Connect with us

Kultura i vjera

IMBECILNA ZAPADNA PARADIGMA: Reklama za abortus

Objavljeno

- datum

Na gornjoj slici je djevojka s inicijalima R.J. P. trudna 3 mjeseca s trbuhom i težinom ploda od 10 funti i nakon abortusa s idealnim prikazom vitkosti. 10 funti je skinula. 

U tekstu iznad piše: Prije i poslije abortusa. Hej curo R.J.P., svakako se poslije osjećam lakša. Pogledaj ovo seksi tijelo! Bez zezanja.

MARKETINŠKA PROPAGANDA ABORTUSA KAO METODE MRŠAVLJENJA!!!???

OVO JE MOGUĆE SAMO U SVIJETU U KOJEM JE NEPRIKOSNOVENO TRŽIŠTE I MARKETING ZA KOJEG NE POSTOJI NI BOG NI SVETINJA NI GRIJEH.

Bloger je stavio ovu reklamnu sliku koju je negdje vidio kao poticaj čitateljima svog bloga na komentare.

Sadržaj komentara je duh i znak našeg vremena. Znak je grozote bezbožnog društva u kojem živimo. Znak grozote vremena u kojem se vrijednost začetog ljudskog života gleda kao težina koja se može lako  odstraniti da bi se žensko stvorenje stvoreno za rađanje, život i majčinstvo povratilo potrošnji kao modna lutka modernog potrošačkog društva u kojem je vitkost nametnuta kao jedini kriterij privlačnosti. Vitkost je pretpostavljena čudu života božanskog stvaranja. S plodom kao začetim životom postupa se kao izmetom za kojim se pušta u voda u zahodu!

To je društvo iz kojega mi primamo poticaje zlog duha po kojemu se ravnamo. Primamo sotonističku subkulturu, kulturu smrti. To je stil života koji nam se službeno  nameće kroz amoralne zakone, nevladine sotonističke udruge, modu, postmodernu kulturu, bezvrijednu književnost, filmove, serije, marketinški program, svakodnevno.

To je kužni zrak koji udišemo svakodnevno u kući, na ulici, u medijima, u institucijama i obrazovnim ustanovama. Zar nije prije koju godinu na vanjski poticaj nevladinih udruga legalno data u uporabu mladim djevojkama pilula za dan poslije. To je abortivna pilula čije posljedice su katastrofalne po zdravlje i srozavaju seksualni moral mladeži na bezosjećajnost i promiskuitet.

Ukida se odnos prema životu kao čudu i vrijednosti koja nadilazi sve druge, kao jedinoj vrijednosti koja ima smisla. Bez ljubavi za život idemo pouzdano prema ništavilu i smrti. Našu tradicionalnu narodn životnu mudrost, kulturu života, koja je održavala narod kroz tisućljeće i koja je kao zlatni novac koji ne trpi inflacije koji mi mijenjamo za papirni kojemu se vrijednost svakim danom snižava na tečajnoj listi i koji upravo iskazuje besmislenost zamjene zlata za papirni izmet.

No pređimo na komentare koji su više nego zanimljivi:

Novi sotonistički Svjetski Poredak vidi svjetsko stanovništvo kao najveću prepreku. Oni bi rado bili sami na svijetu. Kako se pitanje uništenja svjetskog stanovništva odnosi  na sve zemlje svijeta tako i na SAD koje su u vrijeme šezdesetih godina prošlog stoljeća imale 40 milijuna prirasta godišnje a sada planirano gube stanovništvo poticanjem na abortuse, kontracepciju, neproduktivne perverzne istospolne brakove, uništenje obitelji + GMO itd. što širenjem svoje „demokracije“ milom ili silom prenose na cijeli svijet.

/Uvod napisala i tekst s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović/

No pređimo na komentare koji su više nego zanimljivi:

Hollow Man……. Ludo. Ali meni izgleda da ona zna da je počinila ubojstvo. Kao da zna da je počinila ubojstvo i da je dijete  u njoj bilo živo dok ga nije ubila.

Not qite sober……  Znala je i nije ju briga. Djete bi omelo njezin način života. Ta su djeca hrana za Moloha i kanaanite koju prinose već 3000 godina. Prije je to bilo zabranjeno u SAD-u. Ali nas Bog voli jer smo posebna nacija. Vidjet ćemo kako će se sve sa SAD-om završiti.

MminLamesa……. y

Capt. Curly…. Odvratno! Živimo u kulturi smrti.

Southern Sage……. Idući vlak za pakao ide za 5 minuta i to jednosmjerno.

Ragman……. U Oregonu je upravo prošao zakon koji omogućava svim ženama besplatan abortus. Guvernerica se potpisujući smijala kao idiot-demon. Naše društvo mogu opisati kao bolesno. Mi ne štitimo i ne poštivamo najnevinije i najranjivije članove ljudskog društva. Ovo znači kraj. Riječi sotonizam i zlo najbolje opisuju događaj.

Anonymus ….. Izvrsno!

Glupa p………Kad ostariš i kad se osušiš misliš da će se mačke bolje brinuti o tebi nego bi brinula tvoja djeca koje više nema. Ovo je mrak. Možda je i bolje da ovakva bezdušna kučka nema djece. Neka se sterilizira prije nego počne musti naš sustav skrbi za malu kopilad.

Maggie…….. Mislim da je uništenju naše kulture pomoglo i doprinjeo Roe v. Wade /valjda se radi o zakonu/ koji je omogućio masakr nerođene djece. Ali kako vidite mnoge žene i ne razmišljaju o izboru. Ova kučka je proizvod naše kulture.

JIMSKI …..   Da sam je susreo ja bih joj dao 100 dolara i zahvalio joj se. Prošli smo jeftino.

KaD ……  Ne razumijem zašto je tako teško uvesti kontrolu rađanja!

Scott …….. Vjerojatno je zatrudnila s nekim majmunom koji ju je ostavio i ovo izgleda najbolje.

Wip …. Ne može tako biti. To nije istina.

Rhs jr ……… Mene je opomenuo Bog u svezi s abortusom moje žene. To je bilo u snu. Izgledalo je da sam u avionu koji će se srušiti i rekao mi je u čemu sam pogriješio. Kad sam 1978 bio na krovu i padao zadržao me je na polovini krova. 1985 je moja žena htjela abortus jer je tvrdila da si ne možemo priuštiti drugo dijete. Par mjeseci kasnije čuo sam je kako u kupaoni vrišti i našao je u krvi na zahodu kako plače. Nastojao sam je utješiti da je to samo klupko tkiva. „Ti ništa ne razumiješ“ rekla mi je. 1990 se razvela od mene. Ostao sam sam. Bio sam savjetnik grupi kandidata koji su se natjecali na izborima i proveli smo ispitivanje. Veći broje ljudi je bio za /abortus/. Iduće noći posjetio me je čovjek u rimskom oklopu visok preko 2 metra. Probudio me je oko 2 ujutro i rekao mi: „JA SAM MIHAEL I UPRAVO DOLAZIM OD PRIJESTOLJA BOŽJEG DA TI KAŽEM: TI SE HVALIŠ DA NIKADA NISI UBIO ČOVJEKA ALI SI UBIO SVOJU KČER“. Uz njega je bila djevojčica s desne strane i rekla mi je: „Volim te tata“ i obadvoje su nestali. Pao sam s kreveta i plako dugo. To je trenutno iz temelja promijenilo moj život i pamet. Sad sve dobro razumijem.

Stucky………Hej, jel ti to Bog govorio? Anđeli su 50 stopa visoki. Tako je u Bibliji. Ja mislim da si ti vidio Golijata. Ostatak tvog komentara je pisanje retardiranog kretena.

Rhs jr………. Hvala ti Stucky na odgovoru. Razočaran sam iako to zvuči djetinjasto.  Zasigurno je netko od Boga sa mnom razgovarao. Bog mi je uputio nekoliko važnih riječi i zato sam mu zahvalan. Bilo bi mi drago da mi češće govori. Kasnije sam pročitao da je sv. Mihael visok 6 stopa i 6 incha. Pojava je rekla da se zove Mihael. Mislim da Golijat drukčije izgleda. Za neke anđele je pisalo da su puno veći. Ti misliš da sam ja retardiran. Molim te promisli dobro.

Yojimbo…….. upućuje Stucky-u … Moraš se ispričati. Mi smo običavali poštivaty

To nije mišljenje. To je budalaština.

Rhs jr………. Nadam se da to ne kažeš za sv. Mihaela i za mene da smo glupi. Mi smo samo glasnici. Ja sam spreman za detektor da dokažem da nisam lud i da 

Yojimbo……….Tko smije za ono što se dogodilo Rhs jr tvrditi da je samo san ili delirij. Zar nije rekao da je odmah nakon viđenja pao iz kreveta? Ako netko čita Bibliju tko si ti da ga omalovažavaš, da prezireš nečije vjersko i nadnaravno iskustvo? Zar nisi čitao što je Rhs jr ranije pisao? Ništa ne upućuje na to da je lud ili sklon hiperbolama. Ja nisam suviše religiozan ali vjeruje u sve ono što je Rhs jr napisao.

Bila su 73 komentara ali sam izabrala nekoliko najkarakterističnijih. A onda providonosno nastupa Mary Christine.

Mary Christine:

Izgleda mi kao da nijedan od vas nije imao seks izvan braka? Ako jeste onda postoji velika mogućnost da je vaša partnerica abortirala a da to vi i ne znate. Vi ste toliko savršeni da nijedna žena ne mora brinuti  za vrijeme koje je bila s vama bez obzira o kakvoj se ženi radi. Vi ste zacijelo i strogi očevi vaših kćeri, ako ih imate, zar ne? Jeste li svoje sinove  podučili da se suzdrža od seksa prije braka? Ne mislim da jeste. Tako meni sve to izgleda nezrelo i glupo. Žena mora učiniti izbor s čijim će se posljedicama nositi do kraja života. Ne postoji način da možete izbaciti dijete iz maternice bez ikakvih posljedica, čak ako je to zakonski dopušteno. Naša tijela nisu za to stvorena. Ona – žena – će iskusiti postabortivne simptome i živčani šok, živčani nered koji neće moći prepoznati jer joj se nameće politička korektnost. Neki će problemi biti na fizičkom planu ali najveći će biti na mentalnom koji će zasigurno promijeniti njezin život. Ali neka joj bude, sama si je kriva, zar ne? Zaslužuje da umre za ono što je učinila. Tako mislite.

Ako se žena koja je abortirala ikada uda prisežem da će brak propasti. Pretpostavljam da joj otac nikad nije bio pri ruci ili joj je bio emocionalno dalek i nasilan ili oboje. Hajde! Bacajte kamenje! Zaslužila je! Naprijed ako se usudite!

Radim sa ženama kao što je ona na slici i od čijih mi se priča diže kosa na glavi:

https://herchoicetoheal.com/common-issues-post-abortive-people-experience/

Abortus bi morao biti van zakona, a neće biti. Zato ja radim na tome da sastavim slomljene žene, razbijene živote, propale brakove i to vi dobro znate, zar ne? Ja radim. Radim tako dobro da mi njihovi muževi pomažu u mojoj službi jer to mijenja tako nabolje njihov brak. I konačno svi ćemo jednoga dana stati pred Boga koji će nas upitati: Što ste vi činili s tim u vezi? Sad se možete vratiti vašem nogometu i ekonomskim problemima.

NAJČEŠĆE POSLJEDICE POSTABORTIVNOG ISKUSTVA:

/Tekst preveden s navedenog bloga Mary Christine/

Abortus je traumatsko iskustvo za sve koji u njemu sudjeluju. Trauma može imati mnogo lica ovisno o okolnostima koje su vezane uz abortus i vremena  nakon. Rijetko je da osoba postabortivno pati od svakog simptoma – PTSD. Neki od simptoma nisu ni uključeni u dolje navedene i video. Ponekad se trpe dva ili tri simptoma koji se mogu vezati uz abortus.  S više abortusa simptomi se pojačavaju.

PTSD simptomi:

SRĐBA – Srđba može biti sredstvo borbe protiv depresije. To se može osjetiti direktno ili indirektno ovisno o osobi.

ALKOHOL I DROGA – LIJEKOVI   Droga – lijekovi se često koriste za umirenje postabortivnih bolova i ublažavaju i udaljavaju sjećanje na abortus. Žalosno je  što preveliko korištenje ovoga dovodi do drugih problema, mentalnih i fizičkih.

PODSJEĆANJE NA ROĐENDAN  – na dan kad je djete bilo abortirano kao na rođendan. Na taj dan osobe se osjećaju strašno i djeluju kao van sebe. Mogu proći i godine da bi se povezalo to iskustvo s tim datumom.

TJESKOBA – ILI NAPADI PANIKE – Mnoge žene nakon abortusa osjećaju napetost i ne mogu se opustiti i smiriti. Druge imaju fizičke reakcije kao nesvjesticu, lupanje srca, probleme sa želucem, glavoboljom itd.

IZBJEGAVANJE DJECE I TRUDNICA – Žene koje su abortirale osjećaju se neugodno kada su oko njih djeca, trudne žene ili djeca koja su približne dobi kao njihova abortirana djeca. To se može iskazati kao izbjegavanje kupanja djece. Izbjegavanje vrtića i prodavaonica gdje se susreću djeca, zaobilaženje dječjih igrališta ili traženje isprika za događaje koji uključuju trudnice ili djecu.

DEPRESIJA – Svatko je ponekad tužan. Osjećaj žaljenja koji pogađa ženu koja je abortirala čini je beznadnom s osjećajem da ne može biti voljena. Te žene mogu bezrazložno nekontrolirano plakati ili se osjećati kao da su nešto izgubile. Događa se da ne mogu jesti ili spavati. Druge opet jedu previše i spavaju cijeli dan. Ono što ih je nekada veselilo počinju izbjegavati nakon abortusa.

PROBLEMI S PREHRANOM – Česti su slučajevi ili anorexia-e ili bulimije nakon abortusa. Jedne postaju premršave a druge predebele da bi izbjegle seksualnu poželjnost iz straha od ponovne trudnoće.

PONOVNI DOŽIVLJAJ ABORTUSA – Nije neobično da te žene u sjećanju preživljavaju ponovno iskustvo abortusa. Sjećanje može biti izazvano jednostavno zvukom koji podsjeća na postupke kod abortusa: zvuk usisača ili bušilice kod zubara. I godišnji ginekološki pregled može izazvati sjećanja. One koje su imale medicinski izveden abortus može im izazvati sjećanje ispiranje zahoda.  Godišnji ginekološki pregled, iskustva u svezi s djecom mogu biti bolna. Mogu imati neprekidno iste more.

STRAH da će im djeca koju će imati – umrijeti. Neke žive u strahu da će djeca koju su prije abortusa rodile umrijeti što često dovodi do toga da čuvaju i štite djecu do nezdrave razine.

STRAH od NEPLODNOSTI – Mnoge se boje da su abortirale jedino dijete koje žele imati. Druge misle da im je abortus ugrozio plodnost.

Osjećaj OMAMLJENOSTI – Da bi izbjegle mučne misli mnoge žene nakon abortusa rade sve na tome da onemoguće osjećaje. To znači raskidanje prijateljstava i obiteljskih veza posebno s onim osobama koje su dio njihovog abortivnog iskustva. Tako zatvorene emocionalno ne osjećaju ni žalost ni radost. Mnoge se okreću drogama i alkoholu da priguše sjećanja.

KRIVNJA – Majčino srce je genetski određeno da zaštiti dijete pod svaku cijenu. Abortus je kratki spoj u odnosu na ljudski instinkt koji vodi do osjećaja krivnje i kad se nešto loše dogodi osjećaju da su to i zaslužile izabravši abortus.

ZAMJENSKA TRUDNOĆA – Neke žene odmah nakon pokušavaju zanijeti da nadomjeste izgubljeno dijete. Mnoge to čine da dokažu da su još plodne.

SAMOKAŽNJAVANJE – Neke se mogu porezati u nadi da izazovu bol. Druge ostaju u vezama u kojima su zlostavljanje jer misle da zaslužuju zlostavljanje.

SAMOUBOSTVO – Neke se žene postoperativno osjećaju toliko tužne da im izgleda lakše umrijeti nego nastaviti živjeti.

NEMOGUĆNOST DA SE VEŽU SA DJECOM KOJU IMAJU I BUDUĆOM DJECOM – Za žene koje su imale djecu prije abortusa djeca mogu biti podsjećanje na dijete koje su abortirale. To može dovesti do osjećajnog udaljavanja ili čak napuštanja djece jer misle da su nesposobne za roditeljstvo.

Žena koja je abortirala a koje ima dva ili više od ovih simptoma vjerojatno se bori s PTSD postabortivnim simptomom. U tom slučaju proći kroz ovaj naš tečaj može pomoći dovesti ženu da otkrije Boga i njegovu iscjeliteljsku moć i mir.

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

SOLIN DANAS: Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji – svečana SVETA MISA

Objavljeno

- datum

 Prasvetište Gospe od Otoka, početak u 9 sati     Središnji događaj susreta – svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu počinje u 10 sati.

U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. 

Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova iz naše Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića.

(Zborovi: Sv. Stjepana – Opuzen; Sv. Marka – Makarska; Gospe od Otoka – Solin; Solinskih mučenika – Ninčevići/Solin; Sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari; Sv. Frane Asiškoga – Imotski; Gospe Fatimske – Škrape/Split; Katedralni zbor sv. Dujma – Split uz pratnju puhačkog komornog sastava «Brass quintteta». Na orguljama svira don Ivan Urlić – orguljaš splitske prvostolnice).

Toga dana na istom mjestu u 9 sati je uvodni molitveni program u kojem sudjeluju obitelji splitske metropolije, a pjeva Papa band. Nakon svete mise koju će prenositi Hrvatska radio televizija, na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika hranu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti klapa “Sveti Juraj” HRM-a, Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, RiM, Abba i zbor Mihovil.

A evo kako je bilo na velikom splitskom humanitarnom koncertu:

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

NICEJA: GRAD PRVOG EKUMENSKOG SABORA: Otkrivena crkva na dnu jezera stara 1700 godina

Objavljeno

- datum

 DAR BOŽJI    Crkva stara 1.700 godina otkrivena na dnu jezera: Znanstvenici tvrde da tako nešto još nisu vidjeli!

Drevna crkva pronađena je u jezeru Iznik u Turskoj na lokaciji antičkog mjesta Niceje.

Procjenjuje se da je ispod površine vode stajala 1.600 godina. Prema pretpostavkama, izgrađena je oko 390. godine i trenutno se nalazi deset metara ispod vode, na 160 metara od obale jezera, na mjestu povijesnog grada Niceje, gdje je 325. godine definirano kršćansko vjerovanje.

Profesor Mustafa Şahin, šef katedre arheologije na Sveučilištu Bursa Uludağ, rekao je: “Kada sam prvi put video slike jezera, bio sam prilično iznenađen što jasno vidim crkvenu strukturu” – donosi Novi život.

Dodao je: “Radio sam na terenskim istraživanjima u Izniku od 2006. godine i nikada nisam vidio tako nešto”

On vjeruje da crkva označava mjesto na kojem je sveti Neophytos ubijen 303. godine i da je sagrađen u njegovu čast. Arheolozi su utvrdili da se bazilika urušila tijekom zemljotresa 740. te više nikada nije ponovno podignuta.

 

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

IZ HARAVAČE SU NASTALI SVI SLAVENSKI JEZICI!?

Objavljeno

- datum

 RIJEČ ČITATELJA    Ni jedan hrvatski jezičar, posebice etimologičar, nije ni pokušao odgonetati kako su se mijenjale stare dvopoluslogovne haravačke riječi,  a bez te spoznaje ne možemo razumjeti povijest izvornog jezika haravače kojeg danas nazivamo hrvatski.

Štoviše, ne možemo razumjeti ni hrvatsku etimologiju. Ne znamo, dakle, povjesne promjene u hrvatskom jeziku, a zbog tog neznanja lingvisti ne prepoznaju hrvatski jezik kao sanskrit. 

Naime, Hrvati i danas koriste dvopoluslogovne izvorne riječi u glavnom padežu genitivu, primjerice, dama, daka, baka, raka, gaka, maka ili daka, a danas ih još koriste kao dema, dima, duma, doma, beka, bika, buka, boka, reka, rika, ruka, roka, geka, gika, guka, goka, meka, mika, muka, moka, deka, dika, duka, doka. Ove riječi se koriste i danas u hrvatskim govoru, a starije su od 5000 godina. Jedina je razika što su muške imenice izgubile završni poluslog A. One su prisutne u svim arijskim jezicima, ali su samo napisane drugim pravopisom. Ovakve pojave su bile prve i standardne promjenidbe u haravači.

>> BRITANSKI JEZIKOSLOVAC: Hrvatski ide u red najstarijih jezika na svijetu

Pojavom Semita u haravači su ovim riječima dodavani suglasnički sufiksi, a zbog toga je taj jezik nestao kao govorni jezik na Levantu. Semitsko pismo nije imalo haravačke glasove Č, H, Ž i V, pa su ovi glasovi ispuštani ili zamjenjivani drugim glasovima, odnosno, slovima. Štoviše, Semiti su hrvatski glas R pisali slovom L.

Prihvaćanjem latinske gramatike, dakle, uvođenjem nominativa muške imence u jednini gube završni poluslog A, a ženske ga zadržavaju. Muška množina zavrašava slovom I,  a ženska slovom E. Prije toga hrvatski jezik je imao četiri padeža, a glavni padež je bio janativ ili genitiv. U jednini se nije moglo razlikovati muški i ženski rod, ali u množini muške imenice su završavale na I, a ženske na E. Svi hrvatski glagoli su završavali na ATI i ITI.  Glagol ITI, najvjerojatnije izvono VITI, je uvođenje nepostojećeg glasa J iza suglasnika je postao IĆI. Dakle, dvoglas TJ je postao Ć. Ovo ću obraditi u kasnijem tekstu i objasniti promjene uvođenjem nepostojećeg glasa J u hrvatske riječi.

Uzmimo, primjerice hrvatska prezimena. Današnja imena i prezimena IVAN i IVEN izvorno su se pisala ČIVAN i ČIVEN ili ČIVAC i ČIVEC. Zbog nedostaka slova Č na Levantu, ona se danas pojavljuju kao IVAN-IVEN i MATAN-MATEN ili IVAC-IVEC i MATAC-MATEC. Ispuštanjem sufiksov AN i IN ili AC i EC nastaju imena IVA-IVE i MATA-MATE. Zbog nedostaka slova Č u nekom pismu, prezime ČAVANA postaje AVAN, EVAN i UVAN, a ispuštanjem sufiksa AN ili EN nastaju imena AVA, EVA i UVA, Ispuštanjem početnog slova A u imenima AVAN, AVEN i AVUN dobivamo imena VAN, VEN, VAN i VUN. U germanskim jezicima ovo nam pokazuje od koga je dijete uzelo prezime. Isto vrijedi za prezimena ČAVACA i ČAVECA koja postaju AVACA i AVECA, odnosno, imena VACA i VECA.

>> HRVATSKA JE UVIJEK IMALA DVA LITURGIJSKA OBREDA: Srbi kao etnik na temelju pravoslavlja pojavljuju se tek 1920.

Pod uticajem bizantskog pisma, završni poluslog A je postao O, najviše u povijesnoj Crvenoj Hrvatskoj, a zbog toga se razlikuju hrvatska imena: Ante-Anto, Mate-Mato ili Ive-Ivo. Isto tako se razlikuju  hrvatska prezimena IVAC-IVEC i MATAC-MATEC, koja su se još odrazila kao IVAŠ (IVEŠ, IVUŠ, IVOŠ) i MATAŠ (MATEŠ, MATUŠ, MATOŠ) ili MATAK (MATEK, MATUK, MATOK). Neka od ovih prezimena završavaju slovom A, a dodavanjem sufiksa VIČ neka su prezimena promjenila slovo A u E i O pa im je u Crvenoj Hrvatskoj dodan sufiks VIČ, a nikako VIĆ jer hrvatsko pismo tada nije imalo ni glas ni slovo Ć. Tako su nastala, primjerice, prezimena, MATAKOVIČ, MATEKOVIČ, MATUKOVIČ i MATOKOVIČ.

Ovakva prezimena donose u Hrvatsku i BiH Hrvati iz Crvene Hrvatske bježeći pred Osmanlijama. Ranije su hrvatska prezimena imala sufiks IČ umjesto VIČ jer se radi o Hrvatima sa Levanta. Žalosno je što su završni glas Č u prezimenima sačuvali Slovenci, a Hrvati su ga preko vukovice zamjenili glasom Ć. Naime, na Levantu naziv HARVAČ je postao Harvat i od tog naziva su nastala mnogo hrvatska prezimena. Mnoga su iskrivljena, primjerice, GRČ ili GRAČ preko grčkog i latinskog pisma. Slavenizacijpom su postala Grčić i Gračić. Mnoga iskrivljena prezimena su povezana sa nazivom Harvač ili Hrvat.

Mnoge hrvatske imenice za stvaranje imaju stari sufikfs AČA koji je postao AČ, a to je semitska riječ koja je nastala od riječi VAČA koja je označavala planet Zemlju. Međutim u doba Rima, a možda i ranije, te riječi su dobivale sufiks AR ili ARA, a to je riječ HARA koja je označavala Sunce. Radi se, dakle, o zemaljskom i nebeskom stvaranju, a to znači da je zajednica imala dvije kaste.

>> “NIJE POSTOJAO STAROSLAVENSKI JEZIK, nego samo različite inačice crkvenohrvatskog jezika”

Sufiksi AN, EN, UN, IN i ON su suglasnički i stoje za riječ JANA jer mnoga pisma nisu imala slova za glas J pa su ga često pisali današnjim samoglanicima ili ga zmjenjivali pogrešnim glasovima i slovima, što je na stranputicu izvelo izvorno učenja. Riječ JANA je izvorno značila ROĐENJE, a danas nam navedeni sufiksi pokazuju od koje dvopoluslogovne imenice su nastali pridjevi. Jan je muško ime , a JANA je žensko. Isto tako riječ ”jana” se odrazila kao ”vana”, a odatle germanska riječ VAN ili VON. Pokušajte danas odgonetati što u Bibliji simbolizira janje ili janjac?

Ovim riječima su također dodavani sufiksi AČ, EČ, UČ, IČ  i OČ, a to je riječ VAČA napisana suglasnički čije izvorno značenje je bilo ”zemaljsko rođenje ili stvaranje”. Ovdje je suglasnik V zamjenjen današnjim samoglasnicima. Ovi sufiksi su se još pisali slovom C koje je stalo za glas Č, a često se odrazilo kao S, K ili G, primjerice, VRAČ je postao VRAG ili CERVE je postalo SERVE, a SERVE je postalo SERBE pa imamo sufikse AC, EC, UC, IC i OC. Svi ovi sufiksi prije latinizacije hrvatskog jezika su završavali poluslogom A, a to nam potvrđuje i tekst Baščanske ploče. Izvorni suglasnik V u mnogim jezicima se ispušta ili ga zamjenjuju današnji samoglasnici ili suglasnic M, P, F i B.

Kasnije se mijenja posljednji suglasnik Č i C jer mnoga pisma nisu imala slova za glasove Č ili C i ispuštaju  se ili mijenjaju ovi suglasnici. Naime, slovo C je nekada stalo za glas Č. Od njega nastaju sufiksi AS, ES, US, IS i OS ili AK, EK, UK, IK,  i OK. Kako se na nekim pismima glas Č pisao i slovoma Š, T, D, K i G, a ponekad i slovo J nastaju nove riječi, a preko tih promjena nastaju novi govori, koji pojavom etnika ili naroda postaju jezik tih naroda. Mnogi od tih govora nestaju pojavom država ili nacija i standardizacijom jezika. Tako su nestajali različiti govori. Ovako se mijenjala haravača kroz povijest i danas je teško možemo usporediti sa  izvornom haravačom koju lingvisti nazivaju sanskrit.

Sada ću se vratiti na uvođenje nepostojećeg glasa J. Njega je uvelo kršćanstvo, a Osmanlije su često slovom J zamenjivali glas Č, primjerice, SARAČ je postalo SARAJ. Taj nepostojeći glas J je Crkva uvela u hrvatski jezik u Crvenoj Hrvatskoj gdje se ranije govorila čakavska ikavica, a krščanstvo su nametnuli Franci koji su bili Germani. Oni su ikavski glas I pisali dvoslovom IE. Kako je grčki glas I (iota) postao (jat), primjerice, ikavska riječ PISMA je postala PJESMA. Na temelju toga se iza svakog suglasnika, a prije samoglasnika, počeo uvoditi nepostojeći glas J.  Tako su nastali glasovi Ć (TJ), Đ (DJ), LJ i NJ. Ovaj govor su najbolje sačuvali Crnogorci. Dakle, taj jezik Crkva je nazvala staroslavenski jezik hrvatske redakcije.

Međutim, postojala je i bugarska redakcija staroslavenskog jezika koja je bila malo drukčija i sa njom je napisana liturgija Pećke episkopije. Dakle, liturgija SPC je danas napisana ekavicom, što nam pokazuje da su Srbijanci najmlađi europski narod isto kao i Slovenci, a to su također Crnogorci i Makedonci. Bugarski staroslavenski jezik je bio ijekavski govor, različit od jekavskog govora koji je u hrvatski jezik uveo glasove Ć, Đ, LJ i NJ. Kako je IE zvučalo kao IJE, nastala je bugarska ijekavica. Vojvođani i Šumadinci i su bili kajkavski ekavci, što znači da je glas A zamjenio glas E. Zbog bugarskog uticaja, Užičani i danas govore ijekavicom, a nisu Hrvati.

Kako su hrvatski ilirci jezično bili nepismeni, Vuk Karadžić ih je preveslao na temelju bugarskog jezika i Hrvatima za jezik nametnuo bugarsku ijekvicu umjesto ekavice dok su današnji Srbijanci zadržali ekavicu koja se udaljila od hrvatske ekavice preko Osmanlija. Tako je nastao današnji srbijanski jezik sa puno turcizama, te mnogo engleskih i francuskih riječi. Taj jezik nema vlastitu tvorbu riječi i bio bi jako siromašam bez stranih riječi. Ovo nam također potvrđuje da je srbijanski jezik izmišljen i da su ga nazvali srpski po latinskim Servima, dakle, Hrvatima, a ne po današnjim Srbijancima ili Srbinima.

Svoju zabludu je kasno shvatio Ljudevit Gaj i pokušao se vratiti kajkavskoj ekavici, ali nije uspio jer se koristio i germanski način pisanja glasa E. Tako su preko jekavice Srbijanci pokušali izići na more, a to im je uspjelo kad su uništili CPC i MPC. Na račun ijekavice su htjeli ukrasti i dubrovačku književnost. Međutim, ovaj 3. balkanski rat  im je donio velike nevolje od kojih se nikada više neće oporaviti, ako im ne pomognu bosanske Osmanlije. Na putu su da izgube i Vojvodinu, a nakon toga svoje pravo će tražiti porobljeni Rumunji i Bugari.

Napokon ću se osvrnuti na zamjenu glasa Č glasom J u hrvatskom jeziku, a to se dogodilo nešto kasnije dolaskom Osmanlija. Tako je riječ BAČKA postala BAJKA ili riječ RAČKA je postala RAJKA. Tako je riječ RAČA postala RAJA a riječ BAČA postala BAJA. Od ovih riječi nastaju nove riječi RAJ i BAJ, ROJ i BOJ, a sve ovo ukazuje na turski uticaj jer oni su slovom J zamjenjivali slovo Č.

Ovo su po meni najvažnije promjene koje su iz korijena izmjenile izvornu hravaču preko pravopisa i svaki Hrvat bi ih trebao znati. Dakle, haravača je bio najstariji hrvatski jezik i od njega su nastali svi arijski jezici, a to znači svi slavenski jezici, te njemački i engleski. Harvačkih riječi ima dosta u svim romanskim jezicima, ali zbog pravopisa ih ne prepoznajemo, a izgubila se kod Hrvata i simbolika riječi u današnjem hrvatskom jeziku.
Srećko Radović

* Mišljenja iznesena u ovom tekstu osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno