Connect with us

Magazin

Evo koja kemikalija u hrani izaziva visoki krvni tlak!

Objavljeno

- datum

Visoko toksični BPA (bisfenol A) koji se između ostalog nalazi u plastičnim bocama je povezan s visokim krvnim tlakom

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension ukazuje na to da bi konzerve i boce koje sadrže bisfenol A (BPA) mogle biti uzrok povišenog krvnog tlaka, ali postoje i drugi problemi.

Kada se kemikalija, koja se koristi za oblaganje konzervi i plastike, pojavila na tržištu, rečeno je da je sigurna. Iako se tvrdilo da male količine koje mogu dospjeti u hranu ili piće nisu štetne, no i te kako jesu.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da BPA uzrokuje 100 puta veću štetu nego što se ranije smatralo.

Da li ste pod pretjeranim stresom? Jeste li premoreni? Pod pritiskom ste i vrti vam se u glavi? Imate li povišen tlak iz nekog drugog razloga ili ga izaziva BPA?

BPA je bio povezivan s krvnim tlakom i otkucajima srca i ranije, ali korejski istraživači su odlučili provesti još jedno istraživanje.

Istraživači su proveli nasumičan test na 60 odraslih osoba preko 60 godina. Svaki sudionik je tri puta došao na mjesto istraživanja i dobio je sojino mlijeko u staklenoj boci ili limenci. Sojino mlijeko je odabrano jer ono ne sadrži nikakve komponente koje bi mogle utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Kasnije je prikupljen urin i testiran na koncentraciju BPA, a krvni tlak i otkucaji srca su mjereni dva sata nakon konzumiranja pića. Koncentracija BPA u urinu se povećala za čak 1,6% posto nakon konzumiranja pića iz limenke (obložene materijalom koji ispušta BPA) u odnosu na one koji su konzumirali piće iz staklene boce.

Autor studije, dr Jun Chul Hong rekao je:

“Porast od 5 mm živinog stupca u sistolički krvnom tlaku pri ispijanju dvije limenke može uzrokovati značajne probleme, posebno kod pacijenata sa srčanim bolestima ili hipertenzijom. Porast od 20 mm živinog stupca u sistolički krvni pritisku udvostručuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.”

Istraživači žele da donositelji odluka, liječnici i javnost postanu svjesni kakav rizik po srce ima izlaganje BPA.

Hong dodaje:

“Predlažem kupcima da jedu svježu hranu ili hranu u staklenoj ambalaži prije nego konzerviranu hranu, a nadam se da će proizvođači razviti i koristiti zdravije alternative BPA za oblaganje konzervirane ambalaže.”

BPA se ne smatra sastojkom, iako se gotovo sigurno unosi u organizam kroz ambalažu. Drugi izvori BPA su računi s bankomata i smola koja se koristi u postupcima kod popravljanja zubi.

Povezuje se s pretilošću, neplodnošću i reproduktivnim poremećajima u oba spola, rakom dojke, problemima ponašanja, smanjenim količinama sperme itd. Prošle godine je razmatran njegov štetni utjecaj na neuralni razvoj i dokazano je da uzrokuje oštećenje mozga.

Prije dvije godine, studija na Harvardu je pronašla nevjerojatno povišenu razinu BPA kod ljudi koji su nedavno jeli juhu iz konzerve.

Ne bi li EPA (Agencija za zaštitu okoliša) trebala zabraniti ovu tvar?

Nije li interesantno kako industrija uvijek kaže kako je nešto sigurno, zatim se to odobri i onda istraživači imaju šta proučavati narednih 30 godina? Na kraju se svaki put desi da to na kraju nije sigurno, ali da je potrebno još istraživanja.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

Izvor: webtribune.rs

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

BBC svijetu predstavio dalmatinsku fjaku

Objavljeno

- datum

NA NASLOVNICI BBC-ja danas je osvanuo tekst o dalmatinskoj fjaki – “sublimnom stanju uma koje karakterizira težnja ni za čime.”

Autorica teksta Kristin Vuković, Amerikanka s korijenima iz Karlovca, nakon nekoliko posjeta Dalmaciji upoznala se s konceptom fjake, no priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da ga shvati.

Prvi s fjakom se susrela još 2004. godine kad je u Dubrovniku, puno prije Igre prijestolja, učila hrvatski jezik. Čekala je prijatelja koji je kasnio, a konobar joj je rekao kako ga je valjda “uhvatila fjaka” – prenosi index.hr.

Nakon toga zainteresirala se za koncept, a lokalci su joj objasnili da je fjaka nešto što se ne može naučiti, već je čovjek mora iskusiti sam.

Napominje u tekstu autorica i kako fjaka, kao i brojne druge riječi, dolazi iz talijanskog jezika, od fiacca (umor), no dodaje kako je riječ o potpuno drugačijem značenju s obzirom na to kako “fjaka nije lijenost već uzvišeno stanje uma.”

O tome je pisao i hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo koji je fjaku objasnio kao specifično stanje uma i tijela u kojem osoba izgubi smisao za vrijeme; “kad si nigdje i svugdje, kad lebdiš između svega i ničega”.

Tijekom godina i brojnih posjeta Hrvatskoj, autorica kaže kako je naučila cijeniti sporiji način života u Dalmaciji. U Dubrovniku se naposljetku i vjenčala odnosno “predala fjaki pod čarolijom snažnog dalmatinskog sunca”.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Ponašanje muškaraca i žena je biološki definirano

Objavljeno

- datum

U forsiranju iluzorne jednakosti i promicanju rodne neutralnosti, u određenim društvenim krugovima, posebno na Zapadu, postalo je popularno odgajati djecu na „rodno neutralan“ način; poticanje da se igraju sa rodno neutralnim igračkama, oblačeći ih u rodno neutralnu odjeću, pa čak u nekim slučajevima, neotkrivanje djetetovog spola pri rođenju.

No, znanstvena realnost jest ta da je uzaludno promatrati i tretirati djecu kao prazne kalupe bez predodređenih i urođenih karakteristika.

Mnoštvo istraživanja pokazalo je da su dječje preferencije urođene, a ne uvjetovane okolinom ili odgojem.

Većina djevojčica gravitira prema društveno zanimljivim igračkama, poput lutaka, koje pomažu u razvoju društvenih i govornih sposobnosti. Većina dječaka gravitira prema igračkama koje su mehanički zanimljive, poput automobila, koje doprinose razvoju snalaženja u prostoru.

Nedavna studija pokazala je da se te preferencije pojavljuju već sa devet mjeseci starosti, prije nego djeca uopće počinju biti svijesna rodnih razlika, što se događa sa oko 18 mjeseci.

Vrijedno je spomenuti istraživanje koje se bavilo djevojčicama koje su u majčinoj utrobi bili izložene visokim razinama testosterona, u slučajevima kongenitalne hiperplazije. Te djevojčice, za razliku od ostalih vršnjakinja, pokazuju veći interes za igračke tipične za dječake, čak i kad ih roditelji nagovaraju da se igraju s igračkama za djevojčice. To dovoljno govori o važnosti hormona u razvoju rodnih preferencija i razlika u ponašanju među spolovima.

Neurološka istraživanja ukazala su na razlike u mozgu među spolovima. Meta-analiza 126 istraživanja otkrilo je da muškraci imaju volumno veći mozak od žena. Muškarci imaju bolju povezanost moždanih stanica između prednjeg i stražnjeg dijela mogza, dok žene imaju bolju povezanost između dviju moždanih polutki.

Znanstvenici su analizom utvrdili da je u prosječno 73 posto slučajeva moguće točno odrediti jeli mozak muški ili ženski. (Tribun.hr)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta!

Objavljeno

- datum

Do promjene života ne dijele nas uvijek neka fascinantna i drugačija saznanja, gigantski napori, promjene naših najtvrđih navika, do promjene života ponekad nas dijeli samo jedan udah i odluka da ćemo pokušati ponovo.

Pokušati ponovno, lako je to reći ali nije lako ostvariti. Pokušati ponovno znači zaboraviti na poraze koje smo prošli i dati sebi šansu da se drugačije misli, drugačije osjeća, i da se drugačiji čini – piše M. Žuvela na Savjetniku uspjeha.

Pokušati ponovno ne znači očekivati nastavak puta bez prepreka i poteškoća, to znači dublje i ozbiljnije računati na njih. Jer to što se trenutno suočavate s teškoćama u životu ne mora biti nikakav znak da radite pogrešne stvari već to može biti znak da radite prave stvari. Pokušati ponovno znači prestati se žaliti za stvari koje možete svladati i bez da oko njih stvorite neku nepotrebnu dramu koja vam ništa dobra ne može donijeti.

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta. Ponekad smo sami sebi najveće zapreke da idemo naprijed, da rastemo, da širimo granice svoga svijeta, a onda kada prepoznamo lice najveće zapreke znamo što trebamo učiniti, promijeniti stav i krenuti dalje. Pokušati ponovno znači prihvatiti lekcije koje ne bismo htjeli, jer život nas ne uči uvijek s knjigama i predavanjima, već povredama, ranama i ožiljcima koje dobivamo.

Prekratak je život da bismo ga odlučili provesti u predajama i odustajanjima, prekratak da ga gledamo kao neku tragediju, a možemo se dobro nasmijati sebi i svim problemima koje imamo, možemo ga iskoristiti da pokušamo ponovno u onome što je pošlo u krivo, a ostalo nije na nama. U konačnici život ne prestaje kada dođe trenutak našeg posljednjeg izdaha, život prestaje kada pomislimo da nemamo više snage da pokušamo ponovno.

Mario Žuvela

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno