Connect with us

Vijesti

Anketa za Zagreb: Ulazak Zlatka Hasanbegovića na listu, donio je veliki skok Bruni Esih!

Objavljeno

- datum

Anketa je rađena u subotu, nedjelju i ponedjeljak na uzorku od 5335 ispitanika. Ulazak Zlatka Hasanbegovća na listu za Skupštinu donio je skok Bruni Esih. Pala je Sandra Švaljek, a ostali su zadržali stabilne pozicije.

U anketu je uključeno uključeno šest kandidata i ispitanicima su ponuđena imena, u rezultate su uključeni samo birači koji  su odgovorili da će sudjelovati na izborima i odabrali kandidata.

Milan Bandić zadržao je vodeću poziciju s 33 posto podrške i ima stabilno biračko tijelo koje se za ove izbore kreće u rasponu od 31 do 33 posto. Siguran je za drugi krug, ali daleko od 47 posto podrške koliko je osvojio u prvom krugu prije četiri godine.

Bandić siguran, čeka suparnicu

Druga je Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-a i SDP-a, sa stabilnom podrškom, trenutno osvaja 21 posto glasova u Zagrebu. Pala je za jedan postotni poen u odnosu na prošlu anketu.

Njena podrška je od 21 do 23 posto, ali je  osjetno manja od podrške koju na nacionalnoj razini skupno osvajaju dvije stranke čiji je kandidat. U posljednjem CROBAROMETRU (za travanj)  SDP  osvaja 22,7, a HNS ima podršku 2,3 posto birača – ukupno točno 25 posto. Sinergiji učinak redovito je veći, ali je u slučaju Mrak  Taritaš manji za 4 posto.

Afera oko obnove kuća u Gunji po cijeni većoj od 1020 eura od najveće tržišne cijene, ne smeta glasačima HNS-a i SDP-a.

Najveći skok u ovoj anketi doživjela je Bruna Esih nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Objavom lista, i ulaskom Zlatka Hasanbegović te velika prisutnost u javnosti, Esih su doveli u borbu za drugi krug. Da su izbori održani protekli vikend osvojila bi 17 posto glasova, tek četiri postotna poena zaostatka za Mrak Taritaš iza koje stoje dvije stranke s moćnom mašinerijom i čija kampanja traje skoro deset mjeseci.

Rezultate ankete očito su znali i u suparničkim krugovima pa smo posljednja dva dana svjedoci prekomjernih medijskih napada na Esih i njenu listu, a poglavito Zlatka Hasanbegovića.

Nastavi li se uzlazni trend ni drugi krug za Esih nije nedostižan, a za njega će se morati oštro potući s Ankom Mrak Taritaš.

Pad Sandre Švaljek

Sandra Švaljek po ovoj anketi u silaznoj je putanji. S uobičajene podrške od 20-ak posto, i borbe za drugi krug, da su izbor održani proli vikend, osvojila 16 posto glasova Zagrepčana. Iako je vrlo aktivna na društvenim mrežama i obilazi zagrebačke četvrti, promovira se kao “NEOVISNA”, procjena je da Švaljek stagnira zbog “muska stranaka” koje su je podržale

Njenu kandidaturu podupiru HSLS, Zelena stranka i konzervativci Ruže Tomašić (bivša predsjednica). Upitno je pomaže li joj podrška Marijana Hažekovića, kojemu je ona rezervna varijanta jer je Milan Bandić njegov prvi izbor. Iako su joj trenutno šanse za drugi krug osjetno smanjenje, u izravnom dvoboju s Bandućem, iako ne pobjeđuje, ne stoji loše. Odnos je 56 prema 44 posto za Bandića.

Na petom mjestu za gradonačelnika Zagreba je Ivan Lovrinović, kandidat koalicije Živog Zida i Jedina opcija. On, kao i njegov medijski prethodnih Ivan Pernar osvaja gotovo identičan broj glasova. Lovrinović je na 8 posto ( Pernar se kretao u rasponu 7 do 9 posto). Zanimljivo je da su njihovi razultati gotovo preslikani broju glasova koji Živio zid osvaja kao stranka.  U Posljednjem CROBAROMETRU Živi zid podržava 7, 9 posto glasača.

Dr. Drago Prgomet, kandidat vladajućeg HDZ-a ima potporu skromnih 5 posto. Iako u medijima najavljuje drugi krug i pobjedu, u HDZ bi bili zadovoljni ako bi Prgomet osvojio više glasova od Brune Esih. Po ovim anketama više šanse ima Dinamo proći u drugi krug Lige prvaka nego Prgomet u drugi krug na izborima za gradonačelnika Zagreba.

Hoće li Prgomet odustati

Tijekom vikenda šuškalo se da je Prgomet ucjenjivao Plenkovića da mora izbaciti Hasanbegovića iz stranke, inače će se povući iz kandidature. Ako bi se povukao njegovi glasovi bili bi usmjereni prema Esih, a upravo toliko joj treba za ulazak u drugi krug.

U slučaju Drage Prgometa moglo bi se primijeniti Sanaderovo pravilo (” Glas za HSP je glas za SDP”), samo što u ovom slučaju glasi “Glas za Dragu Prgometa je glas za Anku Mrak Taritaš”.

Drugih kandidata ( MOST, Liste za Grad, Nezavisni kandidati….)  nema jer su u SMS anketama ponuđeno samo šest navedenih kandidata. No, ne treba ih zanemariti.

U ostalim anketama Marko Sladoljev iz Mosta osvaja oko 1 posto, a Tomislav Tomašević, član platforme “Zagreb je naš”, kandidat još nekoliko Udruga, mogao bi osvojiti oko 15 tisuća glasova i blizu je prelaska praga.

Kad se ovoj SMS anketi priključe  i glasovi ostalih kandidata rezultati će biti nešto drugačiji, ali bez bitnih promjena u redosljedu.

Izvor: MaxPortal

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

VIDIK fest: Održana tribina ‘Mladi i ovisnosti’

Objavljeno

- datum

U okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, Hrvatska udruga Benedikt i Klub mladih Split organizirali su tribinu „Mladi i ovisnosti“. Tribina je održana 18. travnja u prostorima Kluba mladih Split.

Na tribini su sudjelovali dječji psihijatar doc. dr. sc. Tomislav Franić, gospođaMarijana Petrić Maršić dipl. psih. i stručni suradnik iz Obrtne tehničke škole te voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske gospodin Paško Ugrina. Tribinu je moderirao Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. Dobro posjećenoj tribini nazočio je i veliki broj mladih.

Gospodin Franić je na početku istaknuo da se ovisnost manifestira kao kronični i recidivirajući poremećaj koje se temelji na podraživanju središnjeg živčanog sustava, a što se postiže unosom u organizam određenih psihoaktivnih tvari. Ovisnost prati ponašanje usmjereno prema traženju i uzimanju sredstava ovisnosti za kojim se razvija snažna potreba te gubitak kontrole nad vlastitim ponašanjem. Problemi ovisnosti često su vezani uz adolescentsku dob koju karakterizira nerazvijena mogućnost kontrole ponašanja. Zato je i zakonska regulativa tome prilagođena. U novije vrijeme stručnjaci su na popis ponašanja koja izazivaju ovisnost stavili kockanje, a ozbiljno se razmatra mogućnost da se na popis stavi i ovisnost o internetu. Probemu prevencije ovisnosti ne pristupa se sustavno. Uglavnom je sve prepušteno entuzijazmu pojedinaca, a različita društvena područja koja bi trebala pokrivati i tretirati problem ovisnosti nisu dovoljno kvalitetno povezana, zaključio je gospodin Franić.

Gospođa Marijan Petrić Maršić kazala je da srednja škola ima godišnji preventivni program u okviru kojeg se bavi prevencijom ovisničkih oblika ponašanja. Ove školske godine fokus djelovanja je na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju. Odluka se temelji na istraživanju provedenom 2014./2015. godine u Splitu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1088 srednjoškolaca, a isto je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali kako petina mladih već ima srednju ili visoku razvijenost problema vezanih uz klađenje, a da trećina mladih krije taj problem od svojih roditelja. Škola se bavi i sustavnom edukacijom roditelja o problemima ovisnosti. Mnogi rizični faktori poput nefunkcionalnosti i loše komunikacije unutar obitelji, nekvalitetnih modela identifikacije, rizične dobi, slabe organizacije i nekvalitetnog provođenja slobodnog vremena ili negativnog utjecaja skupine vršnjaka pogoduju razvoju ovisnosti, naglasila je gospođa Petrić Maršić.

Gospodin Ugrina je spomenuo policijski angažman u školama. Stručnjaci razgovaraju već s različitim godištima osnovnoškolske populacije, a ista praksa se nastavlja i u srednjim školama. Tako se djeluje preventivno. Dojmovi su jako dobri, a komunkacija s djecom i njihova zainteresiranost na zavidnoj su razini. Policija, nažalost, najčešće mora djelovati kad ovisnik svojim ponašanjem koje je izazvano potrebom za velikom količinom novca i trenutačnim zadovoljenjem ovisničkih potreba, dođe u sukob sa zakonom. To se, prije ili kasnije, dogodi s većinom ovisnika. Tada je policija, u zakonskim okvirima, dužna reagirati. Na upit o pojavi novih psihoaktivnih supstanci na našem tržištu, a koje su očito opasne droge koje se, međutim, legalno distribuiraju u smart/head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a najčešće se deklariraju kao ‘osvježivači prostora’, ‘soli za kupanje’ i sl. kazao je da policija pozorno prati što se događa, da upozorava na simptome i moguće posljedice, ali da može djelovati samo po zakonu.

Na kraju su gosti tribine odgovarali na brojna pitanja nazočnih posjetitelja.

Nikola Milanović/hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA U DOUMI! Zapadni mediji bez reportaža, SAD šuti, EU podijeljen

Objavljeno

- datum

ZAPADNA PROPAGANDA ŠUTI: PAO ZLOGLASNI ZATVOR AL-TAWBAH   Dok su zapadni mediji i dalje fokusirani na istragu o možebitnom kemijskom napadu i iščekivanje rezultata američkog bombardiranja, sirijska vojska svakog dana napreduje prema Doumi.

A u tom procesu Sirijci nerijetko nabasaju na masovne grobnice, koje ‘mainstream’ mediji ne žele prenositi niti o njima s lica mjesta izvještavati. Al-Jala vrtovi poprište su jednog od takvih otkrića – riječ je o masovnoj grobnici u kojoj je već prvog dana iskopano trideset osoba, a ekshumacija se nastavlja ovih dana. Assadove snage za zločin optužuju Jaysh al-Islam, terorističku grupaciju koju saveznici iz SAD-a, EU i Saudijske Arabije nazivaju ‘oporbom’. Ovo otkriće službeni kanali navedene koalicije ne žele komentirati, a mediji nisu dobili dozvolu za odlazak na lokaciju – donosi dnevno.hr.

Vlada Sirije pribojava se kako je ovo samo početak i da je čitavo područje jedna velika masovna grobnica s tisućama zakopanih vojnika i civila kroz posljednjih pet godina. Ovo bi bio i konačni dokaz da snage ISIL-a i srodnih organizacija nisu baš tako nevine kako ih europski i američki mediji nastoje prikazati. Samim time bi i potpora sa Zapada itekako došla u pitanje – pa je cenzura bila jedini mogući odgovor na ovo otkriće. Istovremeno je pronađen i zloglasni Al-Tawbah zatvor u kojemu su stotine ljudi mučeni i ubijani. Sirijski i iranski mediji ga nazivaju ISIL-ovom verzijom Guantanama, pa nije isključeno ni da je postojala savjetodavna pomoć.

Cenzura u zapadnim medijima toliko je snažna da nisu objavljene čak ni fotografije prosvjednika iz EU parlamenta. ‘Mičite ruke od Sirije!’ nedvosmislena je poruka Macronu koji je možda i namjerno javnosti poručio da je ‘istovjetan Putinu’. Irski Sinn Fein najglasnije je kritizirao despotizam europskih političara koji su protiv volje svojih građana i parlamenata odlučili pomoći svojim ‘oporbenim’ prijateljima u par preostalih sirijskih enklava. Vrši se pritisak i na UN, no bez pretjeranih posljedica. Tiha većina koja je protiv desanta na Siriji i najma vojske Saudijske Arabije ili Blackwatera (Academi) očito i dalje nema pravo glasa (Izvor teksta i slike: ovdje)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ZASTUPNICI koji su glasali PROTIV ISTAMBULSKE IMAJU 4 PUTA VIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA OD ONIH ZA IK

Objavljeno

- datum

 OVDJE JE SVE REČENO !   Fotografija i podaci koji jasno govore zbog čega je potrebna izmjena Izbornog zakona u RH.

Bespotrebno je trošiti riječi na 110 sisavaca koji su glasovali za ratifikaciju Istanbulske konvencije, već ćemo upozoriti da se pazite ‘žita među kukoljem’ i ‘novih opcija’ koje hodaju dobro uhodanim stazama majke na čijim su listama ušli u Sabor –  analizirali su rezultate članovi HSP 1861. 

Iako naša stranka i dr. Paraga već dugi niz godina ponavljaju, nadamo se da je ovoga puta i posljednjim nevjernicima dokazano da između HDZ-a i SDP-a nema razlike. Aplauz nakon službenog sklapanja koalicije, koja je već dobila naziv Balerina koalicija, zastor je koji se spušta.

HSP 1861 se zalaže za izmjenu Izbornog zakona tj. većinski, dvokružni izborni sustav gdje će se sve zastupnike, od prvoga do zadnjega, birati imenom i prezimenom, a ne po stranačkim listama gdje ljudi ne znaju za koga glasuju kada glasuju za stranku.

Je li vrijeme da se spašava što se spasiti da? Hrvati, razmislite što želite.

Hrvatska Stranka Prava 1861

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno