Connect with us

Kultura i vjera

Preobratio se jedan od najjačih britanskih ljevičara: ‘Evo zašto sam bio u krivu oko kršćanstva!’

Objavljeno

- datum

 TOM HOLLAND, ENGLESKI POVJESNIČAR I PISAC    Svojim obraćenjem šokirao liberalni svijet jer je raskrinkao sve!

Tom Holland, rođen 1967. popularni je engleski povjesničar i pisac povijesnih romana, dobro prihvaćen i cijenjen i izvan Engleske, naročito od liberalno – lijevih struja intelektualne europske scene sve dok nije krenuo u proučavanje islama.

Na Channel 4 bio je prikazan njegov dokumentarac The Untold Story koji je, zbog njegovih sumnji u povijesnu istinitost nastanka islama naišao na žestoku kritiku islamskih organizacija ali i liberalnih medija koji su ga dosad podržavali.

Tom Holland otišao je sad i korak dalje i u jednom listu objavio svima da je ponosan što je kršćanin jer samo kao takav može shvatiti istinu o sebi i svijetu i sagledati puninu – njegovo odrastanje na mitovima atesitičke religije i filozofije i njegova spoznaja o predrasudama prema kršćanstvu mogu biti vrlo poticajna za mlađe generacije europskih pisaca i znanstvenika zavedenih zvučnim imenima antičke i novovjeke filozofije, koja je izbacila Boga iz ljudske egzistencije i time ga od slobodnog i ponosnog sina svemogućeg Tvorca povijesti srozala na karikaturu samog sebe- poslušnu jedinku odioznog državnog aparata, bez spoznaje koja mu je svrha i cilj na zemlji u vremenu koje mu je dano.

“Trebalo je proći puno vremena dok nisam shvatio da moj svjetonazor i moji postupci uopće nemaju temelj u rimskoj ili grčkoj kulturi već su duboko prožeti kršćanstvom i ponosan sam na to.
Kad sam bio još mali način i stil kršćanskog odgoja izazvali su u meni pomutnju. Kao prvo, dinosauri. Kao danas se sjećam šoka koji sam doživio kad sam na satu vjeronauka otvorio Bibliju za djecu i tamo pored slike Adama i Eve vidio brahiosaura. Bilo mi je tek šest godina ali sam znao da ni jedan čovjek na svijetu nije nikad vidio jednog sauropoda. Na tu pogrešku učitelj nje reagirao i to je u meni izazvalo još veći potres. Po prvi put se u moju kršćansku vjeru uvukla neka sjena. S vremenom se ta tama samo povečavala.
Moj interes za dinosaure proširio se na interes za antička carstva. Čitajući Bibliju moju pažnju nisu privlačili sinovi Izraela ni Isus sam, već njihovi protivnici: Egipčani, Asirci, Rimljani. Poljuljan u vjeri topilo se moje oduševljenje za boga, karizmatičniji su mi bili bogovi Olimpa; Apolon, Atena, Dionis, jer su se više voljeli zabavljati nego stvarati zakone. Bili su niškorisni, egoistični i okrutni ali upravo to im je davalo oreolu
prave rock – zvijezde. Kasnije sam čitao Gibbona i druge velike pisce prosvjetiteljstva  i preolako sam uvojio njihov način razmišljanja u smjeru: Trijumf kršćanstva doveo je do praznovjerja i priječio put pravom znanju. Moderna, nauprot tome,teži ponovnoj uspotavi davno zaboravljenih antičkih ideala. Likovao sam. Mislio sam da sam konačno  našao znanstveno uporište ( za svoju djetinje instinktivnu antipatiju prema Bogu kao direktnom protivniku slobode i dobre zabave.)

Poganstvo je po menui bilo poraženo a na scenu je stupio Nobodaddy ( izraz W. Blakea za autoritarnog Boga koji nikom nije otac) sa svojom inkvizicijom, križarima i licimjernim puritancima. Nestalo je boje i životnog soka sa zemlje.  “Svijet je od tvog daha posivio,.. pobijedio si, Galileo ” – tako je napisao Swinburn parafrazirajući Julijana Apostatu, zadnjeg poganskog rimskog cara kod kojeg apokrifno stoji: Ti si me pobijedio, Galilejče!
Sve sam to instinktivno upio u sebe kao svoje. Nije stoga neobično da sam u sebi slavio klasični svijet kao onu epohu koja me stvaralački nadahnjivala. Godine koje sam proveo istražujuči i pišući knjige o starim narodima samo su potvrđivale moju fascinaciju Spartom i Rimom. Njima sam hranio svoju fantaziju kao nekad dinosaurima. Divovski mesožderi, ma koliko zadivljujući bili, u stvarnosti su kreature zastrašujuće prirode.  Vrijednosti koje je gajio Leonida, kod svojih podanika prakticirajući posve kriminalnu eugeniku i ubijajući po noći djecu u svrhu odgoja “nad-junačine” nisu moje vrijednosti, postajalo mje je sve jasnije.
Kao ni vrijednosti Cezara koji je, kako je poznato, pobio milijun Gala i još nebrojene narode stavio pod svoju čizmu. Bio sam najednom šokiran takvim nedostatkom senzibiliteta a naročito time kako je starim civilizacijama nedostajao svaki osjećaj za siromašne i slabe.
Tako se u meni počela rušiti centralna misao prosvjetiteljstva da nemamo što zahvaliti kršćantvu.
Voltaire je napisao:”Svaki pristojan, svaki razuman čovjek treba prezrijeti tu kršćansku sektu.” Samo da ne bi morao priznati kako svoje moralne poglede crpi iz kršćanstva, navodio je antičke pa i kineske filozofe za uzore.

Ali, i tekako je bio zadojen upravo kršćanskom etikom dok je govorio o potlačenima. “Mi navještamo Krista Raspetog, za židove izvor pomutnje, za pogane najveća ludost” – pisao je sv. Pavao i imao je pravo jer, ništa nije bilo provokantnije i odbojnije za ukorjenjeni sustav mišljenja njegovih suvremenika, Židova, Grka ili Rimljana od predodžbe Boga koji bi se dao raspeti svojom vlastitom voljom.

U našoj svakodnevici s Kristom upravo zaboravljamo razmišljati koja je on razorna snaga i koja posebnonst. U onom dobu bogovi su bili tu da vladaju, održavaju red i kažnjavaju a ne da sami budu kažnjavani. Ali, kršćanske zemlje kao naše zapadne još uvijek su obilježene žigom revolucije od prije dvije tiuće godina iako vjere sve više nestaje. To je razlog zašto većina i u ovom post-krsšćanskom dobu još uvijek smatra zdravo za gotovo da je plemenitije podnositi bol nego drugima zadavati patnju.

Još uvijek večina smatra da je svaki život jednako vrijedan i dostojan. Zahvaljujući kršćanstvu. Obzirom na moj moral i moju etičnost naučio sam da me nisu oblikovale ni grčka ni rimska kultura već posve i bez ostatka,  kršćanska i da sam jako ponosan na to,” napisao je Holland i tako razotkrio laž u koju je bio uljuljan godinama!

Slava Isusu!

 

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

Što je Jezabelin duh?

Objavljeno

- datum

Postoji mnoštvo mišljenja o tome što čini Jezabelin duh, sve od seksualne razuzdanosti žene do poučavanja lažnog nauka – bilo muškarca ili žene. Biblija ne spominje Jezabelin duh, iako ima puno toga za reći o samoj Jezabeli.

Jezabelina priča nalazi se u 1. i 2. Kraljevima. Bila je kći Etbaala, kralja Tira/Sidona i svećenika Baalovog kulta, okrutnog, senzualnog i pobunjenog lažnog boga, čije je štovanje uključivalo seksualnu degradaciju i razvratnost. Ahab, kralj Izraela, oženio je Jezabelu i uveo narod u štovanje Baala ​​(1. Kraljevima 16,31). Vladavina Ahaba i Jezabele nad Izraelom jedno je od najtužnijih poglavlja u povijesti Božjeg naroda.

Postoje dva slučaja u životu Jezabele koja ju karakteriziraju i definiraju što znači „Jezabelin duh“. Jedna značajka je njezina opsesivna strast za dominacijom i kontroliranjem drugih, osobito u duhovnom području. Kad je postala kraljica, počela je nemilosrdnu kampanju za eliminiranje svih dokaza u vezi Izraelovog štovanja Jahve. Naredila je smaknuće svih proroka Gospodnjih (1. Kraljevima 18,4.13) i zamijenila njihove žrtvenike s Baalovim. Njezin najjači neprijatelj bio je Ilija, koji je zahtijevao natjecanje na gori Karmel između moći Izraelovog Boga i moći Jezabele i Baalovih svećenika (1. Kraljevima 18). Naravno, naš Bog je pobijedio, ali unatoč tome što je znala za čudotvorne Božje moći, Jezabela se odbila pokajati i zaklela se svojim bogovima da će naći Iliju i oduzeti mu život. Njezino tvrdoglavo odbijanje da vidi i podloži se sili ​​živog Boga, dovelo ju je do strašnog kraja (2. Kraljevima 9,29-37).

Drugi slučaj uključuje pravednog čovjeka po imenu Nabot, koji je odbio prodati zemlju Ahabu u susjedstvu palače. S pravom je naglašavao da bi prodaja njegove baštine bila protiv Božje zapovijedi (1. Kraljevima 21,3; Levitski zakonik 25,23). Dok se Ahab ljutio, Jezabela ga je korila i ismijavala zbog slabosti. A zatim je skovala plan kako će nevinog Nabota optužiti i kamenovati do smrti. Nabotovi sinovi također su bili kamenovani do smrti, tako da nema baštinika, a zemlja se vrati u posjed kralja. Takva ciljana i nemilosrdna odluka da se postupi na vlastiti način, bez obzira na to koga se pritom uništi, obilježje je Jezabelinog duha.

Jezabelin seksualni nemoral i štovanje idola bili su toliko zloglasni da ju sam Gospodin Isus spominje kada upozorava crkvu u Tijatiri (Otkrivenje 2,18-29). Najvjerojatnije govori o ženi u crkvi koja utječe na isti način na koji je Jezabela utjecala na Izrael uvodeći ih u idolopoklonstvo i bludnost. Stoga, Isus izjavljuje Tijatircima da ju se ne smije tolerirati. Tko god je ova žena, kao i Jezabela, odbija se pokajati zbog svoje bludnosti i lažnog učenja, te joj je sudbina zapečaćena. Gospodin Isus ju baca na bolesnički krevet, zajedno s onima koji su počinili s njom idolopoklonstvo. Svršetak onih koji podliježu Jezabelinom duhu uvijek je smrt i uništenje, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu, prenosi GotQuestions.org.

Zaključno

I u današnjem smislu, Jezabela se može opisati kao proročica, lažna vjernica; dominira, kontrolira, manipulira, nemilosrdno postupa na vlastiti način, zavodi, bludniči i štuje lažne idole.

Najbolji način da se definira Jezabelin duh jest taj što opisuje svakoga tko djeluje na isti način kao i Jezabela. Znači da se upušta u nemoral, idolopoklonstvo, lažni nauk i nepokajani grijeh. Ići dalje od toga znači nagađati i može dovesti do lažnih optužbi i podjele u Kristovom tijelu.

GotQuestion | Biblija i znanost | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

RAT MEDIJIMA: Moskva prijeti opozivom licenci svih britanskih medija u Rusiji

Objavljeno

- datum

 BRITI SE TEŠKO NOSE S ISTINOM    Svi britanski mediji koji djeluju na području Rusije mogu biti zatvoreni, upozorila je na ruskoj televiziji Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova upozorila je na ruske protumjere nakon mogućeg zatvaranja TV kanala RT u Velikoj Britaniji.

“Mogu vam odmah reći: nijedan britanski medij u našoj zemlji više neće raditi ako zatvorite RT”, izjavila je Maria Zakharova u emisiji “60 minuta”.

Neki su parlamentarci pozvali britansku vladu da nametne restriktivne mjere RT (Russia Today) televizijskom kanalu, pa čak i da opozove licencu za emitiranje u Velikoj Britaniji. Theresa May, britanska premijerka, nije dala izravan odgovor, ali je rekla da će u srijedu raspravljati s parlamentarcima o mjerama protiv Rusije.

RT televizija je odgovorila na ovaj poziv britanskih parlamentaraca i rekla da ograničavanje RT kanala u Velikoj Britaniji stvara još veće polarizacije u društvu.

Nakon mogućeg ukidanja dozvole RT-u, odgovor Rusije će biti simetričan, tvrde i druge javne osobe.

Izvor: Sputnik

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Postaju li liberalni teolozi irelevantni?

Objavljeno

- datum

Massimo Faggioli, sam vrlo liberalan novinar koji prati zbivanja u Crkvi, u svom najnovijem članku za Commonweal priznaje radikalan razdor između liberalnih katoličkih teologa s jedne strane i ostatka vjernika u Crkvi s druge. U članku navodi razloge za porast irelevantnosti liberalnih akademskih teologa, a kao prvo, iskreno priznaje da mlade katolike više uopće ne zanima stari tzv. liberalni teološki establishment.

Već u samom uvodu Faggioli konstatira:

Otuđenje između akademske teologije i institucionalne Crkve jedan je od razloga zašto se mnogi mlađi katolici danas okreću neo-tradicionalističkim krugovima kako bi učili o vjeri. Nova generacija ponovno preispituje događaje u Crkvi od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas i ne prihvaća s odobravanjem teologiju koja je nastala nakon Drugog vatikanskog koncila. Neki mlađi katolici također propituju legitimitet svjetovne, pluralističke države. Zato zabrinutost za akademsku teologiju više nije samo akademsko pitanje.

Oni koji imaju kontakt s mladim katolicima – na primjer, studentima – mogli su primijetiti da ovaj teološki anti-liberalizam ne dolazi samo od nekoliko marginalnih intelektualaca. Katolički anti-liberalizam dio je šireg fenomena, a nova potraga za katoličkim identitetom ima različite oblike. Može se izraziti kao entuzijazam za Tridentinsku misu i odbojnost prema Novus Ordo. Ili može biti oblik zanimanja za kontra-kulturne zajednice – u nekoj verziji Benediktove opcije (Benedict Option) koja se širi zapadnim svijetom. (Riječ je o kršćanima koji se prestaju identificirati kao građanska i moralna zajednica s očuvanjem zapadno liberalnog sustava i žele stvoriti lokalne oblike zajednice kao područja kršćanskog otpora takvom sustavu. op. prev)

Ali, ona također može biti oblik teo-političke mašte koja odbacuje liberalnu demokraciju u korist novog Kršćanskog svijeta. Uz to često dolazi i sumnja prema onima koji dolaze iz dijelova svijeta gdje kršćanstvo nije dominantna religija.

izvor: QuoVadisCroatia

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno