Connect with us

Sci/Tech

(VIDEO) Russell Foster: Što znamo o snu?

Objavljeno

- datum

Russell Foster je cirkadijani neuroznanstvenik: on proučava cikluse spavanja mozga. I pita: Što znamo o spavanju? Ne mnogo, ispada, za nešto što radimo 1/3 našeg života. U ovom govoru Foster dijeli tri popularne teorije o tome zašto spavamo, razbija neke mitove o tome koliko sna je potrebno u različitim godinama – i ukazuje na neke nove načine kako iskoristiti spavanje kao predviđanje mentalnog zdravlja.

Ono što radi grozni, sablasni zvuk budilice je da zaustavlja jedno od najvažnijih iskustava koje imamo, a to je spavanje. Ako ste prosječna osoba, 36 posto vašeg života provest ćete spavajući, što znači da, ako doživite devedesetu, provest ćete 32 godine spavajući.

Većina nas ne promišlja dovoljno o spavanju. Odbijamo to činiti. Zbilja ne razmišljamo dovoljno o spavanju. Ono što bih danas želio napraviti je promijeniti vaše stavove, izmijeniti vaše ideje i razmišljanja o spavanju. A put kojim želim da vas povedem, trebamo početi vraćajući se u vrijeme.

“Uživaj u mednoj rosi sna” Znate li možda tko je to rekao? Shakespeareov Julije Cezar. Reći ću vam još nekoliko citata. “O snu, o nježni snu, prirodna nježna njegovateljice, kako sam te zastrašio?“ piše Shakespeare. Iz istog razdoblja: “San je zlatni lanac koji veže naše zdravlje i tijelo zajedno.” Iznimno vidovit stih Thomasa Dekkera, još jednog elizabetanskog dramaturga.

Skočimo li 400 godina unaprijed, mišljenje o spavanju se podosta mijenja. Ovo je rekao Thomas Edison na početku 20. stoljeća: “San je kriminalno traćenje vremena i naslijeđa još od naših špiljskih dana.” Bang. Ako se vratimo u 1980. godinu, neki se od vas možda sjećaju onoga što je rečeno da je Margaret Thatcher izjavila: “San je za mlakonje”; I naravno, zloglasni — kako mu je ime? — zloglasni Gordon Gekko s Wall Streeta rekao je: “Novac nikad ne spava.”

Što radimo sa snom u 20. stoljeću? Naravno, koristimo Edisonovu žarulju da izbjegnemo noć, zauzeli smo tamu, i u procesu ovog zauzimanja postupali smo sa snom skoro, kao sa nekom bolesti. Postupali smo sa snom kao sa neprijateljem. U najboljem slučaju, pretpostavljam, toleriramo potrebu za spavanjem, u najgorem slučaju, većina nas misli o snu kao o bolesti koju je potrebno liječiti. Naše je neznanje o snu poprilično ozbiljno.

Većina ljudi misli da je san potpuni gubitak vremena, zar ne? Pogrešno. Zapravo, san je jako važan dio naše biologije i neuroznanstvenici počinju objašnjavati zašto je jako važan. Okrenimo se mozgu.q

4:05 – Ono što pokušavam objasniti je to da kada spavate ova stvar se ne ugasi. Zapravo neke regije mozga su više aktivne tijekom stadija spavanja nego stadija budnosti. Druga stvar koja je stvarno važna kod spavanja je da ono ne polazi od samo jedne strukture unutar mozga, već ima na neki način svojstvo mreže, ako okrenemo mozak na njegovu stražnju stranu — obožavam ovaj ovdje mali dio kralježnične moždine — ovaj dio ovdje je hipotalamus, a točno ispod njega je puno različitih i zanimljivih struktura, pa i biološki sat. Biološki sat nam govori kada je dobro biti budan, kada je dobro spavati, ono što radi ta struktura je komunicira s mnogo različitih regija u hipotalamusu, lateralnim hipotalamusom, venterolateralnom preoptičkom jezgrom. Svi se oni kombiniraju i šalju projekcije dolje ovdje do produžene moždine. Produžena moždina se onda projicira dalje i kupa korteks, ovaj prekrasni naborani dio ovdje, s neurotransmiterima koji nas drže budnima i u osnovi čine našu svijest. Spavanje se zasniva na mnogo različitih interakcija u mozgu, i u osnovi spavanje je uključeno ili isključeno kao rezultat različitih interakcija ovdje.

Istaknimo tri glavne ideje o spavanju

Prva je zapravo ideja o obnavljanju, i nekako je logična. U osnovi, sve što smo potrošili tijekom dana, obnavljamo, zamjenjujemo, izgrađujemo preko noći. I zapravo kao objašnjenje dolazi davno od Aristotela, to je bilo, što, prije 2 300 godina. …

Što je s čuvanjem energije? Opet, možda logično. U osnovi spavate kako bi ste sačuvali kalorije. Ali kada napravite račun, ipak nije sve kako bi trebalo biti…

Ali treća ideja mi je jako primamljiva, a to je procesiranje u mozgu i integracija memorije. Ono što znamo je da ako ste pokušali naučiti neki novi zadatak i ako ste osoba kojoj je san depriviran, sposobnost da naučite taj zadatak je uništena. Stvarno je jako umanjena. Spavanje i integracija memorije su također jako bitne. Međutim, ne samo za stvaranje novih memorija i njihovo prizivanje. Ispalo je jako zanimljivo to da je naša sposobnost da smislimo nova rješenja za složene probleme je veoma pojačana nakon prespavane noći. Zapravo, procijenjeno je da nam daje trostruku prednost. Spavanje preko noći nam povećava kreativnost. …

Prije nego pogledate video (s prijevodom na hrvatski – u donjem desnom kutu izaberite jezik) pogledajte također par komentara:

Spavajte u mraku i izbjegavajte plavo svjetlo. “Plava” svjetlost smanjuje proizvodnju melatonina

Spavanje u hladnoj sobi poboljšava zdravlje

Novo istraživanje pokazalo da postoji veza između količine sna i imunološkog sistema

Spavanje u potpunom mraku doprinosi vašem zdravlju

Komentari

Komentari

Sci/Tech

12 ranih znakova demencije: Trebaju iz znati svi iznad 40 godina

Objavljeno

- datum

Postoji više od 100 različitih tipova demencije, a svaka progresivno oštećuje mozak, piše Healthy Definition. Najčešći tip je Alzheimerova bolest, budući da više od 50 posto slučajeva demencije uključuje ovaj poremećaj.

Kako će se demencija manifestirati ovisi od osobe, odnosno njene fizičke i psihičke stabilnosti, kao i od podrške obitelji. Iako je neizlječiva, kada se rano otkrije, tretmani su prilično uspješni i mogu na duge staze odložiti simptome koji će svakako doći.

Ovo je 12 upozoravajućih ranih znakova demencije:

1. Problemi sa kratkoročnom memorijom

Ovo je jedan od najranijih znakova demencije, a postupni gubitak kratkoročne memorije je vrlo suptilna promjena. Prvo se osoba ne može sjetiti događaja koji su se odigrali prije mnogo godina, ali imaju poteškoća sjetiti se i nedavnih događanja. Više ne mogu zapamtiti ni zašto su krenuli negdje ili gdje su ostavili svoje stvari.

2. Teškoće u pronalaženju pravih riječi

Ako osoba teško bira određenu riječ, može biti da je demencija već počela. Vođenje smislenog razgovora za ove osobe može biti vrlo teško, jer im treba više vremena da shvate što im se govori. Također, javlja se teškoća s pamćenjem specifičnih riječi.

3. Promjene raspoloženja

Još jedan rani znak demencije. Osoba pogođena ovim stanjem češće se osjeća depresivno, a kod nekih pacijenata dolazi čak i do kompletne promjene osobnosti. Primjerice, ako su ranije bili stidljivi, postaju potpuno otvoreni i hrabri.

4. Letargija

Pacijenti oboljeli od demencije lako gube interes za nešto. Više ne uživaju u stvarima koje su ranije voljeli raditi, a dolazi čak i do gubitka volje za izlaženjem iz kuće i provođenjem vremena s najmilijima.

5. Teškoće s rješavanjem problema i pravljenjem planova

Pravljenje planova ili praćenje već isplaniranih procesa vrlo je teško za ljude u ranoj fazi demencije. Suočavaju se i s teškoćama s brojevima, gube sposobnost fokusa i koncentracije.

6. Otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Uobičajen simptom demencije jeste i gubljenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, koje su ranije obavljali automatski. U dosta slučajeva, pacijenti više se ne znaju odvesti na poznato mjesto ili se sjetiti pravila neke igre.

7. Vrijeme više nije isto

Razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti veliki je izazov za ljude koji pate od demencije. Čak im može biti teško razumjeti zbog čega se nešto treba dogoditi sutra, a ne odmah.

8. Teško prepoznaju mjesta

Iako su im nekada bila vrlo poznata, pacijenti oboljeli od demencije više ih ne prepoznaju. I vlastita kuća im može izgledati nepoznato i ne sjećaju se puta kojim se ide na neko odredište.

9. Problemi s pisanjem

Zadatak da nešto napišu vrlo je frustrirajuć i težak, jer ne mogu pronaći odgovarajuće riječi.

10. Počinju ponavljati stvari i riječi

Oboljeli od demencije počinju ponavljati postupke i rečenice koje su već izgovorili u istom razgovoru. Osjećaju nagon da postave pitanje koje su već postavili ili im je bilo postavljeno. Ponavljaju postupke poput pranja zuba, češljanja kose i brijanja.

11. Izbjegavaju promjene

Ovo se odnosi na neka područja ranijih iskustava, poput sjećanja da su se negdje izgubili. Kako bi izbjegli da se takva iskustva ponove, izbjegavaju svaku promjenu.

12. Ne mogu pratiti priču

Kao što je već rečeno, oboljeli od demencije imaju teškoće s koncentracijom i fokusom. To se najviše odražava na njihovoj nesposobnosti da prate tijek priče, bilo da s nekim razgovaraju ili gledaju film.

izvor: Novi život

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

ŠOK ENERGETSKOG LOBIJA: OVAJ ČOVJEK JE NADMAŠIO KOMPANIJU ‘TESLA’ IZUMOM ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA KOJI NIKADA NE TREBA PUNJENJE

Objavljeno

- datum

Koncept električnog automobila već dugo postoji, ali kao i svaka druga tehnologija koja bi mogla revolucionirati svijet, potrebno je neko vrijeme da se objavi javnosti

Bilo bi izvrsno izbaciti svu birokraciju koja odgađa ovaj proces, ali naš svijet ne funkcionira na taj način, u stvari, već zapravo sasvim suprotno i u industriji u kojoj dominira nafta, teško je da se išta promijeni.

Megalomanske korporacije imaju monopol na takve tehnologije, i oni sami žele kontrolirati tržište čiste energije, baš kao i u svezi sa naftom. Energija čiste tehnologije energije ima ogromne implikacije, ne samo s aspekta zaštite okoliša, nego i geopolitičke.

Možda zato tako dugo one neće vidjeti svjetlost dana, a mnoge od njih zapravo i nikada. Sjajno je vidjeti tvrtke poput Tesle koje su na tržištu, i do sada bi već trebalo biti ilegalno da proizvođači naprave automobil koji troši samo naftu, a ne i električnu energiju ili neki drugi oblik zelene tehnologije.

Uzmite na primjer “Zakon o inventivnoj tajnosti”, napisan je 1951. godine. Prema tom zakonu, patentne prijave za nove izume mogu biti podložne tajnosti. Vlada može ograničiti njihovo objavljivanje u javnosti ako vladine agencije vjeruju da bi njihovo otkrivanje bilo štetno za nacionalnu sigurnost.

Može li to biti razlog zašto mnogi revolucionarni izumi nikada nisu vidjeli svjetlo dana?

Prema izvješću Federacije američkih znanstvenika, na kraju fiskalne godine 2014. bilo je više od 5000 izuma koji su završili pod oznakom tajnosti, što je obilježilo najveći broj postavljanja izuma pod oznaku tajnosti još od 1994. godine.

Steven Aftergood iz federacije američkih znanstvenika izvještava:

“Popis iz 1971. ukazuje da su patenti solarnih fotonaponskih generatora bili podvrgnuti pregledu i eventualnim ograničenjima ako su fotonaponske ćelije učinkovitije više od 20%. Sustavi pretvorbe energije bili su također podložni pregledu i mogućim ograničenjima ako su ponudili učinkovitost pretvorbe “veće od 70 do 80%”.

Prilično ludo, ali definitivno vam daje materijala za kritičko razmišljanje.

Zadovoljstvo nam je izvijestiti o novom razvoju proizvoda od strane čovjek pod imenom Maxwell Chikumbutso, koji je sada postao prvi stanovnik Zimbabvea koji je dizajnirao i napravio vozilo na električni pogon i hibridni helikopter, među ostalim programima tvrtke SAITH Technologies.

Što je tu posebno? Njegova vozila stvaraju električnu energiju putem elektromagnetskih valova; radio frekvencije. Kao što objašnjava njegova web stranica.

Mislili biste da će električni automobil koji ne zahtijeva napajanje i koji se u osnovi može kretati na neodređeno vrijeme (sve dok se dijelovi ne oštete), biti velika vijest. Ali, nije, i čini se da takve tehnologije nikada i nisu.

“Vlada Sjedinjenih Država dala je plodnom izumitelju iz Zimbabvea Maxwella Chikumbutsou novi dom u velikoj državi Kaliforniji. Chikumbutso je osnivač tvrtke Saith Holdings Inc. pod kojom je napravio svoje serijske inovacije koje uključuju prvi svjetski generator zelene energije koji može proizvesti električnu energiju uporabom radio frekvencija, električni automobil koji ne troši gorivo, helikopter i mnogo više.”

Trenutno ovaj izumitelj živi u Kaliforniji. Zašto je to učinio?

Je li to zbog toga što su ONI naišli na revolucionara sa moćnim strojem koji bi mogao promijeniti svijet, ili je to zato što žele zadržati, ono što prijeti cjelokupnom geo-političkom okviru, u blizini kako bi ga mogli pratiti i kontrolirati? Tko zna. Ali uvijek je važno ispitati namjere američke vlade.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

izvor: NoviSvjetskiPoredak.com

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

AMERIČKI ZNANSTVENICI: Soda bikarbona ipak pomaže kod reumatoidnog artritisa i bolesti bubrega

Objavljeno

- datum

“Soda bikarbona vjerojatno pomaže kod mnogih bolesti”, tvrde američki znanstvenici. Njena uporaba doprinosi smirivanju upalnih procesa kod autoimunih bolesti, uključujući na primjer reumatoidni artritis.

Soda bikarbona, čiju korist često prešućuju, o oni “pametniji” čak i ismijavaju, ipak pomaže kod niza bolesti. “Soda bikarbona je dobra za zdravlje i to iz više razloga”, izvješćuju američki znanstvenici s  Medical College of Georgia, objavom znanstvenog rada u časopisu MedicalXpress. U svom istraživanju, znanstvenici su dokazali da soda bikarbona pomaže kod probave i ubijanju patogenih stanica.

Nadalje, znanstvenci pretpostavljaju da je konzumacija sode bikarbone dobra jer smanjuje pritisak na slezenu koja ne izaziva imunološki odgovor. Sve to smanjuje  količinu M1 makrofaga, stanica imunološkog sustava koje uzrokuju upalne reakcije. Međutim, broj protuupalnih M2 stanica se povećava.

Prema tvrdnjama istraživača, ovo otkriće je potvrđeno pokusima na miševima koji su konzumirali razrijeđenu sodu bikarbonu.

Soda bikarbona i njeni pozitivni učinci na naše zdravlje

Soda bikarbona ima pozitivne učinke na funkciju bubrega. Paul O’Connor, jedan od autora istraživanja, naglasio je da kod bolesti bubrega, krv može jako oksidirati, što uzrokuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Međutim, soda bikarbona usporava taj proces.

„Kliničko iskustvo pokazalo je da određena dnevna doza sode bikarbone, ne samo da može smanjiti stopu oksidacije nego, utječe i na sprječavaju bolesti bubrega,” zaključili su znanstvenici.

Autor ovog članka ne vjeruje u crne mačke, gledanje u šalicu kave, grah i u loto, ali od malih nogu zna da soda bikarbona čini čuda kod žgaravice, čišćenja, dezinfekcije, kamenca i još niza dokazanih i manje dokazanih učinaka.

Bilo je dovoljno da mainstream mediji jave o “ekološkoj katastrofi” koja se dogodila u Lukavcu (Bosni i Hercegovini) – mjestu gdje se proizvodi soda bikarbona – i time nam privuku pažnju.  Jer kako jedna, gotovo besplatna, soda bikarbona može pozitivno djelovati na naše zdravlje, a što je” najgore” proizvodi se u Bosni i Hercegovini – piše portal Logično.

Ovaj put su “sabotažu” izveli američki znanstvenici čime su spriječili ismijavanje korisnosti sode bikarbone od strane “znanstvenih dušobrižnika” mainstream medija. Autor članka uvijek ima dva kilograma sode bikarbone u kući koju kupuje u Tuzli. One naše sode bikarbone od koje nemamo strah i koju naše majke već odavno koriste kod pripreme kruha i kolača. Logično 100%!

Izvor: MedicalXpress | Logicno.com

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno