Connect with us

Društvo

Islamizacija Rusije kao obrana protiv propasti imperije

Published

on

Veoma je zabavno slušati ovih dana novi izgovor, koji se tiho usađuje u glave ruskom stanovništvu. Radi se o “opasnosti sa istoka”, o prisilnoj islamizaciji, o tome da je IGIL već ispod kremaljskih zidina i kuca na širokim ruskim vratima.

I sve to na fonu činjenice da takozvanu tihu islamizaciju u Kremlju snažno pozdravljaju i podupiru!

Stoljećima, Moskva je sebe predstavljala kao središte kršćanstva, što nije odgovaralo realnosti.

Zašto je to tako? Budimo iskreni.

U početku, moramo shvatiti da Rusija – nije prirodna formacija, pa čak i ime države, rođeno ne od imena nacije, nacionalnosti ili jezika.

Rusija – naziv posuđen i to posuđen, mora se reći, zarad potpuno pragmatičnog cilja.

Moskva

Bez Moskve, nema ni Rusije

Unatoč činjenici da se Moskvi pripisuje rusko podrijetlo, tvrdnjom, da je ovaj grad na rijeci Moskva osnovao kijevski knez (princ, prim. prev.) – Jurij (Georgij), no to je zapravo daleko od istine.

Nemoguće da je Moskvu osnovao kijevski knez, ako ni zbog čeg drugog, tada iz razloga što su on, i drugi kneževi bili Slaveni i gradovima koje bi osnivali davali bi isključivo slavenska imena i zato što gradove koje bi osnovao kijevskiv, ruski knez Jurij, nazivani su: Dmitrov, Pereslavl, Jurjev i tako dalje.

I nije mogao grad, koji je osnovao kijevski knez dobiti tursko ime Moskva, Ryazan ili Tambov. Niti mordovski, Kostroma.

Zašto je onda stvoren mit o ruskom podrijetlu grada Moskve?

Postoje četiri razloga:

1. Moskvu, prema teoriji Trećeg Rima morao je osnovati potomak Oktavijana Augusta – osnivača prvog carstva svijeta – Rimskog, naime, suglasno njoj koju su primijenili na Moskovsku mitologiju, bio je to knez Jurij Dolgoruki.

2. Moskva, osnovana od kijevskog kneza, navodno na temelju, kojim se može pretendirati na Kijevsko, rusko nasljeđe!

3. Moskva nikad nije dobila blagoslov od Konstantinopola (Carigrada) za crkvenu autokefalnost, autonomiju, dok je Kijev bio treća u svijetu kršćanska prijestolnica poslije rimokatoličkog Rima i pravoslavnog Konstantinopola (Carigrada).

4. Moskva, kako je poznato, nakon što je samu sebe objavila za treći Rim, prisvojila je sve heraldičke elemente Konstantinopola – Bizanta. Zato joj je i bio potreban mit, da je grad osnovao knez (princ), koji nosi ime sveca, koji je prikazan na moskovskom grbu – Georgij!

Možemo li reći da je Moskva bar nekada bila sjedište pravoslavne vjere? Centar kršćanstva? Pravoslavlja? – Ne.

Moskva se pojavila zahvaljujući turskim narodima, koji su na tom mjestu sagradili svoju prvu utvrdu – Kremlj, u kojoj su držali svoj plijen.

Možemo li reći da su Turci jedinstven narod? – Ne.

Turci, kao i njihovi izravni potomci – Rusi, to je mješavina koja se sastoji od porobljenih naroda, koji su u zamjenu za žestoku smrt, ponudili sebe da se pridruže redovima Horde, kako bi i dalje nastavili da pljačkaju, pale i ubijaju.

Da li bi Horda mogla imati jednu religiju? – Ne.

Horda nije pokretala vjersko pitanje svojih robova, vojnika, potčinjenih, iako je Džingis-kan upražnjavao neku vrlo zanimljivu granu kršćanstva – nestorijanstvo.

To u stvari znači da je čelništvo Horde bilo – kršćansko.

No. Koliko to ne bi iznenađujuće zvučalo, kršćanstvo hordanima nije odgovaralo, unatoč činjenici da je njihovo ispovijedanje, nestorijanizam, također bila totalitarna religija poput islama, no najprije hajde da pogledamo drugu činjenicu.

Hordani

Kristijanizacija Rus’

Najpažljivije skrivana činjenica u vezi Rusije glasi, da je zahvaljujući upravo vladarima Zlatne Horde, porobljeno stanovništvo ruskih zemalja preobraćeno u kršćanstvo.

Što je točno Horda učinila za pravoslavnu Rusiju? Kakav se to takozvani uspon Moskve odigravao na fonu žestokih borbi pravoslavlja protiv Kijevske, Ruske crkve?

Od prvih godina svoje vladavine nad zemljama Rusije, zapravo je Horda pozicionirala pravoslavne svećenike u viši, posebni položaj u odnosu na ostatak stanovništva.

Predodžbu o tome moguće je dobiti iz poznatih pisama hana Mengu-Temira, odobravajući im rusku mitropoliju.

Tekst pisma (u stvari je gramata, pisani dekret hana Zlatne Horde prim. prev) zajednički su sastavili Mengu-Timur ili njegov mongolski glavni tajnik i sarajski episkop Mitrofan, kao zastupnik pravoslavnog klera

Dakle, ovaj dokument navodi pogodnosti i povlastice koje se dodjeljuju Pravoslavnoj crkvi:

  • Svećenstvo pravoslavne crkve (PC) zauvijek izuzeti od svih oblika poreza, pristojbi i obveza.
  • Sve vrste nekretnina PC proglašene su nepovredivim, a ako je ovaj imunitet bio ugrožen prije proglašenja, to tada on treba odmah biti uspostavljen.
  • Svećenici su oslobođeni svih radnih obveza, zaštićeni od uznemiravanja i zlostavljanja od bilo koga.
  • Sve privilegije proširiene su ne samo na svećenike, nego i na sve članove njihovih obitelji.

Biskupi i metropoliti uvijek su dobrodošli u prijestolnici Zlatne Horde – Saraju, u kome je tada bilo središte pravoslavlja – Sarajska eparhija – biskupija.

Ondje su pravoslavni svećenici dočekivani sa čašću, jer su oni uvijek svojim mongolskim dobrotvorima dolazili sa neviđenim darovima.

Osim donošenja darova povodom takvih putovanja, njihova svrha je bila i potreba da se od kralja Horde dobije dekret odobrenja za njihovo postavljanje na dužnost.

Zanimljivo da su u to vrijeme vladari Horde već prihvatili islam, no to nije bila smetnja predstavnicima PC obavljati svrsishodna episkopalna putovanja, sa željom pridobiti potporu muslimanskih vladara u unutarnjoj crkvenoj borbi za pozicije, za redefiniranje prihoda, za konsolidaciju položaja PC u slučaju sukoba sa kneževskom vlašću.

Vrlo često, predstavnici PC odlazili bi kod Horde sa zahtjevom da im pruži potrebnu vojnu pomoć, protiv pokrajinskih glavara, koji ne žele djelovati u interesu pravoslavne crkve.

Mora se priznati, da unatoč prisilnog krštenja kneza Vladimira u vrijeme invazije Horde na Rus’, većina su bili ruski ili pogani ili ruske vjere. I samo uz pomoć ubojitih sablji tatarskih konjanika, uspjela je PC ugrabiti vjersku vlast u zemlji.

Za takav poklon pravoslavna crkva (PC) Zlatnoj Hordi, koja je već postala muslimanska vlast, platila je odanošću i istinom.

Praktički, upravo su crkveni velikodostojnici PC prisiljavali ruske kneževe da se pokore hanovima Zlatne Horde, koji, kako su govorili, sjede na prijestolju Božjem.

O profitabilnosti suradnje PC sa Hordom, svjedoči i činjenica da je prije dolaska Horde, ona plaćala državne naknade i provodila određene obveze.

Nakon dolaska Horde, PC je oslobođena svih dužnosti i uvijek u svim sporovima sa knezovima, Horda je podržavala PC.

To jest, možemo reći, da je nakon dolaska Horde sva vlast nad Rusijom prešla u ruke PC.

Što još treba napomenuti: upravo u to vrijeme Islam, zapravo njegovi ratnici, faktički su postali branitelji pravoslavne vjere! Budući da su oni krstili Rus’ i svojom moćju podržali autoritet PC na okupiranim područjima.

knezovi

Islamizacija Zlatne Horde

Prvi od onih iz Horde koji je primio Islam, prema legendi bio je Batu kanov mlađi brat i neizravni nasljednik Berke. Islam kao službena religija Horde postao je već za vrijeme Uzbeg-kana, odnosno u prvim godinama njegove vladavine 1312-1313. godine.

Kada i gdje je vladar Berke-kan postao musliman?

Kao što je zapisano u drevnim kronikama iz 1262. godine, “brat Batu kana, kan Berke u Jaffi, u nazočnosti sultana Bibarsa Abul-Futuha -” Oca pobjede “, tako nazvanog jer je u Siriji porazio križare kao i same pripadnike Horde, umotavši svoju glavu vezenim zlatnim polumjesecom svetim zelenim turbanom, dobivši na poklon plemeniti Kur’an i tako postao vladar zemlje Misr (Egipta) “brat u vjeri”.

Nakon ovog događaja, svi ratnici Horde, budući pod njegovim zapovjedništvom, sljedujući primjer svoga gospodara, stadoše slaviti Alaha.

To jest, Berke je prešao na islam u znak toga, da je pognuo glavu pred pobjednikom, predavši se njemu na milost. A pri povratku u Hordu, počeo je širiti Islam, budući da je po njegovom shvaćanju to vjera pobjednika.

Mora se reći, da je Islam bio glavna religija Moskovljana do druge polovice 16. stoljeća, iako je služio, kao i prije, interesima pravoslavlja.

Progon muslimana počinje nakon okupacije muslimanske tatarske Moskve.

Odmah nakon osvajanja Kazanskog kraljevstva, Ivan Grozni, dao nalog: o neposrednom krštenju svih pokorenih naroda.

Proces konverzije u pravoslavlje nisu rado prihvatili sljedbenici Islama, pa je zato 1556. god., državu zahvatio snažan ustanak, uslijed kojeg je obustavljen proces preobraćanja.

moskv1

Skrivena povijest – povijest muslimanske Moskve

5. rujna zvanično se smatra kao dan osnutka Moskve, najmnogoljudnijeg muslimanskog grada u Europi u kojem muslimani žive od svog osnutka.

Gdje započinje glavni grad Rusije – Moskva? Od Kremlja. Srce Rusije – to je Kremlj!

Riječ Kremlj je izvedena od turskog “Krylma” – “Tvrđava”, “Dvorac”! Ako ustanovite da je ime Kremlj slično kao Krim, to ste apsolutno u pravu. Krim – to je na turskom ime poluotoka Tauris.

Ali to nije bitno, bitno je drugo: ono što predstavlja srce Rusije je primordijalno tursko ime.

Znate li ime drevnih ulica Moskve? Balčug (Baltschug) – što na turskom jeziku znači “glina”.

Nazivi Arbat, Ostoženka (Ostozhenka), Ordinka (Ordynka), Tagank, Basmanija (Basmanny) – dovoljno pokazuju da su muslimanski Turci živjeli u Moskvi!

Osnivanje grada Moskve

Osnivač Moskve sa pravom se smatra volški Bugarin, musliman, ugledni i bogati boljar Stjepan Kučka.

Potrebno je istaknuti, da Jurij Dolgoruky nikad nije susreo osnivača grada, te stoga nije mogao postati suosnivač niti sudionik u osnivanju jednog od najvećih muslimanskih gradova u svijetu.

Moskovski vladari, koji nakon pojave teorije Trećeg Rima iznenada sebe našli u ruskim korijenima, a do kasnog 15. stoljeća, uvijek naglašavali da pripadaju Hordi, muslimanskom svijetu, sa kojim su, zapravo, izravno i povezani.

Konkretno, da je ta činjenica točna, svjedoče krimski i nogajski zamak, kao i manastir Čudov, koji se nalazio u zoni suvremenog Kremlja, kojeg su 1939. godine srušili boljševici.

Kako je pisao jedan od najpoznatijih ruskih povjesničara porijeklom tatar N. M. Karamzin Crni Murza (Kara Murza), u njegovu radu “Povijesti ruske države”: “upravo su Hordini kanovi, zahvaljujući politici tolerancije i poštovanja drugih religija i, ponajprije, da pravoslavlje, bude otvoreno za dijalog sa drugim kulturama, doprinijeli mnogo da Moskva početkom 14. stoljeća zvanično postala glavni grad države”.

I baš u to vrijeme, zahvaljujući blagonaklonoj politici zlato-hordskih kraljeva, kupole mnogih moskovskih crkava počele se pokrivati zlatom. Kraljevi su snažno podupirali pravoslavlje i smatrali ga religijom robova, dok su muslimanstvo istovremeno smatrali za religiju ratnika.

krizNejasno

Procvat islama u Moskvi

Procvat islama u Moskvi dosegnuo je zenit u 14-16 stoljeću. Pa čak i tijekom prvih pravoslavnih vladara – Romanovih status islama bio je toliko važan da su moskovski vladari počeli izravno ukazivati da potječu od Džingisa!

Poznata šapka (kapa) Monomaha, prvi značajan artefakt moskovske monarhije – nije ništa drugo, nego prilagođeni orijentalni dizajn šešira, to jest, pokrivala za glavu, koji je iz Egipta došao u Moskvu i predan izravno moskovskim kneževima, odnosno, zlatohordijskim vladarima.

Treba reći, da je samo za vrijeme Ivana Groznog dominantan položaj u Moskvi počela zauzimati pravoslavna crkva i počela spori proces raseljavanja islama.

Ali muslimani su smislili kako zaobići prisilnu konverziju u ropsku, po njihovom shvaćanju, religiju.

U islamu postoji pravilo koje se zove “Takija” (Takiyeh), što znači: namjerno prikrivanje svoje prave religije, koju sada morate promijeniti pod prijetnjom gubitka života. To će reći, muslimani, službeno su dobili pravo prelaska u pravoslavlje, ali, u stvari, u duši, oni i dalje ostaju vjerni islamu.

MoskDjamija

Prva džamija u Moskvi

Kao što znate, ne može biti u gradu, kojeg su osnovali muslimani, a da nema mjesta u kome oni upražnjavaju svoje obvezne kolektivne molitve.

U stvari, za molitvu (namaz) može biti iskorišteno bilo koje čisto mjesto: dom ili bilo koja druga prostorija koja, u momentu namaza automatski postaje džamija.

Prva džamija u Moskvi pojavila se za vrijeme njenog osnutka od Stjepana Kučke.

A najveća od njih je na području današnjeg Kremlja, na kog ako pogledamo pažljivije, to njegova aritektura, njegovi tornjevi-minareti podsjećaju na ogromne džamije!

Što tu ići daleko, kada su u stvari, sve pravoslavne crkve u Moskvi, sa svojim kupolama-lukovima, replika drevnih bugarskih džamija.

Čak i katedralni hram svetog Vasilija Blaženog, sagrađen po naredbi cara Ivana Groznog, u čast kada je Ivan Grozni zauzeo Kazan i Astrahan, nije ništa drugo, nego arhitektonski prototip poznatog spomenika muslimanske arhitekture – džamije “Kul-Sharif” u Kazanu!

Poznato je da “Kul Sharif” džamiju krase devet nejednakih minareta. I upravo, kopija ovih minareta ogleda se na hramu Vasilija Blaženog, koji također ima devet (nejednakih) kupola!

Međutim, oficijalno, prva moskovska džamija je osnovana 1881. godine, istodobno s glavnom crkvom u Moskvi – hramom Krista Spasitelja! Nije li previše simbolički? Ili mislite da je to slučajnost?

Ništa slično, krajem 19. stoljeća u Rusiji sve više počinju Islamu i muslimanima davati slobodu, jer je s pravoslavljem postao jedna od glavnih ruskih religija.

islamIr

Islam u suvremenoj Rusiji

Prema grubim podacima, danas samo u Moskvi oficijalno žive oko tri milijuna muslimana. Osim toga, u Moskvu godišnje dolazi oko milijun radnih migranata iz srednje Azije, svi muslimani! A to je statistika samo za Moskvu.

A sada povezati činjenice:

  • Najveća džamija izgrađena je u “centru pravoslavlja”
  • Islam, muslimani u pravoslavnim tekstovima nazivaju se vojnici pravoslavlja
  • Pravoslavlje, koje ispovijeda Moskva, postalo je takvim, samo zahvaljujući volji muslimanskih vladare Horde

Pa možda je Moskva “Takija”?

To može biti, da pravoslavlje i nikad ne bi bilo prava kršćanska religija, da nije kao paravan za sebe iskoristilo pravu muslimansku suštinu? I to je razlog zašto toliko mnogo stoljeća vodi nemilosrdan rat protiv svih ostalih kršćanskih denominacija?

MoskMoseja

Islamski Kalifat Rusije

Sudeći po primjeru “islamske države” (pod pokroviteljstvom Rusije), islam dopušta dublje ispiranje mozga ljudima nego pravoslavlje, pa je moguće da će on i zamijeniti glavnu državni religiju u Rusiji.

A Kremaljska izjava o opasnosti s istoka može biti dio tanke politike usmjerene na meku islamizaciju Rusije, prije nego da joj se suprotstavi?

Jer vidite, prijetnja islamizaciji Rusije, ne dolazi od radničkih masa tih srednjoazijskih republika i ljudi sa Kavkaza, a uopće ne od militanata i sponzoriranih terorističkih skupina.

Problem je dublji.

Rusija je izgubila svoj ideal, svoj identitet, a moguće čak, sigurno se može reći, da je nakon napada na Ukrajinu, “niz vodu” pustila i svoju fiktivnu prapostojbinu, čime je izgubila svoju duhovnost i sakralnost.

Rusija je uništila mit o bratstvu i sada brat može ubiti brata, silovati majku, sestru.

Progresivni zapadni utjecaj u Rusiji postupno se privodi kraju. Dok samo rusko društvo oživljava svoju arhaičnu Hordinu kulturu, čiji utjecaj ima izražen destruktivni karakter. Kulturu, koja je vrlo slična radikalnom islamu.

Pored ovoga potrebno je shvatiti, da radikalni islam nije sam stotina marginalnih fanatika, niti dio nekih etničkih manjina, ne. To je strašno oružje koje je u stanju da naoruža masu država.

Složit ćete se, radikalni islam je vrlo pogodan Rusiji.

Prije svega, jer se u svijesti Rusa stvara novi, navodno duhovno različit od zapadnog pogleda na svijet.

Slika svijeta, koja će prikazati civiliziranu i progresivnu stvarnost kao poročnu potrebu obveznog uništenja.

Imajte na umu, da u borbi protiv zala modernog društva radikalni islam ne stvara ni nacionalne ni klasne razlike. Otisnuti se na put borbe svatko može, bez obzira na svoj društveni status ili boju kože, prorokova vojska spremna je prihvatiti vas bilo tko ste.

To ideju radikalnog islama čini univerzalnom, prihvatljivom od svakog nacionalnog identiteta i svake kulture, što je posebno pogodno za Rusiju, gdje kao takve titularne nacije i nema.

To bi moglo objasniti sve veći broj onih, koji primaju radikalni islam, koji nije prikladan iznimno pasioniranim predstavnicima takozvanog ruskog etnosa.

Time se može objasniti prisustvo velikog broja ruskih plaćenika u redovima oružanih islamista.

zgodnemuslimanke

Zaključak:

Nedostatak prave povijesti, kulturnog identiteta, pa čak i samo titularne nacije, prijeti da ugrozi državnost Rusije, daleko bilo.

I zato će samo islamizacija pomoći Rusiji ustati, da opet postane imperija, kalifat, i to je razlog zašto se u Moskvi ova ideja snažno podupire i promovira masama.izvor: fakeoff

Pripremio: Slaviša Lekić/croative.net 

 

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno