Connect with us

Društvo

Antifašisti su uglavnom kriminalci

Objavljeno

- datum

 UGODNA AUREOLA NEDODIRLJIVOSTI – MJERNA JEDINICA ZA ANTIFA KRIMINAlCE JE – BAREL    I najgori društveni paraziti! Lukavo grade svoju nedodirljivost. Među njima napose divljaju antikršćani, prvenstvno antikatolici, a među takvima su smrtonosni antikroate. Nešto se pitam, zašto među njima nema antikriminalaca.

Lingvističke pogreške znaju biti smrtonosne. Kod nas su jezikoslovci prilično opasni ljudi. Zahvaljujući jezičnim vratolomijama počinjeni su masovni zločini, a tome dugujemo i nevjerojatnu pojavu da komunisti još uvijek nastupaju kao bijesni psi. Beskrajno su bahati, drski, bezobrazni, i pokušavaju diktirati tko će vladati, tko će imati zaposlenje, koje su knjige dopuštene, i tko će koji pozdrav koristiti. Zahvaljujući postavkama demokracije, i sramotnoj činjenici da zakonski u tome nisu onemogućeni, oni su u svim saborskim odborima i različitim nadzornim sustavima i kada nisu na vlasti, a ime najvećeg zločinca Josipa Broza Tita i dalje ostaje na trgovima Lijepe naše. Na zlo vuku i mlade komunjare poput Mate Kapovića i Dragana Markovine. Da vas podsjetim, kada je Kapović u polemici ostao bez argumenata, jednostavno se balkanski istovario ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu. “Serem vam se na Bleiburg!” – izjavio je Kapović. Konsternirani prolaznici dodali su mu vrećicu, da antifašistička psina sam pokupi svoj drek, ali je Kapović nastavio zapišavati svu Lijepu našu. U Jasenovcu, pored spomen ploče HOS-ovcima poginulim u obrani Spomen područja od antifašističke agresije, Kapovićeva “Radnička fronta” postavila je plakat “Kada trune kapitalizam, smrdi na fašizam”. Zar truli kapitalizam nije izrodio komunizam? Pa se nacizam pojavio kao varijanta komunizma, kao nacionalni socijalizam. Kada takvi kao Kapović i Markovina mogu predavati na nekom fakultetu, to smrdi na komunizam. Kapović i ekipa dodali su još jednu krilaticu:  “Fašisti – branitelji tajkuna”. Možemo to u određenom smislu prihvatiti, jer su fašisti zapravo komunisti, a oni su proveli privatizacijsku pljačku. Najprije su proveli nacionalizaciju, a onda su naše i nacionalno pospremili u svoje džepove. Padaju prijedlozi da se natpis “Ruka na srcu, govno u glavi” nekakve “Građanske akcije” doda uz spomenik HOS-ovcima. I još je Vesna Pusić, profesorica na istom fakultetu, potegla šarafciger, što je neukus svoje vrste, jer su antifašisti jednom HOS-ovcu šarafcigerom iskopali oči. Njegovo je ime na “spornoj” ploči.

0Stjepan-mesic-cartoon

 

Smrtonosne lingvističke pogreške

Komunističko oslobađanje radnog čovjeka završilo je komunističkim porobljavanjem. Prava slika komunizma morali su ostati njegovi sabirni logori, pa bi se teže pojavili oni nacistički. Najveće civilizacijsko zlo koncentracijskih kampova nije stiglo kao izum talijanskog fašizma, niti njemačkog nacizma, nego sovjetskog komunizma. Nije kreacija onog zastrašujućeg nacionalnog socijalizma (nacizma) nego je prava suština onog opakijeg internacionalnog, koji je izvozio oružanu revoluciju, oružje i novo porobljavanje. Hitler je svoje sabirne logore izgradio na temelju sovjetskih nacrta. Britanci su nastojali da se njemački komunizam zasebno specificira, novi svjetski rat donio je svoje saveze sa vragom, pa su zapadne sile sebično dopustile da se pojam antikomunizma potisne i da se u tom smislu koristi antifašizam, i to je donijelo smrt i nesreću nacijama iza komunističke Željezne zavjese. Tako se komunizam presvukao u najgorem trenutku za nas, kao da je uzgajan samo zato da počini genocid nad Hrvatima, Židovima i Ukrajincima.

Da bi civilizacija krenula naprijed, da bi se čovjek izvukao iz ove depresije, potrebito je ispraviti terminološka zastranjivanja. Fašisti i nacisti zapravo su određena vrsta komunista, pa nema potrebe da se uže specificiraju kada je zastranjivanje šire, komunističko. Bilo bi dobro svesti kemijske otrove na sarin, ali je to ipak kemijski otrov. Nakon što se komunizam pojavio kao fašizam i nacizam, nije se smanjio, nego je narastao. Famozna nacistička svastika zapravo je njemačka verzija petokrake. Kada govorimo u smislu antifašizma, onako kako je to danas uobičajeno u kulturnim zemljama, trebamo koristiti raniji pojam antikomunizma, koji ukazuje na cjelinu problema: lažno oslobađanje, potpuno porobljavanje, masovni zločini i logori. Zapad je u jednom trenutku povijesti ušao u pakt sa Staljinom protiv Hitlera, ali se nije smjelo dogoditi da se komunisti presvuku u antifašiste, zapravo u antikomuniste, i da cijelu tu inverziju komunizam iskoristi za nove masovne zločine. Tako imamo nesreću da je nacizam u svojih desetak godina poubijao milijune ljudi, a komunizam je unesrećio i smaknuo milijarde ljudi, i održao se deseterostruko dulje. Nedopustivo je da se komunisti predstavljaju kao antifašisti na temelju razilaženja Hitlera i Staljina, da bi se dodatno ukrašavao jugoslavenski komunizam na temelju razilaženja Staljina i Tita.

Holokaust su započeli sovjeti. Židove su pospremili kao klasne neprijatelje, koji su uglavnom bili dobrostojeći ljudi, pa im komunistička nacionalizacija nije pasala. Znate, fućkalo se Nijemcima za čistoću rase – oni su zapravo bogate Židove opljačkali. Fašizam je komunizam, a komunizam je lopovluk. Komunisti su prvi postali sakupljači rabljenog zubnog zlata. Njemački nacionalni socijalizam iliti nacizam proizveden je u okvirima njemačkog prekarijata, onoga koji se pojavio u ekonomskoj krizi i društvenoj depresiji nakon Velikog rata, iz kojega su Nijemci izašli poraženi i poniženi. Nacizam je bio njemački nacionalni komunizam. Hitler i Staljin blisko su surađivali, a onda je Hitler napravio novu glupost i napao Staljina, pa je pojam antifašizma potisnuo antikomunizam, otvarajući vrata Staljinu da se prikloni Saveznicima. Ovako izvitoperen pojam antifašizma koji obuhvaća i komuniste zapravo je drveno željezo. Time je slobodi nabačena luđačka košulja.

Komunistička obilježja ne mogu biti antifašistička, odnosno antikomunistička, to je kontradiktorno. Kada Arsen Bauk kaže kako je petokraka nužna na antifašističkim obljetnicama, netko mu treba napomenuti da su antifašisti u Vukovaru pod “antifašističkom petokrakom” pjevali “Mila majko, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”. Svi smo to vidjeli, u direktnom prijenosu, kako se pratilo i samo antifašističko razaranje Vukovara i Sarajeva. Lako za antifašističke šarafcigere i klasično antifašističko kopanje očiju, neke su Hrvate u srbijanskim logorima antifašisti s petokrakom žive bušili sa električnom bušilicom. Markuševljani su u proljeće 1945. zaobilazili zagrebačku Dotršćinu jer su takozvani partizani hrvatske mladiće žive okretali na ražnju. Fašizam je zapravo blaži oblik komunizma. U usporedbi sa sovjetskim i jugoslavenskim komunizmom, njemački fašizam bio je dječji vrtić.

Markovina ilegalca Marka

Izvjesni Dragan Markovina osnovao je novu srpsko-jugoslavensku stranku, koja nije specificirana kao komunistička, nego se u tome smislu šlepa kao deklarirana ljevica. Markovina se doima kao Mate Kapović. Elementarna nepogoda! Sirovo do bola. Pa onda povremeno nabaci i psovku. Koliko čujem, Markovina je “znanstvenik” koji ne može trefiti istinu niti slučajno. Osobno novog Marka gledam kao ustaškog ilegalca među četnicima i orjunašima, jer prividno napada Hrvate a zapravo ugodno živi od toga da “komunjare i antifašiste” sramoti. Nekakva srpska udruga pozove hrvatskog povjesničara Igora Vukića na tribinu, a onda mu ne dopuste govoriti, a Dragan i Drago to šutke odobravaju. Onaj drugi Drago poznat je po više imena i više putovnica, kao da pripada Udbi i/ili nekoj stranoj agenturi. Kada napada Crkvu u Hrvata kaže da je odrastao s hrvatskim svećenicima i da je papa Franjo njegov osobni prijatelj. Kada napada Ustaški pokret, veli da je odrastao među ustašama i da je iznad glave imao Pavelićevu sliku. Kada napada hrvatske branitelje naglasi da je bio branitelj i Tuđmanov obožavatelj. Kada je solidaran sa antifašistima, okači petokraku i “slučajno” se nacrta ispod Titove slike. Kada će konačno progovoriti o četnicima, vjerojatno će reći da je odrastao među njima i da mu je rod sam Drago Draža.

U jednom svome napadu inteligencije, “povjesničar i zanstvenik Markovina” lupnuo je kako su Hrvati skloni životu u vlastitoj kući ili vlastitom stanu, jer su u komunizmu dobili stanove. Mislio sam da se zafrkava, a on to ozbiljno. A inicijatori nove “stranke” su Zoran Pusić, Vesna Teršelić i Nadežda Čačinović. Među kumovima i kumama viđen je i Milorad Pupovac. Viđena je i Danijela Trbović, spominjana i kao “prijateljica Olivera Frljića”. Isuse, kako se u tome društvu našla naša kulturna Nadežda? Jeli jadnica oteta i prebačena u čamcu na Kupi? Da primitivcima pridoda privid intelektualnosti. Novi predsjednik stare orjunaške ljevice ponovio je svoje teze. “U Jugoslaviji se živjelo bolje, a NDH i komunizam nisu isto”. Cijela dvorana smijala se do suza, uključujući Labrador, a onda su zaprepašteni petokolonaši shvatili da tako ilegalac Marko zaista misli. A ono, Hrvate su antifašisti i Jugoslaveni najprije ubijali, na stotine tisuća, a onda preostale opljačkali i još im oduzeli njihove posjede. Naravno da NDH i komunizam nisu isto. “Ne bavim se prošlošću!” – izjavio je “povjesničar”. 

Lopine iz naftalina

Zašto su seka i braco Pusić toliko gorljivi antifašisti? Suprug Vesne Pusić je američki Židov litavskog podrijetla, financijaš i lobist na tržištu energetike. Vesna je po ocu Pavelićeva Židovka, a po majci hrvatska orjunašica, pa se uz pravu preporuku mogla udati i u Duvno, ali se ipak priključila energetski. I još je preuzela klijentelistički HNS od mame svoje prijateljice, najpoznatije Savke, koja je svog zeta Tomislava Dragičevića pogurnula na poziciju direktora Ine. U isto crpilište ubacio se i gromoglasni antifašist Stipe Mesić, tajnovito uvezan na antifašiste Gaddafija i Asada. Stipin prijatelj Hrvoje, neokrunjeni kralj hrvatskog podzemlja, sklonio se u Izrael, izbjegavajući pravosudni progon u Hrvatskoj. Otmica sina Vladimira Zagorca poslužila je kao zabava za Javnost, a otraga je mafija sudila Ivi Smradaneru, koji se drznuo za sebe zadržati dio MOL-ove provizije. Bila su to ona tužna i sramotna vremena kada su zamračene bogate koncesije Ine u Rusiji i u Siriji. Kada se u svezi Ine kao polupremijer pokušao okoristiti Tomislav Karamarko, hitno je detroniziran. A zgrabio je samo 60 tisuća eura, i još je to njegova supruga morala odraditi. Nedavno su procurile zgodne informacije o Branku Hrvatinu, predsjedniku Vrhovnog suda i pretplaćenom predsjedniku Izbornog povjerenstva. I u toj priči pojavljuje se neizbježno ime Stipe Mesića. Ustavni sud vraća Vrhovnom sudu predmet poštenja valutne kaluzule, pa će i o tome odlučiti Mesić, koji ovih dana antifašistički bjesni, jer ostaje bez ureda koji smo svi mi financirali. Antifašizam kod nas naprosto izvire, iz podzemlja. Neki je dan ministar Vlaho Orepić prozvao suce Ustavnog suda kao kriminalce, pa su i oni drugi dan svi redom postali žestoki antifašisti. Napeto čekam da se premijer Andrej Plenković zaplete u slovenskoj bodljikavoj žici, bježeći ispred antifašista iz Ininin naftnih polja.

Nakon Oluje, cisterne su prašile preko granice u crnoj trgovini naftom, kao da dolaze iz Kalifata. Možete li zamisliti koliko je tada bjesnio smijenjeni Mesić. Možda je u tom poslu ipak sudjelovao? Naime, za zapovjednika zbornog mjesta Knin imenovan je Ivan Čermak, poznat i kao vlasnik tvrtke koja se bavi distribucijom naftnih proizvoda. Čermak je smijenjen u MORH-u zbog afere “Omicroncommerce”, kada su označene novčanice biblijskim čudom otplivale u “susjedstvo” Čermaka, Josipa Perkovića i Mesića, odnosno do Mesićevog šurjaka. Mesićeva kćer nije uspjela privatizirati našičku cementaru, a Manolićevu zetu izmakla je zubna poliklinika u zagrebačkoj Perkovčevoj ulici, pa su žestoki pobornici podjele BiH prozvali Tuđmana za gresiju na BiH, zajedno s Vesnom Pusić, koja niti danas ne zna na koju je stranu Bosna u odnosu na Hrvatsku. Tijekom 1993. Čermak je bio ministar trgovine, brodogradnje i energetike. Mišljenja sam da je završio u Haagu zato što nekom Stipi nije isplatio proviziju. Tržište narkotika? Dragi Bože, mi zapravo nemamo pojma koliko se antifašizam proširio. Najgori kriminalci i pokvarenjaci nastupaju kao antifašisti i borci protiv diskriminacije, gradeći tako svoju nedodirljivost.

Tvrtko Dolić/ 7DNEVNO

Komentari

Komentari

Društvo

KRAJ STANKOVIĆA? Marko Ljubić zahtjeva od rukovodstva HRT-a stegovni postupak protiv jugo-novinara zbog teških profesionalnih pogrešaka

Objavljeno

- datum

“Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome terminu te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, dio je zahtjeva koji upućuje kolumnist Marko Ljubić HRT-u povodom današnje emitirane emisije ‘Nedjeljom u 2’ urednika Aleksandra Stankovića. Pismo Marka Ljubića prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

u emisiji „Nedjeljom u 2“, urednik i voditelj, vaš novinar Aleksandar Stanković više je puta opetovano izrazio duboko elementarno neznanje ili namjerne pogreške s kojima je dezinformirao hrvatsku javnost. Ističem kako je neprostiva pogreška i neznanje i namjera, jer to urednik na HRT- u ne smije raditi ni u jednom slučaju.

1. Postavljajući pitanje gostu Predragu Mišiću Peđi, uspoređujući pojmove nacionalne manjine i tzv. dijaspore s očitom namjerom segregacije političkih prava hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, iako mu je Predrag Mišić Peđa jasno odgovorio da svaki hrvatski državljanin mora imati potpuno isti status u ostvarivanju svojih političkih prava, Stanković je tom pravu eksplicitno suprotstavljao stav da bi dijaspora morala imati isti status kao i srpska nacionalna manjina na segregacijski način. Stanković je krivo naveo kolokvijalni naziv dijaspora za preko petsto tisuća punopravnih hrvatskih državljana i prema državnim statistikama još više od dva i pol milijuna onih koji imaju sve uvjete na državljanstvo, ali zbog proceduralnih razloga još nisu ostvarili svoja pripadajuća politička prava. Podsjećam da novinari informativnoga programa HRT-a ne smiju u službenoj komunikaciji koristiti kolokvijalne i netočne političke termine, pogotovo kad se radi o tako osjetljivim političkim pitanjima, jer se na taj način umjesto informiranja dezinformira javnost.

To je višekratnim ponavljanjem značilo jasnu poruku da hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj ne trebaju imati svoja ustavom zajamčena politička prava koja proizlaze iz prava na državljanstvo, a temeljno političko pravo koje proizlazi iz prava na državljstavo je – izborno pravo.

Usporedbom temeljnog političkog prava dijela hrvatskoga naroda s realno povlaštenim političkim pravom nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, Stanković prikriva realnu diskriminaciju oko petsto tisuća hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, uspoređujući, s jedne strane, pogodovanje koje ne postoji nigdje u tom obimu u Europi, s oduzimanjem prava, koje također ne postoji nigdje u Europi. To je težak profesionalni propust koji HRT ne bi smio tolerirati u svojim programima.

Stanković je pitanjima i usporedbama namjerno ili iz neznanja, na što ni u prvom ni u drugom slučaju nema ni on ni HRT pravo, osporio to pravo dijelu hrvatskoga naroda. Takav postupak zavrjeđuje pokretanje hitne odgovornosti protiv Aleksandra Stankovića.

2. S druge strane, inzistirajući na usporedbi broja glasova koje je na izborima dobila lista srpske nacionalne manine, s brojem glasova u XI. izbornoj jedinici, Stanković je dezinformirao javnost ne ističući da hrvatski državljani koji imaju pravo sudjelovati u izborima u XI. izbornoj jedinici jednostavno nemaju ni blizu jednake usporedive tehničke mogućnosti ostvarivanja svoga prava, s pripadnicima nacionalnih manjina, koje to pravo mogu ostvariti na svakome izbornome mjestu u Republici Hrvatskoj, dok glasači u XI. izbornoj jedinici često moraju za ostvarivanje svojih prava putovati i po tisuću kilometara.

3. Stanković je zatim ili iz neznanja ili namjerno, ponavljam da je nedopustivo i prvo i drugo, falsificirao prirodu Domovinskog oslobodilačkog rata inzistirajući na tome da je to djelomično bio građanski rat, na temelju netočne teze da su se dio građana Hrvatske pobunili protiv Republike Hrvatske. Činjenica je da zbog prirode državnoga uređenja SFRJ nitko u tadašnjoj Republici Hrvatskoj nije izravno ostvarivao politički status hrvatskoga građanina, nego građanina – SFRJ. Od trenutka proglašenja političke i državne samostalnosti Republike Hrvatske, koju su odbili priznati Srbi na hrvatskom teritoriju, odbijajući građanski i politički status državljana i građana u Republici Hrvatskoj, nemoguće je u bilo kojoj formi teorijski i praktično te Srbe proglašavati građanima Republike Hrvatske, a prije proglašenja samostalnosti države, nije uopće bilo moguće biti hrvatski državljanin, pa ni građanin. Proglašavati tadašnje Srbe u Hrvatskoj hrvatskim građanima uz ostalo bi bilo nasilje nad njihovim pravom opredjeljivati i izjašnjavati se o svojim građanskim i političkim identitetima.

Da su Srbi koji su su usprotivili progašenju samostalne Republike Hrvatske bili hrvatski građani, ili htjeli pod bilo kakvim uvjetima postati hrvatski građani – rata ne bi bilo.

To je još jedna opasna manipulacija Aleksandra Stankovića kojom se pokušava relativizirati prirodu rata i odgovornost za rat u Hrvatskoj, usprkos tome što je dio nasrtaja na Republiku Hrvatsku –proglasio agresijom. Utoliko je to opasnije i podmuklije u kontekstu obilježavanja Dana sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje, te hrvatskog naroda u cjelini iz 1991. godine tijekom srpske agresije. To je nedopustivo i očekujem javno očitovanje HRT-a s tim u vezi, nadajući se da ravnateljstvo HRT-a, te urednička hijerarhija ne dijele to netočno i politički izopačeno stajalište.

S obzirom na sve izneseno, ovdje se očito radi o manipulaciji s ciljem dezinformiranja hrvatske javnosti s opasnim implikacijama.

Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome treminu, te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, napisao je u pismu Marko Ljubić.

Izvor: narod.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Zašto je Bakir Izetbegović započeo politički džihad

Objavljeno

- datum

 SULUDE PORUKE     U svom političkom džihadu kojeg je otpočeo u za BiH predizbornoj godini bez vlasti, Bakir Izetbegović svakim danom šalje sve više huškačkih poruka, a sve u svrhu udaljavanja BiH od euroatlantske politike i integracija prema euroazijskoj politici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

I dok je otac Izetbegović rat pokušao izbjeći nadajući se kako će ostati neokrznut ratnim vihorom u BiH, sin Izetbegović rat zaziva. Bakir Izetbegović zna da bez poziva na nacionalne sukobe u politički najkompliciranijoj zemlji Europe i jednoj od najsiromašnijih, on ne može ostati na vlasti.

Tako je među ostalim Izetbegović na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru rekao: ““Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Takve izjave i poruke koje šalje prema svojim susjedima Hrvatskoj i Srbiji, potpisnicama Daytonskog sporazuma, pokazatelj je sve veće Izetbegovićeve nervoze, političke nemoći i nesposobnosti da vodi državničku politikum, kako za svoj narod i druge konstitutivne narode BiH tako i prema susjedima s kojima sve češće vodi političke ratove. 

Svojom huškačkom politikom Izetbegović pokušava sebe prikazati kao jedinog zaštitnika Bošnjaka u BiH te konsolidirati biračko tijelo. Osoba koja rata nije vidjela i koja ga je uspješno izbjegla sada na njega poziva. Nije ni čudo što ga je njegov konkurent za mjesto bošnjačkog vođe Fahrudin Radončić nazvao kukavicom i lažovom. Tako je Radončić u Mostaru podsjetio na ulogu Izetbegovićeve obitelji tijekom rata u BiH te je rekao kako je Izetbegović kukavica i kako je tijekom rata bio u trezoru centralne banke gdje mu atomska bomba ništa nije mogla. Dodao je kako je sva Izetbegovićeva obitelj bila u inozemstvu gdje su se bavili tzv. logistikom.

Bakir je prvo zaoštrio retoriku prema Hrvatskoj oko Pelješkog mosta gdje je izgubio prije nego je uopće krenuo u bitku. Zbog svog političkog tržišta i sitnih političkih bodova zaratio je i s EU, a sada je krenuo i u politički rat sa Srbijom zbog priznanja Kosova.

Sve ovo pokazuje kako je Izetbegović postao nervozan pred izbore jer stranka koju je osnovao njegov otac i koji je ostao zapamćen po rečenici kako rat u BiH nije njegov rat, polako, ali sigurno gubi biračku bazu zbog optužbi o korumpiranosti stranačkih vođa i njihove nesposobnosti da provedu ili nametnu bilo kakve reforme u toj politički kaotičnoj zemlji ili bar povede dijalog o suradnji s drugim konstitutivnim narodima. 

Uloga Hrvatskog narodnog sabora  u hrvatskom narodu sve više jača, a Izetbegovićevo djelovanje dodatno radikalizira već napetu političku scenu koju ionako radi svojih političkih probitaka dodatno opterećuje Milorad Dodik. Huškanje i pozivanje na Tursku Izetbegoviću će na kraće vrijeme možda i donijeti određeni broj glasova više, međutim politički smjer u kojem vodi vlastiti narod odvest će ga u političku izolaciju i staviti ga u istu liniju s Miloradom Dodikom kojeg nitko u Europi ne želi za sugovornika. 

Put prema nekim euroazijskim savezništvima Izetbegovića će koštati više nego što je toga sam svjestan. U globalnom svijetu ideologije jesu bitne, ali samo ako su potpomognute tržištem. I tu Izetbegović gubi korak jer Hrvatska, pa čak i Srbija, već dugo vremena imaju jako dobre trgovačke i gospodarske odnose s Turskom. Turska je uložila više novca u Hrvatsku nego u BiH, a Erdogan već duže vrijeme pokušava razvijati dobre gospodarske odnose i sa Srbijom.

Bakir Izetbegović svjestan svega toga odlučio je od uloge žrtve preuzeti ulogu mangupa, jer smatra da jedino tako može postati relevantan sugovornik, a čini to samo radi sebe i svoje fotelje. Hrvati u BiH kao najstariji konstitutivni narod ne trebaju reagirati na ovakve provokacije već odmjerenim izjavama trebaju još jednom pokazati europskoj zajednici da su u ovoj shizofrenoj situaciji jedini partner EU i zapada te nositelj stabilnosti u BiH. 
Autor Marijan Opačak/ovdje

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

FAUST VRANČIĆ: Hrvatski genij znanosti i jezikoslovlja

Objavljeno

- datum

 ‘RENESANSNI FAUSTUS VERANTIUS’    U predvorju knjižnice izložene su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – “Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae,” Venecija, 1595. i “Machinae novae”

 
Polihistor, kozmopolit, izumitelj, jezikoslovac i biskup Faust Vrančić među onim je renesansnim duhovima koji su zlatnim slovima upisali hrvatski jezik, kulturu i znanost u svjetsku povijest.

U povodu 400. obljetnice Vrančićeve smrti, a u želji da hrvatsku i svjetsku javnost podsjeti na velika ostvarenja tog genijalnog znanstvenika i poliglota u rangu najvećih izumitelja svih vremena koji je i u mehanici i u leksiografiji bio stoljećima ispred svog vremena poput Leonarda da Vincija ili Michelangela – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizirala je prigodnu izložbu koja dočarava Vrančićeva postignuća kojima se taj senzibilni Šibenčanin, tajnik najvećeg europskog cara Rudolfa II., upisao među besmrtnike, učinivši zauvijek poznatima jednu malu kulturu i jezik, uvijek na rubovima velikih carstava, uvijek pred ratnim opasnostima i mogućnošću ičeznuća. Vrančić je proslavio sebe, istovremeno upisavši Šibenik i Hrvatsku u temelje europske kulture.

U predvorju knjižnice izložene su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – “Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae,” Venecija, 1595. i “Machinae novae”, Venecija, 1615./1616., a mogu se digitalizirana u cijelosti pogledati u središnjem dijelu izložbe u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predstavljen je i prikaz odabranih digitalnih preslika rukopisne ostavštine Vrančićeve obitelji koju u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga, dok su s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezane preslike stare građe iz fonda ostalih zbirki građe posebne vrste NSK, odnosno Grafičke zbirke i Zbirke zemljovida i atlasa. Za ostvarenje ove izvanredne izložbe Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a prilikom prijave na njihov natječaj značajnih svjetskih obljetnica 2016. – 2017..

Stručna recenzentica izložbe je dr. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a suradnici u pripremi izložbe su Sandi Antonac, Tamara Ilić-Olujić, Maja Karić, dr. Ivan Kosić dr. Sofija Klarin-Zadravec, Mara Marijanović, dr. Tatjana Mihalić, dr. Mira Miletić-Drder, Ana-MarijaTkalčić, Vesna Vlašić i Jasenka Zajec.

Izložene preslike bogate građe popraćene su detaljima iz Vrančićeva životopisa – pa je izložba ujedno i opsežan prikaz jedne od najvažnijih renesansnih europskih biografija.

Carski tajnik Rudolfa II.

Vrančić je rođen 1. siječnja 1551. godine u Šibeniku, u uglednoj plemićkoj obitelji, rodbinskim vezama povezanoj s hrvatskim banom Petrom Berislavićem i biskupom Ivanom Statilićem, diplomatom i uglednim pravnim stručnjakom, uključenim u brakorazvodnu parnicu Henrika VIII. i Katarine Aragonske. Dio obiteljske tradicije bila je i briga za školovanje nadarenih članova.

O Faustovu obrazovanju brinuo se njegov stric Antun Vrančić, ugledni diplomat, crkveni velikodostojnik, primas Ugarske i kraljev namjesnik. Obrazovanje je započeo u rodnome Šibeniku, zatim se sedam godina školovao u Ugarskoj.

Nakon Ugarske je otišao u Padovu, gdje je od 1568. do 1572. godine studirao pravo i filozofiju. Nakon smrti Antuna Vrančića 1573. godine nekoliko sljedećih godina Faustova života slabo su poznate. Pretpostavlja se da je boravio u Italiji i dopunjavao svoja znanja. Vjerojatno se kretao u društvu hrvatskih intelektualaca i uglednika jer je 1. siječnja 1575. godine primljen u članstvo hrvatske bratovštine sv. Jeronima u Rimu. Šibenčanin Božo Bonifačić, ugledni bakrorezac i kartograf koji je 1583./84. bio kamerlengo bratovštine, izradio je bakrorez sv. Jeronima, na čijim se uglovima nalaze četiri grba hrvatskih pokrajina iz kojih su Hrvati imali pravo na članstvo u bratovštini, i to hrvatski, dalmatinski, slavonski i bosanski, te ga posvetio Faustu Vrančiću. Godine 1579. postao je vojni zapovjednik grada Veszpréma i upravitelj tamošnjih biskupskih imanja, a tamo je stekao i prva tehnička znanja.

Nakon dvije godine službe u Veszprému postao je tajnik rimsko-njemačkoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Rudolfa II.Habsburgovca koji je od Praga stvorio intelektualni centar Europe. Na carskome dvoru kretao se u krugu europske intelektualne elite, među kojom su bili uključeni istaknuti astronomi Tyho Brache i Johan Kepler, ugledni inženjer i graditelj Adrian de Vries, konstruktor Jacopo de Strada, filozof i alkemičar John Dee, slikar Giuseppe Arcimboldi i Giordano Bruno. Vrančić se u Pragu bavio i različitim intelektualnim interesima. Prikupljao je jezičnu građu za svoj petojezični rječnik te je dovršio u rukopisu djelo “Život nikoliko izabranih divic” – posvećeno opatici i redovnicama samostana sv. Spasa u Šibeniku.

Osim toga, dok je bio tajnik Rudolfa II., bavio se i tehničkim projektima o čemu svjedoče dokumenti o patentima koje je u to vrijeme tražio ili dobio za pojedine izume, te potvrđuju kako je tehnika bila područje kojim se neprekidno bavio najveći dio života. Nakon smrti supruge Marije 1594. godine napustio je Prag, posjetio je Dalmaciju i vratio se u Italiju, gdje je u Veneciji 1595. dovršio i objavio kapitalni “Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmaticae et Ungaricae – Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga/hrvatskoga i mađarskoga”, prvi cjeloviti rječnik hrvatskoga jezika i prvi veći rječnik mađarskoga, koji je temelj hrvatske leksikografije. Mnogi su se leksikografi koristili Vrančićevim rječnikom ne samo kao modelom za vlastite nove rječnike nego su sastavljali i svoja djela, preuzimajući njegovu jezičnu građu.

U njem je Vrančić uvrstio dalmatinski (hrvatski) jezik u društvo pet najuglednijih jezika Europe. Premda je u svojem rječniku koristio pridjev Dalmati[c]ae, u rječničkome materijalu njegova drugog izdanja kojega je uz Vrančićevo odobrenje priredio Peter Loderecker u Pragu 1605. godine, proširivši ga stupcima češkoga i poljskoga jezika, riječi Dalmata, Dalmatia, Dalmatice doslovno su se prevele kao Harvat, Harvatska zemlja, harvatski, što potvrđuje da je Vrančićevo djelo rječnik hrvatskoga jezika. Vrančićev Dictionarium neprijeporno je pridonio ugledu i potvrdi hrvatskoga jezika, koji je 1599. godine izabran kao najprikladniji od slavenskih jezika za poučavanje u isusovačkim kolegijima, te se tada utemeljila Akademija hrvatskoga jezika u Rimu, na kojoj se, u sklopu Rimskoga kolegija, predavao hrvatski jezik.

Borac za katoličku obnovu

Godine 1598. vratio se u službu Rudolfa II., kada ga je car imenovao naslovnim biskupom Csanáda te kancelarom za Ugarsku i Transilvaniju. Stekavši novi položaj, pisao je poslanice o tamošnjim društvenim i vjerskim prilikama.

Bio je dosljedan borac za katoličku obnovu i protivnik reformacije, kao i religijske podjele u sklopu Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva, svjestan, između ostaloga, i podatka kako je prevlast protestantizma tijekom 16. stoljeća znatno umanjila potporu katoličkih zemalja u borbi protiv Turaka. O radu Fausta Vrančića u tome razdoblju svjedoče riječi Vrančićeva štićenika, književnika i povjesničara te naslovnoga biskupa bosanskoga Ivana Tomka Mrnavića koji je zapisao: „Doveo je pastire duša i učitelje među narod koji je do tada bio pritisnut vječnom tiranijom osvajača krivovjernika. Sam je svojom pastirskom riječju zbog nedovoljnog broja katoličkih svećenika obilazio narod, gradove i sela svoga svećeništva i neprestano govorio prema svojoj dužnosti.“

Svjetovni je život napustio 1605. godine, kada se preselio u Rim. Živio je u kući španjolskoga plemića Ivana Krstitelja Vivesa, u blizini trga Piazza del Popolo. Sklopio je prijateljstva s uglednim barnabitima, među kojima je i Giovanni Ambrogio Mazenta, priređivač zbirke tehničkih crteža Leonarda da Vincija. To je prijateljstvo imalo odlučujućega utjecaja na Vrančićev daljnji život i rad. Vrančić se, uz preporuke Mazente, odlučio pridružiti redu sv. Pavla, tzv. barnabita, te je, odrekavši se biskupske časti, u novicijat stupio 1608. godine u mjestu Zagarolo, u okolici Rima, i u njem boravio do 1609. godine. Posljednjih desetak godina Vrančićeva života bilo je vrlo plodonosno razdoblje, u kojem je napisao ili dovršio najveći broj svojih djela. U Rimu je 1606. godine tiskao djelo “Život nikoliko izabranih divic”, koje je dovršeno dvadesetak godina prije. U njegovu opusu ističe se kao jedino djelo koje je napisao hrvatskim jezikom. Pišući štivo na hrvatskome jeziku, jedinome na kojem su redovnice znale čitati, Vrančić se pokazao s religiozne i duhovne strane kao osoba koja doprinosi obnovi vjerskoga života. Knjiga govori o životima dvanaest ranokršćanskih mučenica te se može smatrati svojevrsnom antologijom svetačkih životopisa.

U Rimu je Vrančić pripremio i tehnički priručnik “Machinae novae” (Venecija, 1615./1616.), jedno od najistaknutijih djela iz područja europske tehničke literature na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. U njem je pojedinim projektima vizionarski predviđao daljnji razvoj tehnike. Djelo sadrži 49 različitih slika velikoga formata. Potom slijede komentari na latinskome, talijanskome, španjolskome, francuskome i njemačkome jeziku, kojima je opisao 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija. Svi ti projekti nisu bili novi, ali su mnogi bili izvorno Vrančićevi, te su predstavljali veliko obogaćenje dotada poznatih tehničkih oblika i konstrukcija. Među brojnim vrijednim projektima mlinova, mostova te različitim napravama, ističu se kao prve u povijesti tehnike njegove ideje žičare, amortizera, mosta od metala, kao i mosta ovješenoga o lance, dok je projektom Homo volans (Leteći čovjek), prvom konstrukcijom modernoga padobrana, postigao i svjetsku slavu.

Premda su se prije Vrančića i drugi autori kao Leonardo da Vinci bavili idejom takve naprave, on je prvi dao konstrukciju koja sadrži sve elemente suvremenoga padobrana te omogućuje sigurno spuštanje s velikih visina. Vrančić, kao ni drugi tadašnji autori, nije mogao riješiti sve probleme kojima se bavio, već ih je tumačio i opisivao fenomenološki. Kao rješenje tih problema bila su potrebna matematička, fizikalna i tehnička znanja koja su upoznata tek u 18. stoljeću i poslije. Međutim, dalekovidni projekti koje je Vrančić osmislio, premda su nadmašivali mogućnosti koje su mu bile na raspolaganju, pokazali su koliko je bio daleko ispred svojega vremena. Mnoge Vrančićeve zamisli zaživjele su u praksi stoljeće i više nakon što su otisnute u djelu “Machinae novae”, a neke od njegovih izvanrednih ideja koriste se širom svijeta i danas, puna četiri stoljeća od njihova objavljivanja.

Oboljevši 1615. godine, Vrančić se odlučio iz Rima vratiti u rodni zavičaj. Na putu se zaustavio u Veneciji, gdje se zadržao kako bi priredio i tiskao svoja filozofska djela i “Machinae novae”. Nakon što je objavio prvo izdanje djela “Logica suis ipsius instrumentis formata” (Justus Verax Sicenus, Rim, 1608.), molio je logičare da ocijene njegovo djelo u kojem je odstupio od dotadašnje aristotelovske logike. Mišljenje o Vrančićevoj logici dao je filozof, fizičar i matematičar, splitski nadbiskup Marko Antun de Dominis, zastupajući tradicionalno, aristotelovsko poimanje logike. Vrančić je potom djelomično izmijenio i proširio tekst svoje Logike iz 1608. godine te ga objavio 1616. u Veneciji pod naslovom “Logica nova suis ipsius instrumentis formata et recognita (Nova logika oblikovana i objašnjena vlastitim oruđima)”, u istome svesku zajedno s neizmijenjenim tekstom djela “Ethicae christianae”, koje je tada potpisao pravim imenom. Vrančićeva Etika, premda je opsegom kratko djelo, sadržajem je vrlo bogato. U njem je promišljao o načinu i smislu ljudskoga života na putu konačnoga ostvarenja. Vrančić se u Veneciji zadržao više od planiranoga. Nakon što su djela objavljena, iscrpljen bolešću, više nije imao snage za povratak. U Veneciji ga je zatekla smrt. Preminuo je 20. siječnja 1617. godine, u kući Jeronima Jubetea, svećenika župne crkve S. Provolo, u predjelu Castello. Prema vlastitoj želji, izraženoj u dodatku oporuke načinjenome neposredno prije smrti, njegovo je mrtvo tijelo zajedno s djelima prevezeno brodom te pokopano u župnoj crkvi sv. Marije u Luci na otoku Prviću. Posmrtni govor za njega održao je 22. veljače 1617. godine u šibenskoj katedrali Ivan Tomko Mrnavić.

Autor: Marina Tenžera/ izvor: ovdje

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.