Connect with us

Društvo

NEPOTIZAM KAO NAJVEĆA RAK RANA HRVATSKOGA DRUŠTVA

Objavljeno

- datum

            Na ovaj članak potaknuo me najnoviji mogući primjer nepotizma u Hrvatskoj, i to onaj u zagrebačkoj gradskoj upravi o kojem se raspisao jedan hrvatski dnevni list i kojega su prenijeli i neki inozemni mediji. Što se točno dogodilo?

            Novinar Jutarnjeg lista objavio je 7. siječnja (internet izdanje) priču o šest članova jedne zagrebačke obitelji koji, slučajno ili ne svi rade, odnosno radit će u zagrebačkoj gradskoj upravi. I što je tu sporno? Treba li bit prepreka nečijem zapošljavanju činjenica da u toj instituciji već radi netko tko je toj osobi u bliskom rodbinskom srodstvu? Naravno da ne, ali pod uvjetom da je kriterij zapošljavanja prije svega stručnost i da je postupak zaposlenja proveden u skladu s nadležnim zakonskim aktima. Nažalost, u Hrvatskoj često imamo primjere zapošljavanja čiji se postupak provodi u skladu sa zakonom, međutim nerijetko posao ne dobiju najkvalificiranije osobe. Zašto je tome tako?

            Prije svega zakonske odredbe su preopćenite. U prvom krugu natječaja traže se “općeniti” uvjeti koje uglavnom svi ispunjavaju poput: visoke ili srednje stručne spreme, poznavanja rada na računalu i jednog stranog jezika itd. Često u drugom krugu natječaja ide ili pismena provjera znanja, ili intervju pred povjerenstvom, a ponekad i jedno i drugo. I tu se kandidatu kojega se želi zaposliti na elegantan način otpiše konkurencija. Kako se to radi mogli smo vidjeti na primjeru također relativno nedavno objavljenog slučaja o pokušaju zapošljavanja u HEP Toplinarstvu. Favoriziranom kandidatu planirala su se jednostavno unaprijed dati pitanja i točni odgovori. Da nije bilo hrabrog istupa direktora Maria Marjanovića koji je o svemu obavijestio javnost, za slučaj se ne bi ni saznalo. Takve nemoralne pokušaje zapošljavanja u državnim firmama i javnim službama nemoguće je spriječiti, a bome i teško otkriti, ali moguće je nešto učiniti. Jednom reći dosta! Ne smije se posustati. Kandidat koji ne dobije posao ima zakonsko pravo uvida u natječajnu dokumentaciju onoga koji je posao dobio. Često se i na toj prvoj prepreci stane i odmah odustane.

            Nepotismo je talijanska riječ koja dolazi od latinskog  nepos što znači nećak, unuk, potomak. Riječ je o praksi dodjeljivanja povlastica i službi bliskoj rodbini koja je bila poznata još u antičko doba, a naročito se razmahala za vrijeme renesanse u XV. i XVI. st. Danas nepotizam podrazumijeva zloporabu službenoga položaja u korist rođaka i prijatelja bez obzira na njihove kompetencije.

            U Hrvatskoj je nepotizam duboko ukorijenjena pojava i uskoj korelaciji s pojmom uhljebljivanje. Uhljebljivanje također podrazumijeva zloupotrebu položaja i ovlasti u korist nekoga bez kriterija stručnosti i kompetencija, ali za razliku od nepotizma s gotovo isključivim političkim predznakom. Nepotizam i uhljebljivanje u hrvatskim slučajevima zapravo su gotovo uvijek istoznačnice. Povijest hrvatskog nepotizma i uhljebljivanja (prije svega političkog) je duga i ne počinje s 1990. g. kako neki misle. Ostvarenjem samostalne hrvatske države ti i slični društveno-ekonomski problemi napokon su isplivali na površinu, ali nažalost nisu zaustavljeni. Kroz povijest svi vlastodršci u Hrvatskoj u narodu bi pronašli svoje “predstavnike” koji bi im jamčili vlast, a zauzvrat bi bili nagrađeni položajima i privilegijama. Na taj način kroz generacije se stvarao tanak sloj političkih elita izabran na ne-demokratske načine (uhljebi) koji su lagodno živjeli. Zadnji veći, ali ne i posljednji, takav politički sloj izgubio je svoje ekonomske lagodnosti demokratskim promjenama u Hrvatskoj prije 25 godina i još uvijek se s tim ne može pomiriti.

            Zbog duge povijesti političkog elitizma, u hrvatskom društvu kriteriji stručnosti, obrazovanja i kompetencija gotovo da su se izgubili. Profesionalizacija na svim razinama je nužna potreba i vidljiva je na solidnim rezultatima jedne političke opcije koja se na političkoj sceni pojavila relativno nedavno i koja svoj politički plan i program gradi na kampanji “stop uhljebima”. Međutim, njihov politički program pokazao se kao čisto politikanstvo, budući da se ni oni ne libe uhljebljivati svoje ne-stručne članove, simpatizere i rodbinu pod parolom “političkog” zapošljavanja. Takvo političko licemjerje je uvijek kratkog roka trajanja.

            Kako bi zadržali svoje lagodnosti, odnosno vlast u rukama, političke elite provode politiku “podijeli pa vladaj”. S jedne strane oni (po)dijele političke funkcije i na taj način kupuju lojalnost, a s druge dijele, odnosno polariziraju društvo. Javni medijski prostor u potpunosti je tematski trivijaliziran i ne govori se o stvarnim i vrlo važnim društvenim, ekonomskim i političkim problemima. A jedna od njih svakako su visoke razine nepotizma. Elite zapravo skreću pozornost javnosti sa sebe i vlastitih ne-sposobnosti i ne-kompetencija. Dok se javnost dijeli zbog povijesnih tema starih 70 godina, oni uživaju u svom raskošnom životu. Da me se ne bi pogrešno shvatilo, poznavanje svoje povijesti također je važno, ali ne smijemo dozvoliti da u javnom diskursu gotovo uvijek dominiraju teme stare 50 i više godina. “Okrenimo se budućnosti” riječi su hrvatskog generala Ante Gotovine koje je izrekao na prepunom Trgu bana J. Jelačića nakon oslobađajuće haške presude. Trenutna hrvatska realnost definitivno je odlazak mladih stručnjaka u inozemstvo zbog nemogućnosti dobivanja posla u Domovini, jednim dijelom upravo zbog nepotizma i o tome treba otvoreno razgovarati. Jer u demokratski razvijenom društvu kakvim je relativno nedavno prije 25 godina postalo i hrvatsko, svima se treba i mora pružiti jednaka šansa za uspjeh.

Radoslav Zaradić

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Kreće ‘rušenje’ Plenkovića: Iznenadit će vas tko je ‘mozak operacije’

Objavljeno

- datum

Nakon što je prije nekoliko dana u javnost dospio popis ministara koji su trebali sudjelovati u tehničkoj vladi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, postalo je jasno kako šefica države ulazi u još jedan sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovom Vladom, što se uostalom i potvrdilo tijekom njezina gostovanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Od tamo je ponovno prozvala vladajuće, zbog demografske politike – piše dnevno.hr.
”Nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”, oštro je poručila predsjednica, na što joj ministri nisu ostali dužni. Po vladinim kuloarima priča kako iza otrovnih strjelica koje Grabar-Kitarović svako malo ispuca na njihovu adresu stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, no jednako tako valja znati da je i predsjednica strateg te igrač na duge staze.

>> ZASTUPNICI koji su glasali PROTIV ISTAMBULSKE IMAJU 4 PUTA VIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA OD ONIH ZA IK – toliko HITNOSTI izmjene izbornog zakona

Znakovito je da ovaj posljednji napad stiže u trenutku kada su se tek prividno smirile strasti u vladajućoj stranci do kojih je dovela ratifikacija Istanbulske konvencije, protiv koje je između ostaloga ustao i predsjedničin prijatelj Milijan Brkić, čovjek zahvaljujući kojem upravlja državom, a s kojim odnose nikada nije zahladila, jer povezuje ih Brkićev brat Jozo s kojim je predsjednica u izrazito kvalitetnim odnosima. Upravo s njime, Grabar-Kitarović kuje zgodan plan, a Brkić nije jedini koji bi trebao sudjelovati u puču i rušenju Andreja Plenkovića, jer u priču se odnedavno uključio i ličko-senjski župan Darko Milinović, koji sukob s vladajućima sve teže uspijeva skriti. Milinović, prema izvorima bliskim ličkom šefu ulazi u partnerstvo s HSP-ovim gradonačelnikom Gospićem Karlom Starčevićem.

Ovaj dvojac polako, ali sigurno zakapa ratne sjekire te zajedničkim snagama pokušavaju pronaći adekvatnu zamjenu za župansku fotelju, nakon čega bi Milinović trebao odmrznuti svoj mandat u Saboru. Plenkovićeva saborska većina izrazito je tanka i nestabilna pa stoga baš s te pozicije kane pucati na njega, a mozak ove operacije navodno je upravo Brkić, za kojeg se uostalom znade da s Plenkovićem nije u dobrim odnosima, već surađuju silom prilika. Plan je skoro realiziran, tvrde upućeni, a na koji će ga način akteri ove priče do kraja provesti ostaje za vidjeti, jer ne treba zanemariti niti činjenicu da je Plenković taj koji trenutno vlada strankom, pa nije nemoguće da preduhitri pobunjenike.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Globalistički kabalisti kliču zbog islamizacije Europe. Osim što se raduju – JESU LI i sami RAZLOG?

Objavljeno

- datum

Svakako da jesu. Njemački povijesničar Wolfgang Eggert navodi razloge radosti židovskih fundamentalista zbog muslimanske invazije Europe. Radi se o čistoj mržnji prema kršćanima i zapadnoj kulturi – piše bloger na O dosta toga još i dublje.

Razlozi ovih zadojenih mržnjom mogu se sažeti:

1. Povratak na strogost. Prema njima, muslimani trebaju pokazati moralno dostojni život europljanima. Da, baš kao u tolikim drugim muslimanskim državama. Pakao na zemlji, da skratimo.

2. Kršćani su smatrani od ovih fanatika za “idolopoklonike” jer vjeruju da je Krist Bog. Ako promotriš pažljivo, cijepaju sebi odjeću poput Kaife.

3. Revanš. “Platiti ćete za sve što ste učinili židovima kroz stoljeća”. Ali zašto su toliki narodi kroz povijest imali probleme sa židovima, to je pitanje. Nije li slučajno u njima krivica, u njihovoj nadrasi, u njihovoj aroganciji? Ne duljimo, uvrijeđena je viša rasa, i to zaslužuje kaznu.

Licemjeri, dobro reče o vama Sv. Pavao:

“Doista, vi ste, braćo, postali nasljedovatelji crkava Božjih koje su u Judeji u Kristu Isusu: i vi isto trpite od svojih suplemenika što i oni od Židova, koji su i Gospodina Isusa i proroke ubili, i nas progonili, te Bogu ne ugađaju i svim se ljudima protive kad nam priječe propovijedati poganima da se spase, da bi tako u svako vrijeme navršili mjeru zlodjela svojih. Ali sručio se na njih konačni gnjev.” (1 Sol 2, 14-16)

Ovdje ste netko i nešto, ali vaša moć preko ove zemlje ne može preći. Imate mržnju za ideologiju, i finance i lože za sprovesti je u djelo.

Ali kad zlo izgleda da trijumfira, bude na koncu jadno, osramoćeno i poniženo. 

Napomena: Stavovi navedeni u članku, ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Croative.net.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak izvanredno zasjeda u povodu Izetbegovićevih ratnohuškačkih izjava

Objavljeno

- datum

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi zastupnici trebali raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda o, kako je rečeno, “ratnohuškačkim izjavama” predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić potvrdio je u srijedu novinarima u Sarajevu kako je odlučio sazvati tu sjednicu na zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik a iz kluba Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) odmah su poručili kako na sjednicu uopće neće doći ocijenivši kako je rječ o “primitivnoj i politikantskoj” zloporabi državnog parlamenta.

Iz Dodikovog SNSD-a na Izetbegovića su se obrušili nakon što je u ponedjeljak na obilježavanju obljetnice Masakra bad Bošnjacima u Ahmićima pohvalno govorio o jačanju vojne industrije u Federaciji BiH.

Izetbegović je tada kazao kako će vojna industrija nastaviti širiti proizvodnju namijenjenu izvozu a dodao je kako oružje i vojna oprema koji se proizvode u BiH mogu biti važni za eventualnu obranu zemlje.

“Radit ćemo za ta tržišta ali i za ‘ne daj Bože”, kazao je Izetbegović dodajući kako se više nikada ne smije dopustiti da Bošnjaci nespremo dočekaju one koji bi ih pokušali ugroziti.

“Te izjave, uključujući izjavu predsjednika vlade Fedracije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tome entitetu značajno su uznemirile javnost i građane BiH a posebice Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako u cijeloj regiji”, SNSD-ovo je obrazloženje zahtjeva za izvanrednom raspravom u parlamentu BiH.

Zatražili su i da se na sjednicu pozove Izetbegović kako bi pred zastupnicima obrazložio što je točno mislio kada je govorio u Ahmićima.

SDA-ov dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je ovo neviđena zloporaba parlamenta u politikantske svrhe dodajući kako je zapravo Dodik a ne Izetbegović taj koji neprekidno daje izjave kojima dovodi u pitanje teritorijalni integriret BiH.

“Kada bismo mi na to reagirali svaki dan bismo ovdje imali izvanredne sjednice”, kazao je Džaferović novinarima.

(Hina)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno