Connect with us

Kultura i vjera

Implementacija Stierova demokršćanstva početak je kraja Plenkovićeva liberalizma

Objavljeno

- datum

U jednom hladnokrvnom jučerašnjem nastupu Andrej Plenković izrekao je kako očekuje lojalnost od Davora Ivo Stiera, a pritom zaboravlja kako niti on sam nije bio lojalan bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji ga je poslao u EU parlament na plaću od 7.000 eura, već je u sklopu Šeksovog projekta postavljanja Mesije na tron dočekao vlastitih pet minuta.

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier nekoć bliski suradnici koje je spojila misija svrgavanja Tomislava Karamarka sa mjesta predsjednika HDZ-a razišli su se uoči novih konstelacija snaga unutar preslagivanja saborske većine. Iako se njihov odnos već dulje vrijeme ne zasniva na međusobnom povjerenju mogli smo zamijetiti kako Davora Ivo Stiera u javnosti i pregovorima oko formiranja nove saborske većine nije bilo u pregovorima uz Andreja Plenkovića još od trenutka izbacivanja MOST-a iz vlasti. Dapače uz Zlatka Hasanbegovića bio je jedan od rijetkih koji se zalagao za nove izbore kako bi se izbjegla moralna kaljuža koja je izašla na vidjelo.

Za razliku od mnogih stranačkih dužnosnika i članova Vlade RH Davor Ivo Stier odlučio se za na neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova. U današnjoj moralnoj kaljuži u sklopu antologijske prevare birača riječ je o vjerodostojnom potezu Davora Ivo Stiera s obzirom da i dalje vlada kolektivna šutnja, a vrti se već izlizana mantra kako je koalicija sklopljena radi očuvanja nacionalnih interesa. Očigledno još jedino Andreju Plenkoviću nije riječ o prevari birača, a vidimo kako je i bivši HNS-ov rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin napustio HNS nakon koalicije sa HDZ-om kao i čitav niz dužnosnika.

Da je riječ o koaliciji zaštite nacionalnih interesa tada Davor Ivo Stier ne bi podnio neopozivu ostavku u Vladi RH i posvetio se jačaju demokršćanskih vrijednosti unutar stranke, već bi analogno tome nastavio pozicionirati Hrvatsku u svijetu, a stranačka infrastruktura zamijetila bi te vrijednosti i sudjelovala u procesu implementacije demokršćanstva bez da im ga netko nameće u svojstvu političkog tajnika.

Zamislite da Oleg Butković podnese ostavku radi demokršćanskih načela u Vladi RH na mjesto resornog ministra i kaže kako će se posvetiti radu unutar stranke kao potpredsjednik HDZ-a i raditi na jačanju iste. Tada bi to značilo da mora otkazati suradnju i sa crnim vragom budući da je to njegov način premišljanja politike kako bi došao do konačnog cilja ne birajući sredstva. Osim što se to neće dogoditi vratimo se nazad na temu, jer dok ga Kolinda Grabar Kitarović bude mogla pokrivati slušati ćemo o infrastrukturnim projektima, a kapital u infrastrukturne projekte ulagati će Vanja Špiljak i njemu slični tajkuni.

Stier svojom ostavkom ističe kako će se posvetiti stranačkom radu i implementirati demokršćanstvo kao politički tajnik na terenu, a gdje će primarni cilj biti uvođenje načelo jedan član – jedan glas na svim razinama jer stranka treba pripadati svima. Ako pratimo način rada na koji predsjednik Vlade RH vodi vlastitu Vladu RH i HDZ gdje sam bez konzultacija razrješava hladnokrvno ministre i odlučuje o pregovorima sa HNS-om u društvu najbližih savjetnika poput Vladimira Šeksa tada iz konteksta možemo zaključiti kako se Stierov način daljnje demokratizacije ne podudara sa šeksologijom odnosno autokratskim vođenjem Andreja Plenkovića. Način na koji Davor Ivo Stier misli stranku prebližiti članovima nije vođenje stranke po načelu “predsjednik to sam ja”.

U jednom hladnokrvnom jučerašnjem nastupu Andrej Plenković izrekao je kako očekuje lojalnost od Davora Ivo Stiera, a pritom zaboravlja kako niti on sam nije bio lojalan bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji ga je poslao u EU parlament na plaću od 7.000 eura, već je u sklopu Šeksovog projekta postavljanja Mesije na tron dočekao vlastitih pet minuta.

Stoga od Davora Ivo Stiera ne trebamo očekivati lojalnost, već da će s vremenom postati Plenkovićev “Vaso” jer u suprotnom ne bi napustio Vladu RH. Razlika između Plenkovićevog i Karamarkovog “Vase” je u tome što je Plenkovićev “Vaso” ostao dosljedan svjetonazoru kojeg zastupa dok je Karamarkovom “Vasi” malo nedostajalo da završi u povorci “Gay parade” sa HNS-ovim Štromarom iz ljubavi prema zaštiti nacionalnih interesa, a niti dan danas nije se ispričao bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji je štitio nacionalne interese u slučaju INA-MOL što potvrđuje arbitraža. Kao i Brkić koji je davao plebiscitarnu podršku Karamarku, danas Stier daje javnu potporu Plenkoviću.

Zamjenom teze Andrej Plenković pokušava nametnuti javnosti kako se Davor Ivo Stier odmaknuo od njegovog načina rada, a pritom zaboravlja da je upravo on taj koji se odmaknuo od demokršćanstva i svjetonazora HDZ-a približivši se lijevo liberalnom HNS-u radi čega su ga nupustili Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović. U branjenju teze kako su Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih dobili mandate na listi HDZ-a, a glasali su poput SDP-a i MOST-a prešućuje javnosti kako su njih dvoje upravo donijeli mandate HDZ-u za razliku od Davora Božinovića koji je na konto prikupio 475 glasova. Njihovu snagu potvrđuju i lokalni izbori, a nisu bili na listi HDZ-a.

Kako to da Andreju Plenkoviću ne smeta kada mu Tomislav Saucha spašava parlamentarnu većinu, a do jučer je bio član SDP-a i najbliži suradnik Zorana Milanovića?

Zlatko Hasanbegović osvojio je 11.898 preferencijalnih glasova dok je Bruna Esih osvojila 10.471 glas u 1. izbornoj jedinici u srazu sa Gordanom Jandrokovićem koji je sa 808 glasova nagrađen predsjednikom Hrvatskog sabora i Davorom Božinovićem koji je osvojio 475 glasova i imenovan ministrom MUP-a u novoj konstelaciji snaga u kojoj se moralan Davor Ivo Stier u duhu demokršćanstva nije pronašao. Dakle, riječ je o notornoj gluposti.

Pritom zaboravlja da je vlastite birače prevario dva puta od čega prvi puta kada nam je nametnuo ministre poput Martine Dalić koja je u kampanji financirala stranku PAMETNO i Ninu Obuljen kao i koaliciju sa SDSS-om, a drugi puta ponovno nakon izbora kaoliravši sa HNS-om gdje je zadovoljstvo izrazio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je fasciniran Davorom Božinovićem.

S obzirom da je sve više nezadovoljnika Plenkovićevom politikom na desnom spektru jučerašnju ostavku u Vladi RH od strane Davora Ivo Stiera doživio sam kao početak kraja Plenkovićevog vođenja HDZ-a prema lijevom liberalizmu, a ekspanzija nezadovoljstva trebala bi se dogoditi na jesen za kada su predviđeni unutarstranački izbori upravo u duhu implementacije demokršćanstva.

Drago mi je ako je Davor Ivo Stier progledao nakon avanture u rušenju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka budući da i on sam pripada svjetonazoru bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i stavovima crkve, a ne lijevo liberalnom HNS-u kakvog nam se nameće pod presedanom. Također, odlukom arbitraže mogao se uvjeriti kako je Tomislav Karamarko štitio nacionalne interesu u slučaju INA-MOL u odnosu na vrijeme i argumente koje su primjenjivali svi akteri na političkoj sceni u sklopu njegova rušenja, a pojedinci poput Bože Petorva imali su spoznaje kako će Hrvatska dobiti arbitražu.

Sanjin Baković dipl.ing./dragovoljac.com

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

Louis Pasteur i krunica

Objavljeno

- datum

U malome sveučilišnom francuskom gradu, mladić je ušao u vlak. Tinta na njegovoj diplomi se još nije niti osušila.

Dok je vlak pojurio prema Parizu, zauzeo je mjesto blizu starijeg gospodina za kojeg se činilo kako drijema. Kada je vlak naglo zateturao, ispala je krunica iz njegovih ruku na pod. Mladić je podigao krunicu i vratio je gospodinu uz pitanje, “Gospodine, pretpostavljam da se molite?”

“U pravu ste, molio sam se.”

“Iznenađen sam”, odgovori mladić, “da u ovo današnje vrijeme postoji netko tko je još uvijek toliko zaostao i praznovjeran. Naši profesori na sveučilištu ne vjeruju u takve stvari.” Zatim je nastavio sa “prosvijetljivanjem” svojeg postarijeg suputnika.

Starac je izrazio svoje iznenađenje i čuđenje.

“Da,” nastavio je mladić, “danas prosvijetljeni ljudi ne vjeruju u takve gluposti.”

“Ma nemojte reći!” odgovori starac.

“Da, gospodine, i ako želite, mogu vam poslati neke poučne knjige.”

“Pa može,” odgovori starac, pripremajući se da napusti vlak na stanici. “Pošaljite ih na ovu adresu.” Pružio je mladiću posjetnicu na kojoj je pisalo: Louis Pasteur, Ravnatelj Instituta Znanstvenih Istraživanja – Pariz

Dodajem: Kad su ga jednom pitali kako može tako čvrsto vjerovati, odgovorio je: Budući da sam mnogo proučavao, imam vjeru kao Bretonac, a da sam još više mogao proučavati, imao bih vjeru poput Bretonke.

Bretonci su, naime, poznati u Francuskoj po svojoj vjeri.

Pripremio: sr. Klaudija Duran

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(TRAILER) Libera Nos – novi dokumentarni film o egzorcizmu

Objavljeno

- datum

Postoji mnogo filmova o egzorcizmu, na primjer The Exorcist (1973) i The Exorcism of Emily Rose (2005); ali pomalo iznenađujuće, malo je dokumentaraca snimljeno o toj temi. Ipak, nedavno je na festivalskoj sceni prikazan novi film Libera Nostalijanskog redatelja Federica Di Giacoma.

Libera Nos prati svakodnevnu službu sicilijanskog egzorcista vlč. Catalda Migliazze. Naravno, egzorcizam je dio crkvenog poslanja i službe. Zbog činjenica da je donekle bio zaboravljen i potiskivan, uz to i besramno korišten u Hollywoodu za kojekakve scenarije horor filmova, ostao je misterij za većinu vjernika. Vidjeti ga, dakle, u “stvarnom vremenu” na velikome platnu u kinima, ne predstavlja samo šok već i neočekivano otkrivenje.

Kroz cijeli film ton je korektan: trijezan, umjeren, otvoren. Redatelj snima protagoniste filma – i egzorciste i one koji traže oslobođenje – na način koji je sasvim prikladan.

Film jednostavno i vjerno bilježi što se događa. To dopušta vlč. Migliazzou da objasni stvari onako kako ih on vidi. Omogućuje onima koji traže pomoć da sami govore o sebi. U nekim je slučajevima to bolno pokazivanje dna na koji su ti ljudi pali. Njihovo traženje pomoći od lokalnog egzorciste očito je posljednja nada, a filmska ekipa nam dopušta da vidimo i pozadinu njihove priče. Na isti način, film omogućuje egzorcistu da vrši obrede bez ikakve uredničke intervencije. Promatrajući postupak, dobivamo jasan osjećaj što egzorcizam podrazumijeva, kako u ljudskom tako i u nadnaravnom aspektu.

Odlomak iz recenzije objavljene u Catholic World Report | quovadiscroatia

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Sveti Antun Pustinjak i nastanak redovništva

Objavljeno

- datum

17. siječnja Crkva časti sv. Antuna Opata, pustinjaka, kojega se u narodu naziva “Zimski sv. Anto”, i ne smije ga se miješati sa sv. Antunom Padovanskim, kojega slavimo 13. lipnja. Sveti Antun Pustinjak se još naziva i Antun Egipatski, a riječ je o svecu koji je živio u 3./4. st. i koji se povukao u pustinju kako bi u samoći, molitvi i žrtvi slavio Boga.

Budući da je volio životinje i one su tom svecu bili stalni prijatelji, obično se u ikonografiji prikazuje s njima, a zbog toga je sv. Antun i proglašen zaštitnikom životinja, te uz to još i uzgajatelja svih vrsta životinja, prodavača svinja, mesara, trgovaca tekstilom, zemljoradnika i kožnih i veneričnih bolesti.

Iako se današnjem čovjeku povlačenje u pustinju i prakticiranje strogog asketskog načina života, kakvoga su prakticirali stari isposnici, najčešće čini besmislenim i bezvrijednim, on je, bez sumnje, bio znak snage Duha Svetoga i izniman poticaj ljudima onoga vremena da se i oni vježbaju u krepostima i na takav način napreduju u vlastitom kršćanstvu. Primjerice, dok su se mnogi u vremenima prvih progona Crkve obraćali na kršćanstvo zato jer su bili očarani hrabrošću kršćana i njihovom spremnošću i umrijeti za Krista, poslije progona mnoge su očaravali pustinjaci i razni askete, koji su za današnja vremena nepojmljivim oblicima trapljenja krotili svoje požude i nastojali biti u punom smislu riječi Božja djeca.
 
U tom su poticajnom smislu odigrali značajnu ulogu prvi pustinjaci (anahoreti ili eremiti), posebno sv. Pavao Pustinjak, sv. Antun Pustinjak i sv. Pahomije.

Prvi čovjek za kojega znamo da se povukao od drugih ljudi i posvetio Bogu bio je Pavao Pustinjak (Tebejski), rođen oko 235. godine. On je kao mladić živio u gradu Tebi u Egiptu, a da bi se sakrio pred progonima cara Decija, pobjegao je u pustinju. Nakon progona je ostao u samačkom molitveno-asketskom životu. Tako je proveo 98 godina – do smrti, a pred kraj mu se života, pridružio najpoznatiji pustinjak u povijesti – Antun Pustinjak.

Antun Pustinjak (ili Antun Opat) je rođen 250. god. u selu Kome (danas Keman), u srednjem Egiptu, kod grada Herakleopolisa, u bogatoj kršćanskoj obitelji. Roditelji su mu, za koje je bio prilično vezan, rano umrli, a on je ostao sam s malom sestrom. Nije bio pismen, ali je rado odlazio na kršćanske euharistijske sastanke i rado slušao čitanje Svetog pisma.

Upravo su neki tekstovi Novog zavjeta odredili tijek njegova daljnjeg života. Tako je jednom prilikom na euharistijskom sastanku čuo odlomak iz Djela apostolskih (4, 34), koji govori o tome kako je prvim kršćanima bilo sve zajedničko i kako su bogati svoje imanje prodavali i davali siromasima. U njemu se počela javljati misao da učini isto.

Kada je drugom prilikom čuo Isusove riječi zapisane u Matejevu evanđelju (19, 21), upućene bogatom mladiću da proda sve što ima i podijeli siromasima, pa će tako imati blago na nebu i bit će savršen, definitivno se odlučio kako će sam poći tim putem. Prodao je sve što je imao (bio je bogat!), dio novca dao ustanovi kršćanskih djevica za uzdržavanje njegove male sestre gdje ju je smjestio, a ostalo podijelio siromasima.

Sam se povukao u samoću i počeo provoditi asketski život. Najprije je živio u blizini svog rodnog mjesta, a zatim otišao dublje u pustinju. Pri tome se, prema zapisima koji su sačuvani, veoma teško trapio: znao je po dva dana ne jesti, a jelo mu je bilo kruh, malo soli i voda, spavao je na goloj zemlji, i to veoma malo. Mislio je da ni to nije dovoljno da se postigne duhovna savršenost, pa se nastanio u jednom grobu, gdje je proveo petnaest godina. Jedan mu je poznanik donosio kroz to vrijeme hranu.

Budući da su ga mnogi posjećivali i onemogućavali pravu samoću, odlučio je otići u teško dostupan brdovit kraj na drugoj strani Nila. Nastavio je živjeti u maloj kolibici, i to tako da je zazidao ulaz. Dva puta godišnje mu je dolazio prijatelj i spuštao mu hranu i vodu kroz krov. Tako je proveo dvadeset godina.

Kad su nakon tog vremena došli drugi askete i otvorili zazidani ulaz, vidjeli su radosnog Antuna, te ih je to očaralo toliko da su se odlučili nastaniti u blizini. Tako je nastalo zajedničko obitavalište samotnjaka pustinjaka, tzv. monaha. Naziv im dolazi od grč. monos, što znači jedan, sam. Oni, nekada i danas, većinu vremena provode sami, posvećeni molitvi i vlastitim zaduženjima, a sastaju se s drugima uglavnom samo na molitvu i objed.

U svojoj 90. godini Antun je otišao da živi s pustinjakom Pavlom, a nakon njegove se smrti vratio nazad, gdje je i umro u 105. godini života, 365. godine. Njegov će način života – monaštvo – još više proširiti pustinjak Pahomije.

Slično poput Pavla i Antuna, i Pahomije je najprije bio pustinjak. Rođen je u Esnehu u gornjem Egiptu oko 286. godine. Roditelji mu nisu bili kršćani. Poslali su ga da postane rimski vojnik. U Aleksandriji je, kao vojnik, upoznao kršćane, odnosno vidio kako ih progone, a oni to dostojanstveno podnose. Osim toga, začudio se kako se oni međusobno brinu jedni za druge, posebno kako se brinu za siromahe i bolesne, a da ne traže ništa zauzvrat. To, naime, nigdje nije vidio.

Zato se oduševio za kršćanstvo, dao se krstiti, te je uskoro, kako je to već bio običaj, otišao među anahorete. Njegov ga je učitelj odgajao veoma strogo: tražio je od njega da često posti, mnogo moli, naporno radi, malo spava i slično. Nakon tri godine takva života Pahomije je napustio učitelja siguran da takav osamljenički život nije za njega. Zato je okupljao oko sebe druge eremite i, kad ih je bilo stotinu, osnovao 320. godine na obali Nila, u napuštenom mjestu Tabennisi, prvu zajednicu kršćanskih asketa pustinjaka.

Sagradili su svoj zajednički stan, tzv. monasterion, odnosno manastir ili samostan, koji se sastojao od nekoliko zgrada opkoljenih zidom. Međutim, okupljeni eremiti su se navikli na samački život, pa nisu mogli prihvatiti ovakav zajednički. Zato su se počeli vraćati u osamu. Pahomije je zato počeo okupljati one kršćane koji su se tek odlučili za asketski život. Oni su bili spremniji na život u zajednici. Budući da oni više nisu oni koji žive sami, od tada se nazivaju cenobiti ili kenobiti, što se može prevesti sa zajedničari (od. grč. koinos – zajednički i bios – život). Ipak, mnogi su ih i dalje nazivali monasi. Danas se oni obično nazivaju redovnici.

Takav je način života prihvaćao sve veći broj asketa, tako da je za vrijeme svog života Pahomije osnovao devet muških (s oko devet tisuća cenobita) i dva ženska samostana. Uskoro su se takvi samostani osnivali i izvan Egipta.

Dok su monasi živjeli sami u pustinji i mogli su si organizirati život kako su htjeli, sada je trebalo organizirati život u zajednici kako bi se izbjegle nepotrebne poteškoće. Zato je Pahomije donio neke propise kojih se trebaju pridržavati redovnici. Ti se propisi nazivaju Pravilo ili Regula. I kasniji su osnivači različitih redovničkih zajednica donosili svoje Pravilo kojega se članovi moraju pridržavati.

Pahomije je od svojih redovnika, koji su se međusobno nazivali samo brat, zahtijevao da prihvate neženstvo (celibat), siromaštvo i poslušnost, te da uz pokorničke vježbe i zajednički rad nastoje ostvariti što veću savršenost. Obdržavanje celibata, siromaštva i poslušnosti poglavaru kasnije će zahtijevati gotovo sve redovničke zajednice.

U početku među braćom nije bilo svećenika. Neki su od njih došli tek kasnije. Vlast nad svim samostanima ima vrhovni poglavar, tzv. opat. Na čelu svakog samostana je samostanski poglavar. Sam je samostan bio ograđen zidom unutar kojega su se nalazile 40 kuća, a svaka je od kuća imala i do 40 ćelija u kojima su braća stanovala i radila. Osim ćelija, imali su zajedničku crkvu, blagovaonicu, kuhinju, prostoriju za sastanke, bolnicu i spremište.

Sastajali su se pet puta dnevno na molitvu, poglavar ih je preko tjedna poučavao u vjeri, a dva put dnevno su slavili euharistiju. Svi su morali znati čitati i pisati, jer su morali čitati Sveto pismo i moliti Psalme. Štoviše, za ono su vrijeme bili daleko obrazovaniji od drugih ljudi.

Sva su braća, i poglavari, morala raditi. Najprije su se bavili pletenjem košara i tkanjem sagova, a kasnije su se bavili i obrtom, odnosno imali su krojače, ratare, ribare, kožare, prepisivače, pisare…

Način života je bio prilično strog. Dva put dnevno su jeli, i to kruh, sir, povrće i voće. Meso i vino su davali samo bolesnicima. Redovito su postili srijedom i petkom, a ponekad i češće, no poglavar je vodio računa o tome da se ne iscrpljuje previše postom kako ne bi izgubili potrebnu snagu za rad.

Skromno su se odijevali. Imali su na sebi lanenu tuniku kratkih rukava koju su vezali pojasom (pojas je znak obdržavanja redovničke obveze), krzno od pleća do koljena, naplećnjak i kukuljicu na kojoj je bilo označeno kojoj kući pripadaju. Na temelju te Pahomijeve redovničke zajednice nastale su mnoge druge diljem Crkve, a njegovo je Pravilo bilo uzor svim budućim (Vjera i djela).

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno