Connect with us

Tvrtko Dolić

Na čelu RH redovno je najveće zlo

Objavljeno

- datum

 MOĆ SUSPENDIRA EMPATIJU      Konfliktna preslagivanja parlamentarne većine pokazala su da ovu zemlju vode osobe bez ljudskog dostojanstva. Koja god stranka pobijedi, vlada ista banda, iskazujući odsutnost bilo kakve ljudske empatije.

Andrej Plenković ovih me dana oduševio kako je mudro pospremio Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića. Odite vi na razinu niže, u lokalne vode, pa budite desnica Milanu Bandiću. Tako smo dobili triper situaciju da Bruna i Zlatko traže od Milana uklanjanje Titovog imena s zagrebačkog Kazališnog trga, i da istovremeno Bruna i Zlatko nastupaju kao žestoki tuđmanovci, a upravo je Franjo Tuđman zadržao Titovo ime na našim najljepšim trgovima i na našim najljepšim ulicama. To opet znači da je došlo vrijeme da se još jedanput zamjerim polovici nacije ukazujući na tajni protuhrvatski identitet “prvog hrvatskog predsjednika”. Onoj polovici nacije kojoj je Tuđman narkotički nadomjestak za Tita. Znate, polovicu svog života Tuđman je proveo kao Titov bandit, i to ne mogu poništiti nikakve teze o “generalu JNA koji je uskrisio Hrvatsku”. Tuđman je Tita oponašao i svojom ceremonijalnom odjećom. Imamo neugodnu činjenicu da se na čelu ove manje ili veće Hrvatske izmjenjuju najgore osobe, već stotinu godina, od 1918. do 2017. Najnovija znanstvena saznanja pokazuju da to nije loša sreća nego pravilo. Vlast kvari osobu. Nego, je li Andrej Plenković toliko politički spretan, ili konce vuče netko moćniji od Plenkovića? Zašto Plenković svako malo čačka Rusiju? Plenković je 2011. pokušao ući u HNS dok je tu stranku vodio Radimir Čačić. I eto, u utorak se Čačić pojavio iza Plenkovića, koji je opet u koaliciji s Predragom Štromarom, koji je opet poražen od Čačića na lokalnim izborima. Nema tu stranačkog profila, nema ljudskog dostojanstva, nema ničega.    

Kirurško odstranjivanje empatije

Dakle, Hrvati za konačno moraju obustaviti neuspješnu potragu za tim jednim jedinim poštenim sunarodnjakom, jer kada takav preuzme vlast, njegovo poštenje nestaje. Famozni Ante Starčević, idejni otac šire Domovine, one ugušene u hrvatskoj krvi, ostao je dostojanstven do kraja svog života samo zato što nije došao na vlast. Hrvatski tribun Stjepan Radić likvidiran je 1928. u Beogradu kao hrvatski zastupnik. Ostat će zapisan u sjećanju hrvatske nacije kao veliki mučenik, ali je i njegov ego uzdraman ulaskom u pišljivi balkanski beogradski parlament. Nakon što je u Beogradu smrtonosno ranjen, naš Stipan umire u Zagrebu. Više ga nije mučila nepodnošljiva porobljenost Hrvatske, nego činjenica da je njemu osobno došao kraj. Hrvati su čekali na Radićev poziv na otcjepljenje od Jugoslavije, a on je počasno ispraćao samog sebe. Kada NDH pada, Ante Pavelić još uvijek vjeruje u svoju neuništivu sudbinu, i povratak Hrvatske do Drine. Poput Stipana, i Ante umire od posljedica ranjavanja, daleko od Zagreba. Nerado spominjem našu tragičnu povijest, jer je sramota pisati o kolosima Anti Starčeviću, Stjepanu Radiću i Anti Paveliću u istom tekstu u kojemu spominjem jade poput Franje Tuđmana, Stipe Mesića i Andreja Plenkovića.

Koja je ovo zemlja? Pleso je funkcionirao 24 ure dnevno. Ali eto, pojavio se trend da država treba nadoknaditi troškove nekog aerodroma za takvo dežurstvo. Koncesionar zagrebačke zračne luke dva je puta poskupio svoje usluge. Što se sve valja iza tog projekta u okvirima privatizacijske pljačke? Novost je takozvani “dvosmisleni nadzor”, koji nitko ne zna objasniti. Kada se u zrakoplovu spuštate na naš glavni aerodrom, dočeka vas to ime Franjo Tuđman, koje s zrakoplovstvom nema veze. Može se reći da simbolizira privatizacijsku pljačku. Osim toga, Franjo je na našem Križnom putu jahao konja, kao jedan od čuvara. Bilo bi zgodno da je u nazivu aerodroma dodano Tuđmanovo kodno ime Praeses, onako kako se Josipu Brozu pripisuje kodno ime Tito. Nadimak Praeses pojavio se ovih dana na internetskim portalima kao Tuđmanovo udbaško i/ili kosovsko kodno ime. Tuđman je povremeno govorio o tome da je bio Titov miljenik i da ga Tito “zaštitio od pakovanja”. Što bi to trebalo značiti nama ostalima? Naprotiv, zbog toga smo trebali zabraniti Tuđmanu da obnaša bilo kakve javne funkcije. Dakle, Bruna i Zlatko! Tuđaman je 90-tih zadržao Titovo ime na našim najljepšim trgovima i na našim najljepšim ulicama, na zadovoljstvo Milana Bandića i drugih titoista. Svi se titoisti i pripadna doušnička mreža kriju iza lažnog nacionalnog pomirenja, kroz koje su nas nastavili jahati, a to koristi i svaka nova vladajuća garnitura. Iza Tita dolazi Tito. Tuđmanovo ime imamo na sve strane, na trgovima i ulicama hrvatskih gradova. Jeste li se ikada zapitali zašto svi lopovi u ovoj zemlji slave Franju Tuđmana? Na kraju Tuđmana uzdiže i bivša Partija. Tuđmana slave i u takozvanoj Republici Srpskoj u BiH, kojoj je Tuđman ključni kum, mimo sve međunarodne pravne norme, jer je Hrvate u BiH zastupao Krešimir Zubak, koji je odbio potpisati Daytonski sporazum. Sve je to vražja rabota, jer se pakt HDZ – SDP prenosi na djecu i unuke udbaša, kosovaca i komunjara. Most je otvorio komunističke arhive, pa je odstranjen iz vlasti.

Spasa nam nema. Vlast podiže adrenalin u organizmu, raste agresivnost, stiže i novi pubertet, pa smo 90-tih imali tu preobrazbu pokojnog Franje Tuđmana kao hrvatskog predsjednika. Umorni starac na kraju svog života prometnuo se u nepobjedivog teniskog šampiona. Godinu dana ranije šepuckao je doma nemoćno do svoje fotelje i “pokrivao se dekicom da zašpara na struji”. Franji su 1989. popuštala koljena. Kako pokazuju najnovija znanstvena istraživanja, nedostatak empatije nije bio Tuđmanov osobni grijeh, nego prirodna zakonitost. Najgori jugoslavenski aparatčiki prepoznali su novu priliku da se vrate ili ostanu na vlasti, pa su počeli vikati po hrvatskim gradovima, glumeći najveće hrvatske domoljube. Udba je kreirala Tuđmana disidenta. Starček koji je šparao na struji, glatko je i jeftino prodao hrvatske banke. I na kraju 20. stoljeća podario nam divlji kapitalizam. Vlast oštećuje mozak i to je veliki problem “demokracije”. Vlast i moć potiskuju empatiju. Možemo reći da se empatija na razini menadžera korporacija gleda kao velika mana, kao i u svim drugim poduzećima ili institucijama. Tko nije u stanju hladno otpustiti zaposlenika potvrđuje se kao nesposobna osoba. Diplomacija od svojih operativaca traži stalno pozivanje na civilizacijske vrijednosti, uz istovremenu totalnu neosjetljivost za malog čovjeka. Profesionalni zastupnici ugroženih društvenih skupina najčešće su “osobe” bez ljudske duše. Na državnoj razini odvijaju se mnogi procesi koji traže jak želudac, pa visoki dužnosnici gledaju svoje glasače kao dosadne muhe. Prevladavaju interesi velikih korporacija i snažnijih sila, toliko da premijer i/ili predsjednik vide naciju kao smetnju.

Što je prava ljudska priroda?

Sukhvinder Obhi, neuroznanstvenik s ontarijskog McMaster University nije iznenađen pojavom seksualnog nasilja u dvije kanadske institucije. “Moć usađuje pojedincu osjećaj da je potomak samog Mesije, da je seks simbol čak i onda kada ljepotu u njemu prepoznaje samo njegova majka” – kaže nam Obhi. “Vlast ne mora biti korupcija, ali vlast korupciju omogućava, olakšava.” Američki psiholog Stanley Milgram je 1961. na New Havenu testirao spremnost osobe na suprotstavljanje ili odbijanje poslušnosti autoritarnoj osobi, ako zahtjevi dolaze u suprotnost s njihovom savješću ili moralnim načelima. Milgram je pokušao socijalno-psihološki objasniti zločine nacizma, kao i teoriju “Nijemci su drukčiji”, u smislu da ih karakterizira poslušnost prema nadređenima. I zaista, velik broj podređenih osoba izvršavao je zahtjeve bez prigovora. Milgramova metoda prelazila je granice dopustivog. “Učitelj” bi “učenika” kažnjavao strujnim udarima. Oko 65 posto “učitelja” koristilo bi smrtonosan intenzitet strujnog udara. U svome poznatom djelu “Luciferov efekt”, američki psiholog Philip Zimbardo opisuje eksperiment sa “zatvorenicima”, koji je 1971. proveo na Stanfordu. Početno je 18 studenata podijelio u dvije skupine, zatvorenike i čuvare. “Zatvorenici” su uhićeni iznenada, kada nešto takvo nisu očekivali. Bili su pasivni i pokazivali znakove depresije. Ipak, pobunjenik među “zatvorenicima” pojavio se već drugi dan. Jedan “zatvorenik” započeo je štrajk glađu. Moć je snažno djelovala na “čuvare”, napose na njihovu društvenu percepciju, na njihove spoznajne mogućnosti, i na njihovo ponašanje. “Čuvari” su iskazali dominaciju, pa i sadističko ponašanje. Zanimljivo, s lakoćom su kontrolirali ovisnike o nikotinu.       

Na Harvard Bussiness School, psihologinja Amy Cuddy je u svome laboratoriju dokazala da moć kod muškaraca potiče lučenje seksualnog hormona testosterona, kao i potrebu za rizikom, u smislu financijskog kockanja. “Ako djeluješ s pozicije moći, počinješ razmišljati s pozicije moći” – komentirao je David Brooks. Zajedno sa Susan Fiske i Peterom Glickom, Cuddy je razvila takozvani model stereotipa. Američki psiholog Adam Galinsky s Columbia University u svojim je istraživanjima utvrdio da moć dovodi do toga da osoba gleda svijet kao manje opasno mjesto. Svakome onome tko napravi uspješnu karijeru ovaj svijet postaje savršen. Svi koji ugrabe više od ostalih pozivaju da na život gledamo pozitivnije. Ugroženost povećava seksualni nagon, ali ga potiče i porast moći. Prema istraživanju Johna Manera na Florida State University, kod moćnika dolazi do većeg seksualnog očekivanja od strane podređenih. Prema znanstvenim saznanjima Susan Fiske s Princetona, moć povećava zanimanje za poopćene informacije, one u kojima se ne navode konkretni pojedinci i konkretni podaci. Osobe koje postaju moćne počinju ignorirati druge. Kada zajedno ulijete rast moći, povećanje testosterona, prihvaćanje rizika, tendenciju prema stereotipima, pad empatije, dobijete jako opasan koktel, kaže nam Sukhvinder Obhi.

U koje se zlo preobratio Andrej?

Svaki komentar inteligentnog Borislava Ristića donosi novi pogled na temu o kojoj govori. U Večernjaku od subote, Ristić naglašava da se praktično sami vraćamo u predsoblje Unije, kao da nas tek čeka pridruživanje, “samo da bi se premijer Plenković svidio svojim kolegama iz EPP-a, odnoseći se prema hrvatskom društvu s istim onim mentorskim prijezirom kao još nedovoljno europskim i loše strukturiranim. Tako premijer iz sebičnih razloga šalje u svijet negativnu sliku o nezrelosti hrvatskog društva kako bi on sam ispao što bolji.” Napomenut ću da se to može gledati i kao novoaplicirana metoda Jovana Raškovića, psihijatra koji je tvrdio da su Srbi lud narod. Tako “plemeniti dobrica” zajaše zaostalo mnoštvo kao bolji čovjek od svih njih. To je u tome smislu nedopustivo. Uobičajeno je da se političari služe jezikom naroda, dok kod nas Plenković nastoji u svakom svome obraćanju naciji pokazati da je on sam iznad uobičajene komunikacije među Hrvatima. Plenković govori o “transformaciji hrvatskog društva”, a obrazac je on sam. Umjesto tranzicije oslobođene pojedinačne prilagodbe, sve konvergira prema novom Velikom Vođi. Ristić naglašava da se takva transformacija može provesti samo autoritarno, ona je na svoj način diktatura, represija. “Zagovornici takvih politika, u namjeri da se svide svakome, brišu sve identitete i pretvaraju politički život u neprepoznatljivu smjesu ničega.” – kaže nam Ristić.

Da bismo danas sebi pomogli, trebali bi najprije izliječiti premijera Andreja Plenkovića, koji prolazi već treći pubertet u njegovom nizu pomaka u protuhrvatskom hranidbenom lancu. Plenković se najprije uz pomoć asocijacije Vesne Pusić, Stipe Mesića i Budimira Lončara probio u niže strukture “naše” vanjske politike, tu utvrdu neradnika i nerada, koje ne brine bilo kakva srbijanska jurisdikcija na teritoriju RH. Nakon toga je Plenković na listi HDZ-a postao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, a danas obnaša najvišu funkciju u SRH/RH. Gubitak empatije više je nego prepoznatljiv. Plenković je iskoristio neke domoljube da dođe na vlast u HDZ-u i u državi, a onda je iste hladno odstranio. Svakodnevno doživljavamo njegovo ruganje izmučenoj, pokradenoj i skoro istrijebljenoj naciji. Krenuo je s kupnjom Ine kroz nabijanje cijene Ine, pa onda uključio privatizaciju HEP-a, pa je u tome zločinu prema naciji onemogućen od strane Mosta, pa je odstranio Most i ponovno agresivno vraća kupnju Ine i prodaju HEP-a. A Mađari cijelo vrijeme izvlače naše rezerve nafte i plina. U međuvremenu je Plenković pokrenuo nezamislivu privatizacijsku pljačku kroz lex Agrokor. Dražen Bošnjakovića je kao ministar pravosuđa u vladi Jadrnke Kosor postao otac ovog “našeg” fašističkog Ovršnog zakona, da bi Plenković neki dan istog Bošnjakovića postavio za ministra našeg pravosuđa u svojoj vladi. S tim udesom simbolički koincidira Plenkovićeva izmjena Ovršnog zakona. Poboljšanje je nevjerojatno – nešto je podignuta ljestvica ovrhe: osobi s dugom do 20 tisuća kuna ne može se ovršiti jedina nekretnina. Znači, ako dugujete pišljivih 20 tisuća i jednu kunu, ostajete bez svog jedinog doma, bez svog obiteljskog dvorca. Mijenjaju se ministri pravosuđa, a srbijanska regionalna jurisdikcija ostaje. Hrvatska nije niti pokušala uvjetovati otvaranje 23. poglavlja u pregorima Srbije za pridruživanje Uniji. Zamislite da je Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nametnula svoju jurisdikciju u Europi za pitanja njemačke agresije i Holokausta. Sve naše najveće stranke zapravo su opcije presvučene veleizdaje. Izneseno o Plenkoviću zvuči jako ružno, a zapravo je na svoj način suvišno, jer drukčije ne može biti, jer se Plenković preobrazio u prikrivenog diktatora zato što je to neminovno. Takvi su prirodni zakoni.

 

PROTOTIP ZLOČINCA

Kako se mijenjao Bravar

Tito je najprije bio skroman zagorski seljačić, gladan svega, a napose gradskog života. Neki psiholozi afirmirani na svjetskoj razini, tvrde da Titove najranije fotke odaju mladića gladna kruha, ispunjenog beskrajnom mržnjom prema svijetu u koji je bačen. Josip Broz postao je bravar, što je uvijek bila dobro plaćena profesija, ali je neradnik radije ostao goli proleter i komunistički smutljivac. Koliko znamo, za svoje komunističke drugove i cijelu tu sovjetsku agenturu, izrađivao je eksplozivne naprave, pa je jednom neprilikom idiot ostao bez prsta. Zbog svoje opasne “home made” djelatnosti završio je na takozvanom “Bombaškom procesu”, kada je pokajnički plakao i ponavljao da je on običan zanatlija i ništa više. Dugo se krio kao partijski ilegalac, da bi kao partizanski zapovjednik spaljivao cijela sela i okivao nevine, da bi nakon svih tih poraza u Dalmaciji pokajnički klečao pred Mussolinijem, i samo dvije godine kasnije kao miljenik komunističkog zla kratko zapovjedio: “Pobij to!” Možemo reći da je adrenalin vlasti doveo do toga da mu naraste prst. Ne samo u slučaju najvećeg zločinca Tita, na trgovima i ulicama naših gradova imamo more imena antifašističkih ubojica s Bleiburga i s našeg Križnog puta, uključujući tisuće drugih krvnika nad tisuću jama za Hrvate.

 

NOVI MARŠAL

Metamorfoza zla

Pogledajte sve te preobrazbe Stipe Mesića, koji je od filmskog i izbornog statiranja ustaše dogurao do borca protiv Deklaracije o hrvatskom jeziku, pa je ponovno bio ustaša za potrebe prvih višestranačkih izbora u SRH/RH, da bi na kraju postao novokomponovani antifašistički Maršal. Mesić je za Juge sjedio na više stolica, javno dopustio sebi i ono što je kriomice radio sam Tito, pa je zbog toga došao na led kod svojih udbaša. Poput gladnog prosjaka, obilazio je mala zagrebačka poduzeća u potrazi za bilo kakvim poslom, da bi nakon ulaska u najviše strukture RH bacio oko na velike državne sustave. U jednom je trenutku povjerovao da zajedno s Josipom Manolićem kontrolira cijelu udbašku topologiju, pa su obojica od Praesesa dobili po prstima. Osvetničkim otvaranjem Tuđmanovih transkripta, Mesić je bacio na koljena cijelu zemlju, koja nema svoje zaštitne mehanizme, koja Mesića zbog toga nikada nije sankcionirala, bez obzira tko je vladao. Most je ukinuo Mesićev “Ured bivšeg predsjednika RH”, pa je i to jedan od uzroka naprasnog odstranjivanja Mosta iz vlasti, kao i Mostovog gubitka lokalnih izbora. Udba i njena doušnička mreža široko prožimaju RH. Mesić je na kraju shvatio da rušenjem Tuđmana ruši svoju poziciju predsjednika RH. Stoga posljednjih godina naglašava Tuđmanove zasluge. Tuđmana na sva usta hvali i Zoran Milanović. 

 

STEPINČEV UZNIČAR

Antiempatija

Josip Manolić je na Tuškancu ili tu negdje umirao zajedno sa svojim susjedom Franjom, čekajući na polaganje računa pred sv. Petrom, obojica za svoje partizanske zločine, a samog Manolića posebno čeka direktan obračun sa Svevišnjim, zbog utamničenja i trovanja blaženog Alojzija Stepinca. Voljom zaboravnog hrvatskog naroda, uz izborne namještaljke, isti Manolić došao je na vlast u formalno samostalnoj RH. Postao je hrvatski premijer, predsjednik jednog našeg parlamentarnog doma, šef obavještajne zajednice i svašta nešto. Manola se jedini dugo nije mijenjao, jer je predator odstranjene empatije još od vremena odlaska u partizane. Neljudski nedostatak empatije njemu je donio dugovječnost. Prije nekoliko godina izgorjela mu je supruga, u njenom ili njihovom stanu. Možda nedopustivo griješim, ali imam dojam da to Manolu nije jako omelo. Javnost nije doznala baš ništa, pa niti to jeli riječ o samoubojstvu. Manolića ništa ne može izbaciti iz njegove misije. U svome zasebnom drugom mileniju, Manolić je aktivan, njegov ured je tiskara, a eto smo dobili i njegove “memoare” na tisuću stranica.

Tvrtko Dolić

Komentari

Oglasi
Komentari

Tvrtko Dolić

Roll up nagodba ruši Agrokor i hrvatsko gospodarstvo

Objavljeno

- datum

  SAVJETNICI SAVJETNIKA MJESEČNO NAPLATE MILIJUN KUNA    Osim nekoliko neovisnih ekonomskih analitičara (Fižulić, Bošković i Grubišić), nitko objektivno a kamoli kritički nije propitkivao rad Izvanredne uprave Agrokora i sve posljedice, koje mogu biti pogubne po hrvatsko gospodarstvo, koje ionako jedva da postoji. Novi odnos medija i sveukupne Javnosti prema lex Agrokoru kao besramnoj privatizacijskoj pljački promijenila je vijest da ekipa pljačka mrtvaca i to pere preko konzultantskih tvrtki koje broje jednog do dva zaposlenika.

Ukratko

Izvanredna uprava poduzima sve kako bi o nagodbi odlučivalo privremeno vjerovničko vijeće, koje nema nikakav legitimitet. Izvanredni povjerenik podijelio je vjerovnike u 5 skupina, od čega 2 skupine (2 člana) pripadaju roll up kreditorima. Razvrstavanje vjerovnika u skupine temelji se na uzvodnim jamstvima (3 člana) koja su bila temelj predloženog starog nacrta nagodbe i koja su sada osporena od strane trgovačkog suda. Druga skupina vjerovnika (Knighthead) postoji iako su im potraživanja osporena, i po lex Agrokoru takvi ne mogu niti imenovati predstavnika, jer im je iznos utvrđenih tražbina nula. Kako je sud dopustio imenovanje skupine vjerovnika kojima su tražbine osporene? I, ti vjerovnici ne mogu imenovati svog predstavnika! Adris grupa i Alca osporavaju tražbine po modelu roll up kroz naglašavanje posve jasne činjenice: Kako netko tko nema tražbine (stara potraživanja pretvorena u nova, i dio duga je već isplaćen) može imati pravo glasa u vjerovničkom vijeću i odlučivati o nagodbi? Izvanredna uprava sa svojim postupcima zanemaruje manjinske dioničare, kao da nisu vlasnici 40 posto Agrokora i kao da ih nema više od 15.000 (uglavnom domaći poduzetnici). Sve suprotno od rješenja za talijanski Parmalat, koje je bilo okvir za donošenja lex Agrokora. Obrazloženje Vlade RH prilikom donošenja lex Agrokora bilo je da bi nekontrolirani kolaps Agrokora prouzročio lančanu reakciju kakva može ugroziti cijeli gospodarski sustav RH. Potezi Izvanredne uprave Agrokora i Vlade RH poslije donošenja lex Agrokora daleko su od zaštite dobavljača i hrvatskog gospodarstva. U praksi se provelo suprotno – pogodovanje lešinarskim fondovima (roll up) i savjetnicima (njih 141), koje je Agrokor angažirao i koje na kraju plaćaju vjerovnici. Tvrtka Texo Management, u kojoj je bio zaposlenik i Ante Ramljak, prije imenovanja na poziciju Vladinog povjerenika za Agrokor, sklopila je s firmom AlixPartners, kao savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor na temelju kojega za svoje “savjetovanje savjetnika” tjedno naplaćuje oko 250 tisuća kuna, odnosno oko milijun kuna mjesečno. Što onda radi izvanredna uprava, management i pravna služba Agrokora? Potpredsjednica vlade Martina Dalić lukavo ubacuje građevinski termin podizvođača radova, da običnom pranju novca i privatizacijskoj pljački pridoda štih proizvodnje. Andrej Plenković, Martina Dalić i Ante Ramljak i cijela ta opaka ekipa otvoreno pljuju naciji u lice, i tu ništa ne možemo promijeniti, jer i ako odu, odgovarajući protuhrvatski centri moći ponovno će instalirati svoje namjesnike.

Prazna skupina je svjetska i kozmička crna rupa 

Zašto je tome tako? Sve razotkriva roll up vjerovničko vijeće Ante Ramljaka, koje bi trebalo brojati 5 članova (od toga 2 roll up kreditori). Glavne ovlasti vjerovničkog vijeća su te što u ime vjerovnika sudjeluje u sastavljanju i pripremi nacrta nagodbe, te daje suglasnost izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe. Iako mu je lex Agrokor dopustio da sam određuje broj skupina (bez potvrde vjerovnika), Ramljak je predložio samo 5 skupina, iako je mogao predložiti 9 skupina, koje bi zasigurno pravednije zastupale različite interese vjerovnika. Time se ponovo vraćamo na razloge donošenje lex Agrokora. Ako je to zaštita gospodarstva (dobavljača), kako onda isti zauzimaju jednu i to zadnju E skupinu, odnosno dobavljači (mali i veliki) predstavljaju samo petinu članova vjerovničkog vijeća. Prvu skupinu (A) zauzimaju vjerovnici s razlučnim pravima, tj. osigurani nekretninama, dionicama (financijske institucije i par domaćih gospodarstvenika koji imaju najjača osiguranja). Drugu skupinu (B) predstavljaju imatelji obveznica (Knighthead) iako su im tražbine osporene (prazna grupa). Treću skupinu (C) predstavljaju vjerovnici čije su tražbine osigurane jamstvima, ali samo za one koji su sudjelovali u roll up kreditu (opet roll up kreditori). Četvrtu skupinu (D) čine oni vjerovnici koji nisu sudjelovali u roll up kreditu (financijske institucije sa slabijim kolateralima). Petu i posljednju (E) skupinu predstavljaju dobavljači i država koji nemaju nikakva osiguranja naplate, a imaju preko 50% utvrđenih tražbina.

Kako je moguće da sud prihvati skupinu (B), odnosno Knighthead, kada je vrijednost njegovih tražbina nula – sve su mu tražbine osporili Adris i Alca. Lex Agrokor je tu sasvim jasan: “O članovima vjerovničkog vijeća izjašnjavaju se samo vjerovnici utvrđenih tražbina (čl. 30. st.1. ZPIUTD). To su one tražbine koje je priznao izvanredni povjerenik a nije osporio nitko od drugih vjerovnika (čl. 33. st.1. ZPIUTD).” Stoga potpuno nevjerojatno zvuči izjava Ante Rmljaka: “Vjerovnici koji će imati pravo birati članove vjerovničkog vijeća su vjerovnici čije su tražbine utvrđene, kao i vjerovnici kojima će osporavanje njihovih tražbina biti otklonjeno.” Naime, sasvim je jasno da to nigdje ne stoji u lex Agrokoru, što je sutkinja Nevenka Siladi Ristić potvrdila. Odredbe lex Agrokora su posve jasne: U roku od pet dana od objave rješenja iz članka 33. stavka 3. spomenutog zakona, izvanredni povjerenik će objavom u Narodnim novinama pozvati vjerovnike, čije su tražbine utvrđene, da u roku od 30 dana obavijeste izvanrednog povjerenika i sud o članovima vjerovničkog vijeća. Znači, da to još jedanput naglasimo, predstavnike vjerovnika mogu imenovati samo oni kojima su tražbine utvrđene. No, o tekstu nagodbe će odlučivati skupina koja nema utvrđene tražbine i koja ne može izabrati svoga predstavnika. Gdje je tu načelo zakonitosti, a kamoli pravde?

 

Kako su se kreirale vjerovničke skupine, ako A-D imaju manje od 50 posto utvrđenih tražbina, a imaju 4 glasa u vjerovničkom vijeću? Kako je kreirana skupina C, za roll-up kreditore po osnovi tražbina izvan modela roll up? Sud je utvrdio 31 milijardu kuna tražbina (bez roll up kreditora i Sberbank). Kako je nutarnji dug involviranih subjekata oko 10 milijardi kuna, dolazimo do toga da je oko 21 milijarda kuna neosporenih tražbina. To znači da vjerovnici u skupinama A-D imaju manje od 50 posto ukupnih tražbina (roll-up kreditorima je tražbina osporena), dok posljednja E skupina (dobavljači) ima preko 50% ukupno utvrđenih tražbina, a samo jednog člana vjerovničkog vijeća. Lex Agrokor dopušta izvanrednom povjerenika imenovanje člana vjerovničkog vijeća, ako ta skupina ne imenuje predstavnika u propisanome roku (čl. 30. st. 8. ZPIUTD). S obzirom da je skupine B prazna, po lex Agrokoru istu može imenovati izvanredni povjerenik. Iako su toj grupi sve tražbine osporene.

Adris grupa traži pošteniju igru

Nadalje, kod razvrstavanje vjerovnika u skupine, presudni faktor postaju roll-up kreditori, koji u pravilu ne bi trebali niti sudjelovati kod razvrstavanje vjerovnika u skupine, jer je to postupak koji je pokrenut nakon otvaranja “rješenja” Izvanredne uprave Agrokora, odnosno rezultat je poteza Izvanredne uprave, a ne poteza “stare” uprave, čime se pogoršava ekonomski položaj postojećih vjerovnika, onih koji su imali potraživanja do postavljanja i otvaranja procedure Izvanredne uprave Agrokora. Adris grupa i Alca su osporili tražbine po osnovi roll up kredita. Zašto? Kao što sam već naglasio, iznos starih potraživanja na dan 10. travnja je roll up kreditorima već podmiren putem roll up ugovora, pa se postavlja legitimno pitanje kako oni na temelju već podmirenih potraživanja mogu sudjelovati u vjerovničkom vijeću i imati pravo glasa prilikom izglasavanja nagodbe? Dakle, dio vjerovnika je već isplaćen, ali će ipak sudjelovati u vjerovničkom vijeću sa stanjem potraživanja na dan 10. travnja, koje ne odgovora stvarnom stanju, jer im je izvanredni povjerenik roll-up kreditom omogućio da ta stara tražbina postane nova sa statusom super-senioriteta. Osim toga, Agrokor je već otkupio oko 260 milijuna eura obveznica po nominalnoj vrijednosti od roll up kreditora i oni su svoje tražbine djelomično naplatili po osnovi starog duga. Isto tako, Adris grupa, osporava potraživanje NY Bank of Mellon – 4,6 milijardi kuna, banke skrbnika za obvezničare, što je vidljivo iz rješenja Trgovačkog suda: “Osporavatelj osporava aktivnu legitimaciju vjerovnika te ističe da skrbnik ne može biti vjerovnik.” Adris grupa osporava tu tražbinu jer su ostali dobavljači morali prijavljivati svoja potraživanja pod punim imenom tvrtke, uz upisivanje adrese tvrtke, dok su se ovdje stvarni vlasnici sakrili iza banke skrbnika. Ovdje će imatelji obveznica koji su kupovali obveznice po niskim diskontima, zahvaljujući modelu roll up isplatiti dug u cijelosti, po nominali, pri tome ostvariti ekstra špekulativnu zaradu i uvećati sve to za kamatu od 4 posto. Također, Adris grupa, osporava ostale tražbine putem modela roll up. Zagrebačkoj banci 2,39 milijardi kuna, a Erste banci 239 milijuna kuna. Kao razlog osporavanja navodi se činjenica da su spomenutim bankama tražbine djelomično podmirene (za Javnost u nepoznatom iznosu). Tragično je da su nekim vjerovnicima tražbine već plaćene, a još tragičnije da su to financijske institucije, i da iste imaju po osnovi već plaćenih tražbina pravo glasa u vjerovničkom vijeću i sudjelovanje u izglasavanju nagodbe.

Pomor manjinskih dioničara poprima razmjere genocida

Imamo katastrofalan tretman Izvanredne uprave Agrokora prema 15 tisuća manjinskih dioničara, koji prema podacima Udruge manjinskih dioničara imaju oko 40 posto vlasništva u kompanijama iz sustava Agrokor listanim na Zagrebačkoj burzi (napominjem da osobno nemam dionice niti Agrokora niti bilo koje druge kompanije, niti sam po bilo kojoj osnovi vezan za Agrokor, prije i poslije otvaranja aplikacija izvanredne uprave). Među njima su i obvezni mirovinski fondovi, koji bi kao i svi manjinski dioničari, po zadnjem nacrtu nagodbe, morali otpisati uloge. Tome su dovedene u pitanje buduće mirovine svih vas. Za Izvanrednu upravu Agrokora, manjinski dioničari kao da niti ne postoje, čak je i izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavljivao da će isti u procesu nagodbe u potpunosti izgubiti svoje udjele. Kod slučaja Parmalat, koji je bio osnova za lex Agrokor, oni su itekako bili pod zaštitom izvanrednog povjerenika. Zašto? Jer se time štiti domaće gospodarstvo, jer među takvima ima puno domaćih gospodarstvenika koji će u svojim bilancama morati otpisati uloge. Vrlo je vjerojatno da će neki manjinski dioničari smanjiti svoje investicije, a neki možda otići u predstečaj / stečaj. Zar smisao lex Agrokora nije zaštita domaćeg gospodarstva? Zar manjinski dioničari nisu u pravilu domaći poduzetnici, pa i privatni fizički investitori, koji će morati otpisati uloge i budući raspoloživi dohodak? Da li je donošenje lex Agrokora bilo na trasi zaštite domaćeg gospodarstva ili prije razvlaštenje svih dioničara koncerna Agrokor?

Prema lex Agrokoru, postupanje Izvanredne uprave Agrokora ne ograničava se samo na dužnika, nego se provodi i nad svim povezanim trgovačkim društvima, neovisno o tome da li nad tim društvima postoji stečajni ili predstečajni razlog. Temeljem odredaba lex Agrokora, povezana i ovisna društva su društva sa sjedištem u RH osnovana sukladno zakonodavstvu RH, u kojima Dužnik drži najmanje 25 posto udjela (čl. 5. st. 2. ZPIUTD). To znači, da iako Agrokor d.d. nema većinsko vlasništvo nad određenim društvom, takvo društvo ipak dolazi pod udar Izvanredne uprave Agrokora, odnosno iz njegove se imovine namiruju vjerovnici koji nisu stvarni vjerovnici tog ovisnog društva. Primjerice, Agrokor u tvrtki Ledo d.d. ima manje od 50 posto vlasništva, a Ledo d.d. je prepušten postupku izvanredne uprave! Kroz lex Agrokor su se u potpunosti razvlastili preostali dioničari (imatelji udjela). Oni nemaju nikakva prava na donošenje odluka (iako po ZTD-u to imaju). Sva prava su otvaranjem postupka Izvanredne uprave Agrokora prenesene na izvanrednog povjerenika. Ali, nisu manjinski dioničari potpisali aktiviranje lex Agrokora, nego Ivica Todorić. Osim toga, roll up kreditom zabranjuje se svim ovisnim društvima Agrokora osporavanje jamstava i odbijene su posebne revizije. Što je neviđeni pravni udar. Jer, ne smije se zabraniti prijavljivanje nezakonitih radnji nekakvim ugovorom. Martina Dalić se često poziva na talijanski Parmalat, no tamo je izvanredni povjerenik dokazao da su banke svjesno pribavljale jamstva, a uprave društva ih davale, iako je jasno kako nisu imali valjanu protučinidbu za izdana jamstva. Odnosno, u talijanskom slučaju je izvanredni povjerenik poduzeo sve kako bi se jamstva osporila, dok je kod nas sve obrnuto – izvanredni povjerenik sve pokušava kako bi jamstva učinio postojećima i legalnim, jer su uzvodna jamstva i temelj predloženog nacrta nagodbe.

Krizu Agrokora kreirala je moćnija banda

Odredbe ZTD-a (čl. 501., st. 1.) sasvim su jasne: “Potakne li vladajuće društvo ovisno društvo, s kojim nema ugovor o vođenju poslova društva, da poduzme pravne poslove ili radnje, odnosno da propusti takve radnje na svoju štetu, a da štetu stvarno ne nadoknadi do kraja poslovne godine niti dadne ovisnome društvu pravni zahtjev da mu se šteta nadoknadi, vladajuće društvo mora ovisnome društvu nadoknaditi svu štetu koja iz toga proizađe. Zahtjev za naknadu štete mogu pojedinačno postaviti i dioničari i članovi društva bez obzira na štetu koja im je prouzročena štetom počinjenom društvu.” Tako je Ledo d.d. dalo jamstvo za Agrokorova zaduženja u ukupnom iznosu od 18,9 milijardi kuna, Jamnica d.d. 27 milijarde kuna, i tome slično, odnosno iste su tvrtke davale nekoliko desetaka puta više od vrijednosti njihove imovine, a kamoli kapitala ili prihoda. Sva ta jamstva su dana bez pristanka skupštine društva i sama društva nisu imali gotovo nikakvu ekonomsku korist od danih jamstava (osim plasmana kroz Konzum), što zaslužuje da se takva jamstva barem minimalno ospore od strane  izvanrednog povjerenika. Svi znamo kako je postupio Ante Ramljak. No ono što nije učinio izvanredni povjerenik, napravio je sud i osporio dana jamstva (Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu – utvrđene i osporene tražbine St-1138/2017-1855 od 15.01.2018), i za sada takva jamstva nisu niti postojeća. Zašto je to bitno? Jer su temelj nacrta nagodbe upravo uzvodna jamstva koja su izvanrednom povjereniku poslužila da sve kompanije prikaže kao insolventne i time bi se prenijela sva imovina i poslovanje u novi holding, dok bi se kapital otpisao. To je temelj starog nacrta nagodbe. Sve to nije spriječilo Antu Ramljaka da podijeli vjerovnike u tri grupe na temelju tih zasada nepostojećih jamstava (skupina B, C i D), što ne odgovora onome što je sud utvrdio. Time je Ramljak direktno pogodovao vjerovnicima koji imaju jamstva (sveukupno 3 glasa u vjerovničkome vijeću), a od toga 2 pripadaju roll up kreditorima. Tako, primjerice, u Ledo d.d. Agrokor drži manje od 50 posto vlasništva, i ako se jamstva dana Agrokoru d.d. proglase nezakonitim (dana bez pristanka skupštine, nema valjane protučinidbe), nema nikakvih razloga da je Ledo d.d. u postupku izvanredne uprave. Postupkom Izvanredne uprave Agrokora, sva imovina je prenesena na istu upravu, i postojeći dioničari su u pravilu razvlašteni.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da će o tekstu nagodbe odlučivati vjerovnici s oko 31 milijardi kuna utvrđenih tražbina (s među kompanijskim potraživanjima), dok je početni iznos prijavljenih tražbina bio 58 milijardi kuna. Revizori su procijenili imovinu Agrokora na oko 42 milijarde kuna. Ispada da je kapital 11 milijardi kuna. A to znači da niti vjerovnici niti bilo koji dioničari ne bi trebali otpisivati ništa. Lex Agrokor daje mogućnost da privremeno vjerovničko vijeće izglasa konačni tekst nagodbe ako se vjerovničko vijeće ne osnuje (čl. 31. st. 5. i 6. ZPIUTD). Da li će se ići toliko daleko u ovako kompromitiranom postupku, tek je za vidjeti u tjednima koji slijede.

Tvrtko Dolić 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Tvrtko Dolić

Hrvatska treba postaviti izložbu o logorima smrti u Srbiji

Objavljeno

- datum

 CIJELA SRBIJA BILA JE I OSTALA VELIKI LOGOR ZA NE-SRBE  Nedopustivo je da Njemačka, Italija i Srbija svoju odgovornost za Holokaust prevaljuju na Hrvate i Poljake. Dok Beograd u institucije UN-a usađuje svoju laž o 700 tisuća žrtava ustaškog režima u Jasenovcu, Zagreb smanjuje broj ubijenih Židova u Srbiji na 15 tisuća. Zašto Vlada RH ne organizira svjetske izložbe o srbijanskom pokolju Židova?

Pa i izložbe o beogradskoj segregaciji Židova za vrijeme prve Jugoslavije, kada su provedena konkretna ubojstva i konkretni progoni Židova. Srbi i Srbijanci pokrenuli su ili dali povod za skoro sve ratove u Europi, od stoljeća u kojemu su kreirani, nakon prelaska Branimira unutar rimskog feudalnog stabla. Uvijek bi stradali susjedni narodi, a Srbi su se uspješno prikazivali kao nevine žrtve.

U ovome tekstu napose naglašavam srpske i srbijanske krivotvorine na razini kartografije, kojima prebacuju svoje zločine na Hrvate. Naime, NDH je gubila dijelove Dalmacije i sve zacrtano preko Drine i preko Dunava, ali je geografska i politička karta NDH ostala na maksimalnim pretenzijama, ali za protuhrvatske ciljeve. Tako su Srbi i Srbijanci uspjeli logore smrti u Srbiji pripisati NDH i ustaškom režimu, kako se popularno zvala tek treća razina vlasti u hrvatskim zemljama. Ako se Srbija zaobilazi na viktimološkoj razini zato što je bila okupirana od ustaša (laž), onda pogotovo trebamo zaobići NDH, koja je bila peterostruko okupirana: njemački nacisti, talijanski fašisti, srpski i srbijanski četnici, orjunaši i sovjetska agentura.

Pravorijek Igora Vukića

Beograd ponovo gura mit o Jasenovcu da se ne bi govorilo o Srebrenici, Vukovaru, Prijedoru ili Škabrnji – izjavio je u Bujici na Z1 Igor Vukić, tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Razotkrio je Ivicu Dačića, Malog Slobu, a napose njegove laži izrečene u New Yorku. Još živući stariji Vukići iste loze svjedoče da Jasenovac nije bio logor smrti, i da su u njemu kao djeca Kozare i Podkozarja, srpske nacionalnosti, dobili svu potrebitu medicinsku i drugu njegu. Igor Vukić traži od hrvatske diplomacije i hrvatskih političara da se “manje bave pisanjem prosvjednih nota, a više promoviranjem istine, neovisnih istraživanja i znanstveno utemeljenih činjenica”. Jasenovac je bio jugoslavenski determiniran, na polovici pruge od Zagreba do Beograda, gdje ga zacrtao Edmund Glaise-Horstenau, u vrijeme kada je taj austrijski osobenjak pokušavao obnoviti Jugoslaviju. Na istom mjestu funkcionirao je i partizanski i komunistički logor smrti, formiran uglavnom za Hrvate. “U New Yorku je Dačić trebao objaviti dopis SS-ovca dr. Haralda Turnera, šefa odgovarajuće civilne administracije Srbije, koji je u dopisu svome šefu Himmleru u kolovozu 1942. napisao da je Beograd prvi grad u Europi koji je postao Judenfrei, te da je Srbija među rijetkim zemljama koje su riješile židovsko pitanje” – ponovno je naglasio u Večernjaku od nedjelje Davor Ivanković. Napominjem da je tada Jasenovac tek pušten u pogon, zajedno sa svojim proizvodnim manufakturama, nakon gradnje nasipa uz Savu, u proljeće 1942. “Da su Vučić i Dačić u New Yorku organizirali izložbu o pogromu Židova u Srbiji, a ne u NDH, to bi imalo smisla” – kaže Ivanković.  U Večernjaku se na istu temu oglasio i Marinko Jurasić. Podsjeća nas na monstruoznu izjavu Miljenka Jergovića: “U nacističkim logorima ljudi su ubijani birokratski i industrijski, a ustaše su ubijali svojim rukama – strasno”. Eto, samo su strastveni Hrvati ostavljali svoj dom i odlazili u ilegalu, protiv jugoslavenskog terora. “Taj emotivni i neorganizovani pristup jedan je od razloga što nisu uspjeli ostvariti svoj cilj istrebljena Srba u svojoj državi” – pojio je Dačić. A ono, Srbi uopće nisu bili obuhvaćeni Hitlerovim rasnim zakonima. “Vučić, Dačić, Nikolić i Šešelj tako su strasno podržavali velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića, a danas se pretvaraju u umilne svjetske viktimologe” – upozorava Jurasić. I Ivanković i Jurasić kažu poneku pametnu, u prilično skučenom novinarskom prostoru, ali nekako imam dojam da Vukić pogađa u sridu.

Glavne obmane          

(1) Prva podlost u srpskoj i srbijanskoj igri brojkama nikada nije prezentirana hrvatskoj Javnosti. Naime, broj Srba stradalih u JNA izražava se u milijunima već i zbog toga što je broj Židova na prostoru NDH na desetcima tisuća, pa je onda nekakav milijunski zločin ustaškog režima više srbomor nego holokaust. Nema veze niti to što Srbi nisu bili obuhvaćeni rasnim zakonima. Obrazac je isti: Srbi su žrtve Simeona, žrtve Turaka, svih tih balkanskih ratova, Velikog rata, Drugog svjetskog, na kraju i obrambenog Domovinskog rata, u kojemu Srbi i Srbijanci ne mogu izbjeći kvalifikaciju agresora – pobijena su i/ili spaljena hrvatska i muslimanska sela, prognano hrvatsko i muslimansko stanovništvo, razoreni su cijeli gradovi. Sve te ratove Srbi su pokrenuli ili su za njih dali povod, a danas se prezentiraju kao mirotvorci i nevine žrtve. Nisu se Srbi 1389. borili na Kosovu polju protiv Turaka, nego pod zastavom Turaka i protiv hrvatskog katoličkog kraljevstva. Lazar Hrebljanović morao se pojaviti na Kosovu polju u okvirima feudalnog prava i feudalnih obveza, kao vazal bosanskog i hrvatskog kralja Tvrtka Kotromanića, koji se u Mileševu krunio i za kralja Hrebljanovićima.

(2) Granice država značajno su se mijenjale tijekom Drugog svjetskog rata. NDH je uz Jadran naprosto pulzirala, sukladno širenju i padu Italije, sukladno ambicijama Hitlerovog osobnog izaslanika Edmunda Glaise-Horstenaua da obnovi Jugoslaviju, pa je tako pulzirala i Srbija. Što se ono veli, sve je bilo prolazno, pa je Poljska nakon Drugog svjetskog rata pomjerena za oko stotinu kilometara na zapad – Auschwitz zbog toga mnogi vode kao poljski logor smrti. NDH se u skoro svim geografskim i političkim kartama pojavljuje s istim granicama, uz naglašavanje distrikta Vuke, koji se upisivao prošireno, sve do Beograda, u skladu s ambicijama Ustaškog pokreta da oslobodi Zemun. Zašto je to tako? Pa, NDH je smišljeno razvučena na Srbiju na tragu viktimološkog obmanjivanja za potrebe prikrivanja pokolja Židova od strane Srbijanaca. Na temelju lažne kartografije, srbijanski logori smrti pripisani su NDH, pa se otišlo korak dalje: oko 10 tisuća Židova pobijenih u samom Beogradu za travanjskog rata i nakon njega, pripisani su u žrtve ustaškog režima. I dodani na četnički popis žrtava Jasenovca.

(3) Hitlerovi rasni zakoni nisu obuhvaćali Srbe. Naprotiv, Austrijanac Glaise-Horstenau cijenio je Srbe i prezirao Hrvate, bilo to Hrvatima pravo ili ne. Nisu stradali Srbi, nego Hrvati, kako u Srbiji, tako i na teritoriju NDH, koji je bio peterostruko okupiran: njemački nacisti, talijanski fašisti, srpski i srbijanski četnici, orjunaši i sovjetska agentura.

(4) U svezi intervencije Igora Vukića spomenute u (1), potrebito je naglasiti da nam veliku štetu čine podmetanja stranih namjesnika. Reakcija vrha RH je da nakon svega predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poziva Aleksandra Vučića u posjetu RH, pa premijer Andrej Plenković ostaje domoljubno pošteđen, jer taj poziv mora pozdraviti. Nije to nikakav sukob dva brda. Moralo je to ići tim redom, jer je Vučić predsjednik u Srbiji, a svi znamo da je svejedno što o tome osobno misle predsjednica Kolinda ili premijer Plenković, koji moraju izvršavati naloge svjetskih centara moći, istih onih koji daju zaštitu krivotvorinama poput srbijanske posljednje u prostorijama UN-a u New Yorku. Marinko Jurasić napominje da je Srbin i Srbijanac Vuk Jeremić u sjedištu UN-a organizirao proslavu pravoslavne Nove godine uz taktove Marša na Drinu, koji su puštani i kao poticaj srpskim i srbijanskim silovateljima, za vrijeme agresije na RH i BiH.           

Fenomen Holokausta

“Mi nismo kao oni” – tako glasi odgovor uškopljene Vlade RH na krivotvoriteljsku srbijansku izložbu o Holokaustu, priređenu 27 siječnja ove 2018. u prostorijama UN-a u New Yorku, koja u međunarodne institucije i svjetsku povijest ponovno usađuje laž o 700 tisuća žrtava ustaškog režima samo u Jasenovcu. Zbog takvog odnosa prema stranim krivotvorinama, imamo slovensku ugrozu u Savudrijskoj vali. Hrvati su tako postali krivotvoritelji suprotnog predznaka – broj ubijenih Židova od strane Srba i srbijanskog fašističkog režima Hrvati “korektno” svode na 15 tisuća. Eto, nađe se i Hrvata koji misle da je Srbija mala ako je pobila malo Židova. I Beograd i Zagreb, kao i većina pripadnih “povjesničara”, ignoriraju neoborivu činjenicu da je na prostoru prve Jugoslavije najviše Židova pobijeno u Srbiji. Nije to posljedica srbijanske i svetosavske sklonosti agresiji i zatiranju drugoga i drukčijeg, koliko rezultat tragičnog progona Židova iz Njemačke. Bugarsko i tursko zatvaranje njemačkog iseljavanja Židova u Palestinu dovelo je do velike koncentracije prognanih Židova u Srbiji, koja je imala čak 10 sabirni logora, od kojih su tri bili logori smrti. Mladi i radno sposobni Židovi vraćeni su u radne logore Njemačke, pa i u proizvodne manufakture Jasenovca, dok su stariji, nemoćni i bolesni Židovi ostavljeni da umru u logorima Srbije. Pa ipak, odgovornost za Holokaust ne može se prevaliti niti na Srbe i Srbijance. Naime, većinu Židova u Srbiji nisu pobili Srbi i/ili Srbijanci, nego glad i smrtonosne epidemije tog vremena, koje su zahvaćale i partizanske i četničke formacije. 

Za Holokaust su prije svih odgovorni Nijemci, odnosno njemački nacisti, ali niti oni nisu izumili progon Židova, da se tako izrazim. Od židovskog sužanjstva u Babilonu do rimskog razaranja Jeruzalema i protjerivanja Judejaca iz Judeje, pa sve do njemačkog nacističkog pohoda na imovinu Židova, mržnja prema Židovima bila je sredstvo ekonomske prevlasti i političke i vjerske dominacije. Zlato španjolskih konkvistadora protjeralo je Sefarde iz Španjolske. Iako to Židovi zanemaruju, Holokaust je najprije pokrenut u Sovjetskom Savezu, gdje su Židovi stradali kao klasni neprijatelj. Nakon toga u prvoj Jugoslaviji, u kojoj su Srbi uspostavljali dominaciju u financijama. U prvoj je Jugoslaviji velikosrpska oligarhija zakonski uokvirila segregaciju prema Židovima, pa i konkretne progone Židova, otvarajući put nekakvom srpskom kapitalu u okupiranim zemljama. U Zagreb su sinkrono stigli izbjegli Židovi i srpski kapital. To je ono nikad dovoljno razjašnjeno vrijeme kada se brojni Židovi priključuju Ustaškom pokretu, koje otvara prijepor izvornog karaktera te borbe protiv srpske dominacije, odnosno velikosrpske tiranije. Velikosrpsko ubijanje Židova pokrenuto je mjesecima prije njemačkog vojnog napada na Jugoslaviju, prije raspada pakta Berlina i Beograda. Pa ipak, najveći broj Židova u Srbiji stradao je od gladi i bolesti, što vrijedi i za susjednu NDH, što vrijedi i za Mađarsku i Poljsku.

U Srbiji progon “jevreja i ćifuta” ima svoju dugu povijest. NDH nije imala nikakve svoje razloge za progon Židova, jer su i Židovi bili izloženi snažnoj diskriminaciji u prvoj Jugoslaviji, napose kada je srpski kapital odlučio nastupiti u Zagrebu bez židovske konkurencije. Mnogi Židovi pridružili su se Ustaškom pokretu. Mnogi Židovi ušli su u strukture NDH. Nitko u NDH nije odvodio Srbe u logore, osim kada su bili pripadnici zarobljenih četničkih i/ili partizanskih formacija. U Jasenovac su prebacivani i kriminalci srspke nacionalnosti, kao i oni hrvatske nacionalnosti. Promašeno je srpsko i srbijansko pozivanje na Franju Tuđmana, u smislu da trebamo prihvatiti Tuđmanovu procjenu o 60 do 70 tisuća ubijenih u Jasenovcu, kao nekakav minimum za početno razumijevanje između Hrvata i Srba, odnosno Hrvata u odnosu na Srbe. Mišljenja sam da su i Tuđmanu podvaljene krivotvorene geografske i političke karte NDH, kao druge velikosrpske krivotvorine. Židovi ubijeni u Beogradu nikako se ne mogu pripisati Jasenovcu. Čak i ako to dopustimo, ne mogu se ubrojiti u žrtve Hrvata.    

Tvrtko Dolić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Tvrtko Dolić

Naš nacionalni identitet odredio je Branimir

Objavljeno

- datum

 U POTRAZI ZA IZVORNOM BOŽJOM ČESTICOM    Svaka Hrvatska novije povijesti bila je pseudomorfoza, hrvatski državnopravni okvir za nešto sadržajno protuhrvatsko. Starčević, Radić i Pavelić bili su hrvatski domoljubi, Broz je bio zločinac, a Tuđman prazno ništa. Svi su oni pogrešno uzdignuti na razinu hrvatskog identiteta.

Jedna drevna nacija mora se držati svog izvornog nacionalnog određenja, ili će nestati. Našu nacionalnu i vjersku supstancu davno je ograničio Branimir, koji je 879. preselio u rimsko feudalno stablo. Bio je to naš prvi ulazak u neku europsku uniju, naš prvi takav promašaj.Moramo se vratiti izvornom hrvatskom jeziku iz vremena prije Doseljenja. Korienski pravopis čini naš jezik jednostavnim i strancima lakšim za učenje. Pogreška je odstranjivanje helenskih i latinskih riječi, koje su mjera kulture jezika. Novost je govor mržnje, koji napadaju osobe iz kojih mržnja i govor mržnje naprosto isijavaju. Otvorena mržnja prema Hrvatima i prema svemu hrvatskom financira se iz državnog proračuna, a u tom smislu prilično su izdašni i fondovi Unije.

Naš slavni Dolazak konačno se pretočio u tragičan Odlazak. U stoljeću sedmom na Jadran je stigao snažan hrvatski kolektivitet, a danas uzmičemo jedan po jedan, kao pojedinci bez nacionalnog identiteta, odbacujući oružje kao na Bleiburgu, prepušteni surovom neprijatelju na milost. Nestao je i naš čuveni hrvatski prkos – neki narcisoid lanuo je da imamo svoju nacionalnu državu. Dramatično iseljavanje Hrvata iz Hrvatske nije posljedica nezaposlenosti, nego više poremećaj identiteta u psihozi beznađa i predatorske privatizacijske pljačke. Strašno je da su Hrvati u Irskoj kompatibilna populacija, a to nisu u Hrvatskoj.

Nacije su bivši robovi i barbari

Nazivi najvećih europskih nacija pravi su kupus. Francuzi su dobili ime po germanskom plemenu. Skoro sve današnje europske nacije rođene su u društvenom konfliktu ropstva i/ili potlačenosti. U jednoj nevjerojatnoj civlizacijskoj pseudomorfozi, barbari europskog sjevera popunili su okvire antičkih kultura. Kirov proglas o oslobađanju porobljenih plemena je religijska izmišljotina. Veliki Kir nije nikoga oslobodio, nego je premještao zarobljena i potlačena plemena za potrebe lakše kontrole nad carstvom. Kir nije tako oslobađao plemena, nego je tako porobljavao cijele teritorije, i to je radio uspješno, jer je uspostavio najveći imperij u ljudskoj povijesti. Kir nije osvojio samo Babilon, nego i cijele kozmose tog vremena: Mediju i Lidiju. Dakle, Kir nije oslobodio Judejce i Hrvate, nego je neka podređena plemena iz Perzije preselio u bazen Babilona, a odatle u Judeju, Galileju, u kaspijski bazen, i na obale Crnog mora. Za potrebe prava na zemlju doseljenih plemena, kreirane su legende o povratku iz ropstva. Na Sorboni je prije pedeset godina prihvaćena teza da su Hrvate iz Perzije potisnuli sukobi Alana i Skita u 8. i 7. stoljeću prije Isusa, ali se to može odnositi na samo manji dio hrvatske populacije u Perziji. U svakom slučaju, Hrvati su kao narod oblikovani u perzijskom sužanjstvu ili pod perzijskom dominacijom. Upisani smo u Darijevom punjenju proračuna. Nama je porez posve normalna pojava? Ili smo se povukli u pustoš Sjevera da izbjegnemo carske namete? Osjećaj potlačenosti snažio je hrvatski nacionalni identitet i za obje Jugoslavije.

Formirani u krilu drevnih civilizacija, Židovi i Hrvati danas predstavljaju najstarije živuće narode. U našem susjedstvu imamo posla s mlađim robljem, koje je zbog toga dramatično agresivnije, opako, strvinarsko. Starčevićevo Sclavoserbi zapravo se rascijepilo. Bizant je nakon odlaska Branimira u krilo Rima otvorio prostor Bugarima, da bi na kraju kreirao naciju Serva – Serba, koja se prirodno širila u širokom antičkom lovištu na robove. Poučeni takvim porastom srpske populacije, naši zapadni susjedi odabrali su srodan naziv Sclava – Slovenaca. Družine bez identiteta i obitelji, koje nisu pripadale nikuda, kao i nacionalno i plemenski neopredijeljeni tog vremena, prilazili su Srbima i/ili Slovencima. Sclavenci su se oblikovali kao interesna skupina. Otimali su talijansko, čak i prema Trstu, danas nadiru u Savudrijskoj vali, a sutra će svojatati cijelu Istru i Kvarner. Nedostaje nekakav oblik slovenskog svetosavlja, ali su već vidljive odgovarajuće promjene u slovenskoj “katoličkoj” konfesiji. Ime Rastko u Sloveniji je često. Kao i mnogim drugim europskim narodima bez antičkog korijenja, Slovencima paše da se narodi naguravaju u okvirima Staljinove državotvornosti, a to Hrvati ne smiju dopustiti. To je posve nedopustivo i na razini Zapadne civilizacije.

Spas je povratak Branimiru

Na što će sličiti buduća “hrvatska” država i ova Lijepa naša nakon što u našu povijest uđu svi ti nikakvi predsjednici, svi ti jalovi premijeri, bezvezni ministri, Jandrokovići i Jovići, svi ti generali desetari, i svi ti iskvareni društveni arbitri nečega i ničega? Ovo nije država, nego fukara i vukofukarija na svim razinama. Glavni su Hrvati predatori, od

Tomislavovo Hrvatsko Kraljevstvo i velike pobjede protiv Ugara, na Dravi 925., i Bugara, u bosanskim planinama 927.

onih grabežjivaca iz stepe, prije prvog porobljavanja. Use, nase i podase. Stoka! Kao i posljednjih stoljeća, presudno je obnoviti održiv koncept nacije, na neupitnim dražavnopravnim temeljima. Jako je važno odbaciti svaki novi kult ličnosti, bez obzira jeli riječ o Josipu Brozu ili Franji Tuđmanu, pa i kada su u ponudi istinske novovjeke nacionalne veličine i/ili mučenici: Ante Starčević, Stjepan Radić i Ante Pavelić – ustaša protiv prve Jugoslavije. Svaki novi kult ličnosti pridodaje se na planu poništavanja temeljnog bića nacije. Svi ti likovi ne izlaze na razinu svjetske povijesti, pa su na svoj način u funkciji potiskivanja najstarije nacije u Europi.

Za razliku od takvih, bili oni mučenici ili ne, naš kralj Branimir bio je prvi protagonist svog vremena. Odlučivao je o tome koje će rimsko carstvo postati vodeće, pomjerao je granice imperija, odlučivao je o našoj sudbini na razini milenija. Nije branio svoj osobni status kralja u bizantskoj feudalnoj hijerarhiji, nego je učinio osobnu žrtvu i odrekao se bizantske krune da bi Hrvati zadržali svoj dio Jadrana i svoje jadranske otoke. Vrijeme će pokazati da je pogriješio, jer je Bizant odgovorio otvaranjem većeg prostora Bugarima, pa je uskoro Simeon ugrozio i sam Carigrad. Bizant je pokušao uspostaviti ravnotežu kroz kreiranje sclavenske rase, da bi na rubovima imperija na svoje došli i oni koji ništa nemaju – Nemanjići. To je za Hrvate i Bugare proizvelo dalekosežne negativne posljedice. U takvim budalaštinama nazirao se konačni kraj najmoćnije antičke civilizacije. Da Branimir nije prirastao uz feudalno stablo Rima, Crkva u Hrvata ostala bi neovisna o Rimu, pa bi Hrvati nakon dolaska Turaka uživali vjersku toleranciju. Hrvatsko plemstvo u Bosni, uključujući sve veće posjednike, ne bi konvertiralo na islam da sačuva posjede. Isto tako, hrvatska populacija i hrvatska kultura izbjegli bi negativne učinke celibata. Gledano u širini vremena, Branimir je pogriješio, ali je determinirao naše nacionalne i vjerske odrednice. To je fakat i to ne možemo poništiti. I, nije to sve skupa moj nekakav osobni odabir, ili nekakav kapric u odnosu na novovjeke političke nakaze, što mi mnogi predbacuju. Zapitajte se zašto Srbi ne dopuštaju na svojoj nacionalnoj razini bilo kakvo izjednačavanje sa Siledžijom Dušanom i Svjatim Savom. Draža i svi ti Karađorđevići i Obrenovići, kao i Sloba, tvorac Republike Srpske u BiH, svi su oni Druga liga istok. Pokušajte Engleze navesti da temelj njihove nacije postane Winston Churchill, bez obzira koliko je osobno pridonio padu Adolfa Hitlera i nacističke Njemačke.

PETA KOLONA OSPORAVA HRVATSKE KRALJEVE

Krešimir Petković prozvao Dejana Jovića

Nakon što je Dejan Jović kao glavni urednik časopisa Politička misao dao prostor njemačkom politologu i političaru Thomasu Bicklu i njegovom veličanju sporazuma Drnovšek – Račan, ostavku u uredništvu tog časopisa podnio je Krešimir Petković, docent na Fakultetu političkih znanosti. “Pozdravljam pluralizam, slobodu izražavanja različitih političkih stajališta, ali upozoravam i na problem krivotvorina koje dobivaju akademsku legitimaciju i kao takve se reproduciraju u političkim sukobima pa i u različitim pravnima arenama” – izjavio je Petković. Već sam ukazivao na evidentno protuhrvatsko djelovanje Dejana Jovića, koje provodi o našem trošku, kvalitetno uhljebljen na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Jović sustavno potkopava hrvatsku državnopravnu ostavštinu. U posljednje vrijeme negira i pravni značaj Zavnoha, ali ne u smislu redukcije Hrvatske do Une, nego na planu poništavanja bilo kakve pravne osnove za postojanje hrvatske države. Hrvatski kraljevi su izmišljotina, sugerira nam Dejan – u tome smislu dobio je potporu i Tvrtka Jakovine. Siledžija Dušan bio je car, a Tomislav niti kralj. S nestrpljenjem očekujem Jovićevu reinterpretaciju Hrvatsko-ugarske nagodbe. Zanimljivo, Dejan Jović i Tvrtko Jakovina podržavaju kult Franje Tuđmana i samu ideju da se hrvatska državnost oslanja na Tuđmana. Jer, ako je Tuđman tvorac Hrvatske, onda ona prethodno nije postojala, pa zapravo nema nikakvo državnopravno utemeljenje.

Tvrtko Dolić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno