Connect with us

Magazin

Nestali u 2 minute: Pogledajte kako je nestao ‘najopakiji grad’

Objavljeno

- datum

Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova – bijega nije bilo

Edmund Heath, svjedok i preživjeli razornog potresa iz 1692 zapisao je “Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova – bijega nije bilo” u svom pismu napisanom iz sigurnosti svog broda usidrenog u gradskoj luki, promatrajući ruševine grada. Port Royal, nekoć zvan “najgriješniji i najzločestiji grad na svijetu” bio je poznat po svom piću koje je izazivalo nesvjesticu, nazvanom Kill Devil Rum, svojim piratima i prostitutkama. Kad je grad uništen, mnogi su smatrali kako je to bila božja kazna za sve njihove grijehe, piše Atlas Obscura.

Englezi i njihovi prijatelji gusari bili su relativno novi u tom području. Jamajku je držala Španjolska nakon što ju je Kolumbo proglasio “najljepšim otokom koji je ikad vidio”. Nije imala zlata ni drugog bogatstva, Španjolci su je držali bez ulaganja puno napora u to. Zbog toga je i potpala pod englesku vladavinu 1655.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Meka prostitutki i kriminalaca

Lociran na jugoistočnoj obali Jamajke, Port Royal je do 1600-e postao jednim od najvećih europskih gradova u svijetu, no i dom ozloglašenih kriminalaca, prostitutki i gusara. Daleko od svoje kuće, njegovi su stanovnici živjeli od trgovine robljem, radom robova na njihovim plantažama te od novca koje bi pirati trošili nakon pljački Španjolaca. Pogonsko je gorivo luke bio prljavi novac i opći nemoral.

Strateški položaj između “Novog svijeta” i Španjolske učinio je Port Royal najatraktivnijim mjestom za pirate koji su željeli legalizirati svoj biznis. Jedan od najpoznatijih među njima bio je Henry Morgan, koji je na kraju postao poručnik i guverner Jamajke.

Prisustvo pirata i konstantan priljev plijena pljačke, potaknuo je rast i ostalih biznisa. Ubrzo su gostionice i bordeli nicali po čitavom Port Royalu, a “morski psi” nisu štedjeli novca za zadovoljstva. Govorilo se da je svaka četvrta građevina u Port Royalu ili gostionica ili bordel. Prisutnost svih tih elemenata osigurala je mjestu titulu “najopakijeg grada na svijetu”.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Sat otkucao 11:43

No, slavni dani nisu potrajali dugo. U jutro 7. lipnja 1692., masivni je potres magnitude procijenjene na 7,5 po Richteru pogodio otok. Grad, većim dijelom izgrađen na pijesku, trenutno je pogodila katastrofa. Kuće, ceste i građevine doslovno su “usisane” u zemlju, gejziri su izbijali iz tla, a naposljetku je grad napao i tsunami, povlačeći sa sobom ono što nije uništeno u potresu u more. Na kraju, oko 33 hektara grada nestalo pod vodom, četiri od pet utvrda su uništene ili potopljene, a umrlo je 2000 ljudi. Groblje na kojem je pokopan kapetan Morgan skliznuo je u more, a nova su se tijela miješala sa starim kosturima.

Sve je nestalo u roku od dvije minute.

Čak i prije nego se zemlja prestala tresti, lokalni stanovnici izvijestili o pljački, pišući “Odmah nakon groznog potresa započele su užasavajuće pljačke i nasilja, niti jedan čovjek tamo nije mogao tvrditi da je nešto njegovo. Kako se to i ne bi dogodilo, kad se najgori ološ svijeta nalazio na mjestu katastrofe”.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Preostali su gusari iz Port Royala pobjegli na svojim brodovima. Od kobnog trenutka do danas grad je uništen požarima, potresima i uraganima nekoliko puta, a danas većina ostataka grada leži ispod 12 metara mora. Sablasni ostaci i danas se mogu vidjeti između valova, a od 1950-e istraživači ih pomno proučavaju. Edwin Link tako je pronašao slavni džepni sat koji je stao točno u 11:43, u trenutku katastrofe.Port Royal postao je slavan i kao mjesto radnje holivudskog blockbustera Pirati s Kariba, koji je inspiriran upravo njime.

Pogledajte video:

Izvor: express.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

KAKAV SRETNIK: Kopao u svom dvorištu i naišao na najneverovatnije otkriće! (FOTO)

Objavljeno

- datum

Obično se kaže da trebate probati nešto prije nego što kupite, ali kada je riječ o novim kućama, to baš i nije opcija – a mnoštvo novih vlasnika dočekano je sa neprijatnim iznenađenjem kao rezultat tome.

Ponekad, ta mala iznenađenja mogu biti sjajna. Barem se to desilo ovom momku!

Kada je gledao arhitektonske planove svoje nove kuće, otkrio je da se nešto krije ispod njegovog imanja, nešto veliko. Zgrabio je lopatu i počeo je kopati.

Kada je udario u metal, znao je da je nešto pronašao. Bilo je to pravo tajno skrovište u njegovom dvorištu i to ne malo. Kuća je sazidana tokom 60-ih godina, a planovi za skrovište predani su zajedno sa planovima za kuću. PRAVO JE ČUDO, DA JE PREŽIVJELA:  Bilo je vrijeme da se skine poklopac. Zapitao se što će pronaći unutra? Bilo je dosta fekalija na dnu.

Ovo je vjerovatno mjesto odakle zrak ulazi. Kada bi se ovaj prolaz urušio, tko god da je bio unutra umro bi od gušenja. Ipak, sklonište je bilo u dobrom stanju i izgledalo je kao šteta da propadne.

Raščišćavanje je zahtjevalo dosta truda. Ipak, već je izgledalo mnogo bolje. Uz pomoć prijatelja, bilo je vrijeme da se sredi i ulaz.

Željeli su da budu sigurni da će im trajati vječno. I stare zarđale stepenice morale su se ukloniti. Nakon što je očistio prostor shvatio je da je dobio još jednu veliku prostoriju u okviru domaćinstva koja sada zaista djeluje prekrasno!

Izvor: Kurir.rs

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

HUMOR ILI CINIZAM Soros optužio Facebook i Google za manipuliranje i obmanu

Objavljeno

- datum

Neočekivane mudrosti čovjeka koji je svoje bogatstvo izgradio na manipulacijama i obmanama.

George Soros, koji je kroz mnoge manipulacije i obmane stekao milijarde, optužio je tvrtke koje stoje iza društvenih mreža za stvaranje „prepreka inovacijama,“ zbog činjenice da su postale previše moćne te bi zbog toga trebale biti srušene – prenosi riječi samozvanog filantropa Tribun.hr.

Dok često puta igraju „inovativnu i oslobađajuću ulogu,“ tvrtke obmanjuju korisnike „manipuliranjem njihove pozornosti“ i „namjernim razvijanjem ovisnosti“ njihovim uslugama, napisao je Soros na stranici Project Syndicate.

Prema njegovim tvrdnjama, Facebook i Google posebno, dvije su tvrtke koje stvaraju profit time što njihovi korisnici ostaju dugo vremena na njihovim stranicama. Soros smatra kako bi se društvene mreže trebale „strožije regulirati“ s ciljem „očuvanja kompetencije, inovacije te poštenog i otvorenog pristupa.“

„Postoje sličnosti između internet platformi i kockarnica. Kasina su razvila tehnologije da ulove mušterije do te mjere da prokockaju sav svoj novac, čak i novac koji nemaju,“ tvrdi „filantrop“ Soros.

Soros je u konačnici zaključio kako bi ovakve monopolističke IT tehnologije mogle oformiti savez s autoritativnim državama što bi „moglo rezultirati mrežom totalitarne kontrole kakvu niti George Orwell nije mogao zamisliti.“

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Moderni apsurdi: Dok je na Zapadu nošenje hidžaba trend, u Iranu je simbol represije

Objavljeno

- datum

Većina vjerojatno niti ne zna kako se 1. veljače smatra „Međunarodnim danom hidžaba.“ Zahvaljujući tome, imamo priliku vidjeti još jedan apsurd modernog doba.

Zapadnjačke feministice, ali i kršćanke te općenito žene „široko-progresivnih“ pogleda na svijet, prije par dana su obilježile „novi blagdan“ objavljujući fotografije na društvenim mrežama pod motom: #StronInHijab.

Na Zapadu danas svaka žena ima pravo i slobodu nositi i podržavati štogod želi, dok moda, egzotika te nove društvene norme tu igraju jako veliku ulogu. U svemu ipak dominira veliki apsurd i očigledno neznanje.

Naime, koristeći današnje teško stečene slobode, nakon dugog niza godina navodnog ugnjetavanja i obespravljenosti, moderne žene odlučuju se na propagiranje simbola kojeg se mnoge žene na Bliskom istoku pod islamskim režimom, naprosto žele osloboditi.

Hidžab, nikab ili burka, sasvim je svejedno, jer svi ovi „modni dodaci“ na drugom kraju svijeta simbol su sustavne represije o kojoj neki očigledno nemaju pojma.

Primjer te represije je Islamska republika Iran, gdje je ovih dana uhićeno 29 žena zbog prosvjeda u kojem su odlučile skinuti hidžab čije je nošenje zakonom propisano. Kazna u Iranu za nepoštivanje ovog pravila iznosi 25 dolara ili dva mjeseca zatvora, ovisno o „težini“ prekršaja.

Naizgled, čini se malo. Međutim, koliko bi „profinjenih“ zapadnjačkih žena bilo spremno guliti tu kratku robiju zbog nošenja odjevnog predmeta? Štoviše, koliko bi revnih pro-islamskih političarki bilo spremno na to?

Pored toga, nisu rijetki niti slučajevi mnogo brutalnijeg kažnjavanja žena zbog protivljenja ovim zakonima, iako se oni mogu naći u zemljama nešto ekstremnijeg svjetonazora od ipak „civiliziranog“ Irana.

Iranci su za ovaj slučaj okrivili „strane sile“, no krivci su sasvim nevažni, baš kao što je činjenica da se u običaje i kulturni izričaj te zakone neke zemlje nitko nema pravo miješati.

Međutim, kititi se nekakvim egzotičnim odjevnim predmetom koji je istovremeno trend ovdje, a sinonim za represiju drugdje, znakoviti je odraz stanja intelekta modernog Zapada – područja u kojem se apsurdi i kontradiktornosti sve žešće sudaraju.

izvor: V.K./Tribun.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno