Connect with us

Vijesti

Sramotni HNB: Vujčićeva ‘družina’ ukinula licencu za etičku banku!

Objavljeno

- datum

HNB je odbio dati licencu za rad prvoj Etičnoj banci u Hrvatskoj koja je trebala davati kredite s puno nižim kamatama od onih kakve se nude na našem bankarskom tržištu.

U opširnom obrazloženju svoje odbijenice koje su poslali Indexu, u HNB-u ističu kako Zadruga za etično financiranje nije dokazala da je prikupila dovoljno sredstava za inicijalni kapital banke. “Rok za prikupljanje kapitala bio je 31.5. i mi smo u zadnja dva tjedna završili s prikupljanjem kapitala, pa je malo čudno da su nas prije isteka roka obavijestili kako nemamo dovoljno kapitala”, komentirao je odbijenicu Goran Jeras iz Zadruge za etičko financiranje.

Predsjednica uprave radila 30 godina u banci, ali nije zadnje tri godine

No nije to jedini problem zbog kojeg je Etična banka ostala bez licence. Posebno je zanimljivo što HNB smatra kako osobe koje su predložili za predsjednicu uprave, članove uprave i članove nadzornog odbora banke nisu dovoljno kompetentne “jer ne ispunjavanju uvjete iz Zakona o kreditnim institucijama članak 38., 40. i 45.”

Konkretno, HNB tvrdi da Silvana Vujnović i Zoran Besak, bez obzira na dugogodišnje bankarsko iskustvo, ne zadovoljavaju uvjete jer posljednje tri godine nisu radili u banci. “To je apsurdno, oni nisu padobranci u bankarstvu, nego su zadnjih godina bili zaposlenici zadruge i radili su na osnivanju banke. Kako su onda mogli istovremeno raditi u nekoj banci, ako su bili naši zaposlenici?”, kaže Jeras. Vujnović je karijeru provela u bankarstvu, trideset radila je za Splitsku banku, odnosno kasnije Societe general banku. Besek je desetljeće radio u Hypo banci.

U HNB-u navode kako “iz dostavljenog prikaza planirane popunjenosti sistematiziranih radnih mjesta na dan početka rada Etične banke sa životopisima osoba predviđenih za pojedina radna mjesta proizlazi da Etična banka nije kadrovski i organizacijski sposobna pružati bankovne i financijske usluge u opsegu i na način predviđen poslovnim planom”.

Ni nadzornici nisu kompetentni, smatra HNB

Nisu prošli ni predloženi članovi Nadzornog odbora iako je među njima, pojašnjava Jeras, čovjek koji je 17 godina bio predsjednik etične banke u Poljskoj i član savjeta poljske centralne banke, dok je drugi tajnik federacije etičnih banaka i bivši zamjenik premijera Belgije. “Ne znam kako su mogli zaključiti da takve osobe nisu dovoljno kompetentne biti u nadzornom odboru”, čudi se.

HNB-u je sporna i odredba statuta prema kojoj se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, ali i stabilnost etične banke budući da je ideja da se uplaćeni ulog vraća članu zadruge nakon prestanka članstva. Zakon o kreditnim institucijama dopušta ulaganje temeljnog kapitala u pravima, ali samo iznimno, dok je ulaganje u stvarima isključeno.

Za većinu HNB-ovih objašnjenja Jeras smatra kako nisu utemeljena na činjenicama nego percepciji i pogrešnom tumačenje njihovog poslovnog modela. Žali što iz HNB-a nisu komunicirali s njima ranije, jer misli da su neke primjedbe mogle biti riješene.

Jedna od opcija je FinTech, ali ne odustaju od licence

U nastojanju da dobiju licencu, namjeravaju iskoristi sredstva koja su im na raspolaganju od ponovnog, dopunjenog zahtjeva do spora pred upravnim sudom. Jedna od opcija jest da se banka osnuje u nekoj drugoj članici EU-a kako bi izbjegli HNB-ovu licencu, ili da se ide u smjeru fintech industrije pružanjem velikog broja bankarskih usluga bez licence, kao svojevrsna platforma za provođenje transakcija postojećih banaka i povezivanje članova.

“Željeli bismo imati licencu i pravu banku jer bi veći broj građana mogao koristiti naše usluge, a ne samo tehnološki pismeniji, i doprinijeli bi našem bankarskom tržištu”, zaključio je.

Izvor: index.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

Lučić o Erdoganu u Sarajevu: Radi se o promišljenoj politici i poruci određenim zemljama

Objavljeno

- datum

Foto: Screenshot HRT

Nakon dojava iz krugova turske zajednice iz Skoplja, o mogućem atentatu na Erdogana, navodno pripreman od grupe Turaka, njegov posjet BiH prošao je u vrlo napetoj atmosferi, gledajući i politički i sigurnosno.

Pod iznimnim mjerama osiguranja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan došao je u Sarajevo ponajprije kako bi održao središnji predizborni skup za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se održavaju krajem lipnja.

>> Bakir Izetbegović: Spremni smo na rat sa Hrvatskom!

ERDOGANE SULTANE – klicali mu… Europa neće opstati bez islama, niti može ignorirati Tursku, poručeno je s velikog predizbornog skupa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sarajevu. Autobusima iz Austrije, Francuske, Švedske, Makedonije i niza drugih zemalja desetak tisuća Turaka iz dijaspore došlo je u Sarajevo, najzapadniji europski grad u kojem je Erdoğanu dopušteno održati predizborni skup uoči općih izbora u Turskoj 24. lipnja.

Kad mu ne dozvoljavaju u Europi, eto ga u Turskoj. Kakvu poruku Turska šalje Europi, a kakvu poruku šalje BiH – pokušali su odgovoriti dr. Ivo Lučić i prof. dr. Goran Bandov.

>> Erdogan: Alija mi je rekao da se pobrinemo za BiH 

Planove za organiziranje takvog okupljanja u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj omele su vlasti tih država uz ocjenu da je neprimjereno da se na njihovu teritoriju vodi kampanja za turske izbore.

U Temi dana HRT-a o situaciji u BiH razgovarali se s povjesničarom dr. Ivom Lučićem i profesorom dr. Goranom Bandovom.

Za Ivu Lučića nije neobično da se u Bosni i Hercegovini održava ovakav skup s obzirom da Turska ima određene interese.

“Radi se o jasno promišljenoj politici Turske a posebno u vrijeme Erdogana koji je jasno pokazao svoje interese i veze. On će taj utjecaj pokušavati ojačati i svoje interese provesti”, rekao je dr. Lučić.

>> Zašto je Bakir Izetbegović započeo politički džihad

Ono što bismo mi mogli iz hrvatske perspektive je, kaže Lučić, vidjeti koji su interesi Republike Hrvatske u BiH, na koji način ih provoditi i provode li se doista. Prema njegovom mišljenju, s obzirom na probleme koje imaju Hrvati u BiH – ne provode se i hrvatska je politika prilično neartikulirana, nejasna i mlaka.

Lučić je uvjeren kako se novi izborni zakon u BiH neće donijeti te da u zemlji nema demokratskog potencijala za bilo kakve promjene, reforme i stabiliziranje političkog stanja. Dodao je kako je bošnjačka politika u BiH najmanje emancipirana od vanjskog utjecaja i zato je Sarajevo moglo biti predstavljeno kao centar turske dijaspore u Europi.

Profesor Bandov kaže kako je ovaj skup svojevrsna poruka Bruxellesu, Berlinu, Beču i Den Haagu, zemljama koje imaju prilično napete odnose s Turskom, zemljama koje joj zamjeraju jer pitanje vladavine prava rješava drugačije nego je to standard u EU – poruka da unutar Europske unije postoje prijatelji Turske.

No važno je i što je BiH htjela poručiti ovim zemljama, kaže Bandov.

Ili se o tome nije razmišljalo ili je poruka da BiH nema stvarnu europsku perspektivu ili ona nije vidljiva.

(Mediji)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

AGENCIJA ANADOLIJA: Sprema se atentat na Erdogana u jednoj od zemalja bivše Jugoslavije!

Objavljeno

- datum

Turske obavještajne agencije dobile su informaciju o mogućem atentatu na predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Anadolija.

Kako se navodi, turskim obavještajnim agencijama dojavljeno je da osobe turskog porijekla u narednom periodu pripremaju atentat na turskog predsjednika.

Navodno je dojava došla od grupe turskih državljana koji žive u Skoplju.

Trenutno su u toku detaljne obavještajne aktivnosti, a nema drugih detalja, navodi Anadolija.

Erdogan sutra dolazi u radnu posjetu BiH, gdje će održati i predizborni skup u Zetri.

Najava da će turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, 20. svibnja u Sarajevu održati predizborni skup uznemirila je političku scenu BiH, gdje se u listopadu održavaju parlamentarni izbori, a analitičari tvrde da prvi čovjek turske ne dolazi zbog sebe i svoje partije, već da bi dao vjetar u leđa bračnom paru Izetbegović i Stranci demokratske akcije na tim izborima.

Izvor: balkanizivo.net | Ekskluzivno.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Hod za život: ‘Uz pomoć ljubavi i istine borit ćemo se za svaki ljudski život’

Objavljeno

- datum

U organizaciji Udruge Dalmacija za život u Splitu se u subotu održava “Hod za život” tijekom kojeg su okupljeni u povorci krenuli sa Zvončaca i Zapadnom obalom stigli do Rive gdje je održan glavni dio programa.

Ni organizatori, ni policija nisu željeli iznijeti podatak koliko je okupljenih na splitskom “Hodu za život”. Okupljanje je počelo u parku na Zvončacu u 10 sati, a kolona je u 11 sati krenula prema Rivi. Slogan hoda je “Sva ljudska prava počinju začećem”.

Sudionici “Hoda za život” nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo “Za život – Za ljubav – Za Boga”, “I ja želim živjeti”, “Život ne pruža garancije, ali abortus ne pruža šansu”, “Dalmacija za život”, “Jadno je da dijete treba umrijeti kako biste vi živjeli kako želite”, “Želim se rodit”,

Mnogi u koloni poveli su i svoju djecu.

Goran Velić, član inicijative je tom prigodom izjavio “da im je osnovni cilj prenijeti znanstvenu istinu da život počinje začećem”.

“Zahtijevamo da se društvo u cjelini prema životu u maternici odnosi jednako kao nakon rođenja. Danas ne hodamo samo za ljudski život već i za nemoćne, bolesne i one koji su napustili Hrvatsku. Želimo im probuditi nadu i dati tračak optimizma koliko je moguće, te nadležnima poručiti da se uhvate u koštac s problemima”, poručio je Velić. Svojim hodom za život, dodao je Velić, pozvali su društvo da zaštiti prava na život svakog ljudskog bića od njegovog začeća do prirodne smrti, ali i na pružanje podrške trudnicama, majkama i obiteljima.

Organizatorica splitskog “Hoda za život” Ružica Gulam je rekla kako je malo potrebno da se osjeti radost života. Istaknula je kako je “Hod za život” miroljubiv i dostojanstven. “Želimo da se svaki život zaštiti. Uz pomoć ljubavi i istine borit ćemo se za svaki ljudski život”, poručila je Gulam

U Hodu za život bio je i župan Blaženko Boban koji je novinarima izjavio da je tu jer smatra kako je svaki život važan, pogotovo u Hrvatskoj s obzirom na demografsku sliku, te dodao da su svi tu i za invalide, obespravljene i one koji su napustili Hrvatsku.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u Hodu je bio sa suprugom. Rekao je da su se ovom mjestu okupili ljudi koji misle isto što i on. “To su ljudi koji su za život, obitelj i domovinu. Mirni ljudi koji su s osmjehom ispunili ovaj lijepi prostor Splita. Na Hodu sam bio prošle godine, a nadam se da ću biti i sljedeće”, rekao je gradonačelnik Opara.

Sudionike “Hoda za život” na Rivi zabavljala je grupa Dalmatino. Sve sudionike Hoda za život koji su željeli sudjelovati u današnjoj povorci gradski su autobusi prebacivali do Zvončaca jer je zbog te prigode policija blokirala tri gradska raskrižja – Gunjačinu ulicu i Šetališta Ivana Meštrovića, Ulicu Dražanac i Obalu kneza Branimira, te Obalu hrvatskog narodnog preporoda.

Osim u Splitu, Hod za život održava se u Zagrebu, a prvi puta ove godine i u Rijeci.

Izvor: Hina

1Save
Komentiraj

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno