Connect with us

Vijesti

Sramotni HNB: Vujčićeva ‘družina’ ukinula licencu za etičku banku!

Objavljeno

- datum

HNB je odbio dati licencu za rad prvoj Etičnoj banci u Hrvatskoj koja je trebala davati kredite s puno nižim kamatama od onih kakve se nude na našem bankarskom tržištu.

U opširnom obrazloženju svoje odbijenice koje su poslali Indexu, u HNB-u ističu kako Zadruga za etično financiranje nije dokazala da je prikupila dovoljno sredstava za inicijalni kapital banke. “Rok za prikupljanje kapitala bio je 31.5. i mi smo u zadnja dva tjedna završili s prikupljanjem kapitala, pa je malo čudno da su nas prije isteka roka obavijestili kako nemamo dovoljno kapitala”, komentirao je odbijenicu Goran Jeras iz Zadruge za etičko financiranje.

Predsjednica uprave radila 30 godina u banci, ali nije zadnje tri godine

No nije to jedini problem zbog kojeg je Etična banka ostala bez licence. Posebno je zanimljivo što HNB smatra kako osobe koje su predložili za predsjednicu uprave, članove uprave i članove nadzornog odbora banke nisu dovoljno kompetentne “jer ne ispunjavanju uvjete iz Zakona o kreditnim institucijama članak 38., 40. i 45.”

Konkretno, HNB tvrdi da Silvana Vujnović i Zoran Besak, bez obzira na dugogodišnje bankarsko iskustvo, ne zadovoljavaju uvjete jer posljednje tri godine nisu radili u banci. “To je apsurdno, oni nisu padobranci u bankarstvu, nego su zadnjih godina bili zaposlenici zadruge i radili su na osnivanju banke. Kako su onda mogli istovremeno raditi u nekoj banci, ako su bili naši zaposlenici?”, kaže Jeras. Vujnović je karijeru provela u bankarstvu, trideset radila je za Splitsku banku, odnosno kasnije Societe general banku. Besek je desetljeće radio u Hypo banci.

U HNB-u navode kako “iz dostavljenog prikaza planirane popunjenosti sistematiziranih radnih mjesta na dan početka rada Etične banke sa životopisima osoba predviđenih za pojedina radna mjesta proizlazi da Etična banka nije kadrovski i organizacijski sposobna pružati bankovne i financijske usluge u opsegu i na način predviđen poslovnim planom”.

Ni nadzornici nisu kompetentni, smatra HNB

Nisu prošli ni predloženi članovi Nadzornog odbora iako je među njima, pojašnjava Jeras, čovjek koji je 17 godina bio predsjednik etične banke u Poljskoj i član savjeta poljske centralne banke, dok je drugi tajnik federacije etičnih banaka i bivši zamjenik premijera Belgije. “Ne znam kako su mogli zaključiti da takve osobe nisu dovoljno kompetentne biti u nadzornom odboru”, čudi se.

HNB-u je sporna i odredba statuta prema kojoj se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, ali i stabilnost etične banke budući da je ideja da se uplaćeni ulog vraća članu zadruge nakon prestanka članstva. Zakon o kreditnim institucijama dopušta ulaganje temeljnog kapitala u pravima, ali samo iznimno, dok je ulaganje u stvarima isključeno.

Za većinu HNB-ovih objašnjenja Jeras smatra kako nisu utemeljena na činjenicama nego percepciji i pogrešnom tumačenje njihovog poslovnog modela. Žali što iz HNB-a nisu komunicirali s njima ranije, jer misli da su neke primjedbe mogle biti riješene.

Jedna od opcija je FinTech, ali ne odustaju od licence

U nastojanju da dobiju licencu, namjeravaju iskoristi sredstva koja su im na raspolaganju od ponovnog, dopunjenog zahtjeva do spora pred upravnim sudom. Jedna od opcija jest da se banka osnuje u nekoj drugoj članici EU-a kako bi izbjegli HNB-ovu licencu, ili da se ide u smjeru fintech industrije pružanjem velikog broja bankarskih usluga bez licence, kao svojevrsna platforma za provođenje transakcija postojećih banaka i povezivanje članova.

“Željeli bismo imati licencu i pravu banku jer bi veći broj građana mogao koristiti naše usluge, a ne samo tehnološki pismeniji, i doprinijeli bi našem bankarskom tržištu”, zaključio je.

Izvor: index.hr

Komentari

Komentari

Vijesti

(VIDEO) TRENUTAK BIJESA NAKON OSUDE NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Evo što je Mladić vikao kada je izbačen iz sudnice!

Objavljeno

- datum

 NEOBUZDANA AGRESIJA, KAO U RATU…      Nakon poduže pauze izricanja presude srebreničkom krvniku Ratku Mladiću, svi su se vratili u sudnicu, a Mladić je ubrzo počeo negodovati jer je sudac odlučio nastaviti s čitanjem optužnice i presude, unatoč zamolbi Mladićeve obrane.

Raspravno vijeće Haškoga suda Mladića je potom proglasilo krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida. Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

Mladić je izricanje presude pratio iz pokrajnje prostorije, a trenutak u kojem je izbačen iz sudnice jer je ometao postupak pogledajte u nastavku:

 

 

“Ja sam prilično uzbuđen, jer ovo što vi govorite je čista laž! Sve je laž to što si rekao!”, rekao je Mladić.

“Ratuju po Siriji i cijelom svetu, ratuju po Aziji…”, rekao je Mladić nakon čega mu je isključen mikrofon.

 

Autor: Sky News | dnevno.hr | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) Senzacionalno otkriće: U Rusiji pronađen drevni arijski grad Arkaim!

Objavljeno

- datum

 ‘GRAD SVASTIKE’   Indoiranski narodi tijekom 2. tisućljeća pr. kr. živjeli su na području Srednjoazijske stepe

Lokacija kojoj mediji već tepaju kao ‘ruskom Stonehengeu’ nalazi se u južnom Uralu u pokrajini Čeljabinsk kod kazahstanske granice. Rusija se već mogla pohvaliti Manpupuner kamenom formacijom u saveznoj državi Komi i ovo je samo nastavak priče. Pretpostavlja se kako se radi o drevnom naselju s zaštitnom potporom dvaju kamenih kružnih zidina, prenosi Mysterious Universe.

Dvije velike kružnice sadrže i ulicu uz središnji trg. Nalazište je otkriveno 1987. iako postoje dokazi kako je proučavano i daleko ranije, s tim da se pretpostavlja kako je izgrađeno prije otprilike 5.000 godina. Mediji su ga prozvali ‘Gradom svastike’ i ‘Mandalom’ jer je upravo ovaj drevni znak integriran u geometriju. To niti ne čudi s obzirom da se pretpostavlja kako su sve izgradili Arijci, odnosno Sintašta kultura.

Arheolozi funkciju građevina pripisuju astroarheološkom značaju, te su je iz tog razloga i imenovali opservatorijem. Kako su sve već i povezali s praćenjem osamnaest nebeskih objekata uz proučavanje trideset referentnih točaka, Arkaim se može nazvati i sofisticiranim istraživačkim centrom drevnih naroda, javlja portal Nexus svjetlost.

Više pogledajte u kratkom video prilogu.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Prijava protiv poticanja na mržnju na nogometnom stadionu

Objavljeno

- datum

Prenosimo tekst prijave povodom nogometne utakmice dva srbijanska kluba, na kojoj je izvješen nacistički transparent koji duboko vrijeđa spomen na žrtve Vukovara, a koji je napisao dr Josip Stjepandić.

Štovani dame i gospodo,

tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017  „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu (v. slika dolje).

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.

Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.
Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Anzeige wegen Volksverhetzung im Fussbalstadion

Sehr geehrte Damen und Herren,

während des Fussballspiels der Serbischen 1. Liga zwischen den Clubs „Crvena Zvezda“ und „Rad“ am 18.11.2017 wurde von den „Delije“, den Fans von „Crvena Zvezda“, der Schriftzug „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Bis zur neuen Befreiung – Ehre sei den Opfern für das serbische Vukovar)“ im Stadion hochgehalten.

Damit wird der Jahrestag von 18.11.1991 als Befreiung gefeiert, als serbische Streitkräfte die kroatische Stadt Vukovar erobert und dabei mehrere Tausend Menschen, darunter Zivilisten und Kriegsgefangenen, mitunter bestialisch ermordet hatten.
Über die Verbrechen der serbischen Truppen haben mittlerweile die Internationalen Gerichtshöfe in Den Haag geurteilt. So wurden Mile Mrkšić und Veselin Šljivančanin im Verfahren „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) zu hohen Freiheitsstrafen wegen Verbrechen gegen Menschlichkeit verurteilt. Der

ständige Internationale Gerichtshof stellte hingegen im Verfahren gegen Serbien (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3) fest, dass Serbien Handlungen des Völkermordes begangen hatte (s. Absatz 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).
Ich bin Auffassung, dass der Fussballclub Crvena Zvezda and der Serbische Fussballverband gegen die Regeln der UEFA verstossen haben, indem sie diese Volksverhetzung zumindest geduldet haben, und bitte Sie höflichst hiermit, das Disziplinärverfahren gegen den Fussballverband von Serbien sowie den Fussballclub Crvena Zvezda einzuleiten.

Mit freundlichen Grüßen
Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.