Connect with us

Društvo

NEPOTIZAM KAO NAJVEĆA RAK RANA HRVATSKOGA DRUŠTVA

Objavljeno

- datum

            Na ovaj članak potaknuo me najnoviji mogući primjer nepotizma u Hrvatskoj, i to onaj u zagrebačkoj gradskoj upravi o kojem se raspisao jedan hrvatski dnevni list i kojega su prenijeli i neki inozemni mediji. Što se točno dogodilo?

            Novinar Jutarnjeg lista objavio je 7. siječnja (internet izdanje) priču o šest članova jedne zagrebačke obitelji koji, slučajno ili ne svi rade, odnosno radit će u zagrebačkoj gradskoj upravi. I što je tu sporno? Treba li bit prepreka nečijem zapošljavanju činjenica da u toj instituciji već radi netko tko je toj osobi u bliskom rodbinskom srodstvu? Naravno da ne, ali pod uvjetom da je kriterij zapošljavanja prije svega stručnost i da je postupak zaposlenja proveden u skladu s nadležnim zakonskim aktima. Nažalost, u Hrvatskoj često imamo primjere zapošljavanja čiji se postupak provodi u skladu sa zakonom, međutim nerijetko posao ne dobiju najkvalificiranije osobe. Zašto je tome tako?

            Prije svega zakonske odredbe su preopćenite. U prvom krugu natječaja traže se “općeniti” uvjeti koje uglavnom svi ispunjavaju poput: visoke ili srednje stručne spreme, poznavanja rada na računalu i jednog stranog jezika itd. Često u drugom krugu natječaja ide ili pismena provjera znanja, ili intervju pred povjerenstvom, a ponekad i jedno i drugo. I tu se kandidatu kojega se želi zaposliti na elegantan način otpiše konkurencija. Kako se to radi mogli smo vidjeti na primjeru također relativno nedavno objavljenog slučaja o pokušaju zapošljavanja u HEP Toplinarstvu. Favoriziranom kandidatu planirala su se jednostavno unaprijed dati pitanja i točni odgovori. Da nije bilo hrabrog istupa direktora Maria Marjanovića koji je o svemu obavijestio javnost, za slučaj se ne bi ni saznalo. Takve nemoralne pokušaje zapošljavanja u državnim firmama i javnim službama nemoguće je spriječiti, a bome i teško otkriti, ali moguće je nešto učiniti. Jednom reći dosta! Ne smije se posustati. Kandidat koji ne dobije posao ima zakonsko pravo uvida u natječajnu dokumentaciju onoga koji je posao dobio. Često se i na toj prvoj prepreci stane i odmah odustane.

            Nepotismo je talijanska riječ koja dolazi od latinskog  nepos što znači nećak, unuk, potomak. Riječ je o praksi dodjeljivanja povlastica i službi bliskoj rodbini koja je bila poznata još u antičko doba, a naročito se razmahala za vrijeme renesanse u XV. i XVI. st. Danas nepotizam podrazumijeva zloporabu službenoga položaja u korist rođaka i prijatelja bez obzira na njihove kompetencije.

            U Hrvatskoj je nepotizam duboko ukorijenjena pojava i uskoj korelaciji s pojmom uhljebljivanje. Uhljebljivanje također podrazumijeva zloupotrebu položaja i ovlasti u korist nekoga bez kriterija stručnosti i kompetencija, ali za razliku od nepotizma s gotovo isključivim političkim predznakom. Nepotizam i uhljebljivanje u hrvatskim slučajevima zapravo su gotovo uvijek istoznačnice. Povijest hrvatskog nepotizma i uhljebljivanja (prije svega političkog) je duga i ne počinje s 1990. g. kako neki misle. Ostvarenjem samostalne hrvatske države ti i slični društveno-ekonomski problemi napokon su isplivali na površinu, ali nažalost nisu zaustavljeni. Kroz povijest svi vlastodršci u Hrvatskoj u narodu bi pronašli svoje “predstavnike” koji bi im jamčili vlast, a zauzvrat bi bili nagrađeni položajima i privilegijama. Na taj način kroz generacije se stvarao tanak sloj političkih elita izabran na ne-demokratske načine (uhljebi) koji su lagodno živjeli. Zadnji veći, ali ne i posljednji, takav politički sloj izgubio je svoje ekonomske lagodnosti demokratskim promjenama u Hrvatskoj prije 25 godina i još uvijek se s tim ne može pomiriti.

            Zbog duge povijesti političkog elitizma, u hrvatskom društvu kriteriji stručnosti, obrazovanja i kompetencija gotovo da su se izgubili. Profesionalizacija na svim razinama je nužna potreba i vidljiva je na solidnim rezultatima jedne političke opcije koja se na političkoj sceni pojavila relativno nedavno i koja svoj politički plan i program gradi na kampanji “stop uhljebima”. Međutim, njihov politički program pokazao se kao čisto politikanstvo, budući da se ni oni ne libe uhljebljivati svoje ne-stručne članove, simpatizere i rodbinu pod parolom “političkog” zapošljavanja. Takvo političko licemjerje je uvijek kratkog roka trajanja.

            Kako bi zadržali svoje lagodnosti, odnosno vlast u rukama, političke elite provode politiku “podijeli pa vladaj”. S jedne strane oni (po)dijele političke funkcije i na taj način kupuju lojalnost, a s druge dijele, odnosno polariziraju društvo. Javni medijski prostor u potpunosti je tematski trivijaliziran i ne govori se o stvarnim i vrlo važnim društvenim, ekonomskim i političkim problemima. A jedna od njih svakako su visoke razine nepotizma. Elite zapravo skreću pozornost javnosti sa sebe i vlastitih ne-sposobnosti i ne-kompetencija. Dok se javnost dijeli zbog povijesnih tema starih 70 godina, oni uživaju u svom raskošnom životu. Da me se ne bi pogrešno shvatilo, poznavanje svoje povijesti također je važno, ali ne smijemo dozvoliti da u javnom diskursu gotovo uvijek dominiraju teme stare 50 i više godina. “Okrenimo se budućnosti” riječi su hrvatskog generala Ante Gotovine koje je izrekao na prepunom Trgu bana J. Jelačića nakon oslobađajuće haške presude. Trenutna hrvatska realnost definitivno je odlazak mladih stručnjaka u inozemstvo zbog nemogućnosti dobivanja posla u Domovini, jednim dijelom upravo zbog nepotizma i o tome treba otvoreno razgovarati. Jer u demokratski razvijenom društvu kakvim je relativno nedavno prije 25 godina postalo i hrvatsko, svima se treba i mora pružiti jednaka šansa za uspjeh.

Radoslav Zaradić

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Prvi napad na bivšega premjera: Gospodine Milanoviću gdje je nestalo 15 milijardi dolara?

Objavljeno

- datum

Poštovani gospodine Milanoviću i gospodine Liniću,

U ime poreznih obveznika država članica Europske Unije i hrvatskih građana i poreznih obveznika zatražili smo od hrvatske vlade da se očituje o problemu više od $15.2 milijardi dolara (€11.4 milijardi) nezakonitih financijskih odljeva. Razočarali smo se izostankom pravovremenog odgovora i nastavljamo tražiti odgovornost.

Kao što znate, Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u  koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom u prosincu 2012, našla da je više od $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku (video) kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine. Tokom istog perioda, porezni obveznici Europske unije slali su financijsku pomoć Hrvatskoj.

Planira se da će Hrvatska dobiti €11.1 milijardi eura ($14.8 milijardi dolara) sredstava europske unije u periodu 2014 do 2020. godine. Od ogromne je važnosti da ova sredstva ne završe podržavati korumpirane mreže (prijevod teksta) i budu poslana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara, državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u kriminalu u Hrvatskoj i jurisdikcijama drugih zemalja.

Gospodine Milanoviću i gospodine Liniću, očekujemo Vaš pismeni odgovor na slijedeća ključna pitanja:

1. Da li su hrvatske vlasti zatražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uključujući imena pojedinaca i pojedinačne iznose transferiranih sredstava obuhvaćene nezakonitih financijskim odljevima?

2. Koliko slučajeva nezakonitog bogaćenja je hrvatska država tužila od 1991. godine? Koliko je sredstava naplaćeno za hrvatsku riznicu do sada? Molim vas, dostavite nam detalje svih ovih slučajeva.

Praksa slanja sredstava poreznih obveznika Europske unije Hrvatskoj se ne može nastaviti dok hrvatska vlada ne uspostavi punu odgovornost i polaganje računa. Vlada se mora prihvatiti rješavanja problema nezakonitih financijskih odljeva i korupcijom političara i državnih dužnosnika. Vlada mora naplatiti (izvršiti povrat) sredstava koja su se nagomilavala kroz korupciju i primjeniti mjere kako bi se stalo na kraj korupciji.

Očekujemo Vaše odgovore.

S poštovanjem,

Monica Macovei

Članica Europskog parlamenta

Rumunjska

Roger Helmer

Član Europskog parlamenta

Velika Britanija

Nataša Srdoč

Suosnivačica i Predsjednica Adriatic institut za javnu politiku

Joel Anand Samy

Suosnivač i Dopredsjednik Adriatic institut za javnu politiku

Izvor: portaloko.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

MILORAD DODIK MORA OTIĆI, A SRBIJA ODMAH PRIZNATI KOSOVO: Zahtjevi s kojima dolazi Condoleezza Rice, posebni izaslanik SAD za Balkan

Objavljeno

- datum

Fotografija: Atef Safadi / EPA
Zadatak koji su SAD postavile pred Condoleezzu Rice svog novog posebnog izaslanika za Balkan između ostalog jeste prisiliti Beograd da prizna Kosovo i brzo eliminiranje ruskog utjecaja u RS, kao i smjena Milorada Dodika, tvrde analitičari.

Nakon što je Sputnik, pozivajući se na odlično obaviještene izvore, nedavno objavio da će bivša američka državna tajnica uskoro biti imenovana za specijalnog izaslanika te zemlje za Balkan, u javnosti su se pojavile razne špekulacije o tome koji su pravi ciljevi buduće misije Rice.

Dok mediji u Srbiji prognoziraju da će Condoleezza Rice, prije svega, biti aktivno uključena u pregovore Beograda i Prištine, pojedini stručnjaci za međunarodne odnose i ugledni analitičari za “Euro Blic” tvrde da će bivša šefica američke vanjske politike imati mnogo širi spektar zadataka koji u njihovim riječima, treba ispuniti do kraja iduće godine.

Jedan od tih zadataka je, kako tvrdi politički analitičar iz Beograda Željko Cvijanović, uklanjanje Milorada Dodika s vlasti u RS i snažniji američki angažman na unitarizaciji BiH.

– Gotovo da nije tajna da će Condoleezza Rice uskoro biti imenovana za posebnog izaslanika Sjedinjenih Država za Balkan. Zapravo, gotovo desetljeće, Amerikanci su ostavili gotovo sve “Balkanske poslove” europskim državama, prije svega Njemačkoj. Međutim, pošto se stvari u proteklih desetak godina nisu odvijale onako kako su zamislili u Washingtonu i pošto je u tom razdoblju došlo do snažnog povratka Rusije i jačanja njenog utjecaja na Balkanu, najavljeni angažman bivšeg državnog tajnika SAD na sređivanju stanja u ovom dijelu svijeta pokazuje da Amerikanci imaju ozbiljne planove – kaže Cvijanović.

On tvrdi, između ostalog, da postoje prilično pouzdane informacije da je Rice dobila jasne upute o tome što njezini ciljevi i zadaci jesu.

Prvi zadatak je pritisak vlasti u Srbiji da zaustave suprotstavljanje neovisnosti Kosova i njegovom priznanju punopravnom članstvu u UN-u. Drugi zadatak je eliminacija ruskog utjecaja u RS, što brže uklanjanje Milorada Dodika s vlasti i unitarizacija BiH. Treći cilj koji će Rhys pokušati postići odnosit će se na Makedoniju ili njegovo konačno uklanjanje od Rusije.

– Sljedeće godine za mnoge stvari bit će dramatično na ovom području – predviđa Cvijanović.

Stručnjak za međunarodne odnose i bivši veleposlanik Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić također tvrdi da je, prema informacijama kojima raspolaže, dolazak Condoleezze Rice na Balkan već gotova stvar.

On isto tako vjeruje da će navedeni angažman jednog od najpoznatijih lica američke vanjske politike u posljednjih nekoliko desetljeća dovesti do, kako kaže, ozbiljnih komplikacija u regiji.

– Od kraja jugoslavenskih ratova, Amerikanci nisu poslali jače ime od Rice na Balkan. Riječ je o ženi koja u američkoj administraciji prije svega važi za odličnog poznavaoca prilika u Rusiji i koja je, to vam govorim iz sto posto provjerenih izvora, godinu dana prije američkog priznanja neovisnosti Kosova o tome osobno obavijestila ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ponovno aktiviranje Rice-ove jedino može značiti to da će prvo uslijediti ozbiljni pritisci na Srbiju da prizna neovisnost Kosova, a zatim će se vjerojatno angažirati na sređivanju stanja u BiH po američkom ukusu – tvrdi Đukić.

Miljenica Bushovih – Vrhunac svoje političke karijere Condoleezza Rice doživjela je za vrijeme administracije američkog predsjednika Georgea Busha Mlađeg, kada je bila imenovana za državnog tajnika SAD. Prije toga, Rice je dugo godina bila angažirana u administraciji Bushovog oca, ranijeg američkog predsjednika, za vrijeme čijeg mandata je bila postavljena za specijalnog savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost i višeg ravnatelja za sovjetska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD.

(Izvor: informer.rs)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

ANDRIJA ARTUKOVIĆ: U JASENOVCU POČIVA MOJA VOJSKA I MOJ HRVATSKI NAROD. AKO NE VJERUJETE ISKOPAJTE JER DUGMAD S VOJNIČKIH BLUZA JOŠ NIJE SAGNJILA!

Objavljeno

- datum

Napustio sam dva Lazara i došao na brisani prostor. Bez uzmaka! Spreman sam bit izrugan, ismijan i popljuvan za one, o kojima se desetljećima zlobno pričaju stare priče. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno