Connect with us

Magazin

Mali Heroj: Ivan Vujčić, iz Imotskog!

Objavljeno

- datum

je bitka i pravi izazov.

Praznike provodi u svojoj radnoj sobi za malim stolićem. Najpohvalniji primjer maloljetnog dječaka, koji se je odlučio boriti perom za istinu, i za svjedočenje o Bleiburgu. Mali Ivan Vujčić je jedan od Ivana, i to onih, koji su se rodili poslije rata. Treba kazati da je u domovinskom ratu pobijeno punih 10 autobusa Ivana, dakle mladih ljudi sa ti imenom.

Šalu na stranu. Ima nešto što se ne može objasniti, u svezi toga, i stoga sam ponosan kao vinkovčan i Ivanov imenjak prezimena Dujmić porijeklom sa Aržana, što ima još mladih imotskih tigrova koji su spremni se boriti za istinu na ovaj način. Malo je ovakvih mladih Hrvata, a iskustvo pokazuje a i povijest, da onaj tko se mlad odluči na ovaj korak, može i dolazi daleko, i uspješno savlađuje prepreke prema cilju.

Što drugo kazati, osim poželjeti mu sreću u radu, i neka shvati da je potrebno puno truda ako se želi otrgnuti i napraviti nešto veliko. Hrvatska je mala zemlja, a Hrvati mali ljudi, velika srca, i hrabri, a sudbina našeg naroda je NESTANAK, jer je tako netko htio, moćan i jak. Stoga to treba spriječiti, na svaki način, koji je moguć. Rata je bilo od pamtivijeka, od početka stvaranja svijeta, do današnjeg dana. Iako je konvencionalno ratovanje završilo, postoji jedan nekonvencionalni rat, a to je specijalni rat, a Ivan Vujčić je jedan od onih koji će voditi taj specijalni rat perom i tipkovnicom. A poznavajući karakter imoćana, hrvatskog čovjeka, to će biti uspješno, za Hrvatski narod.

Sve najbolje Ivanu Vujčiću u daljnjem radu!

Hrvatsko obranbeno štivo

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

KAKO JE NASTALA KRAVATA

Objavljeno

- datum

Kravata, kao simbol uglađenosti i kultiviranosti, potječe od Hrvata. Naime, Hrvati su na sebi svojstven način vezivali oko vrata slikovite rupce. Taj “hrvatski stil” osvojio je probirljive Parižane i oni su usvojili novi modni predmet koji se nosio “a la Croate”!

Tako je kravata ušla u tadašnju gradsku modu i osvojila Europu i ostatak svijeta. Osim u francuskom i njemačkom, riječ kravata spominje se i u nekim drugim europskim jezicima.

Kravata se kao izraz pojavljuje u 17. stoljeću. Značenje pojma je u početku bilo raznoliko, od izraza za hrvatskog konjanika pa sve do modnog detalja. Stalne borbe protiv Turaka, učinile su od Hrvata vrlo cijenjene vojnike. Novačeni hrvatski vojnici imali su jedinstvenu vojnu odoru, koristeći jedan prepoznatljivi detalj – maramu oko vrata, preteču današnje kravate – piše na ovoj stranici

Razlog zbog kojeg su hrvatski vojnici nosili takve marame oko vrata može se pronaći u hrvatskoj pučkoj tradiciji. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak uzajamne vjernosti. U početku je izrađivana od lanenog platna i čipke, a često i od vrlo skupocjene svile. Svilene marame, osim svoje ljepote imale su i još jednu funkciju – zbog klizavosti samog materijala, u borbi su često čuvale vrat vojnika jer bi oštrica mača jednostavno skliznula niz maramu ne izazivajući posjekotine.

Taj isprva vojni odjevni predmet počinje se ubrzo upotrebljavati i u modi druge polovine 17. stoljeća: francuski kralj Louis XIV. počinje je nositi zbog njezine jednostavnosti u odnosu na visoke ovratnike te čak zapošljava osobnog kravatara.

Michelle i Stephen Crocker: “Što je kava za Brazil, a satovi za Švicarsku, to je kravata za Hrvatsku.”

Iz Francuske se širi Europom, a Englezi uvode specifičan način vezivanja, kao i šarolike boje. Američki tekstilac Jesse Langsdorf tkaninu reže na tri dijela te je ponovno šiva, što omogućuje lakše vezivanje i proizvodnju.

Mnogi su iznenađeni saznanjem da je Hrvatska domovina kravate, a najveći distributeri kravate; Croate, Michelle i Stephen Crocker, dodaju: “Što je kava za Brazil, a satovi za Švicarsku, to je kravata za Hrvatsku.”

Hrvatski sabor je 2008. godine, 18. listopada proglasio Danom kravate. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj i u nekim dijelovima svijeta.

Fotos s FB stranice World Cravat Day

Više:
Kako svezati kravatu

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) LOURDES, Francuska: Evo kako Hrvati slave ratne pobjede

Objavljeno

- datum

Kao što znamo, svake godine sredinom svibnja nalaze se zajedno, vojske većine europskih vojski u Lourdes-u, obraćajući se svojoj zaštitnici i majci Gospi Lourdskoj.

I Hrvati su tamo od 1993. te vrlo brzo postaju jedni od ključnih organizatora, a klapa Hrvatske ratne mornarice postaje jedan od zaštitnih znakova glazbenog dijela hodočašća.

Evo kako su Hrvati ove godine, u podzemnoj bazilici, koja može primiti 30 000 ljudi, obilježili ovo druženje u Bazilici svetog Pia X. Snimka sudionika Mladena Švađumovića i Ivanom Jakobovićem.

 

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) URNEBES! Antologijski interview s Rojsom i Spajićem

Objavljeno

- datum

Pogledajte legendarni razgovor Petra Vlahova s Rojsom i Stjepanom Spajićem. Eklatantni primjer anti-‘korektnog političkog govora’. Neki kažu … nema jačeg videa na internetu…!

Vlahov: “Što mislite o muškarcima metroseksualcima?

Spajić: “Što je to? Jel’ ga on ima od metra…?

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno