Connect with us

Vijesti

POGLEDAJTE BROJKE: Znate li koja je najgledanija televizija?

Objavljeno

- datum

KOMERCIJALNA televizija Nova TV u rujnu je bila znatno gledanija od HRT-a koji se financira prisilnim ubiranjem TV pristojbe od građana.

Nova TV je u populaciji gledatelja starijih od četiri godine u rujnu imala gledanost 24,14 posto. HTV1 je u tom periodu gledalo je 15,10 posto iste populacije. Odmah iza njega je RTL koji je u rujnu u spomenutoj populaciji gledalo 14,19 posto.

HTV 2 ima gledanost 7,02 posto, a Doma TV, koja je također dio Nove TV, ima gledanost 5,29 posto, dok je RTL 2 je na 4,66 posto.

Zbirno gledano, sva četiri kanala HTV-a imala su ukupnu gledanost 27,93 posto. Nova TV i Doma TV zajedno su imale 29,43 posto.

RTL, RTL 2 i RTL Kockica ukupno su imali gledanost od 22,16 posto.

Dakle, u populaciji osoba starijih od četiri godine, dakle praktički svi koji gledaju televiziju, HRT je lošiji od Nove TV, ali nešto bolji od RTL-a.

HRT gledaju samo oni najstariji

No u populaciji osoba od 18 do 49 godina, koja se smatra najrelevantnijom populacijom za marketinške svrhe, stvari su znatno gore po HRT.

Među tom populacijom Nova TV je u rujnu imala 21,59 posto gledatelja, RTL je bio na 16,82, a najjači HRT-ov kanal, HTV 1, bio je na 9,32 posto. Među spomenutom populacijom bolje kotiraju RTL 2 i Doma TV, koje su bile nešto gledanije od HTV 2 koji je imao 6,39 posto gledanosti.

Ukupno gledano, HTV-ova četiri kanala imala su gledanost 18,92 posto. Nova TV i Doma TV ukupno su imale 28,28 posto, dok su RTL, RTL 2 i RTL Kockica imali ukupnu gledanost 27,03 posto.

Po tome ispada da HTV među širokom populacijom ljudi od 18 do 49 godina gleda gotovo deset posto gledatelja manje nego konkurentske komercijalne televizije, koje građani za razliku od HRT-a nisu prisiljeni plaćati.

Da nije utakmica, HTV ne bi gledao nitko

Što se tiče deset najgledanijih emisija u rujnu u populaciji starijih od četiri godine, najgledaniji je bio show “Supertalent” na Novoj TV emitiran 24. 9. Njega je gledalo 869.800 gledatelja.

Što se HRT-a tiče, u top deset emisija nalazi se njih pet emitiranih na HTV-u, ali valja naglasiti da se u trima slučajevima radi o utakmicama reprezentacije.

Tako se na drugom mjestu liste našla kvalifikacijska utakmica Hrvatske i Turske koju je 5. rujna gledalo 748.828 ljudi.

Među najgledanijim emisijama, na osmom i devetom mjestu, našao se i kvalifikacijski ogled Hrvatske i Kosova emitiran 3. i 4. rujna. Podsjetimo, riječ je o utakmici koja je radi kiše prekinuta i nastavljena sljedećeg dana.

HTV-ovu statistiku, dakle, uvelike “pumpaju” utakmice nogometne reprezentacije koje su se iz nekog razloga u posljednje vrijeme počele emitirati na Prvom programu, iako je godinama Drugi program HTV-a bio namijenjen sportskim događajima.

Od informativnih emisija najgledaniji je bio Dnevnik Nove TV koji je 19. rujna gledalo 713.066 ljudi. Na listi se našao i HTV-ov Dnevnik u podne koji je na petom mjestu najgledanijih emisija prošlog mjeseca.

Napomene o mjerenju

Svi podaci o gledanosti TV programa dobiveni su elektronskim mjerenjem gledanosti na panelu televizijskih gledatelja koji je nacionalno reprezentativan. Ova mjerenja svakodnevno se obavljaju uz pomoć 1150 posebnih mjerača gledanosti (peoplemeter) koji su ugrađeni u ukupno 810 kućanstava širom Hrvatske. Svako kućanstvo pažljivo je izabrano kako bi predstavljalo sva kućanstva sličnih karakteristika u cijeloj državi.

Podaci o gledanosti izraženi su kroz:

• AMR (%) – Average Minute Rating – označava prosječan broj (ili postotak %)
pojedinaca određene ciljne skupine koji su gledali određeni kanal, emisiju ili
određeni vremenski interval.

• SHR – Share – označava prosječan udio u gledanosti pojedinog kanala, emisije, ili vremenskog intervala od određene ciljne skupine koja u određenom trenutku
gleda televiziju.

• ATV – Average Time Viewed – prosječan broj minuta konzumacije TV sadržaja po
pojedincu iz odabrane ciljne skupine (u prosjek ulaze i oni pojedinci iz ciljne
skupine koji nisu gledali televiziju).

Gledanost Programa Rujan 2017. by Index.hr on Scribd

Izvor: index.hr

Komentari

Komentari

Vijesti

Dosje Stjepana Mesića nestao iz državnog arhiva, nitko ne zna gdje je?

Objavljeno

- datum

Dosjee Vladimira Šeksa i Stjepana Mesića u Hrvatskom državnom arhivu nije moguće dobiti na uvid, piše Jutarnji list.

Šeks je zatražio da se zaštite njegovi osobni podaci, tako da dokumenti o obradi koju je Služba državne sigurnosti (SDS) provodila nad njim nisu dostupni.

Iz posve drugih razloga nije dostupan ni još jedan dosje, onaj o SDS-ovoj obradi bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

Jutarnji list javlja kako su u Hrvatskom državnom arhivu dobili usmeni odgovor da Mesićevog dosjea, koji se nalazi na popisu – nema. Djelatnici HDA potvrdili su da je taj dosje uistinu evidentiran u popisu preuzete dokumentacije, ali ga, tvrde, nikada nisu dobili. Je li nestao, je li se zagubio ili je slučajno ostao u SOA-i, nije poznato.

U slučaju Šeksa, u popisu dosjea umjesto imena Vladimir Šeks stoji prazno polje – i broj dosjea.

Jutarnjem je odbijen zahtjev za uvid u dosje pod tim brojem, a u rješenju koje je izdao ravnatelj HDA Dinko Čutura, inače recenzent Šeksove knjige, navedeno je kako se ne može dobiti ni anonimna verzija jer bi sam sadržaj dosjea upućivao na identitet osobe koja je tražila i dobila zaštitu osobnih podataka.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Al Jazeera: Putinova „uraganska“ turneja po Bliskom istoku

Objavljeno

- datum

Jučerašnja mini blic-turneja ruskog predsjednika Vladimira Putina po Bliskom istoku i njegov iznenadni posjet Siriji, Egiptu i Turskoj iznenadili su Zapadne političare i gotovo sve svjetske analitičare.

I dok se, s jedne strane, njegova zapovjed, objavljena na samom sirijskom terenu, o početku povlačenja glavnine ruskih vojnih snaga iz te zemlje zbog završetka operacije uništenja terorističkih organizacija, uz istodobnu prijetnju da će, ukoliko one opet „podignu glavu“ uslijediti novi i do sada neviđeni ruski vojni udar može tumačiti u svjetlu predizborne kampanje i netom objavljene Putinove odluke za kandidaturom na predsjedničkim izborima u ožujku 2018.g., Putinov posjet Kairu i Ankari sasvim je drugog karaktera.

On je čiste geopolitičke prirode i, zapravo, kao što smo već ranije predvidjeli, predstavlja logičan slijed ruskih poteza nakon nedavne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom koja je radikalizirala protuameričko raspoloženje u arapskom i islamskom svijetu u cjelini. Ovakav Trumpov „poklon“ Moskva naprosto nije mogla odbiti i ona sada, jednostavno, bez ikakvih zapreka ulazi u nastali vakuum američkog samoisključivanja iz mogućnosti bilo kakvog mirovnog posredovanja između Izraela i Palestinaca, odnosno univerzalnog statusa Jeruzalema kao simbola i zajedničke svetinje za židove, kršćane i muslimane.

 
Televizija Al Jazeera Putinov posjet naziva „uraganskim“ i „munjevitim“. Taj katarski medij ističe kako su ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Recep Tayip Erdogan suglasni o negativnim posljedicama Trumpove odluke po čitavu bliskoistočnu regiju. Prethodno je Putin, navodi Al Jazeera, uspio posjetiti Siriju i obaviti radni posjet Egiptu, u kojem je razgovarao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem. Al Jazeera prenosi razmišljanja brojnih arapskih komentatora koji se slažu, kako je glavni cilj Putinove mini-turneje iskorištavanje rastućeg nezadovoljstva Kaira i Ankare politikom sadašnje američke administracije, zbog čega te dvije zemlje postaju sve bliže Rusiji.

Podsjećamo, proteklih dana i u Iranu su se pojavile ocijene, kako je Trumpova odluka o Jeruzalemu pravi „dar“ Teheranu i njegovoj bliskoistočnoj politici (Al-Jazeera | TheGreatMiddleEast| Geopolitika| Croative.net)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

U ITALIJI IZVANREDNO STANJE Eksplozija terminala za distribuciju ruskog plina u Austriji

Objavljeno

- datum

U utorak, 12. prosinca, došlo je do eksplozije na plinskom terminalu u Baumgartenu, na istoku Austrije, pri čemu je jedna osoba poginula, a najmanje 18 ih je ozlijeđeno. Terminal u Baumgartenu glavni je distribucijski centar za plin koji u Austriju dolazi iz Rusije.

Austrijski istražitelji su otkrili da je do snažne eksplozije na plinskom terminalu  blizu Baumgartena došlo iz tehničkih razloga. Rad plinskog terminala koji se najvećim dijelom bavi distribucijom ruskog plina u Europi trenutno je suspendiran. Provodi se istraga o okolnostima incidenta.

Nakon eksplozije na plinskoj stanici kompanije OMV u Austriji su isporuke ruskog plina u Italiju, Sloveniju i Mađarsku prekinute, izvijestila je služba za tisak austrijskog regulatora E-Control.

“Tranzitna opskrba Italije, Slovenije i Mađarske su trenutno prekinute. Radimo na što skorijem ukidanju ograničenja”, navodi austrijski E-Control.

Vrijeme uklanjanja ograničenja tranzita se još uvijek ne može jasno odrediti.

Italija zbog prekida isporuke ruskog plina proglasila izvanredno stanje

Italija je zbog eksplozije na austrijskom plinskom terminalu i suspenzije opskrbe ruskim proglasila izvanredno stanje, priopćeno je na internetskoj stranici Ministarstva gospodarskog razvoja Italije.

“Isporuka ruskog plina u Italiju kroz Austriju je prekinuta zbog nesreće u Baumgartenu. Prema nacionalnim propisima koje uređuje regulativa EU, Ministarstvo uvodi izvanredno stanje, „-navedeno je u priopćenju.

Dodaje se da je trenutno opskrba plinom zajamčena zbog dostupnih rezervi u zemlji.

Gazprom je izvijestio da radi na preraspodjeli tokova tranzita plina, kako bi kupcima osigurala neprekinute isporuke svojim.

Ravnatelj ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, Konstantin Simonov, komentirao je situaciju u vezi s uvođenjem izvanrednog stanja u Italiji nakon eksplozije na terminalu Baumgarten.

“Talijansko tržište je već pretrpjelo štetu, količina crpne snage je smanjena sedam do osam puta, jer u osnovi ruski plin u Italiju dolazi samo iz Austrije. Ovdje imamo paradoks. Da smo implementirali projekt Južni tok, koji je predviđao izgradnju plinovoda preko Grčke, a zatim u Italiju, Italija sada ne bi imala nikakvih problema. Ovo je još jedan povod za razmišljanje da je izgradnja plinovoda u morima na teritoriju EU dobra ideja sa stajališta diverzifikacije ruta, jer vidimo da nije samo Ukrajina tranzitni rizik, već postoje i mogućnosti  tehnoloških katastrofa. Bolje je imati višak kapaciteta”, objasnio je Simonov.

Stručnjak je dodao kako je prije službenih informacija o stupnju oštećenja plinovoda prerano davati prognoze o nastavku isporuke.

“Ne mislim da će doći do ozbiljnog plinskog deficita. Italija ima skladišne kapacitete, oni su prilično dobro pripremljeni za sezonu. Stoga je moja predviđanja da će ova nesreća biti lokalne prirode. Čekat ćemo komentare kompanije OMV, koja je vlasnik Baumgartena. Još nije jasno koliko dugo će trajati popravci”, rekao je Simonov.

Predsjednik Odbora za energetiku Državne Dume, Pavel Zavalni, komentirao je za RT poremećaje opskrbe plinom europskih zemalja zbog eksplozije na austrijskom terminalu u Baumgartenu.

“Moramo razviti infrastrukturu i sustav skladištenja plina. Sustav mora biti pouzdan i siguran. Mi smo u pravu kada tvrdimo da treba izgraditi više tranzitnih koridora”, objasnio je Zavalni.

Prema riječima zamjenika, Italija je sasvim ovisna o ruskom plinu.

“Imamo tri koridora opskrbe plinom za srednju i sjevernu Europu, ali su sada smanjenje količine zaliha kroz koridor Užgorod, preko Ukrajine, gdje prolazi oko 50 milijuna kubnih metara dnevno, što je značajna količina. Jedini način zamjene ovog plina je generiranje električne energije iz drugih izvora, korištenje nužnih izvora i uzimanje plina iz podzemnih skladišta. Situacija nije kritična, ali je izvanredna”, dodao je Pavel Zavalni.

Zavalni je istaknuo kako “svaka je zemlja na svoj način i različito ovisna o ruskom plinu”.

“U Italiji postoji vrlo velika ovisnost, jer tamo dolazi do pada domaće proizvodnje i opskrbe iz Sjeverne Afrike u korist isporuka iz Rusije”, zaključio je.

Italija je jedina zemlja koja je proglasila izvanredno stanje nakon eksplozije na terminalu u Austriji, a Slovenija i Mađarska još nisu dale službena priopćenja o razini energetske sigurnosti.

Za pretpostaviti je da će se, ako kvar bude brzo otklonjen, tranzit vratiti na prijašnju razinu redovitih dogovorenih isporuka, ali ako popravak plinskog terminala u Baumgartenu potraje, teško je a sigurnošću tvrditi kako će se nadoknaditi manjak, posebno zbog činjenice da se havarija dogodila u sezoni grijanja. (logicno.com)

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.