Connect with us

Kultura i vjera

Proročanstvo Ivana Pavla II. se ostvaruje…

Objavljeno

- datum

Bivši papa Ivan Pavao II je upozorio da će radikalni islam preuzeti Europu u svojem predviđanju kojeg je izrakao svojem bliskom prijatelju prije nego što je umro

Osobe bliska Svetom Ivanu Pavlu II je tvrdila da je on bio „mistik”, koji je često imao proročanstva od Boga i izrekao je upadljivo točna predviđanja o budućnosti.

Govoreći ispred velike grupe vjernika u isposnici „Svetog Petra i Pavla” proteklog listopada monsinjor Mauro Longhi iz Opusa Dei je prepričao razgovor koji je imao sa pokojnim papom u ožujku 1993. godine na jednom od njhovih mnogobrojnih planinarskih izleta u planine.

Nakon što je otišao malo dalje ispored svojih kolega, Longhi i sveti Ivan Pavao su uzeli pauzu za sendvič.

U video-snimkci razgovora iz listopada, Longhi se čuje kako izgovara da je primijetio da se Pavlu ruke tresu. (Ivan Pavao je imao Parkinsonovu bolest koja još nije bila otkrivena u 1993.) Papa je primijetio tada mladićev pogled.

„Dragi Mauro, to je starost”, objasnio je on.

Longhi je uskočio i rekao: „Ali ne, vaša Svetosti, vi ste mladi.”

„To nije istina”, odbrusio je papa. „Ja kažem da sam star jer sam star.”

Longhi je nastavio:

„Onda je Wojtyla promijenio ton, i umjerio me na jednu od svjoih noćnih vizija, rekao mi je: „Reci to onima koje ćete susresti u crkvi trećeg tisućljeća. Vidim Crkvu kako pati od smrtonosne pošasti. Još dublje, bolnije i smrtonosnije od ovog tisućljeća”, pozivajući se na … komunizam i nacistički totalitarizam.

„To se zove islamizam. On će napasti Europu. Vidio sam horde kako dolaze sa zapada na istok”, i on je opisao zemlje jednu po jednu: od Maroka do Libije i Egipta, i tako dalje do istočnih dijelova. Sveti Otac je dodao, „Oni će napasti Europu, Europa će biti kao podrum, puna starih relikvija, sjenovita, i puna paučine. Obiteljskih dragocjenosti. Ti i Crkva trećeg tisućljeća ćete morati izdržati invaziju. Ne sa vojskom, vojska neće biti dovoljna, već uz vašu vjeru, živjeti sa integritetom.”

Prema portalu La Nuova Bussola Quotidiana (http://www.lanuovabq.it/it/la-visione-di-giovanni-paolo-ii-lislam-invadera-leuropa), koji je prvi objavio vijest na talijanskom, Longhi je „svećenik iznad svake sumnje” koji je „uživao osobno poštovanje ne samo Ivana Pavla II, več i Benedikta XVI, i to toliko da je 1997. godine bio pozvan na Vatikansku dikasteriju Kongregacije za kler. ”Između 1985. i 1995. godine Longhi, koji je zaređen 1995. godine, bio je u pratnji Ivana Pavla II na njegovim skijanjima i planinarenjima, te ga je ugostio u ljetnoj kući Opusa Dei u Abruzzou, koja je u to vrijeme bila samo „jednostavna kuća na selu.”

Longhi je kazao okupljenima također da je Papa koristio skroman automobil da bi se iskrao iz Rima kad je išao na ta putovanja u planine, u pratnji svog osobnog tajnika, monsinjora Stanislawa Dziwisza, i nekoliko drugih poljskih prijatelja.

Kad se automobil zaustavio na naplatnim kućicama „jedino mjesto na kojem bi ga netko mogao prepoznati”, „Papa Wojtyla” se pretvarao da je duboko zadubljen u novine koje je držao pred sobom.

Ivan Pavao II je bio poznat i kao veliki sportaš; i da je on bio i mistik što mnogo manje poznato. Ipak, prema portalu La Nuova Bussola Quotidiana, Longhi je rekao da je mogao naći Ivana Pavla noću na koljenima ispred šatora kapele kuće u planinama. Oni koji su živjeli u kući mogli su čuti kako razgovara „s vremena na vrijeme, čak i živahno” s Gospodinom ili „s voljenom majkom, Djevicom Marijom.”

Štoviše, Longhi je rekao da mu je najveći prijatelj Ivana Pavla, kardinal Andrzej Deskur, rekao da je svetac imao [youtube video 00:31:05 min] „dar vizija.” Kada je Longhi pitao što to znači, Deskur je rekao „On govori kroz utjelovljenog Boga, Isusa; vidi njegovo lice i on vidi i lice njegove majke.”

Navodno su ove vizije započele kod Karola Wojtyle prvi put na misi, 2. studenog 1946., u kripti sv. Leonarda u katedrali Wawel u Krakovu, tijekom Uzvišenja Hosta.

Iako je Ivan Pavao II ponekad nazvivan „papom islama”, tradicionalni vjernici su odavno osudili fotografije pape kako ljubi Kuran.

Kršćani moraju biti obrazovani u svezi „objektivnog znanja islama”.

U knjizi “Ecclesia in Europa”, Ivan Pavao II je napisao:

57. … Pravilan odnos sa islamom je osobito važan. Što je često je postalo očito u posljednjih nekoliko godina biskupima Europe, „mora se provoditi oprezno, s jasnim idejama o mogućnostima i granicama, te s povjerenjem u Božji spasonosni plan za svu svoju djecu”. Također je potrebno uzeti u obzir značajan jaz između europske kulture, sa svojim dubokim kršćanskim korijenima i muslimanskom misli.

U tom smislu, kršćani koji žive u svakodnevnom kontaktu s muslimanima trebaju biti pravilno obrazovani u objektivnom znanju islama i omogućiti povući usporedbe s vlastitom vjerom. Takva obuka se treba osigurati posebno sjemeništarcima, svećenicima i svim pastoralnim djelatnicima. To je s druge strane razumljivo da Crkva, čak i kada se pitaju europske institucije da bi se osigurala promocija vjerske slobode u Europi, trebao osjetiti potrebu na inzistiranju reciprociteta u jamčenju vjerskih sloboda u zemljama različitih religijskih tradicija, gdje su kršćani manjina.

U tom kontekstu, „može se razumjeti zaprepaštenje i osjećaj frustracije kršćana koji žele dobrodošlicu, na primjer u Europu, vjernika drugih religija, dajući im mogućnost ostvarivanja svojeg štovanja, i kojima je zabranjeno provoditi kršćansko bogoslužje” u zemljama gdje su ti vjernici u većini i gdje jedino vlastitu vjeru priznaju i promiču. Ljudska osoba ima pravo na vjersku slobodu, i svi ljudi, u svakom dijelu svijeta „bi trebali biti imuni od prisile od strane pojedinaca, društvenih skupina i svake ljudske vlasti”.

Portal La Nuova Bussola Quotidiana čini se da je svjestan valova u javnosti koje će njegov članak napraviti s tim objavama. Završni odlomak njegovog članka o monsinjoru Longhiju 22. listopada primjećuje da smo suočeni s „politički nekorektnim čitanjem islamskog fenomena od strane pape Katoličke crkve.”

Časopis naziva ova čitanja i „proročkim” i „diktatorskim”, te kaže da se proročanska invazija možda već događa. Završava:

„U međuvremenu, neumoljivo, svjetla se gase u kršćanskoj Europi koja se povlači u podrum ispunjen starim relikvijama i paučinom. „Karol Veliki” je govorio, a još i danas nas poziva da se odupremo invaziji i da s vjerom živimo u cijelosti.” (Lifesitenews.com)

Izvor: NoviSvjetskiPoredak.com

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

Blagdan sv. Klare i hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Objavljeno

- datum

Na blagdan sv. Klare Asiške u subotu, 11. kolovoza splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi sv. Klare u Splitu.

Hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj, u subotu, 11. kolovoza. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Potom mladi kreću na put za Sinj.

U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Silvana Burilović Crnov

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Molitvom za Hrvatsku domovinu i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede

Objavljeno

- datum

Jučer na misi u Crkvi sv. Frane na obali u Splitu – posebno, ugodno iznenađenje: i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede, Molitvom za Domovinu i Hrvatskom himnom na kraju mise.

Molitva za Hrvatsku domovinu

Svemogući Bože, dobri naš nebeski Oče,
stvorio si nas na svoju sliku i uresio svojim dostojanstvom,
da živimo s Tobom na zemlji i u vječnosti.
Povjerio si nam predivnu domovinu Hrvatsku
da u njoj budemo Tvoji suradnici u djelu spasenja
u nesebičnoj brizi za ljude i za obilje prirodnih ljepota.

U svome Sinu Isusu Kristu, našemu Gospodinu,
objavio si nam milosrdnu ljubav i darovao Evanđelje života,
da bismo prepoznali Tvoje lice u sebi i u bližnjima.
Po njemu, svojim Duhom, trajno ostaješ s nama,
i daješ nam svjetlo i snagu da vršimo Tvoju volju,
u svemu tražeći najprije Tvoje kraljevstvo.

Zahvalni za očitovanje dobrote i milosti
kojima si tijekom povijesti pratio hrvatski narod
upućujemo Ti molbe suočeni s potrebama naše Domovine.
Ti vidiš naše strepnje, tjeskobe i čežnje.
Ne napusti nas i ne uskrati nam svoja nadahnuća,
da ne odustanemo od zalaganja za slobodu i istinu.

Nama, vjernicima svojim, budi bliz u građenju saveza u dobru,
u osjetljivosti za siromašne, obespravljene i odbačene.
Udijeli nam mudrost za iskrenost suočenja s prošlošću,
u kojemu smo pozvani pročistiti spomen, otkloniti neistine,
poštovati sve žrtve i, po primjeru svetosti naših mučenika,
sebe ugrađivati u snagu evanđeoske ljubavi koja obnavlja život.

Pogledaj nas, Gospodine! Pred Tobom smo, kao narod
posebno privržen Blaženoj Djevici Mariji,
često okupljeni oko Nje, znajući da majčinski nad nama bdije.
Hrvatsku povjeravamo Tebi i Presvetoj Bogorodici Mariji, Kraljici Hrvata.
Ne dopusti da se udaljimo od svoga doma i Domovine;
pomozi nam da ne gubimo nadu,
da ne prezremo otajstvo života i dar obitelji.

Ti vidiš naša dobra djela, kao i naše slabosti i grijehe.
Ponizno Te molimo za milost kajanja i obraćenje,
za povratak k Tebi i za čuvanje čistoće srca
u kojemu se prepoznaje glas savjesti i glas Tvoga poziva.

Povjeravamo ti: naše obitelji, roditelje i djecu,
djevojke i mladiće, djedove i bake,
svećenike, redovnike i redovnice, navjestitelje i širitelje Evanđelja;
sve ljude dobre volje i svekolike građane naše Domovine;
povjeravamo Ti: odgojitelje i učitelje, znanstvenike i umjetnike,
sve koji se brinu za zdravlje ljudi, koji ublažavaju boli i umanjuju samoću;
povjeravamo Ti: predstavnike građanskih vlasti,
donositelje zakona, promicatelje pravednosti i čuvare mira.

Po zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti,
učvršćuj našu vjernost, obnavljaj nam nadu,
da bismo promicali kršćanske vrijednosti i civilizaciju ljubavi.
Dobri Bože, čuvaj nas, čuvaj našu braću i sestre širom svijeta,
čuvaj dragu nam domovinu Hrvatsku!

Amen.

M.S./Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Uspomeni Viktora Vide* – pjesnika, slavi Domagoja Vide – nogometaša

Objavljeno

- datum

Pjesma na spomen Viktora Vide, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika u emigraciji i u slavu Domagoja Vide, nogometaša koji je skupa s hrvatskom nogometnom momčadi, globalno proslavio hrvatsko ime.

U Argentini zemlji srebra morao sam tražiti dom.                                                                                          

Državu, pa i nacionalnu, možeš zamijeniti državom, bilo kojom.  

Dom je samo jedan i jedinstven, on je domovina, 

Kuća u kojoj smo se rodili, dom u kome smo se odgojili.,

Društvo u kome smo se socijalizirali,

Kultura u kojoj smo se nacionalno identificirali.

Domovina je počelo, jezik, kultura, kuća bitka, smisao života.

Argentina je velika zemlja, kultura; narod gostoljubiv, čuvstven, topao,

Ako u njoj tražiš i dom, sva je presvučena ledom poput Patagonije.

Dom je samo jedan, zavičaj samo jedan, domovina samo jedna.

Dom u tuđoj zemlji nije moguće naći, tamo te čeka samo – smrt!

                                                                                              Blaženko Strižić/Croative.net

 

*Viktor Vida, hrvatski pjesnik; Kotor, 2. listopada 1913. – Buenos Aires, 25. rujna 1960., hrvatski književnik.

Diplomirao je u Zagrebu povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. radi u Rimu kao član uredništva Agenzia Giornalistica Italo-Croata, a početkom 1948. seli u Argentinu. Prve pjesme objavio je u nikšićkoj Slobodnoj misli, a potom nastavlja objavljivati u zagrebačkom Savremeniku te u Hrvatskoj reviji što su je u Buenos Airesu pokrenuli Vinko Nikolić i Antun Bonifačić. Pjesme su mu u tradiciji A.G. Matoša i Tina Ujevića, s intimističkim ugođajem. 

Smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih pjesnika u emigraciji. (Wikipedia)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno