Connect with us

Hrvatska udruga Benedikt

TJEDAN SJEĆANJA: “Priče iz Vukovara” Pere Eranovića u Kaštel Sućurcu

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji Hrvatska udruga Benedikt organizira već šestu godinu, Gradska knjižnica Kaštela organizira u četvrtak 16. studenog s početkom u 18.30 sati u Kino dvorani sv. Jurja u Kaštel Sućurcu izvedbu monodrame Pere Eranovića „Priče iz Vukovara“.

Monodrama “Priče iz Vukovara” autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića, a svoju premijeru predstava je imala na “Sceni 55” splitskog HNK, upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti.

Temelj u stvaranju predstave Eranoviću su bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara – Siniše Glavaševića.

O  predstavi:

„ Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu… Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.“ (Izvor: HNK Split)

PRIJE 26 GODINA, 18. studenog 1991. godine, nakon duge i teške borbe, pao je jedan od najvećih simbola Domovinskog rata – herojski grad Vukovar. Toga se dana uvijek sjećamo s najvećom tugom i velikim ponosom, sjećamo se branitelja i svih žrtava, stoga jedino što možemo kazati je: “HVALA – nikada nećemo zaboraviti.”

Pere Eranović u monodrami “Priče iz Vukovara” postaje Siniša Glavašević, a mi – publika, postajemo svjedoci prestrašnih trenutaka koji su prethodili tom užasavajućem danu – 18. 11. 1991. g.

“Priče iz Vukovara” Pere Eranovića u četvrtak 16. studenog 2017. g., s početkom u 18.30 sati u Kino dvorani sv. Jurja u Kaštel Sućurcu.

 

 

Srdačan pozdrav,

GKK

Komentari

Oglasi
Komentari

Hrvatska udruga Benedikt

Predstavljanje knjige “Rasudbe hrvatske državnosti” Marka Ljubića u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt

poziva Vas na predstavljanje knjige

“Rasudbe hrvatske državnosti” autora Marka Ljubića, novinara i publicista,

koje će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja 2018., s početkom u 19.30 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

Knjigu će uz autora Marka Ljubića predstaviti:

prof. dr. sc. Goran Dodig, saborski zastupnik

dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Josip Jović, novinar i publicist

Nenad Piskač, urednik knjige, književnik i novinar

U glazbenom dijelu nastupit će mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije “don Frane Bulić” iz Splita pod vodstvom s. Lidije Matijević, prof.

Knjiga je nastala u nakladi Hrvatskog kulturnog vijeća.

Ljubićeve teze, na koje ću se još vratiti, vape za novom nacionalnom sintezom. Suprotive su dezintegraciji hrvatske državnosti, u potpunoj su suprotnosti npr. s nedavno ratificiranom rodnom ideologijom, ali ne i samo s njom. Autor zaokružuje devijacije uspostavljenoga poretka, objašnjava nasrtaje na državnost i prokazuje lijevo i desno, centremističko i inkluzivno geganje suvremenih gusaka u poznate nam magle. Uz dosadašnju originalnu medijsku prepoznatljivost, Marko Ljubić ovom knjigom potvrđuje i svoje nezaobilazno mjesto u hrvatskoj političkoj publicistici. (Nenad Piskač)

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

Predavanje “Bleiburg – mit ili istina” u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt

Vas poziva na predavanje “Bleiburg – mit ili istina”, koje će se povodom 73. obljetnice bleiburške tragedije održati u četvrtak, 10. svibnja 2018., s početkom u 20 sati u prostoru Hrvatske udruge Benedikt u Splitu (Dubrovačka ulica 15).

Predavanje će održati Mario Šimundić, prof. povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

Drugi svjetski rat na području propale Kraljevine Jugoslavije ostavio je tri strane u borbi za prevlast: Pavelićeve ustaše, Titove partizane i Mihailovićeve četnike. Nakon četiri godine krvavih borbi pobjedu su odnijeli Titovi partizani.

Ustaška vojska povlači se prema Austriji i tamo počinje jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u 20. stoljeću.

Prva asocijacija na Drugi svjetski rat je do 1991. godine bila Bleiburg ili Jasenovac, ovisi jeste li bili u ulozi pobijeđenih ili pobjednika. Za jednu stranu Jasenovac je bio mit, a za drugu Bleiburg.

Što se dogodilo na bleiburškom polju 1945., tko su krivci za tu tragediju, je li do te tragedije moralo doći, koliko je žrtava Križnog puta samo su neka od pitanja o kojima će se kroz predavanje govoriti.

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

Hrvatska udruga Benedikt: Prijave za hodočašće u Szombathely i Kiseg (Mađarska)

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane na hodočašće u gradove Szombathely i Kiseg u Mađarskoj.

Polazak je 16. lipnja (subota) u 4.30 sati s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u Splitu, a povratak je 18. lipnja (ponedjeljak) u večernjim satima. U povratku će se posjetiti svetište Sv. Josipa u Karlovcu. U cijenu hodočasničkog posjeta uključeni su prijevoz autobusom, dva polupansiona i ručak 17. lipnja, a cijena po osobi iznosi 950 kn.

Prijave za odlazak na ovaj hodočasnički posjet u Mađarsku kao i dogovor oko akontacije primaju se na broj mobitela 099 242 1544 (Ivan).

Više o gradu Szombathely možete saznati OVDJE, a o gradu Kiseg OVDJE.

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno