Connect with us

Kornelija Pejčinović

Prof. Kornelija Pejčinović: PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA SUDIONICIMA DOMOVINSKOG RATA 1991.–1995.

Objavljeno

- datum

Žele pokazati da Hrvati doista moraju imati prinudnu upravu ili imaju nestati s lica zemlje!

“”Da je predsjednik dr. Franjo Tuđman danas živ 
bio bi optužen za ratni zločin na 
Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.”

Pismo hrvatskim braniteljima koji sam napisala uoči proslave godišnjice Bljeska 2001. surađujući s pukovnikom hrvatske vojske na ujedinjenju hrvatskih branitelja aktualan je i danas. Nakon pobjede SDP-a, Ivice Račana i Stjepana Mesića 2000. godine počela je strašna hajka na hrvatske branitelje.

Pojavili su se i crveni eskadroni koji su napadali branitelje. Jedan takav je naletio u kafić u Zaprešiću u kojem je bio i pukovnik Marinko Antunović, izvanredan čovjek, pun života i energije. Prošao je sva hrvatska bojišta i dočekao da njega i društvo napadne jedna takva izazivačka banda. Došlo je do bitke kao na divljem zapadu u kojoj su napadači izvukli deblji kraj i bili kao vreće izbačeni van. To je priča koju sam je čula. Kratko vrijeme nakon tog događaja pukovnik Marinko Antunović je nađen mrtav kraj nebodera u kojem je stanovao na zagrebačkoj Knežiji… Rečeno je da je izvršio samoubojstvo. Nije bio depresivni tip samoubojice i nevjerojatno je da bi došao pred neboder u kojem je stanovao i pucao u sebe. Nikada više nisam ništa čula o njemu.

Prilažem tekst koji sam tada napisala a koji sam našla sačuvan na internetu nakon 16 godina.
PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA
SUDIONICIMA DOMOVINSKOG RATA 1991 – 1995

Poštovani i dragi hrvatski branitelji,

      Danas sam, 29 travnja 2001., prolazeći ulicom zamijetila kod prodavača novina Jutarnji list sa velikom slikom pokojnog predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u paradnoj uniformi na naslovnoj strani.
      To je vjerojatno bio snimak koji je bio načinjen na tribini na Jarunu za vrijeme pobjedničke parade nakon Oluje 1995 godine. Svi smo tada bili ponosni kako na naše pobjede tako i na naše prekrasne ponosne ratnike koji su ih izborili i koji su marširali u savršenom redu pobjednički, uzdignuta ćela.
      Svi smo tada ili ponosni na vrhovnog zapovjednika koji je uspio stvoriti od svoga naroda pobjednički narod, od svoje vojske pobjedničku vojsku, stvoriti i obraniti državu i nadmudriti svjetske diplomatske lisce u krvavoj igri skrivača u kojoj se lako moglo dogoditi da nas nestane.
      Ispod te slike u Jutarnjem listu pisalo je:
Da je predsjednik dr Franjo Tuđman danas živ bio bi optužen za ratni zločin na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. To je izjava haaske tužiteljice Carle del Ponte.
      U konačnici ova optužba znači da, ako je nas vrhovni komandant optužen za ratni zločin, da ste svi vi branitelji pod njegovom komandom sudjelovali u zločinu, u zločinačkom ratu, da je naša država nastala u takvom ratu i takvom borbom zločinačka država, da nam je vojska zločinačka i da ste svi vi zločinci. Jeste li svjesni kamo ovo smjera?
      Obuzela me je srdžba i tuga istovremeno nad mojim narodom, nad našim braniteljima koji su se nakon pobjedničkog uzleta doveli do toga da tjeskobno čekaju koji će od njih biti pozvan u Haag, biti u Hrvatskoj optužen za pljačku, kriminal, ubojstvo ili oblaćen i ponižen na bezbroj načina u kojima su vrlo vješti sadašnji upravljači države kojim su oni predali svoju pobjedu na čerečenje.
      Ono što je posebno perverzno u svemu tome je, da se mnogi raduju kada se nekome nešto prišije, kada se poznatog branitelja ili generala optuži, dodajući još koju pikanteriju na priču, u želji da se Hrvate očisti od kukolja i da se od Hrvata napravi svece. I tako nas trijebe novinari udbaši i haaški istražitelji tražeći zločince među nama. Trijebe nas do posljednjeg.
      Ovim postupkom oni žele pokazati da su zapravo svi Hrvati u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a tako i njihovi branitelji sitni lopovi, kokošari, i kriminalci, mafijaši, ubojice i zločinci, i da u usporedbi, s Amerikancima, Talijanima, Francuzima, Englezima i Nijemcima na primjer, kod kojih navodno takve pojave ne postoje, ili su izuzetak, Hrvati doista moraju imati prinudnu upravu ili nestati s lica zemlje.
      Kada se i posljednjeg hrvatskog nacionalista, kako ljude koji ljube svoju domovinu posprdno nazivaju naprednjaci, ljevičari, globalisti, dovede na suđenje i zadovolji svjetska i hrvatska žeđ za pravdom, valjda će i hrvatska strast za čistunstvom biti zadovoljena, a “čisti i pošteni istinoljupci” će ostati oni koji su od 1945 do 1990 sustavno i nekažnjeno pljačkali do propasti hrvatsku zemlju, nekažnjeno i bez suđenja ubijali i proganjali i raseljavali hrvatsko stanovništvo, neograničeno raspolagali svim dobrima i doveli do atrofije i birokratizacije institucije sistema koje više nisu mogle služiti životu, i koji danas voljom hrvatskog naroda i naših branitelja ponovo upravljaju zemljom i svima nama na isti nepromijenjen način.
      Zbog nesposobnosti u privređivanju s jedne strane i zbog stalne partijske pljačke s druge strane, propao je komunizam, tj. komunistička država je odumrla i čitav se komunistički sistem raspao od SSSR-a do Albanije, ostavljajući iza sebe bijedu, propalu ekonomiju, zastarjelu tehnologiju i nezaposlenost. U svim tim zemljama su komunisti sišli jednom zauvijek s vlasti, u najvećem broju tih zemalja je njihova organizacija proglašena zločinačkom i jednom zauvijek zabranjena lustracijskim zakonom. Jedino su Hrvati pozvali svoje djelate da ih spašavaju i dali im povjerenje da ih se optužuje, da ih se blati, da im se sudi, da ih izručuju u Haag, da ih otpuštaju s posla i da ih i poslije smrti proganjaju i napadaju, kada se mrtvi više ne mogu braniti.
      Jeste li i vi hrvatski branitelji krivi za to, ili ćete i vi odgovoriti kao papige: Nismo krivi mi kriv je HDZ?
      Podsjetimo li se na našu pobjedu, na marš pobjedničke vojske i njenog zapovjednika odmah će nam biti jasno da je pobjeda u ratu i stvaranje države bilo moguće samo zato što je u ratu bio jedan zapovjednik, jedna želja , jedan cilj, jedna domovina i jedan narod, i na koncu zato što je rat bio obrambeni, pravedan i na vlastitom teritoriju, a ne na tuđem.
      Nasuprot tomu postavimo sljedeća pitanja:

      Koliko ima udruga branitelja Domovinskog rata danas? Koliko je čelnika tih udruga? Kakvi su im ciljevi i kakav im je učinak?

Koliko ima udruga Veterana Drugog svjetskog rata – partizana? Koliko čelnika imaju? Koji su im ciljevi i kakav im je učinak?

      Ako pokušate dati iskreno i pošteno odgovor na svako od ovih pitanja bit će vam jasno zašto ste i vi i čitav hrvatski narod došli u situaciju da vama vlada haaški Tribunal, da general JNA Martin Špegelj prepravlja povijest i da vas se svakim danom, oni koji žele hrvatski narod staviti pod protektorat, sve manje boje. I nemojte zaboraviti da su Prva i Četvrta gardijska brigada gotovo do posljednjeg čovjeka dale svoj glas 3 siječnja 2000. onima koji rastaču danas hrvatsku pobjedničku vojsku za tuđe interese.

      Poštovani i dragi branitelji,

      Ako ne želite da nestane vas i nas, udružite se!

      Brojeći sve vaše udruge čovjek postaje malodušan i prestrašeno se pita koliko ti ljudi imaju domovina ako se svaka udruga borila za svoju. Jesu li vaše osobne ambicije iznad domovine i naroda, a ako jesu, u slučaju da domovine nestane koji će biti smisao vaših udruga i hoćete li u tom slučaju imati mjesta na zemlji.
      Prenite se ljudi! Ostavite osobno i mislite na opće! U suprotnom nestat će vas, nestat će nas.
      Udružite se poput antifašističkih boraca! U prvo vrijeme napravite savez udruga domovinskog rata i izaberite koordinaciju, upravno vijeće, a zatim demokratskim putem napravite izbore i izaberite za određeno vremensko rasdoblje jednog predsjednika svih.
      Tek u takvom savezu ćete postati slijednici one jedinstvene vojske koja je pobijedila u domovinskom ratu. Tek tada ćete nalikovati onim ponosnim ratnicima koji su branili svoju jednu jedinu domovinu Hrvatsku. Tek tada ćete biti ozbiljan faktor u rješavanju problema naše države i svoga statusa, ali ćete tek tada biti priznati i od Svjetskog saveza veteranskih organizacija. Ovakvi kakvi ste sada za njih ste vjerojatno ilegalci, a bilo bi vrlo važno da preko tog saveza napadnete haaški Tribunal. Ne shvatite li ovaj apel ozbiljno iscrpit ćete se s vremenom u pojedinačnim akcijama i pitanje je kako ćete preživjeti.
      Udružite ljudstvo, sredstva, svoju srčanost i pamet! Kako ste nesebični bili 1991 budite i sada. Hrvatski narod i hrvatski branitelji koji su s krunicama i srcem obranili Hrvatsku moraju se obraniti i odvratiti od sebičnosti i taštine.
      U nadi da će ovo moje pismo povjereno Marinku Antunoviću pobuditi ono najplemenitije u vama i da će pasti na plodno tlo srdačno vas pozdravljam i želim vidjeti da u mojim braniteljima i mom narodu raste ljubav i jedinstvo u inat onima koji siju mržnju i razdor.

BOG I HRVATI I HRVATSKI BRANITELJI!

U Zagrebu, uoči godišnjice Bljeska, 29. travnja 2001.
Prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Komentari

Kornelija Pejčinović

VELIKA IZDAJA: EURO JE RAZORIO EKONOMIJE JUŽNIH EUROPSKIH DRŽAVA

Objavljeno

- datum

Smije li Hrvatska uopće razmišljati o uvođenju zajedničke europske monete eura kada je cijela Europska Unija u krizi i kada nadolaze još veće krize poglavito one koja se tiče dolara kao fiat – monete – monete na vjeru, iza koje ne stoji zlatna podloga i skorog uvođenja zlatne podloge kao jedinog zdravog platežnog sredstva koje je već nastupilo uvođenjem kineskog juana i uskoro rublje. Napuštanje sustava iz Bretton Wooda koji je dolaru osiguravao protuvrijednost u zlatu i uvođenje petrodolara 1970 koji se temelji na vjeri a ne na zlatnoj podlozi doveo je cijeli svijet u kolonijalni odnos spram dolara.

Papirnatim dolarom koji se tiska u neograničenim količinama a njegovo korištenje osiguravaju svjetske institucije pod kontrolom SAD-a: Svjetska banka, MMF, SWIFT te američka vojna sila koja disciplinira invazijom i bombama neposlušne, omogućuje SAD da se beskrajno zadužuje i svoj dug digne do 21 trilijuna dolara prenoseći dužničke obveze na cijeli svijet. Tako je cijeli svijet talac dolara koji nema stvarnu vrijednost i omogućava SAD-u da plijeni cijeli svijet. I euro je također dogovorena fiat platežna jedinica kojoj se vrijednost izračunava prema vrijednosti dolara. U trenutku kada nastupa novo vrijeme i računa se da bi do 2025 zlato trebalo biti temelj novcu Hrvatska kojoj su Rohatinski i Crkvenac rasprodali rezervno zlato u bescjenje gola ulijeće u novu avanturu uvođenja eura – u novu krizu gubljenja nacionalnog suvereniteta – kojem najveći broj neovisnih stručnjaka predviđa neslavni kraj.
Bila sam svjedokom života u Italiji nakon uvođenja eura. Vidjela sam beskrajne zatvorene tvornice nekada industrijski vodećoj Italiji. Slušala sam tragične ispovjesti ljudi na talijanskoj radio Mariji.  Ljudi koji su cijeloga života radili pošteno za svoju mirovinu dovedeni su pretvorbom lire u euro kao zadnji siromasi koji se hrane u karitasovoj kuhinji. Zamislite mirovinu od 2400 kuna koja je čak velika u našim uvjetima pretvorenu u približnih 300 eura. Zamislite šok kad takav pojedinac ali i ostali prime račune za starinu i ostale pristojbe koje će se plaćati u eurima i koji će prelaziti 500, 600 i više eura mjesečno! Veliki dio srednje klase, ako je još što od nje ostalo, završit će na kontejnerima a o demografskoj obnovi, pronatalitetnoj politici i zaustavljanju iseljavanja zaboravite sve.

Iz donjih tekstova ćete moći razlučiti kako je naš uvoznički sektor uništio državu i kako će je još uspješnjije dokusuriti uvođenjem eura. Donji tekst ima istinit i zloslutni naslov: VELIKA IZDAJA ….. VLADAJUĆIH KLASA.
CILJ EUROPSKE UNIJE JE KONTROLIRATI I OPLJAČKATI SVE DRŽAVE ČLANICE -REPUBLIKE =SFRJ. DA SMO 1991 IMALI EURO SIGURNO SE NE BISMO MOGLI NAORUŽATI I OBRANITI.
NA TEMELJU KAKVIH ISTRAŽIVANJA I SIMULIRANIH PROGRAMA VLADA ANDREJA PLENKOVIĆA DONOSI TAKVU ODLUKU? ON VJEROJATNO POSLUŠNO PROVODI DIREKTIVU BRUSSELS-A KAO ŠTO JE PROVEO I ISTAMBULSKU DEKLARACIJU. TO JE DEFINITIVNO ODRICANJE OD SUVERENITETA KOJEG SMO SE VEĆ ODREKLI PRISTANKOM NA ZAJEDNIČKU EUROPSKU VOJSKU KOJA ĆE IMATI MANDAT GUŠITI SVE REFERENDUMSKE INICIJATIVE I ODLIKE U ZEMLJAMA ČLANICAMA. KOME JE TO DOSTA ŽUĐENE KUNE? AKO OVO PROĐE BEZ REFERENDUMA HRVATSKA ĆE POSTATI PROSJAČKA ZEMLJA. JUTROS, 7. 06. U RADIO EMISIJI: UJUTRO PRVI ČULA SAM DA SE U DEMOGRAFSKOM KOLAPSU RAČUNA S IMIGRANTIMA KOJI SE MOGU INTEGRIRATI A TEK NAKON TOGA S POPUNJENJEM IZGUBLJENOG STANOVNIŠTVA S HRVATIMA IZ DIJASPORE SVIH GENERACIJA KOJI SU SE SPREMNI VRATITI. VJEROJATNO SE ZBOG TOGA SE IZBACUJE IZ ŠKOSKIH PROGRAMA NARODNA KNJIŽEVNOST, MARULIĆ I MAŽURANIĆ I SVE ŠTO JE HRVATSKO DA BI INTEGRACIJA STRANACA BILA POTPUNIJA.

Uvod potpisuje prof. Kornelija Pejčinović

NAVODIM EKSPERTNO MIŠLJENJE U DONJEM TEKSTU A IMAM IH U REZERVI JOŠ NIZ.

Dr. Charles H. Smith:
BUDITE OPREZNI U „POPRAVLJANJU“ STRUKTURALNOG SUSTAVA OSUĐENOG NA PROPAST.

VELIKA IZDAJA: ZAŠTO JE EURO RAZORIO EKONOMIJE JUŽNIH EUROPSKIH DRŽAVA UZ PRISTANAK I SAMOZADOVOLJSTVO NJIHOVIH VLADJUĆIH KLASA

Velika prednost koju daje zajednička moneta južnoeuropskim gospodarstvima a često je ističu oni koji podržavaju euro je stabilnost ove monete. Vrlo se često previđa nepovoljan utjecaj eura i opće utvrđene stope vrijednosti od novca od uvođenja eura. Gospodarstva Italije i Francuske su se pretvorila od čisto izvozničkih u čisto uvoznička a gospodarstva Španjolske, Portugala i Grčke su uvećale svoje trgovački deficit.

Na drugoj strani se lako može vidjeti da je ogromni višak koji danas proizvodi Njemačka i često ga navode mnogi uključujući i Europsku komisiju predstavlja prijetnju europskoj integraciji i direktna je posljedica zajedničke monete  – eura.

TRGOVAČKA BILANCA U MILIJARDAMA US DOLARA

Izravno brojčano između 1999 godine i 2007 kao godine financijske krise:

–        Njemački se višak učestvoročio;

–        Francuska i Italija su od približnog viška od 25 milijardi eura došle do deficita koji je nešto veći nego u ranije i nešto manji od prethonog viška.

–        Španjolski trgovački deficit je porastao pet puta (5×).

–        Deficit Portugala i Grčke se udvostručio.

ŠTO SE STVARNO DOGODILO?

Euro je valuta utemeljena na izračunatom prosjeku nacionalnih valuta. Njegovim uvođenjem južna Europa je vidjela da se njezina kupovna moć uvećava zahvaljujući većoj vrijednosti od nacionalne valute. Iluzija kupovne moći omogućila je južnoj Europi da uvozi više ali i da smanji vrijednost svojih roba. Otuda dok su njihova gospodarstva rasla uvoz je rastao znatno brže nego izvoz.

S druge strane cijena njemačkih roba je padala u usporedbi s DM – njemačkom markom – čineći je konkurentnijom i podstičući njemački trgovački višak.

Od 2007 – od vremena financijske krize sustavna politika štednje smanjila je kupovnu moć država južne Europe dovodeći do smanjenog uvoza radi smanjenja deficia a nije došlo do povećanog izvoza.

TKO JE STVARNO IMAO KORISTI OD EURA?

Ekonomski oporavaka se ne može dogoditi u zemljama s izuzetno visokom stopom nezaposlenosti kao što su zemlje južne Europe tako da je zakonska opravdanost i popularnost europske integracije izgubila svoju privlačnost. Malo znači to da je u 2015 Španjolska imala 3.5 GDP – brutto domaćeg proizvoda jer je njen prosjek u proteklom desetljeću bio blizu nule. Jednako tako je u Italiji, Francuskoj i Portugalu.

Vrijeme je da vladajuća klasa koja je najveći pristalica europskih integracija shvati da spašavanjem eura znači njegovo ukidanje. Ili u najmanju ruku učiniti tako da odražava snagu i kupovnu moć različitih država.

Prijedlog bi bio da Njemačka, Austrija i Nizozemska, te moguće Flandrija zadrže euro dok Francuska, Španjolska, Portugal i Valonija trebaju uvesti Latinski Euro koji bi u trenutku uvođenja uživao jednakost s tekućim eurom i onda gubio 15-20% od svoje vrijednosti potpomažući tako oporavak Juga.

Kao napola zajednička valuta koja nije potpuno vraćanje na nacionalnu valutu mogla bi spasiti eruopski projekt izlazeći na pol puta očekivanja vladajućih klasa koje se protive vraćanju na nacionalne valute.

Ništa ne bi spriječilo Latin-Euro da bude pod vlašću ECB-a – Europske središnje banke – čuvajući tako stupanj političkog ujedinjenja.

A što se tiče Grčke i njenog gospodarstva ono je preslabo čak i za Latin – Euro i trebalo bi se vratiti na još slabiju valutu.

ZAKLJUČAK

Opiranje i raskol u pitanju vraćanju na nacionalne valute dolazi najviše iz ideoloških razloga stranaka za i protiv europske integracije. Opirući se priznanju da je euro gospodarstvima južne Europe učinio veliku štetu dovest će do kraja Europske Unije. Daljnja politička integracija ne riješava problem nego ga jednostavno ignorira gradeći europsku kuću na slabim temeljima što će dovesti do neizbježne propasti.

Dok je razumljivo da generacija političara i intelektualaca koju su radili na euru i daljnjoj ekonomskoj integraciji emocionalno vezana za „svoj životni projekt“ i teško može priznati da nije djelotvoran onako kako se očekivalo oni će morati izabrati između ideološkog, osobnog stava i intelektualnog poštenja. Birajući ideološki pristup mogu razoriti Europsku Uniju, birajući poštenje mogu je spasiti.

References:

1.

Why Germany’s trade surplus is bad for the eurozone Source Centre for European reform
2.

Germany’s record trade surplus is a bigger threat to euro than Greece Source The Telegraph  2015-05-05
3.

German trade surplus could threaten eurozone recovery, says EC Source The Telegraph 2013-11-13

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kornelija Pejčinović

KAKVE ODLIKE I SPOSOBNOSTI MORA IMATI KANDIDAT KOJI SMJERA ZAUZETI MJESTO PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE?

Objavljeno

- datum

MOŽE LI PREDSJEDNIK VLADE ANDREJ PLENKOVIĆ ZADOVOLJITI TE „VISOKE KRITERIJE“ NAKON ZAVRŠETKA MADNATA U HRVATSKOJ? – pita se komentatorica i prevoditeljica ovog članka.

EUROPSKI PREDSJEDNIK KOMISIJE TUSK JE PREVARIO POLJSKU

Sadašnji predsjednik EU komisije ima veliki ugled u krugovima Europske unije ali ne i u Poljskoj. On je morao pobjeći iz svoje domovine u  Brussels i to potpuno kompromitiran. Sveukupno se može reći da je njegova vlada u Poljskoj bila katastrofa: masovna emigracija mladih Poljaka koja će se odraziti na buduće umirovljenike, korupcija i skandali, afera Amber Gold,  nepotizam koji je dosegao perverziju u stranci Građanska platforma, te vrlo brojni propusti u projektu koji se tiču Nord Stream –  Sjevernog toka – ruskog naftovoda.

Nezaposleni mladi mogu zapaliti baklju revolucije. Zato ako želite sebi osigurati mjesto u politici snizite plaće i otvorite granice. Nezaposleni mladi spremni na raskidanje veza emigriraju a samo oni koji su manje motivirani da izađu na ulice ostaju.

2005 je Donald Tusk na taj način upravljao svojim narodom. Izručio je Poljsku u naručje Europske unije. Otada je značajno opao broj stanovnika zahvaljujući emigraciji mladih Poljaka.

Nigel Farage: “Vaša država je izgubila 2 milijuna mladih ljudi otkad ste u EU, ALI VAMA JE PLAĆA SKOČILA s 60 000 € na godinu na 300 000! Pogodili ste pravi jackpot!

Nigel Farage je na svoj način komentirao ovo okrećući se prema Tusku u Europskom parlamentu: “Vi raspravljate o emigraciji a neprekidno ste obečavali poljskim glasačima da će se mladi Poljaci vratiti u Poljsku dok je istovremeno g. Cameron obećavao Britancima da će nam doći Poljaci. Onda izgleda da ste obadvojica bili u krivu. Vaša država je izgubila 2 milijuna mladih ljudi otkad ste pristupili Europskoj Uniji, a razlog je očit: Novac, zar ne? I Vi sami ste dokaz tomu. I Vi ste sada novi poljski emigrant. Od plaće 60 000 eura na godinu sada imate 300 000 eura godišnje. Vi ste pogodili pravi EU jackpot!“

Što je to potaklo Tuska osim novca da krene u Brussels i prekine političku karijeru u Poljskoj?

KREATIVNE RAČUNOVOĐE IMAJU LJEPLJIVE PRSTE

Donald Tusk je bio predsjednik Građanske platforme – kvazi liberalne stranke koja je doista podjednako  lojalna ljevičarima u Brusselsu, tehnokratima i poljskim komunistima kao što je nekada bila pollitičarima u Moskvi. Poljski dug je za vrijeme vladavine Građanske platforme narastao sa 45% Bruto Nacionalnog Prihoda u 2008 na 57% u 2013. Ako pobliže razmotrite kreativne računovođe Poljskog Statističkog Ureda otkrit ćete skrivenu zaduženost u obvezama prema umirovljenicima koje nisu uračunate u dug. Da su uračunate zaduženost bi skočila na 200% Bruto Nacionalnog Prihoda.

Ako pobliže pogledate ove podatke vidjet ćete da je nacionalni dug naglo pao u 2014 g. Je li to uspjeh Građanske platforme? Ni najmanje. To je prije krađa iz džepa poljskih građana koji je Tusk nemilosrdno praznio zajedno sa svojim ministrima da ne bi prešao dopuštene EU granice deficita.

1999 je poljski mirovinski sustav bio potpuno reformiran jer je bio ostatak komunizma i nije motivirao ljude od 55 godina naviše da zarađuju za život do 65.  Za njih je bilo povoljnije da idu u raniju mirovinu. S obzirom na smanjenu stopu nataliteta i plodnosti kao i deficita u mirovinskom sustavu vlada je odlučila preći s isplate javnog /državnog/ starosnog osiguranja na djelomične privatne mirovine.

Uvedena su tri „stupa“ mirovinskog sustava. Otada su se obvezne doprinose za prvi stup morali uplaćivati u središnju osiguravajuću instituciju svi stalno zaposleni. Doprinose za drugi stup su trebali uplaćivati samo stalno zaposleni /na neodređeno vrijeme/ što je trebalo smanjiti sivu ekonomiju i službeno povećati broj zaposlenih. Drugi stup su činili privatni mirovinski fondovi koji su mogli investirati u dionice državnih tvrtki. To je trebalo osigurati da mirovine iz drugog stupa neće biti niske kao one iz prvog stupa. 2013 privatni mirovinski fondovi Poljske su se povisili na preko 300 milijardi zlota. Kako je Poljska bila u opasnosti da pređe limit od 60% budžetskog deficita koji je propisala EU Donald Tusk je odlučio zahvatiti u narodnu ušteđevinu i u 2014 je nacionalizirao 51% depozita drugog stupa. Tako je budžetska rupa kratkotrajno pokrpana a Poljaci su oštećeni za 150 milijardi eura svojih ušteđevina. Međutim prema demografskom razvoju Poljske vidi se da ovako izmanipulirani mirovinski sustav nema budućnosti. U budućnosti će biti premalo ljudi koji će raditi i biti u mogućnosti uplaćivati mirovinske doprinose.

Tusk nije bio tako dalekovidan. On je uvijek bio više zainteresiran za svoju karijeru nego za ono što će se dogoditi njegovom narodu kao posljedica njegovih odluka.

POLJSKI KAPETAN SCHETTINO

(Talijanski kapetan broda Schettino je 2013 pobjegao s broda koji je tonuo s brojnim putnicima od kojih su se malobrojni spasili.)

Dok je Tusk bio premijer skandali su nicali kao gljive. Pravosudne i zakonske afere u koje su bili upleteni Tuskov ministar sporta i unutarnjih poslova, skandali s poljskim brodogradilištima u Szeczecinu i Gdyni i mnogim velikim poduzećima u državnom vlasništvu koje je Tuskov ministar za državno vlasništvo  Aleksander Grad prodao stranom investitoru za sitnicu. Zatim mnogi korupcijski skandali u koje je bila upletena Građanska platforma ne samo u Waršavi nego i u mnogim regijama Poljske.

A što s mladim ljudima? Zar oni nisu izašli na ulice protestirati protiv vlade? Ovaj put nisu. Kad je Tusk bio na vrhuncu drskosti i htio se pridružiti kontraverznom ACTA sporazumu u kojem su mladi ljudi vidjeli ograničenja slobode na internetu val protesta je zahvatio zemlju. Oko deset tisuća  ljudi je sudjelovalo u protestu. Mnogi su bili ranjeni. Kapetan Tusk je, međutim, ostao uporan i potpisao je ugovor.  Usmjerio se prema opasnoj hridi sljedeće afere. Ovaj se put pokazao previše čvrst čak s obzirom na samog sebe i za posadu svoga broda, tj. na vjerne iz Građanske platforme. U pitanju je Amber Gold, tajnovita banka u sjeni u kojoj su Poljaci izgubili 140 milijuna zlota. Amber Gold, kompanija za financijske usluge u Gdansku, Tuskovom zavičaju, je 2009 navodno investirala u zlato i OLT avionsku kompaniju. Ustvari je to bila piramidska shema tako da je uskoro postala nesolventna. Tusk nije htio spasiti milijune svojih sugrađana iako su mu pouzdani autoriteti govorili da je kompanija veoma sumnjiva. Zašto? Odgovor je sasvim jasan: U OLT firmi je bio zaposlen Tuskov sin Michal kao konsultant.

POŽELJNA OBITELJ

Za vrijeme vladavine Tuska i njegove Građanske platforme nezaposlenost među mladima je porasla dramatično do 28.2% u prvoj četvrti 2013. U to vrijeme je bilo veoma teško mladoj osobi naći stalno zaposlenje ako nije bio član ili dobar prijatelj nekoga iz Građanske platforme. Nepotizam je zahvatio sve slojeve Tuskovih ministarstava, direktora, do kompanija s udjelom države, lokalnih službi i autoriteta koje su vodili članovi Građanske platforme. Poznati poljski magazin je objavio „listu srama“ koju su činila 428 akrivista Građanske platforme čije su članovi obitelji i poznanici držali položaje u javnim institucijama i državnim agencijama.  U vrijeme od 2007 do 2012 ovi su ljudi zaradili više od 200 milijuna zlota što je u poljskim uvjetima bilo godišnje 100 000 po osobi. Plaće nisu bile isplaćivane za realni rad. Mnogi od ovih ljudi nisu uopće bili sposobni raditi na poslovima na tako visokim položajima.

NORTH STREAM – SJEVERNI TOK – VELIKA IZDAJA

Sam Tusk je bio lijen i nepouzdan naročito u pitanju vanjske politike koja je od ogromne važnosti za Poljsku. Ono što se može smatrati najvećom izdajom je prepuštanje Sjevernog toka Njemačkoj.

Izgradnja plinovoda po dnu Baltičkog mora za snadbjevanje Njemačke, Francuske i Nizozemske direktno iz Rusije po cijeni od 7.4 milijarde eura vodio je bivši oficir STASI-a Mattias Warnig. Nije čudo: napad na Poljsku su pripremale obavještajne službe. Dogodilo se produženje tradicije iz Locarna – sporazuma Ribbentrop – Molotov – koji je postignut između europskih sila na štetu Poljske a da nitko Poljsku nije pitao za mišljenje.

Za vrijeme gradnje Sjevernog toka Europa je često bila izložena prekidima u dopremi plina iz Rusije zbog, na pr., jer Bjelorusija nije platila isporuku Gazpromu pa se zatvarala pipa.

Od kraja 2011 do otvaranja Sjevernog toka istočna Europa više nije bila od velike političke i gospodarske važnosti za zapadnu Europu. Čak kad bi Rusija i htjela okupirati Bjelorusiju i Ukrajinu i kazniti Poljsku obustavom dopreme plina zapadna Europa bi imala neprekinutu dopremu plina iz Sjevernog toka. Konstrukcija ovog plinovoda je marginalizirala glavne poljske luke Szczecin i Seinoujscie jer je plinovod položen na dubini od 17.5 metara što znači da jedino brodovi s maksimalnim gazom od 13.5 metara mogu koristiti gornje luke.

Rostock je bio spašen i Njemačka i Francuska i druge države su bile u mogućnosti da ugovore niže cijene plina od Poljske. Tusk se uopće nije potrudio oko toga.  Ne samo on. Sjeverni tok je primjer korupcije među političarima zapadne Europe. /Bivši njemački kancelar/ Schroeder, koji je potpisao ugovor za gradnju plinovoda učinio je to malo  prije izbora znajući da će SPD biti gubitnik. Znajući to on je postao šef Izvršnog odbora Gazproma. Paavo Lipponen, bivši premijer Finske, koji je podupirao Sjeverni tok  u svojoj zemlji do najvišeg stupnja je također ušao u kompaniju. A Donaldu Tusku su čestitali sa zahvalnošću postavljajući ga za predsjednika Vijeća Europske unije. On je bio više nego voljan prihvatiti ovu dužnost jer je morao napustiti Poljsku – mali brod koji tone –  i ukrcati se na veći – Titanik.

Autor: Gefira-Global Analysis from European Perspective…

S engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kornelija Pejčinović

Od Europe ovisi hoće li ili neće umrijeti Zemlja u nuklearnom Armagedonu

Objavljeno

- datum

 ŠTO UČINITI? WASHINGTON ULIJEĆE S LAKOĆOM U RAT     Od Europe ovisi hoće li ili neće umrijeti Zemlja u nuklearnom Armagedonu.

Europske vlade ne shvaćaju svoju moć i kako mogu spasiti svijet od agresije Washingtona jer su se zapadni Europljani nakon II svjetskog rata navikli biti Washingtonski vazali, a istočni Europljani su prihvatili vazalstvo Washingtonu nakon raspada Sovjetskog saveza. Vazalstvo se isplati samo ako se ne računaju troškovi.

Pristupajući NATO-u istočne i srednjeuropske države dopustile su Washingtonu  da osigura svoju vojnu prisutnost na granici Rusije da bi Rusija mogla biti prisiljena biti vazalna država. Unatoč strašne sudbine koje su doživjele dvije najbolje armije koje su ikada skupljene – velika Napoleonova armada i ona njemačkog Wehrmachta – Washington nije naučio dva pravila ratovanje, a to su: 1. Ne marširaj na Rusiju! 2. Ne marširaj na Rusiju!

Zbog europske podložnosti Washingtonu nije vjerojatno da će Washington naučiti ovu lekciju prije nego krene na Rusiju.

Washingtonski nasilni idiotizam je već započeo pučem u Ukrajini i napadom na sirijske vojne položaje. Kako sam već pisao u Washington eksalira krizu u Siriji.

Ono što može zaustaviti ovu eskalaciju prije nego eksplodira rat je odluka istočne i srednje Europe da obustavi svoje sudjelovanje u agresijama Washingtona.

58867016 – military dog tags and white rose bouquet on american flag

Za Europu nema koristi od bivanja članom NATO-a. Rusija ne prijeti Europljanima agresijom ali njima prijeti Washingtonska agresija protiv Rusije. Ako američki neokonzervativci i njihovi izraelski saveznici uspiju izazvati rat čitava Europa će biti razorena. I to zauvijek.

Što se događa s europskim političarima da preuzimaju ovaj rizik prema svojim narodima kojima upravljaju?

Europa je još uvijek mjesto ljepote koju su ljudi stvarali kroz vijekove – arhitektonske, umjetničke, intelektualne i muzeja koji ne smiju biti razoreni. Jednom oslobođena robovanja Washingtonu Europa bi se mogla vratiti svom stvaralačkom životu.

Što dobivaju Europljani zauzvrat za globu koju Washington nameće svojim vazalima?  Ne dobiva ništa osim prijetnje Armagedonom. Jedino šaka europskih „političkih vođa“ dobiva ogromnu financijsku potporu od Washingtona da provode njegove ilegalne programe.

Samo pogledajte Tony Blaira i njegovo ogromno bogatstvo. Potiče li to od naknade za njegov položaj britanskog premijera?

Europljani, uključujući i njihove vođe, imali bi veću dobrobit od veza s Rusijom i Kinom i projektom Svileni put. Svileni put povezuje Europu s Istokom u razvoju. Rusija ima nerazvijena područja puna prirodnih bogatstava – Sibir- koji je veći od Sjedinjenih Država. Stvarajući moć na obostranoj koristi Kina je već najveća svjetska ekonomija.

Kad bi Europa imala imalo razuma, kad bi imala pravo političko vodstvo rekla bi Washingtonu Zbogom.

Od kakve je vrijednosti za Europu Washingtonska hegemonija nad svijetom? Kako mogu Europljani, za razliku od šačice političara koji primaju vreće pune novaca, imati ikakve koristi od Washingtona? Ne može se utvrditi nikakva korist. Apologeti Washingtona kažu da se Europa boji dominacije Rusije. Kako to da se Europljani ne plaše dominacije Washingtona koja traje 73 godine, posebno dominacije koja vodi u vojni sudar s Rusijom?

Za razliku od Euroljana i Rusa Amerikanci nemaju iskustva sa žrtvama u ratu. Uzmimo samo I svjetski rat, bitku kod Verduna u kojoj je bilo više smrtnih žrtava nego što su Sjedinjene Države iskusile u svim ratovima počev od rata za neovisnost od Britanije.

I svjetski rat, bitka kod Verduna koja je zapčela prije ulaska Sjedinjenih Država u rat bila je najduža i najstrašnija bitka u ljudskoj povijesti. Procjena je da je bilo 741 231 žrtva, 377 231 s francuske strane i 337 000 s njemačke. To je otprilike 70 000 žrtava mjesečno. Najnovija istraživanja povečavaju broj žrtava na 976 000 za vrijeme bitke u usporedbi 1 250 000 žrtava na Verdunu tokom cijelog rata.

Za razliku od toga Sjedinjene Države su nakon ulaska u I svjetski rat imale 53 402 mrtva i 200 000 ranjenih.

Evo liste s mrtvima palim u ratu od Američke revolucije – Rata za neovisnosto o Britanije,  sve do Globalnog rata protiv terora, do kolovoza 2017:

Američka revolucija: 4 435
Rat 1812: 2260
Rat protiv američkih domorodaca ( 1817 – 1898 ) 1000
Meksički rat:  1773
Rat Sjever – Jug
Sjever: 104 414
Jug  :  74 524
Američko – španjolski rat:  385
II svjetski rat:  2 291 739
Korejski rat 33 739
Vijetnam. rat 47 434
Zaljevski rat         148

 

To čini oko 2. 561 629 mrtvih u bitci.

Dodajmo tomu smrti u globalnom ratu protiv terora u kolovozu 2017 : 6930 mrtvih to čini otprilike 568 559 mrtvih u bitkama svih ratova Sjedinjenih Država.

Vidite i OVDJE!

Drugim riječima, osim konfederalnih država i američkih domorodaca koji su od Unije pretrpjeli strašne zločine, Sjedinjene Države nemaju iskustvo rata. Washington. ulazi olako u rat. Idući rat će biti Armagedon i Washingtona više biti neće a niti nas ostalih

Smrtno stradali Amerikanci u I svjetskom ratu su bili malobrojni jer su Sjedinjene Države ušle u rat tek u zadnjih godini rata.  Isti je slučaj i s II svjetskim ratom. Japan je bio poražen gubitkom mornarice i avijacije i vatrenim bombardiranjem Tokya i drugih japanskih gradova s minimalnim američkim smrtima. Nuklearni napad na Hiroshimu i Nagasaki je bio bezrazložan i dogodio se u trenutku kad je Japan tražio predaju. Približno 200 000 japanskih civila je poginulo od nuklearnog napada a nijedan Amerikanac, osim mugućih ratnih zarobljenika koji su se zatekli u tim gradovima.

U Europi, jednako kao i u I svjetskom ratu i u II sv. ratu Sjedinjene Države nisu ušle u rat protiv Njemačke do zadnje godine kada je sovjetska Crvena armija razbila i pobjedila Wehrmacht. Invazija na Normandiju je jedva imala njemački otpor jer su njemačke snage bile na ruskom frontu.

U III svjetskom ratu Sjedinjene Države i Zapad će biti trenutno razoreni jer ništa ne stoji između Zapada i izvanrednih nuklearnih mogućnosti ruske strane. Kako se može očekivati, razaranje čitavog Zapadnog svijeta, bit će jednom zauvijek.

Zašto Europa omogućava ovaj scenario? Zar u Europi nije ostalo imalo čovječnosti i pameti? Je li Europa samo hrpa stoke koja čeka klaonicu zbog razornog djelovanja ludih američkih neokona? Imaju li eurpske političke vođe trunku razuma, trunku integriteta?

Ako nemaju, zlo za nas sve jer u Washingtonu nema ni čovječnosti ni pameti.

Europa mora preuzet vodstvo, posebno srednja Europa. Tu su narodi koje su Rusi oslobodili od nacizma i koji su u 21 stoljeću iskusili daleko veću agresiju zbog Washingtonske hegemonije nego od Moskve.

Ako Europa izmakne kontroli Washingtona, ima nade. Ako ne, mi smo svi mrtvi.

Dr. Paul Craig Roberts je bio asistent Državnom tajniku za ekonomsku politiku u Reganovoj vladi. Bio je suizdavač Wall Street Journal. Kolumnist je u Business Week, Scripps Howard News Service, Creators Syndicat. Održava predavanja na mnogim svučilištima. Njegove internetske kolumne imaju brojno čitateljstvo. Robertsove nedavne knjige su The Failure of Laessez Faire Capitalisme and Economic Dissolution of the West – Propast laissez fair kapitalizma i raspad Zapada, How America Was Lost – Kako je Amerika izgubljena, The Neoconservative Threatt to World Order – Neokonzervativna prijetnja Svijetu.

Autor: Paul Craig Roberts/InformationClearingHouse

S engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno