Connect with us

Kultura i vjera

Papa ‘uništio’ teoretičare kaosa: ‘Sve počiva na Božjoj mudrosti i providnosti’

Objavljeno

- datum

Postojanje i spoznatljivost svemira nisu rezultat kaosa ili pukog slučaja, nego Božje Mudrosti – istaknuo je papa Franjo u svom govoru sudionicima konferencije na temu „Crne rupe, gravitacijski valovi i singularnost prostor-vrijeme“.

Postojanje i spoznatljivost svemira nisu rezultat kaosa ili pukog slučaja, nego Božje Mudrosti – istaknuo je papa Franjo u svom govoru sudionicima konferencije na temu „Crne rupe, gravitacijski valovi i singularnost prostor-vrijeme“. Konferencija je započela 9. svibnja te je završila danas, 12. svibnja, a održavala se u vatikanskom Opservatoriju u Castel Gandolfu. Ovaj je međunarodni susret organiziran u čast mons. Georgesa Lemaîtrea (1894-1966) i njegove znanstvene ostavštine. Taj je belgijski svećenik i ugledni astronom začetnik teorije o postanku svemira, poznatijom pod nazivom Teorija Velikog praska.

Pitanja koja ste obrađivali zadnjih dana u Castel Gandolfu od posebnog su interesa za Crkvu – kazao je Sveti Otac – jer se dotiču pitanja do kojih nam je jako stalo kao što su pitanje početka svemira i njegove evolucije te duboke strukture prostora i vremena. Jasno je da ta pitanja imaju posebni značaj za znanost, filozofiju, teologiju i duhovni život. Predstavljaju „arenu“ gdje se te različite discipline susreću, a ponekad i sukobljavaju – rekao je Papa.

Papa Franjo je istaknuo da je Georges Lemaître kao katolički svećenik i kozmolog dobro poznavao kreativnu napetost između vjere i znanosti te je uvijek lucidno branio jasnu metodološku razliku između područja tih dvaju područja, smatrajući da imaju različit djelokrug, no u vlastitom ih je životu integrirao. To razlikovanje, koje je već prisutno kod sv. Tome Akvinskog, izbjegava „kratki spoj“ koji je štetan kako za znanost tako i za vjeru – napomenuo je Papa.

Pred neizmjernošću prostor-vremena mi ljudi možemo iskusiti divljenje i osjećaj vlastite beznačajnosti kao što nas podsjeća psalmist: „što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš?“ (Ps 8,5) – rekao je Sveti Otac, podsjećajući na riječi Alberta Einsteina: „Moglo bi se reći da je vječna tajna svijeta njegova shvatljivost“. Postojanje i spoznatljivost svemira – nastavio je Papa – nisu rezultat kaosa ili pukog slučaja, nego Božje Mudrosti koja je prisutna „u počelu njegova djela, kao najraniji od njegovih čina, u pradoba“ (usp. Izr 8,22).

Duboko cijenim vaš rad i potičem vas da ustrajete u vašoj potrazi za istinom. Tȁ nikada se ne bismo trebali bojati istine, niti biti zarobljeni svojim unaprijed osmišljenim idejama, nego ponizno prihvatiti nova znanstvena otkrića. Putujući prema granicama ljudskoga znanja, doista je moguće doživjeti autentično iskustvo Gospodina, koje je u stanju ispuniti naše srce – zaključio je papa Franjo.

Izvor: Radio Vaticana

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

ZAOKRET! Macronov ministar koji je izbacio rodnu ideologiju iz škola, izbacuje i mobilne telefone

Objavljeno

- datum

 MARINE LePEN JE NAZVALA TO IDEOLOŠKOM POBJEDOM U OBRAZOVANJU Ministar obrazovanja Francuske Jean-Michel Blanquer, najavio je zabranu korištenje mobilnih telefona u svim školama već od 2018. godine.

“Ubrzano radimo na ovom problemu, te načinu kako zabraniti korištenje telefona”, izjavio je Jean-Michel Blanquer. Ministar je također pokrenuo pitanje nošenje uniformi u školama, te najavio da će to biti moguće ali uz odobrenje svake škole.

Često se u narodu kaže: “daj osobi vlast, pa ćeš vidjeti njeno pravo lice”. U većini slučajeva stvari krenu naopako. Dobar postane loš, a oni koji su vjerovali u slatke riječi budu razočarani – donosi portal Logicno.com.

Ipak u slučaju ministara Jean-Michel Blanquera izuzetak je potvrdio pravilo. Radi se o ministru koji čini vrlo dobre poteze. Ministar je jasan u svojim stavovima koji se sve više dopadaju svim građanima Republike Francuske. Po njemu škola služi za naučiti čitati, pisati, računati i respektirati druge, a ne za širenje ideologija koje stvaraju sukobe u društvu.

Ovome je i Marine Le Pen da potporu nazivajući ovo “ideološkom pobjedom” na području nacionalnog obrazovanja. “Govor g. Blanquera […] za nas je ideološka pobjeda, ali sada i politička pobjeda”, rekla je Marine Le Pen tijekom konferencije za novinare u sjedištu svoje stranke.

“Dijete koje je naučilo respektirati druge, respektirat će svakoga”, izjavio je Jean-Michel Blanquer.

“U obrazovanje djece treba uključiti roditelje koji će zajedno sa školom, usaditi djeci prave vrijednosti koje su izgubljene”, nastavlja Blanquer.

Jean-Michel Blanquer ne želi dozvoliti pristup udrugama koje šire ideologije u školske klupe, jer iskustvo iz vremena Hollandove vlada pokazuje da je pokušaj odvajanja roditelje od obrazovanja djece bila velika greška, koju ministar želi ispraviti.

Redakcija portala croative.net mu želi puno sreće.

izvori: Logicno | france.rt.com | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(VIDEO) Beskućnik pronašao 10.000 dolara, pa ih vratio vlasnici milijunašici: A onda je uslijedilo…

Objavljeno

- datum

 INSPIRACIJA BAŠ ZA BOŽIČNO VRIJEME   Elmer Alvarez, beskućnik iz New Havena, pronašao je ček od 10.000 dolara na ulici. Iako nije imao ništa, odlučio je novac vratiti pravom vlasniku.

Kako se ispostavilo, ček je pripadao Roberti Hoskie, američkoj milijunašici iz New Havena. Oduševljena djelom Alvareza željela je učiniti mu nešto posebno.

Prenoseći uživo na Facebooku, Hoskie mu je uručila nekoliko poklona koje nikada neće zaboraviti. U snimku, bogatašica je na početku objasnila da Alvarez nema pojma šta će mu se dogoditi.

Najprije je pozvala beskućnika u kuću i pohvalila njegovo dobro djelo.

– Nisi znao tko je iza tog čeka. Nisi svjestan kakvo srce imaš – rekla je.

 
Najprije mu je uručila certifikat, a onda mu je rekla da mu poklanja punu školsku stipendiju Outreach Reality škole za nekretnine u kojoj je ona predsjednik.

Takođe mu je osigurala i sate englskog jezika, kao i svako savjetovanje o karijeri koje želi. Takođe mu je organizovala i interview za posao dok ne završi svoje satove za nekretnine, piše “Spotlite stories”.

Vidno zaprepašten Alvarez rekao je da ga je Hoskina dobrota inspirirala da se fokusira na stvaranju bolje budućnosti za sebe i svoju djevojku.

– Razmišljao sam samo kako se ta osoba koja je izgubila ček osjeća – rekao je Alvarez.

– Bilo je trenutaka u mom životu kada nisam mogla dati ništa, a sada kada mogu da pružim osjećaj je tako prijatan – rekla je Hoskie.

NHRegister | croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

ISUSOVO PROROČANSTVO: ‘Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo!’

Objavljeno

- datum

Trump najavio priznanje Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada i izazvao gnjev Arapa, teroristički napad dogodio se u Jeruzalemu odmah nakon Trumpove najave i sva geopolitička situacija ide prema ostvarenju Isusova proroštva o vrhuncu posljednjeg vremena. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.