Connect with us

Magazin

Buddha je imao viziju apokalipse! Ovako će ona izgledati…

Objavljeno

- datum

 

Kraj svijeta (posljednje vrijeme, kraj svijeta, posljednji dani) je budući vremenski period različito opisan u eshatologiji nekoliko svjetskih religija koje vjeruju da će svjetski događaji doseći vrhunac.
Abrahamova vjera održava linearnu kozmologiju, sa scenarijima o kraju svijeta koji sadrže teme transformacije i iskupljenja.
U judaizmu, izraz “kraj svijeta” spominje Mesijansko doba, i uključuje okupljanje prognane židovske dijaspore, dolazak Mesije, uskrsnuće pravednika i svijet koji će doći.
Neke kršćanske sekte prikazuju svijet koji će doći do kraja kroz seriju kataklizmičkih događaja, nakon kojih će uslijediti uskrsnuće umrlih duša i sudnji dan.

Prema vedskoj tradiciji, Aditi je majka osmorice Aditija ili solarnih božanstava (sunaca). Na kraju stvaranja, ovih osam sunaca će sijati zajedno na nebu.
U narednoj propovijedi, Buddha govori o tome kako će se sedam sunaca pojaviti na nebu i kako će planeta Zemlja na kraju biti uništena, poslije više stotina tisuća godina, kroz seriju kataklizmičnih događaja koji su opisani u nastavku.
Zemlja će patiti od teške suše zbog nedostatka kiše. Sva vegetacija i oblici života će nestati s planeta.
Drugo sunce će se pojaviti na horizontu, što će dovesti do isparavanja mnogih potoka i malih jezera.
Treće sunce će se pojaviti, što će dovesti do isparavanja mnogih velikih rijeka poput Ganga.
Nakon dugo vremena, četvrto sunce će se pojaviti na nebu, što će dovesti do isparavanja velikih jezera.
Nakon još jednog dugog protoka vremena, peto sunce će se pojaviti i oceani će polako presušiti dok ne dođu do dubine jednog prsta.
Nakon još jednog dugog protoka vremena, šesto sunce će se pojaviti. Zemljina kora i jezgra će se zagrijati do intenzivnih temperatura što će dovesti do mnogih vulkanskih eksplozija, spaljene zemlje i neba ispunjenog dimom.
Nakon još jednog dugog protoka vremena, sedmo sunce će se pojaviti. Zemlja će postati vatrena lopta plamena i proširit se. Njezini plamenovi će se proširiti daleko. Na kraju će eksplodirati i nestati.

Način na koji je Buddha predvidio kraj Zemlje zvuči kao moderna znanstvena teorija o uništenju planeta i čitavog solarnog sustava.
Buddha je također jasno naveo da će svi oblici života nestati prije pojave drugog sunca. Nakon toga će država biti mrtva planeta spremna za eventualno uništenje.
Sedam sunaca koji su navedeni u diskursu su vjerojatno različite planete solarnog sustava koje će postati vruće i sijaće kao zvijezde zbog neke promjene u aktivnosti Sunca ili njegove gravitacijske sile.
Način na koji se opisuje sušenje planeta Zemlje podsjeća na jedan od efekata staklenika i događaje koji bi se mogli dogoditi na planetima kao što je Mars, koji je nekada imao oceane i rijeke i vjerojatno i oblike života.
Buddha je dostavio ovu propovijed podsjetiti svoje učenike na netrajnosti prirode svijeta i našeg postojanja.

 

 

 

Izvor: Webtribune.rs

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

BBC svijetu predstavio dalmatinsku fjaku

Objavljeno

- datum

NA NASLOVNICI BBC-ja danas je osvanuo tekst o dalmatinskoj fjaki – “sublimnom stanju uma koje karakterizira težnja ni za čime.”

Autorica teksta Kristin Vuković, Amerikanka s korijenima iz Karlovca, nakon nekoliko posjeta Dalmaciji upoznala se s konceptom fjake, no priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da ga shvati.

Prvi s fjakom se susrela još 2004. godine kad je u Dubrovniku, puno prije Igre prijestolja, učila hrvatski jezik. Čekala je prijatelja koji je kasnio, a konobar joj je rekao kako ga je valjda “uhvatila fjaka” – prenosi index.hr.

Nakon toga zainteresirala se za koncept, a lokalci su joj objasnili da je fjaka nešto što se ne može naučiti, već je čovjek mora iskusiti sam.

Napominje u tekstu autorica i kako fjaka, kao i brojne druge riječi, dolazi iz talijanskog jezika, od fiacca (umor), no dodaje kako je riječ o potpuno drugačijem značenju s obzirom na to kako “fjaka nije lijenost već uzvišeno stanje uma.”

O tome je pisao i hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo koji je fjaku objasnio kao specifično stanje uma i tijela u kojem osoba izgubi smisao za vrijeme; “kad si nigdje i svugdje, kad lebdiš između svega i ničega”.

Tijekom godina i brojnih posjeta Hrvatskoj, autorica kaže kako je naučila cijeniti sporiji način života u Dalmaciji. U Dubrovniku se naposljetku i vjenčala odnosno “predala fjaki pod čarolijom snažnog dalmatinskog sunca”.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Ponašanje muškaraca i žena je biološki definirano

Objavljeno

- datum

U forsiranju iluzorne jednakosti i promicanju rodne neutralnosti, u određenim društvenim krugovima, posebno na Zapadu, postalo je popularno odgajati djecu na „rodno neutralan“ način; poticanje da se igraju sa rodno neutralnim igračkama, oblačeći ih u rodno neutralnu odjeću, pa čak u nekim slučajevima, neotkrivanje djetetovog spola pri rođenju.

No, znanstvena realnost jest ta da je uzaludno promatrati i tretirati djecu kao prazne kalupe bez predodređenih i urođenih karakteristika.

Mnoštvo istraživanja pokazalo je da su dječje preferencije urođene, a ne uvjetovane okolinom ili odgojem.

Većina djevojčica gravitira prema društveno zanimljivim igračkama, poput lutaka, koje pomažu u razvoju društvenih i govornih sposobnosti. Većina dječaka gravitira prema igračkama koje su mehanički zanimljive, poput automobila, koje doprinose razvoju snalaženja u prostoru.

Nedavna studija pokazala je da se te preferencije pojavljuju već sa devet mjeseci starosti, prije nego djeca uopće počinju biti svijesna rodnih razlika, što se događa sa oko 18 mjeseci.

Vrijedno je spomenuti istraživanje koje se bavilo djevojčicama koje su u majčinoj utrobi bili izložene visokim razinama testosterona, u slučajevima kongenitalne hiperplazije. Te djevojčice, za razliku od ostalih vršnjakinja, pokazuju veći interes za igračke tipične za dječake, čak i kad ih roditelji nagovaraju da se igraju s igračkama za djevojčice. To dovoljno govori o važnosti hormona u razvoju rodnih preferencija i razlika u ponašanju među spolovima.

Neurološka istraživanja ukazala su na razlike u mozgu među spolovima. Meta-analiza 126 istraživanja otkrilo je da muškraci imaju volumno veći mozak od žena. Muškarci imaju bolju povezanost moždanih stanica između prednjeg i stražnjeg dijela mogza, dok žene imaju bolju povezanost između dviju moždanih polutki.

Znanstvenici su analizom utvrdili da je u prosječno 73 posto slučajeva moguće točno odrediti jeli mozak muški ili ženski. (Tribun.hr)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta!

Objavljeno

- datum

Do promjene života ne dijele nas uvijek neka fascinantna i drugačija saznanja, gigantski napori, promjene naših najtvrđih navika, do promjene života ponekad nas dijeli samo jedan udah i odluka da ćemo pokušati ponovo.

Pokušati ponovno, lako je to reći ali nije lako ostvariti. Pokušati ponovno znači zaboraviti na poraze koje smo prošli i dati sebi šansu da se drugačije misli, drugačije osjeća, i da se drugačiji čini – piše M. Žuvela na Savjetniku uspjeha.

Pokušati ponovno ne znači očekivati nastavak puta bez prepreka i poteškoća, to znači dublje i ozbiljnije računati na njih. Jer to što se trenutno suočavate s teškoćama u životu ne mora biti nikakav znak da radite pogrešne stvari već to može biti znak da radite prave stvari. Pokušati ponovno znači prestati se žaliti za stvari koje možete svladati i bez da oko njih stvorite neku nepotrebnu dramu koja vam ništa dobra ne može donijeti.

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta. Ponekad smo sami sebi najveće zapreke da idemo naprijed, da rastemo, da širimo granice svoga svijeta, a onda kada prepoznamo lice najveće zapreke znamo što trebamo učiniti, promijeniti stav i krenuti dalje. Pokušati ponovno znači prihvatiti lekcije koje ne bismo htjeli, jer život nas ne uči uvijek s knjigama i predavanjima, već povredama, ranama i ožiljcima koje dobivamo.

Prekratak je život da bismo ga odlučili provesti u predajama i odustajanjima, prekratak da ga gledamo kao neku tragediju, a možemo se dobro nasmijati sebi i svim problemima koje imamo, možemo ga iskoristiti da pokušamo ponovno u onome što je pošlo u krivo, a ostalo nije na nama. U konačnici život ne prestaje kada dođe trenutak našeg posljednjeg izdaha, život prestaje kada pomislimo da nemamo više snage da pokušamo ponovno.

Mario Žuvela

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno