Connect with us

Kultura i vjera

Senzacionalno otkriće arheologa o Svetom grobu!

Objavljeno

- datum

ŠTO JE OTKRILO PODIZANJE MRAMORNE PLOČE IZNAD ISUSOVE GROBNICE

Sveti grob – arheolozi kažu da evanđelisti ne lažu „U listopadu prošle godine odvio se je jedan od najuzbudljivijih događaja stoljeća: podizanje mramorne ploče i otvaranje grobnice u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu, koja se tradicionalno smatra Isusovom grobnicom. Ispod ploče nalazila se je još jedna ploča (…) Kad je maknuta i ta druga ploča, nastalo je iznenađenje…”

U listopadu prošle godine odvio se je jedan od najuzbudljivijih događaja stoljeća: podizanje mramorne ploče i otvaranje grobnice u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu, koja se tradicionalno smatra Isusovom grobnicom.

Ispod ploče nalazila se je još jedna ploča, također od sivog mramora, koja je imala prorez sa strane u kojem se je nalazio lorenski križ, najvjerojatnije iz križarskih vremena, s početka 12. stoljeća. Kad je maknuta i druga ploča, nastalo je iznenađenje, prema svjedočenjima dobivenima iz raznih izvora.

Uistinu je riječ o Isusovu grobu!

Odmah ispod ploče pronađen je najvažniji artefakt: obična kamena klupa, isklesana u kamenu koji je spojen s vertikalnim zidom, a koji je također isklesan u stijeni na koju se naslanja.

Kronike srednjovjekovnih hodočasnika, poput Félixa Fabera (1480.), koji je vidio grobnicu bez današnjih mramornih ploča na njoj, kazuju da klupa i zid čine jedan te isti kamen. On odgovara sjevernomu zidu komore, mjestu koje se tradicionalno časti kao Isusov grob.

Drugo iznenađenje bilo je otkriće da je južni zid prostorije drugi vertikalni zid, također izduben u stijeni, dva metra visok. Dakle grobnicu u bazilici Svetog groba čini prostorija s dva kamena zida (sjevernim i južnim) i kamenom klupom (na sjevernoj strani) – sve isklesano iz stijene. Ta prostorija je podzemna grobnica u koji se može ući samo spuštanjem ispod razine zemlje. Izvorni kameni prag grobnice, koji se još treba otkriti, nalazi se pod sadašnjim mramornim pločnikom.

Otkriveni arheološki elementi odgovaraju podatcima iz evanđelja, Matej 27, Marko 15 – 16, Luka 24 i Ivan 19 – 20. Stoga se može pretpostaviti da je uistinu riječ o Isusovu grobu.Arheolozi dokazali da evanđelisti govore istinu!

Dovoljno blizu mjesta na kojem je Isus razapet Josip Arimatejac imao je grobnicu, u koju još nitko nije bio ukopan. (Židovski pogrebni običaji u to vrijeme određivali su brz pokop u plitak grob pokriven kamenjem za siromahe, dok su u bogataškim grobnicama tijela polagana u niše izdubljene u stijeni. U njima su se također nalazile kamene klupe za pripravu tijela ili za posjetitelje obiteljske grobnice.) Ta se je grobnica zatvarala velikim kamenom koji se je navalio na ulaz, prema evanđeljima. Takav način zatvaranja koristio se je za grobnice isklesane u stijeni, kakva je pronađena ispod mramorne ploče u bazilici Svetog groba. U nju se je moglo ući silaženjem do mjesta na koje su polagana tijela, a to znači do spomenute klupe. Evanđelja govore da se je Marija Magdalena sagnula da bi ušla u grob.

Kamena klupa se također spominje u Markovu i Ivanovu evanđelju. U Marku 16, 5 kaže se da su žene ušle u grob i našle mladića u bijeloj haljini kako sjedi. Očito je da se na takvoj klupi može sjediti, ali ne i u niši. Ivan 20, 2 govori o dvama anđelima u bijeloj odjeći, koji su sjedili u grobu na mjestu na kojem je bilo položeno Isusovo tijelo (to je opet klupa).

Kad je Isus pokopan, u petak, upravo pred zalazak sunca, nije položen u nišu, već na kameno postolje, kako kaže evanđelje. Razlog za to bio je što je Isus umro agresivnom smrću i tijelo mu je bilo u lošem stanju te je trebalo dužu pripravu, a za koju nije bilo vremena jer je počinjao Sabat. Bio je običaj kod tadašnjih Židova da operu i pomažu tijelo aromatičnim uljima prije pogreba. Ali Isus je pokapan u žurbi te mu je tijelo ostavljeno na kamenoj klupi, tek na brzinu pokriveno platnom.

Evanđelja su povijesno vrelo!

Iako vjera u uskrsnuće ne treba logične dokaze, ona ne znači niti skok u iracionalni vakuum. Arheološka istraživanja potkrepljuju evanđelja. Tumačenje arheoloških otkrića ne možemo staviti u kontekst i pitanja vjere, ali ona potiču potrebnu i korisnu racionalnost, temeljenu na vjerojatnosti.

Kanonska su evanđelja izvori koji potječu iz prvih stoljeća kršćanstva i mogu se čitati kao i svako drugo povijesno vrelo. Iz njih je proizišla vjerska revolucija, ona koja je započela na klupi isklesanoj u stijeni, u grobnici u Jeruzalemu, prije dvije tisuće godina.

Iscrpne dokaze koji pokazuju da su evanđelja povijesno pouzdana možete pronaći u 13 i 14. pogl. knjige Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist!

Izvor: medjugorje.info

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

U posljednjih 25 godina broj obraćenika s islama na kršćanstvo veći nego u posljednjih trinaest stoljeća

Objavljeno

- datum

U vremenu kada je stanje na Bliskom istoku veoma neizvjesno i nestabilno posebno je pogođena jedna skupina na tome području, a to su kršćani. Nevladine organizacije upozoravaju kako je stanje posebno alarmantno u Egiptu te Siriji.

Prošloga je tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu održana  konferencija na temu „2000 godina kršćanstva na Bliskome istoku. Njihova patnja. Njihova budućnost“ na kojoj su sudjelovala trojica istaknutih gostiju: Jean Benjamin Sleiman, nadbiskup Bagdada, Anba Damian, biskup koptske ortodoksne crkve Sjeverne Njemačke te Michael Varton, predsjednik neprofitne organizacije „Open Doors“ Francuska koja radi godišnja izvješća o progonjenim kršćanima u svijetu te im osigurava i humanitarnu pomoć.

Na širem prostoru Bliskog istoka nalazi se 15 milijuna kršćana. Prije sto godina na tom prostoru među cjelokupnom populacijom bilo je 20 % kršćana, a danas ih ima samo 5 % cjelokupne populacije.

Biskup Damian rekao je kako je situacija uistinu alarmantna jer su kršćani ugroženi u samoj kolijevci kršćanstva. Damian pojašnjava kako je danas u Egiptu samo oko 10 % Kopta, dok je Koptska crkva jedna od najstarijih u svijetu. „Kršćani se smatraju građanima drugog reda. Bolno je gledati da se crkve raznose bombama za vrijeme misa i službi, da civili umiru i nitko ne odgovara za to“, rekao je. Biskup Damian navodi kako je jedno od rješenja problema svakako obrazovanje s naglaskom na obrazovanje mladih muslimana kako bi stasali u ljude koji mogu samostalno odlučivati za sebe, a ne slijepo pratiti ekstremiste koji pozivaju na nasilje.

Nadbiskup Bagdada: ISIS nije mrtav! Baš suprotno!

Svi se govornici slažu kako budućnost kršćana u samoj kolijevci kršćanstva ne izgleda obećavajuće. Nadbiskup Bagdada upozorava kako ISIS nije mrtav, upravo suprotno – pritisak na kršćane svakim je danom sve veći upravo pod utjecajem ISIS-a. „No, ne treba gubiti nadu jer postoji jedan pozitivan pokazatelj, a taj je da je u posljednjih 25 godina najveći broj obraćenika s islama na kršćanstvo – veći nego u posljednjih trinaest stoljeća. Svakako, najugroženija i najrizičnija skupina upravo i jesu obraćenici s islama jer je kazna u većini država Bliskog istoka za prelazak na kršćanstvo – osuda na smrt“, upozorio je nadbiskup Sleiman.

U Iranu prešlo na kršćanstvo 675 000 ljudi

Na biskupa se nadovezao Michael Varton, predsjednik francuske podružnice organizacije „Open Doors“ rekavši kako je u Iranu 675 000 ljudi prešlo s islama na kršćanstvo u posljednjih 25 godina.

Govornici su pozvali okupljene da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu progonjenim kršćanima te da ne zaborave da je i Europska unija osnovana na kršćanskim temeljima.  

Područje vjerskih sloboda, te posebno progone kršćana, zabrinuto prati i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je krajem prošle godine organizirala i konferenciju o progonu kršćana na prostoru Bliskog istoka, na kojoj su prisustvovali i apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata mons. Pierbattista Pizzaballa, nadbiskup Habib Hormuz Al-Naufali, nadbiskup katoličke kaldejske nadbiskupije Basra (Irak) te o. Ziad Hilal koji se nalazi na službi u Siriji.

Petir izražava zabrinutost novim prijetnjama prema kršćanima i mogućnosti daljnjeg jačanja ekstremističkih organizacija. “Iako je Daesh poražen, ne možemo se ne zapitati je li to zaista kraj i što slijedi dalje? Povijest nas podsjeća na žalosne lekcije iz kojih, nažalost, nismo ništa naučili te smo dopustili da kraj jedne ekstremističke grupacije zapravo označava početak nove. To ne smijemo dopustiti ovoga puta, posebice na izranjenom prostoru Bliskog istoka koji je kolijevka kršćanstva”, rekla je Petir.

Zastupnicu Petir zabrinjava jačanje rigoroznih zakona protiv preobraćenja s jedne vjere na drugu u pojedinim zemljama. “Vjerske slobode moraju u svakom vremenu, kulturi i civilizaciji biti temelj poštivanja drugih i drugačijih te jamac mirnog suživota”, kazala je Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

DOMAZET LOŠO POTVRDIO TAJNU KOJA SE GODINAMA SKRIVALA: ‘Evo zašto Zapad ne podnosi Putina’

Objavljeno

- datum

 DO KRAJA ZA KRISTOM    Ekskluzivno za dnevno.hr Domazet Lošo potvrdio je informaciju koja je vjerojatno i ključ Putinove nepobjedivosti u duhu 

Vladimir Putin ponovno je odnio izbore u Rusiji čime je pokazao da je jači nego ikad. Dogodilo se to uoči napetih odnosa sa Zapadom, pa je njegov položaj i utvrđeniji nego ikad.

Zapad ga ne podnosi otkad je stupio na čelo Ruske Federacije jer se otvoreno suprotstavlja politici zapada koja je ništa drugo nego totalitarizam iza maske neke demokracije, koju on često, posve ogoljuje. Pokušavaju ga slomiti svim vidljivim i ne vidljivim silama, ali ne uspijevaju. Kako?

No, do nas je došla jedna zanimljiva informacija a tiče se duhovne snage Vladimira Putina koju on očito crpi iz vjere u Krista kao i iz poslušnosti svojoj Crkvi i crkvenim ocima.

Naime, isto kako je Isus Krist, prije početka svog javnog djelovanja prvo otišao u pustinju 40 dana na duhovnu pripremu, to isto učinio je i Vladimir Putin prije nego je prvi put postao predsjednikom Ruske Federacije.

Tu informaciju potvrdio nam je Domazet Lošo koji je napomenuo – da to na zapadu znaju, zbog čega on i je – toliki problem.

Na naše pitanje je li istina da je Putin bio 40 dana na kruhu i vodi prije izbora, Domazet Lošo nam je odgovorio sljedeće:

Da… Putin je prije nego što je postao predsjednik Ruske Federacije bio četrdeset dana u sibirskoj pustinji zvanoj “Pitijska pustinja”, na kruhu i vodi i na temperaturi od minus 30 stupnjeva…

Tu su zadaću odredili  pravoslavni “starici”, a on je prihvatio’, kazao nam je Lošo i dodao: ‘Znaju to na Zapadu i zato je on njima ‘problem’.

Naime, ova informacija govori nam mnogo toga što može biti ključ Putinove duhovne snage. Važnost pustinje pokazao nam je sam Isus Krist, a Putin koji ide njegovim stopama za razliku od mnogih drugih vladara koji se kreću stopama Sotone, zasigurno ne može biti pobijeđen koliko god od bio izvrgavan progonu.

Druga stavka odnosi se na poslušnost ‘pravoslavnim starcima’, kako je to naveo Domazet Lošo, a koja nam otkriva ništa drugo nego, poniznost pred crkvom i Bogom što je neophodno za pobjedu u Kristu bez obzira na kojoj se poziciji moći ili nemoći nalazili.

Putin naime, ima i svog stalnog duhovnika izrazito cijenjenog pravoslavnog  monaha o. Tihona Ševkunova što ga opet razlikuje od svih ostalih zapadnih vladara, koji se, iako često predstavljeni kao kršćani, skrivaju iza analiza gatara i vračara zbog čega oni naoko slabe, dok Putin itekako jača u sjeni Onoga koji je već pobijedio pogani svijet!

Admiral i geostrateg Domazet Lošo jedan je od rijetkih koji upravo zbog toga, zbog te veličanstvene spoznaje o nepobjedivosti u Kristu često napominje: ‘Otvorimo vrata Kristu. Ako slijediš Krista, ne možeš pogriješiti. Najbitnije je  očuvati katolički identitet kojeg brojne udruge i sekte, nagrizaju, govori Lošo koji upozorava da će Europa i Zapad kao takav propasti, jer se odrekao Krista!

izvor: ovdje

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Što je Jezabelin duh?

Objavljeno

- datum

Postoji mnoštvo mišljenja o tome što čini Jezabelin duh, sve od seksualne razuzdanosti žene do poučavanja lažnog nauka – bilo muškarca ili žene. Biblija ne spominje Jezabelin duh, iako ima puno toga za reći o samoj Jezabeli.

Jezabelina priča nalazi se u 1. i 2. Kraljevima. Bila je kći Etbaala, kralja Tira/Sidona i svećenika Baalovog kulta, okrutnog, senzualnog i pobunjenog lažnog boga, čije je štovanje uključivalo seksualnu degradaciju i razvratnost. Ahab, kralj Izraela, oženio je Jezabelu i uveo narod u štovanje Baala ​​(1. Kraljevima 16,31). Vladavina Ahaba i Jezabele nad Izraelom jedno je od najtužnijih poglavlja u povijesti Božjeg naroda.

Postoje dva slučaja u životu Jezabele koja ju karakteriziraju i definiraju što znači „Jezabelin duh“. Jedna značajka je njezina opsesivna strast za dominacijom i kontroliranjem drugih, osobito u duhovnom području. Kad je postala kraljica, počela je nemilosrdnu kampanju za eliminiranje svih dokaza u vezi Izraelovog štovanja Jahve. Naredila je smaknuće svih proroka Gospodnjih (1. Kraljevima 18,4.13) i zamijenila njihove žrtvenike s Baalovim. Njezin najjači neprijatelj bio je Ilija, koji je zahtijevao natjecanje na gori Karmel između moći Izraelovog Boga i moći Jezabele i Baalovih svećenika (1. Kraljevima 18). Naravno, naš Bog je pobijedio, ali unatoč tome što je znala za čudotvorne Božje moći, Jezabela se odbila pokajati i zaklela se svojim bogovima da će naći Iliju i oduzeti mu život. Njezino tvrdoglavo odbijanje da vidi i podloži se sili ​​živog Boga, dovelo ju je do strašnog kraja (2. Kraljevima 9,29-37).

Drugi slučaj uključuje pravednog čovjeka po imenu Nabot, koji je odbio prodati zemlju Ahabu u susjedstvu palače. S pravom je naglašavao da bi prodaja njegove baštine bila protiv Božje zapovijedi (1. Kraljevima 21,3; Levitski zakonik 25,23). Dok se Ahab ljutio, Jezabela ga je korila i ismijavala zbog slabosti. A zatim je skovala plan kako će nevinog Nabota optužiti i kamenovati do smrti. Nabotovi sinovi također su bili kamenovani do smrti, tako da nema baštinika, a zemlja se vrati u posjed kralja. Takva ciljana i nemilosrdna odluka da se postupi na vlastiti način, bez obzira na to koga se pritom uništi, obilježje je Jezabelinog duha.

Jezabelin seksualni nemoral i štovanje idola bili su toliko zloglasni da ju sam Gospodin Isus spominje kada upozorava crkvu u Tijatiri (Otkrivenje 2,18-29). Najvjerojatnije govori o ženi u crkvi koja utječe na isti način na koji je Jezabela utjecala na Izrael uvodeći ih u idolopoklonstvo i bludnost. Stoga, Isus izjavljuje Tijatircima da ju se ne smije tolerirati. Tko god je ova žena, kao i Jezabela, odbija se pokajati zbog svoje bludnosti i lažnog učenja, te joj je sudbina zapečaćena. Gospodin Isus ju baca na bolesnički krevet, zajedno s onima koji su počinili s njom idolopoklonstvo. Svršetak onih koji podliježu Jezabelinom duhu uvijek je smrt i uništenje, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu, prenosi GotQuestions.org.

Zaključno

I u današnjem smislu, Jezabela se može opisati kao proročica, lažna vjernica; dominira, kontrolira, manipulira, nemilosrdno postupa na vlastiti način, zavodi, bludniči i štuje lažne idole.

Najbolji način da se definira Jezabelin duh jest taj što opisuje svakoga tko djeluje na isti način kao i Jezabela. Znači da se upušta u nemoral, idolopoklonstvo, lažni nauk i nepokajani grijeh. Ići dalje od toga znači nagađati i može dovesti do lažnih optužbi i podjele u Kristovom tijelu.

GotQuestion | Biblija i znanost | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno