Connect with us

Vijesti

Sramotni HNB: Vujčićeva ‘družina’ ukinula licencu za etičku banku!

Objavljeno

- datum

HNB je odbio dati licencu za rad prvoj Etičnoj banci u Hrvatskoj koja je trebala davati kredite s puno nižim kamatama od onih kakve se nude na našem bankarskom tržištu.

U opširnom obrazloženju svoje odbijenice koje su poslali Indexu, u HNB-u ističu kako Zadruga za etično financiranje nije dokazala da je prikupila dovoljno sredstava za inicijalni kapital banke. “Rok za prikupljanje kapitala bio je 31.5. i mi smo u zadnja dva tjedna završili s prikupljanjem kapitala, pa je malo čudno da su nas prije isteka roka obavijestili kako nemamo dovoljno kapitala”, komentirao je odbijenicu Goran Jeras iz Zadruge za etičko financiranje.

Predsjednica uprave radila 30 godina u banci, ali nije zadnje tri godine

No nije to jedini problem zbog kojeg je Etična banka ostala bez licence. Posebno je zanimljivo što HNB smatra kako osobe koje su predložili za predsjednicu uprave, članove uprave i članove nadzornog odbora banke nisu dovoljno kompetentne “jer ne ispunjavanju uvjete iz Zakona o kreditnim institucijama članak 38., 40. i 45.”

Konkretno, HNB tvrdi da Silvana Vujnović i Zoran Besak, bez obzira na dugogodišnje bankarsko iskustvo, ne zadovoljavaju uvjete jer posljednje tri godine nisu radili u banci. “To je apsurdno, oni nisu padobranci u bankarstvu, nego su zadnjih godina bili zaposlenici zadruge i radili su na osnivanju banke. Kako su onda mogli istovremeno raditi u nekoj banci, ako su bili naši zaposlenici?”, kaže Jeras. Vujnović je karijeru provela u bankarstvu, trideset radila je za Splitsku banku, odnosno kasnije Societe general banku. Besek je desetljeće radio u Hypo banci.

U HNB-u navode kako “iz dostavljenog prikaza planirane popunjenosti sistematiziranih radnih mjesta na dan početka rada Etične banke sa životopisima osoba predviđenih za pojedina radna mjesta proizlazi da Etična banka nije kadrovski i organizacijski sposobna pružati bankovne i financijske usluge u opsegu i na način predviđen poslovnim planom”.

Ni nadzornici nisu kompetentni, smatra HNB

Nisu prošli ni predloženi članovi Nadzornog odbora iako je među njima, pojašnjava Jeras, čovjek koji je 17 godina bio predsjednik etične banke u Poljskoj i član savjeta poljske centralne banke, dok je drugi tajnik federacije etičnih banaka i bivši zamjenik premijera Belgije. “Ne znam kako su mogli zaključiti da takve osobe nisu dovoljno kompetentne biti u nadzornom odboru”, čudi se.

HNB-u je sporna i odredba statuta prema kojoj se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, ali i stabilnost etične banke budući da je ideja da se uplaćeni ulog vraća članu zadruge nakon prestanka članstva. Zakon o kreditnim institucijama dopušta ulaganje temeljnog kapitala u pravima, ali samo iznimno, dok je ulaganje u stvarima isključeno.

Za većinu HNB-ovih objašnjenja Jeras smatra kako nisu utemeljena na činjenicama nego percepciji i pogrešnom tumačenje njihovog poslovnog modela. Žali što iz HNB-a nisu komunicirali s njima ranije, jer misli da su neke primjedbe mogle biti riješene.

Jedna od opcija je FinTech, ali ne odustaju od licence

U nastojanju da dobiju licencu, namjeravaju iskoristi sredstva koja su im na raspolaganju od ponovnog, dopunjenog zahtjeva do spora pred upravnim sudom. Jedna od opcija jest da se banka osnuje u nekoj drugoj članici EU-a kako bi izbjegli HNB-ovu licencu, ili da se ide u smjeru fintech industrije pružanjem velikog broja bankarskih usluga bez licence, kao svojevrsna platforma za provođenje transakcija postojećih banaka i povezivanje članova.

“Željeli bismo imati licencu i pravu banku jer bi veći broj građana mogao koristiti naše usluge, a ne samo tehnološki pismeniji, i doprinijeli bi našem bankarskom tržištu”, zaključio je.

Izvor: index.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

(VIDEO) HRT POTVRDIO – premijer Plenković laže o Istanbulskoj konvenciji

Objavljeno

- datum

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, uvjeravao je i uvjerava hrvatsku javnost kako u Istanbulskoj konvenciji rodne ideologije nema.  U emisiji HRT-a “Dobar dan, Hrvatska” prikazani su citati iz teksta Istanbulske konvencije koji  jasno dokazuju kako Plenković laže.

Vrlo znakovit je i trenutak  u kojem gost emisije naprosto ne zna odgovoriti na logično pitanje voditelja “Zašto je rodna ideologija uopće potrebna u konvenciji kada se govori o zaštiti žena od nasilja?”

Pogledajte:

Sam tekst Istanbulske konvencije dokaz je da Plenković laže. Nažalost, istina je još gora.

Ne samo da se kroz konvenciju rodna ideologija nameće hrvatskom zakonodavstvu i institucijama, ne samo da se Istanbulska konvencija postavlja iznad hrvatskog Ustava čime Hrvatska gubi svoju suverenost, ne samo da su iz HDZ-a najavili kako će se provedba Istanbulske konvencije financirati s oko milijardu proračunskih kuna godišnje(!), nego se ovom konvencijom rodna ideologija nasilno uvodi i u odgojno-obrazovni sustav Hrvatske – počevši od dječjeg vrtića:

Čl. 14., Obrazovanje, stavak 1.  “Stranke (države i isnstitucije) će poduzeti, kada je to primjereno, potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su nestereotipne rodne uloge uključile u redovni nastavni plan i program na svim razinama obrazovanja”.

Sve navedeno može se čuti u emisiji HRT-a koju u cijelosti možete pogledati ovdje u prvom prilogu, gore.

Željko Maršić-Zenga

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ODZVONILO JE ĐAKIĆU, TRAŽI SE SMJENA: HVIDRa – Oduzimamo Vam pravo da nas zastupate

Objavljeno

- datum

OTVORENO PISMO GOSPODINU JOSIPU ĐAKIĆU poslali su predstavnici HVIDRA-e Omiš, nezadovoljni ponašanjem Đakića u zadnjim pregovaračkim ‘akrobacijama’ oko Istambulske konvencije, tažeći njegovu ostavku – donosi Priznajem.hr.

Poštovani gospodine Đakiću,

odričemo Vam pravo da nas zastupate u Hrvatskom saboru prilikom usvajanja Istanbulske konvencije i nadalje. Hrvatski su branitelji stvorili hrvatsku državu, a predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, i potom je slobodnu, suverenu i demokratičnu predali u ruke hrvatskoga naroda. Samo hrvatski narod ima pravo odlučivati o prenošenju djela suvereniteta na neko tijelo koje se bira na izborima ili u EU parlamentu. Ukoliko nije zadovoljan tim tijelom ili njegovim odlukama, može se žaliti višoj instanci, a ovom konvencijom ta će mu prava biti uskraćena. Usvajanjem ove notorne konvencije prava kontrole (školstva, sudstva, represivnog aparata) prepuštaju se nekakvim udrugama kojih se hrvatski zakoni ne dotiču i na koje RH nema nikakav utjecaj, a ponajmanje hrvatski narod.

Najavljeni trošak Istanbulske konvencije od 1 milijardu kuna predstavlja zastrašujuću brojku, a “GREVIO” će imati ovlasti nad raspodjelom tog novca bez ikakvog utjecaja poreznih obveznika RH.

Taj novac moglo bi se preraspodijeliti u zdravstvo i tako liječiti svu djecu, a ne samo onu za koje se novac prikupi donacijama, kupiti nove američke avione, izgraditi nasipe da ne plave hrvatska mjesta, nabaviti računala za škole i još koješta….

Gospodine Đakiću, znajte da smo duboko povrijeđeni jer naš predsjednik sluša zapovijedi onih koji nisu stvarali ovu državu, niti su za nju ginuli, već su sa sigurne distance “navijali” iz Bruxellesa, Münchena i drugih mondenih odredišta. Vaša najava glasovanja za Istanbulsku konvenciju, najava je izdaje hrvatskoga naroda i njegovih interesa. Ukoliko ne promijenite stav i ipak glasujete za usvajanje Istanbulske konvencije, udruga HVIDR-a Omiš tražit će Vašu ostavku na mjesto predsjednika HVIDR-e RH. Ostanite političar, ali nećete zadugo. Samo se referendumom može prenositi dio suvereniteta na druge, a nikako nategnutom i kupljenom većinom u saboru.

Na kraju ovoga pisma, izražavamo podršku svima koji su protivnici Istanbulske konvencije i pozivamo sve udruge HVIDR-e u RH da dignu svoj glas i da odreknu pravo zastupnicima Hrvatskoga sabora da podizanjem ruke izdaju Republiku Hrvatsku i predaju Hrvate u ruke kvazi-tijela koje će nadzirati našu državu i trošiti naše novce. Saborski zastupnici nisu dobili mandat na izborima da o tome odlučuju.

U dubokoj nadi da će hrvatski političari prestati zamagljivati istinske probleme ovakvim periodičnim diverzijama i konačno se okrenuti životno važnim problemima cijeloga hrvatskoga naroda, ostajemo sa štovanjem.

Udruga HVIDR-a Omiš

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ORBAN POZIVA NA USTANAK U EUROPI: Dosta je bezbožnika iz Bruxellesa i nezasitnih kapitalista

Objavljeno

- datum

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je europske nacionalističke čelnike da ustanu protiv “bezbožnog saveza briselskih birokrata, svjetskih liberalnih medija i nezasitnih međunarodnih kapitalista”.

Europska unija prolazi kroz burno razdoblje nakon odluke Britanaca da napuste blok europskih zemalja i u vrijeme rastuće popularnosti stranaka koje zagovaraju nacionalne interese na izborima u Nizozemskoj iu Francuskoj- rekao je Orban prije određenog vremena.

Orban, čija stranka Fidesz izlazi na izbore 2018. nakon dva uzastopna mandata na čelu države, pozvao je nacionalističke čelnike da provedu “duboku, ali mirnu” transformaciju Europe.

“Još uvijek možemo tu rastući energiju nezadovoljstva držati u ustavnim okvirima i izmijeniti europsko carstvo, ali na miran način”, rekao je Orban pred stranačkim pristašama.

Mađarska je pod Orbanom zaoštrila odnose s europskim i svjetskim partnerima zbog ekonomskih i demokratskih pitanja, poput migracija koje premijer smatra prijetnjom društveno-ekonomskom oporavku Europe.

“Da bi sačuvali našu neovisnost moramo se hrabro boriti u bitkama koje stoje pred nama. Moramo zaustaviti Bruxelles, obraniti naše granice, reći ne masovnim premještanja stanovništva”, istakao je Orban i dodao da vlada mora biti “u rukama nacionalnih snaga”.

(Jutarnji.hr)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno