Poveži se

Društvo

GEOLOGIJA: EVOLUCIONISTIČKI AUTORITETI OTKRILI DA NASTANAK GRANITA NIJE TREBAO MILIJUNE GODINA

Objavljeno

- datum

Otkriće izvornog, trenutačno stvorenog granita (stijene iz Postanka 1,1)

U najdubljem bušenju Zemljine kore ikada izvršenom (dubine veće od 12,2 km), evolucionisti su očekivali da će biti otkriven bazalt, ali neočekivano, na iznenađenje svih, otkriven je granit.Nastanak te vrste granita, osnovne stijene naših kontinenata i središnje mase mnogih planina oduvijek je bio nepoznanica jer se nigdje u prirodi ne može vidjeti njegov nastanak, a ne može ga se proizvesti niti u laboratoriju. Već desetljećima na vrhunskim simpozijima evolucionistički geolozi otvoreno priznaju da ne znaju objasniti porijeklo toga granita.

Usprkos tome, doslovno bez ikakvih dokaza, javnosti je prezentirana priča prema kojoj je granit nastao polaganim hlađenjem usijane lave tijekom više milijuna godina. Zato mnogi ljudi kada pomisle na nastanak našeg planeta, odmah zamišljaju usijani, kaotični planet koji se milijunima godina polako hladi.

No, nuklearni fizičar dr. Robert Gentry[1], vršeći istraživanja u Oak Ridge laboratoriju, jednom od najpoznatijih laboratorija u svijetu s područja radiokemije i geokemije, u tom je tzv. predkambrijskom granitu otkrio radioaureole polonija koji se raspada za samo par minuta, a to svjedoči da je taj granit, osnovna stijena naših kontinenata, nastao i očvrsnuo gotovo trenutačno, unutar tih par minuta, inače aureole polonija ne bi mogle ostati sačuvane. Ovo otkriće savršeno je u skladu s izvještajem o trenutačnom Božjem stvaranju Zemlje objavljenom u biblijskoj Knjizi Postanka.

Za hipoteze evolucionista po kojima je granit nastao ili kristalizacijom na velikim dubinama sporim hlađenjem ili rekristalizacijom ranije postojećih, duboko zatrpanih sedimentnih stijena – nema niti jednog izravnog dokaza.

   >>> PAD MITOLOGIJE EVOLUCIONIZMA: OTISAK STVARANJA

(Na slici: radioaureole polonija koje je u tzv. predkambrijskom granitu otkrio dr. Robert Gentry)

(Na slici: radioaureole polonija koje je u tzv. predkambrijskom granitu otkrio dr. Robert Gentry)

Također, za tzv. predkambrijski granit o kojemu govori dr. Gentry nema apsolutno nikakvih dokaza da je to magmatska stijena koja se hladila milijunima godina.

Evolucionisti su pokušali riješiti problem polonijevih aureola u granitu promoviranjem ideja dvojice amatera, vatrogasca (!) Wakefielda iz 1988. godine i Brawleya iz 1992. godine, a koje su, u nedostatku stvarnog znanstvenog odgovora, pokušali dalje širiti Collins i Bailleul.

Koliko polonijeve aureole u granitu zapravo uznemiruju evolucionističke autoritete, i koliko su evolucionistički autoriteti zapravo svjesni da Wakefield 1988. godine i Brawley 1992. godine nisu dali znanstveno valjano evolucionističko tumačenje polonijevih aureola, svjedoči i pismo vrhunskog evolucionističkog autoriteta, dr. Brenta Dalrymplea, koji je javno priznao da mu je otkriće dr. Gentrya misterij na koji nema odgovor. To je pismo Dalrymple, 1995. godine, uznemiren i zabrinut poslao svim članovima Američke geološke unije, napisavši: „Dragi kolege geolozi…Pokret [misli na znanstveni koncept kreacionizma] počinje utjecati na neka predavanja na koledžima, također, kada članovi ‘Klubova Postanka’ ulaze u učionice s pitanjima ometajućim i teškim za odgovoriti. Kako biste vi odgovorili studentu koji tvrdi da prisutnost polonijevih aureola u granitu pokazuje da je granit formiran trenutačno, tj. posebno stvoren?“

Da su Wakefield, 1988. godine, i Brawley, 1992. godine, zaista dali znanstveno valjano evolucionističko tumačenje, nikada vrhunski evolucionistički autoritet dr. Dalrymple ne bi, 1995. godine, morao ovakvim pismom javno priznati da i dalje evolucionisti nemaju valjani odgovor unutar svoje vjere u milijarde godina postupnog nastajanja Zemlje.

Neuspjeh svih evolucionističkih pokušaja pobijanja zaključaka dr. Gentrya

Neki su pokušali tvrditi da su u granitu navodno pronađeni fosili, što bi značilo da to nisu izvorno stvorene stijene, kako upućuju otkrića dr. Gentrya, već bi prema tome bile naknadno nataložene. No, kada se na terenu provjerilo te tvrdnje proučavanjem svih lokaliteta koji su u vezi toga spomenuti, za jedne je utvrđeno da se uopće ne radi o fosilima, dok su drugi ležali na granitu, a ne u granitu, što znači da su naknadno nataloženi na izvorni granit stvoren u Tjednu Stvaranja.

Kao što smo spomenuli, evolucionisti su od neugodnosti polonijevih aureola pokušali pobjeći hipotezama vatrogasca (!) Wakefielda i Collinsa, te osobito onom još jednog amatera – Brawleya (iz 1992.) koju je pokušao ponovno promovirati Bailleul, a koji su pokušali s tvrdnjom da to možda nisu radioaureole polonija već radona, a treba od pola do jedne milijarde alfa emisija da bi se proizveo svaki prsten u radioaureoli. Problem je što su njihovi tekstovi obmanjivo pisani tako da prosječan čitatelj stječe dojam da oni govore o dokazanom modelu, no čak i bolje upućeni evolucionisti otvoreno priznaju da ta priča nikada nije dokazana eksperimentom, te je nisu željeli objaviti čak niti evolucionistički stručni časopisi, tako da tu priču uglavnom potežu oni koji nisu poučeni kako razlučiti hipotezu od činjenica. Jedini medij koji je želio objaviti takve znanstveno nerealne priče jest ekstremna ateistička stranica TalkOrigins i par s njom povezanih stranica. Collins je obmanjivo tvrdio da je ispitao sve granite koje je ispitao dr. Gentry, a s obzirom na prirodu posla i svjetsku klasu instituta u kojemu je dr. Gentry vršio istraživanja, zna se da Collins nikako nije mogao doći do svih granita koje je imao dr. Gentry. Zatim, znanstvena analiza pokazala je da Collinsovom mutnom objašnjenju manjkaju detalji i mehanizmi, a ostavlja mnoga važna pitanja potpuno neriješenima. Brawleyeva priča je nevaljana jer je radon kemijski inertan i on se ne koncentrira u radiocentre da tamo počiva tako dugo dok se ne pojave svih pola milijarde do milijardu alfa emisija, tj. on ne ostaje dovoljno dugo da se formira prava radioaureola. Polonij pak pokazuje odliku brze proizvodnje radioaureola. Istraživanja objavljena 2008. godine, ponovno su potvrdila da je dr. Gentry radioaureole točno identificirao kao polonijeve.

Zato je dr. Gentry na Međunarodnom katoličkom simpoziju o Stvaranju, 2002. godine u Rimu, mogao zaključiti sljedeće: „Misterij polonijevih aureola tiho nastavlja uznemiravati dok niti jedno znanstveno pobijanje ne nadolazi.“[2]

Bajka

 

Stvarnost

Evolucionističko-uniformističke hipoteze kojima pokušavaju osporiti očito vrlo brzo stvaranje toga granita pokazale su se neuspješnima, te taj granit za evolucioniste i dalje ostaje misterij, a daje snažnu potporu biblijskoj kronologiji Knjige Postanka.

Evolucionistički autoriteti, John Clemens, Nick Petford i drugi, otkrivaju brzi, katastrofički nastanak ostalih granita

No, osim granita o kojemu govori dr. Gentry, što je s vrstama granita koji pokazuju odliku magmatskih stijena? Upućuju li oni na milijune godina postupnog nastajanja i hlađenja ili čak i oni upućuju na brzi i nagli nastanak i brzo hlađenje?

Razmotrimo formiranje toga vrlo uobičajenog tipa magmatske stijene – granita.

Iako su granitna tijela iz kojih se često uzimaju uzorci nalaze na zemljinoj površini, magma iz koje su oni formirani nastala je mnogo kilometara ispod površine.

Granitne magme su formirane više od 18 km ispod površine zemlje topljenjem stijena u dubljoj kori. Evolucionisti su vjerovali da zato što su vrele magme relativno lagane i plovne, one se lako počnu uzdizati prema gore kroz koru u masi koja ima oblik balona. Na kraju, lava se nakuplja kao veliko tijelo oko 3 do 4 km ispod zemlje gdje očvrsnjava, hladi se i kristalizira. Konačno, erozija odnosi stijene iznad granita, izlažući ga na zemljinoj površini.

Evolucionistički geolozi su uobičajeno vjerovali da je za ovaj proces formacije granita trebalo ogromno vremensko razdoblje. Za granitne magme mislilo se da su se uzdigle kroz koru u tim spomenutim ogromnim tijelima oblika balona zvanim „dijapiri“. Ovo se smatralo vrlo sporim procesom jer je magma doslovno trebala forsirati svoj put praveći si mjesta dok se pokretala prema gore.

Zbog nekih procjena, na osnovi nedokazanih vjerovanja evolucionista, vjerovali su da bi trebalo 150.000 godina da si magma napravi put iz donje kore do mjesta gdje bi se nakupila u gornjoj kori.

Jednom kada se nađe u gornjoj kori, granitna bi se magma nastavila hladiti i kristalizirati, na kraju postajući čvrsta magmatska stijena. Evolucionisti su ovo također smatrali vrlo sporim procesom. Granitna su tijela, poput onoga koji leži ispod većine jugozapadne Engleske, tako ogromna da su evolucionisti vjerovali da je moralo proći stotine tisuća ili čak milijuni godina da bi se ohladila.

Ali, tu još nije bio kraj evolucionističke priče. Jednom smješten, granit bi i dalje bio zakopan ispod 3 do 4 km stijena. Evolucionisti su vjerovali da bi trebalo bi još par milijuna godina spore i postupne erozije da bi se uklonile stijene iznad granitnog tijela prije negoli bi bilo izloženo na površini kao poznati torovi (vrhovi) koji se danas vide.

Drugim riječima, proces formiranja granita evolucionistima se činio klasičnim primjerom onoga o čemu su Hutton i Lyell govorili – o sporoj i postupnoj aktivnosti koja je trebala milijune godina.

Ali, tada je došla revolucija u našem znanstvenom razumijevanju formiranja granita.

U 1990.-ima, sami evolucionisti geolozi počeli su dovoditi u pitanje gotovo sve tvrdnje evolucionističke priče koju smo upravo ocrtali.[3]

Ovi su evolucionistički autoriteti otkrili ono što je usklađeno s predviđanjima geologa kreacionista na osnovi izvještaja biblijske Knjige Postanka o globalnom katastrofičkom Potopu.

Dakle, koliko se god činilo nevjerojatnim, u posljednja dva desetljeća dogodila se revolucija u razmišljanju geologa o granitima jer je mnogo godina postojao nepromjenjiv problem koji je uznemirujuće ušao u pozadinu razmišljanja geologa, a najbolje je sažet u izrazu „problem prostora“.[4] Sjetimo se da prema tradicionalnom evolucionističkom vjerovanju imamo vrelu rastaljenu kaplju, dijapir, taj cijeli balon rastopljenog materijala koji se navodno rastopio duboko u zemljinoj kori tijekom milijuna godina. On se nekako morao uzdići u zemljinoj kori, ali imate sve ove druge stijene iznad koje ga pritišću nadolje. Kako li će se ovaj veliki balon uzdići i odgurati u stranu sve te stijene? To je postalo poznato kao „problem prostora“. Upravo je to dovelo do novih istraživanja i novoga razmišljanja o tome kako su se ovi graniti formirali.

Geolozi su tako počeli shvaćati da su se granitne magme uzdigle vrlo brzo kroz zemljinu koru uzduž uskih pukotina što je bio proces i do milijun puta brži od ranije zamišljenog sporog uzdizanja magmi u dijapirima oblika balona.[5]

(Na slici: Čak i evolucionistički autoriteti otkrivaju da tradicionalno evolucionističko vjerovanje, prikazano na slici gore, o stotinama tisuća ili milijunima godina nakupljanja, izdizanja i hlađenja magme u obliku "balona" dijapira nije znanstveno valjano objašnjenje nastanka granita) 

(Na slici: Čak i evolucionistički autoriteti otkrivaju da tradicionalno evolucionističko vjerovanje, prikazano na slici gore, o stotinama tisuća ili milijunima godina nakupljanja, izdizanja i hlađenja magme u obliku “balona” dijapira nije znanstveno valjano objašnjenje nastanka granita)

I tada su shvatili da postoje načini po kojima se granit mogao formirati. Rastopljeni materijal bi se formirao u dubini u malim gomilama koje su se nakupile u pukotinama, a pritisak na te pukotine istisnuo bi magmu prema gore kroz pukotine.

Oni razmišljaju u okviru malih gomila rastopljene magme koja se nakuplja vrlo brzo dolazeći u te pukotine i tada zatvarajući pukotine, a rastopljeni materijal biva upumpan prema gore kroz tu pukotinu[6] kroz ono što mi zovemo „dajk“ – veliku okomitu pukotinu u kojoj postoji kanal da rastopljeni materijal može doći gore i oni sada razmišljaju u okviru, umjesto o desecima ili stotinama tisuća godina da bi se rastopljeni materijal uzdigao gore i nakupio u gornjoj kori, recimo 3 do 4.5 km ispod površine, oni govore o svega 6, 10 ili najviše 20 godina da se neka od ovih tijela nakupe.[7]

Potvrda da su se granitne magme uzdigle tako brzo kroz zemljinu koru došla je od istraživanja minerala koje nalazimo u granitima, uključujući i mineral zvan „epidot“.

Epidot je jedino stabilan na vrlo visokim pritiscima što znači da se morao formirati kada je granitna magma bila duboko ispod površine tla, a jedini način da možemo pronaći kristale epidota u granitu na površini danas jest ako su bili transportirani prema gore s magmom vrlo, vrlo brzo. U stvari, proučavanje granita u Coloradu u SAD-u koji sadrže kristale epidota upućuje da su te magme doputovale kroz zemljinu koru za manje od 50 godina.[8]

(Na slici od 1 do 6 prikazan put magme iz veće dubine kroz dajk, formiranje ploče od nakupljene magme, kristalizacija i hlađenje te granitne ploče)

(Na slici od 1 do 6 prikazan put magme iz veće dubine kroz dajk, formiranje ploče od nakupljene magme, kristalizacija i hlađenje te granitne ploče)

Ali, što je s vremenom koje bi trebalo za takva ogromna tijela granitne magme da se ohlade nakon što su bila smještena? Sigurno bi trebala milijune godina?

Većina starijih procjena vremena hlađenja bilo je utemeljeno na prijenosu topline iz granita prema stijenama koje ga okružuju, a to bi nasumnjivo bio vrlo spori proces.

Ali, geolozi su počeli uviđati da bi protjecanje vode unutar i oko tijela granita bilo vrlo učinkovito u uklanjanju topline. Ovo bi ohladilo granit puno brže nego što se ranije mislilo.[9] Oni također shvaćaju da kako se granit počinje hladiti, on ima u sebi otopljenu vodu, i ta je voda oslobođena ko ono što nazivamo hidrotermalnim fluidima ili vrelim vodama, a vidimo izvanjski rad tih vrelih voda na mjestima poput Cornwalla gdje su vrele vode nakupile metale iz granita koji se hladi i nakupile ih u pukotinama u kvarcnim žilama da bi načinile te naslage metala, kositrene rude.

Dakle, to znači da voda u granitu izlazi van dok se granit kristalizira i hladi i voda počinje potkopavati pukotine lomeći granit dok se hladi[10] i putujući van u okolnu stijenu u koju se granit bio ugurao. Para kao takva – vrela voda i para koje izlaze iz granita uzrokuju pucanje vanjskog ruba granita koji se hladi i očvršćava, a također i okolnu stijenu i dopušta da hladna voda iz okolne stijene također uđe u granit – podzemna voda. Tako se uspostavlja sustav protjecanja vode, hladne vode koja dolazeći izvana, miješajući se s vrelom vodom u granitu, te izvlači vrućinu van.

To se naziva konvektivnim hlađenjem i kada su ovi evolucionistički autoriteti počeli raditi proračune o tome krugu konvektivnog hlađenja, vremenski okviri hlađenja granita iznenada su se smanjili na dane, čak sate, tjedne i godine, umjesto desetina milijuna ili stotina milijuna godina u koje su evolucionisti tradicionalno vjerovali.

Štoviše, postalo je očito da većina granitnih tijela jesu plosnata i nedostaju im duboki korijeni.[11] Njihov oblik nalik ploči daje im vrlo veliko područje kroz koje vrelina može biti vrlo brzo izgubljena.

Tada je bilo otkriveno da kada su izvršili seizmička istraživanja iznad nekih od tih granitnih tijela, npr. u Lake District u sjevernoj Engleskoj[12], gdje su izvedene eksplozije ili udari u površinu zemlje i bilježen prolazak zvučnih valova, a zvučni valovi se, naravno, odbijaju od slojeva. Oni su zapravo pokazali da umjesto da granit na površini sada ide 1.5 km ili više u zemljinu koru ispod, oni su zapravo otkrili da je granit bio sačinjen od tankih ploča, a ovo je bilo podržano istraživanjima u Sierra Nevadi u središnjoj Kaliforniji gdje su pronašli izdanke koji su pokazali strukturu nalik pločama granitnih tijela na površini zemlje.[13]

Voda koja je protjecala i koja je pomogla da se magma ohladi, također je igrala ulogu u dovođenju granita na površinu zemlje. Vrela magma izazvala bi da se okolna podzemna voda pretvori u paru, rezultirajući silovitim eksplozijama.[14] Te eksplozije pare slomile bi stijene koje okružuju granitno tijelo i ubrzalo njihovu eroziju i uklanjanje. Na ovaj način, granitno tijelo par kilometara pod zemljom moglo je biti brzo dovedeno do površine – baš kao što se danas vidi npr. na britanskim lokalitetima poput Dartmoora i Exmoora.

(Shematski prikaz koji prikazuje kako nova geološka istraživanja snažno upućuju na vrlo kratko vrijeme kristalizacije i hlađenja granita) 

(Shematski prikaz koji prikazuje kako nova geološka istraživanja snažno upućuju na vrlo kratko vrijeme kristalizacije i hlađenja granita)

Vodeći britanski istraživač granita, geolog John Clemens, zaključuje da nastanak granita spada u sve veći broj geoloških procesa koji su „katastrofički u svojoj iznenadnosti“.[15]

Istraživanje granita se još uvijek nastavlja, ali do sada otkriveno pokazuje da nije bilo potrebno više od par tisuća godina za smještanje i hlađenje čak i najvećih granitnih tijela.[16]

Geolozi kreacionisti zaključuju da su ovi evolucionistički autoriteti, svojim otkrićem o brzim katastrofičkim procesima i ulozi snažnog djelovanja vode u nastanku i hlađenju granita, te njegovom brzom dovođenju na površinu, otkrili i opisali upravo ono što se u geologiji može očekivati na osnovi katastrofičkog globalnog Potopa iz Knjige Postanka.

Suvremena znanost potvrđuje koliko su oci i naučitelji Katoličke Crkve bili u pravu što su biblijske izvještaje Knjige Postanka nepokolebljivo držali povijesno pouzdanim dokumentima.

Tekst: Ivan Rusarin izvor: OVDJE!
[1] O otkrićima dr. Roberta Gentrya pogledajte na hrvatskom sinkronizirane dokumentarne filmove „Otisci Stvaranja“ https://www.youtube.com/watch?v=aal_rfpCiTE, te „Zemlja – mladi planet“: https://www.youtube.com/watch?v=Ly6Z9go8SA0

[2] Gentry, Robert, Geological Evidence for Young Age of the Earth, International Catholic Symposium on Creation, The Kolbe Center for the Study of Creation, 2003., str. 362.

[3] Petford, N., A. R. Cruden, K. J. W. McCaffrey, and J.-L. Vigneresse. 2000. Granite magma formation, transport and emplacement in the earth’s crust. Nature408:669–673.; Clemens, J. D. 2005. Granites and granitic magmas: Strange phenomena and new perspectives on some old problems. Proceedings of the Geologists’ Association 116:9–16.

[4] Pitcher, W. S. 1993. The nature and origin of granite. London: Blackie Academic & Professional.

[5] Na ovu temu objavljeno je dosta stručnih radova geologa. Ovo su samo neki od njih: Petford, N., R. C. Kerr, and J. R. Lister. 1993. Dike transport of granitoid magmas. Geology 21:845–848.; Collins, W. J., and E. W. Sawyer. 1996. Pervasive granitoid magma transport through the lower-middle crust during non-coaxial compressional deformation. Journal of Metamorphic Geology 14:565–579.; Petford, N. 1996. Dykes or diapirs? Transactions of the Royal Society of Edinburgh: Earth Sciences 87:105–114.; Clemens, J. D., N. Petford, and C. K. Mawer. 1997. Ascent mechanisms of granitic magmas: Causes and consequences. In Deformation-enhanced fluid transport in the earth’s crust and mantle, ed. M. Holness, pp. 145–172. London: Chapman & Hall.; Brown, M., and G. S. Solar. 1999. The mechanism of ascent and emplacement of granite magma during transpression: A syntectonic granite paradigm. Tectonophysics 312:1–33.

[6] Brown, M., and T. Rushmer. 1997. The role of deformation in the movement of granitic melt: Views from the laboratory and the field. In Deformation—Enhanced fluid transport in the earth’s crust and mantle, ed. M. Holness, pp. 111–144. London: Chapman & Hall.

[7] Procjene vremena koje bi bilo potrebno da bi se većina takvih tvorevina mogla nakupiti na svome mjestu upućuju na to da bi se to moglo odigrati za puno manje vremena od 1000 godina, a moguće čak i za samo 40 dana – vidi: Harris, N., D. Vance, and M. Ayres. 2000. From sediment to granite: Timescales of anatexis in the upper crust. Chemical Geology 162:155–167.; Petford, N., A. R. Cruden, K. J. W. McCaffrey, and J.-L. Vigneresse. 2000. Granite magma formation, transport and emplacement in the earth’s crust. Nature408:669–673.; Istraživanja upućuju da bi čak i batoliti (koji su najveći oblik eruptivnih intruzivnih stijena) od 1000 kubičnih kilometara mogli nastati za svega 1200 godina – vidi: Clemens, J. D. 2005. Granites and granitic magmas: Strange phenomena and new perspectives on some old problems.Proceedings of the Geologists’ Association 116:9–16.

[8] Brandon, A. D., T. Chacko, and R. A. Creaser. 1996. Constraints on granitic magma transport from epidote dissolution kinetics. Science 271:1845–1848.

[9] Samo neki od radova na ovu temu: Cathles, L. M. 1977. An analysis of the cooling of intrusives by ground-water convection which includes boiling. Economic Geology 72:804–826.; Cheng, P., and W. J. Minkowycz. 1977. Free convection about a vertical flat plate embedded in a porous medium with application to heat transfer from a dike. Journal of Geophysical Research—Solid Earth 82B:2040–2044.; Hardee, H. C. 1982. Permeable convection above magma bodies.Tectonophysics 84:179–195.; Norton, D. 1978. Sourcelines, sourceregions, and pathlines for fluid in hydrothermal systems related to cooling plutons. Economic Geology 73:21–28.; Norton, D., and J. Knight. 1977. Transport phenomena in hydrothermal systems: Cooling plutons. American Journal of Science 277:937–981.; Paramentier, E. M. 1981. Numerical experiments on 18O depletion in igneous intrusions cooling by groundwater convection. Journal of Geophysical Research—Solid Earth 86B:7131–7144.; Torrance, K. E., and J. P. Sheu. 1978. Heat transfer from plutons undergoing hydrothermal cooling and thermal cracking. Numerical Heat Transfer 1:147–161.; Hayba, D. O., and S. E. Ingebritsen. 1997. Multiphase groundwater flow near cooling plutons. Journal of Geophysical Research—Solid Earth 102B:12235–12252.; Paramentier, E. M., A. Schedl, 1981. Thermal aureoles of igneous intrusions:some possible indications of hydrothermal convective cooling. Journal of Geology 89:1-22

[10] Knapp, R.B., and D. Norton. 1981. Preliminary numerical analysis of processes related to magma crystallization and stress evolution in cooling pluton environments. American Journal of Science 281:35–68.; Knapp, R. B., and J. E. Knight. 1977. Differential thermal expansion of pore fluids: Fracture propagation and microearthquake production in hot plutonic environments. Journal of Geophysical Research—Solid Earth 82B: 2515–2522.; Zhao, J., and E. T. Brown. 1992. Thermal cracking induced by water flow through joints in heated granite.International Journal of Rock Mechanics 17:77–82.

[11] Od mnoštva radova na ovu temu, izdvajamo: Petford, N., and J. D. Clemens. 2000. Granites are not diapiric! Geology Today 16(5):180–184.. Dosta radova na ovu temu izdao je Journal of the Geological Society of London.

[12] Evans, D. J., W. J. Rowley, R. A. Chadwick, G. S. Kimbell, and D. Millward. 1994. Seismic reflection data and the internal structure of the Lake District batholith, Cumbria, northern England. Proceedings of the Yorkshire Geological Society 50:11–24.;

[13] Coleman, D.S., Glazner, A.F., Miller, J.S., Bradford, K.J., Frost, T.P., Joye, J.L., and Bachl, C.A., 1995, Exposure of a Late Cretaceous layered mafic-felsic magma system in the central Sierra Nevada batholith, California: Contributions to Mineralogy and Petrology, v. 120, p. 129–136.

[14] To je poznati proces, vidi npr. L.J.P. Muffler, D.E.White, A.H.Truesdell, Hydrothermal Explosion Craters in Yellowstone National Park, Geological Society of America Bulletin

[15] Clemens, J. D. 2005. Granites and granitic magmas: Strange phenomena and new perspectives on some old problems. Proceedings of the Geologists’ Association

[16] Snelling, A.A., J.R. Baumgardner, and L. Vardiman. 2003. Abundant Po radiohalos in Phanerozoic granites and timescale implications for their formation.EOS, Transactions of the American Geophysical Union 84:46. Fall Meeting Supplement: Abstract V32C-1046.

Komentari

Komentari

Društvo

Objašnjenje na koji način upravlja vlada…

Objavljeno

- datum

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

Donosimo zabranjeni video: Pogledajte kako Amerikanci slave Hitlera!

Objavljeno

- datum

Povijest nikad nije crno-bijela i ove snimke zorni su dokaz toga

Godine 1939. German American Bund, organizacija Nijemaca u SAD-u, organizirao je skup na 20.000 nacističkih pristaša u Madison Square Gardenu u New Yorku. Kad je Marshall Curry, autor dokumentaraca nominiran za Oscara, naišao na snimku događaja u povijesnim arhivama, bio je zapanjen. Zajedno s Field of Vision, odlučio je prikazati snimke kao opomenu Amerikancima. Kratki film, Noć u vrtu, možete pogledati na kraju članka

“Prva stvar koja mi je pogodila je da se takav događaj može organizirati u srcu New Yorka”, rekao je Curry za The Atlantic. “Osjećao sam se kao da gledam epizodu Zone sumraka u kojoj je povijest imala drukčiji put. Ali to nije bila znanstvena fantastika – bile su to prave, povijesne snimke.”

Umjesto da ga izmijeni u standardni povijesni dokumentarac s pripovijedanjem, Curry je odlučio “čuvati ga čistim i neposrednim, kao kao da ste tamo, promatrate i borite se s onime što vidite.”

“Snimke su toliko snažne, čini se iznenađujuće da nije dio programa povijesti svake srednje škole. Ali mislim da je skup skliznuo iz naše kolektivne svijesti dijelom jer je zastrašujuć i neugodan. Govori o našoj zemlji koju bismo zaboravili. Željeli bismo pomisliti kako su se, kad su se pojavili naciti, svi Amerikanci odmah usprotivili. Ali dok je velika većina Amerikanaca bila zapanjena nacistima, postojala je i značajna skupina koji su gajili nekakve simpatije prema rasističkoj i antisemitskoj poruci. Kada vidite da se 20.000 Amerikanaca okupilo u Madison Square Gardenu, možete biti sigurni da su bili mnogi koji su ih pasivno podržavali”, nastavlja Curry.

“U dijelu govora Fritza Kuhna koji nije u filmu, Kuhn pozdravlja oca Coughlina, čije radio emisije hvale Hitlera i Mussolinija, a imale su doseg od 30 milijuna slušatelja. Henry Ford i Charles Lindberg izrazili su antisemitska uvjerenja. I magnat William Randolph Hearst izjavio je: “Kad god čujete istaknutog Amerikanca kojeg nazivaju fašistom, obično se možete uvjeriti da je čovjek jednostavno odani državljanin koji podržava američki način života.” To su bile ideje koje su, ako ne i univerzalno prihvaćene, smatrane legitimnim stavovima. No, dvije godine nakon ovog skupljanja, Japan je napao Pearl Harbor i Njemačka je proglasila rat protiv SAD-a, a tada je takva vrsta filozofije postala neprihvatljiva. Kad su nacisti počeli ubijati američke vojnike, počeli smo uklanjati činjenicu da su Amerikanci ikada dijelili njihovu filozofiju. Na kraju, Amerika se udaljila od nacista, ali ovaj je skup podsjetnik da stvari nisu morale tako završiti. Da Roosevelt nije bio predsjednik, da Japan nije napao, moguće je da bismo prošli bez ulaska u rat. A da nacisti nisu ubijali američke vojnike, je li moguće da njihova filozofija ne bi postala takav tabu?”, dovršava Curry.

Izvor: Express.hr

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

EKSKLUZIVNO: Tajni govor Ante Josipovića 30. studenog 1971. pred Titom u Karađorđevu

Objavljeno

- datum

IVO JOSIPOVIĆ više puta je izjavio da mu se otac Ante Josipović 1971. godine povukao iz politike. Ivan Zvonimir Čičak često je podsjećao da je Ante Josipović 1971./1972. naglo počeo napredovati u karijeri što govori o njegovu političkom opredjeljenju i povjerenju tadašnje komunističke vlasti u njega samoga.

Čičak je dvaput osjetio moć Ante Josipovića. Kao studenski vođa Hrvatskog proljeća završio je na robiji, a jedna od važnih figura u njegovom progonu bio je Ante Josipović. Drugi put dogodilo se to 2010. godine. U Jutarnjem listu dobio jeotkaz nakon što je napisao da je otac aktualnog predsjednika 1972. progonio pripadnike Hrvatskog proljeća.ante-josipović-150x150[1]

Otkaz je dobio jer je napisao da se Ante Josipović “kao predstavnik Partije nalazio na čelu Komisije koja je provodila u djelo liste za odstrel koje je radio Bakarić”.
U kolumni objavljenoj  6. veljače 2010. govoreći o olovnim vremenima 1972. Čičak je ustvrdio: ‘U prvih šest mjeseci 1972. iz Saveza komunista je isključeno oko 1150 članova. Glavni naredbodavac je bio Vladimir Bakarić, a glavni egzekutor za izbacivanja, hapšenja i pripreme optužnica bio je Ante Josipović, otac novog predsjednika Ive Josipovića.

Ante Josipović je bio kadrovik za izbacivanje, hapšenje i optužnice protiv proljećara. Inače, to je bilo vrijeme općeg progona prohrvatskih kadrova, a tim je progonom 3200 ljudi završilo u komunističkim zatvorima, a preko 200 tisuća protjerano je s posla.“

Prof. dr. Zdravko Tomac više puta je naglasio da je Ante Josipović  bio vrlo važna osoba u Karađorđevu na sastanku Tita s tadašnjim hrvatskim političkim vodstvom. Tomac kaže da je „Ante Josipović otišao u Karađorđevo kao Hrvat, a vratio se kao Jugoslaven“.

Na sjednici u Karađorđevu omjer pristalica za Savku bio 12 prema 8. U vlaku od Karađorđeva do Zagreba, Ante Josipović je promijenio svoje mišljenje i stao protiv Savke. Tada je Ante Josipović ispred Izvršnog biroa CK SKH imenovan na čelo „Kordinacione radne grupe” kojoj je zadatak bio ispravno informirati javnost o tijeku i činjenicama karaktera istraga i pripremanju suđenja “proljećarima”.

Redakcija Maxportala u posjedu je govora koji je Ante Josipović, otac Ive Josipovića, održao u Karađorđevu na sastanku tadašnjeg hrvatskog političkog vodstva (Sabor, Vlada, CK SKH) s Josipom Brzom Titom i njegovim suradnicima iz političkog, vojnog i obavještajnog vrha.ANTE 1 - odrezano

U Zagrebu je Ante Josipović na čelu Ideološke komisije CK SKH. Među proljećarima se počelo se govoriti o „Josipovićevom popisu“. Ako se netko se netko našao u njegovoj bilježnici značilo je to praćenje, istragu, optužnicu, suđenje i progon. Gubitak posla, zatvor, i, kao krajnja mjera, egzekucija.

Deset mjeseci nakon govora Ante Josipovića pred Titom u Karađorđevu Stjepan Ševo, supruga mu Tatjana i devetogodišnja kći Rosemarie okrutno su ubijeni kraj Venecije 24. kolovoza 1972. godine. To ubojstvo predmet je istraga pravosuđa dvije europske države, a kao mogući naredbodavac ubojstva spominje se Ante Josipović, tadašnji čelnik Ideološke komisije CK SKH.

Pogledajte što je Ante Josipović rekao Titu:

 

Izvor: MaxPortal/D. Lukić

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.