Connect with us

Kultura i vjera

IMBECILNA ZAPADNA PARADIGMA: Reklama za abortus

Objavljeno

- datum

Na gornjoj slici je djevojka s inicijalima R.J. P. trudna 3 mjeseca s trbuhom i težinom ploda od 10 funti i nakon abortusa s idealnim prikazom vitkosti. 10 funti je skinula. 

U tekstu iznad piše: Prije i poslije abortusa. Hej curo R.J.P., svakako se poslije osjećam lakša. Pogledaj ovo seksi tijelo! Bez zezanja.

MARKETINŠKA PROPAGANDA ABORTUSA KAO METODE MRŠAVLJENJA!!!???

OVO JE MOGUĆE SAMO U SVIJETU U KOJEM JE NEPRIKOSNOVENO TRŽIŠTE I MARKETING ZA KOJEG NE POSTOJI NI BOG NI SVETINJA NI GRIJEH.

Bloger je stavio ovu reklamnu sliku koju je negdje vidio kao poticaj čitateljima svog bloga na komentare.

Sadržaj komentara je duh i znak našeg vremena. Znak je grozote bezbožnog društva u kojem živimo. Znak grozote vremena u kojem se vrijednost začetog ljudskog života gleda kao težina koja se može lako  odstraniti da bi se žensko stvorenje stvoreno za rađanje, život i majčinstvo povratilo potrošnji kao modna lutka modernog potrošačkog društva u kojem je vitkost nametnuta kao jedini kriterij privlačnosti. Vitkost je pretpostavljena čudu života božanskog stvaranja. S plodom kao začetim životom postupa se kao izmetom za kojim se pušta u voda u zahodu!

To je društvo iz kojega mi primamo poticaje zlog duha po kojemu se ravnamo. Primamo sotonističku subkulturu, kulturu smrti. To je stil života koji nam se službeno  nameće kroz amoralne zakone, nevladine sotonističke udruge, modu, postmodernu kulturu, bezvrijednu književnost, filmove, serije, marketinški program, svakodnevno.

To je kužni zrak koji udišemo svakodnevno u kući, na ulici, u medijima, u institucijama i obrazovnim ustanovama. Zar nije prije koju godinu na vanjski poticaj nevladinih udruga legalno data u uporabu mladim djevojkama pilula za dan poslije. To je abortivna pilula čije posljedice su katastrofalne po zdravlje i srozavaju seksualni moral mladeži na bezosjećajnost i promiskuitet.

Ukida se odnos prema životu kao čudu i vrijednosti koja nadilazi sve druge, kao jedinoj vrijednosti koja ima smisla. Bez ljubavi za život idemo pouzdano prema ništavilu i smrti. Našu tradicionalnu narodn životnu mudrost, kulturu života, koja je održavala narod kroz tisućljeće i koja je kao zlatni novac koji ne trpi inflacije koji mi mijenjamo za papirni kojemu se vrijednost svakim danom snižava na tečajnoj listi i koji upravo iskazuje besmislenost zamjene zlata za papirni izmet.

No pređimo na komentare koji su više nego zanimljivi:

Novi sotonistički Svjetski Poredak vidi svjetsko stanovništvo kao najveću prepreku. Oni bi rado bili sami na svijetu. Kako se pitanje uništenja svjetskog stanovništva odnosi  na sve zemlje svijeta tako i na SAD koje su u vrijeme šezdesetih godina prošlog stoljeća imale 40 milijuna prirasta godišnje a sada planirano gube stanovništvo poticanjem na abortuse, kontracepciju, neproduktivne perverzne istospolne brakove, uništenje obitelji + GMO itd. što širenjem svoje „demokracije“ milom ili silom prenose na cijeli svijet.

/Uvod napisala i tekst s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović/

No pređimo na komentare koji su više nego zanimljivi:

Hollow Man……. Ludo. Ali meni izgleda da ona zna da je počinila ubojstvo. Kao da zna da je počinila ubojstvo i da je dijete  u njoj bilo živo dok ga nije ubila.

Not qite sober……  Znala je i nije ju briga. Djete bi omelo njezin način života. Ta su djeca hrana za Moloha i kanaanite koju prinose već 3000 godina. Prije je to bilo zabranjeno u SAD-u. Ali nas Bog voli jer smo posebna nacija. Vidjet ćemo kako će se sve sa SAD-om završiti.

MminLamesa……. y

Capt. Curly…. Odvratno! Živimo u kulturi smrti.

Southern Sage……. Idući vlak za pakao ide za 5 minuta i to jednosmjerno.

Ragman……. U Oregonu je upravo prošao zakon koji omogućava svim ženama besplatan abortus. Guvernerica se potpisujući smijala kao idiot-demon. Naše društvo mogu opisati kao bolesno. Mi ne štitimo i ne poštivamo najnevinije i najranjivije članove ljudskog društva. Ovo znači kraj. Riječi sotonizam i zlo najbolje opisuju događaj.

Anonymus ….. Izvrsno!

Glupa p………Kad ostariš i kad se osušiš misliš da će se mačke bolje brinuti o tebi nego bi brinula tvoja djeca koje više nema. Ovo je mrak. Možda je i bolje da ovakva bezdušna kučka nema djece. Neka se sterilizira prije nego počne musti naš sustav skrbi za malu kopilad.

Maggie…….. Mislim da je uništenju naše kulture pomoglo i doprinjeo Roe v. Wade /valjda se radi o zakonu/ koji je omogućio masakr nerođene djece. Ali kako vidite mnoge žene i ne razmišljaju o izboru. Ova kučka je proizvod naše kulture.

JIMSKI …..   Da sam je susreo ja bih joj dao 100 dolara i zahvalio joj se. Prošli smo jeftino.

KaD ……  Ne razumijem zašto je tako teško uvesti kontrolu rađanja!

Scott …….. Vjerojatno je zatrudnila s nekim majmunom koji ju je ostavio i ovo izgleda najbolje.

Wip …. Ne može tako biti. To nije istina.

Rhs jr ……… Mene je opomenuo Bog u svezi s abortusom moje žene. To je bilo u snu. Izgledalo je da sam u avionu koji će se srušiti i rekao mi je u čemu sam pogriješio. Kad sam 1978 bio na krovu i padao zadržao me je na polovini krova. 1985 je moja žena htjela abortus jer je tvrdila da si ne možemo priuštiti drugo dijete. Par mjeseci kasnije čuo sam je kako u kupaoni vrišti i našao je u krvi na zahodu kako plače. Nastojao sam je utješiti da je to samo klupko tkiva. „Ti ništa ne razumiješ“ rekla mi je. 1990 se razvela od mene. Ostao sam sam. Bio sam savjetnik grupi kandidata koji su se natjecali na izborima i proveli smo ispitivanje. Veći broje ljudi je bio za /abortus/. Iduće noći posjetio me je čovjek u rimskom oklopu visok preko 2 metra. Probudio me je oko 2 ujutro i rekao mi: „JA SAM MIHAEL I UPRAVO DOLAZIM OD PRIJESTOLJA BOŽJEG DA TI KAŽEM: TI SE HVALIŠ DA NIKADA NISI UBIO ČOVJEKA ALI SI UBIO SVOJU KČER“. Uz njega je bila djevojčica s desne strane i rekla mi je: „Volim te tata“ i obadvoje su nestali. Pao sam s kreveta i plako dugo. To je trenutno iz temelja promijenilo moj život i pamet. Sad sve dobro razumijem.

Stucky………Hej, jel ti to Bog govorio? Anđeli su 50 stopa visoki. Tako je u Bibliji. Ja mislim da si ti vidio Golijata. Ostatak tvog komentara je pisanje retardiranog kretena.

Rhs jr………. Hvala ti Stucky na odgovoru. Razočaran sam iako to zvuči djetinjasto.  Zasigurno je netko od Boga sa mnom razgovarao. Bog mi je uputio nekoliko važnih riječi i zato sam mu zahvalan. Bilo bi mi drago da mi češće govori. Kasnije sam pročitao da je sv. Mihael visok 6 stopa i 6 incha. Pojava je rekla da se zove Mihael. Mislim da Golijat drukčije izgleda. Za neke anđele je pisalo da su puno veći. Ti misliš da sam ja retardiran. Molim te promisli dobro.

Yojimbo…….. upućuje Stucky-u … Moraš se ispričati. Mi smo običavali poštivaty

To nije mišljenje. To je budalaština.

Rhs jr………. Nadam se da to ne kažeš za sv. Mihaela i za mene da smo glupi. Mi smo samo glasnici. Ja sam spreman za detektor da dokažem da nisam lud i da 

Yojimbo……….Tko smije za ono što se dogodilo Rhs jr tvrditi da je samo san ili delirij. Zar nije rekao da je odmah nakon viđenja pao iz kreveta? Ako netko čita Bibliju tko si ti da ga omalovažavaš, da prezireš nečije vjersko i nadnaravno iskustvo? Zar nisi čitao što je Rhs jr ranije pisao? Ništa ne upućuje na to da je lud ili sklon hiperbolama. Ja nisam suviše religiozan ali vjeruje u sve ono što je Rhs jr napisao.

Bila su 73 komentara ali sam izabrala nekoliko najkarakterističnijih. A onda providonosno nastupa Mary Christine.

Mary Christine:

Izgleda mi kao da nijedan od vas nije imao seks izvan braka? Ako jeste onda postoji velika mogućnost da je vaša partnerica abortirala a da to vi i ne znate. Vi ste toliko savršeni da nijedna žena ne mora brinuti  za vrijeme koje je bila s vama bez obzira o kakvoj se ženi radi. Vi ste zacijelo i strogi očevi vaših kćeri, ako ih imate, zar ne? Jeste li svoje sinove  podučili da se suzdrža od seksa prije braka? Ne mislim da jeste. Tako meni sve to izgleda nezrelo i glupo. Žena mora učiniti izbor s čijim će se posljedicama nositi do kraja života. Ne postoji način da možete izbaciti dijete iz maternice bez ikakvih posljedica, čak ako je to zakonski dopušteno. Naša tijela nisu za to stvorena. Ona – žena – će iskusiti postabortivne simptome i živčani šok, živčani nered koji neće moći prepoznati jer joj se nameće politička korektnost. Neki će problemi biti na fizičkom planu ali najveći će biti na mentalnom koji će zasigurno promijeniti njezin život. Ali neka joj bude, sama si je kriva, zar ne? Zaslužuje da umre za ono što je učinila. Tako mislite.

Ako se žena koja je abortirala ikada uda prisežem da će brak propasti. Pretpostavljam da joj otac nikad nije bio pri ruci ili joj je bio emocionalno dalek i nasilan ili oboje. Hajde! Bacajte kamenje! Zaslužila je! Naprijed ako se usudite!

Radim sa ženama kao što je ona na slici i od čijih mi se priča diže kosa na glavi:

https://herchoicetoheal.com/common-issues-post-abortive-people-experience/

Abortus bi morao biti van zakona, a neće biti. Zato ja radim na tome da sastavim slomljene žene, razbijene živote, propale brakove i to vi dobro znate, zar ne? Ja radim. Radim tako dobro da mi njihovi muževi pomažu u mojoj službi jer to mijenja tako nabolje njihov brak. I konačno svi ćemo jednoga dana stati pred Boga koji će nas upitati: Što ste vi činili s tim u vezi? Sad se možete vratiti vašem nogometu i ekonomskim problemima.

NAJČEŠĆE POSLJEDICE POSTABORTIVNOG ISKUSTVA:

/Tekst preveden s navedenog bloga Mary Christine/

Abortus je traumatsko iskustvo za sve koji u njemu sudjeluju. Trauma može imati mnogo lica ovisno o okolnostima koje su vezane uz abortus i vremena  nakon. Rijetko je da osoba postabortivno pati od svakog simptoma – PTSD. Neki od simptoma nisu ni uključeni u dolje navedene i video. Ponekad se trpe dva ili tri simptoma koji se mogu vezati uz abortus.  S više abortusa simptomi se pojačavaju.

PTSD simptomi:

SRĐBA – Srđba može biti sredstvo borbe protiv depresije. To se može osjetiti direktno ili indirektno ovisno o osobi.

ALKOHOL I DROGA – LIJEKOVI   Droga – lijekovi se često koriste za umirenje postabortivnih bolova i ublažavaju i udaljavaju sjećanje na abortus. Žalosno je  što preveliko korištenje ovoga dovodi do drugih problema, mentalnih i fizičkih.

PODSJEĆANJE NA ROĐENDAN  – na dan kad je djete bilo abortirano kao na rođendan. Na taj dan osobe se osjećaju strašno i djeluju kao van sebe. Mogu proći i godine da bi se povezalo to iskustvo s tim datumom.

TJESKOBA – ILI NAPADI PANIKE – Mnoge žene nakon abortusa osjećaju napetost i ne mogu se opustiti i smiriti. Druge imaju fizičke reakcije kao nesvjesticu, lupanje srca, probleme sa želucem, glavoboljom itd.

IZBJEGAVANJE DJECE I TRUDNICA – Žene koje su abortirale osjećaju se neugodno kada su oko njih djeca, trudne žene ili djeca koja su približne dobi kao njihova abortirana djeca. To se može iskazati kao izbjegavanje kupanja djece. Izbjegavanje vrtića i prodavaonica gdje se susreću djeca, zaobilaženje dječjih igrališta ili traženje isprika za događaje koji uključuju trudnice ili djecu.

DEPRESIJA – Svatko je ponekad tužan. Osjećaj žaljenja koji pogađa ženu koja je abortirala čini je beznadnom s osjećajem da ne može biti voljena. Te žene mogu bezrazložno nekontrolirano plakati ili se osjećati kao da su nešto izgubile. Događa se da ne mogu jesti ili spavati. Druge opet jedu previše i spavaju cijeli dan. Ono što ih je nekada veselilo počinju izbjegavati nakon abortusa.

PROBLEMI S PREHRANOM – Česti su slučajevi ili anorexia-e ili bulimije nakon abortusa. Jedne postaju premršave a druge predebele da bi izbjegle seksualnu poželjnost iz straha od ponovne trudnoće.

PONOVNI DOŽIVLJAJ ABORTUSA – Nije neobično da te žene u sjećanju preživljavaju ponovno iskustvo abortusa. Sjećanje može biti izazvano jednostavno zvukom koji podsjeća na postupke kod abortusa: zvuk usisača ili bušilice kod zubara. I godišnji ginekološki pregled može izazvati sjećanja. One koje su imale medicinski izveden abortus može im izazvati sjećanje ispiranje zahoda.  Godišnji ginekološki pregled, iskustva u svezi s djecom mogu biti bolna. Mogu imati neprekidno iste more.

STRAH da će im djeca koju će imati – umrijeti. Neke žive u strahu da će djeca koju su prije abortusa rodile umrijeti što često dovodi do toga da čuvaju i štite djecu do nezdrave razine.

STRAH od NEPLODNOSTI – Mnoge se boje da su abortirale jedino dijete koje žele imati. Druge misle da im je abortus ugrozio plodnost.

Osjećaj OMAMLJENOSTI – Da bi izbjegle mučne misli mnoge žene nakon abortusa rade sve na tome da onemoguće osjećaje. To znači raskidanje prijateljstava i obiteljskih veza posebno s onim osobama koje su dio njihovog abortivnog iskustva. Tako zatvorene emocionalno ne osjećaju ni žalost ni radost. Mnoge se okreću drogama i alkoholu da priguše sjećanja.

KRIVNJA – Majčino srce je genetski određeno da zaštiti dijete pod svaku cijenu. Abortus je kratki spoj u odnosu na ljudski instinkt koji vodi do osjećaja krivnje i kad se nešto loše dogodi osjećaju da su to i zaslužile izabravši abortus.

ZAMJENSKA TRUDNOĆA – Neke žene odmah nakon pokušavaju zanijeti da nadomjeste izgubljeno dijete. Mnoge to čine da dokažu da su još plodne.

SAMOKAŽNJAVANJE – Neke se mogu porezati u nadi da izazovu bol. Druge ostaju u vezama u kojima su zlostavljanje jer misle da zaslužuju zlostavljanje.

SAMOUBOSTVO – Neke se žene postoperativno osjećaju toliko tužne da im izgleda lakše umrijeti nego nastaviti živjeti.

NEMOGUĆNOST DA SE VEŽU SA DJECOM KOJU IMAJU I BUDUĆOM DJECOM – Za žene koje su imale djecu prije abortusa djeca mogu biti podsjećanje na dijete koje su abortirale. To može dovesti do osjećajnog udaljavanja ili čak napuštanja djece jer misle da su nesposobne za roditeljstvo.

Žena koja je abortirala a koje ima dva ili više od ovih simptoma vjerojatno se bori s PTSD postabortivnim simptomom. U tom slučaju proći kroz ovaj naš tečaj može pomoći dovesti ženu da otkrije Boga i njegovu iscjeliteljsku moć i mir.

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

MOLITVA PATERA RUFUSA ZA HRVATSKU: ‘Oslobodi ovu zemlju od Sotonine moći’

Objavljeno

- datum

 MOLITVA OSLOBOĐENJA IZ 1999. GODINE     Bože, Ti ljubiš Hrvatsku i zato ti upućujem iskrene molitve za nju!

Sada u ovim čudnovatim trenucima povijesti, kako svijeta, tako i Hrvatske dobro se prisjetiti seminara patera Rufusa Pereire, indijskog svećenika koji je 1999. posjetio našu zemlju i održao 4-dnevnu duhovnu obnovu u kući Tabor. Zapisi sa tog seminara kao i još nekih, koji su bili nakon toga organizirani od Pokreta krunice za obraćenje i mir objavljeni su 2010., u knjizi P. Rufus Pereira – “Duh Sveti obnovitelj, ozdravitelj i osloboditelj. Pater Rufus je bio među prvim svjetski poznatim karizmaticima koji su posjetili Hrvatsku i molili za nju i njene ljude.

Rekao je: Bože, Ti ljubiš Hrvatsku i zato ti upućujem iskrene molitve za nju!

– Bio je to nezaboravan duhovni događaj, posebno molitva za Hrvatsku, kada je pater Rufus zamolio da svi vjernici kleknu i lijevom rukom dotiču zemlju, a desnu uzdignu prema nebu, kako bi izrazili čvrstu vjeru, da naša zemlja može primiti puninu blagoslova, samo od Gospodina- napisao je jedan vjernik koji je prisustvovao tom susretu i blagoslovu – donio je tada portal dnevno.hr.

Evo  molitve koju je p. Rufus izgovorio za Hrvatsku:

“Gospodine Isuse, Ti ljubiš ovu zemlju. Molimo Te za oslobođenje čitave zemlje. Oslobodi ovu zemlju od Sotonine moći, prekini sve sotonske kultove i veze u ovoj zemlji! Oslobodi svaku planinu, svaku rijeku od Sotonine moći! Oslobodi svako drvo, svaku životinju od Sotonine vlasti! Iznad svega, molimo Te za oslobođenje hrvatskoga naroda. Gospodine, u Tvoje Ime molimo da slomiš Sotoninu moć nad hrvatskom zemljom, da slomiš snagu Sotoninu nad narodom hrvatskim, da slomiš snagu zla nad Crkvom u Hrvatskoj, da oslobodiš ljude od bavljenja okultnim praksama, da ih izliječiš od rana rata, koje su postale ulaz sotonskom utjecaju. Gospodine, ova zemlja pripada Tebi! Ti si je stvorio. Ti si je svojom predragocjenom krvlju otkupio. Ti si je posvetio Duhom Svetim. Gospodine, svi zajedno ponovo posvećujemo ovu zemlju Tvojemu presvetomu Srcu! Ponovo posvećujemo hrvatski narod Tvojemu presvetomu Srcu! Ponovo posvećujemo Crkvu u Hrvatskoj Tvojemu presvetomu Srcu i sve Ti to prinosimo po bezgrješnome Srcu Marijinu. Gospodine, molimo Te da Marija bude kraljica ove zemlje, da donese mir ovoj zemlji, kao što je donijela mir Rusiji, kao što je donijela mir u Fatimu, kao što donosi mir u Međugorju. Gospodine, ponovo posvećujemo ovu zemlju Bezgrješnomu Srcu Marijinu. Gospodine, molimo ovu molitvu egzorcizma i oslobađanja, molimo ovu molitvu ponovne posvete i posvećivanja po zagovoru sv. Josipa zaštitnika Hrvatske, svih apostola, sv. Franje i sv. Antuna, sv. arkanđela, anđela i svih svetaca ove zemlje. Hvala ti, Isuse! Slava ti, Isuse! Aleluja, Gospodinu! Hvala Ti, Gospodine Isuse! Aleluja! Aleluja, Aleluja!”

 

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

PO UKAZANJU ISUSOVU   Posveti se Srcu Isusovu onako kako je to činila  sv. Margareta Marija Alacoque

Objavljeno

- datum

Isus je dao i 12 obećanja onima koji budu širili ovu pobožnost!

Sveta Margareta Marija Alacoque rodila se u Francuskoj 1647. U dobi od 24. godine stupila je u Red Sestara Pohođenja Marijina. Već je i prije stupanja u samostan imala više nadnaravnih viđenja a u narednom razdoblju ekstaze su postale i učestalije radi čega je pretrpjela mnoge neugodnosti od strane susestara.

Ostala je čvrsta u vjeri i njezina je ljubav prema Isusu sve više rasla. 1675. godine, u vrijeme tijelovske osmine, došlo je do važnog ukazanja u Kapeli Pohođenja. Margareta je ugledala Isusa koji joj je naredio da se zauzme da se na petak nakon tijelovske osmine uvede Petak Srca Isusova. Usprkos najvećim protivljenjima i okrivljavanjima kojima je bila izložena, svim se žarom posvetila širenju pobožnosti u čast Srcu Isusovu. Drugom je prigodom Isus zatražio od Margarete da se svakog prvog petka u mjesecu pričesti te je tako nastala pobožnost Prvih petaka. Potporu i pomoć dobila je od poglavara mjesne isusovačke redovničke zajednice. Na njega ju je za vrijeme jednog viđenja uputio sam Isus. Najvažnije što je Isus želio prenijeti njoj, a onda i svim ljudima, je istina o njegovoj silnoj ljubavi prema čovjeku i istina o njegovu Srcu kao simbolu te ljubavi. Svetica je umrla 16. listopada 1690. godine a tijelo joj se nalazi u kapeli gdje joj se ukazao Isus. Sredinom 19. stoljeća papa Pio IX. službeno je uveo u Crkvu blagdan Srca Isusova koji se slavi prvi petak nakon blagdana Tijelovo.

Posveta Isusovu srcu sv. Margarete Marije Alacoque

Ja darujem i posvećujem Presvetom Srcu Gospodina našega Isusa Krista svoju osobu i život, svoja djela, muke i patnje, da od sada svim svojim bićem samo njega ljubim, štujem i slavim. Ovo je čvrsta moja volja da budem sav njegov i da sve činim njemu za ljubav, odričući se cijelim srcem svega, što bi njemu moglo biti mrsko.

Tebe, dakle, Presveto Srce, odabirem za jedini predmet svoje ljubavi, za zaštitnika svoga života, za osiguranje svoga spasenja, za lijek protiv svoje slabosti i nestalnosti, za naknadnika svih pogrešaka svoga života i za svoje sigurno utočište na času smrti.

O predobro Srce, ti budi moje opravdanje pred Bogom, svojim Ocem, i odvrati od mene zaslužene udarce njegove srdžbe. O Srce puno ljubavi, u tebe stavljam sve svoje ufanje, jer se bojim svega od svoje zloće i slabosti, a nadam se svemu od tvoje dobrote.

Uništi, dakle, u meni sve, što bi moglo biti neugodno i protivno. Neka se tvoja čista ljubav tako utisne u moje srce, da nikada ne zaboravim na te i da se nikada ne odijelim od tebe. Zaklinjem te tvojom neizmjernom dobrotom, daj da moje ime bude u tebi upisano, jer ja hoću, da moja sreća i slava bude u tom da živim i umrem kao tvoj rob.

Amen.

Isus svetoj Margareti obećava da oni koji budu štovali njegovo Presveto Srce daje ove duhovne i vremenite blagodati:

1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.
2. Unijet ću mir u njihove obitelji.
3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.
4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.
5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.
6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.
7. Mlake će duše postati revne.
8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.
9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.
10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.
11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.
12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Autor: Vjera

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Brašančevo (Tijelovo)

Objavljeno

- datum

BLAGDAN je Tijelova. Za Katoličku crkvu, Tijelovo se obilježava u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Svetkovina se pojavljuje u 13. stoljeću, no zapadno kršćanstvo počelo ga je obilježavati tek u 14. stoljeću. Postoji legenda prema kojoj je augustinska redovnica Julijana iz samostana u Belgiji, imala viđenje punog Mjeseca, na kojem je opazila mrlju.

Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju nedostatkom blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Mjesni biskup je na njezinu molbu uspostavio blagdan, koji se u početku zvao blagdan Euharistije.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom je taj blagdan htio proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila smrt. Tek u 14. stoljeću, blagdan se proširio na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi u četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva.

U nekim hrvatskim krajevima ovaj blagdan se zove i  Brašančevo  a potječe iz 18. stoljeća.

Riječ Brašančevo dolazi od riječi  brašno, od čega se pravi kruh a kruh u pretvorbi u sv. Misi postaje Kristovo Tijelo. Ovaj blagdan je ujedno i spomen na ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri, na Veliki četvrtak.

Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću kada se augustinskoj redovnici sv. Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punog mjeseca, na mjesecu pokazala mrlja.Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao jednu svetkovinu koja Crkvi nedostaje  a kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na zamolbu sv. Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji dao uvesti blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.Sv.Julijana i njeni suvremenici širili su ideju toga blagdana  ucijeloj Crkvi.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo godine 1263. u mjestu Bolseni u Italiji. Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv.Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon ova dva događaja tadašnji papa Urban IV.  08.09.1264. objavljuje bulu kojom ustanovljuje blagdan Tjelova (Euharistije)  želeći tu svetkovinu  proširiti na cijelu Crkvu.

No brza smrt ga je spriječila u tome.Tek u 14. st. papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Događaj, sličan onome u Bolseni, zbio se god. 1411. i u Hrvatskoj, u Ludbregu: Za najvažnijeg dijela sv.mise –pretvorbe-  kada se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo a vino u Krv Isusovu, svećenik je posumnjao u ovo čudo.

Tada je ugledao da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Taj događaj temeljito je ispitivao papa Julije II. (1503-1513.).Zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja nije uspio završiti istragu ali je dozvolio javno štovanje relikvije što čini i njegov nasljednik papa Leon X.

Svetkovina Tjelova je povezana sa procesijama. Prva Tjelovska procesija  održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Svojim sudjelovanjem u procesiji krenimo za Kristom,posvjedočimo svoju vjeru, sačuvajmo našu lijepu kršćansku tradiciju i običaje.(kamenjar.com)

 

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno