Connect with us

Dr. Marko Jukić

Kome smeta ministar dr. Zlatko Hasanbegović?

Objavljeno

- datum

Ministar Hasanbegović smeta komunjarama (deci zločinaca i komunističkim uhljebima), četnicima, uhljebima svih vrsta, onima koji ne žele hrvatsku državu, onima koji mrze Hrvate i onima koji ne žele da se konačno otvore komunistički arhivi, da se obznani istina (onoliko koliko je moguće s obzirom da su ti arhivi već pročišćeni) o komunističkim zločinima i komunističkoj pljačci.

Smeta onima koji su godinama živjeli na grbači naroda kojeg su blatili, prokazivali i pljačkali (oteti stanovi, društveni stanovi, povoljni krediti, radna mjesta po partijskoj podobnosti, rukovodeća mjesta u državnim i partijskim službama). Oni ne mogu preboljeti propast komunizma i raspad Jugoslavije. Oni ne mogu smisliti hrvatsku državu, ne mogu smisliti hrvatske branitelje i domoljube pa se organiziraju u razne skupine koje umjesto argumenata koriste zviždaljku, doboš, etiketu i urlanje. Takvi ne podržavaju dr. Zlatka Hasanbegovića.

Raspored novca protuhrvatskim medija, prije Hasanbegovića – sramotan!

Ministarstvo kulture je 2015. godine neprofitnim medijima podijelilo ukupno 2,8 milijuna kuna! Novac je dobilo ukupno 20 medija uglavnom onih koji su antihrvatski orjentirani, koji siju razdor i mržnju, što je lako provjeriti. Raspodjela novca u Ministarstvu kulture neprofitnim medijima, prije Hasanbegovića, je bila sramotna. Tako su sredstva dobivali oni koji su bili antipodi hrvatske kulture. Dr. Zlatko Hasanbegović je u kratkom roku uveo red, koliko je to bilo moguće i bio je najbolji ministar prijašnje vlade.

Tzv. anifašisti, kulturnjaci ne priznaju činjenice, ne priznaju grobišta, ne priznaju istraživanja…

Takozvani anifašisti, kulturnjaci ne priznaju činjenice, ne priznaju grobišta, ne priznaju istraživanja, činjenice o komunističkim zločinima, komunističkoj pljačci i diktaturi. Svima koji ne misle kao oni oni lijepe etikete fašisti, ustaše, ognjištari, nazadnjaci itd. Oni ne priznaju zločin na Bleiburgu, Hudoj jami, rudniku Pečovnik, Križnim putovima, negiraju torturu na Golom otoku, torturu u kaznenopravnim domovina Lepoglava, Stara Gradiška i ostalim. Takozvani antifašisti preuveličavaju žrtve u Jasenovcu, negiraju Titov logor nakon 1945. godine u Jasenovcu i dive se diktatoru i zločincu.

Zaista, zaista, kakvi su to ljudi!?

Čovjek se mora zapitati kakvi su to ljudi? Kakvi su to ljudi koji nisu u stanju osuditi zločince koji su ranjenike iz bolnica odveli na stratišta i bacili u jame?

asdasa

Ministarstvo kulture je godinama financiralo filmove, knjige, predstave kojima se blatio hrvatski narod, blatio Domovinski rat, blatili branitelji i domoljubi. Koja zemlja u svijetu financira filmove koji je blate? Koja država u svijetu financira antinarodne filmove, knjige, i predstave i elektronske medije koji tu istu državu sotoniziraju? Zašto se našim novcem podržavaju portali koji šire razdor i mržnju u društvu?

“Kulturnjače/Kulturnjaci” kao antisemiti?

„Kulturnjaci“ su vrijeđali Židovke dr. Judith A. Riesman, dr. Esther Gitman jer se nisu uklapale u njihov svjetonazor. S kojim pravom se neistomišljenicima lijepe etikete „fašist“, „ustaša“, „ognjištar“, „nazadnjak“? To što oni zagovaraju nije humanost, demokracija, tolerancija, to je na tragu komunističke ideologije koja neistomišljenike proglašava neprijateljima (u proteklim vremenima su neistomišljenike ubijali i zatvarali). Zašto bi ministar dr. Zlatko Hasanbegović trebao veličati komunizam kada je taj isti komunizam osiromašio njegovu obitelj, ubio njegova djeda 1946. godine.

Danas se vode razgovori o sastavljanju nove hrvatske vlade i vrše se pritisci antihrvatskih skupina i pojedinaca na gospodina Plenkovića da gospodin Hasanbegović ne bude ministar kulture. Koji su to argumenti koji ukazuju da dr. Zlatko Hasanbegović ne zaslužuje ministarsko mjesto? Ako izbori nečemu služe onda dr. Zlatko Hasanbegović mora biti ministar jer je dobio podršku naroda. Ako nova politička garniture HDZ-a hoće biti vjerodostojna onda mora poštivati volju naroda koji joj je dao povjerenje. Gospodin Plenković ne smije pristati na ucjene Pupovca, Radina, Zuroffa i ostalih neprijatelja hrvatskog naroda i države. Ako gospoda iz HDZ-a pristanu na ucjenu napravit će još jednu veleizdaju i izgubit će vjerodostojnost (kojom se hvale) i povjerenje naroda.

Što kažu birokrati iz Bruxellesa na podizanje spomenika komunističkom zločincu, 2015. godine!?

Što će reći birokrati iz Brusselsa? Ako je netko cijenjen i popularan u EU administraciji neka toj administraciji pojasni da u Hrvatskoj nema fašista i ustaša već da se radi o podvalama, lažima i netrpeljivosti bivših komunista i njihovih nasljednika. Što kažu birokrati iz Brusselsa na podizanje spomenika, 2015. godine, komunističkom zločincu na prostoru bivše Jugoslavije (Slovenija)? Što kažu birokrati na uništavanje poljoprivrede i stočarstva u Slavoniji. Od ulaska u EU proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj se smanjila za 60%, uvoz mesa se povećao za 30% itd. Hrvatski teritorij se rasprodaje i o tome se ne piše, ne govori, ne želi govoriti! Takva politika EU je štetna jer uništava Hrvatsku pa nije nužno provoditi sve naputke birokrata iz Brusselsa jer ni oni sami ne znaju što žele (npr. žele li emigrante ili ne žele).

Idiotski ‘hrv. političari’ šute na opetovane provokacije s – mitom 700 tisuća!

Nedavno je opet bio skup u Jasenovcu kojim se želi izvršiti pritisak na hrvatsku državu i narod. Opet su ponavljane laži, opet se spominjala brojka o 700.000 umorenih Srba u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata što je nedopustivo. Zar nije dosta tih laži? Naši političari (čast izuzetcima) su izdajnički šutjeli jer to nije tema za raspravu, oni se time ne žele baviti, njima je najvažnije da se uhljebe! Pitanje je: Hoće li oni koji su organizirali taj četnički dernek odlučivati o ministru kulture u Republici Hrvatskoj?

Po Zuroffu ono što Izrael može (braniti svoju opstojnost), to Hrvatska – ne smije!?

Ima jedan neprijatelj hrvatskoga naroda, Efraim Zuroff, koji stalno dolazi kada treba praviti pritisak na Hrvate, kada treba iznostiti laži kao istinu. Neka lažljivac Zuroff pomete ispred svoga praga, neka istraži uništene palestinske logore. Efraim Zuroff ne želi priznati komunističke zločine i komunističku pljačku u Hrvatskoj. On je protiv istine, istraživanja i utvrđivanja činjenica, on je za laži, uveličavanje žrtava i nastavak komunstičkog terora nad Hrvatima. Sramotne su njegove tvrdnje o rehabilitaciji fašizma, gdje on vidi fašizam, gdje su te ustaše? Temeljem čega on to tvrdi? Židov može voljeti svoju zemlju (on je domoljub) a Hrvat ne smije jer ako voli svoju zemlju onda je nacionalist ili ustaša. Židovi mogu isticati da je tijekom rata ubijeno 6 milijuna Židova ali Hrvati ne smiju kazati da je bez suda i bez krivnje likvidirano nekoliko stotina tisuća Hrvata. Takav pristup druga Zuroffa je sramotan. Prije nego nam dođe držati lekcije preporučam da osigura prava Palestinaca na vlastitu državu, da sruši betonske zidove i ukloni žicu kojom su Palestinci getoizirani, da im omogući slobodno kretanje. Po Zuroffu ono što Izrael može (braniti svoju opstojnost) to Hrvatska ne smije!?

Dosta je Pupovčevih laži, podmetanja i ucjena. Ako gospodin Plenković hoće biti hrvatski premijer, koji štiti hrvatske nacionalne interese, onda ne smije pristajati na ucjene Pupovca, Radina, Zuroffa i sličnih. U Hrvatskoj manjine imaju sva moguća prava. Zašto hrvatska vlade ne traži da Hrvati imaju ista prava u drugim državama, da imaju zagarantirani broj zastupnika u parlamentu, hrvatske škole, udžbenike na hrvatskom? Kada će hrvatski političari voditi računa o Hrvatima u BiH, Srbiji i drugdje? Ustavni zakon im to ne brani već nalaže!

Oni koji su se 90-ih skrivali u Europi (dok su mnogi ginuli!), sad im Hasanbegović – teret!

Dok smo se mi borili za Hrvatsku 1966., 1971. 1974., dok smo mi bili na prvoj crti bojišnice 1991.-1995. neki su bili u toplome, stvarali karijeru i gurali se na dobro plaćena mjesta i sada nam sole pamet. Ne cijene našu borbu za Hrvatsku, ne cijene ljude koji su robovali zbog Hrvatske, ne cijene hrvatske generale koji su izvojevali pobjedu. Oni misle da je Hrvatske njihova prčija i da mogu raditi što ih je volja. Oni misle da su jako pametni i da zbog “viših” ciljeva mogu napraviti izdaju. Žalosno!

Govore da nemamo vremena za čekanje a ponašaju se kao da imamo desetljeća za rješavanje postojeće situacije. Imamo ministre koji su se upoznali sa stanjem ministarstva i mjerama koje treba uraditi a sada ih ne žele, hoće nove kojima će trebati novih 6 mjeseci za sagledavanje stanja! Je li nam se žuri ili ne? Budimo vjerodostojni!

Imam li ja, imamo li mi hrvatski domoljubi i branitelji pravo znati razloge zbog kojih dr. Zlatko Hasanbegović ne može biti ministar kulture u novoj hrvatskoj vladi? Ako netko kaže ja sam tako odlučio, bez obrazloženja, onda se radi o samovolji a ne o služenju narodu. Političare pozivam da služe narodu, da poštuju volju naroda ako hoće biti vjerodostojni.

Tražim/o od novog mandatara hrvatske vlade da dr. Zlatko Hasanbegović bude i dalje ministar kulture u novoj vladi jer neme niti jednog razloga da to ne bude tako. Ako smo ozbiljna država onda ćemo držati do svoga dostojanstva i neće nam lažljivci, udbaši, komunjare i četnici određivati tko može a tko ne može biti ministar u hrvatskoj vladi.

Gospodo (drugovi) političari poštujte volju naroda i budite zaista vjerodostojni!

Dr. Marko Jukić (domoljub i branitelj)

Komentari

Komentari

Dr. Marko Jukić

Izložba ratnih fotografija s livanjskog područja u Kaštel Kambelovcu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt je u suradnji s Mjesnim odborom Kaštel Kambelovca i Livanjskom zajednicom Kaštela organizirala izložbu ratnih fotografija (1992-1995.) s livanjskog područja. O ratu na livanjskom području svjedočili su umirovljeni časnici HV-a i HVO-a, pukovnik Ivan Pelivan i bojnik Jure Granić. Skup je pozdravio satnik Mario Nadž.

Mjesni odbor Kaštel Kambelovca pod vodstvom gospođe Doris Grgurin je  u dvorani Bratske kuće na Brcu u Kaštel Kambelovcu postavio izložbu ratnih fotografija s livanjskog područja (1992-1995.). Također je prikazan kratki film s livanjske bojišnice.  U ime Hrvatske udruge Benedikt skupu se obratio dr. Marko Jukić koji je naglasio važnost promicanja istine o Domovinskom ratu.

“Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu”

Umirovljeni pukovnik Ivan Pelivan je govorio o značenju  livanjske bojišnice za obranu Dalmacije i Republike Hrvatske. Umirovljeni bojnik Jure Granić je kronološkim redom naveo zbivanja na livanjskoj bojišnici. Naglasio je ulogu Hrvata s područja Livna u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu te ulogu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS)  u obrani livanjskog područja od 1992. do 1995. godine. Posebno se osvrnuo na krvavu obranu Livna 23. travnja 1992. godine.   Agresor je nakon silne topničke pripreme krenuo u napad tenkovima i pješaštvom.  Situacija je bila kritična jer branitelji nisu imali mogućnost adekvatnog odgovora, također nisu imali iskustva u borbi s oklopom pa su se povlačili. Crne Mambe (pripadnici druge gardijske brigade) su pritekli u pomoć, zarobile jedan tenk, uništili tenk T-84 i  oklopni transporter M 60. Agresor se povukao i Donje Rujane su bile obranjene.

Uloga livanjskog bojišta u proljeće 1992. bila je od velikog strateškog značaja jer se tu branila Dalmacija i Republika Hrvatska. Crta razdvajanja na području Livna uspostavljena je u proljeće 1992. godine i ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. godine. Oslobodilačke akcije („Cincar“, „Zima 94“, „Skok 1“, „Skok 2“, „Ljeto 95“, „Oluja“, „Maestral“ i „Južni potez“) su krenule s livanjske bojišnice i s Dinare  Rat u Hrvatskoj i BiH se mora promatrati kao jedinstveno i neodvojivo ratište.

Ukupno je 325 hrvatskih vitezova svoje je živote položilo u obrani Livna od 1992. do konačnih oslobađajućih operacija pokrenutih na livanjskoj bojišnici. Na livanjskoj bojišnici je ukupno poginulo 89 branitelja iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, među njima i 21 Kaštelanin.   Upravo je krvava obrana Livna 23. travnja 1992. obilježena izgradnjom zavjetne crkve svetog Jure na prvoj crti bojišnice.

Program je uveličao školski zbor Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice koji je otpjevao nekoliko pjesama.

Izložba će biti otvorena i u ponedjeljak 20. studenog 2017. za organizirane posjete školske djece.

Hrvatska udruga  Benedikt

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Dr. Marko Jukić

Napad na Split, 15. studenoga 1991. godine

Objavljeno

- datum

 STUDENI, 1991. GODINE      U studenom 1991. godine agresor (Srbija) i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj vrše napade na svim bojištima (slavonskom, gospićkom, dalmatinskom). U studenom 1991. godine vodile su se teške borbe za deblokadu Vukovara ali bez značajnijeg uspjeha, početkom studenoga  hrvatske snage su preuzele Jamadol u Karlovcu, skladišta oružja u Delnicama i time došle u posjed značajnih količina oružja.

Desetog studenog srpski agresor je okupirao i razrušio Bogdanovce, a 12. studenoga su agresorske srpske postrojbe zauzele vukovarsko naselje Lužac pa je daljnja obrana Vukovara bila nemoguća s obzirom na kompletno okruženje. Srpski agresor je 12. studenoga 1991. godine okupirao i razorio Saborsko u Lici. Borbe kod Petrinje (13. 11. 1991. ), okupacija mjesta u istočnoj Slavoniji (Lipovca, Podgrađe i Apševce), Srijemu, okupacija Slunja, okupacija razorenog Vukovara, Škabrnje, Nadina i drugih mjesta. To je slika krvavog studenog 1991. godine. Hrvatske snage su uspjele osigurati vitalnu komunikaciju Karlovac-Brinje-Senj, jedinu vezu s Dalmacijom .

Blokada dalmatinskih luka

Blokada hrvatskih luka na Jadranu je započela 3. listopada 1991. godine. „Jugoslavenska ratna mornarica“ (Jugoslavija više nije postojala!) je blokirala najveće hrvatske primorske gradove, kanale, luke i hrvatske otoke. Kopnene komunikacije su bile presječene, uzdužobalni i međuotočni plovni putovi su bili blokirani i pod nadzorom agresora (jugomornarice).

Agresor je prije doživio poraze i izgubio pomorsku bazu u Pločama (rujan 1991. ), obalne topničke bitnice na Žirju, Smokvici, Zečevu, Šolti i Korčuli pa je imao manji manevarski prostor ali je i dalje razarao i prijetio. Hrvatska ratna mornarica je preuzela brodove iz Mornaričkog remontnog zavoda u Šibeniku (koji su bili bez naoružanja), osvojila skladište podvodnih mina u uvali Tatinje, ustrojila snage za minsko djelovanje (postavljanje mina ispred ratne luke Lora i u Splitskim vratima), formiran je odred pomorskih diverzanata. U listopadu 1991. su bile formirane postrojbe obalnog topništva (Žirje, Zečevo, Smokvica, Šolta, Brač, Split, Pelješac i Korčula) pa je tako sužen prostor djelovanja agresorske jugomornarice.  Onemogućena je opskrba brodova jugomornarice i nalazile su se u dometu obalnog topništva pa je tako sužen prostor njihova djelovanja unatoč blokade s mora i kopna. Tijekom napada na Split se pokazala učinkovitost Hrvatske ratne mornarice.

Boj u Splitskom kanalu se zbio 14-15. studenoga 1991. godine. 14. studenoga je HRM pogodila i teško oštetila PČ-176. Tijekom noći 14 na 15 studenog agresor je gađao Brač i Šoltu, a rano ujutro 15. studenoga 1991. godine napadnut je grad Split s mora i kopna. Topničke bitnice hrvatske vojske su branile grad i nanijele gubitke agresoru koji se 15. studenoga povukao iz Splitskog kanala.

Pri napadu na Split gađana je zgrada Općine Split (ured za obranu), vila Dalmacija (jedinica specijalne policije), zgrada Policijske uprave, i mnogo civilnih ciljeva. U splitskoj luci su pogođeni trajekti Bartol Kašić i Vladimir Nazor. Na trajektu Vladimir Nazor su smrtno stradali vođa stroja Jure Kalpić i upravitelj stroja Dinko Maras, a kormilar Ante Vidović je bio ranjen. Također je bilo ranjeno još 6 civilnih osoba.

Shematski prikaz Boja u Splitskom kanalu 14. i 15. studenog 1991. (foto s izložbe u državnom arhivu)

Sjećanje na 15. studenoga 1991.

Radio Split je pratio događanja i izvještavao građanstvo tijekom 24 sata. Koliko se sjećam noćni program vodio je Jadran Marinković. Očekivao se napad na Split (navečer 14. studenoga 1991. godine), tijekom noći su se čule udaljene detonacije, djelovanje agresora po mjestima na Braču i Šolti. Oko šest sati započeo je napad na Split, iznad kuća u Mejama su letjeli projektili.  Brzo sam probudio cure i odveo ih u podrum (kao najsigurnije mjesto). Kada se situacija smirila po balkonu sam skupljao gelere i zemlju, kuća 50 metara dalje je imala oštećenja. Supruga je bila dežurna u ljekarni (blizu zgrade Policijske uprave) na Radničkom šetalištu, tamo su se čule jake detonacije i zvala je telefonom da čuje što se događa u Mejama. Kada se situacija primirila iza 7,30 sati supruga se vratila s dežurstva i preuzela djecu a ja sam pješice krenuo u bolnicu na radno mjesto. Grad je bio pust, na putu od Meja do bolnice nisam sreo više od 50 ljudi. Grad je još bio pod uzbunom, na ulici su bili rijetki prolaznici, policajci i ljudi gradskih službi. Kod prijašnjih uzbuna (napad na Kaštela) mnoštvo ljudi je bilo na ulici, balkonima ali sada to više nije bilo tako. Na nekoliko mjesta su bila oštećenja od topničkih projektila…..

Topničke bitnice na Šolti, Braču i u Splitu su odigrale ključnu ulogu, nanijele su gubitke agresoru i odvratile ga od daljnjih djelovanja. 

Neprijatelj je napao i iz zraka sa šest zrakoplova tipa Jastreb. Protuzračna obrana HRM-a je oborila dva aviona i tako dala do znanja agresoru da neće dobro proći. Neprijatelj je nakon 8 sati 15. studenoga prestao s napadom na Split i tijekom dana je povukao sve brodove iz Splitskog kanala.

Bitka HRM s agresorskom jugomornaricom u Splitskom i Korčulanskom kanalu je rezultirala deblokadom hrvatskih obalnih luka (osim Dubrovnika). 

Kvazi povjesničari (Jakovina, Markovina, Klasić, Goldstein, političarka Pusić i kompanija govore o građanskon ratu. Sramotno je da ti tipovi predaju povijest na našim fakultetima, to je sramota za našu državu! Pobunjeni „građani“ (Srbi i četnici iz Srbije) su iz svojih drvarnica i garaža izvukli ‘lično naoružanje’ pa udarili po susjedima. ‘Lično naoružanje’ sačinjavale su strojnice, tenkovi T-55 i T-84, migovi 21, haubice 152 i 155 milimetara, minobacači 80 i 120 mm, topovnjače, torpedni čamci, višecjevni bacači raketa i drugo oružje te streljivo. Oni su ubijali nenaoružane civile, mučili i ubijali zarobljene vojnike i policajce, razarali sela i gradove. Radilo se o agresiji Srbije na Republiku Hrvatsku a ne o građanskom ratu o čemu svjedoče tisuće dokumenata te je nedopustivo da nam kvazi povjesničari i pokvareni političari nameću tezu građanskog rata.

Vrijeme je da se u udžbenicima povijesti napiše istina o hrvatskom Domovinskom ratu  1991.-1995. Povijest ne smiju predavati komunističko-četnički kadrovi koji negiraju agresiju na RH, koji negiraju ili prešućuju činjenice.

Dr. Marko Jukić

Hrvatski branitelj

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Dr. Marko Jukić

Domovinski rat (1991-1995.) u udžbenicima povijesti: ZAŠTO ‘POVJESNIČARIMA’ DOPUŠTAMO ZLONAMJERNE PODVALE!?

Objavljeno

- datum

Negiranje činjenica, prešućivanje zločina, izjednjačavanje krivnje agresora i žrtve u Domovinskom ratu su odlike udžbeniku povijesti za učenike osmih razreda (Snježane Koren)…

Osvrt na dva udžbenika povijesti za osmi razred osnovne škole. Udžbenike je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske 15. svibnja 2014. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta bio je Željko Jovanović a premijer Zoran Milanović.

Prvi udžbenik je od  Krešimira Erdelje i Igora Stojakovića: Tragom prošlosti, udžbenik povijesti u osmom razredu osnovne škole, izdavač Školska knjiga, Zagreb 2015. godine (u daljnjem tekstu Udžbenik 1.).

Drugi udžbenik je od  Snježane Koren: Povijest, udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole, izdavač: Profil Klett, Zagreb 2015. godine (u daljnjem tekstu Udžbenik 2. ).

Klio, grčka muza povijesti, je trebala voditi učenike kroz povijest (piše na početku udžbenika 1.)  ali ih ne vodi Klio već loši povjesničari, politikanti i diletanti (posebno u udžbeniku 2.).

Domovinskog rata u Udžbeniku 1.

O Domovinskom ratu i ratu u Bosni i Hercegovini autori pišu na 12 stranica ( 213. – 225.), prikaz ima 42 fotografija i jedan zemljovid koji pokazuje pravce operacije Oluja.

Sukob u Pakracu (str. 214.)  bez pojašnjenja što se dogodilo? Zašto? Kako će učenik znati?

Raketiranje banskih dvora 7. listopada 1991. je spomenuto ali bez pojašnjenja tko je raketirao i zašto, što se time htjelo postići.

Spominje se Škabrnja stranica 219., fotografija spomenika poginulima u Škabrnji  je na stranici 224. i to je sve. To je premalo za taj masovni ratni zločin.

Spomenut je zločin na Ovčari ali bez spomena mučenja zarobljenika u hangaru što je ozbiljan propust! O zločinima na Sajmištu i Borovu ni slova. Logori u Srbiji spomenuti i ništa više!?  

Razaranje Dubrovnika, fotografija  (str. 215.) je neprimjerena jer ne pokazuje razaranje Dubrovnika!  

Slika razorenog Dubrovnika iz 1991. godine (1 i 2)

U masovnim zločinima agresora diljem Hrvatske nema konkretnih navoda.

Prikaz Domovinskog rata u udžbeniku 1. je nepotpun i nedorečen. Je li to zbog kriterija, preporuka, koje je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije mi poznato ali je moguće jer se ista pitanja za učenike nalaze u oba udžbenika, broj stranica je isti.

Domovinski rat u udžbeniku 2.

Pod brojem 9.2. Domovinski rat  do sklapanja primirja od str. 282. do 287. , priloženo je 9 fotografija te pod brojem 9.3. Kraj rata i poslijeratno razdoblje od stranice 288. do 292. priloženo 7 fotografija i 1 zemljovid.

Dakle, čak 12 stranica je posvećeno Domovinskom ratu! Na tih 12 stranica je Domovinski rat prikazan nestručno, tendeciozno i politikanski. Na strani 284. i 285. te dio stranice 286.  pod naslovom Cijena rata autorica citira zapise dvaju stranih novinara, zapis britanskog novinara Marcus Tannera i francuskog novinara Yvesa Hellera, te izvadak iz govora Vlade Gotovca (str. 284.). Njihova osobna zapažanja nisu za udžbenik povijesti! Njihovi tekstovi su njihov osobni, subjektivni, doživljaj zbivanja u Hrvatskoj 1991. godine o kojoj mnogo toga nisu znali. Spomenuti tekstovi ne mogu biti u udžbeniku, eventualno mogu biti u nekom radnom dodatku, nekoj čitanci a nikako u udžbeniku povijesti!

Zločin u Borovu selu je spomenut ali se ne spominje masakriranje ubijenih i ranjenih policajaca!? Zašto nije navedena činjenica da su ranjeni i zarobljeni kao i ubijeni policajci iznakaženi?

Str. 283 piše: „U proljeće 1991.  izbili su prvi oružani sukobi između hrvatskih vlasti i dijela pobunjenog srpskog stanovništva u Pakracu te na Plitvicama, gdje su pale prve žrtve.“

Autorica Koren je zaboravila napisati da su pobunjeni Srbi zauzeli policijsku postaju 1. ožujka 1991. godine, razoružali hrvatske policajce, podijelili oružje srpskim civilima te skinuli hrvatsku zastavu i stavili srpsku! Zaboravila je napisati da su pobunjeni Srbi i četnici zauzeli Plitvice i da je nakon tih događaja uslijedila akcija hrvatske policije. Zaboravila je napisati da je JNA štitila pobunjenike i teroriste u Pakracu i na Plitvicama.

U udžbeniku 2. se ne spominje raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991. godine!? Zašto nema činjenice da je agresor (Srbija) pokušala ubiti dr. Franju Tuđmana i njegove suradnike u centru Zagreba?

Zločini su spomenuti usputno (piše, npr. Dalj, Škabrnja, Lovas, Voćin i mnoga druga -str. 286.) bez konkretnih navoda što se dogodilo i koliko je bilo žrtava. Nažalost, autorica svojim pristupom prikriva strašne zločine agresora, pobunjenih Srba i četnika (npr. da su Hrvati iz Lovasa natjerano u minsko polje)! Zašto autorica „udžbenika“ prešućuje istine o zločinima agresora u Hrvatskoj?

Spominje se razaranje Dubrovnika i postavi se fotografija koja ne pokazuje razaranje Dubrovnika (kao i udžbeniku 1.), na fotografiji je strojnica na Žarkovici! Zar nema fotografija spaljenog Straduna, uništenog hotela Imperijal i mnogih drugih. Stradanja Vukovara i Dubrovnika 1991. godine su usputno spomenuta bez navoda žrtava, štete i neljudskosti agresora. Razaranje Petrinje, Slunja, Turnja, Crnoga, Gospića, Pakraca, mnogih mjesta u istočnoj Slavoniji se ne navode!?

Spominje se grobnica na Ovčari ali se ne spominje mučenje ranjenika u hangaru, ne spominje se 16 godišnje dijete koje je tu mučeno, ne spominje se mrcvarenja francuskog dragovoljca Jeana-Michel Nicoliera!

Spomen dom Ovčara (1 i 2)

Fotografija razorenih srpskih sela u Zapadnoj Slavoniji na strani 284.? (na fotografiji je samo jedno selo, nije navedeno koje, moguće da je hrvatsko jer uglavnom su hrvatska sela bila razorena i spaljena, posebno ona iz kojih su Srbi otišli dragovoljno na nagovor političara)!? Kakvu poruku autorica šalje ovom fotografijom i tekstom ispod nje?

Nije spomenut niti jedan heroja Domovinskog rata!?

Raketiranje Zagreba, Karlovca, Kutine, Siska nakon Bljeska je samo spomenuto, nigdje se ne kaže da je to ratni zločin, da su stradali nevini ljudi (7 mrtvih i 194-ro ranjenih).

Pitanje učenicima (dva puta je postavljeno!): Zašto je Hrvatska postala samostalnom državom? Autorica se ne može načuditi da je Hrvatska postala samostalnom državom pa dva puta postavlja to pitanje.

9.3. Kraj rata i poslijeratno razdoblje, str. 288-293.

Na strani 289. piše da su hrvatske snage srušile Stari most u Mostaru u doba hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru. Taj navod je netočan ili upitan pa je nekorektno to napisati, tvrditi. To je još jedan pokazatelj nestručnosti i pristranosti autorice.

Na strani 291. je pitanje: Što ti ove dvije fotografije govore o različitim iskustvima ljudi u ratu (fotografija srpskih izbjeglica nakon Oluje i doček hrvatskih vojnika nakon operacije Oluja)? Kakvo je to pitanje?   Kako učenici mogu raspravljati o događajima o kojima ništa ne znaju jer u „udžbeniku“ ništa ne piše o okupaciji, etničkom čišćenju i ubojstvima civila na okupiranom području (koja su bila pod nadzorom UNPROFOR-a)?

Te dvije fotografije učeniku koji ne zna ništa o ratu od 1991. do 1995. godine ne govore ništa pa je pitanje promašeno kao i cijeli prikaz Domovinskog rata. Pitanje i te fotografije govore o nestručnosti i tendencioznosti autorice koja je zaboravila okupaciju trećine Hrvatske, ubojstva, spaljena hrvatska sela, pljačku sela, granatiranje hrvatskih gradova, etničko čišćenje na okupiranim područjima. Sinovi Oluje su oslobodili svoja sela a oni koji su dragovoljno otišli su bili sudionici pobune, jedan dio njih je ubija i mučio zarobljenike, pljačkao i palio hrvatska sela. Što je uzrok ratnih događanja a što posljedica tih događanja to autorica nije pojasnila. Treba spomenuti da većina onih koji su otišli nisu željeli živjeti u hrvatskoj državi!

Na strani 292. piše „ Dio srpskih izbjeglica slijedećih se godina vratio u svoje domove, no njihov je povratak bio usporavan ili sprječavan“. Tvrdnja je dvojbena, o povratku hrvatskih izbjeglica na svoja ognjišta (npr. u Posavinu) ni slova!?

Prikaz Domovinskog rata je nestručan, tendenciozan, površan i antihrvatski.

Recenzent tog smeća od udžbenika je Tvrtko Jakovina!

Zašto u udžbenicima nema slijedećih činjenica

U oba udžbenika se ne spominje razoružanje hrvatske teritorijalne obrane od strane JNA (svibanj 1990.)! To je  važan podatak jer time započinje priprema agresije na RH i hrvatski narod. Nedopustiv je takav propust!

U udžbenicima nema spomena zločina, ubojstva promatrača EU misije,  u Podrutu kraj Novog Marofa 7. siječnja 1992. godine. Helikopter vojnih promatrača EU je srušio srpski zrakoplov MIG-21. Poginula su 4 talijanska i jedan francuski vojnik: Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne, članovi mirovne misije koji su se vraćali iz Mađarske u Hrvatsku.

Snage UN-a se spominju ali se ne spominje da su omogućile etničko čišćenje okupiranih teritorija, da su dozvolile granatiranje hrvatskih gradova s okupiranih područja pod njihovim nadzorom da su omogućile nekažnjeno ubojstvo više od 400 ljudi u UNPA zonama!

U Hrvatskoj ima 76 spomen obilježja – golubica, za 122 masovne grobnice, u udžbenicima nema fotografije spomen obilježja-golubice, ni spomena mnogobrojnih masovnih grobnica!?  

Spomen obilježje-golubica

Masovni zločini (dio popisa zločina) nad Hrvatima (civilima) 1991. godine 

O značenju Oluje za Bihać ni slova!

O ubojstvima novinara i snimatelja od strane agresora također ni slova!

 Na istom broju stranica se mogao mnogo bolje prikazati Domovinski rat i rat u BiH. Umjesto fotografija koje ne pokazuju ratna razaranja, umjesto zapisa novinara s dvije tablice se moglo pokazati razmjere zločina.

Nažalost, u Hrvatskoj politika određuje što je udžbenik a što nije,  pa se tako nestručne, tendeciozne, politikanske knjige odobravaju kao udžbenici (npr. udžbenik 2.).  Postoje međunarodni dokumenti u kojima je jasno napisano tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku, da se nije radilo o građanskom ratu već o agresiji!

Negiranje činjenica, prešućivanje zločina, izjednjačavanje krivnje agresora i žrtve u Domovinskom ratu su odlike udžbeniku povijesti za učenike osmih razreda (Snježane Koren: Povijest, udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole) pa je nužno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta povuče dato odobrenje od 15. svibnja 2014. godine.

Dr. Marko Jukić

Hrvatski branitelj

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.