Connect with us

Magazin

Ako povećamo zalihe ove tvari, tijelo se može samo izliječiti od bilo koje bolesti

Objavljeno

- datum

Vitalna supstanca koja omogućuje najbolje moguće zdravstveno stanje čovjeka nalazi se u njemu samom. To je koenzim Q10, tvari koju ljudsko tijelo proizvodi, ali ne u onoj mjeri kojoj jepotrebno da obavi sve svoje funkcije.

Kako je moguće pribavitia zalihe koenzima Q10 kroz prehranu i održati njegov optimalnu razinu zarad dobrog zdravlja

Suvremena medicina sve više traga za zdravstvenim metodama koje promoviraju određene “magične stvari”, a koje su ostale dovoljno prirodne kao načini izlječenja ili stjecanja optimalnog zdravlja.

Otkrića kažu da ta “magična stvar” pomaže u izbjegavanju bolesti, čuva zdravlje svih organa, podržava “zdravo starenje”, osigurati obranu od otrova iz okoliša, neutralizira slobodne radikale, štiti DNK i pomlađuje ljudski organizam od glave do pete.

Osobine prirodne tvari

Ispostavilo se da se takva tvar nalazi već u nama, a ona se zove koenzim Q10 (CoQ10). Ovaj koenzim je apsolutno prirodna tvar, slična vitaminima koje naša tijela proizvode, ali se u većini slučajeva ona ne može proizvesti u dovoljnoj mjeri da bi valjano zaštitila naše zdravlje.

Razlog smanjene produkcije koenzima Q10 u ljudskom tijelu mogu uključivati ​​oksidativni stres, povećanu metaboličku potražnju, manjak faktora potrebnih za biosintezu i pretvorbu ovog koenzima, potencijalne efekte neke bolesti, promjene uzrokovane starenjem u genima ili kombinaciju svih ovih faktora.

Održavanje stanja koenzima Q10 u organizmu na višoj razini je krucijalno za zdravlje, toliko da svjetski liječnici preporučuju suplemente, posebno osobama starijim od 40 godina, onima koji se bore s kardiovaskularnim problemima ili s kroničnim umorom.

Koenzim Q10 je prirodna supstanca potrebna tijelu koja ima niz prednosti, a nema negativnih nuspojava.

Koenzim Q10 je od vitalnog značaja za održavanje dobrog zdravlja, jer on stvara energiju potrebnu svakom organu, tkivu i stanici u tijelu, što im omogućuje da obavljaju svoje funkcije na optimalnoj razini.

Koenzim Q10 je antioksidans, koji se nažalost s godinama u organizmu proizvodi sve manje. Kada u tijelu nema dovoljno ovog koenzima, stanice postaju manje otporne i podložnije oštećenjima. Organi postaju ranjiviji, stanice počinju se razaraju, au ekstremnim slučajevima može nastupiti i smrtni ishod.

Povećanje razine opadajućeg koenzima Q10 može se osigurati konzumiranjem namirnica bogatih supstancom, kao i redovitom suplementacijom.

Sigurnosni sustav

Ako se srčana oboljenja, dijabetes i rak smatraju ozbiljno narušenim zdravljem, koenzim Q10 predstavlja “sigurnosni sustav” ljudskog organizma. Ova tvari u tijelu obavlja svojevrsni monitoring sustava tijekom 24 sata dnevno, jer ona pruža odličnu obranu, pomažući da se od organa odbijaju sve moguće zdravstvene prijetnje, a praktično je “oružje” koje se bori protiv javljanja upale kao inicijalne kapisle mnogih bolesti

Kliničke studije dokazale su da koenzim Q10 unijet kroz prehranu ili suplementaciju značajno može pomoći pacijentima koji boluju od fibromialgije (bol u mišićima i kostima), migrene, umora, visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, depresije … Istraživanja su pokazala da koenzim Q10 smanjuje kidanje DNK dvostrukih lanaca i oksidaciju, kao i da kombinacija prehrane bogate poline zasićenim masnim kiselinama i koenzima Q10 dovodi do dužeg života ljudi.

Dokazano je da se na ovaj način smanjuje rizik od srčanih napada i udara za 50 posto. Osim toga, studije su pokazale da povećanje razine koenzima Q10 može pomoći usporavanju napretka Hantingtonove i Parkinsonove bolesti, kao i oporavku pacijenata s moždanim udarom.

Sa druge strane, niska razina koenzima Q10 primijećen je kod pacijenata koji boluju od raka, a tretman ovim koenzimom pokazao se učinkovitim protiv raka.

Nedostatak koenzima Q10 može izazvati rabdomiolize, što predstavlja oslobađanje sadržaja mišićnih vlakana (mioglobina) u krvotok. Smanjena razina koenzima Q10 u organizmu sreće se i kod kronične srčane insuficijencije, krajnjim stadija AIDSa i drugim teškim oboljenjima.

Deficit ovog vitalnog koenzima može se nadoknaditi na jednostavan način – namirnicama koje su njime bogate. U takve namirnice spadaju goveđe i svinjske iznutrice, skuša, haringa, kikiriki, sezam, orašasti plodovi, azuki grah, špinat, brokula, slatki krumpir (batat), paprika, češnjak, peršin, avokado, karfiol …

Izvor: Balkans Press

Komentari

Oglasi
Komentari

Magazin

BBC svijetu predstavio dalmatinsku fjaku

Objavljeno

- datum

NA NASLOVNICI BBC-ja danas je osvanuo tekst o dalmatinskoj fjaki – “sublimnom stanju uma koje karakterizira težnja ni za čime.”

Autorica teksta Kristin Vuković, Amerikanka s korijenima iz Karlovca, nakon nekoliko posjeta Dalmaciji upoznala se s konceptom fjake, no priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da ga shvati.

Prvi s fjakom se susrela još 2004. godine kad je u Dubrovniku, puno prije Igre prijestolja, učila hrvatski jezik. Čekala je prijatelja koji je kasnio, a konobar joj je rekao kako ga je valjda “uhvatila fjaka” – prenosi index.hr.

Nakon toga zainteresirala se za koncept, a lokalci su joj objasnili da je fjaka nešto što se ne može naučiti, već je čovjek mora iskusiti sam.

Napominje u tekstu autorica i kako fjaka, kao i brojne druge riječi, dolazi iz talijanskog jezika, od fiacca (umor), no dodaje kako je riječ o potpuno drugačijem značenju s obzirom na to kako “fjaka nije lijenost već uzvišeno stanje uma.”

O tome je pisao i hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo koji je fjaku objasnio kao specifično stanje uma i tijela u kojem osoba izgubi smisao za vrijeme; “kad si nigdje i svugdje, kad lebdiš između svega i ničega”.

Tijekom godina i brojnih posjeta Hrvatskoj, autorica kaže kako je naučila cijeniti sporiji način života u Dalmaciji. U Dubrovniku se naposljetku i vjenčala odnosno “predala fjaki pod čarolijom snažnog dalmatinskog sunca”.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Ponašanje muškaraca i žena je biološki definirano

Objavljeno

- datum

U forsiranju iluzorne jednakosti i promicanju rodne neutralnosti, u određenim društvenim krugovima, posebno na Zapadu, postalo je popularno odgajati djecu na „rodno neutralan“ način; poticanje da se igraju sa rodno neutralnim igračkama, oblačeći ih u rodno neutralnu odjeću, pa čak u nekim slučajevima, neotkrivanje djetetovog spola pri rođenju.

No, znanstvena realnost jest ta da je uzaludno promatrati i tretirati djecu kao prazne kalupe bez predodređenih i urođenih karakteristika.

Mnoštvo istraživanja pokazalo je da su dječje preferencije urođene, a ne uvjetovane okolinom ili odgojem.

Većina djevojčica gravitira prema društveno zanimljivim igračkama, poput lutaka, koje pomažu u razvoju društvenih i govornih sposobnosti. Većina dječaka gravitira prema igračkama koje su mehanički zanimljive, poput automobila, koje doprinose razvoju snalaženja u prostoru.

Nedavna studija pokazala je da se te preferencije pojavljuju već sa devet mjeseci starosti, prije nego djeca uopće počinju biti svijesna rodnih razlika, što se događa sa oko 18 mjeseci.

Vrijedno je spomenuti istraživanje koje se bavilo djevojčicama koje su u majčinoj utrobi bili izložene visokim razinama testosterona, u slučajevima kongenitalne hiperplazije. Te djevojčice, za razliku od ostalih vršnjakinja, pokazuju veći interes za igračke tipične za dječake, čak i kad ih roditelji nagovaraju da se igraju s igračkama za djevojčice. To dovoljno govori o važnosti hormona u razvoju rodnih preferencija i razlika u ponašanju među spolovima.

Neurološka istraživanja ukazala su na razlike u mozgu među spolovima. Meta-analiza 126 istraživanja otkrilo je da muškraci imaju volumno veći mozak od žena. Muškarci imaju bolju povezanost moždanih stanica između prednjeg i stražnjeg dijela mogza, dok žene imaju bolju povezanost između dviju moždanih polutki.

Znanstvenici su analizom utvrdili da je u prosječno 73 posto slučajeva moguće točno odrediti jeli mozak muški ili ženski. (Tribun.hr)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta!

Objavljeno

- datum

Do promjene života ne dijele nas uvijek neka fascinantna i drugačija saznanja, gigantski napori, promjene naših najtvrđih navika, do promjene života ponekad nas dijeli samo jedan udah i odluka da ćemo pokušati ponovo.

Pokušati ponovno, lako je to reći ali nije lako ostvariti. Pokušati ponovno znači zaboraviti na poraze koje smo prošli i dati sebi šansu da se drugačije misli, drugačije osjeća, i da se drugačiji čini – piše M. Žuvela na Savjetniku uspjeha.

Pokušati ponovno ne znači očekivati nastavak puta bez prepreka i poteškoća, to znači dublje i ozbiljnije računati na njih. Jer to što se trenutno suočavate s teškoćama u životu ne mora biti nikakav znak da radite pogrešne stvari već to može biti znak da radite prave stvari. Pokušati ponovno znači prestati se žaliti za stvari koje možete svladati i bez da oko njih stvorite neku nepotrebnu dramu koja vam ništa dobra ne može donijeti.

Pokušati ponovno znači maknuti se sebi s puta. Ponekad smo sami sebi najveće zapreke da idemo naprijed, da rastemo, da širimo granice svoga svijeta, a onda kada prepoznamo lice najveće zapreke znamo što trebamo učiniti, promijeniti stav i krenuti dalje. Pokušati ponovno znači prihvatiti lekcije koje ne bismo htjeli, jer život nas ne uči uvijek s knjigama i predavanjima, već povredama, ranama i ožiljcima koje dobivamo.

Prekratak je život da bismo ga odlučili provesti u predajama i odustajanjima, prekratak da ga gledamo kao neku tragediju, a možemo se dobro nasmijati sebi i svim problemima koje imamo, možemo ga iskoristiti da pokušamo ponovno u onome što je pošlo u krivo, a ostalo nije na nama. U konačnici život ne prestaje kada dođe trenutak našeg posljednjeg izdaha, život prestaje kada pomislimo da nemamo više snage da pokušamo ponovno.

Mario Žuvela

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno