Connect with us

Promo

DANAS U SPLITU – Darko Hudelist: “Rim, a ne Beograd. Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)”

Objavljeno

- datum

Povodom predstavljanja epohalne knjige Darka Hudelista “Rim, a ne Beograd. Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u¸ Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)” slijedećeg ponedjeljka u Solinu, donosimo neke snažne političke naglaske toga doba.

 SPLIT, HOTEL PARK – DANAS 12.10.2017., u 18 sati: Predstavljanje knjige  – RIM, A NE BEOGRAD

autora Darka Hudelista

U nakladi izdavačke kuće Alfa iz Zagreba, izašla je dugo očekivana knjiga novinara, publicista i istraživača suvremene povijesti Darka Hudelista “Rim, a ne Beograd”. Podnaslov knjige glasi: “Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)”.

Riječ je o cjelovitoj, dosad neistraženoj i nenapisanoj povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću, s naglaskom na nacionalno-politički angažman Crkve – poglavito u drugoj polovici 20. stoljeća, tijekom postojanja, a onda i raspada, SFR Jugoslavije. U užem smislu riječi, središnja je tema knjige jubilejski državotvorni projekt Katoličke Crkve u Hrvatskoj Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata koji je još prije Drugoga svjetskog rata, zajedno sa svećenikom isusovcem i povjesničarom Stjepanom Krizinom Sakačem, započeo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a onda ga, u Titovoj SFR Jugoslaviji, uspješno doveo do kraja njegov nasljednik zagrebački nadbiskup i predsjednik BKJ Franjo Kuharić (u razdoblju 1975.-1984.).

Tim je projektom, nakon Titova gušenja Hrvatskoga proljeća potkraj 1971., Katolička Crkva u Hrvatskoj prekinula dugogodišnju hrvatsku šutnju, dizala ponos hrvatskome narodu i pripremala Hrvate za velike, tektonske povijesne promjene koje će se u punom opsegu dogoditi nakon pada Berlinskog zida, tj. na prijelazu iz 1980-ih u 1990-e, kada će Hrvatska doživjeti svoje državno osamostaljenje (1991.), a ubrzo zatim i međunarodno priznanje (1992.).

Knjiga je vrlo bogato producirana i opremljena, ima 810 stranica i oko 250-300 fotografija, koje su pažljivo usklađene s tekstom, a posebna su atrakcija knjige dva velika grafička prikaza na rasklapanje, koji prikazuju (inače vrlo kompleksnu) strukturu jubilejskoga projekta Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Darko Hudelist je na ovoj knjizi radio oko 10 godina. Istražio je brojne arhive u Zagrebu i Beogradu te razgovarao s velikim brojem protagonista, od kojih neki danas više nisu živi (npr. dugogodišnji glavni urednik Glasa Koncila don Živko Kustić).

U knjizi “Rim, a ne Beograd”, autor Darko Hudelist demonstrira svoju jedinstvenu istraživačku metodu koju on sam naziva “integralna povijest” ili “integralna historiografija”. On događaje i procese, u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća, pa i prije, do ranih devedesetih, sinkronizirano prati na tri zasebne, ali ipak međusobno povezane razine.

Prva je razina svjetska ili globalna, gdje Hudelist stavlja naglasak na informatičku revoluciju i početak globalizacije čovječanstva, tj. na procese koje je, još sredinom 20. stoljeća, prvi navijestio svećenik isusovac i znanstvenik Pierre Teilhard de Chardin. Hudelist u Chardinu prepoznaje svojevrsnoga (misaonog) preteču Drugoga vatikanskog koncila (1962.-1965.), prijelomnog događaja u Katoličkoj Crkvi u 20. stoljeću, koji je, među ostalim, snažno utjecao i na glavne protagoniste jubilejskih gibanja u Katoličkoj Crkvi, objedinjenih u devetogodišnji pokret Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Druga je razina regionalna (ex-jugoslavenska), gdje je u prvome planu velika sistemska ekonomska kriza u SFRJ, započeta još sredinom 1970-ih, kojoj lijeka, kako se pokazalo, nije bilo i koja je u znatnoj mjeri pospješila i ubrzala proces raspadanja te zemlje.

I treća je razina hrvatska, dakako s naglaskom na Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i sva ona gibanja u i unutar Crkve koja su bila u vezi s jubilejskim pokretom Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Vrlo je važan element u toj kronologiji i izbor krakovskoga nadbiskupa Karola Wojtyle za novoga papu (u listopadu 1978.), koji će se pokazati najjačim i najpouzdanijim svjetskim saveznikom Hrvata i Katoličke Crkve u Hrvatskoj (on je, inače, bio podrijetlom iz onoga kraja u južnoj Poljskoj koji se nazivao Bijelom Hrvatskom) u njihovim nastojanjima za nacionalno oslobođenje i osamostaljenje. A sam Wojtyla je, opet, bio u prisnim odnosima s nekim vrlo značajnim političkim dužnosnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, najmoćnijoj svjetskoj velesili, ponajprije sa Zbigniewom Brzezinskim, također Poljakom po podrijetlu, koji će od 1977. do 1981. biti savjetnik za nacionalnu sigurnost američkoga predsjednika Jimmyja Cartera.

Glavni je zaključak knjige Darka Hudelista “Rim, a ne Beograd” da je Katolička Crkva u Hrvatskoj svoj najveći i najambiciozniji projekt u 20. stoljeću, Trinaest stoljeća krćanstva u Hrvata, pokrenula i vodila u idealno vrijeme, baš kada je to trebalo (i na način kako je to trebalo) – u razdoblju kada se lomila i hrvatska, i regionalna, i svjetska povijest (1975.-1984.) – te da je i to jedan od razloga (zapravo onaj najvažniji) zašto je taj pokret završio trijumfalno, Nacionalnim euharistijskim kongresom u Mariji Bistrici, u rujnu 1984., pred 250-400 tisuća ljudi, događajem koji je, po interpretaciji D. Hudelista, bio i svojevrsna anticipacija (ali na politički neeksplicitan način) općenarodnoga referenduma za hrvatsku državnu neovisnost (a koji će se u svom punom i doslovnom političkom značenju održati u svibnju 1991.).

VAŽNO!!! 

Na ovoj promociji, u četvrtak, 12. listopada, bit će prikazani najzanimljiviji inserti iz dokumentarnog filma o proslavi Jelenine godine u Solinu 12. rujna 1976., tj. prije 41 godinu! Taj je film snimio fra Miroslav Hlevnjak, a film je proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba (iz KS su mi taj film ustupili isključivo u svrhu promocije knjige u Solinu).

Dakle, Splićani i Solinjani će sada moći vidjeti kako je to izgledalo u njihovu (vašem) Solinu, u nazočnosti od 100.000 ljudi, prije više od 40 godina, na prostoru ispred crkve Gospe od Otoka.

PODIJELIMO OVO putem interneta, društvenim mrežama i porukama! 

   DANAS U SPLITU U HOTELU PARK, 12.10.2017. U 18 SATI
Predgovor Božidara Petrača, te izgled knjige i sadržaj, možete vidjeti OVDJE!

Croative.net

Komentari

Komentari

Promo

Danas u Splitu sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju danas (nedjelja) 19. studenog 2017.s početkom u 17.30 sati u kapeli samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu u Splitu služit će se sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, koju će predvoditi dr. sc. don Mladen Parlov.

Po završetku svete mise u dvorani samostana Školskih sestri franjevki na Lovretu održat će predstavljanje zbornika pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”, koji se sastoji od domoljubnih pjesama 30 pjesnika iz svih krajeva Hrvatske.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Ja sam 6387″ u Makarskoj

Objavljeno

- datum

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska udruga Benedikt i Gradska knjižnica Makarska pozivaju Vas na predstavljanje knjige 

“Ja sam 6387″

 autora Jakoslava Davida Rojnice,

koje će se održati u srijedu, 25. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Gradske knjižnice Makarska, Don Mihovila Pavlinovića 1.

Uz autora knjigu će predstaviti prof. Matko Španje i doc. dr. sc. don Josip Dukić. U ime Hrvatske udruge Benedikt prigodnim riječima obratit će se Marijo Popović, član Upravnog vijeća HUB-a. Događajem će moderirati Denis Šabić.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Promo

Predstavljanje knjige “Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.” u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt poziva Vas na predstavljanje prva dva sveska knjige

“Od poraza do pobjede – Povijest hrvatske političke emigracije od 1945. do 1990.”

autora prof. Kazimira Katalinića,

 

koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvojeva 2.

Knjigu će predstaviti Josip Jović, novinar i publicist, mr. sc. Šime Letina i mr. sc. Ante Šošić. Događajem će moderirati Ivan Baćak, novinar.

Veselimo se Vašem dolasku!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno