Connect with us

Društvo

Imamo dokumente: Evo tko je aboliran, a danas caruje u Hrvatskoj!

Objavljeno

- datum

I danas su s nama, politički su i društveno aktivni. Gdje su bili i što su činili od 1991-1995?

Nova knjiga “Krajina kroz dokumente” u sebi sadrži neprocjenjivo blago, ako 260 originalnih srpskih dokumenata pronađenih, prikupljenih i brižljivo arhiviranih, istražni i pravosudni organi žele prihvatiti kao takve. Izuzev pravosudnih tijela koji bi se svakako trebali zadubiti u ovu knjigu, čitatelji koji su upućeni u ratna zbivanja i zločine na području Banovine ostat će nemalo iznenađeni kada među navedenim imenima srpskih paravojnika i njihovih jataka prepoznaju svog susjeda. Svaki bi novinar koji se bavi problemom abolicije, također trebao prolistati “Krajinu kroz dokumente”, pa se baciti u istraživanje. Evo što smo mi doznali…

Marijan Janošević je podpredsjednik općinskog vijeća u Dvoru, politički aktivan u Banijskoj demokratskoj stranci. To je danas… No, gdje je bio i još važnije pitanje, što je činio 1991. godine? “Krajina kroz dokumente” donosi nevjerojatne podatke. Marijan Janošević tada je bio “potpredsjednik izvršnog vijeća skupštine opštine Dvor na Uni” koji je, a originalan dokument to jasno pokazuje, potpisnik nekih odluka zbog kojih bi istražnim organima danas mogao dati vrijedne informacije. Janošević je, između ostalog, potpisao odluku da se u građevinskoj firmi RAD iz Dvora napravi drveni mrtvački sanduk i drveni križ na ime Barišić Nikola 1934-1991, nalaže istoj toj firmi da osigura stroj za iskop rake u Divuši na groblju za pokop pokojnog Barišić Nikole, i nalaže pogrebnom društvu Dvor na Uni da svojim vozilom osigura prijevoz mrtvaca iz Struge za groblje u Divuši. Također, Janošević u dokumentu užasa navodi da će ovu naredbu provoditi “stanica javne bezbjednosti MUP-a SAO Krajine”. Zašto je ovo dokument užasa? Zato što je mjesto pokapanja do današnjeg dana ostalo nepoznato, a pokojni Barišić Nikola je na popisu nestalih osoba!

Agencija za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba kao nakladnik ove knjige, ovim i sličnim apsurdima bavi se već godinama. Na slučaj Nikole Sužnjevića, upozoravali su i prije…

Nikola Sužnjević koji danas živi u Glini, politički je blizak Veljku Džakuli i DPS-u, a kao takav je 2013. bio kandidat na izborima za gradsko vijeće u Glini. Gdje je njegova malenkost bila ’91? Sužnjević se kao krunski svjedok i istražni sudac usko povezuje s jednim od najtežih ratnih zločina koji je počinjen u selu Joševica, pri čemu su metkom u čelo ubijana i djeca. Dokument koji je označen “vojnom tajnom”, također je predočen u knjizi “Krajina kroz dokumente”, a potvrđuje kako se na licu mjesta nakon zločina pojavio Nikola Sužnjević koji je i sastavio vrlo detaljan zapisnik jezivog sadržaja. Izvještaj koji je potpisao Nikola Sužnjević opisuje da je ubijen 21 civil, od čega četvero djece u dobi od 10 do 16 godina starosti. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine malokalibarskim automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu (u potiljak, vrat, jagodice, lice, sljepoočnicu, mastoidnu kost, iza uha, iznad usne). Oružje je bilo opremljeno prigušivačima. Počinitelji su išli od kuće do kuće i poubijali svaku osobu koju su ondje zatekli, ne gledajući njihovu dob niti spol, a potom su razarali kuće, jednu po jednu. Nikola Sužnjević tada je zaključio kako “nema drugih tragova nasilja osim prostrijelnih rana glave, u zatiljak, čelo, usta, u sljepoočnicu”. Za egzekuciju 21 Hrvata sela Joševice još uvijek nitko nije odgovarao, a istražni sudac Sužnjević, krunski svjedok i potpisnik zapisnika o masakru hrvatskih civila, ni danas politički ne miruje…

Dokument objavljen u ovoj knjizi, uz Nikolu Sužnjevića, kao svjedoka navodi i tadašnjeg suca općinskog suda u Glini, Jović Radovana. Jednako se tako pojavio na mjestu krvoprolića, sastavljao zapisnik i svjedočio jednom od najtežih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Jović Radovan danas je zaposlenik sisačke INA-e.

Knjiga “Krajina kroz dokumente” sadrži cijeli niz kompromitirajućih podataka po one koji su bili usko vezani uz djelovanje vojske RSK, pa i ratnih zločina, a nastavili su s neometanim političkim i društvenim životom u Hrvatskoj na čijem su teritoriju ti isti zločini počinjeni. U predgovoru knjige koji je napisao dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, navodi se kako su ovi ukoričeni dokumenti ” pozitivna vrijednost koja potvrđuje točnost podataka i omogućuje jasnije stjecanje slike”, a Raguž se nada i kako će osim čitatelja, ova knjiga zaintrigirati i pravosudne organe. U iščekivanju njihove reakcije, mi ćemo u narednim danima s velikim zadovoljstvom s našim čitateljima dijeliti najintrigantnije isječke iz knjige “Krajina kroz dokumente”.

Izvor: S. Vučković/Portal dnevnih novosti

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

DALMACIJI TREBA CENTAR ZA ČIST OKOLIŠ!

Objavljeno

- datum

U utorak, 17. travnja 2018. godine, na programu šestog aktivističkog festivala VIDIK fest govorilo se o odvojenom prikupljanju otpada. Na tribini posvećenoj problemu gospodarenja otpadom u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu, govorili su bivši ministar zaštite okoliša i energetike prof.dr.sc. Slaven Dobrović, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve iz Krka Ivan Jurešić i ekoaktivistica iz redova Hrvatske udruge Benedikt mr.sc. Goranka Adam, dok je skupom moderirao dr. med. Vide Popović.

Kao uvod u temu, Vide Popović je naglasio da se u sklopu VIDIK festa više puta govorilo o temama vezanim uz gospodarenje otpada, prije svega u splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad Split je koliko nam je poznato krenuo s prijedlozima šest novih lokacija za reciklažna dvorišta uz već predviđeni Karepovac, te je naglasio da će se i udruga Benedikt uključiti u praćenje ove problematike u cilju poticanja na rješavanje gorućih komunalnih problema. Goranka Adam je kazala da je sve to što se čini nedovoljno i da još uvijek po pitanju zbrinjavanja otpada tapkamo na mjestu. Sve nas to podsjeća na onu reklamu ”Smrdi, smrdi, strašno smrdi”. Na Karepovcu smrdi naš mentalni sklop, istaknula je, smrdi naša neodgovornost i površnost. Mi smo odložili taj otpad, to brdo smeća. Zatim je podsjetila na nekoliko temeljnih načela održavanja zaštite okoliša, između ostalih načelo očuvanja vrijednosti prirodnih dobara, bioraznolikosti i krajobraza. To je slučaj s Lećevicom, ljuti krš, samo 40 km od Splita. Bojim se, naglasila je, da će se dogoditi da građani sami plaćaju spaljivanje smeća u cementarama.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike prof. dr.sc. Slaven Dobrović se složio i napomenuo da je  koncentracija stakleničkih plinova u stalnom porastu, a zabrinjava i ogromna količina otpada u moru. U svom izlaganju usporedio je linearnu ekonomiju s cirkularnom i podsjetio da plan za gospodarenje otpadom treba predvidjeti sortirnicu. Suludo je da se sav otpad vozi u Lećevicu kad postoji hijerarhija upravljanja otpadom. Podsjetio se i doprinosa velikog splitskog ekoaktiviste prof. Tomislava Lerotića, koji se uz dizajn bavio osmišljavanjem projekata održivog razvoja. Treba nam centar za čist okoliš, jer je to najisplativije i jer na taj način ne samo da štitimo okoliš i zdravlje ljudi nego otvaramo nova radna mjesta i mislimo na svoju budućnost, zaključio je. Pomoćnik direktora tvrtke Ponikve publici se obratio s prezentacijom konkretnih koraka koje su oni poduzeli na otoku Krku uključujući postavljanje sortirnice i kompostane, 1500 zelenih otoka i reciklažnih dvorišta. Sada rade intenzivno na sustavu ”od vrata do vrata” kako bi sva domaćinstva opskrbili s kantama za odvojeno prikupljanje otpada. Nakon njihovih izlaganja, iz publike su se mogla čuti vrlo kvalitetna pitanja od strane predstavnika lokalnih ekoloških udruga, te je uslijedila konstruktivna rasprava.

Silvana Dragun/HUB

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Kreće ‘rušenje’ Plenkovića: Iznenadit će vas tko je ‘mozak operacije’

Objavljeno

- datum

Nakon što je prije nekoliko dana u javnost dospio popis ministara koji su trebali sudjelovati u tehničkoj vladi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, postalo je jasno kako šefica države ulazi u još jedan sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovom Vladom, što se uostalom i potvrdilo tijekom njezina gostovanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Od tamo je ponovno prozvala vladajuće, zbog demografske politike – piše dnevno.hr.
”Nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”, oštro je poručila predsjednica, na što joj ministri nisu ostali dužni. Po vladinim kuloarima priča kako iza otrovnih strjelica koje Grabar-Kitarović svako malo ispuca na njihovu adresu stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, no jednako tako valja znati da je i predsjednica strateg te igrač na duge staze.

>> ZASTUPNICI koji su glasali PROTIV ISTAMBULSKE IMAJU 4 PUTA VIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA OD ONIH ZA IK – toliko HITNOSTI izmjene izbornog zakona

Znakovito je da ovaj posljednji napad stiže u trenutku kada su se tek prividno smirile strasti u vladajućoj stranci do kojih je dovela ratifikacija Istanbulske konvencije, protiv koje je između ostaloga ustao i predsjedničin prijatelj Milijan Brkić, čovjek zahvaljujući kojem upravlja državom, a s kojim odnose nikada nije zahladila, jer povezuje ih Brkićev brat Jozo s kojim je predsjednica u izrazito kvalitetnim odnosima. Upravo s njime, Grabar-Kitarović kuje zgodan plan, a Brkić nije jedini koji bi trebao sudjelovati u puču i rušenju Andreja Plenkovića, jer u priču se odnedavno uključio i ličko-senjski župan Darko Milinović, koji sukob s vladajućima sve teže uspijeva skriti. Milinović, prema izvorima bliskim ličkom šefu ulazi u partnerstvo s HSP-ovim gradonačelnikom Gospićem Karlom Starčevićem.

Ovaj dvojac polako, ali sigurno zakapa ratne sjekire te zajedničkim snagama pokušavaju pronaći adekvatnu zamjenu za župansku fotelju, nakon čega bi Milinović trebao odmrznuti svoj mandat u Saboru. Plenkovićeva saborska većina izrazito je tanka i nestabilna pa stoga baš s te pozicije kane pucati na njega, a mozak ove operacije navodno je upravo Brkić, za kojeg se uostalom znade da s Plenkovićem nije u dobrim odnosima, već surađuju silom prilika. Plan je skoro realiziran, tvrde upućeni, a na koji će ga način akteri ove priče do kraja provesti ostaje za vidjeti, jer ne treba zanemariti niti činjenicu da je Plenković taj koji trenutno vlada strankom, pa nije nemoguće da preduhitri pobunjenike.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Globalistički kabalisti kliču zbog islamizacije Europe. Osim što se raduju – JESU LI i sami RAZLOG?

Objavljeno

- datum

Svakako da jesu. Njemački povijesničar Wolfgang Eggert navodi razloge radosti židovskih fundamentalista zbog muslimanske invazije Europe. Radi se o čistoj mržnji prema kršćanima i zapadnoj kulturi – piše bloger na O dosta toga još i dublje.

Razlozi ovih zadojenih mržnjom mogu se sažeti:

1. Povratak na strogost. Prema njima, muslimani trebaju pokazati moralno dostojni život europljanima. Da, baš kao u tolikim drugim muslimanskim državama. Pakao na zemlji, da skratimo.

2. Kršćani su smatrani od ovih fanatika za “idolopoklonike” jer vjeruju da je Krist Bog. Ako promotriš pažljivo, cijepaju sebi odjeću poput Kaife.

3. Revanš. “Platiti ćete za sve što ste učinili židovima kroz stoljeća”. Ali zašto su toliki narodi kroz povijest imali probleme sa židovima, to je pitanje. Nije li slučajno u njima krivica, u njihovoj nadrasi, u njihovoj aroganciji? Ne duljimo, uvrijeđena je viša rasa, i to zaslužuje kaznu.

Licemjeri, dobro reče o vama Sv. Pavao:

“Doista, vi ste, braćo, postali nasljedovatelji crkava Božjih koje su u Judeji u Kristu Isusu: i vi isto trpite od svojih suplemenika što i oni od Židova, koji su i Gospodina Isusa i proroke ubili, i nas progonili, te Bogu ne ugađaju i svim se ljudima protive kad nam priječe propovijedati poganima da se spase, da bi tako u svako vrijeme navršili mjeru zlodjela svojih. Ali sručio se na njih konačni gnjev.” (1 Sol 2, 14-16)

Ovdje ste netko i nešto, ali vaša moć preko ove zemlje ne može preći. Imate mržnju za ideologiju, i finance i lože za sprovesti je u djelo.

Ali kad zlo izgleda da trijumfira, bude na koncu jadno, osramoćeno i poniženo. 

Napomena: Stavovi navedeni u članku, ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Croative.net.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno