Connect with us

Kultura i vjera

MLADOSTI HRVATSKA OVO DOŠAŠĆE JE VAŠE DOŠAŠĆE. DOĐITE!

Objavljeno

- datum

 SVI NA SVETE MISE ZORNICE!   Zašto? Zato što je ovo posebno Došašće. Mi stariji se sjećamo 90.-ih i znamo što nam je neprijatelj namjenio. Namjenio nam je uništenje. Što je prvo učinio? Sebe je do zuba naoružao, a nama je oduzeo i ono malo oružja za obranu.

Što nam sada želi? Opet nas želi razoružati. Od čega? Od naše katoličke vjere u Trojedinoga Boga, od nade u pobjedu, od međusobne ljubavi, od ljubavi prema Domu i Domovini. Nude nam brda i doline obećanih zemalja Europe. A što dobivamo? To smo vidjeli i čuli. Poniženje, osudu i smrt.

Dragi mladi prijatelji, ne dopustimo da nas ponize i pretvore u roblje. Dođimo na Sv. Mise Zornice. Ispunimo naše crkve molitvom i pjesmom. Neka vam ne bude teško. Budite dostojni nasljednici vaših očeva i djedova, naših branitelja koji su izgarali, a neki i izgorili za krst časni i slobodu zlatnu. Pozovite i svoje prijatelje. O vašem odazivu ovisit će vaša i naša hrvatska budućnost. Vidimo se.

Božo Barun

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

Svjedočanstvo tajlandskog dječaka – kršćanina koji je bio zatočen u tajlandskoj špilji: ‘U toj tami sam vidio Božju ruku’

Objavljeno

- datum

 SVJEDOČANSTVO ADUN SAMON-a    Svijet je tek nedavno saznao kako u potresnoj priči o malim nogometašima u tajlandskoj špilji postoji još jedna „priča u priči“. Ona o Adunu Samonu, jedinom kršćaninu među dječacima, koji je ovih dana posvjedočio kako je preživio zahvaljujući svojem Gospodinu – Isusu Kristu

Foto: DailyMail

Cijeli svijet je početkom ovog ljeta u svojim molitvama i mislima bio uz male nogometaše koji su danima bili zatočeni u poplavljenoj špilji na sjevernom Tajlandu. Dječaci su, unatoč zabrani ulaska za vrijeme sezone monsuna, u špilju ušli kako bi sa svojim trenerom obavili ritual inicijacije, odnosno potpisali se na zidu špilje i nakon toga se vratili nazad. Međutim, dok su boravili u šumi, počela je padati jaka kiša zbog koje danima nisu mogli napustiti špilju.

Spasitelji u stanci spašavanja…

Više od tisuću ljudi iz svih dijelova svijeta sudjelovali su u iznimno zahtjevnoj i neizvjesnoj akciji spašavanja. Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o britanskim roniocima koji su nakon devetodnevne potrage dječake pronašli kako sa svojim trenerom mirno sjede i meditiraju. Međutim, u toj potresnoj priči o malim nogometašima, postoji još jedna nevjerojatna „priča u priči“, za koju se saznalo tek nedavno. To je priča o jedinom kršćaninu među dječacima, koji je ovih dana posvjedočio kako je u špilji preživio zahvaljujući isključivo svojem Gospodinu, Isusu Kristu. Dječak je izjavio kako u špilju nije ušao zbog budističke inicijacije, nego se u njoj jednostavno našao prateći svoje klupske kolege.

Dječak se zove Adun Samon, ali mediji su ga pogrešno prozvali Adul. Rođen je u pokrajini Wa, koja se nalazi na granici Burme i Kine, a poznata je po brojnim oružanim sukobima, zbog kojih je dječak sa svojom obitelji napustio svoju domovinu i prebjegao na Tajland. Adun je u dobi od sedam godina postao štićenikom kršćanske organizacije Compassion, koju je 1952. godine osnovao američki evangelički pastor Everett Swanson. Ova humanitarna organizacija pomaže dva milijuna djece diljem svijeta, donosi Aleteia.

Zahvaljujući ovoj organizaciji Adun je upoznao biblijska načela i preobratio se na kršćanstvo. Osim što je bio jedini kršćanin u špilji, Adun je bio jedini član grupe koji je govorio engleski, što je britanskim roniocima itekako olakšalo akciju spašavanja. Spasioci su također naglasili kako ih je Adun u špilji dočekao s optimističnim osmijehom. Dječak je pokazao nevjerojatnu mirnoću koja je, kako je Adun kasnije naglasio, bila Božji dar.

Kada su Adunovi roditelji doznali da su dječaci živi, javno su se zahvalili Bogu, ali i svim vjernicima koji su molili za zatočene dječake. „Hvala vam na molitvama i podršci. Hvala Bogu što su dječaci živi i što ću uskoro vidjeti svojega sina“, izjavila je njegova majka.

Dok su se ostali dječaci nakon spašavanja, odnosno izlaska iz bolnice, povukli u budistički hram, Adun je otišao u crkvu, gdje je posvjedočio o Providnosti koja ga je pratila u tami, o Božjoj ruci koju je ugledao u špilji. „Nakon otprilike desete noći, počeli smo gubiti strpljenje, nadu i hrabrost. Bili smo bespomoćni. Jedino sam se mogao moliti“, kaže. Adun je Gospodinu ponavljao: „Bože, ja sam samo dječak. Ti si svemogući Bog, ti si svet i moćan. Molim Te, zaštiti nas. Dođi i pomozi nam.“

U svojim je molitvama pred Gospodina stavio i obitelj Samana Kunana, volontera koji je poginuo u operaciji spašavanja. Adun je istaknuo kako je u špilji neprestano Gospodinu zahvaljivao na daru života, kako njegova tako i njegovih prijatelja. „Želim se zahvaliti svima koji su molili i pomagali nam. Posebna zahvala ide mojem Gospodinu. Hvala ti na svemu, Isuse“, završio je Adun.

Voditelji kršćanske organizacije Compassion tvrde kako je Adun odličan učenik i talentiran nogometaš, koji istovremeno pohađa satove gitare i klavira. Kao i svaki tinejdžer, Adun mašta o boljoj budućnosti, u kojoj će jednom postati liječnik ili igrač lokalnog nogometnog kluba Chiang Rai United.

Budući da se na Tajland doselio kao izbjeglica, Adun još uvijek nema rodni list, osobnu kartu i putovnicu, pa se ne može vjenčati, zaposliti, otvoriti bankovni račun, putovati ili izaći na izbore. „Pozivamo sve vjernike na molitvu za Aduna i ostale dječake iz špilje, kako bi ih Gospodin oslobodio svih posljedica ovog strašnog iskustva. Također molimo da se Adunov status što prije riješi kako bi dječak mogao napredovati“, ističe vodstvo organizacije Compassion.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net | DalyMail | The Mirror 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Blagdan sv. Klare i hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Objavljeno

- datum

Na blagdan sv. Klare Asiške u subotu, 11. kolovoza splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi sv. Klare u Splitu.

Hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj, u subotu, 11. kolovoza. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Potom mladi kreću na put za Sinj.

U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Silvana Burilović Crnov

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Molitvom za Hrvatsku domovinu i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede

Objavljeno

- datum

Jučer na misi u Crkvi sv. Frane na obali u Splitu – posebno, ugodno iznenađenje: i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede, Molitvom za Domovinu i Hrvatskom himnom na kraju mise.

Molitva za Hrvatsku domovinu

Svemogući Bože, dobri naš nebeski Oče,
stvorio si nas na svoju sliku i uresio svojim dostojanstvom,
da živimo s Tobom na zemlji i u vječnosti.
Povjerio si nam predivnu domovinu Hrvatsku
da u njoj budemo Tvoji suradnici u djelu spasenja
u nesebičnoj brizi za ljude i za obilje prirodnih ljepota.

U svome Sinu Isusu Kristu, našemu Gospodinu,
objavio si nam milosrdnu ljubav i darovao Evanđelje života,
da bismo prepoznali Tvoje lice u sebi i u bližnjima.
Po njemu, svojim Duhom, trajno ostaješ s nama,
i daješ nam svjetlo i snagu da vršimo Tvoju volju,
u svemu tražeći najprije Tvoje kraljevstvo.

Zahvalni za očitovanje dobrote i milosti
kojima si tijekom povijesti pratio hrvatski narod
upućujemo Ti molbe suočeni s potrebama naše Domovine.
Ti vidiš naše strepnje, tjeskobe i čežnje.
Ne napusti nas i ne uskrati nam svoja nadahnuća,
da ne odustanemo od zalaganja za slobodu i istinu.

Nama, vjernicima svojim, budi bliz u građenju saveza u dobru,
u osjetljivosti za siromašne, obespravljene i odbačene.
Udijeli nam mudrost za iskrenost suočenja s prošlošću,
u kojemu smo pozvani pročistiti spomen, otkloniti neistine,
poštovati sve žrtve i, po primjeru svetosti naših mučenika,
sebe ugrađivati u snagu evanđeoske ljubavi koja obnavlja život.

Pogledaj nas, Gospodine! Pred Tobom smo, kao narod
posebno privržen Blaženoj Djevici Mariji,
često okupljeni oko Nje, znajući da majčinski nad nama bdije.
Hrvatsku povjeravamo Tebi i Presvetoj Bogorodici Mariji, Kraljici Hrvata.
Ne dopusti da se udaljimo od svoga doma i Domovine;
pomozi nam da ne gubimo nadu,
da ne prezremo otajstvo života i dar obitelji.

Ti vidiš naša dobra djela, kao i naše slabosti i grijehe.
Ponizno Te molimo za milost kajanja i obraćenje,
za povratak k Tebi i za čuvanje čistoće srca
u kojemu se prepoznaje glas savjesti i glas Tvoga poziva.

Povjeravamo ti: naše obitelji, roditelje i djecu,
djevojke i mladiće, djedove i bake,
svećenike, redovnike i redovnice, navjestitelje i širitelje Evanđelja;
sve ljude dobre volje i svekolike građane naše Domovine;
povjeravamo Ti: odgojitelje i učitelje, znanstvenike i umjetnike,
sve koji se brinu za zdravlje ljudi, koji ublažavaju boli i umanjuju samoću;
povjeravamo Ti: predstavnike građanskih vlasti,
donositelje zakona, promicatelje pravednosti i čuvare mira.

Po zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti,
učvršćuj našu vjernost, obnavljaj nam nadu,
da bismo promicali kršćanske vrijednosti i civilizaciju ljubavi.
Dobri Bože, čuvaj nas, čuvaj našu braću i sestre širom svijeta,
čuvaj dragu nam domovinu Hrvatsku!

Amen.

M.S./Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno