Connect with us

Magazin

MAGIJA majčinski LJUBAVI: Izgovorite ove riječi vašem djetetu i pratite ČAROLIJU!

Objavljeno

- datum

Autorica knjige “Svrha je biti majka”, ruska spisateljica Olga Valieva otkrila je u jednom odlomku koje su to čarobne riječi koje bi svaka majka na svijetu trebalo govoriti svom djetetu. Savjet koji je podijelila zlata je vrijedan, zato ga dobro slijedite i sigurno nećete pogriješiti.

Odlomak iz knjige “Svrha je biti majka” vam prenosimo u cijelosti:

“Kada je naš najstariji sin bio bolestan, jednom prilikom psihijatar nam je dao veliki ‘poklon’. Ispričao nam je priču o eksperimentu koji je proveden u Engleskoj.

MAGIJA majčinske riječi

Riječ je o jednom jednostavnom ritualu koji su majke bolesne djece primjenjivale svake noći. Naime, kada dijete zaspi majka bi sačekala duboku fazu sna, a zatim bi počela govoriti ove čarobne i jednostavne riječi svom djetetu: “Volim te”, “Ponosna sam na tebe”, “Drago mi je da si ti moje dijete”, ” ti si za mene, najbolje dijete na svijetu “.

Rezultati su bili zapanjujući. U usporedbi s drugom djecom koja su imala istu dijagnozu, ali čije majke nisu svake noći djetetu šaputale ove čarobne riječi, mališani koji su u snu osjetili majčinu ljubav su se mnogo brže oporavili. To je magija majčinske riječi.

Odlučila sam savjet psihijatra odmah primijeniti. Za razliku od drugih tretmana, ovaj je bio vrlo jednostavan, jeftin, u stvari besplatan i uvijek ‘pri ruci’. Počela sam improvizirati. Prošlo je već pet godina, a ja još uvijek šapućem različite riječi svojim momcima, skoro svake noći.

Što dobivamo izgovaranjem ovih riječi?

Osjećaj intimnosti. Vjerujte mi, taj osjećaj ne može usporediti ni sa čim. Uvijek zagrlim svakog od njih i kažem im stvari koje su važne za nas oboje. To vam je kao ‘jedan na jedan’ sastanak, samo sa svakim djetetom posebno. Naše dnevne rutine nas sprječavaju da provodimo vrijeme, pogotovo kao majka koja svakodnevno imam hrpu obveza, tijekom dana rijetko nađem prostora da se individualno posvetim svojim sinovima. Zbog toga, ovi trenuci tijekom noći su zaista posebni. 

Mogu im reći nešto važno. Ponekada veliki broj informacija ili neke druge okolnosti mogu dovesti do nesporazuma, što dodatno otežava i komplicira našu komunikaciju. Ali noću, kada im šapućem koliko ih volim, sve svađe i ljutnje nestaju.

Djeca osjećaju ljubav. Jednom priliko sam pročitala da bi trebalo našoj djeci da kažemo jednu važnu frazu, a ona glasi: “Da li znaš da, ako bih mogla birati koje dijete želim, ja bih od svih djece na svijetu izabrala tebe!” Kada sam prvi put ovo rekla mom sinu, on je bio toliko iznenađen i uzbuđen. Neprekidno mi je postavljao pitanja poput: “Mene, stvarno?”, “Je li to istina?”, “Zaista tako misliš?” – Vrlo je važno da djeca osjećaju roditeljsku ljubav. Da znaju da ih mama i tata prihvaćaju baš takve kakvi jesu i da su posebni.
Ako se odlučite primjenjujete ovaj savjet, u kasnim satima dok vaše dijete spava, pričajte mu o ljubavi, poštovanju, prihvaćanju … Ukoliko tiho govorite o tim stvarima mnogi problemi će biti riješeni.

Koje fraze koristiti?

“Ja sam tvoja majka, a ti si moje dijete” – Može pomoći ukoliko ne osjećate emotivnu vezu sa svojim djetetom, ako ste udaljeni i niste baš prisni.
“Ja dajem, ti uzimaš” – Radi se o razmjeni energije u obitelji.
“Ne moraš ništa činiš zbog mene. Volim te takvog kakav si “- Ovdje se radi o pronalaženju vlastitog puta u životu.
“Tata i ja te volimo, ti si naše dijete”
“Isti si kao tvoj otac”

“Tvoj otac je najbolji tata na svijetu”
“Oprosti” ili “Žao mi je”
“Ponosna sam na tebe” – Ovo izgovarajte posebno ukoliko ste u nekom trenutku pokušali (djetetu) nametnete vlastitu viziju budućnosti.
“Volim te”

Kako odabrati pravu frazu?

Možete isprobati više različitih fraza, kako biste najbolje shvatili koja je potrebna vama i vašem djetetu. Primijetila sam da kada izaberem frazu koja je za mene važna u tom trenutku, to izaziva uzdah olakšanja. I ukoliko kažem svojoj djeci ono što žele i što im je potrebno da čuju, oni reagiraju na isti način.

Zagrli ih, poljubite ih, nježno ih pomilujte po glavi … To su momenti koje će pamtiti cijelog života!

“Volim te”, “Ponosna sam na tebe”, “Ti si najbolje dijete meni i tati” – Što može biti jednostavnije, a magičnije od ovih riječi koje izlaze iz srca majke koja iskreno voli svoje dijete? ” (Vestinet.rs)

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

BBC svijetu predstavio dalmatinsku fjaku

Objavljeno

- datum

NA NASLOVNICI BBC-ja danas je osvanuo tekst o dalmatinskoj fjaki – “sublimnom stanju uma koje karakterizira težnja ni za čime.”

Autorica teksta Kristin Vuković, Amerikanka s korijenima iz Karlovca, nakon nekoliko posjeta Dalmaciji upoznala se s konceptom fjake, no priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da ga shvati.

Prvi s fjakom se susrela još 2004. godine kad je u Dubrovniku, puno prije Igre prijestolja, učila hrvatski jezik. Čekala je prijatelja koji je kasnio, a konobar joj je rekao kako ga je valjda “uhvatila fjaka” – prenosi index.hr.

Nakon toga zainteresirala se za koncept, a lokalci su joj objasnili da je fjaka nešto što se ne može naučiti, već je čovjek mora iskusiti sam.

Napominje u tekstu autorica i kako fjaka, kao i brojne druge riječi, dolazi iz talijanskog jezika, od fiacca (umor), no dodaje kako je riječ o potpuno drugačijem značenju s obzirom na to kako “fjaka nije lijenost već uzvišeno stanje uma.”

O tome je pisao i hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo koji je fjaku objasnio kao specifično stanje uma i tijela u kojem osoba izgubi smisao za vrijeme; “kad si nigdje i svugdje, kad lebdiš između svega i ničega”.

Tijekom godina i brojnih posjeta Hrvatskoj, autorica kaže kako je naučila cijeniti sporiji način života u Dalmaciji. U Dubrovniku se naposljetku i vjenčala odnosno “predala fjaki pod čarolijom snažnog dalmatinskog sunca”.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Ponašanje muškaraca i žena je biološki definirano

Objavljeno

- datum

U forsiranju iluzorne jednakosti i promicanju rodne neutralnosti, u određenim društvenim krugovima, posebno na Zapadu, postalo je popularno odgajati djecu na „rodno neutralan“ način; poticanje da se igraju sa rodno neutralnim igračkama, oblačeći ih u rodno neutralnu odjeću, pa čak u nekim slučajevima, neotkrivanje djetetovog spola pri rođenju.

No, znanstvena realnost jest ta da je uzaludno promatrati i tretirati djecu kao prazne kalupe bez predodređenih i urođenih karakteristika.

Mnoštvo istraživanja pokazalo je da su dječje preferencije urođene, a ne uvjetovane okolinom ili odgojem.

Većina djevojčica gravitira prema društveno zanimljivim igračkama, poput lutaka, koje pomažu u razvoju društvenih i govornih sposobnosti. Većina dječaka gravitira prema igračkama koje su mehanički zanimljive, poput automobila, koje doprinose razvoju snalaženja u prostoru.

Nedavna studija pokazala je da se te preferencije pojavljuju već sa devet mjeseci starosti, prije nego djeca uopće počinju biti svijesna rodnih razlika, što se događa sa oko 18 mjeseci.

Vrijedno je spomenuti istraživanje koje se bavilo djevojčicama koje su u majčinoj utrobi bili izložene visokim razinama testosterona, u slučajevima kongenitalne hiperplazije. Te djevojčice, za razliku od ostalih vršnjakinja, pokazuju veći interes za igračke tipične za dječake, čak i kad ih roditelji nagovaraju da se igraju s igračkama za djevojčice. To dovoljno govori o važnosti hormona u razvoju rodnih preferencija i razlika u ponašanju među spolovima.

Neurološka istraživanja ukazala su na razlike u mozgu među spolovima. Meta-analiza 126 istraživanja otkrilo je da muškraci imaju volumno veći mozak od žena. Muškarci imaju bolju povezanost moždanih stanica između prednjeg i stražnjeg dijela mogza, dok žene imaju bolju povezanost između dviju moždanih polutki.

Znanstvenici su analizom utvrdili da je u prosječno 73 posto slučajeva moguće točno odrediti jeli mozak muški ili ženski. (Tribun.hr)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta!

Objavljeno

- datum

Do promjene života ne dijele nas uvijek neka fascinantna i drugačija saznanja, gigantski napori, promjene naših najtvrđih navika, do promjene života ponekad nas dijeli samo jedan udah i odluka da ćemo pokušati ponovo.

Pokušati ponovno, lako je to reći ali nije lako ostvariti. Pokušati ponovno znači zaboraviti na poraze koje smo prošli i dati sebi šansu da se drugačije misli, drugačije osjeća, i da se drugačiji čini – piše M. Žuvela na Savjetniku uspjeha.

Pokušati ponovno ne znači očekivati nastavak puta bez prepreka i poteškoća, to znači dublje i ozbiljnije računati na njih. Jer to što se trenutno suočavate s teškoćama u životu ne mora biti nikakav znak da radite pogrešne stvari već to može biti znak da radite prave stvari. Pokušati ponovno znači prestati se žaliti za stvari koje možete svladati i bez da oko njih stvorite neku nepotrebnu dramu koja vam ništa dobra ne može donijeti.

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta. Ponekad smo sami sebi najveće zapreke da idemo naprijed, da rastemo, da širimo granice svoga svijeta, a onda kada prepoznamo lice najveće zapreke znamo što trebamo učiniti, promijeniti stav i krenuti dalje. Pokušati ponovno znači prihvatiti lekcije koje ne bismo htjeli, jer život nas ne uči uvijek s knjigama i predavanjima, već povredama, ranama i ožiljcima koje dobivamo.

Prekratak je život da bismo ga odlučili provesti u predajama i odustajanjima, prekratak da ga gledamo kao neku tragediju, a možemo se dobro nasmijati sebi i svim problemima koje imamo, možemo ga iskoristiti da pokušamo ponovno u onome što je pošlo u krivo, a ostalo nije na nama. U konačnici život ne prestaje kada dođe trenutak našeg posljednjeg izdaha, život prestaje kada pomislimo da nemamo više snage da pokušamo ponovno.

Mario Žuvela

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno