Connect with us

Vijesti

Ćiro o utakmici protiv Grčke: “Dalić je uzeo moj duh, Vatreni će zabiti pet komada”

Objavljeno

- datum

Ćiro je kao izbornik dva puta u kvalifikacijama za SP igrao protiv Grka i posljednji je šef reprezentacije koji je pobijedio Grke, s 1:0 u Solunu u travnju 1997. godine. Za Ćiru je traumatičan bio remi 1:1 u studenome 1996. kad je Maksimir  skandirao “Ćiro, pederu!”.

– Kako bih to objasnio? Jednostavno, raja ne voli sportaše koji su blizu vlasti. Kada smo se vratili iz Engleske, nakon osvojenoga petoga mjesta na Euru, na Plesu su me dočekala trojica tjelohranitelja. Pitao sam ih – što ćete vi ovdje? Rekli su mi da ih je poslao Tuđman da me zaštiti.

Bio sam šokiran kada sam vidio s koliko gnjeva su me tada dočekali navijači; nikada takvo što nisam doživio. Bilić me odmah zagrlio pred njima i stao u moju obranu – prepričava Ćiro za Večernji list.

Upravo je Slaven bio ključna figura solunskoga uzvrata.

– Uoči te utakmice održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Tada sam igračima rekao: “Moj je najveći privilegij da sam vaš trener! Ako ne pobijedimo u ovoj utakmici, ona će biti moj oproštaj s vama. Ali, kako god ona završila, vi ćete za mene biti najbolji igrači na svijetu!”

To je Slavena osobito raznježilo i nadahnulo, bio je poput lava u Solunu, a kod pogotka on je iznio loptu u slalomu i podvalio je strijelcu Šukeru – pripovijeda Ćiro.

Kakvi su Dalićevi izgledi protiv Grka?

– Dat će im pet komada! To sam rekao i grčkoj televiziji, tako da ta izjava obiđe cijelu Grčku. To je strateška izjava da pomognem svome prijatelju Daliću; da ih u startu razj…m, obeshrabrim, jer moja riječ tamo ima posebnu težinu. Ma dobro, ne mora biti pet, bit će tri komada, jer upravo tolika je razlika u kvaliteti između nas i Grka – tvrdi Ćiro.

Ćiro je vodio grčki PAOK šest mjeseci, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine kada iz obiteljskih razloga bio prisiljen napustiti Grčku. U Grčkoj ga pamte kao jednoga od najvećih trenera koji je vodio soklunski klub.

–  Kako sam se zatekao u Grčkoj? Tako što sam imao jedan hendikep, a taj je da nisam mogao nikoga odbiti. Pa nekad i svome odabiru i pogriješiti iako danas mislim da nijedan posao koji sam radio nije bio pogreška. Grčku pamtim po izrazito naglašenom temperamentu tamošnjih navijača, po velikoj ljubavi koju su mi iskazivali. Kada sam odlazio iz Atene, navijači PAOK-a nahrupili su na aerodrom i nastao je zastoj u zrakoplovnom prometu – prisjeća se Ćiro s nostalgijom.

Što još pamtite iz Grčke?

– Dobro sam zapamtio jednu riječ – avrio ili sutra. Kad god sam predsjednika (zvao se Thomas Voulinos, umro je 2012. godine, nap. a.) pitao za pare, odgovor je bio – avrio. Ali ne žalim se, bilo mi je lijepo u Grčkoj – dodaje Ćiro.

PAOK je pod Blaževićevim vodstvom prošao 1. kolo Kupa Uefe izbacivši belgijski Mechelen, a ispao je u 2. kolu od austrijskog Tirola. Na domaćem planu dogurao je do finala kupa, no Ćiro nije dočekao tu utakmicu. Supruga Zdenka stradala je u prometnoj nesreći, imala je teške ozljede i Ćiro je morao biti uz nju u najtežim životnim trenucima.

– Odmah sam ostavio sve u Grčkoj i vratio se u Hrvatsku.

Je li Dalić dugoročno rješenje za izbornika?

– Ne vidim boljega od njega! Ono što smo demonstrirali u Kijevu u drugom poluvremenu bila je lekcija iz modernog nogometa, kada je uzeo duh svoga “tate” i igračima dao maksimalnu slobodu na travnjaku. Dalić je moj učenik, bio sam ga ostavio za svoga nasljednika u Varteksu, preporučio sam ga bio Rijeci…

Dalić je, nakon Kijeva, pokazao i ljubaznost da me nazove i konzultira, pita za mišljenje, dok je Čačić došao u “Charlie” i pokušao me uvjeriti da je bolji trener od mene. Jedino što Daliću sada fali je – Ladić. To mu nisu smjeli uskratiti jer Zlatku treba upravo jedan takav suradnik kao Ladić, “kurva”, mudrac iz sjene – ističe Ćiro.

Idete li na utakmicu protiv Grka?

– Idem, dao mi je Šuker ulaznicu za svečanu ložu, nazvao me i kazao: “Šefe, morate doći!” Koliko god ga kritizirao, Davor nikada nije rekao nijednu riječ protiv mene. A znam pouzdano da su neki novinari klečali pred njim i nagovarali ga: “Daj da mu odgovorimo” – kazao je Ćiro Blažević o predsjedniku HNS-a.

Megy M./maxportal /foto:press

Komentari

Komentari

Vijesti

(VIDEO) TRENUTAK BIJESA NAKON OSUDE NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Evo što je Mladić vikao kada je izbačen iz sudnice!

Objavljeno

- datum

 NEOBUZDANA AGRESIJA, KAO U RATU…      Nakon poduže pauze izricanja presude srebreničkom krvniku Ratku Mladiću, svi su se vratili u sudnicu, a Mladić je ubrzo počeo negodovati jer je sudac odlučio nastaviti s čitanjem optužnice i presude, unatoč zamolbi Mladićeve obrane.

Raspravno vijeće Haškoga suda Mladića je potom proglasilo krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida. Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

Mladić je izricanje presude pratio iz pokrajnje prostorije, a trenutak u kojem je izbačen iz sudnice jer je ometao postupak pogledajte u nastavku:

 

 

“Ja sam prilično uzbuđen, jer ovo što vi govorite je čista laž! Sve je laž to što si rekao!”, rekao je Mladić.

“Ratuju po Siriji i cijelom svetu, ratuju po Aziji…”, rekao je Mladić nakon čega mu je isključen mikrofon.

 

Autor: Sky News | dnevno.hr | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

(VIDEO) Senzacionalno otkriće: U Rusiji pronađen drevni arijski grad Arkaim!

Objavljeno

- datum

 ‘GRAD SVASTIKE’   Indoiranski narodi tijekom 2. tisućljeća pr. kr. živjeli su na području Srednjoazijske stepe

Lokacija kojoj mediji već tepaju kao ‘ruskom Stonehengeu’ nalazi se u južnom Uralu u pokrajini Čeljabinsk kod kazahstanske granice. Rusija se već mogla pohvaliti Manpupuner kamenom formacijom u saveznoj državi Komi i ovo je samo nastavak priče. Pretpostavlja se kako se radi o drevnom naselju s zaštitnom potporom dvaju kamenih kružnih zidina, prenosi Mysterious Universe.

Dvije velike kružnice sadrže i ulicu uz središnji trg. Nalazište je otkriveno 1987. iako postoje dokazi kako je proučavano i daleko ranije, s tim da se pretpostavlja kako je izgrađeno prije otprilike 5.000 godina. Mediji su ga prozvali ‘Gradom svastike’ i ‘Mandalom’ jer je upravo ovaj drevni znak integriran u geometriju. To niti ne čudi s obzirom da se pretpostavlja kako su sve izgradili Arijci, odnosno Sintašta kultura.

Arheolozi funkciju građevina pripisuju astroarheološkom značaju, te su je iz tog razloga i imenovali opservatorijem. Kako su sve već i povezali s praćenjem osamnaest nebeskih objekata uz proučavanje trideset referentnih točaka, Arkaim se može nazvati i sofisticiranim istraživačkim centrom drevnih naroda, javlja portal Nexus svjetlost.

Više pogledajte u kratkom video prilogu.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Prijava protiv poticanja na mržnju na nogometnom stadionu

Objavljeno

- datum

Prenosimo tekst prijave povodom nogometne utakmice dva srbijanska kluba, na kojoj je izvješen nacistički transparent koji duboko vrijeđa spomen na žrtve Vukovara, a koji je napisao dr Josip Stjepandić.

Štovani dame i gospodo,

tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017  „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu (v. slika dolje).

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.

Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.
Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Anzeige wegen Volksverhetzung im Fussbalstadion

Sehr geehrte Damen und Herren,

während des Fussballspiels der Serbischen 1. Liga zwischen den Clubs „Crvena Zvezda“ und „Rad“ am 18.11.2017 wurde von den „Delije“, den Fans von „Crvena Zvezda“, der Schriftzug „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Bis zur neuen Befreiung – Ehre sei den Opfern für das serbische Vukovar)“ im Stadion hochgehalten.

Damit wird der Jahrestag von 18.11.1991 als Befreiung gefeiert, als serbische Streitkräfte die kroatische Stadt Vukovar erobert und dabei mehrere Tausend Menschen, darunter Zivilisten und Kriegsgefangenen, mitunter bestialisch ermordet hatten.
Über die Verbrechen der serbischen Truppen haben mittlerweile die Internationalen Gerichtshöfe in Den Haag geurteilt. So wurden Mile Mrkšić und Veselin Šljivančanin im Verfahren „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) zu hohen Freiheitsstrafen wegen Verbrechen gegen Menschlichkeit verurteilt. Der

ständige Internationale Gerichtshof stellte hingegen im Verfahren gegen Serbien (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3) fest, dass Serbien Handlungen des Völkermordes begangen hatte (s. Absatz 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).
Ich bin Auffassung, dass der Fussballclub Crvena Zvezda and der Serbische Fussballverband gegen die Regeln der UEFA verstossen haben, indem sie diese Volksverhetzung zumindest geduldet haben, und bitte Sie höflichst hiermit, das Disziplinärverfahren gegen den Fussballverband von Serbien sowie den Fussballclub Crvena Zvezda einzuleiten.

Mit freundlichen Grüßen
Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.