Connect with us

Vijesti

Ćiro o utakmici protiv Grčke: “Dalić je uzeo moj duh, Vatreni će zabiti pet komada”

Objavljeno

- datum

Ćiro je kao izbornik dva puta u kvalifikacijama za SP igrao protiv Grka i posljednji je šef reprezentacije koji je pobijedio Grke, s 1:0 u Solunu u travnju 1997. godine. Za Ćiru je traumatičan bio remi 1:1 u studenome 1996. kad je Maksimir  skandirao “Ćiro, pederu!”.

– Kako bih to objasnio? Jednostavno, raja ne voli sportaše koji su blizu vlasti. Kada smo se vratili iz Engleske, nakon osvojenoga petoga mjesta na Euru, na Plesu su me dočekala trojica tjelohranitelja. Pitao sam ih – što ćete vi ovdje? Rekli su mi da ih je poslao Tuđman da me zaštiti.

Bio sam šokiran kada sam vidio s koliko gnjeva su me tada dočekali navijači; nikada takvo što nisam doživio. Bilić me odmah zagrlio pred njima i stao u moju obranu – prepričava Ćiro za Večernji list.

Upravo je Slaven bio ključna figura solunskoga uzvrata.

– Uoči te utakmice održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Tada sam igračima rekao: “Moj je najveći privilegij da sam vaš trener! Ako ne pobijedimo u ovoj utakmici, ona će biti moj oproštaj s vama. Ali, kako god ona završila, vi ćete za mene biti najbolji igrači na svijetu!”

To je Slavena osobito raznježilo i nadahnulo, bio je poput lava u Solunu, a kod pogotka on je iznio loptu u slalomu i podvalio je strijelcu Šukeru – pripovijeda Ćiro.

Kakvi su Dalićevi izgledi protiv Grka?

– Dat će im pet komada! To sam rekao i grčkoj televiziji, tako da ta izjava obiđe cijelu Grčku. To je strateška izjava da pomognem svome prijatelju Daliću; da ih u startu razj…m, obeshrabrim, jer moja riječ tamo ima posebnu težinu. Ma dobro, ne mora biti pet, bit će tri komada, jer upravo tolika je razlika u kvaliteti između nas i Grka – tvrdi Ćiro.

Ćiro je vodio grčki PAOK šest mjeseci, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine kada iz obiteljskih razloga bio prisiljen napustiti Grčku. U Grčkoj ga pamte kao jednoga od najvećih trenera koji je vodio soklunski klub.

–  Kako sam se zatekao u Grčkoj? Tako što sam imao jedan hendikep, a taj je da nisam mogao nikoga odbiti. Pa nekad i svome odabiru i pogriješiti iako danas mislim da nijedan posao koji sam radio nije bio pogreška. Grčku pamtim po izrazito naglašenom temperamentu tamošnjih navijača, po velikoj ljubavi koju su mi iskazivali. Kada sam odlazio iz Atene, navijači PAOK-a nahrupili su na aerodrom i nastao je zastoj u zrakoplovnom prometu – prisjeća se Ćiro s nostalgijom.

Što još pamtite iz Grčke?

– Dobro sam zapamtio jednu riječ – avrio ili sutra. Kad god sam predsjednika (zvao se Thomas Voulinos, umro je 2012. godine, nap. a.) pitao za pare, odgovor je bio – avrio. Ali ne žalim se, bilo mi je lijepo u Grčkoj – dodaje Ćiro.

PAOK je pod Blaževićevim vodstvom prošao 1. kolo Kupa Uefe izbacivši belgijski Mechelen, a ispao je u 2. kolu od austrijskog Tirola. Na domaćem planu dogurao je do finala kupa, no Ćiro nije dočekao tu utakmicu. Supruga Zdenka stradala je u prometnoj nesreći, imala je teške ozljede i Ćiro je morao biti uz nju u najtežim životnim trenucima.

– Odmah sam ostavio sve u Grčkoj i vratio se u Hrvatsku.

Je li Dalić dugoročno rješenje za izbornika?

– Ne vidim boljega od njega! Ono što smo demonstrirali u Kijevu u drugom poluvremenu bila je lekcija iz modernog nogometa, kada je uzeo duh svoga “tate” i igračima dao maksimalnu slobodu na travnjaku. Dalić je moj učenik, bio sam ga ostavio za svoga nasljednika u Varteksu, preporučio sam ga bio Rijeci…

Dalić je, nakon Kijeva, pokazao i ljubaznost da me nazove i konzultira, pita za mišljenje, dok je Čačić došao u “Charlie” i pokušao me uvjeriti da je bolji trener od mene. Jedino što Daliću sada fali je – Ladić. To mu nisu smjeli uskratiti jer Zlatku treba upravo jedan takav suradnik kao Ladić, “kurva”, mudrac iz sjene – ističe Ćiro.

Idete li na utakmicu protiv Grka?

– Idem, dao mi je Šuker ulaznicu za svečanu ložu, nazvao me i kazao: “Šefe, morate doći!” Koliko god ga kritizirao, Davor nikada nije rekao nijednu riječ protiv mene. A znam pouzdano da su neki novinari klečali pred njim i nagovarali ga: “Daj da mu odgovorimo” – kazao je Ćiro Blažević o predsjedniku HNS-a.

Megy M./maxportal /foto:press

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

SONJA BISERKO O SVOJOJ NACIJI: ‘Cijela srpska povijest je laž! Srbi su rat protiv Hrvata pripremali od Titove smrti!

Objavljeno

- datum

“JNA je čitavo desetljeće prije rata bila podvrgnuta promjenama da bi je Srbi mogli kontrolirati. Zdušno se priključila ratnom projektu protiv Hrvatske. JNA je, također, ta koja je instalirala Slobodana Miloševića”, samo je dio intervjua odvažne Srpkinje, Sonje Biserko.

Sonja Biserko, jedna od najuglednijih, ali i najodvažnijih žena Srbije, u intervjuu zaVijenac izgovorila je činjenice koje su zašokirale Srbiju.

Biserko, predsjednica Helsinškog odbora Srbije, svom je narodu mrska već dugi niz godina, a svjedočenjem u Haagu protiv Srbije a u korist Hrvatske, postala je gotovo “ucijenjenom glavom”. To je, ipak, nije prestrašilo u iznošenju teza o srpskoj povijesti, kao i o otkrivanjima planova koje je Srbija kovala još unutar bivše Jugoslavije godinama prije početka rata. Jedna od njezinih izjava na sudu u Haagu njene sunarodnjake je ostavila bez riječi. Prema njenim riječima, JNA je čitavo desetljeće prije rata bila podvrgnuta promjenama da bi je Srbi mogli kontrolirati:
– Vlasti Srbije pripremale su scenarij za raspad Jugoslavije – kazala je jasno Biserko čije izjave nikako nisu “legle” pravnom timu Srbije.

No, što je to Sonja Biserko kazala u posljednjem intervjuu?

“Rat protiv Hrvata je planiran. To ne vidi samo onaj tko neće!”

“Nije me strah. Ja sam uvijek otvoreno iznosila svoje stavove. Istina je nužna da bi čovjek živio u pristojnom okruženju, normalan čovjek teži istini. U tom raspadu sudjelovale su sve srpske elite. Za planiranje i pripremu rata, kao i za Titovo nasljeđe, najodgovornija je kulturna elita oko Dobrice Ćosića. Kroz kulturne institucije putem knjiga, raznih publikacija, predavanja, kroz formalne i neformalne aktivnosti, elita oko Ćosića široko se angažirala u svim segmentima društva na rušenju Jugoslavije. Uz Srbiju i savezna vlast snosi povijesnu odgovornost jer nije bila intelektualno ni moralno dorasla izazovu vremena, niti je imala hrabrosti suprotstaviti se velikosrpskoj politici”, kazala je Biserko. Ona je također potvrdila svoju tezu da su Srbi rat protiv Hrvata pripremali od smrti Josipa Broza Tita.

“Te dokaze ne vidi samo onaj tko neće! Krug oko Ćosića stalno je tvrdio da su komunističke granice umjetne i da Srbija mora novom granicom zaokružiti etnička srpska područja. Pravni anali su o tome objavili raspravu. Inače je beogradski Pravni fakultet bio jedan od stupova velikosrpskoga projekta, tu su definirani svi Miloševićevi politički pothvati, odatle se počelo govoriti o pravu Srba na pobunu, negiralo postojeće jugoslavenske republike, njihovi argumenti korišteni su u tekstovima objavljivanima u Književnoj reči i brojnim publikacijama, novinama i knjigama. I Memorandum SANU-a jedan je od tih dokumenata. Svi su oni tvrdili da treba reorganizirati Jugoslaviju, s tim da bi Srbi uzeli i zaokružili svoj etnički teritorij.”

“JNA je instalirala Slobodana Miloševića!”

Sonja Biserko kazala je kako se JNA zdušno priključila projektu ratovanja protiv Hrvatske:

 “Kad je admiral Branko Mamula bio na čelu JNA, počela je srbizacija vojske, razoružavanje teritorijalne obrane i prekrajanje vojnih oblasti. To piše Mamula u knjizi Očuvanje socijalizma i recentralizacija Jugoslavije. On je to pokušao i promjenom Ustava 1980-ih, samo nije dobio suglasnost republika. U knjizi piše da ih nije ni trebao pitati za suglasnost, jer se tako izgubilo na vremenu. Tada Srbija i JNA zauzimaju iste pozicije. Ni u Memorandumu se ne govori protiv socijalizma, nego samo o decentralizaciji Jugoslavije, a tek u drugom dijelu Memoranduma piše i o položaju srpskog naroda. Vojska je instalirala i Miloševića.  General Nikola Ljubičić omogućio je Miloševićev dolazak na čelo partije Srbije. Miloševića je vojska odabrala da projekt realizira pod parolom da nije nacionalist. Uz pomoć srbizirane JNA Milošević se od samog početka brutalno obračunava sa svim protivnicima – čistio je institucije od kadrova koji se nisu slagali s njim i sve što je mislilo drukčije“, rekla je Sonja Biserko čiji intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

STIGLO ALARMANTNO UPOZORENJE ZA GRAĐANE SRBIJE: Evo kako je Vučić DOŠAO DO 70%!

Objavljeno

- datum

Zahtjev Agencije za borbu protiv korupcije za istraživanje nelegalnih donacija u kampanji najvjerovatnije će ostati bez epiloga

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je od Uprave za sprječavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija Srpske napredne stranke zbog sumnje da novac koji im je kroz donacije uplaćivan uoči predsjedničkih izbora 2017. godine potiče od nelegalnih aktivnosti, između ostalih i pranja novca.

U zahtjevu koji je dostavljen 16. kolovoza 2017. godine stoji da je analizom izvještaja o troškovima izborne kampanje Srpske napredne stranke, čiji je kandidat na izborima bio Aleksandar Vučić, Agencija utvrdila da se određeni broj osoba pojavljuje kao davalac priloga stranke u identičnom iznosu.

Agenciji je bila sumnjiva učestalost transakcija kao i uplata jednakih ili zaokruženih iznosa.

Sumnja se da osobe koje su uplatile novac nisu “njime raspolagale u trenutku davanja priloga” kao i da sredstva “potiču iz nelegalnih aktivnosti imenovanih, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca”.

Osim Srpske napredne stranke Agencija je tražila i provjeru Narodnog slobodarskog pokreta čiji je kandidat na izborima bio Miroslav Parović.

Oni su, prema izvještaju objavljenom na siteu Agencije, za kampanju ove godine skupili nešto više od dva miliona dinara kroz 63 donacije – 28 ih je bilo u iznosu od po 30.000 dinara, a 18 od po 40.000 dinara.

Dopis Upravi za sprečavanje pranja novca je potpisala direktorica Agencije Majda Kršikapa koja je na to mjesto izabrana 6. septembra 2017. a već 13. novembra je podnjela neopozivu ostavku.

Razlozi za odlazak sa funkcije nakon svega dva mjeseca, ostali su nepoznati do danas.

BIRN je sredinom oktobra 2017. godine objavio istraživanje u kome je otkriveno da je skoro sedam hiljada ljudi doniralo naprednjacima i njihovom predsjedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću isti iznos od 40.000 dinara.

U intervjuu za Insajder, predsjednik Vučić je sumnje u vezi sa donacijama SNS-u pokušao da objasni kroz hipotetički primjer: „Sjedimo nas dvoje i bude tu i neki treći čovjek. I ja kažem, ‘evo ja hoću da dam 800 eura, ali ne mogu da dam 800 eura, dozvoljeno je manje. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku”.

Ovo bi prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, bilo kazneno djelo, smatraju stručnjaci.

Međutim, zahtjev Agencije mogao bi da ostane bez odgovora pošto iz Uprave za sprečavanje pranja novca objašnjavaju da pranje novca podrazumjeva da je prethodno učinjeno kazneno djelo iz kojeg je proistekla imovina koja je predmet “pranja”.

“Budući da u dopisu Agencije nije bilo opisano o kojim nelegalnim aktivnostima se radi, a Uprava nije iz dostavljenog dopisa mogla da izvede taj zaključak, Uprava nije dalje postupala po navedenom zahtjevu”, navodi se u pisanom odgovoru BIRN-u.

S druge strane, uoči kampanje za izbore 2014. godine Uprava je provjeravala donacije Srpskoj naprednoj stranci iako ni tada nije utvrđeno kazneno djelo o porijeklu novca.

Tada su, kao što je BIRN objavio u svom istraživanju, zaključili da je 135 osoba gotovinski položilo po 40.000 dinara prvo na svoje račune, a odmah zatim ih prebacilo na račune SNS.

Ovi podaci su zatim prosljeđeni Agenciji i postali su sastavni dio izvještaja poslanog Višem javnom tužiteljstvu u ožujku ove godine.

Dalje, u inicijativi za pokretanje postupka kontrole koju je Agencija poslala Upravi u oktobru, ona se upravo poziva na ovo njeno postupanje iz 2014. godine.

Agencija za borbu protiv korupcije je u kolovozu tražila i od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja da provjeri da li je neko od donatora ujedno i primalac socijalne pomoći.

Tokom izbora 2012. i 2014. godine utvrđeno je da su novac strankama davali i oni koji su od države dobijali socijalnu pomoć, što je budilo sumnje da su oni samo paravan za prave donatore.

Iz Press službe tog Ministarstva su nam samo rekli da su Agenciji dostavili podatke koje im je tražila ali nisu htjeli da odgovore da li su pronašli neke nove slučajeve moguće zloupotrebe.

Pored toga, Agencija za borbu protiv korupcije nije odgovorila na naša pitanja da li je Ministarstvo utvrdilo da su postojale osobe koje su u isto vrijeme bili donatori i korisnici socijalne pomoći.

Izvor: Skandalozno.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Hrvatska policija razoružala Dodikovu pratnju

Objavljeno

- datum

ZAGREB – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u srijedu privatno i neslužbeno osvanuo u Hrvatskoj, doista je i bio u tome statusu, ali je ipak priželjkivao nešto drugačiji tretman.

Proizlazi to iz odgovora Ministarstva unutarnjih poslova na naše pitanje kada je i kako Milorad Dodik prešao hrvatsku državnu granicu, je li s njim u Hrvatsku ušlo i njegovo osiguranje te kako je policija tretirala njihovo naoružanje. Iz odgovora kojeg je Jutarnji list dobio proizlazi da se Dodika u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status štićene osobe, stoga njegovu osiguranju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem niti je u Hrvatskoj dobio pratnju naše policije.

– Veleposlanstvo BiH u Zagrebu obratilo se 12. veljače našem Ministarstvu unutarnjih poslova i obavještavaju ih da Dodik planira 14. veljače putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prijelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija dade pratnju dok je na teritoriju Hrvatske – prenio nam je sugovornik iz MUP-a i dodao da je Ministarstvo vanjskih poslova sve to prenijelo MUP-u.

No, Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao civili, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće osiguravati jer nema status štićene osobe. Podsjetimo, Dodik je u Hrvatsku stigao u srijedu, a posjet je bio potpuno nenajavljen hrvatskoj javnosti, pa čak i političkim krugovima iz redova srpske nacionalne manjine.

Kako je rekao novinarima koji su s njime došli iz Banje Luke, u Karlovac je došao podržati Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim. U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima. On, je za razliku od hrvatskih vlasti, Dodika tretirao kao službenu osobu pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista naglasivši da je ona namijenjena državnicima.

Iz Eparhije gornjokarlovačke u srijedu su poručili da je Dodikov posjet bio privatan i neslužben, zato nisu izvijestili javnost.

– S obzirom na to da je to bio privatan i neslužben posjet, mi nismo o Dodikovu posjetu episkopu Gerasimu i obilasku Gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim – izjavio je tada starješina hrama Sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić – donosi seebiz.com.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno