Connect with us

Promo

‘Dostupnost gradiva u državnim arhivima ‘ u Kaštel Lukšiću – tribina

Objavljeno

- datum

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 28. ožujka 2017., s početkom u 19 sati u dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću održat će se predavanje pod nazivom „Dostupnost gradiva u državnim arhivima u kontekstu donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima“. Predavanje će održati Radoslav Zaradić, mag. povijesti, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt.

U posljednje vrijeme javnost su uzburkali medijski natpisi o prijedlozima izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojima bi se tobože “arhivi otvorili javnosti”. Državni arhivi su javne ustanove u kulturi i dokumenti koji se u njima čuvaju dostupni su svima pod jednakim uvjetima. Samo je relativno mali dio gradiva iz 20. st. nedostupan i pristup tim podacima je ograničen sukladno više zakonskih akata koji su međusobnoj kontradikciji. Objasnit će se što su to osobni podaci građana i zašto oni ne smiju bit javni, te zbog kojih sve razloga klasificirano gradivo iz razdoblja prije 1991. g. ne bi smjelo bit i dalje nedostupno. U predavanju će se prikazati kratki povijesni razvoj arhivske službe na prostoru RH i glavne djelatnosti kojima se državni arhivi bave s ciljem razbijanja predrasuda o arhivima kao  “mračnim i nedostupnim institucijama iz nekih prošlih vremena”. Državni arhivi odgovorni su u potpunosti samo za ono gradivo koje se nalazi u njihovim spremištima, ali ne mogu odgovarati za ono gradivo čija sudbina do danas nije utvrđena. Naglasak predavanja biti će na problematici nekih prijedloga izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojim bi se gradivo iz razdoblja komunističke Jugoslavije pokušalo u potpunosti otvoriti javnosti. 

 

Komentari

Oglasi
Komentari

Promo

Danas u Splitu sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju danas (nedjelja) 19. studenog 2017.s početkom u 17.30 sati u kapeli samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu u Splitu služit će se sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, koju će predvoditi dr. sc. don Mladen Parlov.

Po završetku svete mise u dvorani samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu održat će predstavljanje zbornika pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”, koji se sastoji od domoljubnih pjesama 30 pjesnika iz svih krajeva Hrvatske.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Ja sam 6387″ u Makarskoj

Objavljeno

- datum

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska udruga Benedikt i Gradska knjižnica Makarska pozivaju Vas na predstavljanje knjige 

“Ja sam 6387″

 autora Jakoslava Davida Rojnice,

koje će se održati u srijedu, 25. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Gradske knjižnice Makarska, Don Mihovila Pavlinovića 1.

Uz autora knjigu će predstaviti prof. Matko Španje i doc. dr. sc. don Josip Dukić. U ime Hrvatske udruge Benedikt prigodnim riječima obratit će se Marijo Popović, član Upravnog vijeća HUB-a. Događajem će moderirati Denis Šabić.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.” u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt poziva Vas na predstavljanje prva dva sveska knjige

“Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.”

autora prof. Kazimira Katalinića,

 

koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvojeva 2.

Knjigu će predstaviti Josip Jović, novinar i publicist, mr. sc. Šime Letina i mr. sc. Ante Šošić. Događajem će moderirati Ivan Baćak, novinar.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno