Connect with us

Magazin

‘Dobra’ strana socijalizma: Top 13 viceva iz vremena sovjetskog režima

Objavljeno

- datum

Jedna stvar dobra kod socijalizma je politički humor. U vrijeme Sovjetskog Saveza, koji je imao režim puno gori od jugoslavenskog, zbog političkog vica moglo se lako završiti u zatvoru ili nekom od sibirskih radnih logora i to na dulje vrijeme. Upravo zbog toga nastali su i širili se odlični politički vicevi, vjerojatno u znak prkosa. Ovdje je izbor samo nekolicine među masom odličnih sovjetskih viceva.

1. Sloboda govora

– Je li istina da u Sovjetskom Savezu postoji sloboda govora baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama?
– U principu, da. U SAD-u možeš doći ispred Bijele kuće i vikati: “Dolje s Reaganom!” i nećeš biti kažnjen. Isto tako, možeš doći nasred Crvenog trga u Moskvi i vikati: “Dolje s Reaganom!” i nećeš biti kažnjen.

2. Ustav

– Koja je razlika između sovjetskog i američkog ustava? Oba garantiraju slobodu govora.
– Da, ali Ustav SAD-a garantira i slobodu nakon govora.

3. Napredak

– Je li istina da je Sovjetski Savez najnaprednija zemlja na svijetu?
– Naravno! Život je tu već jučer bio bolji nego što će tek biti sutra!

4. Kapitalistička i marksistička bajka

– Koja je razlika između kapitalističke i marksističke bajke?
– Kapitalistička bajka počinje riječima “Jednom davno bilo je…”, a marksistička “Jednog dana će biti…”

5. Sudac

Sudac izlazi iz sudnice umirući od smijeha. Kolega mu prilazi i pita ga zašto se smije. “Upravo sam čuo najbolji vic ikada!” “Daj mi ga ispričaj”, pita ga kolega. “Ne mogu! Upravo sam osudio čovjeka na 10 godina zbog toga.”

6. Noćna straža

Ponoć u Petrogradu. Crvena straža opazi sjene koje se pokušavaju prošuljati. “Stani! Tko je to? Daj dokumente!”
Uplašena osoba kaotično traži po džepovima i ispadne joj jedan papir. Stražar ga podigne i čita polako: “Ana-liza uri-na..Hmmm…Čini se kao stranac. Špijun? Ubijmo ga na mjestu!”. A onda nastavi čitati. “Proteini: 0. Šećer: 0. Masnoća: 0…Slobodni ste, proleterski druže! Živjela revolucija!”

7. Kolektivizacija gospodarstva

Josef Staljin je između 1928. i 1933. godine provodio politiku kolektivizacije koja nije postigla baš dobre rezultate. Ovaj je vic to najbolje opisao:

– Kako da uništimo miševe u Kremlju?
– Samo postavite znak “kolektivna farma”! Polovina miševa će crknuti od gladi, a druga će polovina pobjeći.

8. Uvjeti u radnom logoru

Armenski radio je dobio pitanje slušatelja: “Je li istina da su uvjeti u radnim kampovima odlični?” “Da, istina je. Prije pet godina nam je jedan slušatelj postavio isto pitanje pa smo poslali jednog čovjeka da to istraži. Još se nije vratio, rečeno nam je da mu se tamo svidjelo.”

9. O Brežnjevu

“Druže Brežnjev, je li istina da skupljate političke viceve?” – “Da” – “I koliko ste ih dosad sakupili?” – “Tri i pol radna kampa.”

10. O Lenjinu

Delegacija seljaka koji su bili već na rubu snage dolazi kod druga Lenjina moliti za pomoć.
“Već smo počeli jesti travu poput konja, uskoro ćemo početi rzati poput njih!”, upozorili su.
“Dajte molim vas, mi ovdje pijemo čaj s medom pa ne umišljamo da ćemo zujati kao pčele”, odgovara Lenjin.

11. O Staljinu

Staljin u kinu, na premijeri sovjetske komedije. Nakon filma komentira: “Ovako, svidio mi se film, ali onaj klaun što glumi glavnu ulogu ima iste brkove kao ja. Ubijte ga!”
Svi su ostali zapanjeni dok netko nije onako stidljivo upitao: “Druže Staljin, a možda da ga ipak natjeramo da se obrije?” – “Super ideja! Neka se obrije, a onda ga ubijte”, odgovara Staljin.

12. O Hruščovu

Hruščov u posjetu farmi svinja. Novinari, fotografi su s njim. U redakciji, raspravljaju kako da potpišu fotografiju. “Drug Hruščov sa svinjama”, “Drug Hruščov okružen svinjama” i “Svinje oko druga Hruščova” – svi su prijedlozi odbijeni.
Konačno, urednik donosi odluku: “Treći s lijeva – drug Hruščov”.

13. O Gorbačovu

Čovjek čeka u redu pred dućanom da kupi votku, ali je zbog Vladinih restrikcija red jako dugačak. Ubrzo izgubi živce i počne vikati: “Mrzim Gorbačova! Idem sad u Kremlj da ga ubijem!”
Nešto kasnije, isti se čovjek vraća u red pred istom trgovinom. Ljudi ga pitaju je li uspio u naumu da ubije Gorbačova. – “Nisam. Došao sam do Kremlja, ali sam odustao kad sam vidio da je red za ubojstvo Gorbačova čak duži od reda za votku!”

Izvor: liberal.hr

Komentari

Komentari

Magazin

URNEBESNO NA INTERNETU DANAS: Srbija se smije premijerki “Ana – četiri pištolja”

Objavljeno

- datum

PLJiŽ je satirična emisija Draže Petrovića, Mićka Ljubičića i Voje Žanetića na N1 televiziji u kojoj analiziraju događaje koji su obilježili protekli tjedan.

Ovog petka, među drugim temama, komentirali su i izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić  “vojska je jedna od opcija na stolu” u rješavanju napetosti Srbije i Kosova.

Premijerka Brnabić je u povodu najave formiranja kosovske vojske kazala da  se nada da Srbija neće morati upotrijebiti svoju vojsku, ali da je trenutačno to jedna od opcija.

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali je i to u ovom trenutku jedna i to je jedan od opcija na stolu jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako premijer Albanije Edi Rama na njih poziva”, rekla je Ana Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Nakon što su tu izjavu prenijele vodeće svjetske agencije Reuters i Associted Press, izjavu je povukla kazavši da je iznenađena kako je prenijeta njena izjava jer je “govorila o knjigama i obrazovanju, a ne o vojsci i puškama”.

Njene izjave u emisiji PLJiŽ komentirali su vrlo popularni trojac Petrović, Ljubičić i Žanetić.

Draža Petrović je novinar, glavni urednik dnevnog lista Danas. Vojislav Zanetić  je scenarist, autor tekstova  ” Istočno od Reicha “, ” Brat i mir “, ” Tu je sunce daleko “, ” Svijet ili ništa “, ” Zbogom koncert “

Dragoljub Mićko Ljubičić  je glumac, humorist i komičar, široj javnosti poznat po ulozi Josipa Broza u filmu “Tito drugi put među Srbima” Cijeli video pogledajte na maxportal.hr-u.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) OTKRIO ŠTO SE KRIJE ISPOD DEBELOG LEDA NA ANTARKTIKU: Kamera je sve snimila, OVO JE ZASTRAŠUJUĆE 

Objavljeno

- datum

Youtube korisnik poznat pod imenom MrMBB333, ali i brojnim teorijama zavjere, na svom kanalu objavio je video u kojem objašnjava šta je sve ugledao na Antarktiku pomoću Google maps.

GOOGLE SNIMIO NESVAKIDAŠNIJI PRIZOR: Svi su mislili da je to grupa ljudi, A ONDA SU POGLEDALI MALO BOLJE! (FOTO)

Kada je preko Google Earth-a sve zumirao, ugledao je nešto neobično ispod glečera.

Naime, vidio je čudne oblike nalik na cijevi koje su se protezale kilometrima, a mnogi su prokomentirali kako je to dokaz da se ispod leda krije vanzemaljski život.

Sigurno je ovo razlog zašto elite paniče jer se led topi, otkrila bi se istina! – rekao je jedan korisnik.

Međutim, drugi korisnik je napisao kako su vjetar i snijeg navjerovatnije formirali šare koje mogu vidjeti, što je sasvim prirodno.

Pogledajte i sami:

Izvor: Novi.ba

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Autistični dječak je izašao na pozornicu, a publika i sudci su ostali bez teksta i u suzama

Objavljeno

- datum

Trenutno postoji veliki broj muzičkih takmičenja na televiziji. Zahvaljujući njima, poznati producenti mogu pronaći skrivene talente koje ne bi pronašli na drugi način.

Najljepše je na njima vidjeti djecu kako pokazuju svoje umijeće pjevanja, a jedan od njih je Calum Courtney (10) koji ima blagi oblik autizma.

Iako stvari za njega nisu uvijek lagane, on nikada ne odustaje od svojih planova. Uprkos svom zdravstvenom stanju, on odbija odustati od stvari koje voli u životu. Od jako malih nogu je počeo pjevati, a nedavno se prijavio na “Britain’s Got Talent” show, kako bi svima pokazao šta zna. – donosi virealno.net.

Pogledajte njegov nastup u ovom videu i obratite pažnju na reakciju publike i sudaca:

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno