Connect with us

Vijesti

PA ŠTO SE NE OKRENEŠ ‘HAJVANU’ JEDAN?!

Objavljeno

- datum

„Ako bi mi počeli slaviti ovak’e praznike onda bi mogli i neki se sjetiti, a to je već bilo po novinama da se slavi 10. april je li 10. travanj, a to je bilo osnivanje NDH“

Ovo je citat vidno ugojenog Valentina Inzka sa FTV-a. Tko, kada, na koji način i u bilo kojem kontekstu je ikada spominjao slavljenje 10 travnja? Koje novine su to objavile, a spominje ih Inzko? Pretražujući internet i novinske izvatke, neće se naći ništa, jer ovo jednostavno nije istina. Tko bio sa imalo zdrava uma uopće pomislio na službeno slavljenje 10. travnja?! Osim naravno Inzka, komentirao je Slaven Raguž.

Dana 16.12. na svome blogu britanski veleposlanik piše: „Ali ovdje smo svjedoci pokušaja da se rehabilitira ugled osoba poput Ante Pavelića ili Draže Mihailovića“

Može se postaviti isto pitanje: tko, kada, kako i u bilo kojem kontekstu je ikada pomislio, a kamoli pokrenuo inicijativu, rehabilitiranja Ante Pavelića? Ni to se ne može naći nigdje, jer ni to nije istina, nego izmišljotina.

Pravo pitanje je: iz kojih razloga se Hrvatima u BiH lijepi epitet intrinzičnog „fašizma“, i to po definiciji samim time što si Hrvat, kad to nije istina i nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću? Dapače, pretraživanjem interneta vrlo lako se zaključi kako nazivanje nekoga fašistom, terminologiju „fašizma/antifašizma“ iz partizanskih filmova, nađe se isključivo kod samoprozvanih boraca protiv fašizma, bošnjačkih radikalista, NGO sektora i ovih međunarodnih pijavica.

Ovo etiketiranje i stalno spominjanje nekog fašizma u 21. stoljeću, ima za cilj stvaranje jedne kolektivne psihoze da se ti maltene moraš nekome ispričavat i pravdati ako se proklamiraš Hrvatom. Da se moraš ispričavati što se proklamiraš dijelom naroda, a ne neke imaginarne, nametnute, zajedničke denominacije. Sve to iz prevencije artikuliranog rješenja hrvatskog pitanja u BiH, koje bi bilo po definiciji „fašističko“, jer su, evo, Hrvati „fašisti“ samim time što sebe nazivaju Hrvatima.

Završava Inzko: „treba se okrenuti prema budućnosti, ne prema prošlosti“. Pa što se ne okreneš, hajvanu* jedan, poručio je Raguž u objavi na facebooku!

 

*hajvan – (turski hayvan od arapskog haywān): živinče, domaća životinja, stoka, marva;
izvor:  kamenjar.com

Komentari

Komentari

Vijesti

Izraelska veleposlanica: Trump je rekao istinu

Objavljeno

- datum

 A EUROPA I NIJE NEKAKVA UNIJA…  “Svi se trebaju smiriti jer se ništa posebno nije dogodilo. Predsjednik Trump zapravo je rekao istinu”, komentirala je za Dnevnik HRT-a izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i tamo preseli američko veleposlanstvo, prenosi HRT.

“Prije tri tisuće godina naši kraljevi su izgradili naše hramove. Oni su izgradili Jeruzalem kao naš glavni grad. Prije 70 godina smo se vratili u moderni Izrael da bismo uspostavili ovu državu i da bismo izgradili svoj glavni grad na temeljima starog hrama. To je poznata činjenica svima. I to se mora priznati. Predsjednik Trump je to prvi izgovorio naglas, svi to znaju. On je samo ponovio činjenice, to je bio naš glavni grad i bit će”, kaže Kalay Kleitman.

Izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nema, kaže ona i poručuje: “Mi želimo da se to riješi”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je u Bruxellesu zatražio od Europske unije potporu američkom prijedlogu, ali nije naišao na pozitivan odgovor. Nisu ga, kaže ona, ni očekivali. Njegov posjet Europskoj uniji dogovoren je i prije nego je Trump stupio na predsjedničku dužnost, kaže ona.

Upitana koji je mogući izlaz iz ove situacije, bi li Izrael pristao da Istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinske države te što bi mogao biti zaključak sutrašnjeg skupa muslimanskih zemalja u Turskoj, odgovara: “To trebate pitati Turke ili arapske zemlje koje su organizirale ovaj skup”. Ne očekuju, kaže, od muslimanskih zemalja da će potvrditi Jeruzalem kao njihov glavni grad. Očekuju da će osuditi Trumpov postupak, za njih to neće biti iznenađenje, prenosi HRT.  Foto: hrt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

SRBSKI MEDIJI SAD-e izdale hitnu zapovijed Srbiji: Hitno ih privedite!

Objavljeno

- datum

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na sjednici SB UN-a u New Yorku Srbiju da sprovedu nalog Haškog suda i privedu članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

“Pozivamo vladu Srbije da surađuje sa Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove i izvrši naloge za privođenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini”, rekla je Michelle J. Sison, predstavnica SAD na sjednici Savjeta sigurnosti UN na kojoj je razmatran posljednji izvještaj o radu Haškog suda.

Radeta i Jojić su optuženi za utjecanje na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak k utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH.

Američka predstavnica rekla da Haški sud ostavlja za sobom nasljeđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu odgovarati pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Suda, rekla je ona.

Također je pozvala države u regiji da surađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

“Kao što je Sud pokazao, kad radimo zajedno možemo postići mjere pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine”, rekla je američka predstavnica.

Izvor: BKTV

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

HDZ ne da Ivu Lolu iz Zagreba! Hasanbegović: “Ovo je naša pobjeda!”

Objavljeno

- datum

Bista Ive Lole Ribara, postavljena prije dva mjeseca nedaleko križanja Selske ceste i Prilaza baruna Filipovića u Zagrebu, ostat će do daljnjeg na svom mjestu, odlučila je Gradska skupština.

Sa 16 glasova ‘za’, 15 protiv i 10 suzdržanih zastupnici su odbili prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne tvrdeći da je tamo postavljena mimo procedura. Iako su za uklanjanje biste glasali iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića to nije bilo dovoljno da se izglasa uklanjanje narodnog heroja – piše maxportal.

Potporu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara nije dao HDZ – zastupnici te stranke bili su suzdržani iako je HDZ 1996. godine uklonio bistu koju Bandić prije dva mjeseca vratio na isto mjesto.

“Ovo nije naš poraz, ovo je moralna pobjeda. Naš je prijedlog utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti procedura. Ovo je srušila neobična ad hoc ideološka koalicija HDZ, SDP-a i Radničke fronte. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu izjasniti se o našim neoborivim argumentima  Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenje zakonitosti procedura bit će politički licemjeri”, kazao je Hasanbegović za tportal. 

Upitan je li na ovaj način došlo do raskola u vladajućoj koaliciji (Bandić- HDZ- NZH) tvrdi da to nije tako.

“Koalicija nije ugrožena. Svrha je bila što sam upravo rekao. Za tri mjeseca ćemo s istim dokazima doći pred Skupštinu i zastupnici će se ponovno izjasniti”, naglasio je Hasanbegović.

MP/foto:press

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.