Connect with us

Vijesti

Kosovo uputilo tešku pljusku Angeli Merkel!

Objavljeno

- datum

Nakon što je najavljeno da će se na susretu o tzv. Zapadnom Balkanu u Trstu razgovarati o osnivanju ekonomske bescarinske zajednice šest zemalja, od kojih je pet bilo i u sastavu bivše Jugoslavije, kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj kazao je Reutersu da je ta zemlja uspjela stati na kraj takvim nagađanjima.

Naime, ekonomija Kosova uvelike se zasniva na carinskim pristojbama. Stoga će zemlje pristupiti osnivanju regionalnog ekonomskog područja koje bi moglo popuniti neke rupe u ekonomskim odnosima, piše Reuters. Riječ je o Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

Hoxhaj je rekao da bi to uskladilo investicijske zakone i politike, poboljšalo slobodno kretanje ljudi i produbilo digitalnu integraciju.

‘Ono što nam je ponuđeno nije ono što je predstavljeno u veljači 2017.’, požalio se Hoxhaj, govoreći o posljednjem susretu ovih šest zemalja u Sarajevu.


Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov kazao je da bi Europska unija trebala iskoristiti glad ovih zemalja za članstvom kao priliku da se opet osjeti atraktivnom nakon Brexita.

‘Regija i njena spremnost da dovrši posao je prilika za Europu da pokaže da može učiniti razliku, misliti široko i biti samopouzdana’, kazao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je također sudjelovala, kazala je da EU ima dužnost ove zemlje pomicati prema članstvu polako, ali sigurno.

‘Politička stabilnost u regiji znači političku stabilnost i za nas. Znamo to iz iskustva’, rekla je.

Vučić: Konkretne aktivnosti s opipljivim rezultatima

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je summit o Zapadnom Balkanu ocijenio veoma važnim jer će, kako je rekao, zemlje regije na njemu prvi put imati ‘konkretne aktivnosti s opipljivim rezultatima’, a za Srbiju bi to, po njegovoj ocjeni, trebali biti infrastrukturni projekti, među ostalima i autocesta Niš-Priština.

‘To je projekt od temeljne važnosti, koji ima ne samo ekonomski već i politički značaj za odnose između Srba i Albanaca, dva najmnogobrojnija naroda na zapadnom Balkanu’, rekao je Vučić.

Jedan od projekata na stolu pred sudionicima skupa u Trstu bit će i autocesta između Beograda i Sarajeva.

‘To su konkretne stvari, a kada ih realiziramo, kad budemo razmišljali kako poboljšati standard života i osigurati više radnih mjesta za mlade, nitko više neće misliti na prošlost’, rekao je Vučić u intervjuu čije dijelove prenose beogradski elektronički mediji.

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

STVARA SE VELIKA ALBANIJA? Pogledajte što je najavio albanski premijer

Objavljeno

- datum

“Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku, ne samo zajednička veleposlanstva i diplomatska predstavništva”, rekao je Rama u kosovskom parlamentu u Prištini, kamo je doputovao u prigodi desete obljetnice neovisnosti Kosova. Dvije zemlje već imaju nekoliko zajedničkih konzulata

Albanski premijer Edi Rama spomenuo je u nedjelju u Prištini mogućnost da njegova zemlja i Kosovo jednog dana imaju “jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva”.

“No zašto ne bismo imali i jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva, s jedinstvenom politikom nacionalne sigurnosti?”, upitao se Edi Rama.

>> Svjetski poznata pjevačica razbjesnila Srbe, oni joj uzvratili: “Karijera ti je gotova!”

Ova izjava se najvjerojatnije neće svidjeti Srbiji čiji vrh redovito optužuje Tiranu da želi stvoriti “veliku Albaniju”. Albanija tvrdi da nema takve planove. Srbija ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine Kosova. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počet 2011. je u zastoju.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi i srbijanski Aleksandar Vučić izrazili su želju za nastavkom dijaloga. “Težak dijalog sa Srbijom bit će povijesno važan. Albanci i Srbi će u budućnosti živjeti jedni uz druge, kao dvije nacije koje će održavati dobrosusjedske odnose i biti sastavni dio Europske unije”, poželio je socijalist Edi Rama. 

>> MILORAD DODIK MORA OTIĆI, A SRBIJA ODMAH PRIZNATI KOSOVO: Zahtjevi s kojima dolazi Condoleezza Rice, posebni izaslanik SAD za Balkan

Thaçi je pak rekao da je “odlučan u nakani da država Kosovo što prije dobije svoju vojsku”. Taj plan koji se spominjao prije godinu dana, naišao je na osudu Zapada. Srbi ga smatraju provokacijom.

>> UDARNA VIJEST – POČELO JE: Specijalne jedinice Srbije na državnoj granici s Kosovom!

Kosovo koje ima sigurnosne snage, ali ne i vojsku, pod zaštitom je NATO-a. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008., gotovo deset godina nakon sukoba srbijanskih snaga i kosovskih pobunjenika, pristaša neovisnosti. U tom je sukobu izginulo više od 13.000 ljudi, među kojima više od 11.000 kosovskih Albanaca. Kosovsku neovisnost priznalo je 115 zemalja, pa tako i Sjedinjene Države te 23 od 28 članica EU-a. Osamdesetak zemalja još to ne žele učiniti, među njima Moskva i Peking.

Autor: Hina/dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Američki admiral šokira: SAD se mora pripremiti za skori rat s Kinom

Objavljeno

- datum

Harry Harris, umirovljeni admiral američke vojske, nedavno imenovan na dužnost veleposlanika SAD-a u Australiji, pozvao je Sjedinjene Države na pripremu rata s Kinom, priopćio je The Independent.

U vrijeme govora u američkom Kongresu, Harris je izjavio kako Washington podcjenjuje agresivno pozicioniranje Kine u tihooceanskoj regiji i brzinu kojom Peking jača svoju vojnu moć – prenosi Geopolitika.news.

Harry Harris, zapovjednik američkog pacifičkog zapovjedništva, zauzima tvrdolinijaški stav prema brzoj kineskoj militarizaciji ove regije

„S obzirom na ponašanje Pekinga, smatram, kako će Kina sada željeti srušiti postojeći svjetski poredak“, izjavio je Harris. On smatra, kako će se Sjedinjenim Državama biti teško suprostaviti kineskoj vojsci ukoliko se mjere ne poduzmu upravo sada. Također je dodao, kako Kina aktivno provodi modernizaciju vojno-industrijskog kompleksa i nastoji iskoristiti politički utjecaj i gospodarske poluge za primoravanje susjednih zemalja na izmjenu statusa quo u Azijsko-tihooceanskoj regiji.

Podsjećamo: Pentagon je nedavno objavio novu obrambenu strategiju, u kojoj se govori o američkom strateškom suparništvu s Kinom i Rusijom, kao načelnim prioritetom američkih oružanih snaga. Ministar obrane, James Mattis, komentirajući taj dokument, izjavio je kako će upravo to, a ne borba s terorizmom, biti u središtu pozornosti američkog vojnog vrha (Independent | Geopolitika.news | Croative.net)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Kći hrvatske predsjednice hitno prevezena u bolnicu

Objavljeno

- datum

Katarina Kitarović, kćer hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u četvrtak navečer hitno je završila u bolnici zbog upale slijepog crijeva.

17-godišnja Katarina odmah je operirana u jednoj zagrebačkoj bolnici te se oporavlja. Kako doznaje Direktno, sve je prošlo u najboljem redu. 

Katarina Kitarović jedna je od naših najtalentiranijih umjetnica na ledu. 

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno