Connect with us

Kultura i vjera

Andro Krstulović Opara posljednji križonoša ‘Od Gospe do Gospe’

Objavljeno

- datum

Križni put grada Splita, ‘Od Gospe do Gospe’, tradicionalna je korizmena pobožnost koja se 25. godinu za redom održala u petak poslijepodne, dva dana prije Cvjetnice, nedjelje Muke Gospodnje. Ova stoljetna pobožnost obnovljena je 1992. godine, kada je Križni put u petak 10. travnja predvodio tada pomoćni biskup Petar Šolić, koji je koncem te iste godine smrtno stradao u prometnoj nesreći.

Nekoliko stotina građana krenulo je od Svetog Frane na dnu Rive, preko Šperuna do Vidilice, obilazeći marjanske crkvice, pa sve do Gospe od sedam Žalosti na Kašjunima, gdje je po završetku Križnog puta slavljena sveta misa.

Fra Žarko Relota, župnik i gvardijan samostana Sv. Frane, smatra kako ova lijepa tradicija može poslužiti kao ozbiljna priprema uoči najvažnijeg katoličkog blagdana.

– Tu se zaista ne dolazi zbog šetnje po Marjanu, jer mogu posvjedočiti da u ovih sedam godina koliko sam tu naši vjernici sve pobožnije sudjeluju i sve osjećajnije doživljavaju ovaj Križni put – kazuje nam fra Žarko, otkrivši kako su molitve ove godine izričito vezane za očinstvo i majčinstvo.

– Pomozi, Bože, roditeljima otkriti njihovo uzvišeno poslanje, da po tvojoj svetoj muci steknu nepropadljivo imanje. Rastresi srca očevima i osvijesti im ulogu hranitelja i poglavara obitelji. Svrni pogled na sve majke, učini ih bedemima ljubavi i života u hodu za tobom – riječi su kojima je višesatni “Križni put oca i majke”, nastao po tekstu vjeroučiteljice Marine Šimić, započeo mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, koji je i nosio križ od samostana do prve postaje.

Iz Nadbiskupije su angažirali župnike da im za svaku od 15 postaja Križnog puta pronađu po jednu obitelj, gdje bi otac nosio križ, a majka čitala molitvu.

– Ovo je jedna lijepa tradicija i zadovoljstvo nam je što kao mlada obitelj imamo priliku biti dio ove pobožnosti. Štujemo Križni put, jer to je najbolji način da iskustimo djeličak Isusove patnje, i kako bi dodano cijenili ono što je on za nas napravio – smatraju Nikolina i Ante Bekavac s Meja, kojima su se, preuzimajući križ na posljednjoj postaji, pridružili i susjedi, Andro Krstulović Opara sa suprugom Danijelom, koja je i čitala prigodnu 15. meditaciju.

Jednu od dionica ‘rezervirali’ su Ivanka i Željko Dabro s Kocunara, roditelji triju bioloških sinova i još dvojice udomljenih sinova i jedne kćeri.

– Želimo ih svojim primjerom motivirati da sudjeluju u životu Crkve, te da tu stvorenu naviku kasnije prenesu na svoju djecu. Plodovi se već vide, jer naša djeca izrastaju u pozitivne i nadahnute ljude, koji to šire i na svoje okruženje – kazali su nam Ivanka i Željko.

PIŠE IVAN KAŠTELAN / MISIJA

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

(VIDEO) Beskućnik pronašao 10.000 dolara, pa ih vratio vlasnici milijunašici: A onda je uslijedilo…

Objavljeno

- datum

 INSPIRACIJA BAŠ ZA BOŽIČNO VRIJEME   Elmer Alvarez, beskućnik iz New Havena, pronašao je ček od 10.000 dolara na ulici. Iako nije imao ništa, odlučio je novac vratiti pravom vlasniku.

Kako se ispostavilo, ček je pripadao Roberti Hoskie, američkoj milijunašici iz New Havena. Oduševljena djelom Alvareza željela je učiniti mu nešto posebno.

Prenoseći uživo na Facebooku, Hoskie mu je uručila nekoliko poklona koje nikada neće zaboraviti. U snimku, bogatašica je na početku objasnila da Alvarez nema pojma šta će mu se dogoditi.

Najprije je pozvala beskućnika u kuću i pohvalila njegovo dobro djelo.

– Nisi znao tko je iza tog čeka. Nisi svjestan kakvo srce imaš – rekla je.

 
Najprije mu je uručila certifikat, a onda mu je rekla da mu poklanja punu školsku stipendiju Outreach Reality škole za nekretnine u kojoj je ona predsjednik.

Takođe mu je osigurala i sate englskog jezika, kao i svako savjetovanje o karijeri koje želi. Takođe mu je organizovala i interview za posao dok ne završi svoje satove za nekretnine, piše “Spotlite stories”.

Vidno zaprepašten Alvarez rekao je da ga je Hoskina dobrota inspirirala da se fokusira na stvaranju bolje budućnosti za sebe i svoju djevojku.

– Razmišljao sam samo kako se ta osoba koja je izgubila ček osjeća – rekao je Alvarez.

– Bilo je trenutaka u mom životu kada nisam mogla dati ništa, a sada kada mogu da pružim osjećaj je tako prijatan – rekla je Hoskie.

NHRegister | croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

ISUSOVO PROROČANSTVO: ‘Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo!’

Objavljeno

- datum

Trump najavio priznanje Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada i izazvao gnjev Arapa, teroristički napad dogodio se u Jeruzalemu odmah nakon Trumpove najave i sva geopolitička situacija ide prema ostvarenju Isusova proroštva o vrhuncu posljednjeg vremena. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Pet načina kako vas evanđelje prosperiteta čini siromašnima

Objavljeno

- datum

Prvo, skreće pozornost na Božje darove kao glavni izvor naše sreće, a ne na samoga Boga. Zanemaruje stihove poput: „Koga ja imam u nebu osim tebe? I ništa mi se, uza te, na zemlji ne mili“ (Psalam 73,25-26). Ili stihove poput: „S desne tvoje blaženstva su vječna“ (Psalam 16,11). Ili, „sve smatram da je gubitak zbog onog najvećeg — spoznaje Krista Isusa, Gospodina mojega“ (Filipljanima 3,8).

Naglasak stavlja na sreću zbog darova koje daje – poput zdravlja, bogatstva, prosperiteta – a ne na Boga.

Drugo, sam križ i njegova pravilna funkcija su zasjenjeni, odnosno zasjenjen je raspeti život. Petar kaže da Krist nije umro zato da ne bismo morali trpjeti, već da bismo imali model kako trpjeti (1. Petrova 2,21). Krist vam je dao primjer kroz patnju, pa slijedite njegov primjer. A kod evanđelja prosperiteta ne čujem niti jednu riječ o trpljenju zbog Krista, osim da je umro kako bismo mogli imati lagodan život.

Treće, evanđelje prosperiteta zanemaruje duboku otkupiteljsku povijesnu promjenu između Starog i Novog zavjeta od vjere „dođite vidjeti“ u vjeru koja je uglavnom „idite i recite“. Evo što mislim: u Starom zavjetu, kraljica od Šebe jasno je trebala prijeći stotine milja da bi se načudila Salomonovu bogatstvu i rekla: „Imate velikoga Boga.“ To je obrazac u Starom zavjetu. U Novom zavjetu nemate ništa poput toga da bi „pastiri trebali živjeti u palačama kako bi kraljica Šebe mogla doći i reći: ‘Oho. Voljela bih biti pastor da mogu živjeti tako.’“ Nemate ništa slično.

Umjesto toga, sav fokus je na Velikom poslanju, a Pavao kaže: „Ali ne marim ni za što niti mi je stalo do mog života; samo da s radošću dovršim svoju trku i službu koju primih od Gospodina Isusa — posvjedočiti za evanđelje milosti Božje“ (Djela 20,24). Drugim riječima, naglasak je na jednostavnosti borbe da se evanđelje prenese nepristupačnim narodima u svijetu, a ne na kršćanima koji imaju mnogo nakupljenog bogatstva i služe mu u korist naroda.

Četvrto, ljubav i vjera pogrešno se tumače evanđeljem prosperiteta. Dopustite mi da vam dam primjer onoga što mislim. U 2. Korinćanima 8,1-26, Makedonci su se smatrali uzorom Korinćanima, i to na način da je Božja milost došla na njih, izvukla ih iz tame na svjetlo. A potom kaže da su bili u ekstremnom obliku siromaštva, a iz njihovog siromaštva obilovala je radost kroz njihovu nevolju.

Dakle, imate siromaštvo koje nije nestalo zbog milosti i imate nevolju, a usred toga je ova izobilna radost unatoč siromaštvu, unatoč nevolji, izlivena u velikodušnost prema siromašnim svecima dolje u Jeruzalemu. I u 2. Korinćanima 8,8, Pavao zove ovo ljubavlju.

Stoga, ako obećavate svojim ljudima da će im sve biti dobro i da će uspjeti zbog evanđelja, potkopat ćete mogućnost ljubavi – ljubavi unatoč nevoljama, ljubavi unatoč siromaštvu.

Peto i posljednje što ću reći jest jednostavno iz Filipljanima 1,20-21. Veličanstvo i ljepota i slava Krista bit će zasjenjeni ako ne objasnimo našem narodu da je jedan od primarnih načina na koje se Krist veliča onda kada smo zadovoljniji u njemu nego u onome što gubimo. Pavao kaže: „Prema mom očekivanju i nadi… da će se Krist uzveličati u tijelu mojemu, bilo životom ili smrću. Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!“

Krist se veliča u mom umiranju, kojim gubim sve i smatram da je to bolje nego da sam imao sve na ovom svijetu. Dakle, slava Božja je zasjenjena i slava Kristova je zasjenjena evanđeljem prosperiteta. Uistinu se molim da preusmjerite svoj život ukoliko ste uključeni u takvo evanđelje i prihvatite Krista kao vaše vrhovno blago.

Autor: John Piper; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org izvor/prijevod: Novi život

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.