam ”mafija” pojavljuje samo jednom.

Frank Costello – Vito Corleone

costello i corleone
Frank i Vito

Za Vita Corleona bi se moglo reći kako predstavlja fikcionalno utjelovljenje brojnih mafijaša – od Joea Profacija, koji je koristio distribuciju maslinovog ulja kao paravan za ilegalne aktivnosti, do Carla Gambina koji je djelovao u tišini, te Josepha Bonanna, koji je dominirao stavom i karizmom. No, jedan od najlegendarnijih likova u povijesti kinematografije skrojen je većim dijelom prema njujorškom šefu Franku Costellu. Costello je nazivan i „Prvim ministrom mafije“. Poznat je po svojoj mirnoj naravi, pošto je preferirao diplomatska i razumna rješenja nasuprot nasilnim i iracionalnim potezima. Kako bi privukao što manje pozornosti na sebe i Cosa Nostru, vješto je koristio svoje veze u politici i biznisu. Poput Vita Corleonea, zauzeo je kritičku distancu prema preprodavanju droge. Preživio je i nekolicinu atentata. Marlon Brando je, pripremajući se za ulogu Vita, pažljivo preslušavao snimke Costellova glasa, kako bi reproducirao njegov specifičan hrapavi glas i način govora.

Izvor: tportal.hr

Komentari

Komentari

Magazin

NIJEMCI U STRAHU, ANGELA MERKEL NESTALA!

Objavljeno

- datum

To da njemačka kancelarka ide na odmor tijekom ljeta nije novost, ali je novo da ne provodi slobodne dane sa suprugom Joahimom Sauerom u Južnom Tirolu, uz prisustvo medija.

Umjesto toga ona je, prema pisanju medija, jednostavno “nestala”, izvijestio je Tanjug.

Naime, Sauer provodi svoj odmor sa sinom iz prvog braka u hotelu, u kojem je uobičajeno sa Merkelicom.

To je dalo povod dnevniku Bild da spekulira o razlozima razdvojenog odmora.

Bild se pita gdje je Merkel, da li sama na nekom mjestu, ili kod majke u Ukermarku, možda na nekoj klinici ili u tajnoj misiji, a tu je još i spekulacija da ima bračne probleme.

List ujedno javno postavlja pitanje ima li kancelarka pravo jednostavno tako “nestati”.

Drugi mediji imaju razumijevanje za nestanak kancelarke i, kao, na primjer, Zuedwest presse, list koji piše da umirujuće djeluje podatak da ovog ljeta i šefica vlade može, barem nakratko, se povuči iz javnosti.

Njeno posljednje pojavljivanje u javnosti bilo je 25. srpnja na Wagner festivalu, a sljedeći termin koji podrazumijeva njene obaveze je 20. kolovoz.

Dnevnik Munchener Merkur navodi da je Merkel viđena u Munchenu u utorak na predstavi u Operi, i to ne u zasebnoj loži, već među ostalim posjetiocima.

Inače, Merkel je na ljetnjoj konferenciji za medije najavila da će otići nekoliko dana na odmor i da se planira odmoriti.

Izvor: novi.ba

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

SVJETSKO PRIZNANJE Dalmatinski otok proglašen najljepšim na Sredozemlju

Objavljeno

- datum

 LJEPŠI OD SARDINIJE ILI SANTORINIJA …    “Nekako se odmor na Sredozemnom moru čini rafiniranijim od običnog odmora. Možda je zbog toga što otoci Sredozemlja utjelovljuju viziju romantike, povijesne europske kulture, egzotične hrane i prekrasnih plaža. Italija, Grčka i Francuska dominiraju u toj regiji, no iznenadit će vas da postoje i drugi otoci koji vam mogu pružiti jednako luksuzne odmore kao otoci u tim državama”, uvod je Discoverera objavljen u novom tekstu o sedam sredozemnih otoka koji će vam oduzeti dah.

Na prvom mjestu je naš otok Hvar!

“Zasjenjena Italijom i Grčkom, Hrvatska se na prvu možda neće nametnuti kao savršeno mjesto za odmor na Sredozemlju. No, pogriješit ćete ako ne odete u Hrvatsku. Hvar je podjednako lijep i popularan kod ljubitelja tuluma, što zajedno čini jedan od najzanimljivijih otoka u tom dijelu svijeta. Oni koji se žele družiti na putovanju trebali bi otići u Hula Hula, gdje je zalazak Sunca pravi događaj. To je mjesto na kojem želite ispijati koktele kad sunce zađe. Ako želite izbjeći gužve, uputite se na plažu Robinson, koja se može pohvaliti restoranom i najčistijim morem na Hvaru. Tamo su i cool mjesta za ronjenje na kojima se nalaze olupine, jedna od njih, Paulina, datira još iz 1800-ih”, piše Discoverer.

Cijela lista:

1. Hvar – Hrvatska

 

2. Sardinija, Italija

3. Cipar/Grčka, Turska

4. Sicilija, Italija

5. Korzika, Francuska

6. Santorini, Grčka

7. Malta

Izvor: dicoverer.co.uk

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Dr. Darko Bekić o lirici i viteštvu: Što su Hrvatima Oliver i Thompson

Objavljeno

- datum

Dr. Darko Bekić, bivši hrvatski diplomat, još poznatiji i kao vanjskopolitički savjetnik predsjednika Tuđmana u 90-ima, napisao je na facebooku zanimljivu objavu.

Naime, kako je zadnji mjesec dana bilo puno emocija, s jedne strane radosti, euforije, nogometa pa i dočeka nogometaša skupa s Thompsonom, te mržnje antifa, na ono što on predstavlja, ali poslije toga i tuga kod zadnjeg ispraćaja barda hrvatske i dalmatinske glazbe, Olivera Dragojevića, Bekićev sin Marko, inače Thomsponov fan, pitao je oca, tko je bolji od njih dvojice, malo se bojeći ‘pogrešnog’ odgovora…

Prenosimo Bekićev odgovor s face-a…

“Dramatični događaji posljednjih dana na domaćoj javnoj i lakoglazbenoj sceni neizbježno nameću usporedba Olivera i Thompsona, ma koliko se ona čini neprimjerena i, u svakom slučaju, subjektivna.

Sinoć je moj sin Marko (22), raskoljen između odanosti Thompsonu, ali i ljubavi prema Oliverovoj poetici – bojeći se moga odgovora – oprezno pitao tko je meni od njih dvojice – bolji.

Ja sam odgovorio: ”Sine, njih dvojica predstavljaju dvije neodvojive strane hrvatske duše. Oliver je inkarnacija našeg mediteranskog duha i svjetonazora, kršćanske topline i ljubavi, naše otvorenosti prema svijetu. Thompson, pak, personificira junaštvo hrvatskog naroda, našu nepobjedivu upornost i snagu da se odupremo svakoj ugrozi, da opstanemo svoji na svome tlu.

Bez svih naših Olivera, Hrvati ne bi imali ništa anđeoskog u sebi, a bez naših Thompsona ne bi imali ništa viteškoga – pa ni domovinu !”

Marko je odahnuo: bio je vidno zadovoljan kako sam pomogao riješiti njegovu unutrašnju dilemu..”

Tekst je za kratko vrijeme uz skoro 400 komentara, lajkalo više od 2100 korisnika društvenih mreža, a podijeljen je više od 450 puta.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno