Poveži se

Kultura i vjera

Oca i sinove su pobili, majku i djete zaklali, a danas slobodni šetaju Hrvatskom

Objavljeno

- datum

 OBITELJ ČENGIĆ DOMAĆIM NGO-vnima NIJE VAŽNA  Supružnici Drago i Nevenka Čengić i njihovo dvoje djece Slobodan (11) i Goran (4) iz Ervenika kraj Knina bešćutno su, na današnji dan prije 25 godina, likvidirali srpski teroristi. Nakon što su ih ubili, spalili su im tijela i kuću.

Stravični i okrutni zločin nad četveročlanom obitelji Čengić u njihovoj obiteljskoj kući u zaseoku Šašići kod Ervenika selu između Obrovca i Knina dogodio se na 18. siječnja 1992. godine.

U siječnju 1992. gotovo svi Hrvati su napustili Ervenik. Većina je kuća spaljena, mjestom su harali četnici. No u selu su ostali starci Marija i Josip Čengić, u drugoj kući koju je tek počeo graditi ostao je i njihov Drago (38) sa suprugom Nevenkom (31) i djecom.

U kuću su uložili cijelu ušteđevinu i nadali se da će pregovori između Zagreba i Knina ipak uroditi plodom te da neće morati napuštati rodni Ervenik. Ta će odluka cijelu obitelj stajati života.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, nakon pogibije dvojice i ranjavanja druge dvojice suboraca tijekom pljačke u zaleđu Skradina, našli su se na pijanki u svom okupljalištu ‘Taverna’ u središtu Ervenika. U toj se gostionici krojila sudbina lokalnih Hrvata. Od tamo su 18. siječnja 1992. godine krenuli u palež kuća protjeranih Hrvata.

Damir Travica, vlasnik gostionice Taverna, i Slobodan Kovačević dali su već ranije jedan drugom zakletvu:  “Ako se desi i jednom našem mještanu srpske nacionalnosti bilo što, protjerat će i popaliti sve Hrvate iz njihovog sela“.

Nakon masakra palež

I tako je dvojac došao pred kuću obitelji Čengić s kalašnjikovima u rukama. Drago im je otvorio, a s njim je bio njegov 11 godišnji sin. Na mjestu su pokošeni. Nevenku su ranili, ali je ranjena majka nadljudskom snagom zgrabila mlađe dijete koje je već bilo ustrijeljeno i pokušala pobjeći. Sustigli su ih i dokrajčili nožom. Nakon toga su ih zapalili.

Ubojice su kratko vrijeme proveli u kninskom pritvoru no prije puštanja na slobodu u milicijskoj stanici tzv. SAO Krajne dali su iskaz o masakru.

“Lijevom sam joj rukom držao kosu, a desnom vukao nož u visine jabučice. Dok sam nož povlačio udesno po njezinu vratu, čuo se vrlo tihi zvuk koji je proizvodio nož u mojoj ruci sijekući kožu na njenu vratu”, izjavio je Slobodan Kovačević pred istražnim sucem tzv. Republike Srpske Krajine, čiji je sudski zapisnik s ostalom dokumentacijom pronađen nakon »Oluje«.

Dragini roditelji izbjegli su masakr jer su u zadnji tren uspjeli pobjeći na sporedna vrata iz svoje kuće. Preživjeli su tu noć skrivajući se u hladnoj šumi. Kuća i sve što su imali im je zapaljeno.

Ujutro se nesretna majka uputila prema kući svog najstarijeg sina Drage i u njoj pronašla dva pougljena trupla, a druga dva u dvorištu kuće. Nakon toga  Marija i Josip izbjegli su u Zagreb gdje su ih dočekala dvojica sinova Vlado i Ivan koji su ranije napustili Ervenik.

Monstrumi su na slobodi

Okružno javno tužilaštvo Šibenik 23. listopada 1992. godine podiglo je optužnicu u kojoj za zločin, koji je počinjen nad članovima obitelji Čengić, tereti osmoricu optuženika:  Slobodana Kovačevića, Damira Travicu, Željka Travicu, Veljka Travicu, Nebojšu Travicu, Vuju Šašića, Vojislava Romića i Boška Kovačevića.

Osuđeni su u odsutnosti na po 15 godina zatvora.  No samo je Damira Travicu, drugooptuženog i pravomoćno osuđenog na 15 godina, sustigla kazna. Uhićen je u Velikoj Britaniji te je izručen 11. studenoga 2008. godine. Nije tražio obnovu postupka i odmah je upućen na služenje zatvorske kazne.

– Boli nas što ubojice naših najmilijih šetaju među nama. Do sada je odgovarao samo Damir Travica, a on je odslužio veći dio kazne i pušten je na uvjetnu. Žrtve možda nisu zaboravljene, ali su zaboravljeni počinitelji koji slobodno šetaju  – ispričao je za 24 sata prije dvije godine godine Ivan Čengić, brat ubijenog Drage. 

Na spomeniku podignutom od strane Grada Benkovca i Grada Knina piše:

“Ovdje su dva anđela, otac i mater nevinu krvcu prolili na pragu. Putniče, pomoli se u tišini jer oni se mole za nas i domovinu dragu.”

I na 25. godišnjicu na mjesnom groblju Ervenik na obiteljskoj grobnici položili su se vijenci i odala počast poginulim članovima obitelji Čengić. Počast su uz obitelj odali i predstavnici grada Benkovca, Knina, i Šibensko-kninske županije.

MP/Iva Rebac/24sata

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

Dešifrirano pismo iz 17. stoljeća: Vjeruje se da ga je napisao sam Sotona…

Objavljeno

- datum

Znanstvenici su dešifrirali misteriozno pismo, staro više od 300 godina, koje je napisala časna sestra sa Sicilije koja tvrdi da ju je opsjedao vrag, piše Live Science.

U pismu su opisani Bog, Isus i Duh Sveti kao ‘mrtve vrijednosti’. Pismo je napisala sestra Maria Crocifissa della Concezione u dobi od 31 godine koja je živjela u samostanu Palma di Montechiaro na Siciliji. Prema povijesnim podacima, 11. kolovoza 1676. pronađena je kako leži na podu u svojoj sobi, lica prekrivenog tintom, a u ruci joj se nalazila poruka napisana kombinacijom slova i simbola.

Sestra Maria navodno je kazala kako je pismo napisao vrag u naumu da ju odvuče od Boga prema zlu. Pismo se sastoji od 14 redaka ispremiješanih arhaičnih slova, a stoljećima nitko nije uspio dešifrirati njegov smisao.

Znanstvenici iz muzeja Ludum sa Sicilije upotrijebili su softver koji razbija kodove kako bi riješili misterij, a proučavali su i povijesne zapise kako bi saznali što više o životu časne sestre koja je pismo napisala.

Pismo je izgledalo kao da je pisano kraticama, a znanstvenici su posumnjali na to da je Maria stvorila vlastiti vokabular koristeći drevnu abecedu. Kako bi bili sigurni u to, najprije su testirali softver koristeći standardne kratice različitih jezika i otkrili su da pismo opatice sadrži riječi drevnih pisama kao što su grčko, latinsko, runsko i arapsko.

Pismo, osim što Sveto Trojstvo naziva ‘mrtvim vrijednostima’ spominje i Stiks, što je u grčkoj mitologiji ime rijeke koja razdvaja podzemni svijet Had od svijeta živih.

Iako pismo nije u potpunosti razumljivo, čini se kako je redovnica dobro vladala jezikom. Nakon što je Sveto Trojstvo nazvala mrtvim vrijednostima, piše da ‘Bog misli da može osloboditi smrtnike… ali sustav ne funkcionira za nikoga… Možda sada, Stiks je siguran.’

Znanstvenici navode da je sestra Maria vjerojatno patila od shizofrenije ili bipolarnog poremećaja, jer su vizije vraga često prisutne kod tih bolesti. Iz povijesnih zapisa saznali su da je Maria svake noći vrištala i borila se protiv đavla.

U zapisima o događaju stoji da je Crkva smatrala njezinu bolest borbom protiv ‘bezbroj zlih duhova’, te da je nedugo nakon što je pismo nastalo, vrag pokušao natjerati sestru Mariu da potpiše pismo. Ona je herojski umjesto svog potpisa napisala jedinu razumljivu riječ u pismu ‘Ohimé’, što u slobodnom prijevodu znači ‘oh ja’.

 

Izvor: Lider Media

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Kultura i vjera

Žestoka molitva protiv Zloduha koja nam je itekako i danas potrebna!

Objavljeno

- datum

Napisao je papa Leon XIII. nakon viđenja tijekom Svete Mise

Jednoga dana u mjesecu prosincu 1884., ili u siječnju 1885., u Vatikanu, u privatnoj kapelici Pape Leona XIII dogodilo se nešto izvanredno. Nakon što je papa Leon XIII završio svoju Misu, ostao je u kapelici, da prisustvuje još jednoj Misi, što je uvijek običavao. Na kraju, opazili su kako je najednom podigao glavu i nepomično gledao prema Oltaru, iznad Tabernakula.

Lice Leona XIII poblijedilo je od nekakvog straha. Papa je ustao i još pod šokom od intenzivne uzbuđenosti, požurio je prema svojoj radnoj sobi. Jedan od njegovih suradnika se uznemirio i upitao ga: “Sveti Oče, izgledate mi vrlo umorno? Da li vam treba nešto?” Leon XIII mu je odgovorio: “Ne trebam ništa…”

I Papa je ušao u svoju radnu sobu, zatvorio se, te nakon pola sata pozvao tajnika Kongregacije za Obrede, pružio mu list papira te mu rekao da odmah napisani tekst otisne i pošalje svim biskupima širom svijeta. Što bijaše napisano na tom listu papiru, koji je Papa dao da se smjesta tiska i pošalje svim biskupima svijeta? To bijaše molitva Svetom Mihaelu Arhanđelu, koju je Papa osobno sastavio i zahtijevao da je svi svećenici sa svojim vjernicima mole nakon svake Mise na podnožju Oltara nakon molitve “Zdravo Kraljice”, koju je propisao već Papa Pijo IX.

Leon XIII povjerio je kasnije jednom od svojih tajnika, Mons. Rinaldo Angeliu, kako je za vrijeme Mise vidio oblak – mnoštvo demona, vrlo razdraženih, nad Vječnim gradom. Odatle odluka Papina, da se zove u pomoć Sveti Mihael Arhanđeo i sva vojska nebeskih duhova za obranu Crkve protiv Sotone i njegove paklene vojske.

Ta molitva Sv. Mihaelu Arkanđelu prestala se moliti nakon nedavne liturgijske obnove. Neki misle da bi ta molitva trebala biti ponovno uvedena, jer govori o dobrim i zlim anđelima, pa bilo to u liturgiji, Bogoštovlju časova, bilo u molitvi vjernika u sv. Misi.

Ivan Pavao II: u Svetištu Sv. Mihaela Arhanđela na Brdu Gargano, 24. svibnja 1987. rekao je: “Demon je još uvijek živ i djeluje u svijetu”. Sotonska mržnja nije prestala, oružje sotonsko nije demobilizirano. Dakle, molitva protiv Zloduha uvijek je potrebna.

Evo molitve:


Latinski:

Sancte Michael Archangele,
defende nos in proelio;
contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.

Imperet illi Deus, supplices deprecamur:
tuque, Princeps militiae Caelestis,
Satanam aliosque spiritus malignos,
qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo,
divina virtute, in infernum detrude.
Amen.

Hrvatski:
Sveti Mihaele arkanđele,
brani nas u boju;
protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon.

Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali.
Amen.

Rastimo u vjeri

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Kultura i vjera

AKADEMIK ČIĆ: ‘Svi elementi Antikristovog državnog uređenja počeli su se ostvarivati – vlast je pala u ruke Sotone!’

Objavljeno

- datum

‘USPON I PAD ZAPADA’: PRESUDNA VREMENA ZA HRVATSKU    Ovako prezentiranu istinu o svijetu, teško ćete čuti igdje drugdje!  (više…)

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.