Connect with us

Vijesti

Anketa za Zagreb: Ulazak Zlatka Hasanbegovića na listu, donio je veliki skok Bruni Esih!

Objavljeno

- datum

Anketa je rađena u subotu, nedjelju i ponedjeljak na uzorku od 5335 ispitanika. Ulazak Zlatka Hasanbegovća na listu za Skupštinu donio je skok Bruni Esih. Pala je Sandra Švaljek, a ostali su zadržali stabilne pozicije.

U anketu je uključeno uključeno šest kandidata i ispitanicima su ponuđena imena, u rezultate su uključeni samo birači koji  su odgovorili da će sudjelovati na izborima i odabrali kandidata.

Milan Bandić zadržao je vodeću poziciju s 33 posto podrške i ima stabilno biračko tijelo koje se za ove izbore kreće u rasponu od 31 do 33 posto. Siguran je za drugi krug, ali daleko od 47 posto podrške koliko je osvojio u prvom krugu prije četiri godine.

Bandić siguran, čeka suparnicu

Druga je Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-a i SDP-a, sa stabilnom podrškom, trenutno osvaja 21 posto glasova u Zagrebu. Pala je za jedan postotni poen u odnosu na prošlu anketu.

Njena podrška je od 21 do 23 posto, ali je  osjetno manja od podrške koju na nacionalnoj razini skupno osvajaju dvije stranke čiji je kandidat. U posljednjem CROBAROMETRU (za travanj)  SDP  osvaja 22,7, a HNS ima podršku 2,3 posto birača – ukupno točno 25 posto. Sinergiji učinak redovito je veći, ali je u slučaju Mrak  Taritaš manji za 4 posto.

Afera oko obnove kuća u Gunji po cijeni većoj od 1020 eura od najveće tržišne cijene, ne smeta glasačima HNS-a i SDP-a.

Najveći skok u ovoj anketi doživjela je Bruna Esih nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Objavom lista, i ulaskom Zlatka Hasanbegović te velika prisutnost u javnosti, Esih su doveli u borbu za drugi krug. Da su izbori održani protekli vikend osvojila bi 17 posto glasova, tek četiri postotna poena zaostatka za Mrak Taritaš iza koje stoje dvije stranke s moćnom mašinerijom i čija kampanja traje skoro deset mjeseci.

Rezultate ankete očito su znali i u suparničkim krugovima pa smo posljednja dva dana svjedoci prekomjernih medijskih napada na Esih i njenu listu, a poglavito Zlatka Hasanbegovića.

Nastavi li se uzlazni trend ni drugi krug za Esih nije nedostižan, a za njega će se morati oštro potući s Ankom Mrak Taritaš.

Pad Sandre Švaljek

Sandra Švaljek po ovoj anketi u silaznoj je putanji. S uobičajene podrške od 20-ak posto, i borbe za drugi krug, da su izbor održani proli vikend, osvojila 16 posto glasova Zagrepčana. Iako je vrlo aktivna na društvenim mrežama i obilazi zagrebačke četvrti, promovira se kao “NEOVISNA”, procjena je da Švaljek stagnira zbog “muska stranaka” koje su je podržale

Njenu kandidaturu podupiru HSLS, Zelena stranka i konzervativci Ruže Tomašić (bivša predsjednica). Upitno je pomaže li joj podrška Marijana Hažekovića, kojemu je ona rezervna varijanta jer je Milan Bandić njegov prvi izbor. Iako su joj trenutno šanse za drugi krug osjetno smanjenje, u izravnom dvoboju s Bandućem, iako ne pobjeđuje, ne stoji loše. Odnos je 56 prema 44 posto za Bandića.

Na petom mjestu za gradonačelnika Zagreba je Ivan Lovrinović, kandidat koalicije Živog Zida i Jedina opcija. On, kao i njegov medijski prethodnih Ivan Pernar osvaja gotovo identičan broj glasova. Lovrinović je na 8 posto ( Pernar se kretao u rasponu 7 do 9 posto). Zanimljivo je da su njihovi razultati gotovo preslikani broju glasova koji Živio zid osvaja kao stranka.  U Posljednjem CROBAROMETRU Živi zid podržava 7, 9 posto glasača.

Dr. Drago Prgomet, kandidat vladajućeg HDZ-a ima potporu skromnih 5 posto. Iako u medijima najavljuje drugi krug i pobjedu, u HDZ bi bili zadovoljni ako bi Prgomet osvojio više glasova od Brune Esih. Po ovim anketama više šanse ima Dinamo proći u drugi krug Lige prvaka nego Prgomet u drugi krug na izborima za gradonačelnika Zagreba.

Hoće li Prgomet odustati

Tijekom vikenda šuškalo se da je Prgomet ucjenjivao Plenkovića da mora izbaciti Hasanbegovića iz stranke, inače će se povući iz kandidature. Ako bi se povukao njegovi glasovi bili bi usmjereni prema Esih, a upravo toliko joj treba za ulazak u drugi krug.

U slučaju Drage Prgometa moglo bi se primijeniti Sanaderovo pravilo (” Glas za HSP je glas za SDP”), samo što u ovom slučaju glasi “Glas za Dragu Prgometa je glas za Anku Mrak Taritaš”.

Drugih kandidata ( MOST, Liste za Grad, Nezavisni kandidati….)  nema jer su u SMS anketama ponuđeno samo šest navedenih kandidata. No, ne treba ih zanemariti.

U ostalim anketama Marko Sladoljev iz Mosta osvaja oko 1 posto, a Tomislav Tomašević, član platforme “Zagreb je naš”, kandidat još nekoliko Udruga, mogao bi osvojiti oko 15 tisuća glasova i blizu je prelaska praga.

Kad se ovoj SMS anketi priključe  i glasovi ostalih kandidata rezultati će biti nešto drugačiji, ali bez bitnih promjena u redosljedu.

Izvor: MaxPortal

Komentari

Komentari

Vijesti

Prijava protiv poticanja na mržnju na nogometnom stadionu

Objavljeno

- datum

Prenosimo tekst prijave povodom nogometne utakmice dva srbijanska kluba, na kojoj je izvješen nacistički transparent koji duboko vrijeđa spomen na žrtve Vukovara, a koji je napisao dr Josip Stjepandić.

Štovani dame i gospodo,

tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017  „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu (v. slika dolje).

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.

Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.
Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Anzeige wegen Volksverhetzung im Fussbalstadion

Sehr geehrte Damen und Herren,

während des Fussballspiels der Serbischen 1. Liga zwischen den Clubs „Crvena Zvezda“ und „Rad“ am 18.11.2017 wurde von den „Delije“, den Fans von „Crvena Zvezda“, der Schriftzug „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Bis zur neuen Befreiung – Ehre sei den Opfern für das serbische Vukovar)“ im Stadion hochgehalten.

Damit wird der Jahrestag von 18.11.1991 als Befreiung gefeiert, als serbische Streitkräfte die kroatische Stadt Vukovar erobert und dabei mehrere Tausend Menschen, darunter Zivilisten und Kriegsgefangenen, mitunter bestialisch ermordet hatten.
Über die Verbrechen der serbischen Truppen haben mittlerweile die Internationalen Gerichtshöfe in Den Haag geurteilt. So wurden Mile Mrkšić und Veselin Šljivančanin im Verfahren „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/ mrksic/4) zu hohen Freiheitsstrafen wegen Verbrechen gegen Menschlichkeit verurteilt. Der

ständige Internationale Gerichtshof stellte hingegen im Verfahren gegen Serbien (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3) fest, dass Serbien Handlungen des Völkermordes begangen hatte (s. Absatz 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).
Ich bin Auffassung, dass der Fussballclub Crvena Zvezda and der Serbische Fussballverband gegen die Regeln der UEFA verstossen haben, indem sie diese Volksverhetzung zumindest geduldet haben, und bitte Sie höflichst hiermit, das Disziplinärverfahren gegen den Fussballverband von Serbien sowie den Fussballclub Crvena Zvezda einzuleiten.

Mit freundlichen Grüßen
Dr. Josip Stjepandić
[email protected];

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Bujanec: Dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je loš voditelj

Objavljeno

- datum

Aleksandar Stanković, voditelj HRT-ove emisije “Nedjeljom u dva”, pokušao je vukovarskog branitelja Predraga Mišića- Peđu isprovocirati tvrdeći kako se u Hrvatskoj dogodio građanski rat jer je i njegov brat sudjelovao kao građanin Hrvatske u tom ratu.

Pitanje Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji “Nedjeljom u dva” upućeno vukovarskom branitelju Predragu Mišiću-Peđi, što mu je sporno u izjavi Aleksandra Vulina da se u Hrvatskoj vodio građanski rat izazvao je pravu buru u javnosti.

Podsjećamo,  kako je Stanković pokušao navući Mišića na tezu kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat jer su se građani srpske nacionalnosti borili protiv svoje vlastite države, na što je Mišić reagirao kako se radi o razvodnjavanju srpske agresije te kako za njega nema ni govora o građanskom ratu.

Poznati televizijski voditelj Velimir Bujanec je preko svog facebook profila oštro reagirao na provokacije Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji ta ga je nazvao lošim Srbinom, a vukovarskog branitelja Predraga Mišića-Peđu dobrim Srbinom  koji je Stankoviću pokazao kako je- loš voditelj!

>> NU2: Pravoslavac Predrag Mišić Stankoviću: Ovdje nije bio nikakav građanski rat!

“Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu. Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata. Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu. Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima – od države Srbije.

>> Konačno: Aleksandar Stanković u potpunosti raskrinkan!

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih ‘jugoslavena’, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe! Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

>> (VIDEO) Stankoviću, i Vi ste dio vučjeg čopora koji radi protiv Hrvatske

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!”, napisao je Bujanec u svojoj objavi na Facebooku.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

BogVjeraVideo

(VIDEO) Dokaz postojanja Boga: Čudo disanja

Objavljeno

- datum

Prirodoznanstveni dokumentarni film koji obrađuje naš čudesan dišni sustav i mehanizme koji nam omogućuju da u svakom trenutku možemo svojim stanicama osigurati potreban kisik.

Znanost jasno pokazuje da naš vrlo složeni dišni sustav nije mogao nastajati postupno evolucijom, već je morao biti od početka stvoren u dovršenom stanju što jasno upućuje na inteligentnog Dizajnera – Boga Stvoritelja.

IVAN RUSARIN/Nacija

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.