Connect with us

Istaknuto

NIJE ATLANTIDA A NI LEMURIA: Znanstvenici pronašli novi masivni kontinent koji je potonuo u dalekoj prošlosti

Objavljeno

- datum

Ispostavilo se da ipak postoji izgubljeni kontinent. Stručnjaci su otkrili da nedostaje polovica mase Euroazije i Indije. Prema riječima znanstvenika, pola zemljine površine koja je postojala prije 60 milijuna godina, danas nema. U prošlosti su stručnjaci smatrali da je ovako nešto nemoguće.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Geoscience otkriva niz revolucionarnih zaključaka o onome što je poznato kao ponašanje tektonskih ploča – navodi se u Earth-Cronicles-u.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Chicagu (SAD) je bilo da se detaljno ispita kolizija evroazijskih s indijskim tektonskim pločama, koja je počela prije oko 60 milijuna godina i još uvijek je usporena, i još je odgovorna za mnoge fenomene, i pojavu Himalaja.

kumari_lemuria

Stručnjaci su koristili brojne izvore podataka, kako bi otkrili originalnu stranu dva kontinentalna mjesta prije nego što su se počeli “sudarati”.

“Ono što smo otkrili je da polovica mase koja je bila tamo prije 60 milijuna godina nedostaje sa zemljine površine danas,” rekla je Michela Ingalls, diplomirana studentica geofizičkih znanosti koji je vodila projekt kao dio svog doktorskog rada.

To su bili potpuno neočekivani nalazi.

Nakon razmatranja skoro svih drugih mogućnosti s kojima zemljišna masa mogla objasniti, stručnjaci su zaključili da bi se takav nesklad ogromne mase mogao znanstveno objasniti samo ako se “nedostajući komad” vratio u zemljin omotač, nešto što stručnjaci smatraju da je nemoguće.

ngeo2806-f1

Ova nova teorija može pojasniti neke pojave koje su zbunjivale znanstvenike u dalekoj prošlosti, kao što je pristustvo olova i urana u vulkanskoj lavi.

Ovi elementi su prisutni u zemljinoj kori, ali su vrlo rijetki u omotaču; mogućnost da se zemljina površina apsorbira u unutrašnjosti planeta objašnjava zašto oni mogu biti prisutni u magmi.

“Nas su učili na geologiji da je kontinentalna kora plovna i da se ne može spustiti u omotač,” rekla je Ingalls. Novi rezultati tu ideju bacaju kroz prozor.

rowley

“Mi zaista imamo značajne količine kore koja je nestala iz spremnika, a jedino mjesto gdje je mogla otići je u omotač,” rekao je David Rowley, profesor geofizičkih znanosti, koji je jedan od Ingallsinih savjetnika i suradnika na projektu.

“Ranije se smatralo da su omotač i kora u interakciji samo na relativno mali način. Ovaj rad ukazuje na to da, barem u određenim okolnostima, to nije istina. “

“Posljedica našeg rada, ako vidimo koliziono sitem Indija-Azija kao tekući proces kroz povijest Zemlje, da je došlo do kontinuiranog miješanja elemenata kontinentalne kore natrag u omotaču,” rekao je Rowley. “I oni se onda mogu ponovo izdvojiti i vidjeti u nekim od tih vulkanskih materijala koji dolaze iz omotača danas.”

Nature | Uchicago.edu | Earth-Cronicles | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Komentari

Društvo

ISUSOVO PROROČANSTVO: ‘Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo!’

Objavljeno

- datum

Trump najavio priznanje Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada i izazvao gnjev Arapa, teroristički napad dogodio se u Jeruzalemu odmah nakon Trumpove najave i sva geopolitička situacija ide prema ostvarenju Isusova proroštva o vrhuncu posljednjeg vremena. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Kraljica svete krunice i Bitka kod Lepanta 1571. godine, a jedan od trojice ključnih turskih admirala i Hrvat Piali-paša

Objavljeno

- datum

Danas slavimo BDM – Kraljicu svete Krunice kao podsjećanje kada je cijela kršćanska Europa molila krunicu i zagovor Blažene djevice Marije za spas od uništenja, od strane Otomanskog carstva koje je tada bilo na vrhuncu moći. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

ZA KOJU IMPERIJU JE RADIO – Tko je prisilio Adolfa Hitlera da napadne Rusiju?

Objavljeno

- datum

EKSPLOZIVNA ANALIZA RUSKOG AUTORA    Hitlera su na vlast doveli Englezi radi rata s Rusijom – SSSR. Kada je odlučio da započne svoju igru, sklopivši Sporazum o nenapadanju sa SSSR, Engleska i Francuska su počele da ga na sve moguće načine podstrekavaju na rat sa Staljinom, kako bi ga vratile prvobitnom scenariju. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno