Connect with us

Magazin

Nestali u 2 minute: Pogledajte kako je nestao ‘najopakiji grad’

Objavljeno

- datum

Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova – bijega nije bilo

Edmund Heath, svjedok i preživjeli razornog potresa iz 1692 zapisao je “Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova – bijega nije bilo” u svom pismu napisanom iz sigurnosti svog broda usidrenog u gradskoj luki, promatrajući ruševine grada. Port Royal, nekoć zvan “najgriješniji i najzločestiji grad na svijetu” bio je poznat po svom piću koje je izazivalo nesvjesticu, nazvanom Kill Devil Rum, svojim piratima i prostitutkama. Kad je grad uništen, mnogi su smatrali kako je to bila božja kazna za sve njihove grijehe, piše Atlas Obscura.

Englezi i njihovi prijatelji gusari bili su relativno novi u tom području. Jamajku je držala Španjolska nakon što ju je Kolumbo proglasio “najljepšim otokom koji je ikad vidio”. Nije imala zlata ni drugog bogatstva, Španjolci su je držali bez ulaganja puno napora u to. Zbog toga je i potpala pod englesku vladavinu 1655.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Meka prostitutki i kriminalaca

Lociran na jugoistočnoj obali Jamajke, Port Royal je do 1600-e postao jednim od najvećih europskih gradova u svijetu, no i dom ozloglašenih kriminalaca, prostitutki i gusara. Daleko od svoje kuće, njegovi su stanovnici živjeli od trgovine robljem, radom robova na njihovim plantažama te od novca koje bi pirati trošili nakon pljački Španjolaca. Pogonsko je gorivo luke bio prljavi novac i opći nemoral.

Strateški položaj između “Novog svijeta” i Španjolske učinio je Port Royal najatraktivnijim mjestom za pirate koji su željeli legalizirati svoj biznis. Jedan od najpoznatijih među njima bio je Henry Morgan, koji je na kraju postao poručnik i guverner Jamajke.

Prisustvo pirata i konstantan priljev plijena pljačke, potaknuo je rast i ostalih biznisa. Ubrzo su gostionice i bordeli nicali po čitavom Port Royalu, a “morski psi” nisu štedjeli novca za zadovoljstva. Govorilo se da je svaka četvrta građevina u Port Royalu ili gostionica ili bordel. Prisutnost svih tih elemenata osigurala je mjestu titulu “najopakijeg grada na svijetu”.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Sat otkucao 11:43

No, slavni dani nisu potrajali dugo. U jutro 7. lipnja 1692., masivni je potres magnitude procijenjene na 7,5 po Richteru pogodio otok. Grad, većim dijelom izgrađen na pijesku, trenutno je pogodila katastrofa. Kuće, ceste i građevine doslovno su “usisane” u zemlju, gejziri su izbijali iz tla, a naposljetku je grad napao i tsunami, povlačeći sa sobom ono što nije uništeno u potresu u more. Na kraju, oko 33 hektara grada nestalo pod vodom, četiri od pet utvrda su uništene ili potopljene, a umrlo je 2000 ljudi. Groblje na kojem je pokopan kapetan Morgan skliznuo je u more, a nova su se tijela miješala sa starim kosturima.

Sve je nestalo u roku od dvije minute.

Čak i prije nego se zemlja prestala tresti, lokalni stanovnici izvijestili o pljački, pišući “Odmah nakon groznog potresa započele su užasavajuće pljačke i nasilja, niti jedan čovjek tamo nije mogao tvrditi da je nešto njegovo. Kako se to i ne bi dogodilo, kad se najgori ološ svijeta nalazio na mjestu katastrofe”.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshotSCREENSHOT

Preostali su gusari iz Port Royala pobjegli na svojim brodovima. Od kobnog trenutka do danas grad je uništen požarima, potresima i uraganima nekoliko puta, a danas većina ostataka grada leži ispod 12 metara mora. Sablasni ostaci i danas se mogu vidjeti između valova, a od 1950-e istraživači ih pomno proučavaju. Edwin Link tako je pronašao slavni džepni sat koji je stao točno u 11:43, u trenutku katastrofe.Port Royal postao je slavan i kao mjesto radnje holivudskog blockbustera Pirati s Kariba, koji je inspiriran upravo njime.

Pogledajte video:

Izvor: express.hr

Komentari

Komentari

Magazin

Poslušajte Lukinu ‘obradu’ Thompsonove pjesme, za BULLHIT’ – E, moj Sabore’

Objavljeno

- datum

CIJELI TEKST    Luka Bulić ima novi ‘bullhit’. Ovoga puta inspiracija su mu bili saborski zastupnici i njihove predstave za javnost proteklih dana, a sve uz pozadinu Marka Perkovića Thompsona i pjesme ‘E, moj narode’.

 

Donosimo riječi ove prerade: 

“Od vremena još od Krista, nova lica – scena ista

Čim sjednu u saborske klupe – ljudi poglupe

 
Starci zadnje kune vade, Irska čeka naše mlade

A oni predstave rade, kao da su poklade

E, moj Sabore 2x

Uzmite u ruke odgovornost veću

Mladi izvan zemlje idu tražit sreću

Umirovljenici kopaju po smeću

E, moj Sabore 2x”…

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) Senzacionalno otkriće: U Rusiji pronađen drevni arijski grad Arkaim!

Objavljeno

- datum

 ‘GRAD SVASTIKE’   Indoiranski narodi tijekom 2. tisućljeća pr. kr. živjeli su na području Srednjoazijske stepe

Lokacija kojoj mediji već tepaju kao ‘ruskom Stonehengeu’ nalazi se u južnom Uralu u pokrajini Čeljabinsk kod kazahstanske granice. Rusija se već mogla pohvaliti Manpupuner kamenom formacijom u saveznoj državi Komi i ovo je samo nastavak priče. Pretpostavlja se kako se radi o drevnom naselju s zaštitnom potporom dvaju kamenih kružnih zidina, prenosi Mysterious Universe.

Dvije velike kružnice sadrže i ulicu uz središnji trg. Nalazište je otkriveno 1987. iako postoje dokazi kako je proučavano i daleko ranije, s tim da se pretpostavlja kako je izgrađeno prije otprilike 5.000 godina. Mediji su ga prozvali ‘Gradom svastike’ i ‘Mandalom’ jer je upravo ovaj drevni znak integriran u geometriju. To niti ne čudi s obzirom da se pretpostavlja kako su sve izgradili Arijci, odnosno Sintašta kultura.

Arheolozi funkciju građevina pripisuju astroarheološkom značaju, te su je iz tog razloga i imenovali opservatorijem. Kako su sve već i povezali s praćenjem osamnaest nebeskih objekata uz proučavanje trideset referentnih točaka, Arkaim se može nazvati i sofisticiranim istraživačkim centrom drevnih naroda, javlja portal Nexus svjetlost.

Više pogledajte u kratkom video prilogu.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Mel Gibson: Hollywoodski pedofili se ne mogu više nigdje sakriti

Objavljeno

- datum

Mel Gibson je u svojem najnovijem intervjuu rekao da će se skandal seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu još više pogoršati, tvrdeći da se Hollywoodski pedofili više „nemaju gdje sakriti”

Govoreći u Dublinu na premijeri svog novog filma “Daddy’s Home 2″, zvijezdu je upitao voditelj radija Newstalk Henry McKean o trenutnoj atmosferi u Hollywoodu.

Gibson je rekao kako se nada da će biti pozitivan ishod za žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja koje sada istupaju u javnost, javlja Newstalk.com.

On je rekao: „Mislim da je puno svjetla obasjalo puno tamnih mjesta upravo sada – i to s pravom.„

„U tom smislu, to je tragično, jer je puno siromašnih žrtava moralo to proživjeti. To je mučno za sve njih – ali oni će se toga osloboditi uz pomoć javnog preispitivanja„.

Gibsonov povratak

Gibsonova karijera je bila u zastoju od 2006. godine, kada je uhićen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a zabilježene su i antisemitske primjedbe nakon uhićenja.

Nakon pola desetljeća izbivanja sa ekrana, Gibson je napravio postupni povratak u posljednjih nekoliko godina – što je kulminiralo u nekoliko nominacija za Oscara, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja, za svoje najnovije redateljsko djelo “Hacksaw Ridge”.

Govoreći o svom povratku, on je jednostavno rekao: „Ti jednostavno ne možeš prestati disati.”

NoviSvjetskiPoredak.com

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.