Connect with us

Kultura i vjera

Andro Krstulović Opara posljednji križonoša ‘Od Gospe do Gospe’

Objavljeno

- datum

Križni put grada Splita, ‘Od Gospe do Gospe’, tradicionalna je korizmena pobožnost koja se 25. godinu za redom održala u petak poslijepodne, dva dana prije Cvjetnice, nedjelje Muke Gospodnje. Ova stoljetna pobožnost obnovljena je 1992. godine, kada je Križni put u petak 10. travnja predvodio tada pomoćni biskup Petar Šolić, koji je koncem te iste godine smrtno stradao u prometnoj nesreći.

Nekoliko stotina građana krenulo je od Svetog Frane na dnu Rive, preko Šperuna do Vidilice, obilazeći marjanske crkvice, pa sve do Gospe od sedam Žalosti na Kašjunima, gdje je po završetku Križnog puta slavljena sveta misa.

Fra Žarko Relota, župnik i gvardijan samostana Sv. Frane, smatra kako ova lijepa tradicija može poslužiti kao ozbiljna priprema uoči najvažnijeg katoličkog blagdana.

– Tu se zaista ne dolazi zbog šetnje po Marjanu, jer mogu posvjedočiti da u ovih sedam godina koliko sam tu naši vjernici sve pobožnije sudjeluju i sve osjećajnije doživljavaju ovaj Križni put – kazuje nam fra Žarko, otkrivši kako su molitve ove godine izričito vezane za očinstvo i majčinstvo.

– Pomozi, Bože, roditeljima otkriti njihovo uzvišeno poslanje, da po tvojoj svetoj muci steknu nepropadljivo imanje. Rastresi srca očevima i osvijesti im ulogu hranitelja i poglavara obitelji. Svrni pogled na sve majke, učini ih bedemima ljubavi i života u hodu za tobom – riječi su kojima je višesatni “Križni put oca i majke”, nastao po tekstu vjeroučiteljice Marine Šimić, započeo mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, koji je i nosio križ od samostana do prve postaje.

Iz Nadbiskupije su angažirali župnike da im za svaku od 15 postaja Križnog puta pronađu po jednu obitelj, gdje bi otac nosio križ, a majka čitala molitvu.

– Ovo je jedna lijepa tradicija i zadovoljstvo nam je što kao mlada obitelj imamo priliku biti dio ove pobožnosti. Štujemo Križni put, jer to je najbolji način da iskustimo djeličak Isusove patnje, i kako bi dodano cijenili ono što je on za nas napravio – smatraju Nikolina i Ante Bekavac s Meja, kojima su se, preuzimajući križ na posljednjoj postaji, pridružili i susjedi, Andro Krstulović Opara sa suprugom Danijelom, koja je i čitala prigodnu 15. meditaciju.

Jednu od dionica ‘rezervirali’ su Ivanka i Željko Dabro s Kocunara, roditelji triju bioloških sinova i još dvojice udomljenih sinova i jedne kćeri.

– Želimo ih svojim primjerom motivirati da sudjeluju u životu Crkve, te da tu stvorenu naviku kasnije prenesu na svoju djecu. Plodovi se već vide, jer naša djeca izrastaju u pozitivne i nadahnute ljude, koji to šire i na svoje okruženje – kazali su nam Ivanka i Željko.

PIŠE IVAN KAŠTELAN / MISIJA

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

Šokantno: Europski sud zabranjuje krštenje beba!

Objavljeno

- datum

Europski sud zabranjuje krštenje beba, piše ilgiomale.it. Prema odluci tog suda, od ožujka 2016. godine krštenje djece će biti u suprotnosti s europskim zakonima i smatrat će se kaznenim djelom. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Sotonistica pokušala ukrasti posvećenu hostiju, ali onda se dogodilo nešto nevjerojatno

Objavljeno

- datum

Trčala je sve dok nije stigla do zidova groblja. A onda je hostija postala…U 15. stoljeću u seocu Ettiswil u Švicarskoj dogodio se čudesan događaj i to nakon što je jedna žena počinila užasan zločin.

Naime, pripadnica sotonske sekte, Ann Vögtli, ukrala je posvećenu hostiju iz obližnje župne crkve.

Halloween – mnoge ga sotonske skupine smatraju svojim „blagdanom” i tada održavaju „crne mise”

Iako u dokumentima nije zabilježen točan razlog toga njezinog nečasnog čina, sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je posvećenu hostiju ukrala kako bi ju pripadnici njezine sotonističke zajednice obeščastili. To sotonisti često čine tijekom takozvanih „crnih misa”, u kojima se prisutni bizarnim ritualima izruguju katoličkoj misi. A jedan od najpopularnijih danâ u godini za te „crne mise” je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, (eng. Halloween) koji mnoge sotonističke skupine smatraju svojim „blagdanom”.

„Čim sam zakoračila kroz vrata groblja, hostija je postala tako teška…”

 

Nakon što je izašla iz župne crkve, Vögtli je trčala sve dok nije stigla do zidova groblja. Tada je, čim je pokušala proći kroz vrata, hostija postala tako teška da ju više nije mogla držati u rukama. Kasnije je Vögtli priznala: „Kad sam provukla ruku kroz uska željezna vrata, dočepala sam se velike hostije. Ali čim sam zakoračila kroz vrata groblja, hostija je postala tako teška da svetu hostiju više nisam mogla držati u rukama. Budući da se nisam mogla pomaknuti naprijed niti se vratiti natrag, bacila sam hostiju blizu ograde u koprive.”

Bog i takvo zlo može okrenuti u dobro

Kasnije ju je u koprivama pronašla jedna mlada žena, ali hostija se je bila pretvorila u nešto nalik cvijetu. Ova je žena to opisala ovako: „Ukradena je hostija bila podijeljena u sedam dijelova. Šest je dijelova tvorilo cvijet koji je bio nalik ruži a okruživalo ga je snažno svjetlo.” Žena je o tome obavijestila župnika. Kad je župnik stigao do toga mjesta, uspio je s tla podići šest dijelova, dok sedmi nije mogao ni pomaknuti. Shvatio je to kao znak da na tom mjestu treba sagraditi kapelu.

Nakon što je kapela bila izgrađena, u nju je brižno položena relikvija s čudesnom hostijom. Oni koji su štovali relikviju svjedočili su brojnim čudima.

Ovaj nas događaj snažno podsjeća na Božju moć i njegovu sposobnost da veliko zlo okrene u veliko dobro.

Izvor: Medjugorje info

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(FOTO) LIJEČNIK SVJEDOČI: Na dan Gospe Lurdske u našu bolnicu došla je Gospa, podijelio fotografije!

Objavljeno

- datum

Gospa Lurdska je uvijek blizu bolesnih tako da je ovaj događaj uistinu znakovit, onima koji poznaju snagu molitve!

Čuda koja se neprestano događaju nisu ovdje da bi u njih slijepo vjerovali i njima se klanjali, čuda su samo znak utjehe onima u tuzi, nada onima bez nade, slatkoća onima u patnji. Tako i ovaj čudesan događaj koji se dogodio 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske u vojnoj bolnici u Cordobi u Španjolskoj nije ništa drugo nego malena utjeha onima koji tamo pate. O samom događaju posvjedočio je liječnik dr. Filippe Urca koji je podijelio fotografije.

O događaju je rekao: U ponedjeljak ujutro bio sam u vojnoj bolnici u Cordobi gdje sam kao liječnik radio gotovo četrdeset godina sve do mirovine u koju sam otišao prošlog listopada. U hodniku sobe broj 7 u zoru 11. veljače jedna je gospođa čiji je član obitelji teško bolestan satima molila u tom hodniku. Odjednom se iznad nje na zidu počeo formirati lik Gospe.

Treba naglasiti da je radijator ispod mjesecima isključen jer su ovdje temperature kao i ljeti vrlo visoke. Slika se pojavila i ne nestaje. Djelatnici bolnice pokušali su je očistiti svim sredstvima i alkoholom, ali slika ne odlazi. Gledajući je s jedne stane može se primijetiti lagani sjaj. Ne može se ne primijetiti da je ova slika slična Gospi Lurdskoj koja se ukazala baš ovako s rukama sklopljenim u molitvi – napisao je dr. Urce te podijelio fotografije:

Katolički portal nelcuoredigesu.it napisao je da ne treba mnogo razbijati glavu i raspravljati s onima koji ne razumiju jer Gospa je samo htjela pokazati da je blizu bolesnima, blizu onima koji su u patnji, blizu onima koji Njega zovu, kao majka koja pripada nama. Događaj je ovo koji je zagrijao srca mnogih u toj bolnici i to je ono što je važno. Jer Djevica Marija pokazala je onima koji je traže da je tamo, da sluša njihove molitve, da skuplja njihove suze.  U hodniku ove bolnice žena se molila za svoju obitelj i uz  veliku vjeru pozvala je Djevicu Mariju, koja je na njen poziv jasno došla.  Na fotografiji je dr. Felipe (desno)  s kapelanom bolnice Robertom Beldijem (lijevo).

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno