Poveži se

Kornelija Pejčinović

Prof. Kornelija Pejčinović: PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA SUDIONICIMA DOMOVINSKOG RATA 1991.–1995.

Objavljeno

- datum

Žele pokazati da Hrvati doista moraju imati prinudnu upravu ili imaju nestati s lica zemlje!

“”Da je predsjednik dr. Franjo Tuđman danas živ 
bio bi optužen za ratni zločin na 
Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.”

Pismo hrvatskim braniteljima koji sam napisala uoči proslave godišnjice Bljeska 2001. surađujući s pukovnikom hrvatske vojske na ujedinjenju hrvatskih branitelja aktualan je i danas. Nakon pobjede SDP-a, Ivice Račana i Stjepana Mesića 2000. godine počela je strašna hajka na hrvatske branitelje.

Pojavili su se i crveni eskadroni koji su napadali branitelje. Jedan takav je naletio u kafić u Zaprešiću u kojem je bio i pukovnik Marinko Antunović, izvanredan čovjek, pun života i energije. Prošao je sva hrvatska bojišta i dočekao da njega i društvo napadne jedna takva izazivačka banda. Došlo je do bitke kao na divljem zapadu u kojoj su napadači izvukli deblji kraj i bili kao vreće izbačeni van. To je priča koju sam je čula. Kratko vrijeme nakon tog događaja pukovnik Marinko Antunović je nađen mrtav kraj nebodera u kojem je stanovao na zagrebačkoj Knežiji… Rečeno je da je izvršio samoubojstvo. Nije bio depresivni tip samoubojice i nevjerojatno je da bi došao pred neboder u kojem je stanovao i pucao u sebe. Nikada više nisam ništa čula o njemu.

Prilažem tekst koji sam tada napisala a koji sam našla sačuvan na internetu nakon 16 godina.
PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA
SUDIONICIMA DOMOVINSKOG RATA 1991 – 1995

Poštovani i dragi hrvatski branitelji,

      Danas sam, 29 travnja 2001., prolazeći ulicom zamijetila kod prodavača novina Jutarnji list sa velikom slikom pokojnog predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u paradnoj uniformi na naslovnoj strani.
      To je vjerojatno bio snimak koji je bio načinjen na tribini na Jarunu za vrijeme pobjedničke parade nakon Oluje 1995 godine. Svi smo tada bili ponosni kako na naše pobjede tako i na naše prekrasne ponosne ratnike koji su ih izborili i koji su marširali u savršenom redu pobjednički, uzdignuta ćela.
      Svi smo tada ili ponosni na vrhovnog zapovjednika koji je uspio stvoriti od svoga naroda pobjednički narod, od svoje vojske pobjedničku vojsku, stvoriti i obraniti državu i nadmudriti svjetske diplomatske lisce u krvavoj igri skrivača u kojoj se lako moglo dogoditi da nas nestane.
      Ispod te slike u Jutarnjem listu pisalo je:
Da je predsjednik dr Franjo Tuđman danas živ bio bi optužen za ratni zločin na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. To je izjava haaske tužiteljice Carle del Ponte.
      U konačnici ova optužba znači da, ako je nas vrhovni komandant optužen za ratni zločin, da ste svi vi branitelji pod njegovom komandom sudjelovali u zločinu, u zločinačkom ratu, da je naša država nastala u takvom ratu i takvom borbom zločinačka država, da nam je vojska zločinačka i da ste svi vi zločinci. Jeste li svjesni kamo ovo smjera?
      Obuzela me je srdžba i tuga istovremeno nad mojim narodom, nad našim braniteljima koji su se nakon pobjedničkog uzleta doveli do toga da tjeskobno čekaju koji će od njih biti pozvan u Haag, biti u Hrvatskoj optužen za pljačku, kriminal, ubojstvo ili oblaćen i ponižen na bezbroj načina u kojima su vrlo vješti sadašnji upravljači države kojim su oni predali svoju pobjedu na čerečenje.
      Ono što je posebno perverzno u svemu tome je, da se mnogi raduju kada se nekome nešto prišije, kada se poznatog branitelja ili generala optuži, dodajući još koju pikanteriju na priču, u želji da se Hrvate očisti od kukolja i da se od Hrvata napravi svece. I tako nas trijebe novinari udbaši i haaški istražitelji tražeći zločince među nama. Trijebe nas do posljednjeg.
      Ovim postupkom oni žele pokazati da su zapravo svi Hrvati u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a tako i njihovi branitelji sitni lopovi, kokošari, i kriminalci, mafijaši, ubojice i zločinci, i da u usporedbi, s Amerikancima, Talijanima, Francuzima, Englezima i Nijemcima na primjer, kod kojih navodno takve pojave ne postoje, ili su izuzetak, Hrvati doista moraju imati prinudnu upravu ili nestati s lica zemlje.
      Kada se i posljednjeg hrvatskog nacionalista, kako ljude koji ljube svoju domovinu posprdno nazivaju naprednjaci, ljevičari, globalisti, dovede na suđenje i zadovolji svjetska i hrvatska žeđ za pravdom, valjda će i hrvatska strast za čistunstvom biti zadovoljena, a “čisti i pošteni istinoljupci” će ostati oni koji su od 1945 do 1990 sustavno i nekažnjeno pljačkali do propasti hrvatsku zemlju, nekažnjeno i bez suđenja ubijali i proganjali i raseljavali hrvatsko stanovništvo, neograničeno raspolagali svim dobrima i doveli do atrofije i birokratizacije institucije sistema koje više nisu mogle služiti životu, i koji danas voljom hrvatskog naroda i naših branitelja ponovo upravljaju zemljom i svima nama na isti nepromijenjen način.
      Zbog nesposobnosti u privređivanju s jedne strane i zbog stalne partijske pljačke s druge strane, propao je komunizam, tj. komunistička država je odumrla i čitav se komunistički sistem raspao od SSSR-a do Albanije, ostavljajući iza sebe bijedu, propalu ekonomiju, zastarjelu tehnologiju i nezaposlenost. U svim tim zemljama su komunisti sišli jednom zauvijek s vlasti, u najvećem broju tih zemalja je njihova organizacija proglašena zločinačkom i jednom zauvijek zabranjena lustracijskim zakonom. Jedino su Hrvati pozvali svoje djelate da ih spašavaju i dali im povjerenje da ih se optužuje, da ih se blati, da im se sudi, da ih izručuju u Haag, da ih otpuštaju s posla i da ih i poslije smrti proganjaju i napadaju, kada se mrtvi više ne mogu braniti.
      Jeste li i vi hrvatski branitelji krivi za to, ili ćete i vi odgovoriti kao papige: Nismo krivi mi kriv je HDZ?
      Podsjetimo li se na našu pobjedu, na marš pobjedničke vojske i njenog zapovjednika odmah će nam biti jasno da je pobjeda u ratu i stvaranje države bilo moguće samo zato što je u ratu bio jedan zapovjednik, jedna želja , jedan cilj, jedna domovina i jedan narod, i na koncu zato što je rat bio obrambeni, pravedan i na vlastitom teritoriju, a ne na tuđem.
      Nasuprot tomu postavimo sljedeća pitanja:

      Koliko ima udruga branitelja Domovinskog rata danas? Koliko je čelnika tih udruga? Kakvi su im ciljevi i kakav im je učinak?

Koliko ima udruga Veterana Drugog svjetskog rata – partizana? Koliko čelnika imaju? Koji su im ciljevi i kakav im je učinak?

      Ako pokušate dati iskreno i pošteno odgovor na svako od ovih pitanja bit će vam jasno zašto ste i vi i čitav hrvatski narod došli u situaciju da vama vlada haaški Tribunal, da general JNA Martin Špegelj prepravlja povijest i da vas se svakim danom, oni koji žele hrvatski narod staviti pod protektorat, sve manje boje. I nemojte zaboraviti da su Prva i Četvrta gardijska brigada gotovo do posljednjeg čovjeka dale svoj glas 3 siječnja 2000. onima koji rastaču danas hrvatsku pobjedničku vojsku za tuđe interese.

      Poštovani i dragi branitelji,

      Ako ne želite da nestane vas i nas, udružite se!

      Brojeći sve vaše udruge čovjek postaje malodušan i prestrašeno se pita koliko ti ljudi imaju domovina ako se svaka udruga borila za svoju. Jesu li vaše osobne ambicije iznad domovine i naroda, a ako jesu, u slučaju da domovine nestane koji će biti smisao vaših udruga i hoćete li u tom slučaju imati mjesta na zemlji.
      Prenite se ljudi! Ostavite osobno i mislite na opće! U suprotnom nestat će vas, nestat će nas.
      Udružite se poput antifašističkih boraca! U prvo vrijeme napravite savez udruga domovinskog rata i izaberite koordinaciju, upravno vijeće, a zatim demokratskim putem napravite izbore i izaberite za određeno vremensko rasdoblje jednog predsjednika svih.
      Tek u takvom savezu ćete postati slijednici one jedinstvene vojske koja je pobijedila u domovinskom ratu. Tek tada ćete nalikovati onim ponosnim ratnicima koji su branili svoju jednu jedinu domovinu Hrvatsku. Tek tada ćete biti ozbiljan faktor u rješavanju problema naše države i svoga statusa, ali ćete tek tada biti priznati i od Svjetskog saveza veteranskih organizacija. Ovakvi kakvi ste sada za njih ste vjerojatno ilegalci, a bilo bi vrlo važno da preko tog saveza napadnete haaški Tribunal. Ne shvatite li ovaj apel ozbiljno iscrpit ćete se s vremenom u pojedinačnim akcijama i pitanje je kako ćete preživjeti.
      Udružite ljudstvo, sredstva, svoju srčanost i pamet! Kako ste nesebični bili 1991 budite i sada. Hrvatski narod i hrvatski branitelji koji su s krunicama i srcem obranili Hrvatsku moraju se obraniti i odvratiti od sebičnosti i taštine.
      U nadi da će ovo moje pismo povjereno Marinku Antunoviću pobuditi ono najplemenitije u vama i da će pasti na plodno tlo srdačno vas pozdravljam i želim vidjeti da u mojim braniteljima i mom narodu raste ljubav i jedinstvo u inat onima koji siju mržnju i razdor.

BOG I HRVATI I HRVATSKI BRANITELJI!

U Zagrebu, uoči godišnjice Bljeska, 29. travnja 2001.
Prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Komentari

Kornelija Pejčinović

SOCIJALNO-RATNI EKSPERIMENT U UVJETIMA NSP I GLOBALIZACIJE: “Optužujem tzv. MZ i EU kao sudionike u agresiji JNA i Srbije na nesrbske narode!”

Objavljeno

- datum

 KORNELIJA PEJČINOVIĆ: OPTUŽUJEM – J’ACCUSE    Pravi razlog zašto su hrvatski političari i njihova politika bez okusa boje i mirisa je što oni ne vole Hrvatsku. Kada čovjek istinski osjeća ljubav za svoju domovinu, za svoj narod, za svoju kulturu, svoj jezik i za ono što jest i što hoće i želi sačuvati za naraštaje koji dolaze spreman je učiniti sve da to sačuva od svake ugroze izvana i iznutra.

Za onoga koji osjeća istinsku ljubav, a to znači i odgovornost za domovinu, narod i državu koja mu je legalnim izborima povjerena na čuvanje ne može izostati obrambena reakcija na svaki pokušaj posezanja, na sustavno vrijeđanje i širenje neistina o bližoj i daljnjoj povijesti od strane države koja je hrvatskom narodu prouzročila najveće nesreće i patnje nakon povijesne turske ugroze. Mi koji srcem i dušom stojimo uz svoj narod borili smo se u ratu i nakon njega na svoj način i prema svojim sposobnostima za Hrvatsku. Nisam bila jedina ali mislim da sam dosta doprinijela širenju istine o zbivanjima u Hrvatskoj.

Izostajanje žestokih reakcija diplomatski sročenih na ugroze, uvrede i teritorijalno posezanje koje se iskazuje prema našoj državi i narodu govori dokazuje da naši političari ne vole svoju državu ni njezin narod i da ne osjećaju ni odgovornost  ni sramotu za loše rezultate koje iskazuju tokom svog mandata. Oni ne osjećaju da su u politici na obrambenom položaju kao što su bili branitelji na bojištu i da moraju osluškivati, istraživati, predviđati i sprječavati svako moguće zlo i opasnost koja bi se mogla dogoditi državi i narodu. Oni su predobro hranjeni loši psi čuvari koji loše čuvaju dobro koje im je povjereno. Ovaj tekst optužnice protiv tzv. “međunarodne zajednice” u dužoj i oštrijoj verziji na engleskom jeziku sam uručila osobno američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu malo prije Washingtonskih pregovora. To je jednostavna istina kao što prava istina i jest jednostavna i razumljiva.

Kornelija Pejčinović: OPTUŽUJEM – J’ ACCUSE

Optužujem u ime svih žrtava rata na prostoru bivše SFRJ i nepravedno zatočenih, optuženih i osuđenih Hrvata u Haagu, Europsku uniju, Ujedinjene Narode- Vijeće sigurnosti, OSCE, NATO, Kontaktnu skupinu, takozvanu Međunarodnu zajednicu i sve druge međunarodne organizacije i pojedince

aktivne sudionike koji su u ime svojih vlada suučesnica i navedenih i drugih organizacija i njihovih političkih tijela vršili političke, savjetodavne, vojne i kvazi humanitarne instrukcije i djelatnosti u napadnutim državama slijednicama SFRJ, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u suprotnosti sa zaključcima neovisne Badinterove komisije.Optužujem ih za neprovođenje zaključaka ove komisije, za izazivanje i podržavanje dugogodišnjeg ratnog sukoba, za izazivanje patnji ogromnog broja stanovnika i uvođenje protektorata nad narodima koje su doveli u sukob.*

Rat u bivšoj Jugoslaviji je izazvala Jugoslavenska narodna armija –  JNA koja je prvotno bila savezna vojska, a koja ja 1987 nakon pojave Memoranduma – srpskog nacionalnog programa – koji je izradila Srpska akademija znanosti i umjetnosti reorganizirana kao srpska vojska i pripremana je da provede u djelo zacrtani program Memoranduma, velikosrpsku državu, na štetu svih drugih naroda federacije.

U tu svrhu je kao najprikladniji izvođač bio izabran Slobodan Milošević za predsjednika Srbije koji je imao vlast i komandu nad oružanim snagama i koji je započeo rat i armiju poveo u napad na ostale federalne republike.

To se dogodilo nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora 1991 na kojima je u Sloveniji i Hrvatskoj komunistička partija izgubila izbore, dok je u Srbiji i u drugim republikama još uvijek bila na vlasti. Armija je bila jednopartijska i strogo ideološki orijentirana.

Gubitak komunista na izborima u Sloveniji i Hrvatskoj bio je znak za discipliniranje odmetnutih republika.

Za ovo pripremano povijesno preoblikovanje prostora bivše SFRJ u jednopartijsku, komunističku, velikosrpsku, nedemokratsku državu, i to u vrijeme nadolazeće globalne propasti komunizma, znale su sve

obavještajne službe vodećih svjetskih sila i unatoč zaklinjanju u antikomunizam, demokraciju, ljudska prava, prava naroda i nacionalnih manjina, pružile su aktivnu i pasivnu političku, vojnu, pravnu, obavještajnu i svaku drugu podršku Slobodanu Miloševiću i vojnom vrhu u Beogradu, i podsticale su razvoj prilika koje su vodile direktno u krvavi međunacionalni sukob i genocid na prostoru bivše Jugoslavije.

Činjenica je da Međunarodni sud za ratne zločine… u Haagu u ovom trenutku sudi samo Hrvatima iz Viteza u BiH, i to poglavito za zločin u selu Ahmići za 100 mrtvih, i time se bavi od svog osnutka već pune četiri godine, za čitavo to vrijeme kleveće Hrvate i hrvatskim tobožnjim zločinima puni stranice svjetskog tiska i arhive međunarodnih organizacija.

Taj zločin su izvršili britanski vojnici iz sastava UNPROFOR-a a pod zapovjedništvom pukovnika Boba Stewarta u organizaciji britanske tajne službe, a u tradiciji i prema običajima britanske kolonijalne politike.

Pukovnik Bob Stewart, zapovjednika britanskog bataljona UNPROFOR-a stacioniranog u Vitezu, je neposredno nakon pokolja u Ahmićima, na još svježim zgarištima i toplim leševima, pozirao ekipi BBC-a i uzvikivao bez dokaza i istrage pred kamerama: Bloody Croats, Bloody Croats – Prokleti Hrvati ili krvavi Hrvati.

Snimka je bila namjenjen čitavom svijetu, a Sky Newa j

u je objavljivao svaki puni sat širom SAD, Vel. Britanije i engleskog govornog područja.

*ZAŠTO ?*

Cilj ove akcije je bio sprječavanje potencijalnih saveznika Hrvata i Muslimana da se ujedine u obrani, izazivanje sukoba Hrvata i Muslimana kao pomoć Srbima koji su počeli gubiti na bojištu, i pretvaranje srpske agresije u građanski rat što puno više odgovara režiserima ovog rata, nego obrambeni rat.

Da su se udružili potencijalni saveznici Hrvati i Muslimani Srbi su mogli biti poraženi, a stanje na terenu se vratiti u vrijeme prije Sarajevskog atentata 1914 i Versailleskog sporazuma.

Nije li čudno da je upravo Bob Stewart glavni tužitelj Hrvata iz Bosne i Hercegovine na Sudu u Haagu i da su njegovi vojnici iz Chichesterske i Yorkshirske pukovnije bili nevjerojatno neprijateljskog držanja prema hrvatskom stanovništvu Lašvanske doline.

Tajni napuci britanskim vojnicima u BiH su bili: Srbi su saveznici, a Hrvati su katolici poput Iraca. Gospoda iz Narađaste lige koja već tri stoljeća pustoše Sjevernom Irskom su Hrvate, potičući i naoružavajući Muslimane, držali 14 mjeseci u potpunom okruženju i izgladnjivanju u nadi da će kapitulirati. Proboj blokade je načinio dr. Sloboda Lang organizacijom konvoja “Bijeli put za Novu Bilu”.

Nelogično i nedobronamjerno je nakon zlodjela srpskog okupatora od Vukovara, Zadra, Gospića, Okučana, Novske, Županje, Dubrovnika, do četverogodišnje opsade Sarajeva, Zepe, Srebrenice, Goražda, Bihaća i drugih srpskih opsada i zlodjela, suditi pune četiri godine malobrojne Hrvate iz Bosne za zločin u malom selu Ahmići, a namjere su da se nastavi suditi Hrvatima iz Hrvatske koju su sudjelovali u oslobađanju vlastiti države u nemogućim uvjetima nametnutog embarga, pod kvalifikacijom međunarodnog sukoba i kršenja međunarodnog prava.

Mogu s pouzdanjem reći da osim srpsko-crnogorske inicijalne dugo i pomno pripremane i izvršene agresije na svim prostorima bivše Jugoslavije nikakve druge agresije nije bilo, niti bilo drugog međunarodnog sukoba. Stoga sve kvalifikacije sukoba koje donose pod pritiskom svjetskih centara moći “pravni mudraci” haaškog Tribunala su zlonamjerne, neistinite, lažne i pravno nedolične.

*U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potom i na Kosovu je Europska unija i t.zv. “Međunarodna zajednica” ta koja je naručila od Badinterove pravne komisije analizu Ustava SFRJ iz 1974, a neizvršavanjem odluka te komisije isplanirala je i započela rat protiv svih njenih naroda.

Obvezujući zaključci Badinterove komisije iz siječnja 1992 godine su glasili: SFRJ je prestala postojati, bivše republike – federativne jedinice – novonastale države su punopravne slijednice SFRJ s pravom na međunarodno priznanje i sukcesiju zajedničke imovine prema udjelu. * Europska unija i “Međunarodna zajednica” nisu postupile prema pravorijeku zaključaka neovisne Badinterove komisije koji su je obvezivali kao naručiteljicu, a koji bi osigurali trajan mir na prostoru bivše SFRJ.

*One su nakon napada na Sloveniju, užasnih razaranje, genocida i progona koje je srbizirana federalna vojska JNA pod komandom Slobodana Miloševića i generalštaba u Beogradu počinila u Hrvatskoj 1991, tu i takvu vojsku –JNA-, koja je raspadom federalne države SFRJ i nastankom novopriznatih država, prema zaključcima Badinterove komisije izgubila državu čija je vojska bila, one su tu i takvu vojsku morale razoružati, raspustiti, uhititi one koji su već počinili ratne zločine, suditi im, teško naoružanje uništiti i izvrstiti demilitarizaciju prostora bivše SFRJ.

Zatim su morale organizirati mirovnu konferenciju novonastalih država koja bi utvrdila buduće međusobne odnose i međusobne obveze država slijednica i sukcesiju.

To bi bilo istinsko i trajno mirovno rješenje sukoba na prostoru bivše Jugoslavije prema ustaljenim pravnim normama i u skladu s takozvanom politikom demokratiziranja ostatka svijeta, ljudskih prava, prava manjina itd.

* Sve je to u to vrijeme bilo lako izvodljivo jer je nestalo SSSR-a i Varšavskog pakta. Europska unija i ostatak “Međunarodne zajednice” nisu učinili ništa od toga na što su bile obvezne. Suprotno zaključcima Badinterove komisije one su toj i takvoj vojsci, koja se pokazala kao zločinačka i spremna na sve u Sloveniji i Hrvatskoj, naredile da se s kompletnim teškim naoružanjem i s komandnim kadrom povuče pod pratnjom njenih vojnih promatrača u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj se nalazilo 70 % svih vojnoindustrijskih pogona bivše države. Tamo su se nalazile već do zuba naoružane stacionirane trupe JNA i naoružane paravojne srpske jedinice i jedinice Srba iz Srbije.

*Međunarodna je zajednica ovo sve znala. Donijevši ovakvu odluku namjeravala je drugačiji rasplet događaja, a ne ostvarenje trajnog mirnog rješenja. * Očekivanja su vjerojatno bila da će snage JNA u uvjetima općeg embarga na uvoz oružja žrtvama agresije brzo pokoriti tamošnje Hrvate i Muslimane i da će reorganizirana i osnažena tamošnjim JNA trupama i paravojnim srpskim jedinicama ponovo izaći na granice bivše SFRJ.

Jedan od razloga što do sada stoji zastava bivše države pred zgradom UN je ovaj, da do danas stanje još nije definirano, pa zakulisni režiseri događanja na ovim prostorima drže one nedemokratsku, tiransku, tom zastavom simboliziranu Jugoslaviju još uvijek mogućom.

Protiv nje se u čitavoj njenoj povijesti od 45 godina oni nisu nikada pobunili, nisu u njoj kontrolirali stanje ljudskih prava i sloboda, slobode medija, niti su slali svoje promatrače i kritizirali politiku Titove diktature ” s ljudskim likom”.

Tu su državu primali u sve međunarodne organizacije sve do 1990 bez ikakvih uvjeta unatoč masovnim ubojstvima, teroru, zatvorima, logorima, Golom otoku i punoj cenzuri u medijima, Bijeloj knjizi, verbalnom deliktu i sličnom. Oni su branili i još uvijek brane ovdje “socijalizam s ljudskim likom”, istim onim ljudskim likom kakva je bila i njihova politika na prostoru bivše Jugoslavije u proteklih 10 godina. To je njihov model budućeg društva za treće tisućljeće.

*Ja tužim Europsku unije, UN, OSCE, Kontaktnu skupinu i čitavu takozvanu “Međunarodnu zajednicu” zbog neprovođenja zaključaka Badinterove komisije.*

Posljedice neprimjenjivanja tih zaključaka su gotovo 300 000 mrtvih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tome treba pribrojiti i žrtve na Kosovu.

Vjerojatno je da je ranjeno između 70 – 100 000 tisuća ljudi, a silovano je od 50 000 tisuća muškaraca i žena. Milijuni su protjerani, a broj duševno i tjelesno osakaćenih je ogroman i nedovoljno poznat.

Razaranje su ogromna, a treba spomenuti i nepregledna minska polja kao ostavštinu rata za budućnost.

*Tužim Evropsku uniju, UN, OSCE, Kontaktnu skupinu, NATO i takozvanu  “Međunarodnu zajednicu” i sve njihove aktivne političke i vojne posrednike za propuštene radnje u sprijecavanju zločina, za planiranje i aktivno dugogodišnje sudjelovanje u zločinu. Posebno tužim Europsku uniju zbog naredbe o povlačenju kompletno naoružane vojske bez države-JNA, s kompletnim zločinačkim vojnim komandnim kadrom u Bosnu i Hercegovinu, kada se već vidjelo i znalo sve o namjerama i ponašanju te vojske i njenim ciljevima.

Tužim ih za neprekidno podržavanje zločinačkog režima Slobodana Miloševića i vojnog vrha u Beogradu i Radovana Karađića na Palama.

Tužim Evropsku uniju, UN, “Međunarodnu zajednicu” i sve aktivne tvorce i izvršitelje takozvanih mirovnih rješenja na prostoru bivše SFRJ zbog uvođenja EMBARGA na uvoz oružja žrtvama agresije i režiranju i produljavanju njihove patnje do dana današnjeg.

*U prigodi mnogih nastupa članova Evropske unije, UN, OSCE, Kontaktne skupine i drugih predstavnika “Međunarodne Zajednice” u Bosni i Hercegovini, a to se danas više nego ikad vidi u Hrvatskoj i na Kosovu, vrlo se često govori da je prostor bivše SFRJ laboratorij u kojem se provodi eksperiment organiziranja multietnickih i multikulturalnih zajednica u uvjetima Novog svjetskog poretka i globalizacije.

*Tužim Europsku uniju, UN, OSCE, Kontaktnu skupinu, NATO i “Međunarodnu zajednicu”, vladine i nevladine organizacije i sve ostale aktivne organizatore rješavanja politice budućnosti naroda na prostru bivše SFRJ zbog provođenja eksperimenta nad živim ljudima.

* Prema zakonima svih civiliziranih država svijeta zabranjuje se provođenje bioloških, političkih, društvenih i drugih eksperimenata nad živim i sa živim ljudima. Takvi kriminalni politički eksperimenti su bili nacizam, fašizam i komunizam, a možemo reći da je i globalizacija jedan monstruozni eksperiment sa svim živim stanovništvom svijeta čiji ishod mnogi narodi neće preživjeti.

Najbolji dokaz za to je upravo eksperiment “Međunarodne zajednice” u zemljama bivše Jugoslavije i hladnokrvno i pasivno laboratorijsko promatranje izdržljivosti lokalnog “urođeničkog” stanovništva u uvjetima opsade, ranjavanja, smrti najbližih, i lišavanja svake vrste koje se pri opsadi Vukovara, Zadra, Dubrovnika, Gospića, Sarajeva, Srebrenice, Žepe, Jajca, Bihaća i drugih mjesta odvijalo pred očima njihovih promatrača i oružanih snaga UN-a i Snaga za brzo djelovanje Velike Britanije i Francuske. Čak su razvili i monstruozni turizam pri čemu su najviši predstavnici vlasti tih zemalja i međunarodnih organizacija obilazili i proučavali živi materijal na terenu pružajući mu minimalnu i neadekvatnu pomoć. (Primjer je bacanje paketa iz aviona, često u minska polja, s nepriličnim sadržajem: igračkama za djecu, aspirinima, otpadnim sanitetskim materijalom i lijekovima s isteklim rokom trajanja, serumom protiv malarije u uvjetima zime u Bosni od -20 C, i slično).

Ako se zabranjuje po zakonima svih civiliziranih zemalja eksperiment na živom čovjeku pojedincu bez njegovog pristanka, koji to zakon bilo koje zemlje svijeta dopušta eksperiment s čitavim narodom. Toga nema u povelji UN-a i protivno je svim pozitivnim zakonima svijeta.

*Tužim Europsku uniju, UN, OSCE, Kontaktnu skupinu, NATO i “Međunarodnu zajednicu” i sve druge aktivne sudionike tragedije u zemljama bivše SFRJ za neprekidno dugogodišnje klevetanje žrtava agresije i zbog nehumanih mjera dugogodišnjeg provođenja eksperimenta.

*  Ovu tužbu treba podnijeti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i bilo kojoj drugoj kompetentnoj nadležnoj instituciji za takve vrste zločina i prijestupa. 

Politika koja se već 10 godina provodi nad svim narodima s prostora bivše Jugoslavije, osim Slovenije, može se po monstruoznosti usporediti s eksperimentima protiv naroda u Trećem Reichu ili u SSSR-u u vrijeme Staljina. Obadva su ova režima osuđena kao monstruozna po opsegu i veličini zločina.

Apeliram na sve ljude željne i žedne pravde da se pridruže i podrže ovu tužbu, jer ovo je jedini način da se oslobode žrtve zločina zatočene u zatvoru Međunarodnog suda za Ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i Ruande u Haagu, koji prijeti da će progutati poput Minotaura sve one koji su prekršili odredbe Embarga na kupnju oružja i usudili se spašavati i privremeno se osloboditi od planiranog globalizacijskog istrjebljujućeg eksperimenta.

Haaški Tribunal nije utemeljen za kažnjavanje zločina protiv čovječanstva, nego je utemeljen da bude prijetnja svim pokušajima budućih oslobodilačkih pokreta protiv neokolonijalizma u budućim uvjetima Novog svjetskog poretka i globalizacije koju planiraju svjetska financijska i vojna oligarhija zemalja G – 7.

Pozivanjem na pravdu za sve možemo se tako ujediniti da nam se ne može prebacivati nacionalizam, fašistoidnost ili bilo koja druga etiketa kojom nas se neprekidno tjera sa svjetske političke scene kao nedorasle, nepouzdane i nesposobne za demokraciju i slobodu.

Ovo je jedini način da sve žrtve prokažu svoje mučitelje i zlostavljače i da skinu sa sebe prijetnju i stvarnost protektorata.

Ovo bi bio presedan i dobar znak i za druge narode svijeta koji pate od istoga zla. U nadi da će ovaj apel i pravni projekt podržati većina onih koji ga budu pročitali i pojedinci svih naroda žrtava, mogla bi se otvoriti nova budućnost za sve pogođene narode Hrvate, Muslimane, Albance, pa čak i Srbe koje podrška Međunarodne zajednice u njihovim zločinima i nepravdama lišava mogućnosti katarze i preuzimanja odgovornosti za zločine i počinjene nepravde drugim narodima. Na taj im se način oduzima normalna budućnost i čuva ih se za vječitu instrumentalizaciju u nanošenju nepravdi i zla drugima. Ono što dobivaju zauzvrat u stvari je kazna, a ne zalog budućnosti.

U Zagrebu, 3.03.2000.

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Kornelija Pejčinović

PRAVI RAZLOG ZA BREXIT: Tajni plan osnivanja nove superdržave EU i stanovništva koji će se zvati europljani

Objavljeno

- datum

Što je sadržavao Junckerov govor a što nije izazvalo pozornost ni europarlamentaraca koji su sadržajem bili zadovoljni a ni i čitatelja:

Tajni plan osnivanja nove superdržave EU i stanovništva koji će se zvati europljani

Uspoređujući čitanost tekstova koje sam na portalu Croative.net objavila u protekla 2 mjeseca vidim da su najmnje čitani tekstovi od vitalnog značenja za sudbinu čovječanstva a time i našu sudbinu: tekst uzbune protiv rodne – gender teorije u kojoj se radi o sudbini čovječanstva kojemu se negira urođena, od Boga utemeljena stvorenost čovjeka kao muškarca i žene u cilju pogubnih planova i manipulacije i tekst izvještaja o izlaganju Jean Claude Junckera u Europskom parlamentu.

Iz toga se može vidjeti kako je demokracija nemoguća na globalnom planu, nego isključivo diktatura i fašizam  i da se o konkretnim sudbonosno važnim pitanjima jasno obrazloženim i izloženim sadržajem može raspravljati samo u zajednici koja može prepoznati ciljeve i posljedice  odluka.

TRŽIŠTE i POHLEPA KOJA SE TIME PODRAZUMJEVA jedini kriterij

Demokracija je nastala u antičkoj Grčkoj, u državi – gradu, koji je bio pregledan i gdje se točno znalo tko pripada slobodnim politički odgovornim građanima, kojoj skupini, a tko robovima bez prava sudjelovanja u javnim poslovima.

Slobodni građanisudionici u državnim poslovima i javnom životu su morali biti jako odgovorni u svojem javnom ponašanju i voditi računa o svom ugledu i ugledu roda kojem pripadaju.Točno se znalo tko radi u interesu polisa a tko protiv. Izdaja je bila žestoku sankcionirana sramotom i smrću. Znalo se tko kako postupa u ratu i koliko doprinosi svojim sredstvima i osobno u obrani. Nije bilo rasprava oko usklika kojim su junaci branitelji stavljali život na kocku u bitci za slobodu i opstanak polisa-domovine. Javna slava i javna sramota su se pamtile generacijama pa je zato svatko morao voditi računa o postupcima svoga roda da se pred potomstvom ne osramoti. Moral kao temeljna vrijednost je u takvoj zajednici je bio na prvom mjestu.

U ratu protiv suverene države i naroda koji se zove globalizacija ovaj odnos iz antičke Grčke koji je djelomično prenesen na moderno republikansko društvo je nemoguć. Jer je u sudbina čovječanstva upitna u društvu kojemu je TRŽIŠTE  i POHLEPA KOJA SE TIME PODRAZUMJEVA jedini kriterij. Tu nema odgovornosti, morala, ponosa i srama jer je PROFIT glavni cilj koji sve opravdava uključujući i najgore poroke i ropstvo.

Ljude ne zanima ono o čemu se raspravlja u Europskom parlamentu. Nitko ne smatra izdajom što su svi naši europarlamentarci glasovali ZA Istambulsku konvenciju o kojoj se vjerojatno nisu ni detaljno informirali. Jednako tako je prošla i ratifikacija CETA trgovačkog sporazuma za koji su neovisni stručnjaci i hrvatska dva instituta iskazali veliku rezervu i naznačili mogućnost pogubnih posljedica. Inače izabrane dužnosnike nitko ne poziva na odgovornost. Oni mogu izdati narod i državu svojim glasovima, prodati ih  i nikom ništa.

Našem narodu je sve strano bolje od našeg domaćeg, pa tako i strana državna zajednica jer se za svoju državu i svoje bolje sutra ne želi politički odgovorno boriti.

A u svakom „sporazumjevanju“ međunarodni majstori manipulacije su sposobni svakog lakovjernog urođenika preveslati dvosmislenim formulama, skrivenim kvakama i navesti lakovjernoga da se odrekne svoga dobra i svoje slobode.

Naši dužnosnici, europarlamentarci nasjedaju općim prekrasno idealistično izrečenim načelima, preambulama sporazuma koje se neobvezujuće. Morali bismo slijediti diplomatsku baštinu Dubrovačke republike koja je znala stoljećima diplomatski balansirati i očuvati svoju slobodu i ekonomsko blagostanje među smrtnim neprijateljima poglavito Venecijom i Turskom a i drugim.

Kako je moguće da Hrvatska razgovara sa slovencima o međunarodnoj arbitraži oko razgraničenja na moru kad je Hrvatski sabor jednoglasno, a to će reći Hrvatski narod donio odluku o tome da ne priznaje kompromitiranu arbitražu? O čemu se tu može razgovarati osim o mijenjanju saborske odluke i srozavanja ozbiljnosti jednoglasnog glasovanja Sabora i ugleda hrvatskog naroda? To je izdaja vlastitih stavova i interesa. Zašto mi ne branimo svoje i ne volimo Hrvatsku onoliko koliko je vole Slovenci i naši susjedi koji nam svakim administrativnim državnim vjenčanjem otuđuju miraz koji donosimo kao odlična mladenka nesvjesna ljepote i vrijednosti?

Ovo sam sve izrekla da bih pojasnila što to kod teksta o Junckerovom izlaganju nije privuklo pažnju naših čitatelja, a ni europarlamentaraca, a mogao je, s obzirom na ozbiljne komentare odgovornih eurozastupnika drugih država koji su shvatili pozadinu Junckerovog govora. Naglašavam da je ovaj sporazum Hrvatska potpisala u ljeto 2016. Tako možete shvatiti kamo ide hrvatska država.

Junkerov govor je sadržavao:

TAJNI PLAN ZA OSNIVANJE EUROPSKE SUPERDRŽAVE

OTKRIVEN TAJNI PLAN EU – STVARAJU SUPER DRŽAVU – NEMA GRANIČNE KONTROLE – NIJEDNA ČLANICA NEĆE IMATI SVOJU SREDIŠNJU BANKU, ČLANICE NEĆE IMATI SVOJ NOVAC – NOVOST JE EUROPSKA VOJSKA

SAMO NAS DRAGI BOG MOŽE SPASITI OD OVE PROPASTI. NEMAMO VLADE, NEMAMO MUDRIH LJUDI NA VLASTI, SVI NA MORU, A DRŽAVA PROPADA. TAJNI PLAN POTPISALO TAJNO 20 MINISTARA VANJSKIH POSLOVA. SIGURNA SAM DA BI OREŠKOVIĆ I KOVAČ ODMAH POTPISALI, AKO NISU? / Jesu. Potpisao je Miro Kovač. Tekst sam pisala u srpnju 2016/

Dan uoči BREXIT-a otkriven je tajni plan na 10 stranica o stvaranje jedinstvene totalitarne države, kako je Vladimir Bukowski i opominjao, EUSSSR-a, koja briše granice, uvodi zajedničku vojsku, a ukida se nacionalna vojska i obrana. Francuska i Njemačka su sastavile plan i www.superStation95 ga je uspjela dobiti iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova. /Uvod napisala i tekst s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović/

Superstation95-News je došla do dokumenta od 10 stranica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeir-a. Sažetak tog teksta je:

Maska je konačno pala: Prihvati ili izlazi iz EU-a! 

pala i pravi razlog za „BREXIT“ je plan od 10 stranica koji su načinile Njemačka i Francuska koji predstavlja stvaranje EU „Suprer države“ u kojoj države članice neće više biti države. Očito je da je 20 ministara EU-a već potpisalo plan na tajnom sastanku u Berlinu i Parizu, a državama koje nisu potpisale plan bit će dat ultimatum U Pragu: Prihvati ili izlazi iz EU-a! Ovaj dokument je držan u tajnosti pred britanskim narodom prije glasovanja za izlazak iz EU-a, BREXIT, skrivajući pred njima da će se od njih tražiti da prestanu biti država.

 

Europska superdržava umjesto Europske unije bit će predstavljena državama Višegradske skupine na sastanku u Pragu u skladu sa zahtjevom ministra vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier-om. Onih 20 koji su potpisali i portal tvp.info opisuju 9 stranica dokumenta koji su potpisali ministri vanjskih poslova u Berlinu i Parizu.

Ako sadržaj dokumenta stupi na snagu umjesto Europske unije biti će Država Europa koja će biti ovisna od najmoćnijih EU igrača, Francuske i Njemačke.

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI SUVERENO

Sadašnje države članice neće imati pravo na vlastitu vojsku, na svoje specijalne službe, na posebni Kazneni zakon, na poseban porezni sustav – uključujući poreze, svoj novac ni svoju središnju banku za obranu svojih financijskih interesa.

Države članice gube kontrolu nad svojim granicama i procedurom na prihvat izbjeglica i njihov smještaj na svom teritoriju. Projekt također predviđa uvođenje jednoobraznog sustava viza i vođenje zajedničke vanjske politike s drugim državama i međunarodnim organizacijama

DOKUMENT TAKOĐER ODREĐUJE I ULOGU NATO-a NA EUROPSKOM KONTINENTU

U preambuli teksta Francuska i Njemačka pišu: „Naše zemlje dijele zajedničku sudbinu i zajedničke vrijednosti koje vode ka čvršćoj uniji između naših građana. Zbog toga ćemo mi težiti za političkim jedinstvom Europe i pozvati buduće europljane da sudjeluju u tim naporima.“ Devet stranica dokumenta ne ostavljaju sumnje o obliku države koji se namjerava prihvatiti. /Piše da će pozvati europljane! Bit ćete ne jugoslaveni nego europljani. Hrvati nikako ne jer nacije se brišu. Op. K.P./

VOJNE SNAGE

Čita se u dokumentu: „Prijetnja sigurnosti jedne države jednaka je opasnosti koja prijeti drugima. Stoga vjerujemo da je sigurnost nedjeljiva. Mi vjerujemo da Europska unija i europski sigurnosni red predstavljaju dio temeljnih interesa i mi ćemo ih braniti u svim okolnostima.

Francuska i Njemačka dijele zajedničku viziju Europe kao uniju sigurnosti utemeljenu na solidarnosti i zajedničkoj pomoći među državama koja podržava zajedničku sigurnost i obrambenu politiku. Osiguranje europske sigurnosti kao i izgradnja mira i globalne stabilnosti leže u srcu europskog projekta. “Njemačka i Francuska predlažu tijelo koje će se zvati „European Security Compact – Europski ugovor o sigurnosti“ koji se tiče svih aspekata sigurnosti i obrane na europskom nivou koji osigurava sigurnost EU građana na svim nivoima.“

„Eu mora planirati i vršiti i civilne i vojne operacije na efikasniji način s podrškom stalnih vojno-civilnih snaga i lanca komandi. Unija mora biti u mogućnosti imati stalne plaćene brze snage za akciju koje su u mogućnosti stvoriti mehanizme za ove mogućnosti.“

U okviru Europske suradnje države članice odlučuju da osiguraju stalnu strukturu za područje suradnje u obrani zajedno sa sposobnošću da vode obrambene operacije na fleksibilan način. U situaciji kada je to potrebno države EU-a  moraju uzeti u obzir stvaranje pomorskih snaga i postići druge vrste sposobnosti i resursa koji pripadaju Europskoj uniji.“

SPECIJALNE SLUŽBE – SIGURNOSNE – TAJNE / ŠPIJUNSKE

Jedan od prvih koraka u stvaranju sustava sigurnosti nove države je ideja Njemačke i Francuske da „se stvori zajednički analitički sistem strateškog okružja i zajedničko usaglašavanje naših interesa. Francuska i Njemačka predlažu da EU redovito sagledava strateško okružje koje će biti razmatrano na Vijeću za vanjske poslove Vijeća Europske unije. Ovi izvještaji će kroz „neovisne strukture biti spremni da se suoče sa situacijom na temelju povijesti EU-a, središta operacija i ekspertize koja dolazi izvan europskih institucija. „Istaknute strukture će voditi strateške sigurnosne analize podržane na europskom nivou“.

Francuska i Njemačka u dodatku pretpostavljaju stvaranje evropske platforme za sigurnosnu kooperaciju, „koja poštiva nacionalno pravo i postojeće instrumente; poboljšavajući razmjenu podataka, scenarije planiranih prijetnji grupama država kao i stvaranje –„Europskih mogućnosti odgovora“ i „Europskih trupa za civilnu obranu“.

NEMA KRIVIČNOG ZAKONA POJEDINIH DRŽAVA

Europski javni tužitelj i kazneni zakon u dokumentu potiče snažan ured EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA koji će djelovati jedino u obrani financijskih interesa EU-a. Autori traže povećanje njihovih moći da se bore protiv terorizma i organiziranog kriminala. Kako kažu autori:“to će tražiti harmonizaciju kaznenih zakona među državama članicama.“

NIKAKVE SUVERENE KONTROLE NA VLASTITIM GRANICAMA

Ako ovaj plan stupi na snagu kvote predložene prema nacionalnom planu Njemačko – Francuskom –članice gube svoja prava da vode vlastitu migracijsku politiku: Neće biti nikakvih unilateralnih nacionalnih odgovora za zahtjeve migracijske krize … Njemačka i Francuska su uvjerene da je krajnje vrijeme da se uvede potpuno integrirana politika azila, izbjeglica i migracije.“

Za ostvarivanje ove politike predlaže se osnivanje „prve multinacionalne granične i obalne garde,“

RASPODJELA IZBJEGLICA SILOM

Dokument također pretpostavlja sankcioniranje prisilnih migracijskih kvota država članica.

„Situacija u kojoj se teret izbjeglica snosi neravnomjerno postavljanjem limita od strane određenih država je nepodnošljiva. Najprije sistem Dublin-a mora biti poboljšan i moraju se stvoriti stalni mehanizmi vezani za raspodjelu i teret migranata među pojedinim državama članicama.“

FRANCUSKA I NJEMAČKA PREGOVARAJU O IZBJEGLICAMA IZ AFRIKE

Prema zajedničkom stavu Francuske i Njemačke sukcesivni valovi migracija će uslijediti nakon razgovora s vanjskim partnerima. „Njemačka i Francuska su već započele razgovore u korist EU-a o migracijama na visokom nivou s određenim brojem afričkih država i dijalog traje do daljnjega.

EUROPSKA MONETARNA UNIJA

Najvažniji  dio dokumenta tiče se proširenja monetarne unije i uvođenja zajedničkog novca – eura. Autori pišu između ostalog:“Međutim, dopuštamo da  euro kriza i događaji vezani uz nju pokazuju manjkavaosti koje dovode do toga da se građani pitaju o suglasju između uvođenja zajedničkog novca i prethodnih obećanja koja su data prije njegovog uvođenja i čak sumnjaju u mudrost održanja projekta euro. Međutim, mi imamo namjeru nastaviti napore istovremeno na tri fronta: jačanjem ekonomske kohezije, poboljšanja socijalne pravde i demokratske odgovornosti i povećano ublažavanje šoka da bismo osigurali ireverzibilnost eura.

EURO „KADA, A NE AKO“

Autori priznaju da su zahtjevi za članstvo u monetarnoj uniji i porezne implikacije koje slijede s tim „više nego je itko mogao predvidjeti kada je euro uveden. „Stoga Francuska i Njemačka moraju poštivati prava drugih da odluče kada  će uvesti zajednički novac.“

Razvoj Europske monetarne unije će tražiti – kako tvrde autori – pojačavanje političkog procesa kao i podjelu među državama radi poreznih troškova. S obzirom na stanje sadašnje neravnoteže uvođenje Europske monetarne unije neće biti kao Great Bang, nego kao rezultat pragmatične i postepene evolucije koja vodi računa o činjenicama ekonomskog rasta i zaposlenosti.“

Zajednička fiskalna politika nove Europske monetarne unije biti će pitanje poreznih sposobnosti država. Nedostatak zajedničke politike u tom području je, prema autorima „nedostajući ugaoni kamen Europske monetarne unije“ i „za dugo vrijeme bi morao osigurati makroekonomsku stabilnost u euro zoni i ograničiti jednostrane transfere“ koji se u praksi moraju shvatiti kao poziv na stvaranje zajedničkog jednoobraznog poreznog sustava u budućoj Europskoj uniji i smanjenju postojanja konkurencije među državama.

Prevela Kornelija Pejčinović, prof
 
 

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Kornelija Pejčinović

JUNCKER PREDSTAVIO VELIKU VIZIJU SJEDINJENIH EUROPSKIH DRŽAVA

Objavljeno

- datum

 HRVATSKI EUROPARLAMETARCI SU ISKAZALI SVOJE ZADOVOLJSTVO – SADRŽAJEM JUNCKEROVOG GOVORA  Prilažem, prikaz i komentar u svjetski poznatom i priznatom online magazinu Zerohedge

Imate li pouzdanja u svoje političke predstavnike koji određuju budućnost države i nacije? Op. K. Pejčinović/

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker je održao u srijedu govor o stanju EU u kojem je iznio svoju veliku viziju federalističke Europe i pozvao vlade Europske unije da iskoriste ekonomski oporavak, tj. nacionalizaciju tržišta obveznicama Maria Draghia i političku slabost Sjedinjenih Država i Brexit kao put ka čvršćoj zajednici izgrađenoj na euro zoni i ključnoj ulozi u svjetskoj trgovini. Juncker je iznio viziju Europske unije nakon 2019 u kojoj će 30 zemalja koristiti euro, a ministar financija EU pokrenut će ključne radnje kako bi pomogao državama u nevolji.

Među ključne prijedloge predsjedavatelja EU komisije je obvezatno primanje u članstvo preostalih osam država koje su sada izvan bloka kako bi se i ove države priključile Schengenskoj zoni. Također planira se uža obrambena suradnja što će dovesti do stvaranje europske vojske u sljedećem desetljeću i lakše ratificiranje trgovinskih sporazuma s drugim državama diljem Europske unije. Standardi poreza i socijalne skrbi bili bi tješnji, a Europa a ne Sjedinjene Američke Države postali bi središte slobodnog trgovanja.

Ovo je ukratko nacrt za Sjedinjene Države Europe.

„Vjetar počinje puhati u europska jedra“ izjavio je Juncker u Europskom parlamentu, citira Reuters navodeći ekonomski rast i ublažavanje krize – primjer: grčki dug, pritjecanje izbjeglica , uspon euroskepticizma koji se odrazio u Brexitu – što je sve zaprijetilo opstanku Europske unije.

Juncker je također oživio ideju spajanje svog mjesta s onim predsjednika Europskog vijeća koje trenutno predstavlja interese država članica rekavši kako će biti lakše ako „jedan kapetan upravlja brodom“. Tako bi se predsjednik birao na izborima na razini cijele Europske unije. Potaknuto je i osnaživanje ministarstva gospodarstva na razini Europske unije koje bi imalo moć ublažiti različitosti u skladu s zajedničkom vizijom Europske unije.

Juncker, u stilu najboljeg trgovca informacijama, pozvao je Europljane da se požure dok tako velikodušna  ponuda traje jer neće biti vječna: “Sada imamo priliku koja neće trajati zauvijek,“ kazao je.

Neki su odmah poduprli Junckerov nacrt: njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble na primjer. On je rekao da je Junckerov plan za izgradnju čvršće Europske unije koji se temelji  na proširenoj euro zoni uglavnom u skladu s Njemačkom vizijom Unije. Schaeubl je također rekao da je Juncker razgovorao s kancelarkom Angelom Merckel o svom godišnjem govoru o stanju i budućoj viziji Europske unije nakon 2019 godine u kojoj će 30 zemalja koristiti euro.

„Dobro je da je on stavio naglasak na proširenje euro zone ali za to moraju biti ispunjeni svi preduvjeti (za ulazak u euro zonu)“ rekao je Schaeubl u razgovoru za ARD televiziju. „Zapravo zemlje članice Europske unije koje ispunjavaju preduvjete postaju članice euro zone  prema Lisabonskom ugovoru.“

Međutim Schaeubl, koji je 2015 Grčku gotovo izbacio iz euro zone, je dodao da države Europske unije koje žele prihvatiti jedinstvenu valutu ne bi to trebale učiniti prije nego što njihove javne financije i gospodarstvo budu  dovoljno čvrsti jer bi se onda mogli suočiti sa sudbinom Grčke.

Žaleći zbog Brexit-a Juncker: „nastavit ćemo dalje jer Brexit nije budućnost Europe.“

„Pristaše Brexit-a, izjavio je Nigel Farage, saslušavši govor Junckera, dokazale su da su bile u pravu što su izvukli Britaniju iz Europske unije, nakon uzbudljivog pljeska uglavnom zombificirane publike.“

„Poruka Junckera je jasna: Brexit se dogodio, punom parom naprijed… što više Europe u svim smjerovima a sve to treba izvesti bez pristanka ljudi”,  rekao je Farage.

„Način na koji poduzimate mjere protiv Madžarske i Poljske mora ih podsjetiti da žive pod režimom sovjetskih komunista. Sve što mogu reći je, hvala Bogu, da odlazimo jer niste ništa naučili iz Brexit-a.

Nije u pitanju samo Farage. Junckerovom prijedlogu koji se naziva „Europa u više brzina“ kojim se ohrabruje države da prihvate euro i druge struture Europske unije naišle su na otpor u u obadvjema državama van euro zone a moguće i u Parizu i Berlinu. U Parizu novoizabrani predsjednik Emanuel Macron i uskoro novoizabrana kancelarka Angela Merkel kuju svoje vlastite planove.

Poljski euroskeptici na vlasti uvučeni u ogorčenu pravnu bitku smatraju plan optimističnim s obzirom na nadolazeću krizu migracija, nezaposlenosti, stagnacije i terorizma. „Najprije moramo dovesti u red kuću Europske unije da bismo uopće pristupili raspravi o daljnjoj centralizaciji“ rekao je Ryszard Legutko“ iz stranke PiS MEP.

Otpor je došao i od članova koalicije lijevog krila Europskog parlamenta.

„Kad slušam Junckerov govor ušima mnogih ljudi koji su izostavljeni u tekućim makroekonomskim politikama koje mi imamo onda nema sumnje da on, Juncker, gura u smjeru slobodnog tržišta koje se uglavnom kroji po mjeri multinacionalnih kompanija,“ izjavio je za Daily Express Philippe Lamberts iz grupe Saveza zelenih Europe.

Međutim glavni i središnji napad na Junckerov plan došao je od Haralda Wilimsky-og iz austrijske Slobodarske stranke koji je tražio od Junckera da napusti dvosmislenost. On je ukazao na duboke razlike u srcu Unije koje Junckerovu integraciju čine nemogućom.

„Ono što g. Juncker hoće je da ugura europljane u jedinstvenu državu a svi dobro znamo da euro nije uspješna priča. Skriveni smisao je da g. Juncker hoće ukinuti sve unutarnje granice kako vidimo sa 10 000, 100 000, i milijunima afrikanaca i arapa koji će doći na naš kontinent,“ rekao je „Wilinsky koji je zamijenik stranke Europa nacija i slobode – Europe of Nations and Freedom party – unutar Europskog parlamenta.

„Oni govore o zajedničkoj obrani Unije ali mi to ne želimo. Mi želimo Austriju, mi smo neutralna država Austrija. Mi ne želimo sudjelovati u obrani Unije. Ispravan put u Uniju može biti jedino onaj s više demokracije ostavljene narodu, više demokracije ostavljene građanima, demokracije u kojoj građani mogu glasovati hoće li ili neće održavati Schengen, hoće li ili neće granice. Glas mora biti ostavljen građanima.“

Osim tradicionalnih protivnika čiji je otpor bio očekivan pokazao se još veći problem s „velikom vizijom“ koji je bio hladan tuš od strane vodećih proeuropskih prdstavnika naroda Europske unije. Oni su nazvali Junckera „romantičnim.“

„Svaki od nas ima svoj stil ali ja sam više pragmatičan“ rekao je nizozemski premijer Mark Rutte komentirajući govor, i dodao „s obzirom na svoju viziju i gledanje /Juncker/ bi morao bi posjetiti okulistu.“

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je rekao da je protiv stvaranje super predsjedništva Europske unije. Na twiteru: „Ne mješajte kompetencije. Potreban je predsjednik Vijeća kao glas država članica.“

U međuvremenu Njemačka i Francuska, dvije utemeljiteljske sile Unije se pripremaju podnijeti svoj plan reformi Europske unije do kraja 2017 i dok je njihovo trenutno političko vodstvo u korist Unije nije vjerojatno da će podržati Junckerov federalizam bez mandata svog vlastitog izbornog tijela.

Ukratko, Junckerov govor je kao što je gotovo sve drugo što zadnjih godina dolazi iz Bruxellesa samo dim.

izvor: Tyler Durden/Zerohedge 

Odabrala i s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.