Connect with us

Sci/Tech

(VIDEO) Russell Foster: Što znamo o snu?

Objavljeno

- datum

Russell Foster je cirkadijani neuroznanstvenik: on proučava cikluse spavanja mozga. I pita: Što znamo o spavanju? Ne mnogo, ispada, za nešto što radimo 1/3 našeg života. U ovom govoru Foster dijeli tri popularne teorije o tome zašto spavamo, razbija neke mitove o tome koliko sna je potrebno u različitim godinama – i ukazuje na neke nove načine kako iskoristiti spavanje kao predviđanje mentalnog zdravlja.

Ono što radi grozni, sablasni zvuk budilice je da zaustavlja jedno od najvažnijih iskustava koje imamo, a to je spavanje. Ako ste prosječna osoba, 36 posto vašeg života provest ćete spavajući, što znači da, ako doživite devedesetu, provest ćete 32 godine spavajući.

Većina nas ne promišlja dovoljno o spavanju. Odbijamo to činiti. Zbilja ne razmišljamo dovoljno o spavanju. Ono što bih danas želio napraviti je promijeniti vaše stavove, izmijeniti vaše ideje i razmišljanja o spavanju. A put kojim želim da vas povedem, trebamo početi vraćajući se u vrijeme.

“Uživaj u mednoj rosi sna” Znate li možda tko je to rekao? Shakespeareov Julije Cezar. Reći ću vam još nekoliko citata. “O snu, o nježni snu, prirodna nježna njegovateljice, kako sam te zastrašio?“ piše Shakespeare. Iz istog razdoblja: “San je zlatni lanac koji veže naše zdravlje i tijelo zajedno.” Iznimno vidovit stih Thomasa Dekkera, još jednog elizabetanskog dramaturga.

Skočimo li 400 godina unaprijed, mišljenje o spavanju se podosta mijenja. Ovo je rekao Thomas Edison na početku 20. stoljeća: “San je kriminalno traćenje vremena i naslijeđa još od naših špiljskih dana.” Bang. Ako se vratimo u 1980. godinu, neki se od vas možda sjećaju onoga što je rečeno da je Margaret Thatcher izjavila: “San je za mlakonje”; I naravno, zloglasni — kako mu je ime? — zloglasni Gordon Gekko s Wall Streeta rekao je: “Novac nikad ne spava.”

Što radimo sa snom u 20. stoljeću? Naravno, koristimo Edisonovu žarulju da izbjegnemo noć, zauzeli smo tamu, i u procesu ovog zauzimanja postupali smo sa snom skoro, kao sa nekom bolesti. Postupali smo sa snom kao sa neprijateljem. U najboljem slučaju, pretpostavljam, toleriramo potrebu za spavanjem, u najgorem slučaju, većina nas misli o snu kao o bolesti koju je potrebno liječiti. Naše je neznanje o snu poprilično ozbiljno.

Većina ljudi misli da je san potpuni gubitak vremena, zar ne? Pogrešno. Zapravo, san je jako važan dio naše biologije i neuroznanstvenici počinju objašnjavati zašto je jako važan. Okrenimo se mozgu.q

4:05 – Ono što pokušavam objasniti je to da kada spavate ova stvar se ne ugasi. Zapravo neke regije mozga su više aktivne tijekom stadija spavanja nego stadija budnosti. Druga stvar koja je stvarno važna kod spavanja je da ono ne polazi od samo jedne strukture unutar mozga, već ima na neki način svojstvo mreže, ako okrenemo mozak na njegovu stražnju stranu — obožavam ovaj ovdje mali dio kralježnične moždine — ovaj dio ovdje je hipotalamus, a točno ispod njega je puno različitih i zanimljivih struktura, pa i biološki sat. Biološki sat nam govori kada je dobro biti budan, kada je dobro spavati, ono što radi ta struktura je komunicira s mnogo različitih regija u hipotalamusu, lateralnim hipotalamusom, venterolateralnom preoptičkom jezgrom. Svi se oni kombiniraju i šalju projekcije dolje ovdje do produžene moždine. Produžena moždina se onda projicira dalje i kupa korteks, ovaj prekrasni naborani dio ovdje, s neurotransmiterima koji nas drže budnima i u osnovi čine našu svijest. Spavanje se zasniva na mnogo različitih interakcija u mozgu, i u osnovi spavanje je uključeno ili isključeno kao rezultat različitih interakcija ovdje.

Istaknimo tri glavne ideje o spavanju

Prva je zapravo ideja o obnavljanju, i nekako je logična. U osnovi, sve što smo potrošili tijekom dana, obnavljamo, zamjenjujemo, izgrađujemo preko noći. I zapravo kao objašnjenje dolazi davno od Aristotela, to je bilo, što, prije 2 300 godina. …

Što je s čuvanjem energije? Opet, možda logično. U osnovi spavate kako bi ste sačuvali kalorije. Ali kada napravite račun, ipak nije sve kako bi trebalo biti…

Ali treća ideja mi je jako primamljiva, a to je procesiranje u mozgu i integracija memorije. Ono što znamo je da ako ste pokušali naučiti neki novi zadatak i ako ste osoba kojoj je san depriviran, sposobnost da naučite taj zadatak je uništena. Stvarno je jako umanjena. Spavanje i integracija memorije su također jako bitne. Međutim, ne samo za stvaranje novih memorija i njihovo prizivanje. Ispalo je jako zanimljivo to da je naša sposobnost da smislimo nova rješenja za složene probleme je veoma pojačana nakon prespavane noći. Zapravo, procijenjeno je da nam daje trostruku prednost. Spavanje preko noći nam povećava kreativnost. …

Prije nego pogledate video (s prijevodom na hrvatski – u donjem desnom kutu izaberite jezik) pogledajte također par komentara:

Spavajte u mraku i izbjegavajte plavo svjetlo. “Plava” svjetlost smanjuje proizvodnju melatonina

Spavanje u hladnoj sobi poboljšava zdravlje

Novo istraživanje pokazalo da postoji veza između količine sna i imunološkog sistema

Spavanje u potpunom mraku doprinosi vašem zdravlju

Komentari

Oglasi
Komentari

Sci/Tech

Fantastične vijesti iz SAD-a: svijet je na korak od jednog od najvećih otkrića u medicini, univerzalnom testu za rak

Objavljeno

- datum

Znanstvenici su napravili veliki iskorak u medicini – na pragu su otkrića univerzalnog krvnog testa za rano otkrivanje raka. Članovi tima sa Sveučilišta “Johns Hopkins” otkrili su metodu koja detektira osam zajedničkih oblika raka. Namjera im je da se ovim testom rak otkrije u ranoj fazi i da se tako spasi što više života.

Britanski stručnjaci rekli su da je to “nevjerojatno uzbudljivo”, ali su istaknuli da je potrebno više rada i istraživanja kako bi se procijenila učinkovitost testa u otkrivanju raka u ranom stadiju. Ovaj test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena koji redovito nastaju kod raka i osam proteina koji se često otpuštaju. Testiran je na 1005 bolesnika s karcinomom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, debelog crijeva, pluća ili dojke koji se još nije proširio na druga tkiva. Ukupno, test je utvrdio 70 posto slučajeva raka. Brzina je presudna

Dr. Cristian Tomasetti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta “John Hopkins” dao je izjavu BBC-ju.

– Područje ranog otkrivanja raka je presudno i mislim da ovo može imati ogroman utjecaj na smanjenje smrtnosti od te bolesti. Što je rak ranije otkriven, to je veća šansa da ga se može liječiti. Pet od osam istraženih karcinoma nema programe za rano otkrivanje. Rak gušterače ima toliko malo simptoma i otkriva se toliko kasno da četiri od pet bolesnika umiru u godini otkada im je rak dijagnosticiran – rekao je dr. Tomasetti. Vjeruje se da CancerSEEK može nadopuniti druge načine otkrivanja raka, kao što je mamografija za rak dojke ili kolonoskopija za rak debelog crijeva.

– Predviđamo da će se test krvi moći obavljati jednom godišnje – rekao je dr. Tomasetti za BBC. Dr. Gert Attard, voditelj tima u Centru za evoluciju i rak u Institutu za istraživanje raka u Londonu i konzultant medicinskog onkologa u Royal Marsden NHS Foundation Trust, također je dao izjavu BBC-ju o ovom velikom otkriću.

– Radi se o ogromnom potencijalu i jako sam uzbuđen. Ovo je sveti gral – krvni test za dijagnosticiranje raka bez svih ostalih postupaka poput skeniranja ili kolonoskopije. Vrlo smo blizu tome da koristimo krvne testove za otkrivanje raka – istaknuo je dr. Attard. 

Neveliki troškovi

No ipak, upozorio je da još uvijek postoji neizvjesnost u pogledu toga što treba učiniti kad je rak dijagnosticiran. Po njegovu mišljenju, u nekim slučajevima liječenje može biti gore od života s rakom koji nije odmah ugrožavajući za život. Poznato je da muškarci mogu imati spororastući karcinom prostate koji se pomno prati, a ne liječi se. – Kad otkrijemo rak na drugačiji način, ne možemo uzeti zdravo za gotovo da će svima trebati liječenje – rekao je dr. Attard.

Paul Pharoah, profesor epidemiologije raka na Sveučilištu u Cambridgeu, izjavio je da je potrebno više rada kako bi se procijenilo kako se test izvodi kad je ta vrsta bolesti manje napredna.

– Dokazivanje da test može otkriti napredni rak ne znači da će test biti koristan u otkrivanju raka simptomatskog stanja u ranoj fazi, mnogo manje presimptomatskog karcinoma. Osjetljivost za rak u prvoj fazi istraživanja bila je samo 40 posto – istaknuo je Phaorah. Troškovi CancerSEEK-a iznose manje od 500 dolara (oko 360 engleskih funti) po pacijentu, što je približno ista cijena kao i kolonoskopija.

‘To su renomirani znanstvenici’

O mogućem velikom otkriću zatražili smo i mišljenje od prof. dr. Eduarda Vrdoljaka, predstojnika Onkologije splitskog KBC-a.
– Nisam u cijelosti upoznat s radom kolega na tom otkriću. No, budući da je riječ o znanstvenicima s jednog tako renomiranog sveučilišta, ne sumnjam da je u pitanju vrlo ozbiljan znanstveni rad. Moram istaknuti da se svakodnevno u medicini publiciraju mnoga nova otkrića, i da bi čovjek to sve “pohvatao”, morao bi se svakog dana baviti samo čitanjem novopubliciranih radova, što je nemoguće…

izvor: Ivica Marković/Slobodna Dalmacija

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

Otkriven novi materijal koji će zauvijek promijeniti ratovanje

Objavljeno

- datum

Istraživači su koristili grafen za stvaranje materijala koji su izuzetno lagani, ali i nepropusni.

Novi materijal koji su stvorili znanstvenici na Sveučilištu Siti iz New York Advanced Research Centra je tanka kao aluminijska folija, ali je utvrđena pod utjecajem sile.

Materijal zvan diamin sastoji se od dva lišća grafena – nedavno razvijenog “čudesnog materijala” koji je do 200 puta jači od najjača čelika.

“Zamislite materijal koji je fleksibilan i lagan kao film, ali postaje čvrsta i dovoljno tvrda da zaustavi metak prilikom udarca”, izjavio je istraživački centar.

“U novoobjavljenom radu u Prirodnoj nanotehnologiji, istraživači sa City sveučilišta u New Yorku opisuju proces stvaranja diamina- fleksibilni, slojeviti podacima grafena koji privremeno postaju tvrđi od dijamanta i neprobojni prilikom udarca.”

Ako je proizvodnja dijamanata dovoljno dostatna, nije teško zamisliti kako bi to moglo pomoći u spašavanju tisuća života – osobito onih koji pripadaju vojnicima i policajcima.

Materijal je također mogao postati neprocjenjiv u zrakoplovnoj industriji i borbenoj industriji zrakoplova.

Webtribune.rs

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

ISTO I S LAŽNIM PRIJAVAMA? Zuckerbergov osobni izazov: Ispraviti nepravdu i štetu uzrokovane lažnim vijestima

Objavljeno

- datum

Glavni čovjek jedne od najpoznatijih društvenih mreža na svijetu ove je godine sam sebi zadao ‘osobni izazov’ ispraviti nepravdu i štetu uzrokovane lažnim vijestima.

Usred sve većeg broja kritika veznih uz Facebookov negativni utjecaj na društvo, predsjednik kompanije, Mark Zuckerberg, najavio je da je njegov ‘osobni izazov’ za 2018. ‘usredotočiti se na ispravljanje svih tih važnih problema’, prenosi tportal.

Zuckerbergova novogodišnja odluka koju odlučno slijedi već nekoliko godina samo je potvrda koliko je užasna 2017. godina bila za Facebook i njegove korisnike.

“Pred Facebookom je jako puno posla – radilo se o zaštiti zajednice od zlostavljanja i mržnje, obrane od uplitanja stranih država ili osiguravanja da vrijeme provedeno uz Facebook bude kvalitetno”, Zuckerberg je napisao u objavi. “Nećemo moći zaustaviti sve greške i zlorabljenja sustava, no činjenica je da u ovom trenu radimo previše štete pri provođenju naših pravila kao i pri spriječavanju zlorabljenja dostupnih alata.”

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno