Connect with us

Vijesti

KAD SU GA OVAKO KRVNIČKI, ‘EXPRESSNO’ NAPALI, znači da “vrag odnio šalu”! …

Objavljeno

- datum

ZAŠTO JE BISKUP KOŠIĆ ‘EXPRESSNO’ NAPADNUT    – čim je javno jasno iznio brutalnu istinu o đavlu u medijima…!?

Ako netko u nekom tiskanom mediju dobije (‘osvoji’) mjesto na čak DESET stranica od ukupno 84, uključujući NASLOVNICU gotovo 100 posto, onda je jasno da taj NETKO mora doista biti ‘faca’ ili ‘gubica’ – ili ub(oj)ica – ili je to znak da je zaista “vrag odnio šalu”! Ali – šalu na stranu!

U ovom slučaju sam Vrag je DONIO šalu – i to ‘šalu’ NASTRANU!

>> Željko Glasnović: Privatizacija je projekt komunističke partije

Kako Fejs ne trpi duge tekstove – jer mnogi ‘fejsbukvani’ ne čitaju više od tri rečenice – (a Don blog mi je i dalje u ‘hibernaciji’) ovdje ću se ‘vrlo kratko i sažeto’, u natuknicama, osvrnuti na odvratnu, brutalnu, vulgarnu, divljačku i primitivnu agresiju, koju je na sisačkoga biskupa VLADU KOŠIĆA izveo tjednik EXPRESS (br. 379, od 6. listopada) -piše don Anđelko Kaćunko na svojoj fb stranici.

Na naslovnici je brat biskup Vlado – kojega ovim ne kanim braniti (jer to i nije potrebno!), nego samo posvjedočiti da smo i on i ja uvijek ZA ISTINU SPREMNI! – s kadionicom u ruci fotoshopom umontiran u paklenu vatru a oči su mu namjerno obojane u crveno! Što je time uredništvo htjelo – “pametnom dosta” (kako glasi geslo toga medija!). Također i NASLOV na naslovnici – “Tajno blago biskupa koji vidi sotonu” – očito je, pokazuje da uredništvo želi okriviti čovjeka za nešto sasvim treće (“tajno blago” – što je laž!), zato što nema odgovora na ono prvo (“vidio sotonu” – što je istina!). Isti “argument” ističe urednik glavnim naslovom – “Imenovao je sado-mazo svećenika, a sad vidi vraga…” – što je jednako kao kad glupavi komentator na Fejsu želi diskreditirati čovjeka s kojim se ne slaže pa, budući da mu ne zna ili ne može argumentirano proturječiti, uvrjedljivo kaže: “Majmune, gledaj kako izgledaš!”
Ipak, u svoj toj drskoj manipulaciji, najbitniji je tekst Borisa Rašete. Prenijet ću i kratko komentirati nekoliko njegovih ‘super-biser(otin)a’.

Hajd’mo redom – “Ne podnosi muslimane”

1. Podvaljuje biskupu da “ne podnosi muslimane” jer su “većinom neintegrirani i nasilni prema našem domaćem stanovništvu i kulturi”. Jadni Rašeta ne zna da na Zapadu katolički intelektualci (uime cijeloga kršćanskog korpusa) javno u medijima ZAHVALJUJU muslimanima što se NE ŽELE integrirati, jer se NI KRŠĆANI ne žele integrirati u (antikršćansku, antinaravnu, antibiblijsku…) KULTURU SMRTI koju forsira i nameće lijevo-liberalni lobi!

“Kršćani – zbog nafte bombardiraju muslimanske zemlje”

2. Rašeta svojim verbalnim ‘šmajserom rešeta’ “našu kršćansku kulturu”, navodeći da je ona “zbog nafte i geopolitike bombardirala mnoge islamske zemlje”! Nevjerojatno… – pa to može napisati samo čovjek ‘izrešetana’ mozga! Ispada da su u prošlosti Pape i biskupi pokretali ratove, slali na Bliski istok bombardere i ratne brodove… E moj prozirni Rašeta (premda si na kraju rekao podpuno suprotno) – pazi da se ne zamjeriš korporacijama koje bez rata ne mogu ostvarivati i povećavati profit (a o kojemu ovisi i ‘expressno’ izlaženje tvoga bezveznog i skupog medija!). A pazi i da ne citiraš Noama Chomskog, koji upravo korporacije optužuje za terorizam i ratove…!

Udbaška podvala “Biskupi ne vjeruju Papi…”

3. Još jednom Rašeta ‘šeta’ po izbjeglicama kako bi lakše optužio biskupa Vladu da NE VJERUJE PAPI i da je čak U POBUNI PROTIV NJEGA! Kako? Zato što je Košić rekao da se Hrvatska “mora uspoređivati s Poljskom, a ne raznim zemljama Europske unije koje su se ‘raskršćanile’ i uvele i legalizirale istospolne zajednice kao zajednice jednake zakonitom braku, dozvolile pobačaj i eutanaziju, legalizirale droge i primile velik broj nekršćanskih imigranata…” Dakle – budući da Papa zagovara evanđeoski odnos prema izbjeglicama – očito je, želi (nam) podvaliti Rašeta, kako papa Franjo ‘zagovara’ cijeli detaljno navedeni ‘paket mjera’ karakterističan za kulturu smrti ili “kulturu raspadanja” (kako je govorio pokojni medijski genij Tenžera)! Pametnu dosta! Ostalima – Rašeta (čija kuća sigurno vrvi od imigranata iz Sirije)!

4. Rašeta predbacuje “vrhu Crkve” u RH da se nije oglasio na “skandalozne” Košićeve izjave pa poentira tvrdnjom, tj. zaključkom, “kako je grlati Košić samo naglas izrekao ono što vrh Crkve uistinu misli”. A grlati Rašeta ne misli ništa, nego bi žarko želio da se naši biskupi međusobno zgrabe za grlo, nakon što su ga iščupali najprije Košiću!

Tko je kriv za sve naše probleme – KLERONACIONALISTI!!!

5. Grlati ‘homosapiensualni’ (‘pametnodostatni’) Rašeta odkriva ‘urbi et orbi’ tko je kriv za sve naše probleme odnosno tko u Hrvatskoj “uništava preduvjete za sve što je nalik na normalan život…” Ne znate? Treba vam ‘crtati’? Pa vi stvarno niste ‘homosapiensi’ – vama ništa nije jasno! To je “militantna ideologija KLERONACIONALIZMA”! U kojoj je godini to rečeno? Na početku 21. stoljeća? Ne, ne, slijepci jedni – dobro došli u 1945. “godinu koja se vraća”!

6. Sada već i moji stalni čitatelji misle da je Rašeta najobičniji pamfletist? A ne, nemojte biti naivni – on čak i Bibliju poznaje. Tako on, kao vrhunski teolog – a ne TEHNOLOG laži! – citira Sv. Pavla koji kaže da “nema Židova ni Grka, muškarca ni žene…” u jedinstvenoj “vrsti ‘bratstva i jedinstva’ s drugom Božjom djecom”. A gle čuda: “naša – i srodne kršćanske zajednice na OVOM PROSTORU – u to NE vjeruju (pitanjem optužuje ‘bibličar’ Rašeta). No to je ‘prazna kašeta’, jer Sv. Pavao naglašava (poučavajući “bezumne Galaćane”!) da VJERA U ISUSA briše različitosti među ljudima ter da je KRŠTENJE temelj jedinstva Isusovih učenika! Evo doslovce: “Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi JEDAN u Kristu Isusu!” (Poslanica Galaćanima 3,26-28). Iz toga je očito da Biblija nema veze s (Rašetinom) politikantomanijom ni homofilijom!

ZAMISLITE: “egzorcirao je MEDIJE koji plasiraju ‘fake news’ i žive od neistina… i koje je obuzeo nečastivi”

7. U nastavku ‘rašetanja’ biskupa – koji “suštinski predstavlja glas Crkve” ter “nije neki usamljeni izuzetak”! – novinar još jednom ‘expressomanski’ želi mons. Košića suprotstaviti Papi. Jer je “egzorcirao MEDIJE koji plasiraju ‘fake news’ i žive od neistina… i koje je obuzeo nečastivi”. Lako je Rašeti kad o papi Franji ne zna ništa jer ništa od njega nije pročitao pa sipa frazetine i floskuletine svojih antikatoličkih istomišljenika, koji Crkvu mrze a Papu hvale. Zato Rašeta ne zna da je upravo papa Franjo – upravo u svojoj poruci za Svjetski dan medija 2018.! – osudio upravo medije koji plasiraju fake news! Da ne čita cijelu Papinu poruku, Rašeti će biti dovoljno da pročita kolumnu Inoslava Beškera u JL (od 6.10.), u kojoj (taj lukavi meštar pera, neusporedivo vještiji od svih ostalih ‘expressionista’ zajedno!) upravo o tome piše! Pametnom dosta!

Rašeta demonolog – se prepoznao u Košićevoj kritici

8. Ali ima još! Rašeta je postao i ‘demonolog’ – on bolje od teologa dr. Košića znade gdje se sve ĐAVAO nalazi odnosno gdje “se voli prikrivati” i kako djeluje. Zato i predbacuje biskupu što tvrdi da “moć đavla je u optužbama i sijanju zla u srca ljudi, u neprestanom podmetanju i širenju dezinformacija u svijetu. DANAS se Sotona KAMUFLIRAO u mnogim, i to najutjecajnijim MEDIJIMA…” Dakle, upravo po narodnoj “da se češe onaj koga svrbi”, Rašeta se, prvo, prepoznao u Košićevoj kritici, i drugo, shvatio je da je raskrinkan! Jedini gaf mu je što misli da i njegov medij spada u expressno najutjecajnije u RH. Papa Franjo pak nimalo se ne slaže s Rašetom. Ali ni genijalni švicarski filozof De Rougemont, koji u sjajnom djelu UDIO ĐAVLA, onima koji žele osujetiti Đavlove podvale (kao i svakom sumnjivcu koji ne zna gdje se Zli nalazi), “ako im je ozbiljno stalo da ga ukebaju”, gotovo ležerno kaže: “onda ću vam odati tajnu gdje ćete ga najsigurnije naći: u fotelji u kojoj sjedite”! Taj kratki odjeljak na kraju III. dijela toga djela nosi naslov: Dobra adresa. “Pametnom dosta!”?

9. Pametnom nikad dosta (pameti)! A Rašeta misli da je ima i previše – ter da i hijerarhijsko uređenje Crkve poznaje kao svoj (prazan) džep. Zato je i bubnuo glupost i floskuletinu iz ‘najcrnjeg komunizma’ (naglasit ću verzalom bitno): “Crkva u Hrvatskoj, POD nadbiskupom BOZANIĆEM, postala (je) beznadno anakrona”. Dakle, on još uvijek misli da je zagrebački nadbiskup “premijer” ili “predsjednik” Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a ostali biskupi da su njegovi “ministri”…? Sapienti sat (a blenti ni budilica)!

10. Toliko o Rašeti. Ima toga još, ali nije ni toliko zaslužio… Stoga, na kraju, još samo dvije primjedbe na prilog “teologa” Dalibora Milasa (kojeg su mostarski franjevci najurili iz samostana pa se skrasio u Austriji gdje radi kao “doktorand” na jednom univerzitetu u Grazu). Nastranu njegovo nevjerovanje u postojanje đavla – glede te teme, čak ako čovjek i ne vjeruje u Isusovu borbu s demonima kako je opisana u Novom zavjetu, neusporedivo je od Milasova “agnostičkog” pristupa uvjerljiviji De Rougemont!

Milas se na početku teksta izruguje “izjavama nekih crkvenih velikodostojnika (biskup V.K.) da je ĐAVAO “najveći krivac za većinu problema u društvu” pa spominje KRIMINAL i KORUPCIJU. Prvo, i njemu i Rašeti preporučujem da pročitaju knjižicu pape Franje o KORUPCIJI…! A drugo, nije jasno čemu im uopće toliki trud, tolika negativna energija, toliko žuči i muke oko “rašetarenja” biskupa Košića i ostalih članova HBK, ako (kako tvrdi Milas) “Katolička crkva u društvu ima tek epizodnu ulogu, kad se teško može nametnuti i kao moralni, a kamoli kao metafizički autoritet”. Odgovor na to svatko će naći u De Rougemontovim riječima, ali prije nego mislima iz njegova navedenog djela završim ovaj osvrt, ‘rasparafrazirat’ ću Milasa: “Budimo iskreni prema sebi, đavao i nije toliko crn koliko” obrazine Rašete i Milasa izgledaju nakazno izobličene od mržnje i neznanja… (Bože, oprosti mi grubu iskrenost!).

A evo što (im) kaže genijalni filozof: “Jedan od razloga povećanja pometnje u suvremenom svijetu leži upravo u tome što se čovjek boji pogledati u lice njenim stvarnim uzrocima. Vjerujemo u tisuću i jedno zlo, bojimo se tisuću i jedne opasnosti, ali smo prestali vjerovati u Zlo i bojati se istinske opasnosti. Ukazati na zbiljnost Đavla u ovom svijetu ne znači uvećati strah, već ponuditi mu istinski Predmet. To znači zastrašiti na valjan način. I to je, možebiti, način da se izliječimo od pogrešnih tjeskoba koje nas paraliziraju, ili od tjeskobe što je rođena iz lažnih opasnosti. Nikada čovjek nije u većoj opasnosti nego onda kad je obmanut glede pravca prijetnje, kad svoju energiju napreže u obrani koja je uperena u prazno, dok se Neprijatelj primiče s leđa.” “Đavao, ustvari, nije opasan na mjestu na kojem se ukazuje i gdje ga se bojimo, već samo tamo gdje ga ne znamo vidjeti.” “Dokaz da Đavao postoji, da djeluje i uspijeva, nalazi se upravo u tome što više ne vjerujemo u nj.”

Dakle, pametnom dosta (a blenti ni budilica)!

Komentari

Komentari

Vijesti

Kolinda Grabar-Kitarović: Tri mora brišu granicu ‘stare i nove Europe’

Objavljeno

- datum

foto: three-seas.eu |Business Review

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak u Bukureštu kako Inicijativa triju mora “danas šalje jasan signal da smo na pravom putu”, da su napori te političke platforme prepoznati te da bi se konačno mogle početi brisati razlike između stare i nove Europe.

Dok je inicijativa već prošle godine na summitu u Varšavi dobila potporu SAD-a čiji je predsjednik Donald Trump sudjelovao na tom sastanku na vrhu, a svoju je potporu ponovio i porukom poslanom u ponedjeljak u Bukureštu u kojoj je obećao daljnje snažno savezništvo Washingtona, ove godine zemlje inicijative željele su dobiti i potporu Unije i njezinih drugih članica, poglavito Njemačke čiji je ministar vanjskih poslova Heiko Maas sudjelovao na skupu.

Na summitu je bio i predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker koji je kazao da daje punu potporu Europske komisije Inicijativi i želi ohrabriti sudionike u stvaranju novih koridora, ne samo između sjevera i juga nego i istoka i zapada.

Juncker je slikovito kazao da je “uvijek mislio da Europa treba disati dvama plućnim krilima, istokom i zapadom”.

“Vaša nazočnost daje nam uvjerenje da su naši ciljevi shvaćeni i da je ogroman potencijal Incijative postao široko prepoznat”, kazala je hrvatska predsjednica u govoru na summitu, obraćajući se Junckeru, Maasu i američkom ministru energetike Ricku Perryju.

“Treći summit inicijative jasno pokazuje naš zajednički uspjeh”, naglasila je.

Ponovila je da je ključni cilj inicijative učiniti središnju Europu kralježnicom europske i transatlanske otpornosti.

“Treći summit pokazuje našu odlučnost da se stvori ekonomski integrirana EU i tako postane jači transatlantski partner”, rekla je.

Hrvatsko-poljska zajednička neformalna platforma predstavljena je na summitu u Dubrovniku 2016., sastanak na vrhu kojem je 2017. u Varšavi nazočio i američki predsjednik Donald Trump dao joj je potreban politički zamah, a bukureštanski skup fokusiran je na konkretne projekte.

>>    ‘Budući hrvatski smjer bit će određen ishodom njemačko-rusko (srbskog) sučeljavanja s američko-hrvatskim interesom’

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis u govoru  je pozvao na usvajanje kratkog popisa od 40 prioritetnih projekata, naglasivši da bi projekti trebali pridonijeti većoj koherentnosti i konvergenciji, te smanjiti “umjetne razlike” na kontinentu, između stare i nove Europe.

“Želim da na kraju sastanka na vrhu damo potporu listi projekata na polju energetike, prometa i digitalizacije”, rekao je rumunjski predsjednik.

O tome je govorila i hrvatska predsjednica, koja je u Bukurešt došla s 11 hrvatskih projekata.

“Projekti poput koridora za energetsku opskrbu, komunikacijska infrastruktura, kao i modernizacija naših ekonomija kroz širenje prometnih veza, omogućit će punu integraciju srednje Europe s ostatkom našeg kontinenta i izbrisati umjetne, ali još uvijek postojeće podjele između stare i nove, zapadne i istočne Europe te definitivno pridonijeti višoj razini napretka Europe kao cjeline”, rekla je.

“Predugo su podjele tolerirane i trudimo se to promijeniti”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Dvanaest država smještenih između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, tri Baltičke (Estonija, Latvija i Litva), četiri članice Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska), Hrvatska, Slovenija, Bugarska i  Rumunjska te Austrija, jedina od njih koja je članica bila i prije 2004., čine neformalnu platformu za suradnju na projektima od zajedničkog intreresa s ciljem podizanja razine energetske sigurnosti, čvršćeg prometnog i digitalnog povezivanja te razvoja tržišta i socijalne kohezije u širem smislu.

Govornici su se založili i za snažne transatlantske veze. “Snažno vjerujemo da u izazovnom ukupnom kontekstu trebamo da EU i SAD  ostanu što je moguće bliže na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu”, istaknujo je Iohannis. “Zajednički interes iznad je naših razlika”.

Hrvatska je predsjednica transatlantske veze istaknula i kao jedan od tri stupa inicijative, uz ekonomsku konvergenciju i koheziju.

Rumunjski je šef države podsjetio i da je jučer održan poslovni forum, prvi puta uz summit inicijative, i da je na njemu bilo preko 600 sudionika.

Uz predstavnike zemalja članica inicijative sudjelovali su i oni iz drugih zemalja EU-a, zemalja zapadnog Balkana, SAD-a, Moldove, Ukrajine, Gruzije te dužnosnici Europske komisije.

“Poslovni forum povezao je zemlje Inicijative triju mora, druge zemlje i financijske institucije” -Svjetsku banku, Europsku banku za obnovu i razvoj i Europsku investicijsku banku. “Mislim da se trebamo dogovoriti da forum bude redovit, da se održava jednom godišnje”, pozvao je Iohannis.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki parafrazirao je negdašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja: “Ne trebamo gledati  što Europa može učiniti za nas, već vidjeti što mi možemo učiniti za Europu”.

“Upravo to je inicijativa triju mora”, kazao je, nazvavši je povijesnom inicijativom jer geografija iscrtana nakon Drugog svjetskog rata “nije sudbina već može biti mogućnost”.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je jučer sudjelovao na skupu, otputovao je u Washington kako bi se susreo s američkim predsjednikom  s kojim će, najavio je,  svakako razgovarati o Inicijativi triju mora.

(Hina)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: 14. rujna 1991. godine započela bitka za vojarne

Objavljeno

- datum

Autor

Bitka za vojarne je vođena između slabo naoružanih hrvatskih dragovoljaca, ZNG-e i Hrvatske policije s jedne strane i JNA s druge strane koja je imala teško naoružanje, municije u izobilju i dovoljno ljudstva sredinom 1991. godine.

Martin Špegelj je tražio od predsjednika Tuđmana da se napadnu vojarni tijekom kratkotrajnog rata u Sloveniji (lipanj 1991. godine). Predsjednik je to odbio jer je bio svjestan da je to klopka. Samostalnu Hrvatsku nitko u svijetu nije želio pa bi napad na vojarne bio okidač, poticaj, da JNA slobodno udari na Hrvatsku. Da se to dogodilo nitko ništa ne bi poduzeo kao što nitko nije ništa poduzeo u Mađarskoj 1956. godine ili u Čehoslovačkoj 1968. godine. Napad JNA bi bio legalan odgovor u očima međunarodne zajednice jer je međunarodna zajednica htjela sačuvati Jugoslaviju.

Mudrim potezom hrvatsko je vrhovništvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom dobilo na vremenu, JNA se raspadala jer su ljudi dezertirali i nisu bili voljni pucati na narod a međunarodna zajednica je počela shvaćati da je raspad Jugoslavije neminovan. Izvješća o ubijenim i prognanim Hrvatima te spaljenim selima i razorenim gradovima Hrvatske su dospjela u svjetske medije pa su mnogi shvatili da se radi o agresiji na Republiku Hrvatsku.

Predsjednik Tuđman nije nikada objavio rat i nije dao javni povoda agresoru da napadne Hrvatsku. Vojarne su bile blokirane slabim snagama (policije, dobrovoljaca i pripadnika Zbora narodne garde) i da su izvršile napad, kako je Špegelj predlagao, bilo bi mnogo žrtava a učinak bi bio slab. Odabrati pravi trenutak i pravi način za ostvarenje željenog cilja je umijeće, a to svi ne posjedujemo.

Većina vojarni je blokirana ili napadnuta od 14. do 19. rujna 1991. godine. Nakon blokade vojarni uslijedili su pregovori i dogovori o potpunoj ili djelomičnoj predaji, odlasku JNA jedinica s oružjem, streljivom i ljudstvom. U tih šest dana (14-19. rujna), 36 vojarni i skladišta i 26 drugih vojnih lokacija su bile zarobljene ili su se predale. Plan Bilogora (27. rujna 1991.) je pokrenut s ciljem da se zauzmu bjelovarska i koprivnička vojarna.

Agresor (JNA) se teško mirio s gubitkom vojarni pa je nakon predaje 5 vojarni bombardirao. Predaja vojarni je trajala sve do siječnja 1992. godine, tako je vojarna Zagreb (tzv. „Maršalka“) napuštena tek u siječnju 1992. godine.

Vojarna Jastrebarsko, oklopna jedinica JNA je otišla dogovorno, dogovoreno je da Hrvatska vojska preuzme skladište municije i da ga isprazni prije nego tenkovska jedinica napusti vojarnu jer je agresor nakon izvlačenja mogao uništiti skladište municije!

Vojarna Varaždin se predala 22. rujna 1991. nakon borbi koje su počele 15. rujna. Tenkovi i topništvo su gađali civilne ciljeve, grad je razaran i došlo je do borbi. Hrvatska vojska je došla u posjed: 74 tenka (T-55, ) 88 oklopnjaka, 36 samohodnih PZO topova, 24 100mm protutenkovskih topova, 72 minobacača od 120mm i druga teška oprema bili su zarobljeni.

Vojarna u Bjelovaru i vojarne u neposrednoj okolici su osvojene 29. rujna 1991. Major JNA Milan Tepić je odbio predati izolirano skladište Barutana (170 tona eksplozivnih sredstava) već je aktivirao eksploziv i pri tome poginuo ali je poginulo i 11 hrvatskih vojnika koji su blokirali skladište.

Pripadnici JNA su neka skladišta oružja i streljiva digli u zrak, mogu se navesti velika skladišta streljiva i eksploziva u vojarnama Oštarije I i Oštarije II te 2 vojna skladišta kraj Rijeke.

Procjenjuje se da je JNA uoči Domovinskog rata raspolagala s 489 borbenih zrakoplova, 214 naoružanih helikoptera, oko 230 različitih ratnih brodova, 1863 tenka, oko 3760 oklopnih transportera i BVP, 19.029 topničkih cijevi – od toga 1799 protutenkovskih topova, 4200 netrzajnih topova, 64 minobacača, 1934 oruđa “teškog” topništva, 250 samohodnih topova, 4286 protuavionskih topova, 160 dalekometnih višecjevnih bacača (Oganj, Plamen i Orkan) te velikim brojem osobnoga naoružanja.

Hrvatske snage su došle u posjed: 250 tenkova, 180 oklopnih vozila, 100 samohodnih protuzračnih, protutenkovskih i topničkih vozila, 400 komada topničkog oružja, 240.000 automatskih pušaka (većina tipa AK-47), mnogo streljiva.

Zauzimanje vojarni je bio složen postupak koji je negdje išao lakše i bez žrtava a negdje su vođene borbe u kojima je bilo ljudskih žrtava i razaranja grada. U tim borbama je poginulo više branitelja. Sve to pokazuje koliko je predsjednik Tuđman bio u pravu kada je odbio plan zauzimanja vojarni u lipnju 1991. godine. Ovome treba dodati da je trebalo voditi računa o djelovanju Kontraobavještajne službe JNA u Hrvatskoj i pete kolone koje su sve poduzimale da sruše legalno izabranu vlast Hrvatske.

Foto: Braniteljski

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Sophie Mangal: Zašto SAD opet prebacuju ISIL-ove teroriste iz Idliba u Afganistan?

Objavljeno

- datum

Donosimo komentar američke novinarke Sophie Mangal, vanjske suradnice portala Geopolitika News, (čiji članak prenosi i croative.net) koja se aktivno bavi sirijskom i ukupnom bliskoistočnom problematikom:

Nedavne intenzivne borbe i ofanzivne akcije u Idlibu dokazuju gubitak ideje američkog vodstva. Štoviše, to je danas glavna tema koja govori o rizicima nove ere američkog izolacionizma i nedostatku američkog vodstva u svijetu.

Rat u Siriji uistinu najvjerojatnije ide do kraja. Bit će više nereda, s vjerojatnošću da ratovi skoro uvijek završavaju uništenjem – ali s jasnim ishodom. Islamska država, uz sektaške salafite financirane i naoružane od strane SAD-a ušli su u povijest, ali u povijest Sirije.

Washington bi u ovom trenutku napravio sve što je u njegovoj moći kako bi spasio svoj ugled. On će vjerojatno udariti po Assadovim objektima ili pokušati iskoristiti kurdsku kartu. Ukoliko bi Sjedinjene Države usvojile tradicionalnu britansku politiku „dijeljenja i osvajanja“ za pokušaj etničkog i religijskog okupljanja kurdskih i sirijskih frakcija poduprjetih od Turske, okupacija SAD-a nikada neće moći stvoriti siguran teritorij.

Ali SAD su danas previše zabrinute kako će ostaci ISIL-a uskoro biti eliminirani u Idlibu i diljem Sirije. Zato su dužnosnici CIA-e i Pentagona sada na putu preusmjeravanja džihadista u koje su usmjerene materijalne investicije. Salafiti imaju previše znanja i oni će biti korisno upotrebljeni za destabilizaciju procesa konsolidacije demokracije u Afganistanu. Dakle, SAD će ubiti dvije ptice jednim kamenom. Dakle, dok ISIS-ovi ciljevi nestaju u Iraku i Siriji, američke vojne promjene se usredotočuju natrag u Afganistan, koji trenutačno pati od političke, socijalne i sigurnosne nestabilnosti zbog aktivnosti talibana i islamskih državnih terorista.

Činjenicu je dokazao načelnik iranskog glavnog stožera, general-bojnik Mohammad Hossein Baqeri. Optužio je SAD za prebacivanje ostataka ISIS-a u Afganistan. Kazao je kako će ISIS biti zadužen za preuzimanje kontrole prometa heroina u Afganistanu. Štoviše, nakon što je navodno ubijen Abu Sayed Orakzai, šef ISIS-a u Afganistanu, također poznat kao Sad Arhabi, novi val terorističkih napada zapljusnuo je tu zemlju. Islamska država u Khorasanu, afganistanskoj grani ISIS-a, intenzivirala je napade visokih profila u kojima su već ubijene stotine civila. Tako je agencija „IS“ Amaq izvijestila kako je ISIL preuzeo odgovornost za napad buldožerom koji pripada afganistanskoj vladi u Jalalabadu, u Nangarharu. Broj poginulih penje se na 68 osoba u samoubilačkom napadu u Nangarharu, dok ih je 165 ranjeno, izvijestio je 1TVNews.

Američke vojne snage nastavljaju niz nesputanih, ilegalnih helibornih operacija kako bi spasili teroriste i zapovjednike ISIS-a iz Deir Es-Zoura, Hasake, Raqqe i sada su na putu da rade to isto s ISIS-om u Idlibu. Svi su znali kako priča o Idlibu nije priča o uspjehu SAD-a, ali u Afganistanu, čini se, sve počinje ispočetka.

Sophie Mangal: Američka „freelance“ novinarka, suradnica istraživačkog portala OrientalReview.org. i članica Inside Syria Media Center. Mangal živi u SAD-u, u Sjevernoj Karolini, gdje je i završila novinarstvo i medijske studije na University of North Carolina. U fokusu njenog interesa je izbjeglička kriza u Europi, kao i komparativna analiza Sirijskog sukoba i krize na Balkanu.
0 komentara

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno