Connect with us

Vijesti

Donald Trump: Amerika voli Poljsku, ali…

Objavljeno

- datum

KOMENTAR – Prije nego se Donald Trump u Hamburgu sastane s čelnicima država koje je bivši američki ministar obrane Donald Rumsfeld 2003. nazvao “starom Europom”, on je posjetio Varšavu. To bi se moglo nazvati i podvalom koju je Trump uputio čelnicima okupljenim u Hamburgu: Poland first!

 

“Amerika voli Poljsku”, rekao je Trump mnoštvu okupljenom u Varšavi i pohvalio domaćine kao uzornu borbenu naciju koja ima iste vrijednosti kao i SAD: slobodu, obitelj i Boga. Poljska je uzor “svima koji teže za slobodom”, rekao je Trump. Govor je držao ispred spomenika junacima Varšavskog ustanka, koji su se 1944. hrabro borili protiv njemačke okupacije pri čemu su mnogi izginuli – simbolično mjesto na kojem je mnoštvo oduševljeno pozdravljalo Donalda Trumpa.

Ali, iza Trumpovih riječi se krije više toga. On je upadljivo često naglašavao junaštvo poljskog naroda i povezao ga s današnjom situacijom u svijetu. Govorio je o prijetnji islamističkog terora kao i opasnosti koju predstavlja Sjeverna Koreja te nasuprot tomu naglasio da SAD i Poljska dijele iste vrijednosti. Zvučalo je kao da u slučaju nekog novog sukoba čvrsto računa s poljskim junacima.Zajamčio solidarnost NATO-aTrumpove poruke su dobro primljene kod istočnih članica Saveza. Tim više što je konačno jasno rekao da bi napad na jednu članicu NATO-a značio napad na sve članice i zajamčio solidarnost SAD-a.

Istina, nije to izrekao tako jasno kao njegov prethodnik Obama prije tri godine. Ali, bitna je izjava da SAD čvrsto stoji uz Članak 5 Ugovora o NATO-u. A kad je nakon toga ponovio svoju uobičajenu opasku da većina Europljana premalo izdvaja za obranu, Poljska se nije morala osjećati kritizirana – ona dovoljno ulaže u svoju vojsku.Ono na što su u Varšavi uzaludno čekali bili su izgledi da Amerikanci pošalju još više trupa u sklopu NATO-a koje će štititi istočnu granicu Poljske. Poljaci su se nadali da će više američkih vojnika doći u Poljsku od sadašnjih 5.000. Trumpova izjava ih je zato morala razočarati. Ali, američki predsjednik je nakon susreta s poljskim kolegom Dudom jasno dao na znanje: O tomu nismo razgovarali!

Umjesto toga razgovaralo se o poslovima. Poljska je već ujutro objavila da namjerava kupiti američke rakete Patriot, i eventualno još više ukapljenog plina iz SAD-a. Trump je te poslove prodavao kao “veću sigurnost i slobodu za zemlju koja nikad više ne smije biti talac jednog isporučitelja energije”.

Time je Trump poslao poruku i Moskvi. Tamo isporuke američkog plina istočnoj Europi kao i sustave raketa Patriot u poljskim rukama doživljavaju kao jasnu provokaciju. I kao da to nije dovoljno, Trump je upravo u Poljskoj najavio dodatne korake protiv “destabilizirajućeg djelovanja” Rusije. Time Trump nije pokazao samo jasnu geopolitičku granicu, nego je poslao poruku i u svoju domovinu – tamo gdje mu još uvijek predbacuju previše bliske odnose s Rusijom.Da je Trumpu upravo to bilo važno osjetilo se na konferenciji za novinare. To je gotovo graničilo s nepristojnošću koliko vremena je i vidljive uzrujanosti on posvetio CNN-u i drugim američkim medijima, dok je poljskim medijima na važna pitanja odgovarao kratko.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare se vidjelo još nešto: zabrinjavajuće poimanje demokracije obojice predsjednika, osobito kod teme slobode medija. I Trump i Duda su oštro kritizirali medije svoje zemlje koji kritično izvještavaju o vladi. Državnicima od formata bi takav nastup bio neugodan. Ali, ovim predsjednicima nije problem s osmijehom na licu dovoditi u pitanje neku osnovnu vrijednost demokratskog poretka.

Trumpovo putovanje u istočnu Europu je s njegovoga gledišta bilo uspješno. Zadovoljan samim sobom, slavljen i s novim trgovinskim sporazumima u džepu otputovao je u Hamburg. I poljsko vodstvo, unatoč nekim ogradama, može biti zadovoljno. Jer, ono je dobilo priznanje od vodeće sile NATO-a SAD-a i tako moglo predstaviti Poljsku kao važnu zemlju u Europi. I to da je Varšavi uspjelo dovesti Trumpa na sastanak Inicijative tri mora (Baltičkog, Crnog i Jadranskog) s deset šefova država i vlada iz istočne i jugoistočne Europe jača vodeću ulogu Poljske među istočnim članicama EU-a.

Ali, što konkretno od toga ostaje? Vrlo brzo će svima biti jasno da Donald Trump nije bio u Varšavi samo kao dobri ujak s vrećom punom poklona – nego kao tvrd poslovni čovjek. On je, istina, hvalio i puno govorio o suradnji i perspektivama. Ali, stvarno konkretan nije bio. Stvarno konkretan je postao samo kad se radilo o novcu – kod američkog ukapljenog plina i naoružanja.

Jedan tweet iz Poljske je najbolje pokazao kako razumjeti Trumpovu glavnu poruku:

“Amerika voli Poljsku. Vi ste divni i krasni! Ali kupujte naš plin i oružje. Oni su super!”

Izvor: seebiz.eu

Komentari

Komentari

Vijesti

Prijava protiv poticanja na mržnju na nogometnom stadionu

Objavljeno

- datum

Prenosimo tekst prijave povodom nogometne utakmice dva srbijanska kluba, na kojoj je izvješen nacistički transparent koji duboko vrijeđa spomen na žrtve Vukovara, a koji je napisao dr Josip Stjepandić.

Štovani dame i gospodo,

tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017  „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu (v. slika dolje).

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.

Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.
Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Anzeige wegen Volksverhetzung im Fussbalstadion

Sehr geehrte Damen und Herren,

während des Fussballspiels der Serbischen 1. Liga zwischen den Clubs „Crvena Zvezda“ und „Rad“ am 18.11.2017 wurde von den „Delije“, den Fans von „Crvena Zvezda“, der Schriftzug „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Bis zur neuen Befreiung – Ehre sei den Opfern für das serbische Vukovar)“ im Stadion hochgehalten.

Damit wird der Jahrestag von 18.11.1991 als Befreiung gefeiert, als serbische Streitkräfte die kroatische Stadt Vukovar erobert und dabei mehrere Tausend Menschen, darunter Zivilisten und Kriegsgefangenen, mitunter bestialisch ermordet hatten.
Über die Verbrechen der serbischen Truppen haben mittlerweile die Internationalen Gerichtshöfe in Den Haag geurteilt. So wurden Mile Mrkšić und Veselin Šljivančanin im Verfahren „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) zu hohen Freiheitsstrafen wegen Verbrechen gegen Menschlichkeit verurteilt. Der

ständige Internationale Gerichtshof stellte hingegen im Verfahren gegen Serbien (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3) fest, dass Serbien Handlungen des Völkermordes begangen hatte (s. Absatz 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).
Ich bin Auffassung, dass der Fussballclub Crvena Zvezda and der Serbische Fussballverband gegen die Regeln der UEFA verstossen haben, indem sie diese Volksverhetzung zumindest geduldet haben, und bitte Sie höflichst hiermit, das Disziplinärverfahren gegen den Fussballverband von Serbien sowie den Fussballclub Crvena Zvezda einzuleiten.

Mit freundlichen Grüßen
Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Bujanec: Dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je loš voditelj

Objavljeno

- datum

Aleksandar Stanković, voditelj HRT-ove emisije “Nedjeljom u dva”, pokušao je vukovarskog branitelja Predraga Mišića- Peđu isprovocirati tvrdeći kako se u Hrvatskoj dogodio građanski rat jer je i njegov brat sudjelovao kao građanin Hrvatske u tom ratu.

Pitanje Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji “Nedjeljom u dva” upućeno vukovarskom branitelju Predragu Mišiću-Peđi, što mu je sporno u izjavi Aleksandra Vulina da se u Hrvatskoj vodio građanski rat izazvao je pravu buru u javnosti.

Podsjećamo,  kako je Stanković pokušao navući Mišića na tezu kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat jer su se građani srpske nacionalnosti borili protiv svoje vlastite države, na što je Mišić reagirao kako se radi o razvodnjavanju srpske agresije te kako za njega nema ni govora o građanskom ratu.

Poznati televizijski voditelj Velimir Bujanec je preko svog facebook profila oštro reagirao na provokacije Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji ta ga je nazvao lošim Srbinom, a vukovarskog branitelja Predraga Mišića-Peđu dobrim Srbinom  koji je Stankoviću pokazao kako je- loš voditelj!

>> NU2: Pravoslavac Predrag Mišić Stankoviću: Ovdje nije bio nikakav građanski rat!

“Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu. Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata. Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu. Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima – od države Srbije.

>> Konačno: Aleksandar Stanković u potpunosti raskrinkan!

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih ‘jugoslavena’, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe! Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

>> (VIDEO) Stankoviću, i Vi ste dio vučjeg čopora koji radi protiv Hrvatske

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!”, napisao je Bujanec u svojoj objavi na Facebooku.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

BogVjeraVideo

(VIDEO) Dokaz postojanja Boga: Čudo disanja

Objavljeno

- datum

Prirodoznanstveni dokumentarni film koji obrađuje naš čudesan dišni sustav i mehanizme koji nam omogućuju da u svakom trenutku možemo svojim stanicama osigurati potreban kisik.

Znanost jasno pokazuje da naš vrlo složeni dišni sustav nije mogao nastajati postupno evolucijom, već je morao biti od početka stvoren u dovršenom stanju što jasno upućuje na inteligentnog Dizajnera – Boga Stvoritelja.

IVAN RUSARIN/Nacija

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.