Connect with us

Gordana Maras

ODGOVOR NA SDP-ovo I SOROŠEVO RASTAKANJE HRVATSKE: Central European University jest, zastupniče Hajduković, političko pitanje!

Objavljeno

- datum

 SOROŠ ŠUMOM, A MAĐARI DRUMOM   Sorošev Central European University jest, zastupniče Hajduković, BAŠ POLITIČKO PITANJE, a ne pitanje ugleda Hrvatske, kako ste izjavili!

Ovaj mladić od Domagoja H., saborskoga zastupnika SDP-a, briše postove na svom FB profilu, pa idemo ovdje reći što se ima reći glede te SDP-ove peticije o ne baš tako “slavnom” sveučilištu, kako ga prikazuje Hajduković, međunarodni tajnik SDP-a, u prvom naletu na vladine institucije HR, s ovom idejom o CEU u Hrvatskoj.

Ovaj Sorošev CEO već surađuje s Riječkim univerzitetom o čemu bi zastupnik Ž. Jovanović mogao detaljnije govoriti, i to u sferi istraživanja povijesti jugoistočne Europe, a na Soroševoj ideji ukidanja država i stvaranja jedinstvenog kulturnog prostora. Mnoge “maštovite ideje i smjernice” o Hrvatskoj, a ponajviše se Hrvatskom i bave, i dolaze iz suradnje ovih dvaju fakulteta. I tako postaju “znanstveno utemeljene” ideje.

Na riječkom fakultetu izdaje se i zanimljiv stručni povijesni žurnal (i na engleskome jeziku, u kvartalnoj dinamici, gdje pišu ovo mladi Soroševi stipendisti, naziv “Časopis za povijest Zapadne Hrvatske”) koji uistinu i dobivaju zvanje doktora povijesnih znanosti. Naravno, riječ je o stipendistima iz ex-jugoslavenskih republika koji su od 1991. godine, kada je Soroš (tj. Rotschild) otvorio CEO u Budimpešti čija je osnovna tema Jugoistočna Europa kako je vidi NWO. A poseban je njihov apetitlih, rastakanje Ante Starčevića, Hrvatske stranke prava i uvođenje pojma npr. “ustaški rasizam”, i dakako Jasenovac.

Preporučuje se čitanje svega toga našim povjesničarima i uključivanje u znanstvenu polemiku s ovim “mladim Soroševim i inim znanstvenicima. Polemika, i to pravovremena, uvijek je korisna. Često i spasonosna. A što se protjerivanja iz Mađarske tiče, moglo se pročitati u međunarodnom tisku, između ostalog da je mađarski parlament izglasao s 123 glasa “za” i 38 “protiv” usvajanje zakona kojim se uvode strože restrikcije za strana sveučilišta u Mađarskoj. Nadalje, zabranjuje se institucijama izvan EU izdavanje mađarskih diploma ako nema posebnog dogovora između vlasti Mađarske i drugih zemalja. Central European University ne udovoljava mnogim ovim zahtjevima, zbog čega bi morao biti zatvoren do 2021. Sam CEO registriran je u New Yorku i ima 1400 studenata.

Grad Rijeka kandidira se za “prijestolnicu europske kulture” 2020. godine i u tom pogledu međunarodni tajnik SDP-a, može se pretpostaviti, misli da bi Central European University digao ugled Hrvatske i njezine akademske zajednice u svijetu. No, ostaje problem kako platforma Soroševog fakulteta može predstavljati akademsku zajednicu Hrvatske? To se nije dogodilo ni Mađarskoj akademskoj zajednici. Soroš šumom, a Mađari drumom.

A onda ključno pitanje. Kako je uopće moguće da se dogodi potpisivanje ovakve peticije, peticije koja se tiče “čudne kulturne paradigme” u Hrvatskom saboru? Zašto se SDP-u nije dogodila peticija saborskih zastupnika, ma što to značilo u Pravilniku o radu Sabora, npr. o konačnom stavljanju na dnevni red gorućih tema za spas žitelja Hrvatske (Blokirani, Ovršni zakon, RHB zadruge) uključivo s prijedlogom supstitucije uvozne hrane domaćom, zdravom, a ne otrovanom uvoznom hranom, spašavanjem domaće poljoprivredne proizvodnje jer valja zdrav i prav dočekati riječku kulturnjačku 2020. godinu.

>> HRVATI, ZAUSTAVITE IH! POTPIŠITE PETICIJU: “HRVATSKA NE TREBA I NE ŽELI SOROSA I NJEGOV CEU!”

Gordana Maras, članica Hrvatske udruge Benedikt

Komentari

Oglasi
Komentari

Gordana Maras

PUTIN OTVORIO ZIDA ŽALOVANJA ZA ŽRTVE POLITIČKE REPRESIJE U SSSR-U

Objavljeno

- datum

Ruski predsjednik Putin, 30. listopada 2017.godine, uz prisustvo gradonačelnika Moskve, Sergey Sobjanin i patrijarha Ruske pravoslavne crkve, Kirila, na poznatom moskovskom trgu, vodio je ceremoniju otvaranja ZIDA ŽALOVANJA ZA ŽRTVE POLITIČKE REPRESIJE U SSSR-U. Iz priloženog video snimka Putinova prigodnog, kratkog, govora, izdvajamo sljedeće poruke:

.- Spomenik je, sam po sebi, upozorenje da se represije ne ponove;

 – «politička represija bila je nacionalna tragedija koja je bila razorna za društvo, njegovu svijest i kulturu s posljedicama koje se i danas osjećaju; Naša dužnost je spriječiti zaborav»;

.- «spomenik je važan za nas, za cijelu zemlju danas, i još važniji je za mlade ljude, za budućnost Rusije»;

– «Mi i naši nasljednici trebamo se sjećati tragedija, represija i uzroka koji su do njih doveli. Ali, to ne znači pozivati na suđenje. Društvo ne bi trebalo biti ponovo gurnuto k opasnim linijama sukoba».

Bez spominjanja Staljinova imena, Putin je podsjetio na izvjesne povijesne činjenice it tog razdoblja:

 – bilo je to vrijeme apsolutno apsurdnih optužbi kada su milijuni ljudi označavani neprijateljima naroda, ubijani ili mučeni po zatvorima ili radnim logorima ili išli u egzile;

.-.»u povijesti naše zemlje kao i u povijesti svake druge, bilo je puno lažnih i kontroverznih perioda.  O njima se razgovara, argumentira i predlažu se različiti pristupi u objašnjenju nekih događanja. To je prirodni proces istraživanja, razumijevanja i traženja istine, ali  kad je god pitanje represije, postavljaju se pitanja smrti i patnji milijuna ljudi»,

– «kada posijete sve te masovne grobnice žrtava političke represije, a ima ih puno u Rusiji, razumije se da ne može biti oprosta.»

Cijeli tekst Putinova govora može se naći na stranici Predsjednik Rusije – OVDJE

Inicijativu za gradnju ovog spomenika Putin je javno podržao 2015.godine. Javni natječaj za izbor projekta bio je u organizaciji Muzeja za povijest GULAG. Gradnju spomenika financirao je glavni grad Rusije. Spomenij je projektirao ruski umjetnik i skulptor Georgi Frangulian.

Spomenik, dužine 32 m i visine 6 m, napravljen od prirodnog kamena iz 58 ruskih regija u kojima su se nalazili Staljinovi logori. Na kamenu su brončane figure koje simboliziraju duše stradalih, osvijetljene i posebnom noćnom rasvjetom. Na spomeniku nema imena stradalih, ni brojeva ali sa svake strane spomenika ima ispisane riječi SJEĆANJE, na jezicima svih naroda sovjetskog saveza, na službenim jezicima OUN-a, i na njemačkom…

Gordana Maras/Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno