Connect with us

Ante Lijić

GRADONAČELNIK OPARA ODMAH NAKON PREUZIMANJA DUŽNOSTI POHITAO NA ŽNJAN

Objavljeno

- datum

 KONAČNO DOBRA VIJEST  – Nakon što Hrvatska udruga Benedikt više od dvije godine moli, proziva i apelira da se nešto pokrene na Žnjanu

Hrvatska udruga Benedikt neprekidno od ljeta 2015. priopćenjima, tribinama i člancima na našim portalima upozorava Grad Split i građane Splita na neodrživo stanje Žnjanskog platoa, uključujući i prostor do Duilova koji stoji potpuno napušten, a od posjeta blagopokojnog pape Ivana Pavla Drugog, danas sveca Katoličke crkve, prošlo je devetnaest godina.

U srpnju 2015. g. izdali smo priopćenje (objavljeno na našim portalima www.hu-benedikt.hr i www.croative.net) pod naslovom: Dok u Splitu sanjamo velike investicije, pokrenimo one male, ali jednako važne”.

Pet mjeseci kasnije priopćenjem “I nakon pet mjeseci fekalije na Žnjanskom šetalištu” upozoravamo na nepromijenjeno stanje i ponavljamo zahtjev.

U prosincu 2015. g. ponovno pišemo o Žnjanu pod naslovom “Žnjan – elitna lokacija ili gradska sramota?!”, a zatim slijedi dopis gradonačelniku kojega nastojimo zainteresirati relativno malim troškovima s velikim učinkom.

U siječnju 2016. ponovno aktualiziramo Žnjansku problematiku člankom “Zaraza pred vratima – ili ipak konačno rješenje problema fekalija na Žnjanskom šetalištu”, na što Grad ostaje gluh.

Konačno je 19. siječnja 2016. godine održan sastanak s predstavnicima Grada Splita (gradonačelnik nije bio nazočan), ali bez ikakvog rezultata. Gradonačelnik Baldasar nije prihvatio niti inicijativu, koju su mu njegovi suradnici prenijeli, da djelatnici Parkova i nasada barem pokose samoniklu travu i drugo raslinje.

Problematiku Žnjana smo uključili i u ‘Vidik fest’ 2016, našu tradicionalnu manifestaciju u travnju svake godine. Grad nas je odbio, ali uključio se Arhitektonski fakultet s projektnim rješenjima studenata koji, za razliku od Grada, promišljaju o Žnjanu kao važnom gradskom resursu. Hrvatska udruga Benedikt i Kotar Žnjan su zaključke dostavili i gradonačelniku, ali Grad se opet oglušio, a tražili smo barem minimalno održavanje gradskih površina:

 redovita košnja i uklanjanje samonikle šikare;
 održavanje postojećih zemljanih putova kako se ne bi stvarale lokve vode i blato;
 postava koševa za otpatke i klupa za sjedenje;
 u godišnji program održavanja uključiti održavanje kompletnog prostora Žnjanskog platoa (ne samo uski pojas plaže)
itd.

Upozoravali smo gradonačelnika da je problem Žnjana njegov problem, prozivali, pa čak i apelirali da će od toga imati i političke koristi.

Sve bez rezultata.

Kako smo se obraćali na sve strane, jedan član Hrvatske udruge Benedikt je o tim aktivnostima Udruge 29. kolovoza 2016. mailom upoznao i gospodina Andru Krstulovića Oparu. Izdvajamo dio maila:

“…Slobodan sam, stoga, primijetiti da je Hrvatska udruga Benedikt, čiji sam član, između ostalih aktivnosti, pokušala privoliti gradonačelnika da se zapušteni (i napušteni) dio Žnjana barem stavi u program minimalnog održavanja ‘Parkova i nasada’ (košnja trave i divljeg raslinja). Na potezu od plaže za invalide do Duilova imamo sedam (7) hektara potpuno napuštene zemlje tik uz more (trava do 1,50 m visine) ni jedne klupe, ni jednog koša. Gospodin Baldasar nije shvatio čak niti politički interes da barem pokosi tu travu…”

Iako je gospodin Opara odmah odgovorio na mail, ugodno nas je iznenadilo što je odmah nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika pohitao na Žnjan i najavio aktivnosti za koje smo se i mi zalagali. Ostaje nam nadati se da će tako i nastaviti, naravno, ne samo u odnosu na Žnjan nego i na ostale buduće prijedloge građana. Mi ćemo to pozorno pratiti, pa, zatreba li, opet podsjećati, apelirati…

Hrvatska udruga Benedikt
Dr. Vide Popović, predsjednik, dipl. arh. Ante Lijić, član

 

Komentari

Oglasi
Komentari

Ante Lijić

U GETEBORGU 1971. UBIJEN JE HRVATSKI DOMOLJUB MIJO LIJIĆ

Objavljeno

- datum

U NOĆI NAKON UBOJSTVA jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića   majkaceka  Povodom podizanja spomenika Miri Barešiću ponovno se aktualiziraju događanja oko ubojstva jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Mnogi i ne znaju da je u noći nakon ubojstva Rolovića, u Geteborgu ubijen hrvatski domoljub Mijo Lijić. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Ante Lijić

(VIDEO) Najkritičnija prijetnja civilizaciji u 21. stoljeću?

Objavljeno

- datum

Autor

‘ISLAM ĆE VLADATI SVIJETOM ‘   Mnoge islamske vođe, propovjednici i građani izražavaju svoj krajnji cilj – islamska svjetska dominacija, preko sredstava infiltriranja, imigracije i nasilnog vjerskog rata, kako bi podredila nevjernike i učvrstila svoju moć.

(više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno